» »

IMSI lovilci: policija še vedno zavaja in skopari z resnico

IMSI lovilci: policija še vedno zavaja in skopari z resnico

Slo-Tech - V komentarjih na včerajšnjo objavo Kako se kupuje IMSI lovilce se je pojavil zavrnilni odgovor slovenske policije na nekaj vprašanj v zvezi z njihovo uporabo IMSI lovilcev.

Ker gre za zadnje čase precej vročo temo, pri kateri dejansko stanje ni povsem jasno, si poglejmo, kaj je o uporabi lovilcev sploh znanega v javnosti.

Marjan Fank, namestnik šefa slovenske kriminalistične policije in najbrž prvi, ki bi kaj vedel o tem, je še novembra 2012 v intervjuju za Vroči mikrofon Vala 202 izrecno zanikal uporabo lovilcev. Ko bo ustrezna pravna podlaga, ja, pred tem pa zagotovo ne:
[Marjan Jerman, Val 202] Poglejte, slišal sem, da imate na ministrstvu oz. policiji napravo, ki lahko odkrije telefonsko številko, celo uporabljate da jo že, vendar pa zakon - zakonsko še ni opredeljeno, da bi se ta stvar lahko uporabljala?
[Marjan Fank] Zakonsko ni opredeljeno, tudi že večkrat smo seveda pri teh spremembah Zakona o kazenskem postopku to poskušal urediti, ampak na žalost je bilo to vedno izločeno .. [..]
[Marjan Jerman, Val 202] Pa ste uporabljali kdaj to?
[Marjan Fank] jo za pridobivanje telefonskih številk nismo uporabljali.
[Marjan Jerman, Val 202] Zakaj ste jo pa potem kupili?
[Marjan Fank] Za predvidene ukrepe, če bi bila zakonodaja sprejeta.
[Marjan Jerman, Val 202] In koliko časa že imate to zadevo?
[Marjan Fank] Imamo nekaj let, in vsaj toliko let trajajo naši poskusi, da takšno napravo [uzakonimo].


Potem si je policija glede nakupa teh naprav na zalogo malo premislila in Fank, "prvi operativec v državi", je takrat prvič javno (kolikor vemo) priznal rabo IMSI catcherjev. Torej, priznal, da ne ležijo zgolj v skladišču in nabirajo prahu. V intervjuju z Večerovo Damijano Žišt pod naslovom "Kako do skritih številk kriminalcev?" je povedal, da sicer "le za iskanje pogrešanih", a z dostavkom, da bi bilo to fino imeti tudi za druge namene, tako kot da je že dovoljeno policijskim službam v številnih sosednjih državah.

Slovenska policija to napravo uporablja, tako Fank, ob ugrabitvah ali za iskanje pogrešanih, torej ko je neposredno ogroženo življenje ljudi. Ko poznajo številko mobilnega telefona pogrešanega (uradno si jo pridobijo preko mobilnega operaterja), lahko z napravo lokalizirajo gibanje tega človeka in ga tako najdejo. Ta metoda je bila uspešno uporabljena pri iskanju ugrabljene deklice avgusta 2011 - policija je razpolagala z mobilno številko ugrabitelja, ki je od dekličinih staršev skušal izsiliti odkupnino -

[..]

"Slovenska policija lahko uporablja omenjeno napravo, kadar je ogroženo življenje, pravno podlago pa imamo tudi v 148. členu ZKP, ki pa delovanja naprave ne dovoljuje, kadar gre le za pridobivanje telefonske številke osumljenca kaznivih dejanj, kar je nesmiselno, pravi Fank.


Zadevni intervju v Večeru je bil objavljen ravno na isti dan, ko je Slo-Tech prejel demanti slovenske policije na našo takratno zgodbo o njihovi nameri za nakup in uporabo IMSI lovilcev (ugotovili so namreč, da niso nameravali kupiti IMSI catcherja ampak nekaj bistveno močnejšega). Res ni težko priti do zaključka, da sta bila oba prispevka del strateške kampanije za dokončno legalizacijo lovilcev, sploh glede na to, da se je tisti teden začenjala druga obravnava Zakona o nalogah in pooblastilih policije v Državnem zboru.

In kot rečeno, ZNPPol je bil 30.1. potem tudi sprejet, skupaj z - oprostite izrazu - bebavim 113. členom o uporabi tehničnih pripomočkov, in obenem jasnim signalom, da bodo s podobno stopnjo jasnosti (oz. nejasnosti, če gledamo s stališča varovanja pravic državljana) kmalu novelirali še ZKP, tako da bodo ti dokazi zagotovo držali vodo tudi pred sodišči. S tem bremenom za sabo se je med spremljajočim intervjujem predstavnik policije, tokrat Miroslav Žaberl z MNZ, že čutil bolj sproščenega pred mikrofoni Vala 202:

[Damjan Zorc, Val 202] Pravite, da za IMSI catcherje naj bi veljala pravzaprav druga zakonodaja - ZKP - ampak kolikor je meni znano, tudi tam ne bi smeli teh catcherjev uporabljati, z obzirom na to, da ste pa jih kupili že pred petimi leti, se mi zdi zelo čudno, da nekaj kupujete, kar je v bistvu še nelegalno.

