» »

Münchenski projekt Linux končan

Münchenski projekt Linux končan

Slo-Tech - München je končal prehod javne uprave na Linux, s čimer se zaključuje eden najdaljših, najbolj spremljanih in tudi kontroverznih projektov programske migracije. Postopek se je začel že leta 2006, v petih letih so prilezli na polovico, letos novembra pa je bil projekt tik pred zaključkom. Včeraj je občinska uprava na internetu objavila končno poročilo (stran 4-5), s čimer je projekt končan.

Od sprejema odločitve leta 2004 do zaključka je preteklo dolgih devet let. V tem času je München zamenjal približno 14.800 računalnikov z Windows na Linux in z Officea na OpenOffice. Slednjih je za odtenek več, ker nekateri pač poganjajo specializirane programe, ki v Linuxu ne tečejo. Glavno vprašanje je seveda, koliko so s tem prihranili. Ocene so različne in precej netočne, ker tudi Microsoft ob napovedi velikih migracij ponudi velike popuste na licence, a v Münchnu to ni pomagalo. Ocena oblasti predpostavlja približno 10-milijonski prihranek, milijon gor ali dol, od česar znatni del odpade tudi na strojno opremo, ki je zaradi prehoda na Linux ni bilo treba menjati, medtem ko bi bila za nove verzije Windows prešibka.

Münchenski projekt je zasledoval še druge cilje, med njimi konsolidacijo IT-sistemov, kjer je vlada džungla, in navezavo na odprte standarde, s čimer se preprečuje vendor lock-in. Münchenska podžupanja Christine Strobl je projekt tako označila kot absoluten uspeh, saj so z deljenjem rezultatov in rešitev z javnostjo naredili pomemben korak proti odprtosti in neodvisnosti od posameznih podjetij. Projekt je uradno končan, še vedno pa tečeta razvoj in vzdrževanje namenske distribucije LiMux,

135 komentarjev

«
1
2 3

tony1 ::

Lažejo, stoposto 8-)

Z linuksi ni nikol konc dela 8-)8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

Zvezdica27 ::

heh... sicer res ne vem zakaj na Mintu bazirajo (Debian sid) in ne na Debian stable, ampak... že vejo. fajn. Res fajn.

zz

71GA ::

Samo ena stvar je važna: "absoluten uspeh"...

cekr ::

Projekt je končan. Sedaj se pa lahko vrnejo na Windows.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

jype ::

cekr> Sedaj se pa lahko vrnejo na Windows.

Samo vprašanje časa je, kdaj bo nekdo jezen, ker ne more pobirat provizije pri tako netransparentnem poslu, kot je licenciranje programja.

Seljak ::

Pozdravljam to odločitev in upam,da bodo odprli oči tudi drugim slepcem(kot je naša nesposobna vlada recimo)!

filip007 ::

To je bolj področna integracija, med DistroWatch ga ni.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

dronyx ::

Ena izmed prioritet (lahko se temu reče zaradi mene tudi direktiv) EU bi morala biti tudi krepitev lastne IT industrije, kjer je možnosti za delovna mesta še veliko. Samo kaj, ko je EU na nivoju bivše Jugoslavije, ali pa še to ne.

opeter ::

Za EU bi bilo pomembno to, da bi imeli poenoteno distribucijo Linuxa za celoten javni sektor z možnostjo zadevo uporabiti tudi v zasebnem sektorju, predvsem pa, da bi imelo čimmanj lukenj zaradi varnosti (prisluškovanja NSA in ostalih).

Sicer pa, nič ni večno. Niti Microsoft oziroma njihov Windows sistem.

Poglejte Amiga imperij, ali pa Atari TOS itn.
Kje je danes NeXT (okej, duhovno nasledstvo živi naprej v MacOS X in iOS, a vseeno), kje IBM-ov OS/2, kje so razni veliki nekadnji Unixi, kje je BeOS?

Preživele so le odprtokodne zadeve oz. vsaj kolikor toliko odprta koda - BSD derivati (Playstation, Applovi sistemi itn.) ter Linux derivati (milijarda naprav, katera upravalja raznorazne funkcije, potem pa še Android, Amazon KindleOS, sedaj pa še Valve, če namizne Linux variante sploh ne omenim).

Če je prihodnost res v oblaku (itak je, tudi v drugem pomenu besede, hehe :D), pol je vprašanje, če ima Windows v zdajšnji obliki sploh še prihodnost.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

echoman ::

Odlična novica! Končno ne bodo spet menjali strojne opreme, ki povsem zadostuje za pisarniška dela.

