» »

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2

Phoronix - Valve je te dni uradno odprl svoj Linux blog in s tem dokončno potrdil prihod Steama in (upajmo) čim večjega števila njihovih iger na GNU/Linux. Z idejo so se nazadnje igrali pred dvemi leti, ko je sicer padla odločitev, da bo treba še malo počakati, tokrat pa kot kaže mislijo zares. Potrditve pa so po tihem deževale že vse od pomladi. Predvsem Phoronix je redno pisal, da mora nekaj biti na tem, ker so v svoje vrste pridobili nekatere najbolj ugledne razvijalce na področju Linux iger.

Za začetek bodo podprli distribucijo Ubuntu 12.04, s katero imajo dobre izkušnje predvsem na strežniški strani, sam Steam klient, ki je že skoraj nared in ki naj bi kmalu štartal v zaprti beti, ter igro Left 4 Dead dve, ki prototipno že deluje, vendar po njihovih besedah še ne dovolj hitro. Trenutno delajo predvsem na hitrenju slednje. Ko bo to končano, pa sledi delo na nadaljnjih naslovih. Datumi še niso znani, mogoče že letos.

V duhu odprtokodne skupnosti prosijo za komentarje in predloge, čeravno za zdaj ne zgleda, da nameravajo kakšen del kode tudi dejansko odpreti. Nima pa Valve nič proti dajanju stvari zastonj in potem služenju na pritiklinah. Team Fortress 2 je večino svojega prihodka ustvaril v free-to-play inačici, na račun kozmetičnih itemov. Isto načrtujejo z že izredno popularno Doto 2. Lepa gesta je bila tudi nedavna izdaja Source Filmmakerja, ki ga sami uporabljajo za pripravo napovednikov za njihove igre.

245 komentarjev

«
1
2 3
...
5

d4vid ::

Toooo! :D

Se da (že) kje prijavit na testiranje zaprte bete?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

BigWhale ::

Drzim pesti, da bodo Ubuntu uporabniki brezkompromisno kupili vse kar bo Valve izdal za Ubuntu. Morda se najde se kak zaloznik, ki bo ubral podobno pot. :)

Poldi112 ::

Heh, mene zanima zgolj dota2 in imam to srečo, da je zastonj :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Icematxyz ::

Serious Business ni kaj. Leto 2012 bo kot kaže leto, ko vsak Linux uporabnik na namizju dobi na področju/ponudbi iger svoj AAA naslov torej je verjetno to že čas, da še kdo s kakšne druge platforme razmisli o tem, kje točno bo igral naslednjo AAA igro. :)

jlpktnst ::

Kaj so to "kozmetični itemi"?

DOOM_er ::

kapo dol valvu, v zadnjem casu nas prijetno presenecajo v vseh pogledih (vsaj mene), team fortress f2p , dobre igre, ob,casu znizanj tudi precej poceni, zastonj igre za novo leto, sedaj pa se linux client. naj se se ostali zalozniki zgledujejo po njih.
Robots will steal your job. But that's OK

Relanium ::

Linux dobiva nov zagon med OS-e :)

boss-tech ::

Je že čas da se začnejo umikat še na druge OS
http://tovornik.info

RejZoR ::

BigWhale je izjavil:

Drzim pesti, da bodo Ubuntu uporabniki brezkompromisno kupili vse kar bo Valve izdal za Ubuntu. Morda se najde se kak zaloznik, ki bo ubral podobno pot. :)


Tripwire Interactive (avtorji Killing Floor) tud že razmišljajo o portu na Pingvina...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gendale ::

kul, sam še gonilniki za grafične se naj izboljšajo
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

jype ::

Meni steam že dve leti normalno deluje na Linuxu, vključno z vsemi igrami, ki sem jih tam kupil.

RejZoR ::

jype je izjavil:

Meni steam že dve leti normalno deluje na Linuxu, vključno z vsemi igrami, ki sem jih tam kupil.


Govorimo o nativnem klientu in špilih, ne preko virtualizacije.

Kar pa se driverjev tiče pa bo Steam verjetno eden izmed povodov za izboljšanje slednjih. Kar bi tud NVIDII in AMD-ju krepko povečalo trg, kateri sedaj več ali manj "životari" na integriranih in low end grafah ker brez uber zahtevnih špilov nekak ne rabiš top end kartice za laufanje Linux-a kot multimedia OS-a...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

donfilipo ::

Steam? Igrice?

