» »

HP sprožil preiskavo nepravilnosti v Autonomyju

HP sprožil preiskavo nepravilnosti v Autonomyju

ComputerWorld - Katastrofalen Hewlett-Packardov prevzem podjetja Autonomy, ki je podjetje stal nepričakovane 8,8 milijarde dolarjev, kolikor je moral HP svojo naložbo v podjetje slabiti v zadnjem četrtletju, še vedno sproža polemike in javna obračunavanja. Afera se je razplamtela ob novembrskem razkritju finančnih rezultatov, ki ga je HP sklenil z milijardno izgubo zlasti zaradi Autonomyja. HP je javno priznal, da podjetje niti približno ni bilo vredno 12 milijard dolarjev, kolikor so plačali zanj, ampak precej manj. Razlog naj bi bile številne nepravilnosti, ki jih je podjetje prikrilo in si olepšalo bilance, česar pa HP pred nakupom ni odkril. Taka je uradna razlaga iz HP-ja, medtem ko Autonomyjev nekdanji izvršni direktor Mike Lynch že od vsega začetka neposrečeno zanika krivdo, a priznava nepravilnosti. Že novembra je glasno povedal, da si je HP kriv sam, ker ni bil dovolj pazljiv pri prečesavanju knjig pred prevzemom, da bi odkril resnično dobičkonosnost podjetja. Ostro pa zanika kazniva dejanja. Izvršna direktorica HP-ja Meg Whitman je tedaj napovedala kazenske ovadbe zoper odgovorne.

HP je ta teden v rednem poročilu ameriški Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) zapisal, da ameriško pravosodno ministrstvo že od 21. novembra (torej dan po objavi HP-jevih rezultatov) preiskuje nakup Autonomyja. Vso dokumentacijo so poleg tega posredovali še SEC-u in britanskemu SFC-ju (Serious Fraud Commission), saj je bil Autonomy britansko podjetje. Proti odgovornim naj bi tekli kazenski in civilni postopki. Lynch spet zanika.

V petkovem odzivu na HP-jeve navedbe je vnovič dejal, da HP zavaja in ga skuša očrniti. Lynch ima strelivo zato, ker HP ni objavil razčlenitve, kako točno so ocenili slabitve v višini 8,8 milijarde dolarjev, od česar naj bi bilo kar pet milijard posledica računovodskih nepravilnosti v Autonomyju, preostanek pa "redni" odpis, ker podjetje pač ni tako dobičkonosno, kot bi si želeli. Lynch oporeka obema številkama in se sprašuje, zakaj HP to počne sedaj, če pa je bil prevzem zaključen že oktobra lani. Prav tako Lynch trdi, da pravosodno ministrstvo še ni stopilo v stik z njim, zato dvomi o resničnosti navedb.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Oddelek: Novice / Ostale najave
97492 (6303) AndrejO
»

Kako je videti konflikt interesov

Oddelek: Novice / Ostale najave
156411 (4418) murmur
»

Hewlett-Packard z ogromno izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
84510 (3506) zmaugy
»

HP ne ve, kaj bi z webOS

Oddelek: Novice / Ostale najave
93913 (2417) opeter

Več podobnih tem