@opeter: Ostanimo na realnih tleh, Windows ima in bo imel prihodnost. Vendar to zaenkrat pustimo, bistvo novice je uspeh Linuxa :)

opeter ::

echoman je izjavil:

@opeter: Ostanimo na realnih tleh, Windows ima in bo imel prihodnost. Vendar to zaenkrat pustimo, bistvo novice je uspeh Linuxa :)


Bomo videli.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

antonija ::

echoman je izjavil:

@opeter: Ostanimo na realnih tleh, Windows ima in bo imel prihodnost. Vendar to zaenkrat pustimo, bistvo novice je uspeh Linuxa :)
Nihce ni prevelik da bi lahko padel. Blacberry je bil king-of-the-hill glede koorporativne komunikacije, pa je sel pa-pa. Nokia je bila absolutni zmagovalec v prodajo telefonov, pa jo je tudi bilo treba prodat M$ju.

Nihce ni prevelik da bi lahko padel.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

opeter je izjavil:

Bomo videli.

Saj že vidimo. ;)
sudo poweroff

Kurzweil ::

Zanimiv se mi zdi že samo pomislek, da tovrstna migracija nebi bila smotrna.
Stroški migracije nikakor nemorejo biti tako veliki, še posebej če vzamemo v obzir, da ni potrebno kupovati licenc za OS, Office in celo strojno opremo, ki je, kot je omenjeno v članku lahko precej slabša, da stvar še povsem gladko deluje za potrebe pisarniškega dela.

Najbolj me jezi, ko poslušam ljudi, koliko stane učenje tajnic in migracija in da se to ne izplača - nemogoče, da bi držalo.
Naslednja stvar, ki pa je zame samoumevna je, da se bi te tajnice, ki imajo že desetletja rit na toplem, brez realne efektivnosti ali družbene dodane vrednosti pač morale doma usedit in si malce pogledat omenjene odprtokodne rešitve, za kaj takega ni problema, ker je seveda vse brezplačno, vsaka služba pa rabi učenje, nadgrajevanje in korak s časom, tako da nevem kakšna rasa so ljudje v javni upravi, da se nebi naučili kako se da Save in Open. Poleg vsega je dejanski GUI v Linuxih pri večini distribucij po istem kopitu (GNOME ali KDE) kot v Windowsih. Kdor se ni sposoben priučiti osnov odprtokodne programske opreme, si po mojem ne zasluži službe in za njo ni kompetenten. Poleg vsega pa vsem, ki jim je vsaj malo jasno okrog tega vedo, da je nič koliko EU razpisov in sredstev namenjenih prav za to, tako za podjetja kot javno upravo.

Še posebej v času, ko se ne cedita med in mleko, kar se finančnega stanja tiče, bi si lahko naredili sebi uslugo in če že nebi ravno privarčevali kakšnega davko-plačevalskega € pa bi si SAMI SABI obdržali kakšno delovno mesto več, ker bi zaradi miljarde licenc ostalo kar nekaj denarja za plače... da nebo kdo rekel, da bi jih samo teral.

Kdor pravi, da migracija na odprtokodno programsko opremo ni rešitev in način, da se privarčuje gore denarja je:

- ozkogleden zagovornik OS Windows
- distributer sistema Windows
- zaposlen v javni upravi
- sistemc v javni upravi
- ali preprosto blaznež, ki ni sposoben zračunati, da zaposlenega v javni upravi stane trenutno programska oprema in hardware na 5 let recimo 500€ (Windows + Office + upgrade PCja), koliko je računalnikov v javni upravi pa mislim, da ne rabim povdarjati ?!

Utk ::

Kdo pa to pravi? Jaz sem čisto za linux po celi državni upravi. Samo na svojem desktopu ga nočem.
Vseeno mi je pa zanimiv prihranek pri strojni opremi. Me res zanima kakšna je to strojna oprema mlajša od 8 let, da ne bi mogla poganjat windows 7, poganja pa debian - no, tu me tudi zanima še kako ga poganja.

b3D_950 ::

Ne vem, če je to tako enostavno. Sm bil pred nekaj časa (mogoče dve leti nazaj) na dursu, pa sm videl, da mi je morala gospa (tisto kar sem potreboval) sprintat iz DOSa na matrični tiskalnik.8-)

opeter ::

Vsi govorite nekaj v preteklosti. Jaz govorim za prihodnost ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Oberyn ::

b3D_950 je izjavil:

...mi je morala gospa (tisto kar sem potreboval) sprintat iz DOSa na matrični tiskalnik.8-)

He he, Clipper in dBASE III še vedno živita tam nekje globoko spodaj, a še pomnite, tovariši. Oh oh oh kakšni bajni zaslužki so bili takrat, ko se na tiste čase spomnim, mi erektivna disfunkcija izgine začasno...

