» »

Voyager deluje 37 let daleč od Sonca, zakaj ne more Philae?

Voyager deluje 37 let daleč od Sonca, zakaj ne more Philae?

Slo-Tech - Končal se je vrhunec misije Rosetta, ki jo je predstavljal pristanek robota Philae na površju kometa Čurjumov-Gerasimenko in nekajdnevna analiza njegove sestave. V soboto ob 1.36 uri so se baterije na robotu toliko izpraznile, da je šel v hibernacijo, iz katere se verjetno ne bo več zbudil. Evropska vesoljska agencija (ESA), ki je pripravila in vodila misijo, je že od samega začetka načrtovala, da bo Philae na baterijski pogon deloval le nekaj dni, zato so uspeli izpolniti večino raziskovalnih ciljev. Odgovor na vprašanje iz naslova pa je žal -- fizika in politika.

Da bi se Philae ponovno zbudil, bi morala na njegove panele sončnih celic pasti dovolj močna svetloba. Ni prav verjetno, da bi se to zgodilo, čeprav komet leti proti Soncu. Pristajanje na kometih s polurnim zamikom (koliko potrebujejo radijski valovi do Philae) pač ni zelo eksaktno početje.

Ko je Philae pristal, se je predstavnik ESA pri poročanju o dosežku pošalil, da je bržkone pristal kar dvakrat, ker se je prvikrat nekoliko odbil. Izkazalo se je, da je imel še kako prav. Philae je pristal kar trikrat (v četrtek ob 16.34, ob 18.25 in 18.32), vmes pa prepotoval dober kilometer. Problem so bili nedelujoči potisniki in zatajitev harpun, ki bi se morale sprožiti in robota trdno pričvrstiti na površino. Philae se je odbil od kometa, na katerem je ubežna hitrost samo pol metra na sekundo (!), a je k sreči ostal v njegovem gravitacijskem polju in pristal dober kilometer stran od načrtovanega mesta pristanka. Philae je pristal v senci mogočnega klifa, zato dobiva zelo malo sončne svetlobe (detajli o sončnih celicah). ESA ga je uspela malo obrniti, a to bržčas ne bo kaj dosti pomagalo. Ker je bil šibko pritrjen na površino, so imeli pri ESA pomisleke, ali izvesti del misije, ki obsega vrtanje v komet, da slučajno ne bi Philae odneslo.

Če se ob tem vprašate, kako neki Voyagerja 37 let po izstrelitvi onkraj Sončnega sistema še vedno delujeta in pošiljata podatke na Zemljo, niste edini, a seveda je tudi ESA pomislila na to. Voyagerja energijo pridobivata iz termoelektričnih generatorjev na radioizotope (RTG), ki toplotno energijo zaradi radioaktivnega razpada jeder pretvarjata v električno energijo. RTG-ji imajo nizke izkoristke (tam okrog 3-10 odstotkov), ker gre v osnovni za sofisticiran toplotni stroj, ki mu povrhu vsega izkoristek eksponentno pada; hitrost je odvisna od razpolovnega časa radionuklidov.

Philae tehta dobrih 100 kilogramov in ne more imeti RTG, ne da bi ga konkretno predelali in predvsem povečali. Voyagerja sta bila osemkrat težja, od tega je šlo za posamezen RTG 37 kilogramov. Ni veliko, a ne pozabimo, da je Voyagerjev RTG dal od sebe približno 2,4 kW toplote in ker je imel vsak tri, so dobili 470 W uporabne električne energije. Torej 470 W za 100 kilogramov mase. Celoten Philae tehta 100 kilogramov!

