» »

Katastrofa v Aziji!

Katastrofa v Aziji!

1
...
3 4
5
»

BigWhale ::

Kitty, tudi pri nas imajo svojci zrtev v prometu posledice. A teh pa ni potrebno odpravljati? In zakaj ne bi najprej sanirali skode v posocju in skode poplav pri nas, potem pa pomagali Aziji?

Vsi vidijo samo stevilko, ki je kar visoka. Skoraj strahovita, z eno povprecno vojno pa sploh ni primerljiva. Na eni strani sveta se dolocene ljudi pobija, zaradi njih prepricanj, ko pa nek drug narod odplakne morje, so pa vsi kar naenkrat polni socutja?

Tale naravna katastrofa je bila v bistvu katastrofica. Se marsikaj hujsega se lahko zgodi. In potem bomo spet objokovali, ker je pomrlo pol promila neke skupine ljudi?

In potem so karnaenkrat krivi vsi drugi? Samo lokalci ne, pa ceprav v 30 letih niso uspeli nekaj zidov postavit in parih siren... ? Eni sicer nosijo delno krivdo, ker bi lahko en early warning izdali, potem se jih pa obtozuje se zaradi tega, ker so premalo razvezali mosnjicek? Wake up! Njihov je in njihova odlocitev koliko bodo dali. Ja, lahko bi dali 100x vec, pa niso, a zdaj bomo pa s prstom kazali na njih?

frke ::

Oglejte si satelitske slike pred 23. junij 2004
in po cunamiju 28. december 2004


Strašljivo. Banda Aceh v Indoneziji ima 150.000 prebivalcev - kot pol Ljubljane in nadomsko višino 21 m. Na nekaterih delih mesta, kjer je bilo prej kopno je sedaj enostavno morje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frke ()

zlabo ::

Jao, danes sem razmišlal, kaj če bi pol denarja ki je šlo za pirotehniko namenili v dobrodelne namene, če bi dali tist denar za sistem za obveščanje pred tsujnamiji.
Me res prov zanima kolko denarja je šlo v zrak...

Lp, zlabo

Thomas ::

> kaj če bi pol denarja ki je šlo za pirotehniko namenili v dobrodelne namene

Proizvajalcem pirotehnike in prodajalcem teh zadev bi šlo slabše. Več revščine.

Bi pa šlo bolje Tosami, Kolinski ... pa morda spet ne bi bilo toliko revščine, kolikor bi jo sprožil izpad pirotehnike.

---------------------

Osnovni algoritem demokracije in kapitalizma je "človeška svoboda", ne "občeloveško blagostanje". Če bi postalo cilj to "občeloveško blagostanje", bi se morala svoboda nujno zmanjšati. Padlo bi tudi blagostanje.

Ti kar nasili Indijce, da namesto da nosijo dišave v tempelj boginje velikih valov, da se grejo tsunami evacuation drile! Ne boš uspel. Razen z veliko, veliko izgubljene energije, ki bi jo lahko vložil raje kam drugam. V posebno svetleče rakete za drugo Novo leto, recimo.

Človeštvo je iracionalno in pametnih nasvetov ne posluša. Vsaj ne vnaprej.

Tear_DR0P ::

Tale tema se je pa malce izrodila.

Srečno novo leto!

Ljudje se mi rahlo smilijo. Odplahnal jih je iz postelj, tisti ki preživel so pa šli pogledat če je še kdo preživel, pa je prišlo splakovanje še enkrat. Kakšnega prevelikega sočustvovanja do130000 mrtvih nimam. Je pa drugače če bi reku da je med 130000 mrtvimi tudi kdo ki mi je bil blizu.

Aja pa sam sem bil že nekajkrat blizu smrti. Kriva je bila v gavnem lastna butasta glava, poznal sem vsa tveganja pa sem vseeno tvegal. Kamot bi mi kdo reku da sem butast zarad tega, pa bi samo priznal. Tudi med temi 130000 mrtvimi je precej butastih smrti, ki jih nebi blo treba, ker so ljudje mel predznanje kaj in kako, da nebi umrli, sam pač je šla zadeva mal svojo pot in SO umrl. Jst sam upam da se niso mučl, pa da teh ki so ostal ne bojo pobrale bolezni.

