» »

Intelov dobiček se je podeseteril

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

pingo76 ::

Nekoga pa recesija ne ustavi... niti velike globe ne. :)

borchi ::

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

ne verjamem. tole je napaka, sigurno.
l'jga

Matheeew ::

Verjetno 9,7 mrd dobička...lepe cifre.

Zmajc ::

Pa naj še kdo reče da se nefer poslovne taktike ne splačajo če s tem skoraj uničiš konkurenco. Če bi jim dali kazen 10 mrd bi še vedno meli dobiček.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

nekikr ::

Kdo je pa to rekel? Itaq da se splača. Ker živimo v kapitalizmu je to čisto dobrodošla poteza.

jlpktnst ::

Višje kazni :)

filip007 ::

Predobre CPUje imajo to je to in lahko računajo po 200EUR na komad.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Mipe ::

Tokrat sem kupil AMDja. Malce pomagam Intelovi konkurenci, da bodo cene šle dol in kvaliteta gor!

Filo ::

tok dobička... in tako dragi proizvodi ... hmmm

kow ::

To, da se je dobiček (glede na prejšnji kvartal) podeseteril, nam pove bore malo. Kakšen je bil dobiček v tem kvartalu leta 2006 in 2007 (pred krizo)? - to bi bil zanimiv podatek.

g. Oden ::

To, da se je dobiček (glede na prejšnji kvartal) podeseteril, nam pove bore malo. Kakšen je bil dobiček v tem kvartalu leta 2006 in 2007 (pred krizo)? - to bi bil zanimiv podatek.


Nevem za dobiček, so pa prihodki Intela narasli iz 31,5 miliard USD leta 2006 na 37,5 leta 2009.

FireSnake ::

Tokrat sem kupil AMDja. Malce pomagam Intelovi konkurenci, da bodo cene šle dol in kvaliteta gor!



Jaz tudi ... Athlona II 250 ... pa ena dobra Asuska (M4A79XTD EVO) ... mogoce se malo navijemo, ampak, se mi zdi, da bo 3.0GHz kar dovolj. Procesor je prisel drobiz cez 60€ ... res veliko za ta denar.

Sicer pa, cestitke Intelu ... naj jih se kdo stisne, da bo AMD imel se kaj od tega profita :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mtosev ::

haha intel wins again. :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Dr_M ::

Pomoje jim bolj kot procesorji delajo dobicek SSDji.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Izi ::

Pomoje jim bolj kot procesorji delajo dobicek SSDji.

Verjetno imaš kar prav, poleg SSD pa ne smemo pozabiti niti na Intelovo integrirano grafiko, ki v procentih prekaša vse grafične kartice Nvidije in ATIja skupaj.

Mogoče se bliža čas, ko bo spet treba razbiti megalomansko podjetje na več delov. Tako bi tudi AMD lažje zadihal.

Zheegec ::

SSD se proda precej malo v primerjavi s procesorji, njihove integrirane grafične kartice so pa zelooo poceni in tudi pri visoki marži ne morejo prinašati tako norih dobičkov.
Glavna stvar so še vedno procesorji in pa čipseti (ki imajo večinoma tudi vgrajene grafične kartice)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Dr_M ::

Malo dvomi,, da prodajo toliko vec procesorjem napram cetrtletju prej, kot pa SSDjev. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

borchi ::

Malo dvomi,, da prodajo toliko vec procesorjem napram cetrtletju prej, kot pa SSDjev.

10x povečanje dobička ni glede na prejšnji kvartal. ampak year-over-year. (piše v (originalni) novici)
v 2008/Q4 pa je bil dobiček iz poslovanja $1,5 mld, zakaj pa je bil neto dobiček samo $234 mio pa si preberte na internetsih...

skratka, niso prodali 10x več SSDjev ali CPUjev...
l'jga

bluefish ::

So znani tudi podatki za AMD?