Drugi problem je tudi gorivo. RTG-ji skoraj brez izjeme uporabljajo plutonij-238, ker ima primerno dolgo razpolovno dobo. Predolga doba in razpadov je tako malo, da bi bila masa goriva prevelika; prekratka in RTG se hitro iztroši. Plutonij-238 ima idealno razpolovno dobo 87,7 let in dá na začetku od sebe 500 W toplote na kilogram, zato je ravno pravšnji (iz plutonija-238 ni mogoče izdelati atomske bombe, za to potrebujemo plutonij-239). Poleg tega pa skoraj vse sevanje odda v obliki alfa delcev, zelo malo pa kot bistveno bolj škodljivo beta in gama sevanje. Recimo rover Curiosity, ki vozi po Marsu, ima 4 kilograme plutonija-238, kar mu daje 100 W električne energije. Praktično vsa plovila, ki vozijo po oddaljenih delih Osončja, uporabljajo RTG s plutonijem-238.

Plutonija-238 praktično ni več! Rudarjenje radioaktivnih elementov s kratkim razpolovnim časom je mogoče le, če so produkt v verigi razpada elementov z bistveno daljšo razpolovno dobo in plutonija-238 v naravi ni. V ZDA so plutonij-238 proizvajali do leta 1988, potem pa je bilo hladne vojne konec in Savannah River Site so zaprli, plutonij pa začeli naročati od Rusov. V teh letih so od Rusov naročili 16 kilogramov plutonija-238, a tudi Rusija nima več aktivne proizvodnje. Šele lani so v ZDA začeli spet proizvajati plutonij-238 in to 1,5 kilograma letno, celotna zaloga za ZDA pa znaša 40 kilogramov! Večino sicer porabi ministrstvo za obrambo, NASA pa ima rezerviranih približno 15 kilogramov, ki so že razporejeni in niso naprodaj. Tudi to ne bo trajalo dolgo, saj so zaloge na Zemlji skorajda izčrpane. (Študija za NASA o možnostih proizvodnje.)

Zato se iščejo alternative, kjer je privlačen americij-241, ki ima daljšo razpolovno dobo, a da manj toplote na kilogram in izseva več nevtronov, ki so škodljivi za ljudi. Prave zamenjave še ni na vidiku.

Proizvodnja plutonija-238 poteka z obsevanjem neptunija-237, ki ga dobijo iz izrabljenega jedrskega goriva pri predelavi. Neptunij-237 zajame nevtron in nastane neptunij-238, ki ima razpolovno dobo 2,1 dneva, ko z beta razpadom nastane plutonij-238. Obsevanje traja zelo dolgo, več mesecev ali let, pri čemer okrog 85 odstotkov nastalega plutonija-238 sicer razpade, preostanek pa ločijo z raztapljanjem radioaktivne gošče v koncentrirani dušikovi kislini. Poleg plutonija-238 nastane cel kup drugih radioaktivnih elementov, zato je postopek umazan, drag in okoljsko problematičen, zato se razvijajo novi, a fizike ne bo mogoče premagati. Plutonija-238 ne bo nikoli prav zelo veliko in nikoli ne bo poceni. NASA ocenjuje, da ga bodo do leta 2020 uspeli pridelati do 5 kilogramov letno, kar bo stalo 20 milijonov dolarjev.

Da so navedene številke za ZDA in Rusijo, ni naključje. To sta državi, ki ima popoln monopol nad proizvodnjo in porabo plutonija-238. V Evropi RTG-ji sploh niso razviti (spodnji videoposnetek ob 50:10), zlasti zaradi političnih in varnostnih razlogov. Proizvodnja in rokovanje s plutonijem je nevarno početje, ki terja drage varnostne protokole, hkrati pa v Evropi ni politično sprejemljivo. V preteklosti so se dogajale nesreče vesoljskih plovil, ki so na Zemlji nekoliko povečale radioaktivno obremenitev. Globalno sicer zanemarljivo, lokalno pa niti ne. RTG-ji so danes sicer varnejši, saj je gorivo v izjemno inertni obliki keramičnega plutonijevega oksida in dobro zaščiteno ter predvsem razdeljeno v manjše kose.