P.S. Mogoče so bili neumni, ampak tudi jst sm neumen in s sebi enakimi laže sočustvujem.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Timor ::

Seveda med nami nikakih hudih solz za umrlimi, ker nismo osebno prizadeti...ti pa da stvar mislit.

Še dober da mamo pa v sloveniji ugodno pozicijo. Če odštejem potrese in plazove. No, sej ne da ne bi nasli nacina, da se folk pobija.

Tam v indoneziji je zbrisalo cele otocke.

Resno se mi pa smilijo preziveli...zato sem daroval kak tolar tudi za njih. Se mi zdi pošteno. Verjamem v solidarnost v takih primerih.
Meeeee! Mhheeee!

Kitty ::

Bigwhale
Saj imaš prav. Ne rečem, da ne. Sem samo izrazila svoje mišljenje. Pa verjemi, da mi ni nikoli vseeno, ko vidim smrt. Pa naj bo prometna nesreča, potres v Posočju ali tsunami v Aziji. Vedno znova se zamislim ob dejstvu, da je življenje tako minljivo. Poznala sem ljudi, ki so umrli v prometnih nesrečah, med njimi je bilo tudi nekaj mojih prijateljev in znancev. Vendar njihovi svojci ne umirajo od lakote in žeje, ampak trpijo zaradi izgube ljubljene osebe. Razen moralne popdpore, jim nihče ne more pomagati.

Kar se tiče potresov v Posočju: marsikdo je pomoč, ki smo jo leta 1998 "prisilno" nakazali, izkoristil za obnovo stavbe, ki ni bila poškodovana v potresu. Poznam osebo, ki mi je sama priznala svoje dejanje. Povedala pa je tudi, da ni edina. Pa nikoli ni bila ne lačna ne žejna.

Ampak o lumparijah tako ali drugače nima smisla govoriti, ker se bodo vedno dogajale. Saj tudi jaz ne vem, kam bo šel moj doniran denar. Dala sem ga v dobri veri, da ga dobijo pomoči potrebni.

Brane2 ::

Sveže s CNNove strani:


BANGKOK, Thailand (AP) -- Knowledge of the ocean and its currents passed down from generation to generation of a group of Thai fishermen known as the Morgan sea gypsies saved an entire village from the Asian tsunami, a newspaper said Saturday.

"The elders told us that if the water recedes fast, it will reappear in the same quantity in which it disappeared," 65-year-old village chief Sarmao Kathalay told the paper.

So while in some places along the southern coast, Thais headed to the beach when the sea drained out of beaches -- the first sign of the impending tsunami -- to pick up fish left flapping on the sand, the gypsies headed for the hills.


Naravna izbira bo zgleda že za kaj dobra, vsaj na dolgi rok... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Timor ::

Tu je nauk zakaj vcasih ni dober, ce tradicija(tradicionalen nauk) zamre.

Naravne izbire...je tu mal.
Bi mogu bit tsunami kar bolj pogost pojav, da bi ga vštel v klasično sito evolucije.
Meeeee! Mhheeee!

Brane2 ::


BANGKOK, Thailand (Reuters) -- Thailand has fired its chief meteorologist and opened an investigation into why his department failed to issue a tsunami warning which might have saved thousands of lives, Prime Minister Thaksin Shinawatra announced.

"When a quake measured at 8.9-9.0 on the Richter scale struck in Sumatra, it was widely known tsunami can happen. But why weren't there any alerts? I really want to know the truth," Thaksin told reporters Tuesday.


Kapilarni efekti na delu, ali kot pravijo bratje Srbi :"Došlo iz dupeta u glavu..." :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

AlienGT ::

Iz spodnjega izhaja, da znaša ekonomska škoda 10 milijard USD (zavarovana škoda pa sicer bistveno manj).


