» »

Odziv na zahtevo sprembe Zakona o igrah na srečo ZIS-C

Odziv na zahtevo sprembe Zakona o igrah na srečo ZIS-C

Slo-Tech - Danes je bil na spletni strani predlagam.vladi.si objavljen odziv Ministrstva za finance (pdf) za zahtevo oziroma predlog za nujno spremembo 6. člena in 9. ostavka 107. člena Zakona o igrah na srečo ZIS-C.

V odgovoru je poleg že znanih argumentov za takšno spremembo zakonodaje zapisano tudi nekaj dodatnih mnenj, ki jih v medijih do sedaj še ni bilo zaslediti, ali pa niso bila tako neposredno izražena. Bistveni izvlečki iz mnenja, ki nakazujejo na to, da Ministrstvo za finance (MF) ne bo preprosto odstopilo od ideje tovrstne regulacije pa so naslednji:

V Sloveniji so bile do sedaj več ponudnikom, ki prirejajo igre na srečo v Sloveniji, pa za to prirejanje nimajo koncesije Vlade RS, izdane odločbe o prepovedi prirejanja iger na srečo. Glede na to da jih v večini primerov niso spoštovali, je bil uveden postopek upravne izvršbe po drugi osebi, katere pa ponudniki storitev informacijske družbe, zaradi določenih nejasnosti izvršitve, niso izvedli. Zato je bila z novim devetim odstavkom 107. člena natančneje določena pravna podlaga za izvršitev odločbe o prepovedi prirejanja iger na srečo preko druge osebe – ponudnika storitev informacijske družbe.

Kakor smo nekateri že imeli mnenje, da je zakon uperjen v smer cenzure, se sedaj to potrjuje, saj so se v preteklosti po mnenju MF pojavljale nejasnosti pri izvajanju postopka upravne izvršbe po drugi osebi. Še posebej se je v odgovoru izpostavilo ponudnike storitev informacijske družbe, kar vključuje tudi ponudnike dostopa do interneta.


V zvezi z očitano neusklajenostjo navedenih zakonskih določil z obstoječo zakonodajo in sicer s tretjim odstavkom 9. člena Zakona o elektronskem poslovanju na trgu (Uradni list RS, št. 96/09 – uradno prečiščeno besedilo) poudarjamo, da je ta očitek neutemeljen, saj se po izrecni določbi 4. točke prvega odstavka 2. člena, zakon ne uporablja za dejavnosti igralništva, pri katerih gre za vložke denarne vrednosti v igrah na srečo, vključno z loterijami in transakcijami s stavami.

MF se je tukaj izrecno postavilo na stališče, da so ponudniki storitev informacijske družbe, tudi na podlagi spremenjenega Zakona o igrah na srečo, sostorilci pri organizaciji prepovedanih iger na srečo. Kar pomeni, da ne samo, da se pričakuje, da je potrebno omogočiti upravno izvršbo po tretji osebi, temveč ponudnik storitve izključenga prenosa v tem primeru nima več nikakršne zaščite, temveč lahko tudi sam neposredno odgovarja za povzročeno škodo.


Glede na to, da je prirejanje iger na srečo brez dovoljenja oziroma koncesije v 212. členu Kazenskega zakonika (Uradni list RS, št. 55/08, 66/08 – popravek in 39/09) opredeljeno kot kaznivo dejanje, ocenjujemo, da takšen ukrep ni nesorazmeren. Osnovna zagrožena kazen je namreč zapor do treh let, v primeru pridobitve velike premoženjske koristi ali povzročitve velike premoženjske škode pa zapor od enega do osmih let.

Prepoved komunikacije z organizatorjem iger na srečo, ki nima koncesije v Republiki Sloveniji je po mnenju MF sorazmeren ukrep, kar je utemeljeno z obstojem povezanega kaznivega dejanja. Pri temu pa je MF spregledalo, da obstoj kaznivega dejanja sam po sebi še ne daje pravice omejitve svobode komunikacije, po nekaterih javno izraženih mnenjih morda celo prestrezanja komunikacije, brez sodnega nadzora in upoštevanja sorazmernosti tega ukrepa. Če je edina utemeljitev za sorazmernost ta, da je dejanje definirano tudi kot kaznivo dejanje, pri temu pa se spregleda kako je urejena sorazmernost pri zbiranju dokazov in ugotavljanju kaznivih dejanj, potem je to zelo ozko gledana sorazmernost, ki se jo da izrabiti na veliko kreativnih načinov. Pravniki bodo pa lahko povedali, če razlaga sama po sebi zdrži.