To so razlogi, da je bil Philae obsojen na baterije in sončne celice, ki so mu naklonile dva dni delovanja. Rosetta pa seveda ostaja aktivna v orbiti okrog kometa in bo delovala vsaj do aprila, upajo da, da bo preživela vožnjo okrog Sonca, ki se mu bo komet najbolj približal avgusta.


113 komentarjev

«
1
2 3

66speeder66 ::

Zanimiv članek. :) V Evropi je težko doseči kaj podobnega, ker je še vedno vsaka država bolj zase glede varnostnih in poltičnih interesov. Medtem, ko v ZDA ali v Rusiji, bi to verjetno navedli kot kašen razlog v stilu zaradi varnostnih ali obrambnih "obveznosti". :D

alexa-lol ::

20 mio $ je v proračunu US ali pa EU zaokrožitvena napaka. Omenjeno stvar bi finančno prenesli še mi Slovenci, k smo samo za banke dal več kot 100x več denarja.

Looooooka ::

NASA ocenjuje, da ga bodo do leta 2020 uspeli pridelati do 5 kilogramov letno, kar bo stalo 20 milijonov dolarjev.

Več denarja gre za aplikacijo z govorečim mačkom...we suck :D

BBB ::

Več denarja gre za aplikacijo z govorečim mačkom...we suck :D

Krasni novi bedasti svet.

hojnikb ::

Hja tolko napisanega nikjer pa nič o tipu baterij, ki jih uporablja philae.... Najbrž niso kake li-ion... ?
#brezpodpisa

Relanium ::

Vrjetno iran nima kaj 238Pu na zalogi ane :P

FlyingBee ::

Rosetta zdaj kroži okoli kometa in vse skupaj leti proti Soncu
a bo Sonce pogoltnil celotno zadevo ali bo komet šel mimo?
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

bobby ::

FlyingBee je izjavil:

Rosetta zdaj kroži okoli kometa in vse skupaj leti proti Soncu
a bo Sonce pogoltnil celotno zadevo ali bo komet šel mimo?


mimo gre,.. evo potek komplet dogodka,..

http://www.esa.int/esatv/Videos/2013/12...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

nekikr ::

Hm, lahko bi mi izdelovali ta plutonij-238 in nekaj služili, 20 milijonov je za nas dnevni kredit. Samo kaj, ko pri nas enega ptiča ne smeš preusmeriti, da ne bi cele vasi zelenih skočile v zrak zaradi tega :)

MrStein ::

hitrost je odvisna od razpolovnega časa radionuklidov.

hitrost česa?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ttommy ::

Raziskave s kometa bodo pokazale, da je to Božji spermij. Pred davnimi milijardami let bi naj ravno komet prinesel življenje na Zemljo, tako da je moje razmišljanje logično...
Gamer

7982884e ::

nekikr je izjavil:

Hm, lahko bi mi izdelovali ta plutonij-238 in nekaj služili, 20 milijonov je za nas dnevni kredit. Samo kaj, ko pri nas enega ptiča ne smeš preusmeriti, da ne bi cele vasi zelenih skočile v zrak zaradi tega :)

rabiš ohoho opreme, da to proizvajaš. zda so v ta namen med ww2 rabile cel manhattan project.

Pred davnimi milijardami let bi naj ravno komet prinesel življenje na Zemljo, tako da je moje razmišljanje logično...
nikoli ni bilo resnih teorij, da bi kometi prinesli samo življenje. je pač dosti manj možnosti, da se življenje razvije na zamrznjenem kamnu, kot da se razvije na nekajtisočkrat večjem planetu. naj bi pa kometi na zemljo prinesli vodo oz. del nje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

Ahim ::

MrStein je izjavil:

hitrost je odvisna od razpolovnega časa radionuklidov.

hitrost česa?


Razpadanja jeder, s tem pa oddajanja energije. Ce jedra hitreje razpadajo, dobis vecji tok (vec energije na casovno enoto), a se zabava prej neha. Ce razpadajo prepocasi, potem RTG deluje silno dolgo, a oddaja malo energije (toplotne in posledicno elektricne).

