» »

Episciences: objavljanje znanstvenih člankov brez založnikov

Episciences: objavljanje znanstvenih člankov brez založnikov

Projekt vodi Jean-Pierre Demailly

Nature - Na naši strani smo že večkrat pisali o tegobah v akademiji, ki zadevajo objavo znanstvenih člankov in predvsem žafransko drage revije (glej spodnje povezave). Največ točk pač prinesejo objave v uglednih revijah z visokim faktorjem vpliva (IF). Naročnina na te revije še zdaleč ni poceni, zato se že nekaj let na glas razmišlja, kako bi založnike odstavili od kosa pogače. Doživeli smo tudi že bojkote najbolj pohlepnih založnikov.

Problem je v osnovi zelo enostaven. Članke brezplačno napišejo raziskovalci (v bistvu ne brezplačno, ampak jih financirajo matične institucije, bilateralni projekti, razpisi, domači raziskovalni projekti in programi, industrija itd.), ki jih v zadnjem času tudi vedno pogosteje tudi sami stavijo v LaTeXu. Založnik jih po prejemu pošlje v pregled drugim znanstvenikom z istega področja (peer review), ki jih recenzirajo brezplačno. Ko pa so potem članki objavljeni v revijah, niso zastonj. Infrastruktura za poganjanje strani in izdajanje revije stane, a še zdaleč ne toliko, kot Elsevier in podobni založniki računajo. In tako so rezultati javno financiranih raziskav zakopani v plačljivih člankih, od katerih imajo korist le privatni založniki.

Vprašanje je, ali zmoremo brez njih? Matematiki, fiziki, astronomi, računalničarji in podobni že dlje časa vse svoje članke na splet priobčijo tudi na strani arXiv. To ni elektronska revija, temveč je internetni repozitorij nestavljenih člankov, ki je brezplačno dostopen vsem, upravlja pa ga Univerza Cornell. Od tod do lastne revije je le še majhen korak.

Ta korak skušajo narediti matematiki v Episciences Projectu. Predstavlja ga Tim Gowers, dobitnik Fieldsove medalje (matematični ekvivalent Nobelove nagrade) s Cambridgea. Projekt bo podprla francoska vlada, pojasnjuje njegov vodja Jean-Pierre Demailly z Univerze v Grenoblu. Kot pravi, bodo postavili revijo, ki bo na voljo le v elektronski obliki in bo v resnici vsebovale le povezave do člankov, ki so objavljeni na arXivu. Na ta način se bodo izognili stroškom stavljenja besedila, medtem ko pripravo in recenzijo raziskovalci tako ali tako delajo brezplačno. Edini stroški bodo tako odpadli na računalniški strežnik in spletno stran. To bo poceni, saj recimo celoten arXiv letno stane 826.000 dolarjev. In te številke so smešno majhne, če jih primerjamo z naročninami - samo Harvard letno odšteje za svoje naročnine na vse mogoče revije več kot tri milijone dolarjev. V projektu Episciences bo združenih več revij. Vsaka bo pokrivala svoje področje, imela svojega odgovornega urednika in uredniški odbor.

5 komentarjev

JesusChrist ::

Zakaj se mi zdi, da bomo v prihodnosti brali podobne naslove:
https://slo-tech.com/novice/t539769
https://slo-tech.com/novice/t537408
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

next_byte ::

Če nekaj ni popolno se da izboljšat. Tko da pesemizem nima mesta.

Glugy ::

Zakaj so založbe vedno tko pohlepne? najprej v glasbeni industriji, pol filmih in clo znanstvenih člankih. Kaj pa misljo da so? bogovi al kaj? Norci.

antonija ::

Predstavljaj si da si taka zalozba: imas prakticno monopol nad trzenjem vsebin, ki ti jih drugi sproducirajo in pregledajo zastonj. Vcasih rabis kader za text prenest v latex, pa se to ne vedno. Pa seveda imas stroge kriterije kako sploh izgledajo clanki, ki jih raziskovalci oddajo, zavrnes pa lahko itak vecino, ker je naval na tvojo revijo. Ti ubistvu odlocas kaj je v znanosti pomembno, kaj je "in". Na kratko: boga znanosti drzis za jajca. 8-)

A bi se ti odrekel taki poziciji? (brez da te nekdo ne zbrca dol)

Zakaj pa mislis da je digitalcek tako glasen? Ker hoce pravicen svet? :)) Fant je zgleda pri sazasovem koritu in ga je zelo zelo strah da bo nekdo zaprl pipico. To, da se je treba za odprtje pipice obnasat skrajno oderusko ga pa ne moti kaj prevec, zanj so vsa sredstva dovoljena, tudi lobiranje najbolj groznih zakonov.

Power corrupts. Absolute power corrupts absolutely.
Zalozniki niso izjema.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kitaj ::

Za manjše institucije/projekte pa je na voljo Open Journal System. Pri nas ga (zaenkrat) uporabljamo za eno spletno revijo in akademiki so z rezultati zelo zadovoljni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Indijska afera Superprevodnost

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
87142 (5046) c3p0
»

Elsevier dobil tožbo zoper Sci-hub

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
198589 (6457) mojster_joni
»

Elsevier: ne razpečujte oblikovanih člankov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
199335 (6956) antonija
»

Polovica znanstvenih člankov brezplačno dostopnih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53418 (2204) McHusch
»

Upor proti izdajatelju strokovnih revij Elsevier

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
347824 (5623) lmorgh

Več podobnih tem