Pred 5-15 leti sem trdil da to morajo narediti, da se sploh lahko začnejo primerjati s kom:)

In če so dovolj resni, so pa IN!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

tomppa46 ::

Jst tudi mislim, da je to v redu, ni pa nič posebnega. Linux je kul, ampak to je tudi vse. Ostali OS-i so boljši in bolj uporabni.Bistvo OS-a vsaj za mene je pa to, da e z njim čim manj ukvarjaš, in da vse dela "iz prve". :)

Tak da pohvalno, ampak nič posebnega. Mene Linux ne bo videl, dokler ne naredijo kaj revolucionarnega.

win64 ::

@Rejzor:
- gre preko wine, kar pa ni ravno virtualizacija. Je pa uradno podprtost zelo dobra novica.
- 1% namiznih uporabnikov bi krepko povečalo trg? Za proizvajalce bo to samo dodatno delo. Aktivno podpirati 2 različici gonilnikov.

Kaj pa bo z drugimi distribucijami? Če imaš kaj drugega boš moral imeti dualboot na ubuntu, da boš lahko igral igrice. Torej je vseeno, če imaš windows za vse igrice.

Dobra novica, vendar bo monopol windowsa težko uničit, ker bi morale vse strani vložiti veliko denarja in dobiček ni zagotovljen v nekem doglednem času.

ahac ::

Če imaš kaj drugega boš moral imeti dualboot na ubuntu, da boš lahko igral igrice.

Preberi post na njihovem blogu.


Kaj so to "kozmetični itemi"?

Klobuki.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

TheRiddle ::

tomppa46 je izjavil:

Jst tudi mislim, da je to v redu, ni pa nič posebnega. Linux je kul, ampak to je tudi vse. Ostali OS-i so boljši in bolj uporabni.Bistvo OS-a vsaj za mene je pa to, da e z njim čim manj ukvarjaš, in da vse dela "iz prve". :)

Tak da pohvalno, ampak nič posebnega. Mene Linux ne bo videl, dokler ne naredijo kaj revolucionarnega.


Ne vem na katerem planetu živiš ampak v osnovi se Linux sistem vzpostavi hitreje kot Windows. Zadeva se lahko požene v Live boot-u, potem pa med samim nameščanjem sistema gledaš filme, brskaš po internetu, delaš konfiguracijo računalnik, ko pa se namestitev zaključi, samo še resetiraš računalnik in delo končano. V osnovi imaš že vgrajen FF, kodeke, pisarniški pake, iskanje programčkov pa je tudi relativno enostavno: npr. v Ubuntu odpreš Ubuntu store in tam veselo čačkaš, izbereš iz seznama in namestiš. Šele v primeru da tam ni, se obrneš na strica Googla. Da ne govorim o tem da je sistem 2x bolj odziven na Linuxu kot Windowsu, pa še manj prostora "požre".


win64 je izjavil:

@Rejzor:
- gre preko wine, kar pa ni ravno virtualizacija. Je pa uradno podprtost zelo dobra novica.


WinE aka Windows Emulator - integrirano orodje za "prevajanje" Windows ukazov strojni opremi na Linux ukaze in nazaj (aka virtualizacija okolja Windows)
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

win64 ::

@TheRiddle:
http://wiki.winehq.org/FAQ#head-c9e6502...
There is a lot of confusion about this, particularly caused by people getting Wine's name wrong and calling it WINdows Emulator.

When users think of an emulator, they tend to think of things like game console emulators or virtualization software. However, Wine is a compatibility layer - it runs Windows applications in much the same way Windows does. There is no inherent loss of speed due to "emulation" when using Wine, nor is there a need to open Wine before running your application.


Wine %28software%29 @ Wikipedia
The name Wine initially was an acronym for WINdows Emulator.[6] Its meaning later shifted to the recursive backronym, Wine Is Not an Emulator in order to differentiate the software from other emulators.[7] While the name sometimes appears in the forms WINE and wine, the project developers have agreed to standardize on the form Wine.[8]

TheRiddle ::

@win64, katerega dela "integriran v Linux" nisi razumel? In ja, je emulator ker v osnovi ga ni, treba ga je ročno namestiti, nakar se zadeva integrira v sam sistm in če daš potem desni klik na exe, dobiš vrstico "run with wine".

Primer za laike: V Windowsu za .docx potrebuješ Open/Libre/MS Office da zadevo odpre, v nasprotnem primeru se pojavi okno za izbiranje programa s katerim želiš to datoteko odpreti.
Podobno je na Linuxu z datoteko .exe; če Wine ni nameščen bo sistem (odvisno od distribucije) prikazal okno za izbiro programa ali pa bo poskušal odpreti z urejevalnikom besedil.

