» »

Rusija bo razvijala svoj operacijski sistem

Rusija bo razvijala svoj operacijski sistem

Slashdot - Prejšnji mesec je na spletu zaokrožila novica, da se Rusija pripravlja na izdelavo lastnega operacijskega sistema, ki bo osnovan na Linuxu, s čimer se želijo rešiti izpod Microsoftovega jarma.

Zdaj je znanih nekaj več podrobnosti o projektu. Za zdaj najverjetnejši kandidat je Fedora, saj so Rusi organizirali sestanek z Wernerjem Knoblichom, podpredsednikom divizije EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Red Hata, kjer so govorili o razvoju proste programske opreme v Rusiji. Beseda je tekla o ustanovitvi posebne ruske skupine razvijalcev Ruske Fedore, ki bi bila odskočna deska za razvoj lastnega operacijskega sistema.

73 komentarjev

«
1
2

Screamboy ::

UHAHA ti rusi se pa nedajo go go go
-> Slovenska skupnost uporabnikov Ubuntuja <--
-----------------> www.ubuntu.si <------------------

cryptozaver ::

GO Russia GO!!!

'Russinovichev' imajo dovolj, da naredijo kaj pametnega...

opeter ::

Rusi razvijajo svoj OS, Kitajci (slednji tudi CPU), potem kmalu tudi Indija... zanimivo.

Če bi v prebivalci na starem kontinentu razmišljali s svojo glavo, bi verjetno tudi EU imeli svoj OS in ne bi kupovali drage sisteme od MS in Applea.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

cryptozaver ::

M$ se ne bo vdal. Odgovoril bo z nizkimi cenami, če bo treba tudi dumpinškimi. Vedet je treba da imajo precej izkušenj, ki so lahko velika prednost - ali pa tudi ne... kakšen google like poslovni model zna hitro obrnit vse na glavo.

Seto ::

Rusi razvijajo svoj OS, Kitajci (slednji tudi CPU), potem kmalu tudi Indija... zanimivo.

Če bi v prebivalci na starem kontinentu razmišljali s svojo glavo, bi verjetno tudi EU imeli svoj OS in ne bi kupovali drage sisteme od MS in Applea.


Razvoj OS-ja, vzdrževanje, nadgradnje, razvoj oziroma prilagoditev aplikacij so pa itak zastojn? Naj ga Rusi razvijejo s svojimi sredstvi, pa ga bomo mi vzeli, če bo dober ane :) .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Seto ()

Screamboy ::

M$ se ne bo vdal. Odgovoril bo z nizkimi cenami, če bo treba tudi dumpinškimi. Vedet je treba da imajo precej izkušenj, ki so lahko velika prednost - ali pa tudi ne... kakšen google like poslovni model zna hitro obrnit vse na glavo.


saj se kar naj ne vda naj smao razvijajo nov sistem
bo vsaj cena padla
-> Slovenska skupnost uporabnikov Ubuntuja <--
-----------------> www.ubuntu.si <------------------

bi0s ::

Konkurenca je vedno dobra, pravijo, upam da v tem primeru tudi.

Looooooka ::

kaksna konkurenca.
to bo linux.
ko bo nekdo delu "nov" operacijski sistem bo mogu zacet iz nule.
takih projektov je ze k smeti na netu s tem da bo ta ruski pa se ruska oblast bo mela prste zravn...tega se ne bi niti s palco pipnu.
rajs downloadam 0.0.0 alpha verzijo OSa, ki g anardi klosar iz antarktike v prostem casu....mu bl zaupam

techfreak :) ::

Zdaj bo vsaka država imela svojo distribucijo Linuxa ... potem bo še vsaj kakšna fakulteta v državi imela svojo distribucijo ... pa še ostale, ki obstajajo ...

S tem se Linux delno vsiljuje, kar pa večina ne mara ...

morbo ::

BEAR/Linux :D

Če bo stvar uporabna si ga ziher namestim kot sekundarni OS. Če ne drugega zaradi moralne podpore.

subby ::

me zanima koliko backdoorov bo imel ta sistem.. glede na to, da ga bodo spisali rusi, bi jih moralo biti na tisoče

Poldi112 ::

>Če bi v prebivalci na starem kontinentu razmišljali s svojo glavo, bi verjetno tudi EU imeli svoj OS in ne bi kupovali drage sisteme od MS in Applea.

No, saj Mandrake je francoski, Suse nemški (oz. bil), počasi leze v javno upravo...

>me zanima koliko backdoorov bo imel ta sistem.. glede na to, da ga bodo spisali rusi, bi jih moralo biti na tisoče

Za razliko od ameriških os-ov, ki jih nimajo?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Azrael ::

Brez veze, tako kot ruski DOS. Našvasene črke, vse spodaj pa od drugih.