[Miroslav Žaberl] (vzdihne) Izjemoma v skladu z določili 150. člena ZKP bi - ob odredbi sodišča, se pravi sodne veje oblasti - lahko uporabili tudi to napravo, tako da v popolnosti to ne drži. Dejstvo je, da policija za preiskovanje najhujših oblik kriminala bi potrebovala tudi takšno tehnično napravo in policija oz. MNZ je že poskušalo ob spremembi ZKP, bi rekel, določiti zakonsko besedišče, ki bi natančneje to stvar urejalo .. zaenkrat tako posebno zakonsko besedišče še ni bilo sprejeto.


Omenjeni 150. člen med drugim ureja tudi nadzor elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem. Gre za skrajni ukrep, ki ga mora dovoliti preiskovalni sodnik, in pride v poštev zgolj v primeru, da se določeno osebo sumi izvrševanja in priprave kaznivega dejanja, ta oseba ravno pri tem uporablja telefon, ter če bi bilo dokazovanje kako drugače zelo otežkočeno, nemogoče, oz. bi s tem ogrozili življenja. Pa še to le, če se preiskuje s seznamom določena, resnejša kazniva dejanja. Člen je torej, zaradi svoje visoke invazivnosti v pravico do zasebnosti, spisan zoper konkretnega osumljenca in predvideva sodelovanje operaterja pri izvedbi prisluškovanja. IMSI catcher nima teh omejitev. Prisluškovanje izvede policija sama, že tako, da se približa osumljencu.


Od takrat se je zgodilo kar nekaj stvari. Informacijski pooblaščenec je zahteval presojo ustavnosti obvezne hrambe prometnih podatkov in z zahtevo uspel. Ustavno sodišče je na to temo med drugim povedalo:

Poseg v pravico izostri tudi dejstvo, da se z nastankom tako obsežne zbirke osebnih podatkov celotne populacije izrazito poveča tveganje, da bodo do hranjenih podatkov kljub obveznostim, ki jih operaterjem med drugim nalaga 165. člen ZEKom-1, dostopale nepooblaščene osebe oziroma da se bodo podatki uporabili za nezakonite namene. Taka ureditev izrazito posega v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznika tudi zato, ker prizadete osebe o hrambi in morebitni kasnejši uporabi njihovih podatkov niso obveščene, kar lahko pri njih ustvari občutek stalnega nadzora. Takšen neoprijemljiv občutek stalnega nadzora pa lahko vpliva tudi na izvrševanje drugih pravic, predvsem pravice do svobodnega izražanja in obveščanja, kot jo zagotavljata 39. člen Ustave in 11. člen Listine. (notranji citati izpuščeni)


Kakšna je točno razlika med operaterskim sledenjem celotni populaciji in policijskemu spremljanju pol Ljubljane (z eno vožnjo čez mesto) pa bo pokazal čas (in najverjetneje še kakšna sodba kakšnega sodišča).

Poletje pa je prineslo tudi nova spoznanja v zvezi z policijsko uporabo tovrstnih naprav (za uzakonitev katerih se še vedno močno borijo -- tudi z udeležbami ministrov na medresorskih usklajevalnih sestankih). Policija je sedaj v zvezi z razkritjem letnih statistik uporabe IMSI lovilcev mnenja, da bi:


... bila z razkritjem informacij o številu uporabe lovilca oziroma o številu uporabe lovilca pri posameznih kaznivih dejanjih ogrožena taktika in metodika dela policija pri odkrivanju, preiskovanju in dokazovanju kaznivih dejanj. Z razkritjem informacij pri katerih kaznivih dejanjih uporablja policija lovilce (kakor je že ugotovljeno v točki AD2 je IMSI-lovilec naprava namenjena izvajanju nalog policije na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanja(sic!), torej na področju javne varnosti) bi se morebitni storilci prilagodili na metode dela policije, s čimer bi naprava oziroma naprave postala/e neuporabna/e za nadaljnje delo policije. S tem bi se seveda zmanjšala uspešnost in učinkovitost policije pri izvajanju nalog, neposredno pa bi bila ogrožena tudi varnosti ljudi, ki izvajajo te ukrepe, saj bi se s pomočjo teh informacij dalo določiti tudi način delovanja policije.


Da ne bo pomote, ZKP v vmesnem času (vsaj na tem področju) ni bil noveliran. Vse skupaj spominja na dogodivščine v zvezi z zakonitim prestrezanjem komunikacij izpred desetih letih, le da je takrat policija za dejavnost, katere statistične podatke smo želeli, imela jasno pravno podlago (no, upoštevaje, da jim je Ustavno sodišče v letih pred tem to podlago ravno spričo nejasnosti že trikrat razveljavilo). Tokrat pa se kot tajne označuje podatke o statistikah uporabe naprav, za katere je policija še nedavno trdila, da jih ne uporablja, ker nima pooblastil za njihovo uporabo, potem si je v zvezi s tem premislila, vendar še vedno močno spodbuja spremembe področne zakonodaje, kar kaže na precejšnje nezaupanje v lastno reinterpretacijo zakonodaje.

