» »

gov.si mora pasti!

gov.si mora pasti!

Slo-Tech - Ne, tokrat ne gre za lapsus iz parlamenta v debati o sporazumu ACTA. Včeraj popoldne (enkrat po tretji uri) je namreč brez predhodne napovedi s spleta izginila skoraj kompletna vsebina vladnih strežnikov. V času vedno bolj pogostih spletnih napadov in kibernetskega vojskovanja bi človek lahko pomislil -- dogaja se. We are under attack!, a je bil razlog bolj preprost -- načrtovan a nenapovedan remont.

Da so remont izvedli v petek popoldne, najbrž ni naključje. Vsi normalni ljudje splet potrebujejo samo na delovnem mestu, sploh če gre za vladne vsebine in vsebine javne uprave. Delo ob petkih po eni uri popoldne predstavlja vsaj povečano korupcijsko tveganje, če že ne česa več. Zato je logika nenapovedanega gašenja infrastrukture v času, ko itak nihče več ni v službi transparentna in hkrati zelo zaskrbljujoča. Kaže namreč na problematično razumevanje informacijske družbe in informacijske tehnologije, ki je pač samo še en avtomat s prigrizki. Ko zmanjka prestic, je zadevo pač potrebno ugasniti.

Pustimo ob strani že pregovorno okornost portala za e-davke, kjer nas silijo k uporabi zastarelih brskalnikov zato, da bi stvar sploh delovala. Pomislite! V informacijski dobi, kjer podjetja med sabo tekmujejo, kdo bo prej ponudil boljšo, hitrejšo različico programa oziroma storitve, kjer se celoten boj za uporabnike odvija z nadgradnjami in boljšo uporabniško izkušnjo nam e-uprava sporoča ravno nasprotno -- pri nas cenimo preteklost.

Da se torej remonta električne napeljave okoli svojih strežnikov naša uprava loteva na podoben način, kot se prodajalec loteva spremembe aranžmaja izložbe, ni nič čudnega. Da še ni slišala za vzporedne sisteme, ki bi v času remonta vseeno opravljali svojo nalogo in ki bi tudi na deklarativni ravni sporočali, da naša država razume informacijsko družbo, tudi ne. Da se v času remonta na AMZS ni dalo opravljati upravnih postopkov oziroma da so zelo verjetno stale tudi druge storitve, ki jih imamo, pa nihče ne ve zanje, je tudi fact of life.

"Nehaj težit," vas slišim. "Kdo pa rabi te strežnike in vsebine vlade, saj ne gre za Facebook!" mi pravite. In tudi to je del problema. Vlada in država bi morala razvijati storitve, ki bi bile uporabne in uporabljane. Naša e-uprava sicer na določenih primerih dobro opravlja svoje delo, a na določenih primerih izpade kot samozadostna in nekoristna. In taka je očitno tudi vzdrževalna politika. gov.si mora pasti.

215 komentarjev

«
1
2 3
...
5

mitja ::

em... pa še ena cvetka vladnih strani je m4.zpiz.si. Deluje le, če imaš poinštaliran Windows, stari IE in ...

Eh... tu je komunikacija:

Vprašanje:
"Pozdravljeni!
Ne morem se prijaviti v m4.zpiz.si. Posledično ne morem oddati M4 za družbo Ena za vse d.o.o..
Napaka, ki jo spletna stran vrne je: "Strežnik SSL je verjetno zastarel."
Prosim za pomoč!
Hvala!"

Odgovor:
"Pozdravljeni,
Za vstop v M4 morate uporabljati Internet Explorer in imeti naloženo najnovejšo verzijo Jave. Dostop do M4 z brskalnikoma Chrome in Firefox ni več možen, samo še z Internet Explorer-jem. Za morebitno pomoč nas lahko pokličete na 01 58 55 514.
Lep pozdrav,M4 tehnična podpora
Služba za podporo uporabnikom
S&T Slovenija d.d.
Leskoškova cesta 6
SI-1000 Ljubljana
T: 386 1 5855 514 "

Vprašanje št.2:
"Pozdravljeni,
kako po to storimo z linuxom? Ne vem kje dobiti IE za linux sisteme."

Odgovor št.2:
"Pozdravljeni,
Internet Explorer za Linux ne obstaja. Morate iti na računalnik z Windows operacijskim sistemom. Nanj bo potrebno prenesti tudi vaše digitalno potrdilo. Potem boste lahko normalno delali z M4 aplikacijo.
Lep pozdrav,
M4 tehnična podpora"

Katastrofa! Logično, da IE za Linux ne obstaja! S tem pa smo prisiljeni koristiti sisteme, ki nam niso po volji. Da sam izdam tako web aplikacijo, ki ni kompatibilna praktično z vsem in poleg tega imam na voljo še ves čas na tem svetu, vladni denar... Adijo! Mislim, da me stranka poje.
Nobody is perfect! But who wants to be nobody?

Glugy ::

Dejte šefeta za informacijske sisteme enga iz piratske stranke postavt pa da zrihta razne kozlarije ki se dogajajo pa da popedena zadevo. Ne pa da enim starcem ki se jim nč ne da pustite da sam sedijo cele dneve na FB-ju.

eric_cartman ::

@mitja

Tole je zadeva zrela za v medije. Malo prepošlji naokoli tale odgovor in vprašanje čez medijske hiše, pa naj se novinarji malo zabavajo z raziskovanjem tega.

To da vlada onemogoči dostop z drugih browserjev in ti praktično v faco reče:" Uporabljaj Windows!" je idiotizem prve klase.

Še naslednja stvar pa.. Ali nima ravno IE en kup problemov z varnostjo?... Lahko da se motim in da sem površno gledal, ampak bi prisegel, da sem nekaj časa nazaj bral, da je ravno IE najmanj varen pred vdori.