Kurzweil ::

Mogoče sem pozabil še nekaj, glede na to da gre za Slovenijo, bi najel točno isto osebo, ki je bila odgovorna za prehod v Munchnu, ki pozna vse luknje, težave, ovire in dobre prakse, kako čimprej, učinkovito in poceni narediti ta prehod. Zakaj to govorim, kar v Sloveniji bi se zagotovo našel namesto ene osebe svetovalec, koordinator, kontrolor, tester in nevem kdo še vse s političnimi vezami, da bi iz tega kar čim več pobral, dodal še aneks in na koncu stvar po možnosti niti nebi dočakala epiloga.

Kaj je tu tako kompleksnega nevem, sprašujem se samo eno ali so/ste nekateri res tako neumni ali se delate neumne? Linux in kateri izmed paketov Office (odprtih) imajo vmesnike narejene po principu Windowsev prav zaradi telebajskov, ki imajo premalo kapacitete, da bi si vzeli par uric časa, da se navadijo samo na druge ikone.

Jaz bi kar tekole naredil, tisti ki bi v službi radi imeli Windows in Office naj se njim od plače trgajo cene za licence, če pa bo hotel, da mu ne trgajo pa si bo vzel nekaj časa in se lotil (čeprav nevem kaj se je za učiti) zastonjskih rešitev. Tu ne gre za nobeno diskriminacijo ampak samo za to, kdo ima željo kaj naredit in kdo samo kavo pit v službi kot tovornjakar.

Te gluposti o migraciji, njenih težavah in stroških so mi primeljive s tem, da tovornjakar nemore vozit in rabi usposabljanje, ker ima nov tovornjak, sicer 99% isti, ampak ni iste znamke. Ko se gre za denar in službe v teh časih, je to ena najlažjih stvari kako privarčevat denar. Tule si ga merit, kaj je boljše Win ali Linux, ali ATI ali Nvidia je brezpredmetno in otročje.

xxx ::

Kurzweil je izjavil:

Najbolj me jezi, ko poslušam ljudi, koliko stane učenje tajnic in migracija in da se to ne izplača - nemogoče, da bi držalo.


Najbolj te jezi, da necesa ne razumes. To da je OS zastonj dalec preplacas s tem, da je cel OS totalna zmeda, skoraj podpore proizvajalcev hardwara in softwara in ga razen nekaj mulcev, ki se rado dere po forumih skoraj da nihce ne uporablja na DESKTOPU (pazite zdaj, ko bo nekdo od teh mulcev zacel govoriti o superračunalnikih/serverjih/androidu/...), njegov trzni delez je 1.6% in je od lani padel za 0.2%.
Pa pa...

poweroff ::

Totalna zmeda je Windows 8. Zato v državni upravi in podjetjih nočejo preiti na ta sistem.

Kurzweil... v resnici je problem MS-IBM naveza (govorim o problemu vendor lock-ina). Celo IBM je bolj problematičen kot Microsoft. Če bi se uspel znebiti te, bi bila zmaga. Ampak se bojim, da to ne bo šlo.
sudo poweroff

Poldi112 ::

xxx je izjavil:

Kurzweil je izjavil:

Najbolj me jezi, ko poslušam ljudi, koliko stane učenje tajnic in migracija in da se to ne izplača - nemogoče, da bi držalo.


Najbolj te jezi, da necesa ne razumes. To da je OS zastonj dalec preplacas s tem, da je cel OS totalna zmeda, skoraj podpore proizvajalcev hardwara in softwara in ga razen nekaj mulcev, ki se rado dere po forumih skoraj da nihce ne uporablja na DESKTOPU (pazite zdaj, ko bo nekdo od teh mulcev zacel govoriti o superračunalnikih/serverjih/androidu/...), njegov trzni delez je 1.6% in je od lani padel za 0.2%.


Pa veš, da par procentni tržni delež predstavlja miljone pc-jev? To je kar precej mulcev, ki se derejo po forumih. Da nisi ti mogoče stara mama, ki jo je čas povozil?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Kurzweil ::

xxx je izjavil:

Kurzweil je izjavil:

Najbolj me jezi, ko poslušam ljudi, koliko stane učenje tajnic in migracija in da se to ne izplača - nemogoče, da bi držalo.


