» »

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC

Eksplozija enote 1

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni produkti od primarne reakcije pa ostanejo še nekaj časa in je potrebno reaktor tudi po zaustavitvi še hladiti vsaj slab teden, kar se je v tem primeru izkazalo kot problematično.
Težave so se tudi pojavile v bližnji elektrarni Fukušima II, ki ima nameščene štiri BWR reaktorje, vsak z močjo 1,1 GW.

Problem je nastal v petek, 11. marca, ko je malo pred tretjo potres stresel celotno Japonsko, kar je sprožilo zasilno zaustavitev vseh reaktorjev v državi, tudi enot 1, 2 in 3 elektrarne Fukušima I (enote 4, 5, 6 so bile zaradi vzdrževanja že prej izklopljene). Ker je zaradi potresa elektrarna bila odrezana od napajanja, so se na vseh enotah prižgali zasilni dizelski generatorji za poganjanje črpalk hladilnega sistema, ki pa so eno uro po vklopu na vseh treh enotah odpovedali. V sledečih urah so inženirji poskušali za črpalke namestiti pomožne napajalne enote, s čimer jim je uspelo stabilizirati reaktorja 2 in 3, enota 1 pa je še vedno bila hlajena iz baterij, ki so se hitro praznile.

Petek, 19:30 (lokalni Japonski čas, UTC+9) - Tri ure po odpovedi pomožnega napajanja so japonske oblasti razglasile izredno stanje in zagotovile, da gre samo za standardno proceduro.

21:00 - Oblasti evakuirajo vse prebivalce v 3km okolici elektrarne, vsem v 10km radiju od elektrarne pa povedo, naj bodo pripravljeni na odhod.

Zaradi nedelovanja hladilnega sistema je pričela voda v reaktorskih posodah izparevati, kar je posledično začelo dvigovati pritisk v sistemu. Nabrano paro je mogoče izpuščati iz reaktorske posode v notranji hram, a to poveča pritisk v samem hramu.

Sobota, 00:40 - Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton razloži, da z bližnje letalonosilke vozijo "hladilo".
Strokovnjaki drugje po svetu so zastrigli z ušesi, saj je hladilo v teh reaktorjih voda, ki pa je je v okolici veliko. Izkazalo se je, da je edina snov, ki jo lahko vozijo z jedrskih letalonosilk, borova kislina, ki se v PWR reaktorjih tipa Krško uporablja za kontrolo reakcije skupaj s kontrolnimi palicami. Problem pa je, da ta kislina BWR reaktorje uniči, kar je pomenilo, da je situacija veliko resnejša, kot jo slikajo uradne izjave.

05:30 - Odločijo se, da bodo znižali pritisk s spuščanjem rahlo radioaktivne pare v ozračju, kar so zatem na enotah 1 in 2 storili ob desetih dopoldne. Izpust je botroval poročilom o povečani radioaktivnosti v okolici elektrarne.

07:19 - Pri TEPCO (lastniku elektrarne) izjavijo, da so izgubili sposobnost kontrole pritiska reaktorjev v elektrarni Fukušima II. Predstavnik izjavi, da je pritisk v reaktorjih stabilen, a se dviga znotraj reaktorskih hramov.

15:30 - Štiri ure kasneje pa so TV kamere posnele eksplozijo in dim na eni izmed reaktorskih zgradb.



20:00 - Šele tri ure kasneje generalni sekretar vlade potrdi, da je v elektrarni prišlo do eksplozije in da je razneslo betonski hram reaktorja. Sama jeklena reaktorska posoda bi naj bila nepoškodovana.

20:20 - Inženirji dokončno obupajo nad rešitvijo reaktorja in začnejo v reaktor črpati slano morsko vodo, pomešano z borom, da bi ohladili reaktor za vsako ceno. Posledice tega je, da bo reaktor zaradi slane vode popolnoma uničen.
NISA potrdi, da so v okolici elektrarne zaznali sledove cezija-137 in joda-131, kar vzpodbudi špekulacije, da so se gorivni elementi v reaktorju že začeli taliti. NISA tudi sporoči, da se stopnja radioaktivnosti okoli elektrarne zmanjšala.

