» »

Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

vir: CNet
Intel - Intel je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Procesorski velikan je razveselil vlagatelje in pozitivno presenetil analitike, saj so zabeležili 14,2 milijarde dolarjev prihodkov (28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), s čimer so ustvarili rekordnih 3,5 milijarde dolarjev dobička (17-odstotna rast). Bruto marža se je znižala za 2,6 odstotne točke na 63,4 odstotka. Na novo so zaposlili 3400 zaposlenih, tako da imajo sedaj okrogli 100.000 sodelavcev.

Razlogov za skokovito rast prihodkov je več. Njihov finančni direktor Stacy Smith je pojasnil, da glavnino pripisujejo dvomestni rasti prodaje prenosnih računalnikov in rasti segmenta podatkovnih centrov, ki ga poganja povečano zanimanje za oblačne storitve. V obeh segmentih ima Intel prevladujoč tržni delež, zato je njuna rast tako znatno vplivala na poslovni rezultat.

Divizija za osebne računalnike je prihodke povečala za 22 odstotkov (na 9,4 milijarde dolarjev) in divizija za podatkovne centre za 15 odstotkov (na 2,5 milijarde dolarjev), medtem ko je skupina za mobilni procesor Atom, od katere so spričo popularnosti netbookov pričakovali zelo veliko, nazadovala za 32 odstotkov (na 269 milijonov dolarjev). Netbookom se pozna, da njihov domet odžira Applov iPad 2 na eni in klasični, a vedno cenejši prenosni računalniki na drugi strani. McAfee, za katerega je Intel odštel 7,7 milijarde dolarjev, je skupaj z Intel Mobile Communications prispeval 1,1 milijarde dolarjev prihodkov.

Ultrabooki si pot na trg šele utirajo, načrtuje pa Intel prihodnje leto tudi pohod na trg mobilnih telefonov, kamor želi vpeljati arhitekturo x86. Prav ti področji bi lahko bili skrita aduta podjetja in odlično nadomestilo za pešajočo prodajo Atomov.

Delnice podjetja so po objavi rezultatov pridobile pet odstotkov vrednosti.

15 komentarjev

matejdro ::

Atom ima obupno grafiko, torej brez dragih dodatkov kot je npr. ION ne moreš gledati HD filmov, kdaj odigrati kakšno igro itd. Tukaj je AMD zadel v polno s svojimi APU-ji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()

mtosev ::

AMD ma srečo da je kupil ATija. Drugače tudi AMD ne bi imel kaj za pokazati tukaj.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Brane2 ::

Beg to differ.

Pozabu si, da je bil sam nakup ATIja za AMD katastrofa, zaradi katere bi skoraj škripnil.

Brez ATIja bi veliko hitreje svoje izdelke spravil ven. Pravzaprav je ATI delni, če ne glavni vzrok za vse zamude in težave od takrat.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Ima pa AMD prednost, da se lahko rine v intelov market z grafami, če se že s cpu-ji in čipseti ne more.

nvidia je fuc*ed glede tega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MuadDib ::

Zakaj se atomi ne prodajajo? Ja kje pa dobis kaksen spodoben racunalnik z atomom? Sam sem moral prosit, da so mi prodali Zotac-ov nettop z atomom in ionovo grafiko... namrec poceni firm pri nas ni, v tujini pa vsakdo ki vidi poceni robo prvo vprasa kaj je narobe da je tak poceni. To je pac vpliv medijev! Kot pravim - sam imam Zotac-ov racunalnik z dvojedernim atomom, ionovo platformo, pa dela zelo lepo (se need 4 speed: world laufa neverjetno gladko). Je pa res da ima vecina zgreseno politiko pri nakupu racunalnika; ali mora bit full oh in sploh za kakega jurcka al pa jurcka pa pol ali pa najcenejsi za 200 evrov, pa se to bi blo bolse ce bi blo zastonj, pa se cudijo zakaj ne morjo igerc spilat... Atom lepo fura... dokler je dvojedernik... pa dokler ima ionovo platformo... :D

floyd1 ::

Razen cene danes po mojem ni nekega pravega razloga, da bi kupil atoma in ne fusiona. In to se sigurno pozna tudi Intelu pri prodaji.

Matako ::

Del težave Atoma je tudi, da je nekako ne tič ne miš. Za mobilne naprave je še vedno preveč energijsko zahteven in nič posebnega cenovno (saj za serije, o katerih se tam pogovarjajo), za namizne pa tudi nima ne vem kaj pokazati - razen nizke porabe in cene. In tako postane nekako "rešitev, ki išče problem".
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

sonac ::

Nižja prodaja Atomov za Intel verjetno sploh ni nič slabega, saj na njih zaslužijo manj kot na boljših (dražjih) procesorjih. Ljudje so do zdaj že ugotovili, da se Atoma ne izplača kupiti, tako da raje kupujejo boljše (dražje) procesorje. Win.

ABX ::

PC umira.

Oh, wait .....
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

kixs ::

Po moje na sploh netbooki izgubljajo proti tablicam in tu je za pripisat manjko pri Atomih.

SkipEU ::

matejdro je izjavil:

Atom ima obupno grafiko, torej brez dragih dodatkov kot je npr. ION ne moreš gledati HD filmov


Ti se hecaš?

bb007 ::

Netbooki so super...s strani majhnosti, za vse ki ne rabijo velikih okornih požrešnih škatel sam zato da bi tekoče opravljali vsakodnevne stvari (word, excel, internet, email,...)...skriješ ga na zadnjo stran monitorja, poceni so, ima vse priključke ki ji vsakodnevno potrebuješ, monitor si pa nabaviš po lastnih željah..super so, razen njihove zmogljivosti seveda...

...sam ga uporabljam (dvojedernega 330), najbolj me moti zmogljivost, da bi vsaj dosegli zmogljivosti najmanj zmogljivega i3 ter malo boljše grafiko, bi kupil takoj novega...

RejZoR ::

Atomi se slabo prodajajo zaradi vrhunskih AMD Fusion čipkov. To je eden večjih AMD-jevih adutov, ki ga še premalo koristi.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

MrStein ::

No ja zmogljiv ravno toliko bolj, da se na kakem benchmarku pozna (CPU del)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

zavajon ::

Zakaj pa se Clioti dobro prodajajo, ko pa je Ferrari dosti hitrejši? ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Oddelek: Novice / Rezultati
218239 (5922) janig
»

Lenovo vendarle kupil strežniški del IBM-a

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2312494 (10409) donfilipo
»

Intel z dobičkom in odpuščanji

Oddelek: Novice / Rezultati
3210200 (7865) hojnikb
»

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Oddelek: Novice / Rezultati
94411 (2962) Key Quest
»

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Oddelek: Novice / Rezultati
174210 (3664) revvs

Več podobnih tem