Res da ni emulator v klasičnem pomenu besede ampak glede na to, da emulira drug sistem, po definiciji v slovenščini je emulator. Če ga hočejo imenovati compatibility layer, naj pa ga. Še manjša malenkost: tako kot pri ostalih emulatorjih za igre niso vse podprte, tudi pri Wine niso podprte vse aplikacije. V primeru da bi šlo za dejansko integracijo okolja Windows v linux, bi morali delati vsi programi in gonilniki, kar pa seveda ne.

Pa da se vrnemo k temi: bil že čas da so kaj takega spisali za Linux da mi ne bo traba, vsakič ko hočem igrat, resetirat računalnika.
In ja, po večini je ravno od igric odvisno kateri OS bodo imeli domači uporabniki. Zdaj ko je Valve s Steam-om naredil ta korak, se zna povprečje linuxašev kar precej dvigniti. :)
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: TheRiddle ()

driver_x ::

tomppa46 je izjavil:

Ostali OS-i so boljši in bolj uporabni.Bistvo OS-a vsaj za mene je pa to, da e z njim čim manj ukvarjaš, in da vse dela "iz prve". :)


Temu se reče protislovje.

TheRiddle ::

Hm ... Mogoče je pa hotel povedati da on navede kaj vse bo delal z računlanikom, neka tretja oseba mu sistem vzpostavi, potem pa misli da je to že kar v osnovi tako :P

Šalo na stran, noben sistem ne bo uporaben "iz prve" - V vsakem primeru je potrebno namestiti uporabniško programsko opremo.
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

driver_x ::

Ampak ob prebiranju tem na tem forumu imam občutek, da za nekatere zadošča že OS in ne potrebujejo ničesar drugega. Na računalniku uporabljajo OS in nič drugega.

TheRiddle ::

OS brez dodatnega programja ni vreden nič (in obratno). Večina OS-ov ima že vgrajenih nekaj aplikacij ki nekaterim zadostujejo, ostali ki pa radi kompliciramo, pa poskušamo združiti skupaj stvari ki v osnovi ne bodo nikoli delovale tako kot delujejo na nativnem sistemu :P
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

joebanana ::

Gre se samo za to da wine ne emulira v klasičnem smislu, sepravi s prevajanjem ukazev platforme na njej razumljive ukaze ampak direktno izvaja windows klice in izkorišča windows dll-je. Ravno zato je wine tako zelo hiter.

Zgodovina sprememb…

TheRiddle ::

Ne me narobe razumet, nimam nič proti Wine-u, zadeva je v bisvu prav super, samo kompatibilnost aplikacij zna bit na trenutke trn v peti Ne spomnim se da bi kje napisal da je počasen, sem pa opazil da se določene zadeve odzivajo celo hitreje kot na Windowsu (v primeru da jih pripravim do delovanja) :D
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

Mitch ::

Fora Wine-a je v tem, da neposredno izvaja strojne ukaze v DLL datotekah, ker dela na isti strojni platformi (x86 oz. x86-64). Pri klasičnih emulatorjih se morajo prevesti strojni ukazi iz ene na drugo platformo kar je bistveno počasnejše (recimo iz PS2 na x86)...

Drugače se mi pa zdi, da edina ovira hitrosti izvajanja iger na Linuxu je v grafičnih gonilnikih ker je OpenGL za razliko od DirectX-a knjižnica/API in gonilnik hkrati. Prav tako smo videli v kakšnem stanju je trenutno OpenGL, ko je ID Software izdal igro Rage za PC...

boss-tech ::

Ja ampak če npr primerjamo kakšen ubuntu ter win, za ubuntu ne rabiš nekih driverjev in določenih programov. Kar je meni najboljše da ti ubuntu prepozna mrežno, grafično, zvočno, celo spletno kamero. To lahko v win samo sanjamo...

TheRiddle je izjavil:

Hm ... Mogoče je pa hotel povedati da on navede kaj vse bo delal z računlanikom, neka tretja oseba mu sistem vzpostavi, potem pa misli da je to že kar v osnovi tako :P

Šalo na stran, noben sistem ne bo uporaben "iz prve" - V vsakem primeru je potrebno namestiti uporabniško programsko opremo.
http://tovornik.info

win64 ::

@boss-tech: win7 zazna kar dosti naprav samodejno. Vključno z mrežno,grafično,zvočno in spletno kamero. Sem zelo malo reči moral ročno nameščati.

techfreak :) ::

Še vseeno zazna veliko manj naprav kot pa Linux. Kar je zelo presenetljivo, glede na zasedenost prostora (Ubuntu okoli 2GB, Win 7 10GB).

