» »

Po "fake novicah" v boj proti "fake igram"

Po "fake novicah" v boj proti "fake igram"

The Verge - Zadnja leta so Steam preplavile nekvalitetne video igre. Podjetje izza palatforme Valve se je zato odločilo nekaj storiti. In rešitev je podjetje našlo v svojih uporabnikih. Te podjetje sedaj naproša, da med pregledovanjem najnovejših izdaj na Steamu sami izpostavijo skrite dragulje platforme.

V sklopu novega programa bo podjetje rekrutiralo Steamove raziskovalce z namenom, da preigrajo igre, ki so v čakalni vrsti pred objavo. Vse igre s potencialom bodo lahko označili. Večkrat, kot bo igra označena za obetavno, bolj bo na platformi vidna.


Drobni tisk sprememb

V želji, da bi uporabnikom učinkovito predstavil spremembe, je Valve k sodelovanju povabil popularna gaming Youtuberja, Jima Sterlinga in Johna “TotalBiscuit” Baina.
Oba sta na svojih kanalih objavila posnetka, kjer razlagata, kako se bo valve spopadal z igrami, ki so jih poimenovali kar fake games. Gre za igre, ki so ali slabo razvite ali pa ponaredki znanih iger.

In kako bo vse izgledalo v praksi? Steamovi raziskovalci se bodo osredotočili na igre, ki se niso dobro prodajale. Hkrati bodo poskrbeli, da zanimive igre ne bodo spregledane v množici iger, ki se vsak dan na novo pojavijo na Steamu. Za raziskovalca se lahko prijavi vsak uporabnik Steama.

Zelena luč

Že februarja pa je Valve naznanil , da bodo ukinili program Greenlight in ga nadomestili z novim sistemom za objavo iger na platformi Steam Direct. Greenlight je omogočal uporabnikom ocenjevati vse igre, ki so bile prijavljenje za objavo na Steamu, Steam Direct pa prisili razvijalce, da se registrirajo pri Valvu in potem plačajo prijavnino za igro .

Nov sistem je odgovor na pritožbe uporabnikov Steama, da se je le ta zaradi Greenlighta polnil z igrami, ki si niso zaslužile svojega mesta na omenjeni platformi. Seveda imajo uporabniki izbiro, ali bodo kupili t.i. fake igre. Zaradi ogromne količine iger pa je bilo vse težje izbrskati kvalitetne igre med poplavo kopij iger, kot je Minecraft. Nekaj sprememb prihaja tudi v zvezi s sistemom kuratorjev. Valve jim bo omogočil dostop do dodatnih informacij o samih igrah. Trenutno lahko kuratorji ustvarjajo sezname svojih najljubših iger na platformi. Obljubljajo pa, da bodo lahko v sezname vključevali tudi videoposnetke iger in gradili več manjših seznamov iger. Uporabniki pa bodo lahko igre sortirali po različnih kriterijih.

Za razvijalce plačilo prijavnine predstavlja določeno finančno obremenitev, a bodo zato verjetno vsi dvakrat pomislili, preden bodo igro želeli objaviti na Steamu. S tem, ko so ukinili Greenlight, Valvu ne preostane drugega, kot da sam postane kurator prijavljenih iger. Tako bi se zgodovina ponovila, saj so imeli podoben sistem leta 2012. A takrat je bilo iger na njihovi platformi neprimerljivo manj.

Steam Direct še nima točnega datuma rojstva, zaenkrat je znano le, da bo v veljavo prišel še letos spomladi. Glede na pretekle datume izdaj Valvovih produktov, se lahko še vse spremeni. Znano ni še niti, ali bo sistem z raziskovalci uveden sočasno s Steam Directom. Prav raziskovalci bodo imeli priložnost narediti največjo platformo za PC gaming uporabnikom veliko bolj prijazno.

11 komentarjev

shadeX ::

Damn. Slaba novica za indie developerje. Pa ravno sem mislil začeti spamat to platformo z crap igrami. Očitno bo treba drug sistem ubrat :)

ahac ::

Steam bi brez težav zaposlil nekaj ljudi, ki bi vsaj malo testirali vse nove igre... ampak še vedno raje prelagajo to delo na ostale. 8-O
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Machete ::

Rešitev bi bila tudi podaljšana možnost reklamacije, oz. vrnitve denarja. Vse pod Greenlight bi lahko vrnil po daljšem času, recimo 10 ur igranja ali 14 dni od nakupa. Saj če je igra pis of krep vidiš hitro.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

opeter ::

Saj isti problem imajo tudi drugi, recimo Nintendo. Nintedo Quality of Seal že dolgo ne pomeni popolnoma nič.

Se pa strinjam, da je treba nekaj nujno ukrenit.
Steam ima gor toliko sranja, da je joj.

Poglejte recimo to:
http://store.steampowered.com/app/54234...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

shadeX ::

Dobi boljšo igro pri kateri s fračo streljaš naključen folk.

opeter ::

Rad imam sarkazem.



Še en umotvor:


http://store.steampowered.com/app/59416...

Igra je dolga 4 minute!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

bajsibajsi ::

Hmm... precej je odvisno od stroska vloge. Ce porabim za razvoj solidne igre leto in pol v svojem hobi casu, bi najbrz bil pripravljen placati nekaj sto evrov za "vstopnino"; nekaj tisoc pa precej manj lahkotno.

In gaming svet bi bil prikrajsan za novo super duper indie igro. ;)

next3steps ::

Hitr pradejte kartice teh ološ iger

Berserker ::

Če imaš super idejo še vedno lahko greš na kickstarter.

Pozdravljam tole, steam je dejansko potreben stalinističnih čistk.

gapipro1 ::

TB je car. =)

Fatal1ized ::

Saj je bil že čas da končno odpravijo to sranje ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Epic Games Store (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Igre
899150771 (2453) Furbo
»

Steam bo konkuriral Twitchu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
205364 (3153) HighBane
»

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Igre
24548125 (41100) Nummy
»

Valve potrdil delo na lastni konzoli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Igre
15337468 (32706) opeter
»

Steam prihaja na OS X (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5113122 (11813) borchi

Več podobnih tem