Zgodovina sprememb…

Spc ::

mitja je izjavil:


Internet Explorer za Linux ne obstaja. Morate iti na računalnik z Windows operacijskim sistemom.

In tako se lepo država in microsoft zmenita, da se windows prodaja, firme se pa potem sprašujejo zakaj toliko piratstva...
 

dotomaz ::

Deansko, bodo počasi stari IE-ji edini brskalniki, na katerih bo sploh mogoče izvajati digitalno podpisovanje. Plugini se počasi poslavljajo iz brskalnikov. Edge jih je popolnoma ukinil, firefox bo naslednje leto ukinil podporo NPAPI, chrome je pa to že storil. Native podpore za podpisovanje dokumentov v brskalnikih pa ni. Letos je prišla ven specifikacija za v2.0. Samo kolikor vem še v1 nihče ne podpira.

...:TOMI:... ::

Včeraj je bil tudi izpad dostopa pri telekomu za poslovne uporabnike... Kar nekaj mi smrdi tukaj.
Tomi

sandi203 ::

mitja je izjavil:


Odgovor št.2:
"Pozdravljeni,
Internet Explorer za Linux ne obstaja. Morate iti na računalnik z Windows operacijskim sistemom.
[...]
Katastrofa! Logično, da IE za Linux ne obstaja!

Dejansko tole povsem ne drži. Veliko Windows aplikacij (z bolj ali manj uspeha) lahko zaganjate na Linux-u pod Wine. Uradno zadnja delujoča Linux verzija je IE8.
Vir: https://appdb.winehq.org/objectManager....

Kako najbolj enostavno namestiti IE8? S PlayOnLinux programom (ki je GUI za wine):
Vir: http://www.linuxtechi.com/playonlinux-i...

mitja je izjavil:


Za vstop v M4 morate uporabljati Internet Explorer in imeti naloženo najnovejšo verzijo Jave.

Tole je bolj težavno, povrh IE je potrebna še Java. Torej bi prava pot bila:
- install wine,
- install java,
- install IE.
Nisem testiral in ne vem, koliko je v tem primeru možnost uspeha. Po izkušnjah več programov potrebuješ manjša je verjetnost, da bo zadeva delovala pod Wine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sandi203 ()

d4vid ::

Ene 100 mailov različnih oseb bi bilo treba vsak dan gor poslat, enostavno se jim ne bi dalo odgovarjat pa bi uredili :D
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

sandi203 ::

dotomaz je izjavil:

Deansko, bodo počasi stari IE-ji edini brskalniki, na katerih bo sploh mogoče izvajati digitalno podpisovanje. Plugini se počasi poslavljajo iz brskalnikov. [...] firefox bo naslednje leto ukinil podporo NPAPI [...]

Če članek, ki si ga citiral, natančneje preberemo piše:
The Web platform is powerful and can usually do everything that a plugin can do. In the rare cases where a site needs to extend Web technologies, the recommended solution is to develop the additional features as a Firefox add-on. Site maintainers should prepare for plugins to stop working in all versions of Firefox by the end of 2016.
Firefox meni Tools | Add-ons:
- Plugins (tole bo ukinjeno),
- Extensions (razširitve pa bodo ostale).

Veliko stvari je danes že podprto v samem brskalniku (native browser support), na primer:
- predvajanje videa (HTML 5 video značka),
- prikaz PDF dokumenta,
- WebGL (3D predstavitve, npr. igre)...
- Unity plugin (iz tvojega vira: As part of our plugin strategy, Mozilla and Unity are proud to jointly announce a close collaboration and an aligned roadmap that will enable Unity-based content to be experienced directly in the browser without plugins),
- Flash player (iz tvojega vira: Because Adobe Flash is still a common part of the Web experience for most users, we will continue to support Flash within Firefox as an exception to the general plugin policy.),
- Java (iz tvojega vira: Oracle recommends that sites currently using Java applets consider switching to plugin-free solutions such as Java Web Start.

Sicer pa je že sedaj možno (in bo tudi ostalo), da Java aplikacijo zaženeš kot Java Web Start aplikacijo, torej ne kot browser plug-in, ampak samo iz brksalnika zaženeš Java aplikacijo, ki potem teče neodvisno od brskalnika. Ta tehnika se uporablja že več kot 10 let in je zelo pogosta v rešitvah za podjetja.
Vir: https://blogs.oracle.com/java-platform-...

Torej ni vse tako črno... Razlika med rešitvami v podjetjih in pa v javnih institucijah je le-ta, da v podjetjih že danes razmišljajo (ali pa so že rešili probleme), dočim v javnih insitucijah pač čakajo, da nekaj neha delovati in potem še lep čas uporabljajo staro tehnologijo, da prisiljujejo uporabnike k staremu in nato se šele uvede nova tehnologija. V določeni meri je to razumeti, ker gre za javni denar in so prisiljeni dihati na škrge. Ja pa kot vedno, med podjetji deluje konkurenca in če se ne prilagodiš, pač konkurenca prevzame posel. Med javnimi institucijami pa ni konkurence, ne moreš izbirati na primer izbirati neko drugo davčno javno institucijo - prisiljen si se prilagoditi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sandi203 ()

680x0 ::

Lepo napisano Savič. Slo-techu manjka novic in mnenj o domači IT sceni in državni portali s svojimi ne standardnimi zahtevami so nepotrebno zapravljanje časa uporabnikov. Sam kot ITjevec imam težave uporabljat eDavke, sprašujem se koliko uporabnikov jih sploh uporablja...
Pričakujem kako novico na temo komponent za podpisovanje, zakaj ne delajo, kdo je tu zaslužil in kak podatek naše uprave koliko uporabnikov sploh uporablja eUpravo.