V okviru odgovora na omenjeno ZDIJZ zahtevo je policija tudi posredovala dopis Vrhovnega državnega tožilstva, iz katerega sledi, da je VDT že leta 2006 zastopalo mnenje, da policija lahko IMSI lovilce uporablja v okviru pooblastila tajnega sledenja iz 149.a člena ZKP, česar policija v svojih dosedanjih javnih nastopih ni omenjala.

Tako leta 2014 z oznakami tajnosti označuje podatke, ki bi v vsaki demokratični državi morali biti javni (vsaj sumarne letne številke), in ki po vsej verjetnosti ex lege na podlagi 6. člena ZTP ne morejo biti tajni, saj morebitna uporaba omenjenih naprav brez zakonskega pooblastila (katerega obstoj zaradi policijskega vztrajanja po nujni potrebnosti njegove ravnokaršnje uzakonitve ni povsem jasen) in brez spoštovanja vseh zakonsko predpisanih formalnih postopkov najverjetneje ne izpolnjuje zakonskih kriterijev iz omenjenega člena.

Koliko časa pa bo potrebno, da bo kakšno sodišče tožilstvu jasno povedalo, kaj si misli o prestrezanju (in posledično sledenju) komunikacij polovice Ljubljane na podlagi odredbe državnega tožilstva zato, da se pridobi IMEI številka naključnega preprodajalca drog, pa bomo zagotovo videli v prihodnjih mesecih. Tudi tukaj predvsem v luči sodbe US, ki je razveljavila obvezno hrambo prometnih podatkov in povedala kar nekaj stvari o kršitvah človekovega dostojanstva celotne populacije za to, da naj bi ujeli nekaj zlikavcev (ampak samo kadar jih ne ujamemo z dobrim delom policije).

Poučno?

62 komentarjev

«
1
2

stb ::

zee ::

Mislim, da je slovenska policija v splosnem tako nesposobna*, da je bolje, da se to napravo cimprej proda/zapecati.

* - na slednje kaze vrsta vrsta preiskav, ki niso prisle do sodisca ali pa so tam padle zato, ker je policija zaj*
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pithlit ::

zee je izjavil:

Mislim, da je slovenska policija v splosnem tako nesposobna*, da je bolje, da se to napravo cimprej proda/zapecati.

* - na slednje kaze vrsta vrsta preiskav, ki niso prisle do sodisca ali pa so tam padle zato, ker je policija zaj*

Če je pa država tolk nesposobna da ne more primernih zakonov sprejet no... ne moreš policiji rečt da je nesposobna če pa ulovi kriminalce (četudi na kriminalen način).

Upam da detektorji delajo. Sarkazma namreč...
Life is as complicated as we make it...

blue ::

Ti IMSI catcherji delujejo na vseh omrežjih (GSM, UMTS in LTE)?

stb ::

blue je izjavil:

Ti IMSI catcherji delujejo na vseh omrežjih (GSM, UMTS in LTE)?

Specifikacije so v odgovoru policije opredeljene kot tajni podatek (točka 2).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()

mitja73 ::

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.

stb ::

mitja73 je izjavil:

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.

Isto bi lahko rekli za policijo. Če dela kolikor toliko po zakonih bi lahko bila bolj transparentna, ne pa da se zapleta iz ene laži v drugo.

mitja73 ::

stb je izjavil:

mitja73 je izjavil:

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.

Isto bi lahko rekli za policijo. Če dela kolikor toliko po zakonih bi lahko bila bolj transparentna, ne pa da se zapleta iz ene laži v drugo.


Policija dela v mojem ali recimo našem interesu, našem pomeni ~ 99% prebivalcev Slo. Nikoli pa ne bo delala v interesu 100% vseh.

francek1 ::

zee je izjavil:

Mislim, da je slovenska policija v splosnem tako nesposobna*, da je bolje, da se to napravo cimprej proda/zapecati.

* - na slednje kaze vrsta vrsta preiskav, ki niso prisle do sodisca ali pa so tam padle zato, ker je policija zaj*

Kaj pa pričakuješ od ljudi, ki delajo za 20 krat nižjo plačilo, kot pa so plačani odvetniki kriminalcev??? Tudi če so sposobni, se zagotovo ne potrudijo tako kot bi se, če bi bili pošteno plačani.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

francek1 ::

mitja73 je izjavil:

stb je izjavil:

mitja73 je izjavil:

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.

Isto bi lahko rekli za policijo. Če dela kolikor toliko po zakonih bi lahko bila bolj transparentna, ne pa da se zapleta iz ene laži v drugo.