Predstavnik izjavi, da bo trajalo 10 ur, da se napolni reaktorska sredica z vodo in 10 dni, da se proces stabilizira. Izjavi tudi, da je eksplozija nastala zaradi vodika, ki se je sprostil zaradi prenizkega stanja vode v reaktorju in je ušel v reaktorski hram.

21:23 - Predstavnik NISA v izjavi za Reuters pove, da zasilno hlajenje reaktorja 3 ne deluje več.

22:21 - IAEA citira japonske oblasti, ki so začele deliti jod okoliških prebivalcem za zaščito pred škodo zaradi izpostavljenosti radioaktivnosti.

Nedelja, 05:23 - IAEA potrdi, da je reaktorska posoda enote 1 nepoškodovana in da je stopnja radioaktivnosti okoli elektrarne padla.
Obenem izjavijo, da so evakuirali približno 110.000 ljudi v 20km krogu okoli elektrarne.

06:23 - Predstavnik NISA izjavi, da je odpovedalo hlajenje na reaktorju 3 in da so bili ponovni poskusi zagona neuspešni. Prav tako izjavijo, da bi število ljudi, ki so bili izpostavljeni sevanju, lahko doseglo številko 160.

06:40 - Sekretar vlade potrdi, da obstaja nevarnost nove eksplozije v reaktorski zgradbi enote 3.

07:52 - Upravitelj elektrarne javi, da bodo izpustili readioaktivno paro iz reaktorja 3 in da iščejo način za črpanje dodatnega hladila v hladilni sistem.

08:26 - Sekretar vlade izjavi, da je pritisk v enoti 3 kritičen in da izpuščajo paro iz sistema. Radioaktivnost v okolici se ponovno dvigne nad dovoljeno mejo.

09:48 - Oblasti izjavijo, da v reaktorju št. 3 ni prišlo do taljenja sredice. Sredica bi se naj talila samo v reaktorju 1, kjer bi naj gorivne palice pogledale 3 m iz vode.

13:41 - Pri agenciji Jiji sporočijo, da so začeli priprave za črpanje morske vode z borom v reaktor 2.

13:53 - Izredno stanje je razglašeno v drugi elektrarni v Onganawi zaradi zaznane povečane doze radioaktivnosti v ozračju. Že v petek je v tej elektrarni zagorela zgradba s turbino, a je bil ogenj pogašen. Oblasti pravijo, da je hlajenje reaktorja pod nadzorom.

Tako je trenutno potrjeno, da se sredica reaktorja 1 v elektrarni Fukušima I tali, v zgradbi reaktorja 3 pa obstaja resna nevarnost eksplozije. Vse tri reaktorje trenutno črpajo morsko vodo, pomešano z borom v poskusu, da bi jih ohladili in s tem preprečili eksplozijo reaktorskih posod zaradi previsokega pritiska pare. To bo tudi smrtna obsodba za 40 let staro elektrarno, ki je pred kratkim dobila 10-letno podaljšanje obratovalnega dovoljenja (pred podaljšanjem bi jo morali zapreti 10. februarja), saj reaktorjev, kontaminiranih s soljo in borom ter s staljenimi palicami ne bo nikoli več mogoče pognati.
Obenem pa se v elektrarni Fukušima II pripravljajo na izpust pare iz reaktorjev 1, 2 in 4, kjer imajo tudi težave s hladilnim sistemom. Podobne težave pa so se pričele pojavljati tudi drugod.

208 komentarjev

«
1
2 3
...
5

Kron ::

Shocking.

Ko odpove skoraj vse.
=**=C64=**=

Tody ::

huda novica, dogodek je sicer tragičen ampak stil poročanja pa zelo dober

5er--> ::

Kaj v najslabšem primeru pomeni za nas?

zupicaa ::

Da ne boš jedel solate s svojega vrta, drugače povedano iz nobenega.

jlpktnst ::

Eh, niti približno ni ušlo toliko materiala kot černobil. Pa oddaljenost je dosti večja, čeprav nas bo verjetno dosegel val...

Zanimovo je,da se pokaže velika težava jedrskih elektrarn - odvisnost od zunanjega napajanja. So sodobni reaktorji kaj bolj samozadostni?