Gregor P ::

STA: Zaradi posega na energetskem napajanju izpad strežnikov državne uprave
Zaradi posega na energetskem napajanju je danes prišlo do izpada komunikacijskih stikal za spletne strežnike državne uprave, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Pričakujejo daljši izpad, uporabnike pa bodo sproti obveščali o spremembah.


STA: Strežniki državne uprave v večini ponovno vzpostavljeni
Po tem, ko je danes zaradi posega na energetskem napajanju prišlo do izpada komunikacijskih stikal za spletne strežnike državne uprave, se je po zamenjavi dveh okvarjenih komunikacijskih stikal vzpostavila večina zunanjih storitev v delujoče stanje, so sporočili z ministrstva za javno upravo.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

m0LN4r ::

"Nehaj težit," vas slišim. "Kdo pa rabi te strežnike in vsebine vlade, saj ne gre za Facebook!" mi pravite. In tudi to je del problema. Vlada in država bi morala razvijati storitve, ki bi bile uporabne in uporabljane. Naša e-uprava sicer na določenih primerih dobro opravlja svoje delo, a na določenih primerih izpade kot samozadostna in nekoristna. In taka je očitno tudi vzdrževalna politika. gov.si mora pasti.


Ma kaj naj rečem, moj oče že šiba nad 50 let, pa ni glih glavca za računalnike, pa se je tudi odločil da bo poskusil z e-upravo pa je po enem letu obupal. Medtem pa program za zavarovanja, položnice, maile, skeninaranje recimo obvlada.
Obupal je predvsem zato, ker je tolko vsepovprek pa vedno mu strani nekaj gnjavijo, ena vloga tu, druga tam, ta ni dobra, una je.
Na koncu pa prideš do ene vloge, ki jo moraš natisnit pa oddati osebno pa potem ni nič profitiral s drkanjem po e-upravi.
Tudi nekatere vloge in obrazci niso sinhronizirani. Na enih povezavah so 2013/14 vloge, drugje že 2015.
Sprintaš izpolneš, pa ko oddaš ti lepo rečejo, da je ta vloga zastarela. Da ne omenjam prostor.gov.si ki je hkrati koristen a hkrati zelo nekoristen in neuporaben + nenatančen.
Moj oče je informacijsko polpismen, ampak potem tak človek reče, da se v zavarovalniškem programu znajde 10x bolj, kot na e-upravi pa majo tam en kup več menijev, gumbov, seznamov, operacij, kot tam.

Kar hočem povedat, da je zadeva daleč od prave prijaznosti do uporabnika. Predvsem za tiste, ki jih je treba navadit na te stvari prvič.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

nekikr ::

Gregor P je izjavil:

STA: Zaradi posega na energetskem napajanju izpad strežnikov državne uprave
Zaradi posega na energetskem napajanju je danes prišlo do izpada komunikacijskih stikal za spletne strežnike državne uprave, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Pričakujejo daljši izpad, uporabnike pa bodo sproti obveščali o spremembah.


STA: Strežniki državne uprave v večini ponovno vzpostavljeni
Po tem, ko je danes zaradi posega na energetskem napajanju prišlo do izpada komunikacijskih stikal za spletne strežnike državne uprave, se je po zamenjavi dveh okvarjenih komunikacijskih stikal vzpostavila večina zunanjih storitev v delujoče stanje, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Se pravi "Tresel se je mozoljavec, rodila se ni niti miš"? Kar ta "novica" lepo pokaže je to, da se iz vsake, še tako majhne in nepomembne stvari, začne delati neka medijska gonja, ker imajo mozoljavci premalo dela in preveč časa. Saj vseeno proti komu, enkrat levi, drugič desni, tretjič vsa javna uprava, četrtič sosedov Francelj, nekdo je že kriv za nekaj, saj je vseeno za kaj. In o tem grem kar takoj napisati novico, komentirati na FB, Twitter, bodo že spoznali, iz koga se norca delajo, če nekaj tisto sekundo ni urejeno tako, kot sem si jaz zamislil. Skrbi me edino, kako se ti mozoljavci znajdejo v resničnem svetu...

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Phantomeye ()

Pithlit ::

sandi203 je izjavil:

Dejansko tole povsem ne drži. Veliko Windows aplikacij (z bolj ali manj uspeha) lahko zaganjate na Linux-u pod Wine. Uradno zadnja delujoča Linux verzija je IE8.

Torej odgovor je da se moramo Linux uporabniki v komunikaciji z državo (ki, vsaj načeloma, podpira uporabo odprtih standardov) zatekati k vprašljivim metodam emulacije (moramo goljufat)? Po domače, moramo skakt skozi ognjene obroče?

Da ne omanjam da odgovor _povsem_ drži. IE za linux NE obstaja. "Uradno zadnja delujoča Linux verzija je IE8" je ena taga glupa izjava. Obstajal bo ko bomo lahko napisali "apt-get install IE" (ali ekvivalent na random distribucijah) (in se ga zadeva ne bo dozala z vinom iz rezervoarja).

Torej, na kratko, podizvajalec je nesposoben... vlada pa posledično šlampasta. Ampak od ljudi ki poslovanje omejujejo na določene browserje (če jim že nekako uspe odpravit diskriminacijo glede na operacijski sistem) drugega niti ni za pričakovati. Podjetja oz. vsi ki 'poslujemo' pa morajo postat akrobati ali pa se vdati v usodo in uporabljati Windows+IE (pa še to je treba ahtat da se slučajno ne posodobi na kaj preveč modernega).
Life is as complicated as we make it...

ZaphodBB ::

Glugy je izjavil:

Dejte šefeta za informacijske sisteme enga iz piratske stranke postavt pa da zrihta razne kozlarije ki se dogajajo pa da popedena zadevo. Ne pa da enim starcem ki se jim nč ne da pustite da sam sedijo cele dneve na FB-ju.