Vendar vse le ni negativno. Čeprav je vsebina odgovora v nekaterih odstavkih še vedno sporna in zato potrebna prevetritve, pa MF v odgovoru priznava tudi sledeče:

Ministrstvo za finance in nadzorni organ Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo se zavedata pomanjkljivosti navedenih ukrepov, zlasti glede možnosti popolne blokade. Kljub temu pa se pričakuje zmanjšanje neposredne ponudbe spletnih iger na srečo, ki jih ponujajo ponudniki, ki nimajo koncesije Vlade RS in posledično zmanjšanje obsega nedovoljenega prirejanja iger na srečo v Sloveniji.

Torej se zavedajo, da bo učinek tega zakona bolj zastraševanje, za popolno blodako pa so že sprejeli očitek, da ta tako ali tako ni izvedljiva. Potrebno bo pa še veliko dela, da se pojasni zakaj je v našem pravnem trenutno veljavnem pravnem okvirju tudi sporna.



Ne glede na navedene razloge, zaradi katerih se je z ZIS-C spremenil 6. in dopolnil 107. člena Zakona o igrah na srečo, pa je Ministrstvo za finance pristopilo k pripravi sprememb Zakona o igrah na srečo, upoštevaje pobudo Direktorata za informacijsko družbo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter predlog Informacijskega pooblaščenca za spremembo Zakona o igrah na srečo, ki sta bila posredovana v času ponovnega odločanja o ZIS-C v Državnem zboru v letošnjem letu.

Kakor se je že dalo ugibati iz javne objave Direktorata za informacijsko družbo, očitno že obstaja tudi pobuda znotraj vlade, med ministrstvi, da se ta sporna določila prevetrita. Ne samo iz vidika urejanja in negovanja razvoja informacijske družbe, ampak tudi z upoštevanjem vidika varstva osebnih podatkov, kakor je to bilo objavljeno v neobveznem mnenju Pisarne informacijske pooblaščenke. MF torej sprejema možnost, da zakonodaja ni najbolje pripravljena, to pa bo poskusilo ustrezno popraviti z sodelovanjem.


Pri predlogu spremembe Zakona o igrah na srečo bo Ministrstvo za finance, kot pripravljavec gradiva, zasledovalo javni interes, pravno varnost udeležencev, odgovornosti ponudnikov storitev informacijske družbe ter komunikacijsko zasebnost in svobodo izražanja posameznika.

Kot zainteresirana javnost, pa bomo ta proces pozorno spremljali in po potrebi tudi priganjali, če se bo dozdevalo, da je kje zastal. V tem kontekstu pa tudi apeliram, da se predlog novih sprememb, takoj ko bo pripravljen, predstavi tudi najširši javnosti. To pa predvsem zaradi občutljivosti področja v katerega se posega.

Čeprav ima država legitimno pravico urejati področje iger na srečo, ki so tudi v evropski zakonodaji obravnavane kot ločeno področje in pogojno izvzeto iz določil o prostem pretoku blaga in storitev, pa je potrebno biti zelo previden, kadar ti ukrepi posegajo v druga področja življenja. Nekoliko v področja kjer veljajo določila prostega in neoviranega trga storitev, še bolj pa področja, ki se tičejo človekov svoboščin.

17 komentarjev

madmitch ::

Približno tako za lase privlečeno, kot bi rekli, da je treba zapreti ceste, ker se po njih lahko pride do igralnic v tujini. Ker so ceste v "lasti" in upravljanju DARSa (in kaj jaz vem koga še) je to podjetje dolžno preprečiti dostop igralcev na srečo in kupcem srečk v tujini.

Kozlarija za posrat in spet nekaj "krnekidoo".


Predlagam peticijo, pri kateri bomo zahtevali dosledno izvajanje zakona in zahtevali popolno zaprtje državnih mej, cest, ograjo na morju in razritje vseh letaliških stez. Zahteva bo približno tako debilna, kot sam 107. člen tega skrpucala.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Markoff ::

madmitch: sicer imaš po svoje prav, a se vsaj nekaj premika v javni upravi - vsaj pripravljeni so komunicirati z zainteresirano javnostjo in tudi znotraj uprave očitno še obstajajo ljudje, ki jim ni vseeno, kakšne zakone sprejemamo. Že to je lučka na koncu dolgega tunela.