HardFu ::

5er--> je izjavil:

Kaj v najslabšem primeru pomeni za nas?

Absolutno nič
http://codeable.io

darkolord ::

Eh, niti približno ni ušlo toliko materiala kot černobil. Pa oddaljenost je dosti večja, čeprav nas bo verjetno dosegel val...
Val česa?

Dr_M ::

Evo, to pove, kako varna je jedrska energija.
Dokler ne gre kaj narobe, povsem varna :)):)

In zdej nastopijo pametnjakovici v 3.2.1...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

fosil ::

HardFu je izjavil:

5er--> je izjavil:

Kaj v najslabšem primeru pomeni za nas?

Absolutno nič

Če bo prišlo do česa resnejšega se bo kr poznal na solati.
Ko je bil černobil se je na zelenjavi kar konkretno poznal tudi pri nas, takrat se seveda o tem ni smelo govorit in poročat.
Tako je!

balocom ::

jlpktnst je izjavil:

So sodobni reaktorji kaj bolj samozadostni?

Sicer ne vem kaj štejemo pod sodobno, ker zaradi černobil efekta preganjajo jederske elektrane kot čarovnice, ampak v krškem imajo za hlajenje na voljo:
-elektro-energetsko omrežje (3je daljnovodi)
-termo elektrano brestanica (ločen daljnovod)
-3 dizel generatorje
-pa še 2 ali celo 3 pakete baterij za nujno napajanje.
Da odpove 8 stvari hkrati pa mora bit kriza.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Mr.B ::

Spet bodo imeli pri nas izgovor za podražitev solate :D
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

smash ::

Dr_M je izjavil:

Evo, to pove, kako varna je jedrska energija.
Dokler ne gre kaj narobe, povsem varna :)):)

In zdej nastopijo pametnjakovici v 3.2.1...


seveda je "varna"...sodobni reaktorji ne rabijo več dizlov za ohlajanje (ki jih je v tem primeru zalila voda), ampak izkoriščajo gravitacijo, ki ji pa potres ne more nič ane

fosil je izjavil:

HardFu je izjavil:

5er--> je izjavil:

Kaj v najslabšem primeru pomeni za nas?

Absolutno nič

Če bo prišlo do česa resnejšega se bo kr poznal na solati.
Ko je bil černobil se je na zelenjavi kar konkretno poznal tudi pri nas, takrat se seveda o tem ni smelo govorit in poročat.


a res..a zato men manjka en uč? ne se hecat no...kakšna solata..in kje černobil in kje japonska? a živiva na istem planetu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: smash ()

Pyr0Beast ::

HardFu je izjavil:

5er--> je izjavil:

Kaj v najslabšem primeru pomeni za nas?

Absolutno nič

Popestritev vikenda vsaj ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedGone ::

Jernej, thumbs up za tale report. Good work.

Kaj to pomeni za nas? Dražja elektrika naslednjih 50 let.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

balocom je izjavil:

jlpktnst je izjavil:

So sodobni reaktorji kaj bolj samozadostni?

Sicer ne vem kaj štejemo pod sodobno, ker zaradi černobil efekta preganjajo jederske elektrane kot čarovnice, ampak v krškem imajo za hlajenje na voljo:
-elektro-energetsko omrežje (3je daljnovodi)
-termo elektrano brestanica (ločen daljnovod)
-3 dizel generatorje
-pa še 2 ali celo 3 pakete baterij za nujno napajanje.
Da odpove 8 stvari hkrati pa mora bit kriza.


Očitno lahko celo elektroenergetsko omrežje vzame vrag kot se je to zgodilo.

Brestanica je ok

Dizel generatorji pod vprašajem
Baterije se spraznejo

Tako da si kvečjemu na ~2h rezervnih stvareh v resnih situacijah.

Mimogrede - Chernobil je bil stopnja 7, 3 mile island pa 5

WarpedGone je izjavil:

Jernej, thumbs up za tale report. Good work.

Kaj to pomeni za nas? Dražja elektrika naslednjih 50 let.