Nekje vmes (in ob upostevanju poti ter zmoznosti komunikacije na tako razdaljo) je "sweet spot".

carota ::

Ves ta pomp okoli Philae in Rosette je en velik medijski bum, samo da bi prikrili resnico za kaj gre pred navadno rajo. In očitno smo nasedli ...

In an email sent to UFOSightingsDaily back in September, an insider from the ESA wrote in an email proving that "Comet 67P is NOT a Comet." No, it's a spaceship and the Philae lander is our handshake with an alien species. Let me just show you my favorite part:
"
Some 20 years ago, the NASA space agency began detecting radio bursts from an unknown origin out in space. It would later be known that these bursts had likely come from the direction of the now named comet67P. Once the technology progressed, it was confirmed that not only were these signals coming directly from the comet itself but that the comet had seemed to change trajectory at will, which to any scientist is an obvious impossibility for any rock confined to the physics of space.

It was at this time that the NASA space agency decided to plan out a mission to send a military backed reconnaissance mission to the object in hopes of discovering its true nature. Because of its nature and secrecy, the American space agency made a deal with European government insiders to publicly tout the mission as a search to simply get a close up of one of the millions of comets flying through space. It was the perfect cover and allowed the governments to go about the mission off the ground without the need to hide its launch.
"

Vir

:))

tikitoki ::

Alfa sevanje ni nevarno? Da je manj nevarno od beta in gama sevanja? Ja ziher. Čisto odvisno od situacije. Edini razlog, da večinoma ne povzroča problemov je izredno slaba penetracija kateregakoli materialna, že plina (recimo zraka).
V primeru, da nekaj takega poješ ali vdihneš pa boš vseh nevarnosti deležen v velikem slogu:), ker je alfa sevanje močno destruktivno, a hvalabogu je dovolj že par centimetrov zraka, da te zaščiti pred sicer uničujočimi posledicami.

hojnikb ::

Še vedno.... kakšne baterije uporablja ta stvor, če niso RTGji ?
#brezpodpisa

FlyingBee ::

hojnikb je izjavil:

Še vedno.... kakšne baterije uporablja ta stvor, če niso RTGji ?

v duhu varčevanja so dal gor samo 10 baterij AAA in par LR41
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Blinder ::

Ahim je izjavil:

MrStein je izjavil:

hitrost je odvisna od razpolovnega časa radionuklidov.

hitrost česa?


Razpadanja jeder, s tem pa oddajanja energije. Ce jedra hitreje razpadajo, dobis vecji tok (vec energije na casovno enoto), a se zabava prej neha.


Kako se sproži razpadanje jeder? To sproži človek ali se začne samo v naravi? Če se začne samo v naravi, zakaj ni že zdavnaj nehalo, če traja max par 1000 let, zemlja pa je stara 4.5 mld let?

In zakaj smoke detectorji uporabljajo te sevajoče materiale, ne obstaja kak bolj konvecionalen način za zgradit smoke detector? David Hahn @ Wikipedia
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: schurda ()

Unilseptij ::

hojnikb je izjavil:

Še vedno.... kakšne baterije uporablja ta stvor, če niso RTGji ?


Tole sem našel... Kot kaže so samo malo bolj izpopolnjene Li-ion baterije:

http://www.saftbatteries.com/press/pres...

Ima pa zadeva še sekundarno baterijo (ki se še ni izpraznila in omogoča dolgotrajnešjo hibernacijo), ampak nisem našel podrobnosti... če se komu da malo pobrskati, naj da kakšen link.

hojnikb ::

Li-SOCl2 kemija... Hmm, zanimivo
#brezpodpisa

Senitel ::

Blinder je izjavil:

Kako se sproži razpadanje jeder? To sproži človek ali se začne samo v naravi? Če se začne samo v naravi, zakaj ni že zdavnaj nehalo, če traja max par 1000 let, zemlja pa je stara 4.5 mld let?