S tem ne želim hvaliti ali kritizirati katerekoli vlade, ker s tem nima nič, da ne bo kdo začel kakšen političen flamewar.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

raufnk ::

in kako ISP-ji vedo kateri organizatorji koncesijo imajo in kateri ne?

če bi bil na njihovem mestu, bi preventivno preprečil dostop do vseh strani, ki vsaj približno dišijo po igrah na srečo ... med drugim tudi recimo www.eloterija.si in podobno ... sploh me ne bi zanimalo ali koncesijo v določenem trenutku imajo ali ne, ker ne bi vedel kdaj to koncesijo izgubijo.
lp raufnk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: raufnk ()

BlueRunner ::

ISP-ji po mojem vedenju v tem trenutku stojijo na stališču, da se jih kot ponudnike izključenga prenosa ne more kar tako spremeniti v sosotorilce za kazniva dejanja, ki se izvajajo s pomočjo te storitve prenosa.

Kako trdno bo to stališče in kako daleč se bo z njim šlo, pa bo videti, ko bodo prišle prve odločbe. Sam srčno upam, da bodo z njihovim izdajanjem preudarno počakali, da se zakonska določila dejansko prevetrijo, ker se do sedaj še niso. Čeprav moram reči, da sem stavo in z njo tudi gajbo piva že izgubil, ker sem res pričakoval, da bo prva odločba prispela že v preteklem tednu.

Seveda pa te igre na srečo nisem igral s pomočjo storitev informacijske družbe, tako da vsaj nisem bil cenzuriran.

Ja, pa seveda blokiranje spletnih mest, pa naj si bo od kogarkoli, ni pravilen pristop, če se boriš za to, da se spletnih mest ne bi kar tako blokiralo. V čemu bi potem bili ISP-ji boljši od tistih, ki jih tako radi kritiziramo.

Zgodovina sprememb…

DarkHand ::

Markoff je izjavil:

Že to je lučka na koncu dolgega tunela.

Ja stopljena.

Dokler bodo debili na čelu države bo debilnih zakonov vse več. Prevetriti bi bilo potrebno predvsem politike. Zamenjati z nekom, ki ne bi gledal samo na svoj žep in kje bi se lahko potegnilo še dodatnih 5 centov ampak dejansko nekaj naredil, da bi bilo pogodu tudi državljanom in ne samo državni blagajni.

Markoff ::

DarkHand je izjavil:

Markoff je izjavil:

Že to je lučka na koncu dolgega tunela.

Ja stopljena.

Dokler bodo debili na čelu države bo debilnih zakonov vse več. Prevetriti bi bilo potrebno predvsem politike. Zamenjati z nekom, ki ne bi gledal samo na svoj žep in kje bi se lahko potegnilo še dodatnih 5 centov ampak dejansko nekaj naredil, da bi bilo pogodu tudi državljanom in ne samo državni blagajni.


Bodi no resen. Od politikov pričakuješ, da bodo boljši, kot je narod, ki jih voli. Ne pozabi, politiki so ne samo predstavniki ljudstva, ampak njegovi sestavni del. Oni so kvečjemu zrcalo naroda, katerega vrednote so očitno res zašle v čudne vode.

Zaposlenci v javni upravi primarno niso politiki, kot marsikdo zmotno misli. In o njih govorim/pišem.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

RoSeR ::

Bodo pač zacveteli proxyji :)

madmitch ::

Markoff je izjavil:


Bodi no resen. Od politikov pričakuješ, da bodo boljši, kot je narod, ki jih voli. Ne pozabi, politiki so ne samo predstavniki ljudstva, ampak njegovi sestavni del. Oni so kvečjemu zrcalo naroda, katerega vrednote so očitno res zašle v čudne vode.

Zaposlenci v javni upravi primarno niso politiki, kot marsikdo zmotno misli. In o njih govorim/pišem.


Po definiciji je republika državna ureditev, kjer vlada ljudstvo preko SVOJIH voljenih predstavnikov. Že po tej, najbolj rudamentalni definiciji, politiki ne morejo in ne smejo biti boljši od ljudstva. Iz tega sledi, da žanjemo, kar smo sejali in so politiki odraz nas samih, ne glede na to, koga smo ali nismo volili.