Najbolj te jezi, da necesa ne razumes. To da je OS zastonj dalec preplacas s tem, da je cel OS totalna zmeda, skoraj podpore proizvajalcev hardwara in softwara in ga razen nekaj mulcev, ki se rado dere po forumih skoraj da nihce ne uporablja na DESKTOPU (pazite zdaj, ko bo nekdo od teh mulcev zacel govoriti o superračunalnikih/serverjih/androidu/...), njegov trzni delez je 1.6% in je od lani padel za 0.2%.


O moj bog...
Ko se kupuje stvari, še posebej tako množično se kupuje tako, da je kompatibilno in obenem tudi možno za nadgradnje.
Kaj je zate zmedeno? Imaš isto namizje, kamor si lahko daš isto ikono, ki se z dvoklikom odpre, očitno za nekatere pretežko, pa čeprav je isto. Tako strojna oprema, kot programska oprema več kot zadoščata večini javne uprave za razne dokumente in tabele.
Koga brigajo procenti, če je stvar preverjena, mimogrede se še precej privarčuje s tem, ker ni potebno menjavat sistema tako pogosto, ker je pač bolj trdovraten od Windowsev. Poleg vsega se ti nebo pri Linuxih zgodilo, kot pri Windowsih, da ti rečejo sorry nebo več podpore za Windows 7, ker se Windows 8 ne prodaja, kar se je zgodilo nedolgo nazaj.

[---------- odstranjen žaljivi del komentarja -------]

Edini kdor mi lahko argumentirano reče, da nemore brez Windowsev je kakšen advanced user, ki rabi kakšne zajebane CAD, modelirne in podobne programe, pa še ta bo običajno šel na Maca, ki bi bil po tvojem za to delo slab, ker ima nizek procent uporabnikov :))

Linux je stabilen, zastonj in več kot ustreza delu 95% javne uprave. Pa bom stvar malce obrnil, povej mi par načinov, kot je ta kjer bi se dejansko dalo prišparat brez da bi trpele plače, delovna mesta, zdravje, varnost in podobno... ?

Če bi rad da ti odgovorim na prvi stavek, povsem si brcnil v temo, ampak nekaj pa priznam da ne razumem, kako so lahko ljudje tako neumni in neprilagodljivi. Zagnat sistem, nato ?Office in urejat tabelo je ISTO!
Večina progamov je tako postala v oblaku ali v obliki spletnih aplikacij, tako da tudi tu ni problema, dejansko sploh ne vidim problema v tem.

Verjetno nebom nikoli izvedel, ampak imam eno zelo resno vprašanje in bi bil zelo vesel odgovora - koliko je računalnikov v javni upravi, je to 5000? ali je to 10000, verjetno še več...?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

joebanana ::

xxx je izjavil:


Najbolj te jezi, da necesa ne razumes. To da je OS zastonj dalec preplacas s tem, da je cel OS totalna zmeda, skoraj podpore proizvajalcev hardwara in softwara in ga razen nekaj mulcev, ki se rado dere po forumih skoraj da nihce ne uporablja na DESKTOPU (pazite zdaj, ko bo nekdo od teh mulcev zacel govoriti o superračunalnikih/serverjih/androidu/...), njegov trzni delez je 1.6% in je od lani padel za 0.2%.


Dejansko ima linux dosti več generične podpore kot windowsi. Danes težko najdeš hardware, ki ga ne podpira. Tukaj ne mislim najnovejših 3D grafičnih kartic ampak web, office, mail običajn desktop. OS je arhitekturo bolje narejen kot windowsi, ravno za to se preferira za resno delo(serverji, superračunalniki, krmilniki, ..) O deležu je pa tako, da windowsi ali pridejo prednaloženi ali pa se piratizirajo na polno. Če ne bi bilo lobiranja in piratiziranja in vendor lock-ina(standardi != ms), bi bil ta delež močno drugačen.

xxx ::

Heh, že enako zmogljive alternative officu na linuxu pač ni. Tako da se ze tu zatakne. Pa ne se mi smešit z open/libre officom.

Poldi112 je izjavil:

Da nisi ti mogoče stara mama, ki jo je čas povozil?