Piratska stranka je zgolj privesek ZL. Njih bolj zanima nasprotovanje privatizaciji in politična korektnost, kot pa zahtevne teme kot je intelektualna lastnina ter regulacija infromacijske družbe.

Just saying.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

SimplyMiha ::

S tem pa smo prisiljeni koristiti sisteme, ki nam niso po volji.


Ne, niste.

Prvič, uporabite lahko VirtualBox ali podobno orodje za virtualizacijo, zalaufate Windowse pa tam opravite svoje.
Drugič, uporabite lahko svoje povezave in obrazec oddate preko Windows mašine kakega znanca.
Tretjič, obrazec lahko natisnete, izpolnete in oddate ustreznemu organu.

Fritz ::

ZaphodBB je izjavil:

Glugy je izjavil:

Dejte šefeta za informacijske sisteme enga iz piratske stranke postavt pa da zrihta razne kozlarije ki se dogajajo pa da popedena zadevo. Ne pa da enim starcem ki se jim nč ne da pustite da sam sedijo cele dneve na FB-ju.

Piratska stranka je zgolj privesek ZL. Njih bolj zanima nasprotovanje privatizaciji in politična korektnost, kot pa zahtevne teme kot je intelektualna lastnina ter regulacija infromacijske družbe.

Just saying.

Kar seveda ni res.

Je pa res, da bi na tem mestu morala biti kompetentna oseba, ki bi transparentno opravljala svoje delo. S&T iz prvega posta je dvorni dobavitelj IT opreme in rešitev in verjetno koruptivno povezan z odgovornimi v informatiki JS. Zato so rešitve drage in slabe a se nikomur nič ne zgodi, nihče ne zahteva ustrezno storitev za plačan davko0plačevalski denar in še podporo ti ne daje javni servis temveč kar zasebno podjetje, ki je javni službi prodalo rešitev, kar pomeni, da v javni službi sploh ne vedo, kaj imajo oz. nimajo ljudi, ki bi znali s tem upravljati. JS ne more in ne sme od uporabnikov zahtevati proprietary operacijski sistem in samo in izključno en brskalnik. Če se komur to zdi normalno, potem ne razume ničesar.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

čuhalev ::

SimplyMiha je izjavil:

Prvič, uporabite lahko VirtualBox ali podobno orodje za virtualizacijo, zalaufate Windowse pa tam opravite svoje.

Kolikor se spomnim pride VirtualBox brez programa Windows, razen če je Oracle v zadnjih nekaj dneh to spremenil.

Pithlit ::

SimplyMiha je izjavil:

S tem pa smo prisiljeni koristiti sisteme, ki nam niso po volji.


Ne, niste.

Prvič, uporabite lahko VirtualBox ali podobno orodje za virtualizacijo, zalaufate Windowse pa tam opravite svoje.
Drugič, uporabite lahko svoje povezave in obrazec oddate preko Windows mašine kakega znanca.
Tretjič, obrazec lahko natisnete, izpolnete in oddate ustreznemu organu.

Razen 'tretjič', kako točno nismo prisiljeni?

In zakaj točno nas je treba diskriminirat? Ti povem zakaj... ker so izbrani podizvajalci komplet nesposobni. To je _edini_ razlog.
Life is as complicated as we make it...

SimplyMiha ::

čuhalev je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

Prvič, uporabite lahko VirtualBox ali podobno orodje za virtualizacijo, zalaufate Windowse pa tam opravite svoje.

Kolikor se spomnim pride VirtualBox brez programa Windows, razen če je Oracle v zadnjih nekaj dneh to spremenil.

Kolikor vem, se da posneti Windows ISO, namestiti in uporabljati brez aktivacije. Ta namreč ni obvezna, v tem "demo" obdobju pa ponucate vse, kar rabite.

Pithlit je izjavil:

Razen 'tretjič', kako točno nismo prisiljeni?

In zakaj točno nas je treba diskriminirat? Ti povem zakaj... ker so izbrani podizvajalci komplet nesposobni. To je _edini_ razlog.


Daj ne ga srat s to diskriminacijo. Tudi jaz sem diskriminan z vseh štirih strani neba, vendar zato še ne tulim "KRIVICA!" in se sesedem v kup nesreče. So pač izbrali klavrnega podizvajalca, vendar to še ne pomeni, da smo povsem nebogljeni brez opcij. Res ni potrebno dramatizirat!

Samo tri besede: Deal. With. It.

Samo to mi povej: ali vam kdo drži pištolo na vaši glavi in gleda, da ravnate točno tako kot je predvideno?

Ne? Potem zgleda niste prisiljeni.

Zgodovina sprememb…

mlamat ::

Če eplovci ne morejo sami na občino, pa naj komu plačajo za stanje v vrsti, tako kot takrat, ko izide nova verzija njihove igračke.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Arctander ()

plizzzzzz ::

kar se tice portala e-davki:

"Dne 1.9.2015 smo izdali komponento DigSig 2.0.80.0, ki je ob ustrezni konfiguraciji sistema, preverjeno delovala na navedenih okoljih:
Podprti operacijski sistemi (preverite tudi omejitve v delovanju):
Windows Vista 32bit
Windows 7 32/64bit
Windows 8 32/64bit
Windows 8.1 32/64bit
Windows 10 32/64bit
Linux Ubuntu 14.04 - 15.04 32/64bit
Linux Fedora 21 - 22 32/64bit
Mac OS X 10.9.5 - 10.10.5 64bit
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Windows (preverite tudi omejitve v delovanju):
Internet Explorer 9 - 11
Firefox 40 - 41
Chrome 44 - 46
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Linux (preverite tudi omejitve v delovanju):
Firefox 40 - 41
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Mac OS (preverite tudi omejitve v delovanju):
Safari 7 - 8
Firefox 40 - 41
"

bi bilo fajn ce bi bil Savic mal bolj natancen. Za druge strani javne uprave pa je menda res da priporocajo star sw. ;)

jan_g ::

Pithlit je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

S tem pa smo prisiljeni koristiti sisteme, ki nam niso po volji.