Saj ti že v novici piše. Izotop Plutoniuma-238 je dosti nestabilna zadeva z razpolovnim časom 88 let in se ga prideluje umetno, ker ga v naravi ne boš našel v kakšnih uporabnih količinah. In ja, ker je zemlja stara 4.5 miljarde let nas obkrožajo večinoma zelo stabilni elementi. Najbolj stabilen izotop Plutoniuma-244 ima razpolovno dobo 80 milijonov let in ga na zemlji ne boš našev ravno v vsakem lončku rož.

videc ::

Kater element sploh je
Plutonium-238
?
A se gre za Plutonij? Njegov izotop 238 mogoče?

SimplyMiha ::

Izotop plutonija. Plutonij ima standardno atomsko maso 244, izotop ima manjšo (238). Izotopi elementov imajo isto število protonov, a različno število nevtronov.

schurda ::

Relanium je izjavil:

Vrjetno iran nima kaj 238Pu na zalogi ane :P


Ne, verjetno res ne.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

schurda ::

FlyingBee je izjavil:

Rosetta zdaj kroži okoli kometa in vse skupaj leti proti Soncu
a bo Sonce pogoltnil celotno zadevo ali bo komet šel mimo?


To ni ISON. Obhodno dobo ima 6.4 leta, afelij je na 5.9 AE perihelij pa na 1.2 AE. Lahko pa se zgodi sprememba orbite kot v februarju 1959, ko ga je Jupiter nekoliko iztiril in ga usmeril bolj proti Soncu.

Kar konkretno napisan članek!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Invictus ::

In zdaj bo šel 1,3 milijarde vreden projekt delno po gobe, kr so morali biti ekološki pri tehnologiji baterij ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SimplyMiha ::

Če je sonda res opravila 80% vseh planiranih meritev in podatke poslala domov, potem se je naložba 80% izplačala. Dokaj dobro, če vprašate mene. Pustimo američane, naj se kar rogajo.

Zgodovina sprememb…

7982884e ::

kdo se roga?

Kocka ::

Blinder je izjavil:

Kako se sproži razpadanje jeder? To sproži človek ali se začne samo v naravi?

To se dogaja ves čas v naravi. To naj bi povzročali nevtrini (ni čisto jasno), ker ti delci interagirajo samo s šibko silo (poleg gravitacije), so brez naboja, in se zato lahko z lahkoto prebijejo do jedra in z njim iteragirajo. Nevtrinov je v naravi na pretek (proizvaja jih vsaka zvezda), naj bi celo predstavljali temno snov v vesolju.

Blinder je izjavil:

In zakaj smoke detectorji uporabljajo te sevajoče materiale, ne obstaja kak bolj konvecionalen način za zgradit smoke detector?

Iz istega razloga, kot ni Plutonijeve baterije v Philae-ju. Ta materjal je prepovedan in težko dostopen zaradi možne izdelave orožja, Amercij pa ni.

jest10 ::

Kocka je izjavil:


To naj bi povzročali nevtrini (ni čisto jasno),

Tle si ga pa ustrelil

RejZoR ::

Ne vem zakaj tako šokantni odziv? Philae je bil zasnovan, da deluje par dni. Voyager poganjajo trije reaktorji in že v štartu je bil zasnovan, da bo deloval praktično skozi celotno naše osončje. To da ga je zapustil in še deluje je samo bonus, ker so ga načeloma zasnovali (preveč) dobro. Vedite, da je Voyager iz zlatega obdobja NASE in pri takih stvareh niso šparal ampak so naredil orenk. ESA pa je precej na budgetu, vsaj tak občutek sem dobil pri Rosetta misiji...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Wrop ::

Sem malo prebral glede razpada jeder. Zanimivo se mi zdi, da pravijo, da je proces stohastičen (naključen). Ok. Sprejmem to, saj to itak potrjujejo ekperimetni.
Čudno se mi pa zdi, da okolica nič oz. oz neizmerljivo nič vpliva na sam razpad jeder.
Po drugi strani pa mi intuicija pravi, da nekaj bi moralo sprožiti notranje neravnovesje v atomu, do te mere, da atom razpade.

