»

Steam je lani dobil 50 novih iger na dan

Slo-Tech - V minulem letu je na platformi Steam, ki je z naskokom najpopularnejše mesto za računalniške igre, izšlo 14.531 iger. Upoštevaje urnik izhajanja, da večina iger izide med tednom, to pomeni več kot 50 novih iger na dan. Vsak dan. To je tako veliko, da je nemogoče imeti pregled nad novostmi, zato so nesporni vladarji Steama v resnici algoritmi, ki določajo, kaj bodo uporabniki videli, kupili in igrali. Založniki, zlasti mali in neodvisni, so prepuščeni na milost in nemilost Steama.

Agregirani podatki kažejo, da je lani izšlo natanko 14.531 iger, kar je dva tisoč več kot leto pred tem in pet tisoč več kot pred petimi leti. Trend je torej jasen in za zdaj ne kaže, da bi se v prihodnosti upehal. Ni pa vse zlato, kar se sveti. Ne le da je takšen obseg iger nemogoče obvladati, najsi gre za posameznika ali profesionalne strani, ki se ukvarjajo z opisovanjem in ocenjevanjem iger, temveč je vprašljiva tudi kakovost. Večina iger, ki se znajdejo na Steamu, je slabih. To ni nič...

8 komentarjev

Steam Deck prispe konec februarja

vir: Steam
Steam - Pri Valvu so potrdili, da novega zamika lansiranja prenosnega PCja-poševnica-ročne konzole Steam Deck ne bo: napravo bodo prednaročnikom pričeli pošiljati 28. februarja.

Ko so pri Valvu lansko poletje razkrili prenosno igričarsko napravo Steam Deck, ki je pravzaprav PC v preobleki ročne konzole, so predvideni datum prihoda postavili v december. Toda kot toliko drugim podjetjem, jo je tudi njim zagodlo pomanjkanje sestavnih delov za napravo, tako spričo omejene razpoložljivosti polprevodnikov kakor splošnih težav z dobavno verigo. Zato so jeseni izid zamaknili za "okoli dva meseca". Na srečo je bila to očitno edina preložitev, kajti naprave bodo k prvim prednaročnikom odpotovale 28. februarja. To je - če ne bodo pozabili na plačilo celotne cene Steam Decka, za kar bodo imeli na voljo 72 ur; v kolikor se do tega roka ne bodo zganili, bodo svoje mesto v vrsti izgubili. Kdor se je torej lani uspel zdrenjati med prve, ki so Steam Deck rezervirali, naj konec tega meseca ne odpotuje v...

12 komentarjev

Kitajska nagaja Steamu

Slo-Tech - Kitajske oblasti so očitno pričele odločneje omejevati Valvovo trgovino Steam, kajti dostopanje do globalne verzije prek spleta je postalo tam močno oteženo. Steamova aplikacija sicer še vedno deluje in tudi kupovati ter igrati je igre zaenkrat še mogoče.

Na božični dan so kitajski uporabniki globalne inačice tržnice z igrami Steam pričeli negodovati nad dejstvom, da se je njena spletna stran začela močno opotekati - potrebnega je bilo ogromno čakanja in stiskanja F5, da jo je bilo mogoče doseči. Zahodni opazovalci so zaradi tega takoj zagnali vik in krik, da so kitajske oblasti Steam povsem blokirale, kar pa ni bilo res. Steamov klient je delal brez težav in prek njega je bilo mogoče igre še vedno nemoteno kupovati ter poganjati. Zato je bil naslednji kandidat za vzrok težav hekerski napad in drugi val novic s tem v zvezi je za nevšečnost jadrno okrivil ponarejanje DNS naslova (DNS spoofing). Hipoteza ni bila iz trte zvita, saj je servis podobne napade na Kitajskem utrpel že...

45 komentarjev

V igrah z lokalnim večigralstvom se bo mogoče na Steamu kmalu povezati preko interneta

Ars Technica - Na Steamu bodo čez dober teden pognali beta test funkcije Remote Play Together, ki bo do štirim osebam omogočala, da se v igrah z načinom lokalnega večigralstva pomerijo po internetu.