Naj nikogar ne zavede neko kvazi komuniciranje z javnostjo in prizadetimi. Na koncu bodo dejali, da so se posvetovali z javnostjo, vpletenimi in imeli tri in sedemdeset okroglih miz, dve konferenci s strokovnjaki in prav vsi so potrdili pravilnost ter nujnost zakona.

Še enkrat, zaprimo ceste, ker vodijo do igralnic brez koncesije v RS. Bullshit.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

driver_x ::

Ja, vladavina ljudstva preko predstavnikov, ta je dobra ja. Če se ne motim, že 20 let gledam ene in iste face "predsatvnikov ljudstva", ki točno vedo tudi, da se jim prav nič ne more zgoditi.

Če se vrnem na zadevo iz novice: Po eni strani veljajo pri nas predpisi, ki zahtevajo koncesijo za igre na srečo. Do tukaj vse lepo in prav s prepovedjo tistih, ki koncesije ne plačajo. Po drugi strani pa: ali tuji ponudniki prirejajo igre na srečo na območju RS? Po moje ne, saj verjetno niso pri nas registrirani za to dejavnost, torej ne prirejajo iger na srečo v RS in zato ne morejo biti podvrženi koncesiji. Torej je problem dostopnost spornih iger na srečo. Očitno nekoga moti to, da so tudi tuje stavnice postale zelo enostavno dostopne in bi rad to preprečil. Ali je mogoče staviti tudi preko telefona ali pošte, če je že primerjava z zapornicami malo prehuda?

Da niti ne omenjam cenzure interneta, ki je v vsakem primeru nedopustna.

madmitch ::

driver_x je izjavil:

Ja, vladavina ljudstva preko predstavnikov, ta je dobra ja. Če se ne motim, že 20 let gledam ene in iste face "predsatvnikov ljudstva", ki točno vedo tudi, da se jim prav nič ne more zgoditi.

Če se vrnem na zadevo iz novice: Po eni strani veljajo pri nas predpisi, ki zahtevajo koncesijo za igre na srečo. Do tukaj vse lepo in prav s prepovedjo tistih, ki koncesije ne plačajo. Po drugi strani pa: ali tuji ponudniki prirejajo igre na srečo na območju RS? Po moje ne, saj verjetno niso pri nas registrirani za to dejavnost, torej ne prirejajo iger na srečo v RS in zato ne morejo biti podvrženi koncesiji. Torej je problem dostopnost spornih iger na srečo. Očitno nekoga moti to, da so tudi tuje stavnice postale zelo enostavno dostopne in bi rad to preprečil. Ali je mogoče staviti tudi preko telefona ali pošte, če je že primerjava z zapornicami malo prehuda?

Da niti ne omenjam cenzure interneta, ki je v vsakem primeru nedopustna.


Nekoga bolj moti to, da njihovi davki in prispevki niso laže dostopni našim krvosesom. Če bi lahko enostavno, brez da bi se jim krave smejale, izstavili račun za davke na promet in kaj ti jaz vem kaj še, ki so naši kvartopirci ustvarili pri njih, bi uporabo teh strani uzakonili vsaj do porabljene polovice mesečnega dohodka.
Prazen tošl je velika vzpodbuda kreativnosti in domišljiji, kako ga napolnit in državni tošl so izpraznili do dna.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Markoff ::

driver_x je izjavil:

Ja, vladavina ljudstva preko predstavnikov, ta je dobra ja. Če se ne motim, že 20 let gledam ene in iste face "predsatvnikov ljudstva", ki točno vedo tudi, da se jim prav nič ne more zgoditi.

Če se vrnem na zadevo iz novice: Po eni strani veljajo pri nas predpisi, ki zahtevajo koncesijo za igre na srečo. Do tukaj vse lepo in prav s prepovedjo tistih, ki koncesije ne plačajo. Po drugi strani pa: ali tuji ponudniki prirejajo igre na srečo na območju RS? Po moje ne, saj verjetno niso pri nas registrirani za to dejavnost, torej ne prirejajo iger na srečo v RS in zato ne morejo biti podvrženi koncesiji. Torej je problem dostopnost spornih iger na srečo. Očitno nekoga moti to, da so tudi tuje stavnice postale zelo enostavno dostopne in bi rad to preprečil. Ali je mogoče staviti tudi preko telefona ali pošte, če je že primerjava z zapornicami malo prehuda?