Oziroma še ena furancija na fancy faktorju Linux-a.

Naj se najde junak, ki bo razvil RES nekaj novega in predvsem inovativnega.

Linux pa s takimi "podporniki" postaja samo vedno večja gnojnica. Vsak nekaj paca po svoje, napredka pa nobnega. Nedomiselno kopiranje Unix, MS in jabolčnika, to je recept za manj kor 1% tržnega deleža na desktop in izgubljanje na server področju.
Nekoč je bil Slo-tech.

joebanana ::

Ja sej to je point linuxa... da vsak neki paca po svoje. Si že slišu kdaj za evolucijo? Preživijo itak sam najboljši deli linuxa, drugi utonejo v pozabo, oziroma jih izločijo.

Utk ::

Sej prav, da so vzeli linux, zakaj bi delali nekaj na novo kar je že kar dobro narejeno. Ampak dvomim, da bo za domače (dokaj razvajene) uporabnike to kaj koristno. Raznim linux distribucijam manjka v glavnem fino glancanje na koncu. Da bi tu Rusi kaj izboljšali stvari pa ni glih za pričakovat. Ga bojo pa uporabljali sami, kolk ga pač bojo. Dobro za njih, če jih bo prišlo ceneje.

Kiborg ::

Vsekakor lepo slišati da še nekdo razvija nov operacijski sistem, konkurenca je vedno dobrodošla. Me pa zanima zakaj, če si Linux tako želi postati vodilni operacijski sistem ne uvedejo dobre podpore tudi za igre (Brez emulacije!). Mislim saj je super, na Linuxu lahko: brskam po internetu, gledam filme, pišem vse vrste dokumentov in jih potem naredim kompatibilne z MS Office, poslušam glasbo in še mnogo drugega... Je pa treba priznati da ima Linux še drugo težavo. Moderne distribucije so sicer dokaj preproste za uporabo, dokler vse lepo deluje, čim pa je potrebno kaj resnejšega nastaviti je pa pogosto edini ali pa vsaj najhitrejši način preko konzole. Koliko povprečnih uporabnikov poznate ki znajo konzolo najti kaj šele kaj vpisati vanjo. Da sploh ne govorimo o tem, da te večina nekam pošlje, če jim rečeš naj sedaj odprejo konzolo.

gruntfürmich ::

po eni strani wow, kapo dol, po drugi pa bi se lahko odločili za nek enostaven in dober linux in ga do skrajnosti sforsirali.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

arjan_t ::

po eni strani wow, kapo dol, po drugi pa bi se lahko odločili za nek enostaven in dober linux in ga do skrajnosti sforsirali.


saj piše da bo zasnovano na fedori

@Kiborg: igre pisane za linux tečejo čisto lepo, brez "emulacije"

poweroff ::

Zanimivo.

Res je - Rusi (in Kitajci) so zgolj vzeli obstoječo (zahodno) Linux tehnologijo in jo zapakirali v "svoj" sistem.

Vendar pa pozabljate, da se tržišče Linuxa s tem širi. Umetno sicer, vendar je posledica več zahtev za Linux driverje, pa tudi še za kaj drugega.

Poleg tega tukaj ekonomija obsega stori svoje in morda bo kakšen Rus ali pa Kitajec kaj pametnega prispeval k razvoju Linuxa.

Je pa zanimivo - Kitajci imajo svoj RedFlag Linux, Rusi svojega, v ZDA je zelo razširjen RedHat, me zanima kateri bo potem "evropski"? Ubuntu?
sudo poweroff

Sega ::

@dejan15: če se kdo vsiljuje je to zagotovo Windows, sej so jih že na vse prednaložil, da ostanejo pri njih. No kot kaže pa to ne bo več dolga ;)

Zakaj vsi delajo na linux osnovi? ker bi bilo popolno razvijanje predolgotrajno in dražje. jedro maš pač že zastojn, samo nadgradiš ;)

lp

Kiborg ::

Vem vem. :) Samo koliko jih je? Koliko je resnično dobrih iger napisanih za Linux konkurenčnih najboljšim igram za Windows? UT je tudi na Linuxu, pa še nekaj drugih, a kaj pa na primer serije kot so GTA Total war serija, C&C in podobne predvsem nove igre. Mimogrede, kakšna je kaj sedaj podpora gonilnikov predvsem grafičnih?