Policija dela v mojem ali recimo našem interesu, našem pomeni ~ 99% prebivalcev Slo. Nikoli pa ne bo delala v interesu 100% vseh.

Točno tako; odštej procent kriminalcev in še 0,005% tistih, ki so nezadovoljni z vsem okoli sebe.

Pithlit je izjavil:

zee je izjavil:

Mislim, da je slovenska policija v splosnem tako nesposobna*, da je bolje, da se to napravo cimprej proda/zapecati.

* - na slednje kaze vrsta vrsta preiskav, ki niso prisle do sodisca ali pa so tam padle zato, ker je policija zaj*

Če je pa država tolk nesposobna da ne more primernih zakonov sprejet no... ne moreš policiji rečt da je nesposobna če pa ulovi kriminalce (četudi na kriminalen način).

Upam da detektorji delajo. Sarkazma namreč...

Zgoraj pa se točno vidi razlika med pošteno moralno držo in birokratskim razmišljanjem v smislu: ni važno, če so vsi kriminalci na prostosti, le da je vse zakonito.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

killzone ::

mitja73 je izjavil:

stb je izjavil:

mitja73 je izjavil:

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.

Isto bi lahko rekli za policijo. Če dela kolikor toliko po zakonih bi lahko bila bolj transparentna, ne pa da se zapleta iz ene laži v drugo.


Policija dela v mojem ali recimo našem interesu, našem pomeni ~ 99% prebivalcev Slo. Nikoli pa ne bo delala v interesu 100% vseh.


1. Zato, ker so takšni prisluhi navadnemu običajnemu državljanu, ki redno plačuje davke ustavno sporni(Človeke pravice pa take fore...). Eni bi pa res radi živeli v totalitarnem režimu.

2. A res verjameš v pravljice, da policija dela v našem interesu? Kaj pa počne potem policija, ko ti in jaz in ostali včasih javno izrazimo našo državljansko voljo in nestrinjanje z vodenjem države naših zastopnikov katerim smo podelili pravico o odločanju o naših življenih na parlamentarnih volitvah, ob kakšnih masovnih javnih zbiranjih t.j. demonstracijah?

imagodei ::

mitja73 je izjavil:

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.

Tako je! Jaz predlagam, da kadar se zgodi kakšen umor, posilstvo oz. drugo težje kaznivo dejanje zoper telo, da policija nemudoma zapečati vse objekte v okolici 10km in da se izvedejo hišne preiskave pri vseh ljudeh, ki v tem območju stanujejo. Če je to preveč dela, da bi policija lahko opravila v razumnem času npr. dveh tednov, naj na pomoč priskoči vojska.

V tem času je gibanje v zaprtem območju omejeno, izvajajo se redne telesne preiskave, vključno s preiskavami telesnih votlin. Otroci niso izvzeti. Ne moremo reskirat, da bi starši uporabili svoje otroke za to, da bi skrili kak ključen dokaz.

Če živiš kolikor toliko po zakonih, se nimaš kaj bati takega zbiranja dokazov.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Sej se ne bojim, k je od stare mame bivša cimra od kučanove svakinje botra.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Arctander ()

luli ::

Ne vem, zakaj se ob branju prispevkov Brataniča vedno spomnim na balkanske bojevnike. Kot da bi se vsa zadeva sukala samo okoli tega primera.
Primož, a si kakorkoli povezan s tem primerom? A te je kot strokovnjaka vpoklicala obramba?
Drugače dober članek. Sicer nekoliko ciničen a dober.

Primoz ::

Ne boš verjel, ampak tokrat nima stvar z bojevnikom čist nič. Je pa tisto za pisanje zelo zanimiv primer, ker gre za očitno krivo osebo, ki je/bo odkorakala na prostost samo zato, ker se policija ne zna držat lastne procesne zakonodaje (beri: so bili vsi tako prepričani, da je kriv, da se jim ni ljubilo vzdrževat minimalnih higienskih standardov).

Sicer smo zaradi njihov nesposobnosti letos dočakali sodbo US:
http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.n...
za katero ni nikoli nihče pričakoval da je mogoča v tej državi, tako da je očitno vse mogoče (povzetek: policija je pri preiskavi kaznivih dejanj lahko tako zelo nesposobna, da nastopi civilna odgovornost države za to ne-delo).
There can be no real freedom without the freedom to fail.

luli ::

Pri nas niso težava samo nesposobni policisti. Prav tako nesposobni oz. še bolj so tožilci in sodniki. Sicer se vsake toliko časa res najde kdo iz civilne družbe, ki začne z bojem, vendar ti posamezniki kmalu poniknejo na dobro plačanih iz proračuna financiranih fiktivnih delavnih mestih.
Sam se boja s koruptivnim sodstvom več ne grem. Ko vidim policajčka z rdečim noskom pa mu hitro plačam kakšno pivo. Pravzaprav sem ugotovil, da se mi dolgoročno splača, da imamo v Sloveniji točno takšnega policaja in točno takšnega sodnika, ker je zame pir cenejši od kazni.

poweroff ::

Med tem pa se delo na IMSI Catcher detektorju veselo nadaljuje: https://secupwn.github.io/Android-IMSI-...