Da niti ne omenjam cenzure interneta, ki je v vsakem primeru nedopustna.


Zakaj pa gledamo 20 let že ene in iste face? Nazadnje ko je bil predsedniški kandidat praktično neoporečen poštenjak (sicer bizaren, a vseeno poštenjak), je zmagal murgelski palček, ki ni ne neoporečen in ne poštenjak. Kako potem lahko sploh pomisliš na to, da bi še kdaj uspel človek, ki nima zaledja zasebnih interesov in pokvarjenih duš (beri: vse politične stranke v parlamentu in večina izven njega)? Sicer pa ne smemo mešati političnih strank, ki večino zakonov samo sprejema in pa javnih insitucij, ki zakone pripravljajo in veliko bolje vedo, kaj je namen, cilj in obseg zakona, kot pa beboti v parlamentu. Sicer pa - konec koncev - v tem primeru imamo potrošniki (sicer ne padem v to skupino, ker ne stavim, a saj poznamo tisto o tem, kako ne dvigneš glasu in na koncu pridejo tudi po tebe, zato mi ni popolnoma vseeno) močnega zaveznika v ISP-jih, ki vsekakor ne bodo hoteli biti soudeleženci pri "prekrških" in bodo poskusili z vsemi pravni sredstvi preprečiti uveljavo zakona pred navadnimi ali pa ustavnim sodiščem. Vsaj upam tako.

V preostalem delu se seveda strinjam s teboj. Res pa je, da lobisti (beri: loterija + športna loterija SLO) dobro vedo, da večina ljudi ne bo (več) uporabila telefonov in faksov, že zato ne, ker to stane in traja predolgo časa. Spletne stavnice ponujajo visoko stopnjo interaktivnosti in avtomatičnih izračunov različnih stavnih kombinacij ter zelo hitrih last-minute stav. Tega preko nobenega drugega medija ne moreš doseči. Pika. Zato jih tudi boli đoko za ostale medije.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

dela ::

Markoff je izjavil:

Sicer pa - konec koncev - v tem primeru imamo potrošniki močnega zaveznika v ISP-jih, ki vsekakor ne bodo hoteli biti soudeleženci pri "prekrških" in bodo poskusili z vsemi pravni sredstvi preprečiti uveljavo zakona pred navadnimi ali pa ustavnim sodiščem. Vsaj upam tako.


Imaš prav. Pa banke verjetno tudi niso navdušene nad tem, da bi morale igrati policaje.

madmitch ::

dela je izjavil:

Markoff je izjavil:

Sicer pa - konec koncev - v tem primeru imamo potrošniki močnega zaveznika v ISP-jih, ki vsekakor ne bodo hoteli biti soudeleženci pri "prekrških" in bodo poskusili z vsemi pravni sredstvi preprečiti uveljavo zakona pred navadnimi ali pa ustavnim sodiščem. Vsaj upam tako.


Imaš prav. Pa banke verjetno tudi niso navdušene nad tem, da bi morale igrati policaje.


Japajade, ISPji bodo naredili, kar jim bodo ukazali, nobene vstaje ne bo. Banke takisto.
Ko bo zakon sprejet, bodo ISPji lepo zaprli pipe na gambling IPje in amen. Če ti kaj ni všeč, žali se vladi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

dela ::

Ko bo sprejet? Je že v veljavi ...

Vstaje verjetno ne bo, všeč pa situacija bankam in ISPjem gotovo ni. Ne vem, zakaj bi jim bila - naložili so jim dodatne dolžnosti (za skoraj nič efekta).

Da bo šlo za blokado IP naslovov pa dvomim. Ko so pri nas nazadnje blokirali, so blokirali domene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

poweroff ::

Treba bo pripraviti akcijo spodbujanja uporabe Googlovih DNS-ov, proxyev in Tor omrežja.
sudo poweroff

ThinMan ::

China here we come...
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

BlueRunner ::

poweroff je izjavil:

Treba bo pripraviti akcijo spodbujanja uporabe Googlovih DNS-ov, proxyev in Tor omrežja.

Namesto Google DNS predlagam OpenDNS. Google že tako ve preveč o nas...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove oblike spletne cenzure v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8937842 (26613) Zvezdica27
»

Boj z mlini na veter in igre na srečo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9327957 (25035) denial
»

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
29136093 (28215) driver_x
»

Blokada BetandWin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8816994 (13391) CWIZO

Več podobnih tem