Ne, niste.

Prvič, uporabite lahko VirtualBox ali podobno orodje za virtualizacijo, zalaufate Windowse pa tam opravite svoje.
Drugič, uporabite lahko svoje povezave in obrazec oddate preko Windows mašine kakega znanca.
Tretjič, obrazec lahko natisnete, izpolnete in oddate ustreznemu organu.

Razen 'tretjič', kako točno nismo prisiljeni?

In zakaj točno nas je treba diskriminirat? Ti povem zakaj... ker so izbrani podizvajalci komplet nesposobni. To je _edini_ razlog.


Ne, edini razlog je to, da naročnik v pogodbo ne napiše pogoja, da mora rešitev delovati na vseh brskalnikih, ki imajo vsaj 5% tržni delež (če gre za spletno aplikacijo). Podizvjalec bo praviloma naredil najmanj, kar je možno za tisti denar.

WamPIRe- ::

d4vid je izjavil:

Ene 100 mailov različnih oseb bi bilo treba vsak dan gor poslat, enostavno se jim ne bi dalo odgovarjat pa bi uredili :D

Verjem, da mailov dobijo ogromno, ampak itaq ne odgovarja več nihče na njih. Lepo romajo v spam :D
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

jan_g ::

Pa da ne bo samo pljuvanje po izvajalcih - tole zgoraj ("Strežnik SSL je verjetno zastarel.") mi ne kaže na to, da bi nekdo namenoma delal aplikacijo zgolj za neko staro verzijo IE, temveč bolj na to, da je potrebno nadgraditi/zamenjati strežnik, ker je tehnologija šla naprej. SSL protokol se nadgrajuje, pa tudi brskalniki namenoma blokirajo povezave, ki niso na novi verziji protokola (kot npr. blokiranje ssl3 povezav zaradi "poodle" ranljivosti), ipd. Razlogov je lahko več, vprašanje je samo, ali se sploh ta konkretna aplikacija še razvija (verjetno ne) in bi bilo potrebno vložiti denar za razvoj/testiranje/namestitev.

WamPIRe- ::

Sem že v eni drugi temi pisal o podpisovanju na portalih e-Vem, e-Uprava, eVŠ, eDrazbe in še nekaj drugih, ki uporabljajo ProXSign podpisno komponento:
http://www.si-ca.si/podpisna_komponenta/

Trenutno stanje:
-IE: Pred namestitvijo podpisne komponente zaženite IE kot skrbnik.
- Google Chrome od verzije 45 naprej blokira neuradne dodatke zato podpisovanje ne deluje.
- FF: V Firefox-u podpisovanje deluje s podpisno komponento za Chrome!
Namestite: https://www.si-ca.si/podpisna_komponent...
Hkrati je potrebno imeti potrdilo nameščeno v Windows shrambi potrdil (Internet Explorer).
- Safari na MacOS: V primeru napake -68 pomeni, da v certifikatni shrambi nimate nameščenega korenskega potrdila SIGOV-CA. Certifikat se nahaja na povezavi: http://www.sigen-ca.si/sigov-ca.crt.

Nova podpisna komponenta (ki bojda deluje v vseh brskalnikih - podobno kot na eDavkih) je narejena ampak zgleda, da ni denarja...

V primeru težav se pa obrnite na njihovo pomoč ;)
Za flašo pira vam lahk tud js kej pomagam :P
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

Pithlit ::

plizzzzzz je izjavil:

kar se tice portala e-davki:

"Dne 1.9.2015 smo izdali komponento DigSig 2.0.80.0, ki je ob ustrezni konfiguraciji sistema, preverjeno delovala na navedenih okoljih:
Podprti operacijski sistemi (preverite tudi omejitve v delovanju):
Windows Vista 32bit
Windows 7 32/64bit
Windows 8 32/64bit
Windows 8.1 32/64bit
Windows 10 32/64bit
Linux Ubuntu 14.04 - 15.04 32/64bit
Linux Fedora 21 - 22 32/64bit
Mac OS X 10.9.5 - 10.10.5 64bit
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Windows (preverite tudi omejitve v delovanju):
Internet Explorer 9 - 11
Firefox 40 - 41
Chrome 44 - 46
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Linux (preverite tudi omejitve v delovanju):
Firefox 40 - 41
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Mac OS (preverite tudi omejitve v delovanju):
Safari 7 - 8
Firefox 40 - 41
"

bi bilo fajn ce bi bil Savic mal bolj natancen. Za druge strani javne uprave pa je menda res da priporocajo star sw. ;)


Dejansko to seznam pomeni da lahko e-davke pregleduješ s tem. Za uporabo portala očitno velja drug seznam... dotično Chrome ne dela pri podpisovanju vlog.

*edit* too slow :P
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

WamPIRe- ::

Tudi v Chromu deluje. Vsaj na verziji 45.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Pithlit ::

SimplyMiha je izjavil:

Samo tri besede: Deal. With. It.

Temu se strokovno reče: "s polno ritjo je lahko srat"

SimplyMiha je izjavil:

Samo to mi povej: ali vam kdo drži pištolo na vaši glavi in gleda, da ravnate točno tako kot je predvideno?

Ja. Tist ki od mene zahteva uporabo točno določenega operacijskega sistema/brskalnika/whatever. Takega ki ga rabim samo zato da njemu (pa nikomur drugemu) nekaj podpišem.

Tudi če ti praviš da je OK če v virtualko namestim illegalno programsko opremo... je tako početje še vedno kaznivo. In kot takšno NI rešitev. Rešitev, in to najbolj preprosta, je da se takšne stvari (kot so edavki in ostali vladni portali) naredi tako da delajo vedno in povsod.