Date: Monday, January 03, 2005 12:20:27 PM EST

ZURICH, Switzerland, Jan. 3 (UPI) -- Two of the world's largest reinsurance companies took a harder financial blow from U.S. hurricanes than Asia's earthquake and tsunamis last month.

Four hurricanes that ravaged the Caribbean and southeast United States in August and September caused economic damage totaling $56 billion, including insurance claims of $27 billion, reinsurer Swiss Re reported.

Meanwhile, Munich Re, the largest reinsurer, estimates the cost of the Asian tsunami at around $10 billion and its own insurance losses at about $133 million. Swiss Re expects tsunami claims to cost it less than $91 million, The Telegraph reported Monday.

The loss figures are low, as the majority of Asians affected by the Dec. 26 earthquake and tsunamis were uninsured.

Swiss Re said 2004 was a record for insurance claims, with natural and man-made catastrophes such as hurricanes, typhoons and terrorist attacks causing economic losses of about $105 billion.

Apart from the Asian disaster, about 300 disasters were recorded last year, claiming the lives of more than 21,000 people.
Važno je da se dela, pa četudi škoda.

WinsuckeR ::

Strinjam se z branetom. (glede tistega buhtenla ki je pa izjavil da bog obstja pa- kdo za f.. ga je pa ostvaril?!)

Če bi bili malo bolj pametni se bi omaknili v osrčje otoka (kar se nekateri tudi so! ).

Če ne drugega- bi vsajposnemali druge ki so delali paniko.

EMET ::

Posredujem kot zanimivost ...

100.000 žrtev tsunamija je 'bruka' za znanost in "zaveznike" - Miha Jensterle, 30.12.2004

Ameriški mediji poročajo, da je Pacific Warning Center na Havajih, v upravljanju National Oceanic and Atmospheric Administration, ko je zaznal potres, takoj opozoril na možnost rušilnih valov kot posledico enega močnejših zabeleženih potresov.

Charles McCreery, direktor centra, je potrdil, da je njegov "team" obvestil o možnem dogajanju mornarico ZDA, vlado ZDA in vlado Avstralije. Več kot dve uri je minilo, da so rušilni valovi dosegli pokrajino Tamil Nadu v Indiji in Sri Lanko, in več kot štiri ure so potovali do vzhodne obale Afrike, pa niti vlade niti mediji ogroženih dežel, nihče niti v Indiji niti na Sri Lanki niti v Afriki ni bil o prihajajoči katastrofi obveščen!!!

Toda eden med otočki v Indijskem oceanu je bil pravočasno opozorjen - ameriška vojaška baza na od Anglije okupiranem otoku Diego Garcia, od koder 'zavezniki' bombandirajo Irak in Pakistan. Na otoku, 1,000 milj južno od Indije, neposredno na udaru tsunamija, ni bilo poškodovanih. Časa je bilo torej dovolj. Amerika in Avstralija sta imeli podatke in čas obvestili 'svet' in rešili na tisoče življenj, a jih nista. Dopustili sta, da 'se zgodi'. Obvestili in zaščitili sta le "svoje".

Odgovori na "Zakaj ogroženih niso opozorili?" so grozljivi, eden bolj od drugega, toda koliko ( slabe ) vesti ima dejansko ameriška administracija ob svojem neukrepanju in posledičnem številu mrtvih, se kaže v njeni pripravljenosti pomagati prizadetim območjem. Preživelim žrtvam tsunamija ( 3 milijone ogroženih ) je ameriška administracije najprej namenila "v dobrodelne namene" 15 milijonov dolarjev ( manj kot stane en sam lovec F-16 ). Ta 'drobtinica z mize bogataša' je vzbudila gnev in kritiko direktorja Zdrženih narodov, Jana Egelanda, ki je zahodne dežele obtožil skopuštva. ZDA so užajeno posledično pomoč dvignile na 35 milijonov dolarjev (manj kot bo stalo bližajoče se ponovno 'ustoličenje' Busha oziroma pol dnevnih stroškov vojne v Iraka.). A vsota je še vedno 100 krat manjša od pomoči Floridi po pustošenju hurikanov.