SuperVeloce ::

Katere naprave ti ni zaznalo (od tistih pogosteje prodajanih)? Celo zgodi se, da preko win update dobiš driverje od Intela in podobno.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

To se ne zgodi ampak se dogaja :) Ne samo za Intel ampak za večino najbolj uporabljenih naprav. Še za tipkovnico in miš mi od časa do časa naloži posodobitev...

Truga ::

SuperVeloce je izjavil:

Katere naprave ti ni zaznalo (od tistih pogosteje prodajanih)? Celo zgodi se, da preko win update dobiš driverje od Intela in podobno.

Tezko dobis driverje z windows updejta ce ti ne dela mreza ker ni driverja za mrezno. Ja, tud to se mi je ze zgodilo.

Mavrik ::

Jap, to se kar dogaja, tako na Windowsih kot na Linuxu. Potem pa je rahla zadrega :P
The truth is rarely pure and never simple.

Mavrik ::

joebanana je izjavil:

Gre se samo za to da wine ne emulira v klasičnem smislu, sepravi s prevajanjem ukazev platforme na njej razumljive ukaze ampak direktno izvaja windows klice in izkorišča windows dll-je. Ravno zato je wine tako zelo hiter.


V resnici Wine prevaja Windows API klice v Linux syscalle/API klice kjer lahko - isto rešitev uporablja Steam tudi na OS X za kar precej iger. Na žalost pa precej klicev v "wine" še manjka oz. so hroščati, zato precej iger ne dela dobro. To v povezavi z divjim zahodom, ki se mu reče OpenGL podpora na Linuxu (opensource driverji precejšnje kose specifikacije sploh ne podpirajo, praktično vsi so hroščati in večinoma vsaj za pol počasnejši od Windows ekvivalentov) ne kaže dobre slike.

Upam pa da bo to brca opensourcarjem, da se bodo nehali delati implementacijo OpenGLa v grafičnih driverjih kot svinja jaha meh in bomo celo dobili spodobno delujoče gonilnike v kernelu.
The truth is rarely pure and never simple.

Icematxyz ::

kul, sam še gonilniki za grafične se naj izboljšajo


Načeloma so že dovolj dobri in če hočeš igrati AAA igre moraš le izbrati pravo strojno opremo in gre brez težav. Nazadnje sem preveril pri nekoliko bolj zahtevni 3D igri OilRush, ki je delovala odlično.

Jst tudi mislim, da je to v redu, ni pa nič posebnega. Linux je kul, ampak to je tudi vse. Ostali OS-i so boljši in bolj uporabni.Bistvo OS-a vsaj za mene je pa to, da e z njim čim manj ukvarjaš, in da vse dela "iz prve". :)

Tak da pohvalno, ampak nič posebnega. Mene Linux ne bo videl, dokler ne naredijo kaj revolucionarnega.


Pa si prepričan, da (še) ne uporabljaš na pametnem telefonu OS, ki uporablja Linux jedro? Drugače pa sam uporabljam Ubuntu, ker se z njim manj ukvarjam in dela vse s prve. Podpora Steam za Linux, da ni nič posebnega? Uh seveda to je...

1% namiznih uporabnikov bi krepko povečalo trg? Za proizvajalce bo to samo dodatno delo. Aktivno podpirati 2 različici gonilnikov.


Proizvajalci to počnejo že sedaj in to za 1% namiznih uporabnikov, kateri dobivajo sedaj uradno Steam podporo in verjetno torej vsak svojo AAA igro.

V primeru da bi šlo za dejansko integracijo okolja Windows v linux, bi morali delati vsi programi in gonilniki, kar pa seveda ne.


Od katere do katere različice Windows OS pa? ;)

Kaj pa bo z drugimi distribucijami? Če imaš kaj drugega boš moral imeti dualboot na ubuntu, da boš lahko igral igrice. Torej je vseeno, če imaš windows za vse igrice.


Oziroma, zakaj točno bi imel dual boot, če po tem ni neke potrebe in torej uporabljaš Ubuntu?

Truga ::

Jaz ze zdej na linuxu igram DDO, guild warse, endless space, TF2 in se kaj. Ta wikend bom testiral tudi GW2, ampak vse kaze da tud s tem ne bo problemov.