Popravljeno. (Manjša napaka.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kiborg ()

bluefish ::

Zakaj vsi delajo na linux osnovi? ker bi bilo popolno razvijanje predolgotrajno in dražje. jedro maš pač že zastojn, samo nadgradiš ;)

Vendar pa potem to ni nov OS, kot v določenih delih trdi novica. Je le še ena izmed mnogih distribucij Linuxa, ki vnaša dodatno zmedo med uporabnike. Ne verjamem namreč, da bodo razvili res nekaj novega na že obstoječi osnovi.

poweroff ::

Linux je za resno delo, ne igranje iger in "igračkanje". :D
sudo poweroff

morbo ::

Me pa zanima zakaj, če si Linux tako želi postati vodilni operacijski sistem ne uvedejo dobre podpore tudi za igre (Brez emulacije!).

Mislim da si Linux tega ne želi. Če bi GNU/Linux hotel postati vodilni OS bi moral omejiti povprečen-um-begajočo možnost različne izbire ki jo ponuja, poenotit namenske programe, brzdati distribucije in začeti z brezkompromisnim tržnim bojem nož na nož, kar pa ni več Linux filozofija, ampak Win.

Z Linuxom je kot z demokracijo, ko bo imel folk dovolj MS škornja bo sam prešel nanj. Ampak to je proces ki traja.

Podporo za igre pa morajo uvesti avtorji iger, ne Linux. Wine mi poganja vse kar sem hotel špilat do sedaj...

V-i-p ::

No, najbrž na koncu ne bo več kot le še ena izmed milijon distribucij linuxa, kar je bedarija. Vse po istem kopitu, vse isto sranje in povsod več ali manj nič ne dela. MS ima res ceno, ampak pri njih dela vse in povsod. Koliko različnih verzij xp-jev pa imamo po svetu? Ne rečem, če bi bilo kaj novega, tako pa...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

joebanana ::

Problem iger za linux je predvsem v tem, da so igre pisane predvsem z DirectX API-jem, kar je posledica dobre podpore razvijalcem in marketinga(Vsaka nova grafična kartica, igra se baha z najnovejšo DX podporo). Seveda MS nima interesov, da bi igre napisane z DirectX lavfale v Unix, Linux, MacOS.

Z predelavo iger, ki so pisane z OpenGL APIjem ni(tako velikih) težav saj je OpenGL razširjen na vseh sistemih. Seveda imajo založniki zdravo pamet pa se ne matrajo za tiste par 100 ljudi, ki bi zalavfali špil na newindowsih :P Če bi nastal trg... bi založniki sigurno mislili tudi na druge OS-je. Problemv 100% ni v zasnovi OS-ja.

Jumping Jack ::

me zanima koliko backdoorov bo imel ta sistem.. glede na to, da ga bodo spisali rusi, bi jih moralo biti na tisoče

Linux je GPL, zato vanj ne moreš vgraditi backdoorov, ne da bi dal v javnost njihov source.
Tako da če bo hotel Putin backdoore, bo moral vzeti za osnovo kakšen sistem na BSD ali podobni licenci, ali pa začeti z nule.
Ampak mislim, da Putinova prva prioriteta niso backdoori, ampak zmanjšanje odvisnosti od ameriškega softvera, saj jih zdaj Američani lahko preko MS držijo v šahu, Putin pa je na to izrazito alergičen.

EDIT: Če bodo hoteli zmanjšati neodvisnost od Windowsov, pa bo moral biti njihov sistem v prvi vrsti čim bolj uporaben (mogoče tudi za poganjanje iger, kaj pa vem...).

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Problem ni samo v igrah. Linuxu manjkajo tudi uporabne komercialne (in shareware) namizne aplikacije.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bluefish ::

sicer če se gre rusom za OS neodvisno, potem že imajo na voljo tone distribucij. Zakaj sedaj neka "lastna", ki razen rdeče barvne sheme in cirilice ne bo preveč drugačna?

Jumping Jack ::

Ja, to tudi mene zanima, v čem je npr. Red Flag (in zdaj ta ruska zadeva) drugačen od npr. klasične Fedore.

opeter ::

V tem, da ima eden rdečo kapo, drugi pa dečo zastavo :D.
Po mojem razen vizualnih razlik kaj več ne more biti. Ali pa imajo tudi Terminal v celoti v cirilici oz. v mandarinski kitajščini? 8-O
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Matevžk ::

Saj je v terminalu unicode in tudi programi so prevedeni. (S slovenjenimi programi v terminalu lahko odprem nek japonski readme in ... ga ne bom znal prebrati, ampak črke bodo (najbrž) prave. :))
lp, Matevžk

morbo ::

S tem da bo to 'ruski OS' in ne 'rdeča distribucija Linuxa' bodo verjetno v glavah ljudi dosegli večjo priljubljenost = več migracij iz Win.