Celotna zgodba nam kaže brezčutni egoizem in cinizem vodilnih svetovnih "sil" , ki zavestno puščajo "tuje" umirati, pa čeprav bi jim z minimalnim naporom lahko rešili življenje. A kaže se tudi neefektivnost znanosti oziroma ozko usmerjenost znanstvenikov. Le-ti so večinoma v službi vojne industrije, ne "v službi miru". Vso svojo pozornost usmerjajo v gradnjo orožja (proti-življenske tehnologije), v zbiranje podatkov in v nadzorovanje sistemov, čim manj pa vlagajo ustvarjalne energije v 'distribucijo' in obveščanje soljudi. Zato danes 'nadzorniki' lahko nadzorujejo pozicijo vsakega človeka (z mobitelom npr.) iz satelita, o tem, da je treba vzpostaviti sistem hitrega obveščanja za reševanje soljudi ob grozečih katastrofah, bodo pa "človekoljubi sveta" razpravljali seveda šele sedaj, ko jih je tsunami v to prisilil.

Vojna v Iraku stane ZDA skoraj milijardo dolarjev dnevno. Strošek postavitve svetovnega obveščevalnega sistema za obveščanje ob situacijah, kot je tsunami, pa je predvidoma le 150 milijonov dolarjev - stroški le štirih dni vojne v Iraku. Kapljica v morje. Posmeh človečnosti.
EMET is the truth ...

Jst ::

Toje je bilo že nekajkrat postano prav tukaj, v tej temi.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

EMET ::

ups :\
EMET is the truth ...

AlienGT ::

Sicer zdaj ne vem ali meni matematika šepa ali kaj, namreč če drži da:

- vojna v Iraku stane ZDA milijardo dolarjev dnevno in je
- strošek postavitve svetovnega obveščevalnega sistema za obveščanje ob situacijah, kot je tsunami predvidoma 150 milijonov dolarjev,

potem ne gre za stroške štirih dni vojne v Iraku, temveč 3 ur in 36 minut. Se morda motim?
Važno je da se dela, pa četudi škoda.

Thomas ::

Vojna v Iraku je vojna za končanje Iraških razmer pod Sadamom. Sadam je zahteval nekajkrat več življenj, kot tale tsunami. Na veliko manjšem področju.

Thomas ::

Mnoge "avtohtone kulture" tretjih držav vsako leto zahtevajo po toliko in po več življenj, kot je bilo izgubljenih sedaj.

Samo v to naj se ne bi smeli vmešavati, po velecenjenem mnenju mnogih forumašev.

p.s.

Pustimo sedaj ob strani, da je treba precej žrtev ob tejle katastrofi pripisati neustrezni politični situaciji v prizadetih državah. Ki bi se jih dalo ogniti v spodobnejših državah, o čemer smo pa že govorili.

cirecire ::

Toda eden med otočki v Indijskem oceanu je bil pravočasno opozorjen - ameriška vojaška baza na od Anglije okupiranem otoku Diego Garcia, od koder 'zavezniki' bombandirajo Irak in Pakistan



Pa saj človek ne more verjeti, kakšne bedarije si lahko nekateri izmišljujejo.

ZDA naj bi "okupirale" angleški otok v Indijskem oceanu? Pa še Pakistan naj bi bombardirali?

Če nekateri ne ločite Afganistana od Pakistana potem vam ni pomoči in raje ne pišite raznih bedarij.

Pa še glede "okupiranega" otoka Diego Garcia. To je Britanski teritorij v Indijskem oceanu, kjer imajo vojaško bazo britanska in ameriška vojska in ni okupiran od nikogar.


Sicer pa mislim, da je že nekdo pred mano omenil, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj bodo nekateri levičarski veleumi pogrunatali, da je za vso nesrečo kriva Amerika.


Jaz osebno mislim, če bi se podobna katastrofa zgodila američanom, ne bi bili deležni nikakršnih simpatij. Večina ljudi bi jim privoščila nesrečo. Še posebej muslimani in evropejci.