Na servisu Steam je nekaj zelo priljubljenih iger, ki poznajo zgolj lokalno igro v več - se pravi na skupnem ali deljenem zaslonu. Kdor želi dandanes takšne naslove igrati preko interneta, se mora potruditi z zunanjimi programi, kakršen je Parsec. Pred leti so sicer pri Nvidii nekaj časa preizkušali podobno funkcijo GameStream co-op, a se ni ohranila. Kmalu pa utegne biti skok na linijo enostavnejši, saj so pri Valvu napovedali skorajšnji začetek javnega preizkušanja takšne novosti Remote Play Together.

Najava je sicer prišla potiho, s pošto razvijalcem, a je hitro ušla na splet, nakar so jo uradno potrdili. Funkcija Remote Play Together je postavljena na obstoječi zmogljivosti Remote Play in bo lahko povezala dve do štiri osebe. Omejena bo na igralne načine, kjer vsi vidijo enak zaslon, torej...

7 komentarjev

Francosko sodišče: Steam mora uporabnikom dovoliti prodajo rabljenih iger

Slo-Tech - Francosko sodišče je odločilo, da imajo uporabniki, ki so svoje igre kupili na Steamu, te pravico prodati naprej. V primeru, ki ga je leta 2015 sprožila francoska organizacija za zaščito potrošnikov UFC-Que Choisir, je višje sodišče v Parizu ta teden razsodilo v prid potrošnikov. Sodišče ni sledilo Valvovi argumentaciji, da je Steam naročniška storitev, ki je potemtakem ni možno preprodajati. To ni bilo edino jabolko spora, saj je UFC-Que Choisir izpodbijal tudi dejstvo, da Valve ob odhodu uporabnika obdrži vsa sredstva, ki še ostanejo v denarnici na Steamu. Prav tako bo imel Valve manj pravic do modifikacij in vsebin skupnosti, ki jih uporabniki ustvarijo; doslej si je Valve zadržal vse pravice. Poleg tega bo moral Valve natančneje opisati pogoje, kdaj lahko uporabniki izgubijo pravico do dostopa do Steama zaradi neprimernega obnašanja. Valve je izgubil v vseh sporih z UFC-Que Choisir in bo za vsak dan nadaljevanja kršitev (po pravnomočnosti) oglobljen s 3000 evri.

Zato ni...

43 komentarjev

Po "fake novicah" v boj proti "fake igram"

vir: The Verge
The Verge - Zadnja leta so Steam preplavile nekvalitetne video igre. Podjetje izza palatforme Valve se je zato odločilo nekaj storiti. In rešitev je podjetje našlo v svojih uporabnikih. Te podjetje sedaj naproša, da med pregledovanjem najnovejših izdaj na Steamu sami izpostavijo skrite dragulje platforme.

V sklopu novega programa bo podjetje rekrutiralo Steamove raziskovalce z namenom, da preigrajo igre, ki so v čakalni vrsti pred objavo. Vse igre s potencialom bodo lahko označili. Večkrat, kot bo igra označena za obetavno, bolj bo na platformi vidna.


Drobni tisk sprememb

V želji, da bi uporabnikom učinkovito predstavil spremembe, je Valve k sodelovanju povabil popularna gaming Youtuberja, Jima Sterlinga in Johna...

11 komentarjev

Skupnostno financiranje in povratek stare garde

Richard Garriott kot astronavt

Slo-Tech - Neodvisni razvijalci iger so v skupnostnem financiranju (crowdfunding) našli velikanski potencial. V zadnjih letih je bilo na Kickstarterju, Indiegogo in drugih platformah za skupnostno financiranje nepregledno število igričarskih projektov, ki pri založnikih niso (ali pa ne bi) našli interesa in podpore. Tudi pri ljubiteljih iger se je koncept dodobra prijel: za igro plačati več mesecev (ali celo let) pred izidom je postalo nekaj običajnega, preizkušanje zgodnjih alfa in beta verzij in soustvarjanje iger s sporočanjem hroščev in s komentiranjem na forumih pa je na spletu že skorajda vsakdanjik.

Svojo kupico je temu trendu pristavil še Valve s svojim Steam Greenlight in Early Access, ki...

