» »

AT&T-jev prevzem T-Mobila USA odpovedan, štiri milijarde dolarjev penalov

AT&T-jev prevzem T-Mobila USA odpovedan, štiri milijarde dolarjev penalov

vir: CNet
CNet - Zgodilo se je, kar je bilo že več ali manj jasno konec novembra. Zaradi nasprotovanja inštitucij za varstvo konkurence je ameriški telefonski gigant AT&T preklical prevzemno ponudbo za T-Mobile USA, ki so jo uradno napovedali marca. Napovedanemu prevzemu so namreč nasprotovali konkurentje, pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC). AT&T je včeraj v izjavi za javnost zato priznal, da iz vsega skupaj ne bo nič, razen ogromne pogodbene kazni.

AT&T je mnenja, da bi bila združitev koristna za konkurenco in uporabnike, saj bi dobili močnega igralca na zelo konkurenčnem ameriškem trgu, hkrati pa bi rešili problem pomanjkanja prostega spektra. Tudi Deutsche Telekom je bil prodaji naklonjen, saj s T-Mobilom nimajo dosti početi. Toda prav tega je bilo strah varuhe konkurence, saj naj bi bil novonastali gigant enostavno prevelik - bil bi namreč edini večji ponudnik mobilne telefonije po standardu GSM, saj imajo vsi ostali sistem CDMA.

Da kaže slabo, je bilo jasno že avgusta, ko je pravosodno ministrstvo vložilo tožbo za prepoved prevzema. Še bolj brezupen pa je primer postal novembra, ko je tudi FCC podala izrazito negativno mnenje. AT&T je sicer takrat napovedal, da se bodo borili z vsemi pravnimi sredstvi in ponudil vrsto garancij v smislu ohranitve zaposlitev, pogojev za naročnike in odprodaje nebistvenih delov podjetja, a FCC ni popustil. Pretekli teden so v AT&T še iskali možnosti, kako bi kupčijo rešili, in preudarjali, ali naj se februarja podajo v porotni sodni proces. Odločili so se, da ne, tako da so 39 milijard dolarjev težak prevzem včeraj odpovedali.

Da je AT&T na vsak način želel prevzeti T-Mobile USA, ni presenetljivo, saj morajo sedaj Deutsche Telekomu kot lastniku T-Mobila USA plačati visoko pogodbeno kazen. Ocenjujejo jo na štiri milijard dolarjev, od tega gre za tri milijarde dolarjev odškodnine in pravice do uporabe spektra v višini milijarde dolarjev. Toda Deutsche Telekom ima sedaj problem, kaj storiti s T-Mobilom USA, v katerega ne nameravajo več vlagati. Prodaja v celoti sedaj ni več mogoča, saj drugih podjetij, ki bi jo zmogla, praktično ni. Manjši operaterji bi lahko kupili posamezne kose. Druga možnost je, da T-Mobile ustvari partnerstvo s kakšnim velikim operaterjem (tudi z AT&T bi to načeloma šlo), tretja možnost pa je oddvojitev podružnice v ločeno podjetje in prodaja na javni ponudbi delnic (IPO).

2 komentarja

ales85 ::

Lepo se da zaslužit tudi, če nič ne prodaš :)

BALAST ::

Pogodbeni penali, nič novega bi rekli slovenski cestni tajkuni "na begu".
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Oddelek: Novice / Rezultati
114959 (3641) vostok_1
»

AT&T omejuje prenos prek mobilnih omrežij

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
218065 (6854) andrejus
»

AT&T se trudi prevzeti T-Mobile USA, sicer sledijo penali

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
53682 (3161) mkoco
»

Sprintu ne diši AT&T-jev nakup T-Mobile US

Oddelek: Novice / Ostale najave
73241 (3020) Bistri007
»

Windows Phone 7 Series (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
7024183 (21748) urosh

Več podobnih tem