R O N I N ::

tok dobička... in tako dragi proizvodi ... hmmm


Dragi proizvodi? Če si mislil procesorje, se nikakor ne morem strinjat.. Proizvodnja in razvoj staneta in izdelki kot so novi i5 in i7 so glede na to zelo zelo poceni. AMDjevi sicer še bolj, vendar imajo zato manj ljudi zaposlenih za razvoj.

Lonsarg ::

Kako lahko rečeš Intelovim procesorjem, da so poceni, če pa so prej se 15 let cene razpolavljale vsakih 18 mesecev. Zdej so se pa razpolovile v 5 letih...

EU sprejet sklep, da Intel MORA ponudit v prodajo/najem x86 arhitekturo, kot pogoj poslovanja v EU. NUJNO! Bojo Kitajci kupil:)

Icematxyz ::

Intel vodi igro. Tu ni dvoma. AMD še niti starih grehov ni saniral. Intel pa je zraven tega se razširil še na druga področja ki so zelo perspektivna.

Intel je vlagal ker je imel preveč. AMD je prodajal in sklepal partnerstva da je sploh lahko preživel.

Bojim se da bo Intel še kar lepo obdobje imel navito ceno CPU za home userje. Grafika je edino področje kjer so manj uspešni za moje pojme. Pa še tu če bo AMD preveč spodkopaval nVidio se bojim da bo Intel največ s tem pridobil.

Zgodovina sprememb…

R O N I N ::

@Azgard: Procesorji cenejši kot so skoraj ne morejo biti, če ne bi prinašali samo zgubo. Cene se ne morejo kar v nedogled nižat. Tudi trditev, da so se prej 15 let cene vsakih 18 mesecev prepolovile, ne drži! Procesor, ki danes stane 70EUR je skoraj podarjen. S tem ko so se znižale cene, se bo upočasnil tudi razvoj. ;)

Lonsarg ::

RONIN, ja isti izdelek je stal pol ceneje 18 mescev kasneje, to je jasno, sej se je moč podvojila na 18 mesecev. Novi model pa je stal toliko kot prejšni, tako da se je stari pocenil. Torej zmanšan razvoj je razlog, da cene ne padajo več, ne obratno kakor ti praviš. Zato pa majo takle dobiček.

Mislim, kako lahko rečeš, da so cene poceni, pa da bi meli izgubo, če bi blo še kej cenej, če pa majo 10 mrd dobička. Komot bi pol ceneje prodajali pa ne bi blo nobenega minusa.

Pač pri procesorjih se je razvoj ustavil, logična ekonomska posledica je, da zato cene padajo, ker pa je Intel skoraj monopolist pa pač ne. Moj brat ima že 2 leti Q6600. Dobil za 160EUR, zdaj pa stane enkovreden Q8200 120 EUR.

Mislm no, 2 leti star procesor, pa je še vedno high end. Se je lepo pokazalo, da je prov, da se zadnji 2 leti kupi Quad Core, glede na trend zdej kupljen proceor očitno komot zdrži 10 let.
Mislm, še moj AMD 64 X2 nima problemov z Crysisom, sam pač za ene 30% bolšo grafo rabim, kot nekdo na Core i5 recimo, za iste hitrosti poganjanja.

R O N I N ::