28 komentarjev

Na Steam prihaja lokalno oddaljeno igranje

Možnost namestitve oz. oddaljenega igranja Bastiona na Macu

vir: The Verge
The Verge - Ko so pri Valve predstavili SteamOS, so ponosno dejali, da bo na njem delovala prav vsaka igra na Steamu, če bo v hiši na voljo dovolj zmogljiv računalnik, opremljen z Windows. Nabor iger za Linux je namreč bistveno bolj omejen kot za Windows, a so se tej omejitvi nekoliko ognili z možnostjo oddaljenega lokalnega igranja, kjer igra pravzaprav teče na z Windows opremljenem domačem računalniku, prikazuje pa se na računalniku oz. konzoli s SteamOS. To kot kaže ne bo na voljo le za uporabnike SteamOS-a, saj so pri Valve povedali, da že testirajo beta različico, ki bo na voljo tudi za uporabnike običajnih Steamovih odjemalcev. Sprva se kot rečeno osredotočajo na oddaljeno igranje z računalnikov, na katerih teče Windows...

38 komentarjev

Drugi Valveov korak v dnevne sobe - strojna oprema

Ilustracija popolnoma različnih oblik sistemov s SteamOSom

vir: Valve Software
Valve Software - 48 ur po napovedi, da bodo v kratkem izdali svoj operacijski sistem, SteamOS, so pri Valve povedali še nekaj o strojni opremi, na kateri bo tekel ta igranju iger na televizorju namenjen operacijski sistem. Točnih specifik še niso razkrili, povedali so le, da bo mogoče že v prihodnjem letu izbirati med lepim naborom zaključenih škatlic s SteamOSom, ki bodo delo različnih partnerjev. S tem naj bi vsak uporabnik izbral svojim potrebam zmogljivo (in drago) škatlico. A to ne bo nujno potrebno, saj so priložili še vprašalnik v zvezi s strojno opremo.

Lastnikom obstoječih zmogljivih računalnikov ne bo potrebno kupovati nove škatlice, razen seveda, če si bodo tega želeli. SteamOS...

37 komentarjev

Steam za Linux dobro sprejet

Deleži prodaje po operacijskih sistemih. Med Linux distribucijami daleč prednjači Ubuntu, zanimiv pa je tudi še vedno visok delež XP-ja.

vir: The Power Base
The Power Base - Valve je pravkar objavil rezultate svoje februarske ankete med uporabniki (Steam hardware and software survey) in rezultati sploh niso slabi za pingvina. V manj kot pol leta od najave podpore je delež Linux uporabnikov že malenkost čez 2%, kar je sicer še vedno drobiž proti Oknom, vendar že skoraj isto kot pri OS X (3%), ki Steam podpira že skoraj tri leta.

In Valve te številke spremlja. Decembra so svoj klient postavili v odprto...

27 komentarjev

Valve je predstavil Steam Big Picture

The Verge - Ljubitelji konzol radi povedo, da le-te po prodajnih številkah tako stroje opreme kot iger samih vedno bolj režejo del PC-jev na področju igranja iger, a čas je pokazal, da se računalnikom ni potrebno bati. Čeprav se nekateri založniki trudijo temu nasprotovati (ekskluzive zgolj za konzole, zakasnjeni izidi PC verzij, obupne na hitro narejene predelave verzij za konzole, itd.), računalniki še vedno vztrajajo v domovih igričarjev. Vedno bolj pomembna je tudi digitalna distribucija iger, tukaj pa je nesporni vodja Valve s svojim servisom Steam, ki je nedavno presegel 6 milijonov uporabnikov, hkrati povezanih na splet.

Že nekaj časa se govori, da Valve pripravlja svojo konzolo, s čimer bi računalniške igre ponesel v dnevno sobo, na velik zaslon. Iskali so že inženirje, vešče zasnove strojne opreme, na veliko so kritizirali Windows 8 (predvsem zaradi vključene trgovine z aplikacijami, ki je jasno konkurent Steamu), nedavno so predstavili prve verzije Steama za Linux, vse to pa je...

9 komentarjev