Lol, vlačijo mi ven arhitekturo, ki je 10 let starejša od windows arhitekture, in potem meni rečejo, da me je čas povozil :D Če bi linux tekmoval z windowsi v enakopravnih pogojih (bil plačljiv in zahteval najete programerje, ki ga pišejo) ga sploh bilo ne bi.
Pa pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xxx ()

xxx ::

Aja pa še toliko o zastonj linuxu, takoj ko bi se prijel, bi šla njegova zastonjskost po gobe, razno razna podjetja, bi državno upravo lupila za bistveno večje denarce (seveda zaradi pomanjkanja konkurence) kot jim to uspeva danes. In to je tudi razlog, za nove in nove teme na slotechu, ki preferirajo linux in zganjajo propagando podjetja ali dveh, ki bi se rada zrinila v drzavno upravo in se prisesala na proračun, kar jim do sedaj ni uspelo dovolj temeljito, ker so pred leti nasedla na linuxaško propagando da "linux je pa ready!". Sicer pa Kurzweil, moraš vedeti, da takle tvoj spis ni nič novega, enaki so bili že 10 let nazaj. In ne takrat ne danes linux ni bil primeren za desktop uporabo.

Bottom line: pri ufuravanju linuxa v državno upravo se sploh ne gre za šparanje ali kvaliteto OSa. Gre se samo za to, da se denar prelije v žepe drugih podjetij. In ne bo čisto nič ceneje kot windows, bodo pa imeli uporabniki precej večjo pokveko od OSa. Ampak to niti ni pomembno.
Pa pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xxx ()

MrStein ::

LiMux, je to kje za dobit?
(da bi komentriral iz dejanskih izkušenj, za razliko od večine tule ;))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

LightBit ::

xxx je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Da nisi ti mogoče stara mama, ki jo je čas povozil?


Lol, vlačijo mi ven arhitekturo, ki je 10 let starejša od windows arhitekture, in potem meni rečejo, da me je čas povozil :D Če bi linux tekmoval z windowsi v enakopravnih pogojih (bil plačljiv in zahteval najete programerje, ki ga pišejo) ga sploh bilo ne bi.

Nekatere stare mame gredo v korak s časom.

Kurzweil ::

Za Office ne rabiš DirectX 15, HT podpore, 4K podpore in nevem česa... pravtako ne driverjev za high end X-fi zvočne, Titan grafične in dildote na USB. Tajnice rabijo ikono na katero se odpre Office, kjer ima tabelo, dokument, ali brskalnik, kjer ima neko aplikacijo, kamor vnaša, kar ima za vnašat. Je pa res da pasjansa pa nevem če je priložena, no pa navsezadnje boljše da ni, ker je v tem primeru efektivnost prelaganja papirajev 200% večja. Torej ista stvar za neprimerljivo manj denarja, pa še sistem je bolj stabilen. Koga brigajo procenti, arhitektura in dolžina vašega penisa, govorimo o praktičnih stvareh in mislim, da je ta pametna polovica userjev tukaj lepo argumentirala stvari.

Vsi, ki pa še vedno to ne razumete pa lahko samo rečem - tinkibinki.

Vsaka stvar je za nekaj dobra običajno, tudi Windowsi so za določene stvari boljši, ampak mislim da je potrebno tu razmišljat racinalno in zrelo, me pa iskat picajzle, da branite svoje, pa čeprav nima veze s samim kontekstom članka.

Navsezadnje pa privarčuje se toliko denarja, da tu sploh ni proti argumenta.

sensei ::

A delo tajnic se pa ne spreminja s časom? Še vedno rabijo samo tisto, kar so rabile 20 let nazaj. Eno ikono za office, toj pa to.

Poldi112 ::

xxx je izjavil:

Aja pa še toliko o zastonj linuxu, takoj ko bi se prijel, bi šla njegova zastonjskost po gobe, razno razna podjetja,...


Se je že prijel, leta nazaj. Ampak daj mi razloži, kako točno si predstavljaš, da bi linux postal plačljiv? A bo cela industrija rekla - hopla, zdaj pa ne bomo več delili kode brez denarnega nadomestila, al kako?

xxx je izjavil:


Bottom line: pri ufuravanju linuxa v državno upravo se sploh ne gre za šparanje ali kvaliteto OSa. Gre se samo za to, da se denar prelije v žepe drugih podjetij. In ne bo čisto nič ceneje kot windows, bodo pa imeli uporabniki precej večjo pokveko od OSa. Ampak to niti ni pomembno.


Itak. Pa še chemtrailse nam bodo spustili čez glavo, da se bomo manj pritoževali.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Kurzweil ::

sensei je izjavil:

A delo tajnic se pa ne spreminja s časom? Še vedno rabijo samo tisto, kar so rabile 20 let nazaj. Eno ikono za office, toj pa to.


Tako je, poleg rabijo še uro v desnem spodnjem kotu.
Če se malce pozanimaš pa boš tako ugotovil, da ima večina javne uprave spletne aplikacije, za kar rabiš samo browser.

