» »

Udarni valovi potresa na internetu

Udarni valovi potresa na internetu

Slo-Tech - V soboto je Čile stresel hud potres in v 21. stoletju takšni pretresi pošljejo udarne valove tudi po spletu. Prvi so ga izkoristili hekerji, ki hitro pograbijo vsako veliko novico. Z uporabo SEO (Search Engine Optimization) so svoje strani postavili na visoka mesta v prikazu zadetkov iskanja in tako uporabnike zvabili na zlonamerne strani. Chester Wisniewski na svojem blogu piše, da je bil že drugi zadetek na Googlu povezava na napadeno stran. Kot so povedali v SophosLabs, je imela stran na koncu pripet zlonameren JavaScript, ki je uporabnika preusmeril na stran hekerjev. Internet nam je omogočil tudi opazovanje cunamija v živo. Takoj po potresu je bilo zaradi visoke magnitude izdano opozorilo pred cunamijem in časovnica, kdaj bo val dosegel različne konce Pacifika. Ena izmed popularnejših strani za opazovanje je bila Ustream, kjer bilo moč videti več prenosov v živo iz krajev, koder so napovedali cunami. Potres sicer ni povzročil omembe vrednega pljuska, a cunamiji so zaradi svoje napovedljivosti po potresu idealni za opazovanje prek spleta.

Google pa se je odločil pomagati nekoliko drugače. Izdal je storitev Google Person Finder, ki omogoča iskanje ljudi v angleščini in španščini. Tam se lahko javijo ljudje, ki so preživeli potres in potolažijo svojce, ali pa nanj obrnejo ljudje, ki svojce iščejo. Na strani je že več kot 25.000 vnosov.

3 komentarji

Keyser Soze ::

Tole je pa že ena stalnica. OB vsaki bolj odmevni novici me vsi po bajti kličejo (bolje rečeno panično kličejo), da se je nekaj pojavilo na zaslonu in ne vejo kaj kliknit.

In neglede na to kako razlagam, da naj se izogibajo čudnim URLjem, ter da uporabljajo preverjene novičarske strani, oni še vedno klikajo na vabljive linke z URLjem iz katerega ti je takoj jasno, da je kar en "žbrljdfg".

Scena je pa tudi vedno klasična. GIF animacija, kjer "antivirus" skenira "tvoj" računalnik (čeprav je struktura diskov popolnoma drugačna), na koncu pa popne ven en velik, flashy screen, da imaš mljavžnt virusov in da nujno rabiš antivirus. Download now?
OM, F, G!

Mipe ::

Tudi Googlov servis sponzorskih zadetkov ne pomaga dosti. Kar veliko jih je zlonamernih strani oz. strani, ki v bistvu nimajo nič z iskalnim pojmom.

Ampak kot pravijo... "money talks, shit walks".

Cash ::

Jst sm lepo dal na CNN in sem tam gledal prenos pljuskov...brez virusov...sem pa ob čakanju zaspal....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nesrečo v Fukušimi zakrivil človeški faktor, pravi parlamentarno poročilo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316975 (5058) Double_J
»

Potres na japonskem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
432182423 (147035) Mipe
»

Rusilni potres v Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10314893 (9128) ABX
»

Katastrofa v Aziji! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24216658 (11056) Thomas

Več podobnih tem