Ne razumeva se najbolje. :) To da izdelaš nek procesor, recimo q6600 je najprej potreben razvoj. Sledi prototip, testiranje, nato prilagajanje procesa izdelave itd. Preden je nek izdelek pripravljen na "štancanje" se porabi lahko tudi več milijard. In te stroške se vse prišteje h končnemu izdelku. Nekaj denarja gre za patente na vsak čip posebej. Potem precej stane tudi material, ne le tisti, ki sestavlja sam procesor, čeprav je že ta kar drag, treba je vzdrževati tudi same stroje za izdelavo. Del procesorjev ne opravi preizkusa zanesljivosti, pa se tudi njihova izdelava in vsi ostali stroški prištejejo k izdelkom, ki pridejo na police. Par milijard stane Intel vsakič, ko preidejo na manj nm tehnologijo! In glede na to da dobiček je lahko upaš tudi na nadaljnji razvoj! Če misliš da bodo kdaj high end procesorji po 50EUR se zelo motiš! Pa pusti primerjavo z izdelki, ki bodo na trgu čez 10 let. Moj prvi računalnik, je bil tako hiter, kot so danes procesorji v mobitelih, stal je pa 3x toliko kot danes spodoben računalnik. Zakaj? Ker je bilo treba dati ogromno za razvoj, vse skupaj je bilo še v povojih in tudi stroški izdelave so bili 10x večji kot pa danes pri enem procesorju.
In ja procesorji so danes ZELO poceni! Že če bi intel pocenil procesorje za 1EUR pa bi pridelal zgubo. Se potem splača? Služi se pa itak z izdelki, ki se masovno prodajajo, tako kot pri avtomobilski industriji. Prodaja avtov višjega razreda praktično nikoli ne prinaša dobička, pač pa vozil nižjega razreda. Pri intelu je podobno, s tem da se veliko služi tudi na raznih strežniških sistemih, ki niso ravno poceni.
Razvoj se je upočasnil in ravno za to so cene postale tako nizke. Pred dvema letoma je Q6600 stal 260EUR ne pa 160, danes pa Q8200 stane več kot pol manj! In zaostaja po zmogljivostih tudi do 5x za najboljšimi procesorji na trgu, tako da sigurno ni več high end. ;)

To glede grafične se pa tudi motiš. Če imaš preslab procesor grafične kartice še v celoti ne moreš izkoristit.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Razvoj procesorja vec miljard?
Vec 10 mio pa res.
Tudi ce intel razpolovi cene procesorjem, bi se vedno imel dobicek. Zdej imajo marze tako visoke, da ljudje, ki so pripravljeni placat mastne denarje za ime, to se storijo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

R O N I N ::

Ja verjetno, da stane prehod iz 45nm na 32nm tehnologije 10 miljonov ja.. Če bi bilo tako potem bi bila konkurenca precej večja.. Ne stane razvoj vsakega procesorja tolk, ampak le razvoj najnaprednejših ta hip. Mogoče res ne več miljard, 100 milijonov pa hitr. Visoke marže imajo pa trgovci in ne Intel.

Dr_M ::

Pred nekaj leti, ko je prisel DX9, sem zasledil podatek, da bi DX9 gpu, ki bi bil zgrajen iz nule (ne samo nadgradnja obsotjecih), stal $100mio. GPU je pa mnogo bolj kompleksen, kot pa procesor.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Lonsarg ::

RONIN lahko ti sprintam račun:) Drugače pa jasno pri novem procesorju stane razvoj in je ta vklučen v ceno. In ko ti določen čas delaš procesor si stroške nadgradnje pokril in v tem primeru, ko intel v Časih Q6600 ni imel konkurence, mu je lepo držal ceno, no časih, zdej so še toliko bolj taki časi kot so bili.

Lahko si 100% prepričan, da če bi trg procesorje x86 bil tak, kot je trg ARM procesorjev, da bi bile cene vsaj pol nižje.

In lahko si tudi prepričan, da hitreje dela 5870+AMD X2 250, kot Core i5 + 5850. No GTA4 mogoče izvzet, ker so portal velik del grafičnih nalog iz konzol kar na CPU loleki:)

Procesor kar se iger tiče vedno bolj postaja kot RAM, sam da ga je dovolj, če doseže mejo dovolj dodatna hitrost ne vpliva na FPS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Zheegec ::

Razvoj procesorja samo $10mio? Kaj, hočete reči, da bo bosta jutri Tuš pa Mercator začela izdelovati procesorje?