Thomas ::

Pa se Urskina zgodba:
Evo naju! Jezuskristus mi je zal, da sem vam skrbi naredila. Bom lepo napisala kako je bilo, vi pa presodite kdo bo slovenka leta 2005.
No, na bozicni vecer sva se ga na plazi fajn nasekala z enimi norci od vsepovsod. Na pesceni plazi smo poslusali muziko, papali frisne ribice, bila je polna luna, tankali smo viski in se zmenli vse zivo. Po polnoci sva se po plazi opotekala proti najinemu rezortu, ko je mimo prisibal najin sosed, za njim pa divja svinja. On: "Aaaaaaaaa!"
Ona: "Hhrrhrhrhrhrrrr!"
In tik pred njegovo koco ga je malo v rit ugriznila, pol ji je pa na balkon usel. Z italijanskimi sosedi smo skoraj crknili od smeha.
Potem me pa zgodaj zjutraj zbudi nekaj cudnega.
"Kdo trese najino kolibo, jebo ga bog! Kot da mi ni ze sicer dovolj slabo... Preklet alkohol!"
Pa sva se debelo gledala in v samih gatah pognala skozi vrata na cistino pred kocami. Tla so se tresla, kokosi so leteli z okoliskih palm, mi smo se prestrseno gledali in lovili ravnotezje. Po ene treh minutah mocne turbolence je zemlja le pristala, mi pa smo sli enkrat pljunit v morje in lepo nazaj spat. Z Rokom sva valjda debatirala kje in kako mocan potres je bil in potem sem se spomnila, da sem enkrat na TV gledala oddajo o tsunamijih, in da glede, da smo na sredi morja, je moral biti epicenter nekje v morju. Pa je Rok vstal in sel se enkrat morje precekirat.
"Ula! Voda prihaja! Greva!"
Na brzino sem zmetala prve stvari, ki so mi prisla pod roko v nahrbtnik in zacela iskati mojo najljubso igraco - fotoaparat. Kjer bi moral biti ga ni bilo.
"Mater, brez njega ne grem nikamor!"
Rok je cisto znorel in me potisnil skozi vrata in ze sva sibala v hrib za koco. Se v lajfu nisem z 10 kilami na hrbtu tako letela. Sosedje so naju cudno gledali in se nama smejali, ko sva skakala cez planke. Splezala sva visoko na hrib (kamor me sicer drugace zive ne bi nihce dobil, ker so tam kraljeve kobre doma!) in opazovala obalo na sosednjem otoku.
Obala je. Obale ni. Obala je. Obale ni.
Zenske dalec v dolini so tulile in jodlale bogu, cingljale z zvonci in trobile v rog. Vse zivali so utihnile. Kurja koza nama je sla po hrbtu in noge so nama klecale. Discmana sva na radio nastimala in poslusala novice. V Hindujscini.
Cez dobri dve uri sva zopet slisala ptice pet, rikse so zgale po cesti med rezortom in hribom in pocasi sva se splazila v dolino, pripravljena na vse. Vsi so sedeli na cesti in nihce vec se nama ni smejal. Pogled na nase posestvo niti ni bil kaj ekstra pretresljiv: luze, naplavljena svinjarija in zmocene koce.

Vir.

iration ::

Eni možgani delujejo tudi pod močno dozo, eni pa nikakor ne.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Jst ::

To je predvidena reakcija razumnega človeka, ki je znan po svoji prilagodljivosti. Tudi v "hostile" in neznanem okolju reagira razumno in reši svoje življenje.

Res sem ponosen na ta Slovenca!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

CCfly ::

Misliš na to da sta šla po potresu nazaj spat ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Keyser Soze ::

Glede na to, da sta bila močno nacukana, svaka čast, da nista prespala potresa...:D

Azrael ::

Kaj pravi NOAA.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

zile ::

8-O Tsunami - 7 Days that Shook the World 8-O
Nekateri prizori iz videa niso za vsake oči oz. želodec!