Zajeb, ker nimamo daljnovoda do japoncev (niti kapacitet - zdaj se pokaže kako lahko hitro padeš v minus), ker bi jim lahko blazno drago prodajali elektriko sedaj :)


Sicer druga zadeva - Zakaj bi borova kislina uničila reaktor ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Teslaman ::

V Kršek imamo mogo več daljnovodov kot samo 3 (2 x 400 kV proti Tumbri (Zagrab), 1 x 400 kV proti Mariboru, potem še ene par 110 kV proti Beričevem, Brestanici, Hudem (NM). Tudi elektrika se ne bo podražila, ker z Japonsko nism povezani. Povezana je samo vsa evropa od leta 2009, prej pa samo celinska evropa, brez Anglije in Skandinavije.

Starodavni ::

Ali lahko popravite naslov na Fukušima - tak je poslovenjeno :)

Sicer pa upam, da tole ne postane černobil, če postane bodo američani od aljaske do kalifornije dobili radioaktivne delce - na srečo bi bilo največ težkih delcev na malo naseljenem predelu sveta. Večinoma na morju in otočju aleuiti

WarpedGone ::

Elektrika se bo podražila, ker jo bomo potrebovali še več, novih JE pa ne bomo gradili. Kupljena elektrika je pa dražja, kot doma skuhana.
Zbogom in hvala za vse ribe

gruntfürmich ::

dober test za ostale JE. ker nobena panoga na svetu ne da toliko na izboljšave & analize, če gre drugje kaj narobe, kot jederska.
veliko, ogromno se bomo naučili iz tega tragičnega primera.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SasoS ::

Ogromno bi se naučili če bi namesto da krpamo 50 let stare elektrarne raje gradili nove. Vendar ne, zeleni v luft, krškemu pa podaljšat življensko dobo za 20 let. Raje bi že v 90. zgradili drugi blok, in do 2020 še tretjega starega pa upokojili po planu.
Kot je nekdo na slashdotu napisal - 40 let stara JE se je malce skrhala in kašlja paro z izotopi kratke razpolovne dobe, nekaj ljudi je dobilo enoletno dozo sevanja...zraven pa gori rafinerija, umrlo je ne vem koliko ljudi, tisto pa noben ne gleda :)

mailer ::

Delovanje reaktorja poznam le na grobo zato se bo naslednje vprašanje zdelo neumno. Kolikor sem videl na slikah je v jedru več gorivnih palic potopljenih v bazen. Te segrevajo vodo, ki pari in poganja turbine ter se potem ohlajena vrne v ta bazen. Ali ne morejo odstranjevati teh palic eno za drugo in tako zmanjševati moč same elektrarne s tem pa tudi pregrevanja? Ali je problem samo v tem ker ni ohlajena?

SasoS ::

Palice so visoko radioaktivne in jih ne moreš kar odstraniti. Sploh ob poškodbah reaktorja in pritiska ki je v njemu, bi bilo njegovo odpiranje preveč nevarno. Palice se ob (normalni) menjavi hladijo cel teden, preden jih lahko zamenjajo...

smash ::

a ni fora glih v tem da naj bi voda v celoti oblivala palice in jih hladila? ne mores palico kar ven vzet

gendale ::

tuki je kriv bedast dizajn reaktorja

kontrolne palice ima postavljene spodaj in jih je treba aktivno dvignit v sredico, če hočeš ustavit reakcijo

namesto tega, bi morale biti postavljene nad sredico in bi jih bilo treba aktivno držat dvignjene, če hočeš, da reakcija poteka -> ni elektrike za poganjanje hladilnega sistema = ni elektrike za držanje kontrolnih palic izven sredice -> palice padejo v sredico in ustavijo reakcijo
pasivna varnost
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Pyr0Beast ::

Kontrolne palice so že noter in to brez problema.

Problem so ostali cepitveni produkti, ki še razpadajo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

opeter ::

Ali se lahko zgodi, da bo eksplodirala Fukushima I, val pa bo zajel tudi Fukushimo II in posledično bo tudi ta eksplodirala? Kaj pa scenarij, da bi dodatno eksplodiral še kakšen reaktor v Onganawi?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

SasoS ::

ne.

krucymucy ::

opeter: Nima kaj eksplodirat. Ni to černobil.

joze28 ::

Težave imajo s hlajenjem- voda iz bazenov, kjer so gorivni elementi, jim izpareva, zato so spustili nekaj nizko-radioaktivnih plinov iz reaktorja, da lahko po drugih poteh črpajo vodo v reaktor.