Iatromantis ::

Še več, verjetno bi potrebovali tudi wine za okna 7 in 8 - dungeon keeper II deluje brezhibno zgolj in samo v linuxu preko wina (in seveda v starih dobrih w95, ki pa jih je namestiti v virtualko prava znanost in krepko zamuden postopek). Pa gotovo ni to edina legacy aplikacija, ki ima težave v novejših oknih.

SuperVeloce ::

V Visti sem ga špilu prek compatibility mode. Nevem pa, če je bila v1.0
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

jype ::

RejZoR> virtualizacije

Wine ni virtualizacija.

techfreak :) ::

SuperVeloce je izjavil:

Katere naprave ti ni zaznalo (od tistih pogosteje prodajanih)? Celo zgodi se, da preko win update dobiš driverje od Intela in podobno.

FTDI čipi (sploh tisti za RS232). Glede na njihovo popularnost bi človek pričakoval Windows Update samo za njihovo podporo, podpira jih pa šele Windows 8.

Sicer pa W7 ne zazna večine naprav na prenosniku (sem preizkusil na več kot enem), na ASUSovi plati mi pa niti mrežne kartice ni zaznalo.:))

Icematxyz ::

Kot kaže se Valve zanima tudi za odprto kodne gonilnike.

Iatromantis ::

SuperVeloce je izjavil:

V Visti sem ga špilu prek compatibility mode. Nevem pa, če je bila v1.0

Saj dela tut v sedmici, a se ruši, ne dela zvok, mreža itd..

Icematxyz ::

Najprej bo treba v praksi počakati na prvi dve napovedani igri, ampak zanimiva se mi zdi sledeča izjava:

We want to make it as easy as possible for the 2,500 games on Steam to run on Linux as well.


Gabe Newell

In pa torej kmalu bodo kot kaže na voljo prve predstavitve igre L4D2 na Linux:

Rich Geldreich of Valve Software will be presenting on "Left 4 Dead 2 Linux: From 6 to 300 FPS in OpenGL."


Phoronix

technolog ::

TheRiddle je izjavil:

win64 je izjavil:

@Rejzor:
- gre preko wine, kar pa ni ravno virtualizacija. Je pa uradno podprtost zelo dobra novica.


WinE aka Windows Emulator - integrirano orodje za "prevajanje" Windows ukazov strojni opremi na Linux ukaze in nazaj (aka virtualizacija okolja Windows)


wine pomeni IS NOT.

techfreak :) ::

Prvotno je bil WINdows Emulator, sedaj je pa Wine Is Not Emulator.

technolog ::

Ja, ker je dobil emulator v letih en tak negativen prizvok. (asociacija na počasnost)

Men je res super, končno bo linux postal bolj razširjena patforma.

Valve ma po moje plan naredit svojo igralno konzolo na linuxu, to je le prvi korak.

Mavrik ::

Ja, to je dost smiselna razlaga - namreč Sony in Microsoft jih nikakor ne bosta pustila zraven na svoje platforme.
The truth is rarely pure and never simple.

MasterBlaster ::

Poleg tega pa so bili "izgnani" iz windows 8. Ta bo imel, vsaj na arm napravah, svoj market place tudi za igre. Programi se bodo po vzoru Appla lahko instalirali samo preko tega marketplacea. Mali mehki pa bo pobral 30%. Valvu ne preostane drugega, kot da išče alternative.
Tk je pa pika .

Zgodovina sprememb…

opeter ::

MasterBlaster je izjavil:

Poleg tega pa so bili "izgnani" iz windows 8. Ta bo imel, vsaj na arm napravah, svoj market place tudi za igre. Programi se bodo po vzoru Appla lahko instalirali samo preko tega marketplacea. Mali mehki pa bo pobral 30%. Valvu ne preostane drugega, kot da išče alternative.


Torej bomo kmalu imeli pet ali šest totalno ločenih platform (vštevši strojno opremo) za igre? Bravo.

- Windows
- Xbox
- Playstation
- Nintendo Wii (U)
- Valve Steam (Linux?)
- Apple AppStore

Lahko se zgodi, da bo Steam za Windows ukinjen. Sicer dvomim, ampak možnost obstaja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Steam bo konkuriral Twitchu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
205341 (3130) HighBane
»

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Igre
24547776 (40751) Nummy
»

THQ Humble bundle samo za Okna, z DRM, a prodaja se izvrstno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
8919683 (16255) nekikr
»

Valve potrdil delo na lastni konzoli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Igre
15337102 (32340) opeter
»

Steama za Linux ne bo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
3914575 (12812) Zero0ne

Več podobnih tem