WamPIRe- je izjavil:

Tudi v Chromu deluje. Vsaj na verziji 45.

Različica 45.0.2454.101 m (64-bit) Ne.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

hruske ::

plizzzzzz je izjavil:

kar se tice portala e-davki:

"Dne 1.9.2015 smo izdali komponento DigSig 2.0.80.0


A pa to moram js ročno instalirat al se samo posodobi?
Rad imam tole državico. <3

Looooooka ::

Človek bi pričakoval, da folk na tehnološkem forumu ve kan so zastarele strani, ki so bile spisane, ko linux ji bil k od kurca in se je za zadeve uporavljalo activex plugine, ki so pač delale in ni bilo problema, ker je bil cel svet na browserjih, ki so to zastarlo tehnologijo uporabljali. Vi tud zastonj podpirate vaše najstarejše projekte iz čiste dobre volje? Nadgradnje je treba plačat. Folk, ki skrbi ha strežnike je treba plačat. Nadgradnje je treba planirat, potrdit stroške, najti in podpisati pogodbo s podizvajalcem in vse to PLAČATI. Podizvajalec mora bit pa cenovno ugoden. Predstavljajmo si ceno, ko hočejo to staro skropucalo pokazati novi firmi in od njih zahtevajo dostop do vsega tega ampak na novi platformi. Pitaj boga na čem vse to sranj laufa. Verjetno jim da vsak tako ceno, da si noben ne upa potrdit projekta in rajši plačajo za neko vzdrževanje, ki vsebuje zgolj nove objave na strani. Kdo bi pa želel biti v čevljih vojske, ki ji očitajo milijone zmetanega denarja za nedelujoč informacijski sistem. Saj bi bili oni ob službo.
To je problem pri nas. Saj majo informatike, ki točno vejo kaj bi bilo trena narediti. Verjetno so tudi povedali nekomu, ki je določen za finance. Vsi vejo. Ampak verjetno tudi vejo, da ni denarja :)

win64 ::

Problem podpisovanja je cena komponent. Proizvajalci teh komponent računajo samo za vzdrževanje reda 1000 EUR za vsak brskalnik mesečno.
Zdaj pa računaj koliko pride to letno, če podpiraš vse brskalnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: win64 ()

Pithlit ::

win64 je izjavil:

Problem podpisovanja je cena komponent. Proizvajalci teh komponent računajo samo za vzdrževanje reda 1000 EUR za vsak brskalnik mesečno.
Zdaj pa računaj koliko pride to letno, če podpiraš vse brskalnike.

Grem stavit da se na tem forumu najde folk ki to obvlada. Za konkretno manj denarja.
Life is as complicated as we make it...

Looooooka ::

Pithlit je izjavil:

win64 je izjavil:

Problem podpisovanja je cena komponent. Proizvajalci teh komponent računajo samo za vzdrževanje reda 1000 EUR za vsak brskalnik mesečno.
Zdaj pa računaj koliko pride to letno, če podpiraš vse brskalnike.

Grem stavit da se na tem forumu najde folk ki to obvlada. Za konkretno manj denarja.

Kao.
Ko bo moral podpirat vsako verzijo browserja bo pa prišel k pameti in začel dvigat ceno.
Za tole podpisovanje se čudim, da ni kje kakšne peticije, da bi Google in Microsoft zadevo podprla/vzdrževala in imela podprto že na nivoju browserja.
Bi bilo uporabno še za milijon drugih zadev. Prva zadeva bi bila točno ta s pijavkami, ki pišejo komponento od e-uprave.
Pa že zaradi varnosti. Folk je prisiljen laufat zastarele browserje samo zato, da je kompatibilen z njimi. V današnji informacijski družbi to glih ni pametno.

[D]emon ::

A novice se ne bi dal bolj senzacionalisticno spisat ? Brez zajebancije, pa ne mi spet brisat komentarja. Od tehnoloskega portala bi pricakoval novice na nivoju, ne pa da se v primerjavi s 24ur berejo kot skret branje.


On-topic: Da je pa JU s svojimi stranmi 10 let za kacami in povprecnemu userju neuporabna ni pa nic novega. Nisem racunalniski analfabet, pa vendar se na vladnih straneh zgubljam vsakic, ko kaj iscem.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

mm&r ::

Govori se , da država trenutno razmišlja o uvedbi tehnologije "hardware security module (HSM)", torej digitalna potrdila shranjena v oblaku znotraj "varne naprave".

To naj bi rešilo težave s komponentami, ki se sedaj rabijo za dostop do shrambe digitalnih potrdil.

Ima kdo kaj več informacij o tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mm&r ()

AvtoR ::

Letos sem se spravil na eUpravi oddat vlogo, ne vem več točno ali za otroške doklade ali za štipendijo za otroke. Ma take zmede v živlenju še nisem videl. Prvič, že to da najdeš pravi obrazec je prava muka. Na njihovi strani je cel kup različnih obrazcev, ki so na vvoljo na različnih naslovih po različnih inštitucijah za eno in isto stvar. Kot prvo, bi to morali imeti vse na enem mestu centralizirano. Ko sem končno dobil "elektronski" obrazec mi je ta vedno ponujal le pdf. OK če ne gre drugače, bom pač natisnil PDF, ga izpolnil, poskeniral in poslal na portal eUprava. Ma ni šans, skoz zahteval neke module za podpis. Probal sem z vsemi mogočimi brskalniki, ni šans. Po parih urah sem obupal in sem drugi dan poslal po navadni pošti.
Oni si eUpravo očitno zamišlajo tako, da na njihovi strani poiščeš PDF obrazec, si ga natisneš, izpolniš, nato poskeniraš in nato scan file njim pošlješ kot priponko!
Če je to ePoslovanje sem jaz radiator. Toliko o tem kakšno eUpravo imamo. Ene 20 let so zadaj s časom.
Pa kakšno bruko so si naredil z razpisom za deficitarne štipendije. Za tak razpis in izvedbo, bi tam morale leteti glave, pa nikomu ništa! Karavana gre naprej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AvtoR ()

nekikr ::

Ja. Tist ki od mene zahteva uporabo točno določenega operacijskega sistema/brskalnika/whatever. Takega ki ga rabim samo zato da njemu (pa nikomur drugemu) nekaj podpišem.