Lahko kdo to malo več pove o tem?

schurda ::

Ojej, to je že off-topic pa vendar:

1. "In zakaj smoke detectorji uporabljajo te sevajoče materiale, ne obstaja kak bolj konvecionalen način za zgradit smoke detector?"

Ker so zanesljivi, ne rabijo elektrike in delujejo dolgo časa.
Obstaja: optični, ki so sedaj v uporabi, so pa bistveno manj zanesljivi.

2. "Kako se sproži razpadanje jeder? To sproži človek ali se začne samo v naravi?"

Nekatera jedra niso stabilna - tem rečemo radioaktivna. Obstajajo v naravi: U-238, U235, Th-232, K-40... Nekatera je izdelal človek: Cs-137, Sr-90, I-131, Co-60, Tc-99m, Ir-192, Am-241, Pu-238, oz. vse kar je naprej od urana (vrstno št. 92).

Skupno jim je to, da ne potrebujejo ničesar: sama od sebe razpadejo in sevajo alfa, beta ali gama sevanje.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

RejZoR ::

Pri dimnih senzorjih meriš število delcev v zraku. Zato se bo večina teh alarmov sprožila, če boš s kotno brusilko kaj brusil v bližini, al pa vrtal v beton.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Kocka ::

jest10 je izjavil:

Kocka je izjavil:


To naj bi povzročali nevtrini (ni čisto jasno),

Tle si ga pa ustrelil

Izjava temelji na na Jenkins and Fischbach experimentu. Sicer je to bolj hipoteza, vendar izmerljiva. Ni čisto jasno ali tok nevtrinov samo vpliva na razpolovno dobo ali pa je tudi dejanski vzrok.

Prilagam linka, ki še odovorita na vprašanje, ki ga postavlja uporabnik Wrop:

http://news.stanford.edu/news/2010/augu...
http://www.purdue.edu/newsroom/releases...

Na kratko povzamem. Še do nedavnega so predvidevali, da je radioaktivni razpad povsem naključen in nobena stvar ne mora vplivati nanj. V zgoraj omenjenem experimentu pa je bilo ugotovljeno, da razpad sovpada z razdaljo Zemlje od Sonca in vrtenjem Senčevega jedra, ter s tem povezano gostoto pretoka nevtrinov skozi Zemljo. Torej nevtrini očitno vplivajo na potek radioaktivnega razpada.

McHusch ::

Kasneje so to ovrgli, nevtrini ne vplivajo na radioaktivni razpad (vsaj dokazano še ni).

Kocka ::

Sem še malo raziskoval po netu glede te hipoteze (ker me stvar precej zanima) in našel cel kup novejših člankov ki govorijo v prid ali pa spodbijajo to hipotezo. Najnovejšega (2014), ki podaja rezultate ponovljenih meritv in govori v prid hipotezi, sem našel tule:

http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1408/...

Članek je bil omenjen tu [5](govori se sicer o datiranju C14, vendar se ves čas omenja možen vpliv nevtrinov):

http://www.fc.id.au/2014/10/accuracy-of...

So pa tudi preverjali moč generatorja RTG na sondi Cassini, če mu moč kaj pada glede na oddaljenost od Sonca (posledično manj nevtrinov) in tu niso zaznali nobenega vpliva.