Sem pa že prej povdaril tu govorim za 95% ljudi, nisem pa rekel da da ne obstajajo zaposleni v javnem sektorju ki so izjema, naprimer načrtovalci cest na DARSu, ki morajo računat in risat naklon ovinkov, rondojev kot primer. Ampak to je PEŠČICA ljudi.

Vse kar imajo več samo daljša kolone za nas, ki si gremo urejat stvari, če apeliram na zaposlene na občinah in podobno. Če dam drug primer, kaj rabijo naprimer učitelji? Office in večina jih ima e-redovalnico... kaj rabijo na DURSu? aplikacijo e-davki in podobno sranje + Office... kaj rabijo svetniki, župani, ministri, kulturniki?
Ali si lahko vojska, bolnišnice, banke in podobno privošči blue screen? :))

MrStein ::

Poldi112 je izjavil:

xxx je izjavil:

Aja pa še toliko o zastonj linuxu, takoj ko bi se prijel, bi šla njegova zastonjskost po gobe, razno razna podjetja,...


Se je že prijel, leta nazaj. Ampak daj mi razloži, kako točno si predstavljaš, da bi linux postal plačljiv? A bo cela industrija rekla - hopla, zdaj pa ne bomo več delili kode brez denarnega nadomestila, al kako?

Marsikateri distro je plačljiv že lep čas.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Poldi112 ::

In zakaj točno misliš, da je to relevantno?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

antonija ::

xxx je izjavil:

Gre se samo za to, da se denar prelije v žepe drugih podjetij.
To je vecini tukaj jasno. Samo hudic je ker ni velika vecina raje videla da gre ta denar za lokalen kader ki razvija in vzdrzuje lokalni OS za JU, ne pa neki tuji firmi in zelo majhni pescici preprodajalcev licenc (==nic ustvarjene vrednosti, samo glorified paper pushers).

Tudi ce bi prehod na _nekaj_ (z odprtimi standardi, brez moznosti vendor lock-in), kar lahko razvija in vzdrzuje JU sama, kostal enako kot vztrajanje na M$ programju, bi se vecina drla "hocemo alternativo" (karkoli bi ze ta bila).

Amapk dokler imajo M$ lobisti izgovor da prehod traja vec kot en mandat vlade, je verjetnost za prehod na karkoli smesno majhna.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Dr_M ::

Jest sm doma samo MS office zamenjal z libre office, pa je bla ze cela stala. Neki casa sem se jest debelo gledal to cudo, ampak nekajdnevnem uvajanju, sej se navadil. Potem je blo treba pa solat se ostale domace.
Da bi pa OS zamenjal, mi pa sploh me pade na pamet.

echoman ::

xxx je izjavil:

Heh, že enako zmogljive alternative officu na linuxu pač ni. Tako da se ze tu zatakne. Pa ne se mi smešit z open/libre officom.


Naj samo omenim Kingsoft Office, ki je prav tako na voljo za Linux in je en izmed boljših konkurenčnih programov Microsoftovemu Officu. Resda je plačljiv, vendar je bistveno cenejši kot Microsoftova pisarna.

Popravek: Plačljiv v smislu uporabe za podjetja, za domačo uporabo je brezplačen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: echoman ()

antonija ::

Dr_M je izjavil:

Jest sm doma samo MS office zamenjal z libre office, pa je bla ze cela stala. Neki casa sem se jest debelo gledal to cudo, ampak nekajdnevnem uvajanju, sej se navadil. Potem je blo treba pa solat se ostale domace.
Da bi pa OS zamenjal, mi pa sploh me pade na pamet.
Wow, kako ste sploh preziveli prehod iz Office 2003 na Office 2007 in novejse? Je blo treba koga peljat na urgenco? :D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Dr_M ::

antonija je izjavil:

Dr_M je izjavil:

Jest sm doma samo MS office zamenjal z libre office, pa je bla ze cela stala. Neki casa sem se jest debelo gledal to cudo, ampak nekajdnevnem uvajanju, sej se navadil. Potem je blo treba pa solat se ostale domace.
Da bi pa OS zamenjal, mi pa sploh me pade na pamet.
Wow, kako ste sploh preziveli prehod iz Office 2003 na Office 2007 in novejse? Je blo treba koga peljat na urgenco? :D



Ma tam ni bilo toliko razlike. Kliknes in dela. 2007 je bil sicer zadnji MS office, ki sem ga uporabljal.