Kljub temu da spustiš v reaktor kontrolne palice, ga moraš hladit še cca. 1 teden.

Pyr0Beast ::

Eksplodiral ni nobeden reaktor.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

whatever ::

Še.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Bor H ::

Jst pa to vidim kot dokaz kako varna je jedrska energija, verjetno bi marsikater jez od hidroelektrarne doživel bridek konec pri takem potresu, termo bi sicer verjetno še delal (oz. "le" odpovedal) ampak je umazan kot prodajalke ljubezni iz vzhodnega bloka, ostali načini pridobivanja so pa bolj hec. In kot je en prej gor izpostavu: bolš bi blo zgradit nove, moderne JE kot pa krpat 40 let stare, bi blo bolj varno.

side note: niti približno ne zavidam odgovornim inžinirjem zdj, če jim rata tole elegantno rešt (kot se še da) si zaslužijo nagrado

3p ::

Tole je najbrž zapečatilo slovensko energetsko prihodnost: TEŠ 6, 7, 8, bioenergija, redukcije.
--
Sicer pa BTW: ste videli Murphyja na delu. Tista taprva elektrarna je že kar zgodovinska in bi naj bi po prvotnem načrtu že prenehala obratovati.

Highlag ::

Jebiga to je cena za našo energetsko požrešnost.
Žal trenutno ni tehnologije, ki bi nuklearke uspešno nadomestila.
Edino mogoče bi bilo za razmislit, kako nuklearke izdelati bolj varne. Stare pa nekako izboljšati. (Ali pa bolje narediti nove).
Never trust a computer you can't throw out a window

jest10 ::

3p je izjavil:

Tole je najbrž zapečatilo slovensko energetsko prihodnost: TEŠ 6, 7, 8, bioenergija, redukcije.

Hej. TEŠ je čisto ok. Še bolje pa bi bilo, če bi šli pokuriti še ves premog iz Pohorja, kjer ga je še več kot v Šoštanju.

Da tole zelo verjetno pomeni prestavitev NEK2 za vsaj 10 let v prihodnost, je pa itak jasno

3p ::

Highlag: Ja, ampak zaradi panike se nove ne gradijo, stare pa so... stare. Podobno podaljšanje življenjske dobe so pred kratkim izvedli nemci, če se ne motim.

Highlag ::

Je pa tole za Japonsko eno veliko sranje. Tudi če odšteješ sevanje. Bo imela Japonska ker nekaj težav z energijo. Zapreti nekaj nukleark ni ravno nekaj preprostega za katerokoli el. omrežje.
Never trust a computer you can't throw out a window

Dami ::

Pač na hardway se bojo naučil šparat z štromom. Ostali svet se ga bo pa tud mogu čez par let. Žalostno je, da se mora kaj takega nardit, da začnejo izklaplat osvetlitev kakih spomenikov in ostalih objektov. Js bi z zakonom prepovedal tako svetlobno onesnaževanje (hud primer so cerkve na hribih) ker je neumno, ne pa zato ker je treba šparat s štromom.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

BigWhale ::

Takrat, ko so zacele stvari iti narobe bi moral zacet morsko vodo not pumpat in hladit stvari. Ne pa dva dni po tem ...

fosil je izjavil:

HardFu je izjavil:

5er--> je izjavil:

Kaj v najslabšem primeru pomeni za nas?

Absolutno nič

Če bo prišlo do česa resnejšega se bo kr poznal na solati.
Ko je bil černobil se je na zelenjavi kar konkretno poznal tudi pri nas, takrat se seveda o tem ni smelo govorit in poročat.