Tule je nekaj problemov. In sicer, če bi zahteval, da je podprt čisto vsak nepomemben sistem (ki jih je ogromno, linux uporabniki statistično niste pomembni), potem vi kršite moje pravice. Za podprtost nepomembne manjšine bi šlo toliko denarja, da bi tej peščici lahko kar kupili podprt OS, nov računalnik in, ker je to Slovenija, zraven zgradili še vrtec ali pet njih. Če je ekonomsko upravičeno potem je že ok, za vsako ceno pa pač ne. Enostavno bi morali potegniti črto nad katerim procentom uporabe nekaj _mora_ biti podprto. Potem ne bi bilo jokanja peščice, ker bi bila pravila jasna. Tako pa vsak pričakuje vse, stroški seveda niso nikdar pomembni (razen, kadar se ne gre za njihovo rit, takrat so pa blazno pomembni).

dejanslo ::

SimplyMiha je izjavil:


Daj ne ga srat s to diskriminacijo. Tudi jaz sem diskriminan z vseh štirih strani neba, vendar zato še ne tulim "KRIVICA!" in se sesedem v kup nesreče. So pač izbrali klavrnega podizvajalca, vendar to še ne pomeni, da smo povsem nebogljeni brez opcij. Res ni potrebno dramatizirat!

Samo tri besede: Deal. With. It.

Samo to mi povej: ali vam kdo drži pištolo na vaši glavi in gleda, da ravnate točno tako kot je predvideno?

Ne? Potem zgleda niste prisiljeni.


Mislim, da tu nismo na nivoju PC Principal, ampak pri tem, da, pazi, država, ponovno pazi, z našim denarjem, ne ravna kot, lej ga - pazi spet, dober gospodar. In to gre naprej. In mi vsi bi naj deal with it? Informacijska družba in ves ta članek gor al dol, to je tisto, kar nas pesti in drži nazaj.

Glede izpada se ne opredeljujem, ker sem njihove storitve rabil do sedaj 4x, od tega 1x (ko sem rabil najbolj) niso delovale iz podobnega razloga nekompatibilnosti - sem pisal nekje tu, ali na pod črto. Lahko povem, da ko sem selil spletno stran manjšega podjetja, sem poskrbel za 24/7 dosegljivost. Trenutno smo pač na low expectations, ampak nepredstavljivo grozno bi bilo, če bi se s tem enostavno sprijaznili, ali kot ti praviš - dealed with it.
Članek je sicer dobrodošla diverziteta običajnih ST člankov, ampak osebno me moti to dramatiziranje, podobno kot pri Matejevih in kar se včasih nakazuje na pod črto. Daj vsebino, za ostalo so komentarji.
There`s More Than One Way To Do It

nikolahodin ::

plizzzzzz je izjavil:

kar se tice portala e-davki:

"Dne 1.9.2015 smo izdali komponento DigSig 2.0.80.0, ki je ob ustrezni konfiguraciji sistema, preverjeno delovala na navedenih okoljih:
Podprti operacijski sistemi (preverite tudi omejitve v delovanju):
Windows Vista 32bit
Windows 7 32/64bit
Windows 8 32/64bit
Windows 8.1 32/64bit
Windows 10 32/64bit
Linux Ubuntu 14.04 - 15.04 32/64bit
Linux Fedora 21 - 22 32/64bit
Mac OS X 10.9.5 - 10.10.5 64bit
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Windows (preverite tudi omejitve v delovanju):
Internet Explorer 9 - 11
Firefox 40 - 41
Chrome 44 - 46
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Linux (preverite tudi omejitve v delovanju):
Firefox 40 - 41
Podprti brskalniki v operacijskem sistemu Mac OS (preverite tudi omejitve v delovanju):
Safari 7 - 8
Firefox 40 - 41
"

bi bilo fajn ce bi bil Savic mal bolj natancen. Za druge strani javne uprave pa je menda res da priporocajo star sw. ;)


Na Edge so pa pozabili. Jst uporabljam win 10 in Edge. IE v win 10 trenutno deluje samo vprašanje časa je kdaj ga bojo pokopali.

Majkl ::

mm&r je izjavil:

Govori se , da država trenutno razmišlja o uvedbi tehnologije "hardware security module (HSM)", torej digitalna potrdila shranjena v oblaku znotraj "varne naprave".

To naj bi rešilo težave s komponentami, ki se sedaj rabijo za dostop do shrambe digitalnih potrdil.

Ima kdo kaj več informacij o tem?



Pa saj so jih kupili. Tender je bil tukaj:
http://www.enarocanje.si/?podrocje=preg...
FMPOV

Pithlit ::

nekikr je izjavil:

Tule je nekaj problemov. In sicer, če bi zahteval, da je podprt čisto vsak nepomemben sistem (ki jih je ogromno, linux uporabniki statistično niste pomembni), potem vi kršite moje pravice.

A res? Kako točno kršimo tvoje pravice? Ker ti omogočamo da uporabiš katerikoli OS/brskalnik?

nekikr je izjavil:

Za podprtost nepomembne manjšine bi šlo toliko denarja, da bi tej peščici lahko kar kupili podprt OS, nov računalnik in, ker je to Slovenija, zraven zgradili še vrtec ali pet njih.