Jumping Jack ::

Mogoče podo pa prevedli source v ruščino :D
Namreč brati source v neznanem jeziku je zoprno ko hudič...

dzinks63 ::

To bo OS za državno upravo, pisarniški paketi, banke, davkarija, carine,..., to bo laufal bp. Kar se pa tiče specialnih programov je malo težje, se bodo že kako znašli. Npr acad linux, pa še kaj drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

arjan_t ::

No, najbrž na koncu ne bo več kot le še ena izmed milijon distribucij linuxa, kar je bedarija. Vse po istem kopitu, vse isto sranje in povsod več ali manj nič ne dela. MS ima res ceno, ampak pri njih dela vse in povsod. Koliko različnih verzij xp-jev pa imamo po svetu? Ne rečem, če bi bilo kaj novega, tako pa...


ja ni tema o tem ampak ...
ravno zadnjič mi winXP sp2 ni znal namestit driverjev za navadno USB miško. Tolko o tem da dela vse in povsod.

Icematxyz ::

Rusi niso kar tako. Sem že doživel da so prevzeli kakšen resen projekt z "zahoda" in sedaj laufa naprej.

Tako da če bodo se lotili tako kot treba bo jim zagotovo uspelo.

trnvpeti ::

kubanci tudi imajo svoj OS

KoKi ::

Kubuntu?
# hackable

Valvoline ::

Hehe...
Avtor OS-a ruski klon Billa Gatesa :=)
Oz Rustech Abramovič :)

M.B. ::

Če vas zanima čisto novi ruski OS, napisan z nule je to lahko Phantom.
Za tiste ki pa pravijo, da se ne splača Linuxa v igrah podpirat pa priporočam tole.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

darkolord ::

Za tiste ki pa pravijo, da se ne splača Linuxa v igrah podpirat pa priporočam tole.
Ahm ja, to morda drži če delaš eno levo igro.

R33D3M33R ::

Quake, UT in Doom so torej leve igre?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

BigWhale ::

Linux pa s takimi "podporniki" postaja samo vedno večja gnojnica. Vsak nekaj paca po svoje, napredka pa nobnega. Nedomiselno kopiranje Unix, MS in jabolčnika, to je recept za manj kor 1% tržnega deleža na desktop in izgubljanje na server področju.


Daj ze nehaj s kurcem po koprivah opletat, pa raje povej kaj pametnega. Saj ves, argumentirana debata je zazeljena ne pa sklicevanje na lastno avtoriteto. S taksnimi podporniki si Linux gradi userbase, kar je zazeljeno. Na trgu nocemo imeti enega mocnega igralca in nekaj drobtinic, zelimo si tri, stiri mocne igralce, ki se bojujejo za trzni delez. Pa smo upamo lahko, da bo to mesarsko klanje in ne nek virtualni fight. To je za uporabnika in potrosnika dobro.

darkolord ::

Quake, UT in Doom so torej leve igre?
Niso, ampak tisti članek tudi ne govori o takih igrah.

mitja ::

Rus tech - ne hvala.

mtosev, še zavedaš se ne koliko ruske tehnologije oziroma znanja se lahko nehote znajde doma 8-)

jype ::

Azrael> Nedomiselno kopiranje Unix, MS in jabolčnika, to je recept za manj kor 1% tržnega deleža na desktop in izgubljanje na server področju.

Ti maš pa hude težave z bralnim razumevanjem, kaj?

Microsoft za vsako novo reč v KDE vloži patent in potem čez pet let to implementira v Windows, ti pa praviš, kako je Linux zgolj "nedomiselno kopiranje" ?

Pa "izgubljanje" ? Linuxa je na server področju vedno več. Interneta danes sploh uporabljat ne moreš, ne da bi uporabil Linux strežnike - kar za praktično noben drug OS (razen IOS) ne velja.

Poldi112 ::

Pusti ga, človek je frustriran ker mu ni uspelo instalirat linux-a (ali pa mu nek driver ni deloval), zdaj je pa wintendo zealot (nadomešča Microsoft userja:), za katere je tipično da blodijo.

Url sem odprl tudi sam, ff je malo podivjal, ampak sistem je ostal lepo odziven. Je bilo pa potrebno ubiti ff, ampak to ni ravno problem. Važno da se svinjarija ne naseli v sistem.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OmegaBlue ::

l0g1t3ch - ima že svojo temo v forumu kjer lahko tumba svoje, ta novica nima veze s tem.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Huawei nadaljuje osamosvajanje od Androida z lastnimi zemljevidi

Oddelek: Novice / Ostale najave
185908 (3706) poweroff
»

Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet isk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5319976 (16800) johnnyyy
»

Kitajski operacijski sistem že oktobra

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3013287 (11344) Zvezdica27
»

Samsung po poti Sony Ericssona

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
234558 (3265) PrimozR
»

China Unicom ukinja Google na Androidu

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
164434 (3930) sirotka

Več podobnih tem