SimplyMiha ::

Komur se zadeva še zdi predraga:

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

alexa-lol ::

SimplyMiha je izjavil:

Komur se zadeva še zdi predraga:



To je res, vedno se najde neka skupina, ki problematizira investiranje v cutting edge znanost.. še sreča da se tu pa tam najde kdo z močjo odločanja ki razume pomen takih projektov.. da ne omenjam da so stroški za to kar dobiš res majhni - 20c/leto/prebivalca

vostok_1 ::

Cutting edge? Hah. No, ne pretiravajmo.
Ta projekt je bil brezvezen. V bistvu praktično nobenega novega znanja nismo pridobili, tehnologijo pa smo že dvakrat presegli od takrat. Raziskovanje vesolja se lotevamo na zlo butast način.
SpaceX že ve kaj dela. Najprej rabimo poceni raketo. Nato rabimo izpopolnit bodisi ion propulsion drive ali raziskati ta novi EM drive. Šele nato se lahko gremo drkat nekih brezveznih oddaljenih misij. Tačas je elektronika napredovala 1000 fold. Raj bi vidu to miljardo vloženo v kak bolj pameten projekt.

Rosetta mission je nekako podobna temu, da greš z avtomatikom od maribora do ljubljane. Sure...it's doable, but really silly.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Kenpachi ::

SimplyMiha je izjavil:

Komur se zadeva še zdi predraga:



A to je oni argument, folk da za eno pivo* manj, pa je zrihtano. Teh "odrečenih" piv* je še pa još na kupu za zilijardo(not even kidding) stvari.

*insert your something here, ne se mi obešat, da govorim o pivu.
Zaraki Kenpachi.

D3m ::

SimplyMiha je izjavil:

Komur se zadeva še zdi predraga:



In kaj ima Slovenija od te misije?
|HP EliteBook|R5 6650U|

7982884e ::

mi slovenci verjetno nismo dali nič od teh 3.5€ ker sploh nismo polnopravna članica ese (ko se je misija začela, pa smo komej v EU prišli)

FlyingBee ::

vsak naj mi da vrednost kavice in časopisa na dan pa bom najsrečnejši
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

hojnikb ::

al pa da vsak za eno rundo, pa te pošljemo na luno :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: schurda ()

FlyingBee ::

hojnikb je izjavil:

al pa da vsak za eno rundo, pa te pošljemo na luno :)

če je net gor, potem podpišem :-)
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

hojnikb ::

ti bomo zrihtal kej takega :) http://www.nasa.gov/mission_pages/stati...

sam pingi bojo panika.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: schurda ()

SimplyMiha ::

D3m je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

Komur se zadeva še zdi predraga:



In kaj ima Slovenija od te misije?

Več, kot bi si mislili.

Kaj smo sploh pridobili od Galileove ugotovitve, da se Zemlja vrti okrog Sonca? Kaj smo pridobili od Newtonove buške in jabolka? Kaj smo pridobili od Arhimedovega namakanja v kadi? Kaj smo dobili od Teslovega naelektrevanja las?

Znanost. Komet skriva odgovore na številna vprašanja in ta hip jih prečesavajo s tenkim glavnikom. Iz te odprave bodo zrasla nova dognanja o našem svetu, o osončju in o vesolju nasploh. Predvsem pa nam bo ta misija osvetlila pereče vprašanje obrambe pred vesoljskimi kamni.

Ne vem za vas, a jaz bi presneto rad videl, da pogruntamo kako se ubraniti padajočega kamenja. Ampak vi bi raje srkali svojo jutranjo kavico, medtem ko nad vami grmi večmilijardtonska skala.

FlyingBee ::

dejstvo je, da nikoli ne bomo mogli iti tako daleč, da bi kakšen planet podoben Zemlji našli, edina možnost je, da kaj k nam prileti, tako ad ta podvig je še zadnji količek v Space programu, dokler kaj novega k nam ne pride
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Voyager deluje 37 let daleč od Sonca, zakaj ne more Philae? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11337015 (27955) driver_x
»

Voyager 1 v zrelih letih zapušča Osončje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7631465 (27145) Sova
»

Saturn nova? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28018130 (13055) Invictus
»

Bo Feniks prezimil? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
639842 (7481) Pyr0Beast
»

Varnostne pomankljivosti Symantec / Netgear / Linksys opreme

Oddelek: Novice / Varnost
244130 (2870) Damjan Jagar

Več podobnih tem