(Nekateri pa že uporabljamo Osmocom-based detektor)... 8-)
sudo poweroff

krota ::

mitja73 je izjavil:

Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.


Ni fora v tem. Argument 'nimam kaj skrivati' je (oprostite izrazu :) bebav. Tukaj je par kontra argumentov:
https://chronicle.com/article/Why-Priva...

mitja73 ::

killzone je izjavil:

mitja73 je izjavil:

stb je izjavil:

mitja73 je izjavil:

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.

Isto bi lahko rekli za policijo. Če dela kolikor toliko po zakonih bi lahko bila bolj transparentna, ne pa da se zapleta iz ene laži v drugo.


Policija dela v mojem ali recimo našem interesu, našem pomeni ~ 99% prebivalcev Slo. Nikoli pa ne bo delala v interesu 100% vseh.


1. Zato, ker so takšni prisluhi navadnemu običajnemu državljanu, ki redno plačuje davke ustavno sporni(Človeke pravice pa take fore...). Eni bi pa res radi živeli v totalitarnem režimu.

2. A res verjameš v pravljice, da policija dela v našem interesu? Kaj pa počne potem policija, ko ti in jaz in ostali včasih javno izrazimo našo državljansko voljo in nestrinjanje z vodenjem države naših zastopnikov katerim smo podelili pravico o odločanju o naših življenih na parlamentarnih volitvah, ob kakšnih masovnih javnih zbiranjih t.j. demonstracijah?


Ja, vedno dosedaj so mi še pomagali ko sem karkoli rabil od njih, vedno tudi prijazni in uslužni kolikor se pač da v zadevah z njimi.
Dokler mirno in v okviru zakonov in nekih družbenih norm izražaš svojo voljo te nihče sploh ni pogledal. Seveda moraš poskrbeti da tvoj "kolega" zraven tebe dela enako.
Ne pa jokat če delaš "pizdarije" in si za njih kaznovan. Mogoče to zate niso pizdarije, za ostalih 99% Slovencev pa so in Policija dela v demokraciji po zakonih večine.

krota je izjavil:

mitja73 je izjavil:

Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.


Ni fora v tem. Argument 'nimam kaj skrivati' je (oprostite izrazu :) bebav. Tukaj je par kontra argumentov:
https://chronicle.com/article/Why-Priva...


A res misliš da si toliko zanimiv da bi razen tvojih bližnjih kogarkoli zanimalo kaj o tebi ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mitja73 ()

zee ::

A res misliš da si toliko zanimiv da bi razen tvojih bližnjih kogarkoli zanimalo kaj o tebi ?


Ravno zaradi tega, se policija nima s tem kaj ukvarjati. Niti kot hobi projekt. Za tezje delikte pa lahko taista dvigne lastno r* in si pridobi formalno dovoljenje od sodisca. Brez bliznjic.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Markoff ::

mitja73 je izjavil:

A res misliš da si toliko zanimiv da bi razen tvojih bližnjih kogarkoli zanimalo kaj o tebi ?

Verjetno ne. Tako kot niso mlada brhka dekleta zanimiva varnostnikom v Emporniumu, pardon, Emporiumu.

No, wait! Damn, there goes my argument... :O
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

zmaugy ::

Bolj ko je poseg v človekove pravice enstaven, večja je možnost zlorabe za različne, tudi privatne namene.

krota ::

mitja73 je izjavil:

A res misliš da si toliko zanimiv da bi razen tvojih bližnjih kogarkoli zanimalo kaj o tebi ?


Nikol ne boš zvedu :)
Kako bi ti blo, če bi en nonstop hodil za tabo, ko bi šel skozi domača vrata, bi se parkiral na klopci čez cesto in posmatral hišo dokler ne bi šel spet ven in bi ti spet sledil. Pa nič ne bi gnjavil ali te oviral, samo spremljal bi te in si kdaj pa kdaj kaj malega zapisal v beležko. Meni se sliši scary.

Furbo ::

V bistvu policija s to zavrnitvijo sama priznava, da zadevo pridno koristi.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

ulemek ::

Ker je grožnja, da smo tudi nedolžni državljani in uporabniki TK storitev predmet vohljanja ali vsaj postranska škoda z vidika poteptane pravice do zasebnosti, še kako realna, bi bilo smiselno, da se pripravi serijo člankov, kako zaščititi lastno zasebnost ...

Lovilec lovilca je za zdaj, Matthai, za običajne uporabnike znanstvena fantastika. Če bo tisti na Androidu kdaj deloval kolikor toliko zanesljivo, bo že zmaga. So pa na voljo še drugi ukrepi, ki so nadvse učinkoviti.

mitja73 ::

krota je izjavil:

mitja73 je izjavil:

A res misliš da si toliko zanimiv da bi razen tvojih bližnjih kogarkoli zanimalo kaj o tebi ?