_sas_ ::

nekaj posnetkov če kdo slučajno ni videl

STASI ::

Nekaj slikic!

















"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

Tear_DR0P ::

ta gruča ljudi na slikah si povsem zaluži oznako butasti.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Matev ::

a ti teardrop bi pa vedel da bo tak val?

mile ::

tole s fotk naj bi se zgodil leta 2002 na neki kitajski reki

http://www.waveofdestruction.org

BigWhale ::

Vedel kak val bo?

No, se bom tukejlele postavil in si ogledal tsunami, bom se marelo odprl, da me ne bo prevec posprical. No sej, kej hujsga ne more bit. Tale najbrz ne bo 30 metrov visok al pa 20... Jah, kdo je pa se videl tolk visok val. AHAHAH Lej une cigote kolk stran laufajo, nic ne bodo vidl!

Ne, prav pateno so ravnali, jaz bi tudi marelo odprl...

;>

octane ::

Zgornje ftografije, ki jih je v svojem postu poslala oseba, ki se predstavlja pod usernamom STASI, na strežnik pa še z večjim veseljem prenesel(la) owca v temo o nedavnem tsunamiju so navaden BULLSHIT in s tem nimajo nobene zveze. Teh fotk in celo video posnetka se spomnem ko je bil VEČKRAT predvajan celo na TV SLO tam nekje leta 2002 (mogoče 2003 ?). Gre za reko Quiantang (ali nekaj takega) na Kitajskem kjer se tovrstni valovi pojavljajo skoraj VSAKO leto in si zadevo ogleduje množica ljudi in turistov. Ko pride do večjih plimovanj (plima in oseka - nima nobene zveze z tsunamijem -> STASI družboslovec?) morja v ustju reke pač pride do valov. NIHČE na teh fotografijah ni zaradi tega umrl. So pač valovi butnili ob večje skale in se prelili - mogoče par zmočenih kamer, oblek in vozil.

BigWhale:

..mislim da ti niti marele nebi bilo treba odpreti. Le kakih kamer ni dobro imeti pri sebi - se pa zmoči obleka, to se strinjam. Upam da si bom lahko tudi sam kdaj ogledal ta pojav v živo ko bom potoval na Kitajsko..

lp

BigWhale ::

Octane, moj odgovor ni bil komentar na tele slike, ceprav je na nek nacin izhajal iz njih. Ampak bolj na tisto: "a ti bi pa vedel kak val bo?"

:)

Tear_DR0P ::

ja tud men se je reč zdela že videna, komentar je pa padu po ogledu parih filmčkov o tsunamiju, kjer so določeni ljudje ravnal tko kot da nimajo pojma. Sam sem že doživel 2 meterske valove, večkrat. Na plaži je bla groza, po pesku me je tko metal, da sm pršu čist odrgnjen iz vode, v zalivu polnem jadrnic v temi in neurju je blo tud kr grozn (v telaščici na dugem otoku 3 leta nazaj, ko so ble rušilne nevihte), enkrat ko smo se pa pelal od istre proti cresu sm pa skor v vodo padu na podobnih valovih. Pa smo govoril o običajnem pojavu na morju. Kej večjega bi si želel videt samo s prvega hriba. Kdor je že kdaj stal bliz morja v neurju bi vedu da noče videt vlkih valov tko od blizu.

Na kratko ja vedu bi.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

STASI ::

octane:
Slike nisem dal na ogled zaradi prikaza tsunamija odnosno cunamija, ampak zaradi prikaza človeškega obnašanja. Da ob nenavadnih pojaih rine v nevarnost namesto da premisli s svojo glavo in se vpraša kaj se dogaja v smislu: Ali je to normalno in kaj se lahko zgodi.


STASI družboslovec?

Ne(nisem študent družboslovja) in ja!
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

ferdo ::

ne se prerekat, to ni odraslo!..