Looooooka ::

Linux gor Windows gor.
Tlele je bolj pomembno, da so po vsej verjetnosti full of shit.
Ocene drugih so tako drugacne kot njihove, da vse smrdi po slovenskem nategu.
Za njihovo "sparanje" so namrec uporabili cene najnovejsih windowsev ceprav jim je MICROSOFT sam rekel, da ne rabijo menjat vsega in lahko na teh starih jajcih se naprej uporabljajo XP-je.
Kot je bilo napisano zgoraj...uporabljajo distro, ki je dejansko ZE zastarel in katerega razvoj po drugih ocenah spet mocno presega njihov prihranek.
Pa upam, da je se kdo opazil, da dejanskih cifer ni nikjer. So kar neke cifre, kjer so kar prisparali...ker pac tako pravijo sami.
Smrdi po modelu, ki je znan ze v Sloveniji. Drzavljani kao prisparamo...vmes pa nekdo pobere kesh za cisto nepotreben prehod.

Kurzweil je izjavil:

Zanimiv se mi zdi že samo pomislek, da tovrstna migracija nebi bila smotrna.
Stroški migracije nikakor nemorejo biti tako veliki, še posebej če vzamemo v obzir, da ni potrebno kupovati licenc za OS, Office in celo strojno opremo, ki je, kot je omenjeno v članku lahko precej slabša, da stvar še povsem gladko deluje za potrebe pisarniškega dela.

Najbolj me jezi, ko poslušam ljudi, koliko stane učenje tajnic in migracija in da se to ne izplača - nemogoče, da bi držalo.
Naslednja stvar, ki pa je zame samoumevna je, da se bi te tajnice, ki imajo že desetletja rit na toplem, brez realne efektivnosti ali družbene dodane vrednosti pač morale doma usedit in si malce pogledat omenjene odprtokodne rešitve, za kaj takega ni problema, ker je seveda vse brezplačno, vsaka služba pa rabi učenje, nadgrajevanje in korak s časom, tako da nevem kakšna rasa so ljudje v javni upravi, da se nebi naučili kako se da Save in Open. Poleg vsega je dejanski GUI v Linuxih pri večini distribucij po istem kopitu (GNOME ali KDE) kot v Windowsih. Kdor se ni sposoben priučiti osnov odprtokodne programske opreme, si po mojem ne zasluži službe in za njo ni kompetenten. Poleg vsega pa vsem, ki jim je vsaj malo jasno okrog tega vedo, da je nič koliko EU razpisov in sredstev namenjenih prav za to, tako za podjetja kot javno upravo.

Še posebej v času, ko se ne cedita med in mleko, kar se finančnega stanja tiče, bi si lahko naredili sebi uslugo in če že nebi ravno privarčevali kakšnega davko-plačevalskega € pa bi si SAMI SABI obdržali kakšno delovno mesto več, ker bi zaradi miljarde licenc ostalo kar nekaj denarja za plače... da nebo kdo rekel, da bi jih samo teral.

Kdor pravi, da migracija na odprtokodno programsko opremo ni rešitev in način, da se privarčuje gore denarja je:

- ozkogleden zagovornik OS Windows
- distributer sistema Windows
- zaposlen v javni upravi
- sistemc v javni upravi
- ali preprosto blaznež, ki ni sposoben zračunati, da zaposlenega v javni upravi stane trenutno programska oprema in hardware na 5 let recimo 500€ (Windows + Office + upgrade PCja), koliko je računalnikov v javni upravi pa mislim, da ne rabim povdarjati ?!

Al mu je pa jasno, da je licenca ze placana in da ne rabis vsaka 4 leta(kaksno nakljucje) delat prehode, da bo folk lahko pocel nekaj, kar pocne ze 20 let in se prakticno NE spreminja(pa ce to dela v DOSU al pa linuxu).
Lahko si pa pac linux troll, ki misli, da je vsaka migracija na linux sparanje. Kot da se lincence za obstojeco verzijo, ki jo NE rabis nadrajevati placujejo kar tako...iz dolgcasa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Looooooka ::

Sej je linux ze zdej placljiv.
Dejansko bos vec placal za support, kot bi placal konkurenci za licenco :)
Majo zelo profitabilen sistem.
Skor tko dober kot je obvezna vzdrzevalna pogodba.

jype je izjavil:

cekr> Sedaj se pa lahko vrnejo na Windows.

Samo vprašanje časa je, kdaj bo nekdo jezen, ker ne more pobirat provizije pri tako netransparentnem poslu, kot je licenciranje programja.