Nikol ne boš zvedu :)
Kako bi ti blo, če bi en nonstop hodil za tabo, ko bi šel skozi domača vrata, bi se parkiral na klopci čez cesto in posmatral hišo dokler ne bi šel spet ven in bi ti spet sledil. Pa nič ne bi gnjavil ali te oviral, samo spremljal bi te in si kdaj pa kdaj kaj malega zapisal v beležko. Meni se sliši scary.


Meni pa ne, ker vem da bi tega poznal.

Če pa misliš na splošni nadzor 1:1 pa to pomeni da bi tudi ti moral enega vedno nadzorovati, drugače zmanjka folka za nadzor tebe, .....

Če imaš slab občutek pojdi na Policijo in prijavi svoj sum da te nekdo nadzoruje fizično in tudi tvojo elektronsko komunikacijo.

ulemek ::

Po tem se sprašujem, kako SOVA prisluškuje in komu vse nudi usluge (upam, da ne tudi centrom za socialno delo pri ugotavljanju premoženja prosilcev, saj je Policiji že in to nezakonito). Najbrž prisluškuje brez ali z bistveno manj nadzora. A ima fiksni tap pri operaterjih, pa se arbitrarno (po direktorju) odloča, o čem in za kom bo vtikala nos?

Analogija pri delu Policije sedaj (ob uporabi IMSI lovilcev idr. podobnih naprav) in nekoč (ko ji je tovrstne usluge na nezakonit način, ki je dopuščal zlorabe - pa ne takšne kot zmotno ugotavljajo ustavni sodniki - že nudila SOVA) je očitna. Mimogrede, sodniki (ki niso edini) so se zapletli v tehnikalije, kar ni njihova vrlina, in so izpostavili friziranje posnetkov, kar je bilo običajno najmanj problematično, a s tem radi opletajo tudi odvetniki. Pravi problem je a priori zakonitost takšnega ukrepa/usluge drugega organa, in način izvedbe, ki omogoča ali je celo njegov namen ribarjenje v kalnem, ker ne pušča nobene revizijske sledi, ki bi omogočala nadzor nad izvajalcem nadzora. O tem smo sicer že imeli debato in prav neverjetno je, da že proizvajalci tovrstne opreme ne propagirajo funkcionalnosti z varno revizijsko sledjo. Pa saj jim gre za posel!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ulemek ()

Mcsin ::

Me ne moti, da se ljudje borijo proti temu, ker zadeva ni zakonsko pokrita. Me pa moti to, da je čutiti v ozadju borbo, da se zadeva nebi smela nikakor uporabljati tudi če bi bila zakonsko enkrat pokrita. Dokler je za to potrebna odredba sodišča, da se ne uporablja prosto po prešerno, naj le uresničijo zadevo. Nepravilna uporaba pa seveda kazensko odgovorna.
Pričakujete čudeže od policije po drugi strani pa otežiti njihovo delo kolikor se le da. Organiziran kriminal že dolgo več korakov pred policijo, njo pa držati v kameni dobi.

ulemek ::

Mcsin je izjavil:

Me ne moti, da se ljudje borijo proti temu, ker zadeva ni zakonsko pokrita. Me pa moti to, da je čutiti v ozadju borbo, da se zadeva nebi smela nikakor uporabljati tudi če bi bila zakonsko enkrat pokrita. Dokler je za to potrebna odredba sodišča, da se ne uporablja prosto po prešerno, naj le uresničijo zadevo. Nepravilna uporaba pa seveda kazensko odgovorna.
Pričakujete čudeže od policije po drugi strani pa otežiti njihovo delo kolikor se le da. Organiziran kriminal že dolgo več korakov pred policijo, njo pa držati v kameni dobi.


Da bi bil kdo kaznovan iz vrst policije ali tožilstva, ko gre za njihovo šlampasto delo, ki je lahko tudi kaznivo, ni verjeti. Ker bi jih moralo preganjati tožilstvo. Pa tudi sodišče, ki ima v določenih primerih zobe, nima vedno jajc. V mislih imam rabo tehnikalij kot tudi običajno laž pod prisego oz. zavajanje sodišča.

Po drugi strani pa je raba takšnih naprav lahko povsem dopustna z vidika zasebnosti, če je pred uzakonitvijo strokovna javnost dejavna in širša javnost obveščena. Noben problem ni izdelati naprave, ki se jo da zapečatiti, sama pa nekje v notranjosti (na nekem nosilcu, ki ga ni moč pobrisati) izdeluje revizijsko sled. Pa tudi ni problem organizirati oz. predpisati nadzora te sledi (fino bi bilo, da bi npr. preiskovalni sodnik ob prisluhih ali drugih prestreženih podatkih, za katere je seveda predhodno izdal odredbo, prejel še revizijsko sled, da preveri, kako natančno so se ukrepi izvajali). Pa vse možne in nemožne komisije bi jo lahko dobile kadar koli.