Drugače pa ima Intel maržo kar lepo na samo strojno opremo, če odštejemo razvoj. Ronin: Uvoznik na en koamd Q9300 zasluži 5EUR, se ti zdi veliko?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MrStein ::

RONIN:
Pred dvema letoma je Q6600 stal 260EUR ne pa 160, danes pa Q8200 stane več kot pol manj! In zaostaja po zmogljivostih tudi do 5x za najboljšimi procesorji na trgu, tako da sigurno ni več high end. ;)

Kateri CPU pa je 5x zmogljivejši?
(pa da ne stane 5x več)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

M-XXXX ::

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

Sicer je malo starejša novica, novejše stvarce so samo še dražje:

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev.

bluefish ::

Vec 10 mio pa res.
Če si ogledaš izvorno novico boš opazil, da bo Intel letos za razvoj zapravil okoli 11 milijard. Seveda ne izdelujejo samo procesorjev, samo so cifre za en procesor mnogo višje kot pa ta drobiž, ki ga omenjaš.

Dr_M ::

Vec 10 lahko pomeni tudi 100mio, kar bo blizje, kot pa 1mrd, kar bi bila utopija celo za intel.
Me pa res zanimajo bolj konkretne stevilke.
Ce bi bile pa stevilke bistveno vecje samo za procesor, potem bi bili zneski, ki jih je porabil za razvoj precej vecje.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

R O N I N ::

Čisto brezpredmetno je primerjat ARM in x86 64 procesorje! To je tako kot če bi primerjal kolo z avtomobilom recimo. :) ARM arhitektura je zelo simpl pa minimalno predpomnilnika ima, kar je ena dražjih stvari v procesorju. Grafični procesorji niso nič bolj zapleteni za izdelavo, kot CPUji, le drugače so zgrajeni.

Uvoznik ne pobira veliko, pri dobavi izdelkov, 5EUR je mogoče res mal, pa vseeno, i5 750 stane 170EUR, sama izdelava in kritje vseh stroškov IMO prideta blizu 100EUR, tudi silicij ni poceni, je pa res da sčasoma se te proizvodnje stroške zreducira na pol te cene. Ostalo pa stane transport, del za uvoznika in trgovec pobere ene 20%.

Kot mam jz v spominu je bil Q6600 precej drag. Že E6600 je bil precej dražji kot 160EUR, tako da ne vem kje si ti dobil procesor po tako ugodni ceni. Večinoma je 1x počasnejši od današnjih high end modelov, v nekaterih aplikacijah, kjer se računa aritmetične operacije, pa tudi 3x in več za i7. Saj je vseeno, se strinjam, da je še vedno v v zgornji polovici po zmogljivosti.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Ti se pa res ne spoznaš na to, kajne? Izdelava in kritje stroškov (embalaža, transport, itd...) naj bi bilo 100EUR?
Pa razvoj je pa par milijončkov ane, zato pa ima Mercator svojo linijo procesorjev.
Daj si malo preberi... Drugače pri procesorju je zelo redko da bi uvoznik in trgovec skupaj pobrala 20%.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldi112 ::

>GPU je pa mnogo bolj kompleksen, kot pa procesor.

Ne verjamem. GPU je že po defaultu primitivna, paralelna žival.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Ja, zato jih toliko firm proizvaja ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

R O N I N ::

Ti se pa res ne spoznaš na to, kajne? Izdelava in kritje stroškov (embalaža, transport, itd...) naj bi bilo 100EUR?
Pa razvoj je pa par milijončkov ane, zato pa ima Mercator svojo linijo procesorjev.
Daj si malo preberi... Drugače pri procesorju je zelo redko da bi uvoznik in trgovec skupaj pobrala 20%.


@Alien3001: Men praviš to? Daj si ti preber, kaj sem napisal zgoraj.. V ceno procesorja ne sodijo samo stroški izdelave in transport. Sem štel zgolj stroške razvoja in izdelave, ne pa pakiranja, transporta in raznih marž.
Pri razvoju sem govoril o milijardah ne o milijončkih ;).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Oddelek: Novice / Rezultati
178233 (6766) aerie
»

Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
12935151 (29025) Jst
»

Apple z nekoliko nižjim dobičkom

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
73470 (2623) njok
»

AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
387202 (5620) nekikr
»

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
83626 (3060) Jeronimo

Več podobnih tem