Na kaki zelenjavi se je poznal? Kwa ti pa je? Mogoce, ce si kaksne gobe jedu al pa kej, se je znal kej poznat. Sam so mogle bit taprave gobe... ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Pyr0Beast ::

Takrat, ko so zacele stvari iti narobe bi moral zacet morsko vodo not pumpat in hladit stvari. Ne pa dva dni po tem ...
Ni bilo potrebe.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

LuiIII ::

Še vedno sem za dodatni reaktor v Krškem! Vsaj 1GW nazivne moči! To kar se dogaja na Japonskem je sprejemljiv riziko. Cena je znatno manjša kot pa kurjenje nekega polpremoga, kar lignit roko na srce tudi je. Černobil se ne bo kar tako ponovil saj je velika večina nukleark tega tipa že zaprtih. V redu nekaj radioaktivnosti je ušlo, a tega se nikakor ne da primerjati s Černobilom kjer je razneslo reaktorsko posodo in odkrilo in razulo jedro naokoli.

Pyr0Beast ::

Eh. 2GW minimum. Elektrarne se gradi za prihodnost, ne sedanjost :)

Pa zapremo krško in mirna bosna.


Sicer pa BTW: ste videli Murphyja na delu. Tista taprva elektrarna je že kar zgodovinska in bi naj bi po prvotnem načrtu že prenehala obratovati.

Ja, februarja bi mogli zaprti ta blok :))
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Dami ::

En zanimiv članek glede različnih vrst energij :) To da folk rajs premog kuri in poplavla celotne ekosisteme in nepredstavljivo vlka območja za eno bogo HE, ker je pač "prijazno okolju in varno", namesto za izgradnjo JE, ki je nepredstavljivo močnejša in učinkovitejša, je samo pokazatelj v kako nerazgledanem svetu živimo.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Pyr0Beast ::

Ne me zezat. Mogoče pa bo Japonska celo izpolnila zmanjšanje emisij CO2 za leto 2011 ! :))
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Matrin ::

Pri vsem tem vrišču okrog jedrski katastrof se mi je porodilo vprašanje, na katerega nisem mogel najti odgovora. Mogoče kdo ve, kako to da je Černobil še vedno mesto duhov, medtem ko sta Hirošima in Nagasaki, mesti ki sta bili zravnani z atomsko bombo, lepo zaživeli?

Dr_M ::

Pa zapremo krško in mirna bosna.


V Slo ni prostora za se eno JE.
Sem pa za, da se v krskem naredi dodatni blok. Komot.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

Matrin je izjavil:

Pri vsem tem vrišču okrog jedrski katastrof se mi je porodilo vprašanje, na katerega nisem mogel najti odgovora. Mogoče kdo ve, kako to da je Černobil še vedno mesto duhov, medtem ko sta Hirošima in Nagasaki, mesti ki sta bili zravnani z atomsko bombo, lepo zaživeli?

Bombe v Hirošimi in Nagasakiju so detonirale v zraku, v tistih nekaj nanosekundah.

Črnobil pa je gorel kak teden ? :)

Dr_M je izjavil:

Pa zapremo krško in mirna bosna.


V Slo ni prostora za se eno JE.
Sem pa za, da se v krskem naredi dodatni blok. Komot.



Zakaj ni ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Zakaj bi se nekaj km2 veliko obmocje kontaminiral v tako majhni drzavici?
Ze v krskem so okoliske vasi skoraj prazne, kjer je pa se kaj ljudi, so pa prakticno vsi bolni.
Definitivno je edina logicna izbira dodaten blok v krskem.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

smash ::

če bi bilo pomojem, bi v sloveniji zgradili še vsaj 2 jedrski elektrarni, eno na meji z avstrijo, in eno na meji z italijo...mogoče še tretjo, da bi izvažali energijo.

zadeva je zelo varna in čista...niti potres 9 stopnje ji ne more do živega...le komu pade na pamet kopat premog?

mislim da jih ima francija tam nekje okoli 60...60?!?!? nam pa komplicirajo zaradi ene same
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fukušima - jedrski incident v teku (IV) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
24569020 (56199) Pyr0Beast
»

Fukušima - jedrski incident v teku (II) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
398109653 (86991) Pyr0Beast
»

Fukušima - jedrski incident, peti dan (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
380110284 (93143) Keyser Soze
»

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
20877378 (63983) Pyr0Beast

Več podobnih tem