Mcsin ::

killzone je izjavil:



2. A res verjameš v pravljice, da policija dela v našem interesu? Kaj pa počne potem policija, ko ti in jaz in ostali včasih javno izrazimo našo državljansko voljo in nestrinjanje z vodenjem države naših zastopnikov katerim smo podelili pravico o odločanju o naših življenih na parlamentarnih volitvah, ob kakšnih masovnih javnih zbiranjih t.j. demonstracijah?



Kolikor je meni bilo razvidno dokler ni prišlo do napada na njih (s strani določenih) oziroma povzročanja škode niso storili popolnoma nič, kakor vam dovolili izražati svojo nezadovoljstvo.. Ceprav bi lahko po zakonu množico razgnali ker shodi niso bili prijavljeni.. Seveda je slednje popolna bedarija ampak če že mora biti po črki zakona.

stara mama ::

Kaj pa Redphone in podobne aplikacije?

ulemek ::

stara mama je izjavil:

Kaj pa Redphone in podobne aplikacije?


Odvisno, kaj je tvoja skrb. Če je skrb zasebnost pogovora, je to dobra izbira.

poweroff ::

Pri uporabi RedPhone in TextSecure policija ne vidi niti vsebine komunikacij, niti prometnih podatkov. V data retention bazi pa se je zabeležilo samo data transfer. Če gredo gledat vsebino, pa vidijo samo, da komuniciraš z nekimi strežniki, ki so v lasti WhisperSystems.

In te aplikacije so zelo enostavne za uporabo. Kriminalci pa konec koncev lahko uporabljajo tudi Skype... in že tam ima policija težave.
sudo poweroff

killzone ::

Malo po malo, leto za letom izgubljamo delčke naše zasebnosti in težko pridobljeniih svoboščin. Trgujemo s temi svoboščinami za nekakšno navidezno varnost, ki jo nam hočejo prodati. Zato me osebno zelo moti, če bi hoteli 24/7 prisluškovati brez neke zakonske podlage in res hudičevo dobrih argumentov za tako početje. Če že hočejo vsem "gledat pod prste" v imenu lova nekih par teroristov in organiziranega kriminala, se zaradi tega ne počutim, čisto nič več varnega. Sicer pa...

Benjamin Franklin : "People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both"

Glugy ::

francek1 je izjavil:

zee je izjavil:

Mislim, da je slovenska policija v splosnem tako nesposobna*, da je bolje, da se to napravo cimprej proda/zapecati.

* - na slednje kaze vrsta vrsta preiskav, ki niso prisle do sodisca ali pa so tam padle zato, ker je policija zaj*

Kaj pa pričakuješ od ljudi, ki delajo za 20 krat nižjo plačilo, kot pa so plačani odvetniki kriminalcev??? Tudi če so sposobni, se zagotovo ne potrudijo tako kot bi se, če bi bili pošteno plačani.


Sej zato pa bi mogl uvest maksimalno plačo/zaslužek na leto ki bi bil dovoljen.

mtosev ::

mitja73 je izjavil:

Nehajte jokat, ko pa vas kdo grdo pogleda ali malo opraska avto bi pa po vaše Policija morala preiskat pol Slovenije.
Samo jamranje, če živiš kolko tolko po zakonih pol se nimaš kej bat takega zbiranja podatkov/prisluhov.
jaz se čisto strinjam. pri meni ne bi tak nič našli, ker nisem nič kaznjivega naredil.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: ulemek ()

an3333 ::

najbolj žalostno je, da resni kriminalci imajo že dolgo čase načine za izogib vsemu temu + odvetnike, ki itak izločijo polovico dokazov iz postopka

mtosev ::

an3333 je izjavil:

najbolj žalostno je, da resni kriminalci imajo že dolgo čase načine za izogib vsemu temu + odvetnike, ki itak izločijo polovico dokazov iz postopka
fail je tudi, da imamo takšne zakone kateri to dopuščajo.npr neki mafijec kateri je dokazano kriv je oproščen,ker kao dokazi niso bili pridobljeni po vseh standardih/normativih
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

AndrejO ::

Ja, jih bo treba pa po normativih pridobivati, a ne?

Lej, tvoja mama lahko tudi kuha najboljšo košto, ampak za odpreti gostilno so neka pravila, ki se jih je potrebno držati. Verjetno pa ta pravila niso sama sebi namen.