Podpora za UNIX je torej pogojena s tem da se na tvoji vasi zgradi vrtec? Mogoče bi blo fajn na to pogledat kontra - podpora brezplačnemu programju pomeni da več denarja ostane gospodarstvu (in državi) kar pomeni več denarja za investicije (in sponzorstva) kar pomeni vrtec v tvoji in sosednji vasi.

nekikr je izjavil:

Če je ekonomsko upravičeno potem je že ok

Dolgoročno je čim širša podpora vedno upravičena. Kratkoročno je pa, seveda, lažje stroške prevalit na uporabnike.
Life is as complicated as we make it...

knesz ::

Pithlit je izjavil:

win64 je izjavil:

Problem podpisovanja je cena komponent. Proizvajalci teh komponent računajo samo za vzdrževanje reda 1000 EUR za vsak brskalnik mesečno.
Zdaj pa računaj koliko pride to letno, če podpiraš vse brskalnike.

Grem stavit da se na tem forumu najde folk ki to obvlada. Za konkretno manj denarja.

Potem se pa zgodi Supervizor :)

ZaphodBB ::

Kar seveda ni res.

Saj bi ti verjel, če ne bi bral njihovega programa. Prva "piratska" točka v njihovem programu je bila - reci in piši na 16 mestu. Beri šestnajsta alineja. Vse prej so bile samo nacionalsocializem in družboslovne progresivistične blodnje.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

plizzzzzz ::

Majkl je izjavil:

mm&r je izjavil:

Govori se , da država trenutno razmišlja o uvedbi tehnologije "hardware security module (HSM)", torej digitalna potrdila shranjena v oblaku znotraj "varne naprave".

To naj bi rešilo težave s komponentami, ki se sedaj rabijo za dostop do shrambe digitalnih potrdil.

Ima kdo kaj več informacij o tem?



Pa saj so jih kupili. Tender je bil tukaj:
http://www.enarocanje.si/?podrocje=preg...


hehe zgleda, da noben ni mogel do pdf-ja.. (glej komentarje spodaj)

Arctander ::

Velik problem je tudi to, da ima vsako ministrstvo svoj informacijski vrtiček. Hell, še razni uradi znotraj posameznih ministrstev imajo svoje IT vrtičke. Za toliko denarja, kot gre za vzdrževanje teh vrtičkov, bi lahko imeli centralni vladni IT center s svojo razvojno ekipo. S tem bi se tudi rešili vendor lock-ina in korupcujskih tveganj. Ampak pol bi propadla večina "integratorjev" in "sistemskih hiš", ki živijo samo na račun javnih naročil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Arctander ()

ZaphodBB ::

In zakaj točno nas je treba diskriminirat? Ti povem zakaj... ker so izbrani podizvajalci komplet nesposobni. To je _edini_ razlog.

Iz prve roke ti povem, da izbrani izvajalci pogosto navijajo za bolj odprte tehnologije, ker si tudi sami želijo možnost izbire in vedo, da je vendor lock-in nekaj kar je zelo drago in nevarno. Žal so praviloma resnično nesposobni in nezainteresirani "strokovnjaki" pri naročniku.

Naročnik (beri državna inštitucija) nabere ljudi, ki naj bi usmerjali projekt ter definirali zahteve - žal že med njimi pride do politčnega konflika (ne po strankarski liniji, temveč po liniji kdo je bolj pameten) - izvajalec pa mora na koncu nekaj dostavit in dostavi pač tisto kar lahko.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

krneki0001 ::

Pithlit je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

S tem pa smo prisiljeni koristiti sisteme, ki nam niso po volji.


Ne, niste.

Prvič, uporabite lahko VirtualBox ali podobno orodje za virtualizacijo, zalaufate Windowse pa tam opravite svoje.
Drugič, uporabite lahko svoje povezave in obrazec oddate preko Windows mašine kakega znanca.
Tretjič, obrazec lahko natisnete, izpolnete in oddate ustreznemu organu.

Razen 'tretjič', kako točno nismo prisiljeni?

In zakaj točno nas je treba diskriminirat? Ti povem zakaj... ker so izbrani podizvajalci komplet nesposobni. To je _edini_ razlog.


Narobe razmišljaš. Saj se podizvajalec ne odloči kaj bo delal. To se odloči tehnolog na vladi. Potem da podizvajalcu zahtevek, da naj to naredi. In podizvajalec naredi točno to kar mu je tehnolog naročil, pa to drago zaračuna.
Podizvajalci so že sposobni, samo tisti, ki naročajo niso, ker ponavadi niti povedat ne znajo kaj bi radi.

Pithlit ::

Pa dobro no, a podizvajalcu je tolk težko povedat kaj je _treba_ narest? Ko mene kdo kliče se najprej dol usedemo pa se pove kaj je _treba_ met, pol se šele pogovarjamo o željah. Če je naročnik tolk 'glup' da ne ve kaj hoče... se ga najprej izobrazi.

V teh cajtih se pač od strank mora pričakovat da bodo do teh storitev dostopali z vsem živim, vključno s telefoni. Če že naročnik tega ne predvidi ga mora podizvajalec na to opozorit.

Kaj se plede med podizvajalce in naročnikom pa mene, kot stranko, ne zanima. Vidim da je nekdo nesposoben, vidim podpis tistega ki je stvar skup spravil... kar se mene tiče je to krivec. Če izvajalec misli da je kriv naročnik je pa to med njima, ne pa med mano in naročnikom...
Life is as complicated as we make it...
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

gov.si mora pasti! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
21575957 (49250) čuhalev
»

Nove oblike spletne cenzure (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6929937 (23769)          
»

Boj z mlini na veter in igre na srečo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9327892 (24970) denial
»

Bo v Sloveniji prepovedano posedovanje računalnikov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9012627 (9728) nevone
»

SDS želi spremeniti ministrstva

Oddelek: Problemi človeštva
313048 (2206) Trubadur

Več podobnih tem