Rad bi vskočil noter, ker me zanima, kje na netu bi lahko najdu slike, o geoloških spremembah mosrkega dna na epicentru?, googlam že 2ure pa mi ne uspe najdet, iskal sem po reviji Živlenje in Tehnika, za članek, ki govori o satelitskem slikanju zemljinega površja, ki ga izvaja neka agencija, pa nisem uspel najti, tako sem prišel po pomoč, upam da kdo ve!;) .

rekli so mi, da je zdaj tam globina morja samo še 30m"baje je blo prej tam 1000m globoko"- "kjer je bil epicenter", pa ne verjamem, zato, iščem da raziščem..

Thomas ::

Pred potresom ni bilo do metra natančne karte morskega, zdaj je pa tudi ni.

Po moje gre za spremembe velikostnega reda do 10 m. IMHO.

ferdo ::

Thomas, vedno eno in isto, .. "po moje; je tako, je bilo tako, bo tako.." dej se zresni.

Mene ne zanima kako je po tvoje, najbrš tudi ostale ne, sem resno prosil za konkretno pomoč in ne neko kwazi ugibanje, to si lahko vsi mislimo, še vedno googlam, našel en .pdf file "raziskave v globini morja", o neki Avstralski agenciji za oceane, pa sem zgubil link...KJE si dobil informacije?, in prosim, da nebi prišlo do zavajanja iz tvoje strani, da nam podaš linke.

Thomas, A veš, kako natančna je bila karta morskega dna pred potresom? podaj link ali naslov knjige/revije z št.strani.
Kje si dobil informacije o karti morskega dna kjer je bil epicenter tega potresa, ki je povzročil tsunamije..?
To jaz iščem?
In zanima me zakaj si določil 10m? to me najbolj jezi, ko krneki določiš-ugibaš.

Thomas ::

Povem, kolikor hočem. Če me kdo prosi, naj povem več, ponavadi povem.

Da bi se pa pustil kej dost rihtat, to pa ne. Sam poišči.

_sas_ ::

a si našel ta .pdf file? tukaj namreč govorijo o zdrsu 9m, če je to to?:8)

Mehanizem žarišča nastanka kaže, da je šlo za tri dogodke v globinah med 5 in
20 km s skupnim trajanjem 210 sekund. Skupni seizmični moment je bil 7,25 x 1021 Nm
(Mw=8,5), največji zdrs ob prelomu pa 9 m. V prvih 45 sekundah se je pretrg širil proti
severozahodu v dolžini okoli 200 km, sledila sta še dva pretrga in sicer drugi 85 sekund, tretji pa
135 sekund za prvim pretrgom. Pretrg se je širil 400 km proti severozahodu in okoli 350 km proti
jugovzhodu. Prelomna hitrost je bila 3,0 km/s v času približno 240 sekund.



se pa spomnim nekega slovenskega strokovnjaka na dnevniku (bil bi naj nek vodja neke naše službe za raziskovanje teh dejavnosti), je pa omenjal 30m. torej da bi se naj ena plošča dvignila (ali spustila?) za toliko.

_sas_ ::

pol dalje še pa piše:

Najhujši pa so tisti, pri katerih se je
ob potresu morsko dno pretrgalo ob prelomu in sta se dva bloka kamnine, ki ju prelom loči, med
seboj navpično premaknila. Takšen je bil tudi tokratni primer, ko se je zahodno od Sumatre
morsko dno na območju Javanskega jarka pretrgalo v dolžini okoli 1000 km in je po prvih
podatkih nastala do devet metrov visoka stopnica.


torej bi naj držalo tisto thomasovo; do 10m.

Thomas ::

_sas_ - hvala. V mojem imenu, ferdo naj se ti zahvali kar sam. :))
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nesrečo v Fukušimi zakrivil človeški faktor, pravi parlamentarno poročilo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316979 (5062) Double_J
»

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
15354122 (48041) jest10
»

Fukušima - jedrski incident v teku (V) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
25462613 (48910) Pyr0Beast
»

Rusilni potres v Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10314896 (9131) ABX
»

Kaj je cunami naplavil

Oddelek: Znanost in tehnologija
225733 (4406) Nejc Pintar

Več podobnih tem