Sicer pa tako: častim gajbo pira ali brezalkoholne pijače po izbiri prvem novinarju, ki bo na nacionalni TV zastopnika Policije vprašal zakaj želijo prisluškovati in pridobivati prometne podatke tudi, če ni nikjer nikakršnega suma kaznivega dejanja.

mtosev ::

zamisli si kaj je hujše maš npr pedofila/morilca vsi dokazi dokazujejo brez dvoma, da je kriv, a vsi dokazi kateri dokazujejo njegovo krivdo so bili pridobljeni nezakonito, drugih dokazov pa ni. dobro razmisli kaj je manjše zlo v temu primeru izpustiti pedofila/morilca na prostost al ga obsoditi in zavarovati druge ljudi
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

poweroff ::

No, to je lep teoretičen primer. Lahko navedeš kakšen konkreten primer, ko so bili vsi dokazi, pa je bilo treba nekoga izpustiti?
sudo poweroff

AndrejO ::

To je hipotetičen primer do katerega v praksi ne pride.

V praksi se material zbere nelegalno, ker nekdo ne pozna pravil ali pa jih zavestno ignorira.

kuglvinkl ::

Toše, in dubio pro reo. Ker sem prijazen, bom tu končal.
Your focus determines your reallity

an3333 ::

mtosev je izjavil:

an3333 je izjavil:

najbolj žalostno je, da resni kriminalci imajo že dolgo čase načine za izogib vsemu temu + odvetnike, ki itak izločijo polovico dokazov iz postopka
fail je tudi, da imamo takšne zakone kateri to dopuščajo.npr neki mafijec kateri je dokazano kriv je oproščen,ker kao dokazi niso bili pridobljeni po vseh standardih/normativih

take zakone imamo zato, da se prepreči tako imenovane fishing expeditione (ko pač policija prisluškuje kupu folka in bo že nekaj našla)

lahko pa, če se ti zdi da se bv, objaviš tu svoje bančne izpiske, smse, ....

kuglvinkl je izjavil:

Toše, in dubio pro reo. Ker sem prijazen, bom tu končal.

in kaj pol, ti bi zaprl enega od redkih uspešnih poslovnežev v slo

namesto, da se vse skupaj legalizira in smo vsi na boljšem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: an3333 ()

jype ::

mtosev> ker nisem nič kaznjivega naredil.

Posilil si slovenski jezik.

an3333> in kaj pol, ti bi zaprl enega od redkih uspešnih poslovnežev v slo

"Toše" se nanaša na mtoseva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

an3333 ::

aja, sem mislil da na mojega skoraj soseda, ki uvaza koko

mtosev ::

poweroff je izjavil:

No, to je lep teoretičen primer. Lahko navedeš kakšen konkreten primer, ko so bili vsi dokazi, pa je bilo treba nekoga izpustiti?
jup evo primer iz tujine
http://www.todayszaman.com//news-301720...
Announcing the court's ruling, Kılıç said the court ruled for the acquittal of the suspects by a majority of votes on the grounds that some of the evidence in the investigation phase was gathered illegally and the other evidence was insufficient for the conviction of the suspects.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kuglvinkl ::

Iz Miranda v. Arizona:

By 1963 the Phoenix police had a thick file on Miranda: He repeatedly abducted young women, whom he then raped and robbed, and always in the same small section of town. Patty McGee (often referred to as "Jane Doe" in the legal proceedings and media accounts) was 18 years old and worked at a movie theater in Phoenix; she was mildly retarded, and knowing that she was made her very shy, so that she hardly even talked to anyone. On the night of March 2, 1963, she took the bus home from work, as usual; it dropped her off shortly after midnight, and as she was walking the few blocks home from the bus stop, Miranda pulled up in his car, grabbed her, tied her up, and forced her into his car, and drove for about 20 minutes before stopping. There he raped her, and he robbed her of the $4 she was carrying. Then he drove back and dropped her off about four blocks from her home, telling her to pray for him, about two hours after he abducted her.

tošev, Mirando so oprostil.
Your focus determines your reallity

Markoff ::

kuglvinkl je izjavil:

Iz Miranda v. Arizona:

By 1963 the Phoenix police had a thick file on Miranda: He repeatedly abducted young women, whom he then raped and robbed, and always in the same small section of town. Patty McGee (often referred to as "Jane Doe" in the legal proceedings and media accounts) was 18 years old and worked at a movie theater in Phoenix; she was mildly retarded, and knowing that she was made her very shy, so that she hardly even talked to anyone. On the night of March 2, 1963, she took the bus home from work, as usual; it dropped her off shortly after midnight, and as she was walking the few blocks home from the bus stop, Miranda pulled up in his car, grabbed her, tied her up, and forced her into his car, and drove for about 20 minutes before stopping. There he raped her, and he robbed her of the $4 she was carrying. Then he drove back and dropped her off about four blocks from her home, telling her to pray for him, about two hours after he abducted her.

tošev, Mirando so oprostil.

Odtod t.i. "Miranda rights", n'est pas?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5415997 (14173) dronyx
»

IMSI lovilci: o subjektivnem dojemanju stvarnosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10340756 (33992) matijadmin
»

Kako se kupuje IMSI lovilce

Oddelek: Novice / Zasebnost
4417538 (13691) Iatromantis
»

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18855356 (49437) trizob
»

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Oddelek: Novice / NWO
3420238 (16428) enadvatri

Več podobnih tem