Zdele je nekdo vesel, ker je zasluzil s 5 letnim prehodom.
Glede na ocene...je zasluzil veliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Mavrik ::

A si kdorkoli, ki je probal uporabljati produkte slovenskih državnih contractorjev (eDavki, NLB ProKlik, etc.), sploh želi, da bi mu tile še razvijali operacijski sistem in office suite? O.o
The truth is rarely pure and never simple.

xxx ::

antonija je izjavil:

(==nic ustvarjene vrednosti, samo glorified paper pushers)

Pa saj to so tudi linuxovi sistemski administratorji, glorified configuration pushers, ki služijo na račun izdelka ki ga izdeluje nekdo drug in avtorju dejansko ne prispevajo niti centa. Pirati najhujše vrste. In najbolj jih moti to, da pa pri windowsih moraš avtorjem dejansko, pazi ti to predrznost, plačati za njihovo delo.
Pa pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xxx ()

opeter ::

xxx je izjavil:

Heh, že enako zmogljive alternative officu na linuxu pač ni. Tako da se ze tu zatakne. Pa ne se mi smešit z open/libre officom.


Uh, kako močno se motiš:
http://www.softmaker.com/english/of_en....

SoftMaker Office - TextMaker 2012



Celo v brezplačni varianti, katero lahko brez omejitev uporabljaš za komercialne namene:
http://www.freeoffice.com/en/
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Mipe ::

opeter je izjavil:

xxx je izjavil:

Heh, že enako zmogljive alternative officu na linuxu pač ni. Tako da se ze tu zatakne. Pa ne se mi smešit z open/libre officom.


Uh, kako močno se motiš:
http://www.softmaker.com/english/of_en....

 SoftMaker Office - TextMaker 2012

SoftMaker Office - TextMaker 2012



Celo v brezplačni varianti, katero lahko brez omejitev uporabljaš za komercialne namene:
http://www.freeoffice.com/en/

Kakšna je razlika med brezplačno in komercialno verzijo? Na spletni strani ne odpre želene strani.

opeter ::

Pojdi na tej strani dol in najdeš eno tabelo:
http://www.softmaker.com/english/ofw_en...

Če primerjaš FreeOffice varianto s komercialno Standard varianto, manjka:
- PlanMaker 2012
- BasicMaker 2012

Pro verzija ima še neke druge dodatke (Berlitz slovarji, program za e-pošto podobna Exchange itn.)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

trnvpeti ::

opeter je izjavil:

Pojdi na tej strani dol in najdeš eno tabelo:
http://www.softmaker.com/english/ofw_en...

Če primerjaš FreeOffice varianto s komercialno Standard varianto, manjka:
- PlanMaker 2012
- BasicMaker 2012

Pro verzija ima še neke druge dodatke (Berlitz slovarji, program za e-pošto podobna Exchange itn.)

v free verziji imam planmaker in presentationmaker

nekikr ::

Umiri se no malo. Tudi jaz še ne vriskam kako dobro jim je uspelo samo zato, ker je tako rekla županja (saj je tudi Zoki rekel, kako so Stožice super, pa pozabil omeniti, da jih nismo plačali in da so se ljudje obešali zaradi njih). Kako točno bo bomo še videli, ko čas opravi svoje delo. Težko pa zanikaš, da je enak sistem čez celotno JU precej dobra stvar, vendor lock-in je pa tudi lahko problematičen. Ceneje ne bo niti malo, to je najbrž jasno vsem, ampak saj to niti ni bil glavni razlog menjave sistema. In tale spackan Linux....za to kar rabijo, je še predober.

xxx ::

nekikr je izjavil:

Ceneje ne bo niti malo, to je najbrž jasno vsem

Absolutno to ni vsem jasno.

nekikr je izjavil:

In tale spackan Linux....za to kar rabijo, je še predober.

Ne gre se za to. Gre se za širjenje te degenerirane veje kvazi unixa, kar mu bo pomagalo, da bo še dlje trajalo, da bo izginil in dal prostor kaksnemu bolj resno razvitemu OSu. Najprej sem moral windowse prenašat 20 let, zdaj naj pa linux gledam še 20 let, da se bodo ljudje malo zresnili?!
Pa pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xxx ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec ere Linuxa v Münchnu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11432460 (26889) nekikr
»

V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
23779171 (72382) xmetallic
»

München na Linux in nazaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
28787194 (63728) johnnyyy
»

Prah okoli Münchenske napovedi vrnitve k Microsoftu se počasi razblinja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
421147716 (136262) trnvpeti
»

Ekstremadura migrira na Linux Debian (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9930586 (26311) nekikr

Več podobnih tem