» »

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Slo-Tech - Na Centru odprte kode Slovenije poročajo o dveh prehodih na odprto kodo v tujini, ki bosta prinesla kar nekaj prihrankov.

V prvem primeru bodo na 130.000 računalnikov francoskega finančnega urada namestili odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes. Za skupinsko delo načrtujejo uporabo Open Business Management, kot nadomestek za Exchange.

V drugem primeru pa nameravajo na Švedskem s prehodom na odprto kodo na strežniškem področju v naslednji 5 letih prihraniti kar 20 milijonov EUR. Izračunali so tudi, da v njihovem primeru na področju strežniških rešitev odprtokodne rešitve znašajo le eno petino stroškov primerljivega komercialnega programja, v primeru baz podatkov, pa odprtokodne rešitve znašajo le eno sedmino stroškov. Do 70-odstotno znižanje stroškov programske opreme je s prehodom na odprto kodo dosegla tudi francoska policija, temu zgledu pa sledijo tudi njihovi kolegi na Nizozemskem, kjer policija trenutno izvaja testiranje odprtokodnih rešitev.

V vseh primerih je bil poleg prihranka denarja pomemben motiv za prehod na odprto kodo tudi izognitev odvisnosti od ponudnikov zaprtokodnega programja.

Kot smo ugotavljali v članku o stroških za IT v slovenskem proračunu, je slovenska vlada v letih 2010 in 2011 za vzdrževanje licenc namenila 47,5 milijona EUR. Kljub temu kakšnih resnejših projektov prehoda na odprto kodo v državni upravi še nismo videli. V tujini je povsem drugače. In to kljub temu, da si francoski in švedski predsednik vlade kavic ne plačujeta sama.

200 komentarjev

«
1
2 3
...
5

opeter ::

Kot smo ugotavljali v članku o stroških za IT v slovenskem proračunu, je slovenska vlada v letih 2010 in 2011 za vzdrževanje licenc namenila 47,5 milijona EUR. Kljub temu kakšnih resnejših projektov prehoda na odprto kodo v državni upravi še nismo videli.


In tako bo še dooooolgooo ... večina slovenskih IT firm živi itak od MS izdelkov.
Ali zanj pišejo programje, ali jih uporabljajo. O kakšni alternativit sploh slišati nočejo.

Če že v šolstvu učitelji, profesorji itn. nočejo slišati o alternativah, kako bi potem drugje?

Večina ljudi misli, da razen MS Worda drugih urejevalnikov besedil ni. Če ne bi imeli sosede, znance, prijatelje, ki jim namestijo piratske kopije teh izdelkov, tega toliko verjetno ne bi bilo.
S tem pa samo dodatno pomagajo, da ima MS monopol.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tear_DR0P ::

kljub temu kakšnih resnejših projektov prehoda na odprto kodo v državni upravi še nismo videli.


well - ravno COKS, ki je naveden kot vir, je nastal kot takšen konkreten poskus slovenske prehoda na odprto kodo - oziroma tipanje v to smer. slovenska državna uprava je vanj vrgla kar lepo količino denarja
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

blank3 ::

Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes.

Uporabljat tadva programa samo za branje pošte je res metanje denarja/CPU powerja skozi okno, ker obadva (predvsem Lotus za Outlook nisem ziher) ponujata precej več.
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

r0ker ::

Saj smo že videli preračunavanja cen prehoda na odprto kodo. v nekaj 10 letih se komaj pozna prehod pa še to zelo minimalen.
zdaj vsaki računalničar zna kaj naredit v MS programih, za prehod pa potrebuješ SPECIFIČNO izurjene programerje za OOo, da ti še kakšen programčič napiše, da dela vse tako kot želiš. V te cene niso nikoli vpisane cene izgubljenega časa, živcev, nikotina&katrana ter kavic, ki so nujne pri prehodih.
pri nas smo vsilili linux, OOo itd in je polomija ker nimamo izurjenih ljudi

Testman42 ::

Uporabljat tadva programa samo za branje pošte je res metanje denarja/CPU powerja skozi okno


No, če grejo na OSS bodo vsaj manj denarja skozi okno zmetali :)

Saj smo že videli preračunavanja cen prehoda na odprto kodo. v nekaj 10 letih se komaj pozna prehod pa še to zelo minimalen.


Smem prosit za link do podatkov?

oldguy ::

pri nas smo vsilili linux, OOo itd in je polomija ker nimamo izurjenih ljudi


Ni vse za vsakogar, to je res. Vendar vzrok neuspeha ne more biti (ne)izurjenost ljudi, ampak slabo načrtovanje migracije. Dober projekt bi stroške učenja upošteval...

BigWhale ::

Saj smo že videli preračunavanja cen prehoda na odprto kodo. v nekaj 10 letih se komaj pozna prehod pa še to zelo minimalen.


Link prosim, ker tole si si gladko izmislil.

Isotropic ::

da ni bila tista "migracija" nekako takole: od zdaj naprej imate linux, zdaj se pa znajdite.

uio ::

Ah dejte no migracija ni tko teška kokr si predstavljate. Mogoče bodo mel kake 4 mesce porodne težave, pol se bodo pa navadl pa ne bo nič več težav, kokr sedaj z MS orodjem.
Zdej mi pa po pravici povejte, tisti ki res uporabljajo kake bolj zapletene stvari v oficih, a tega ne bi znali naredit v oo? Uni ki ga pa uporabljajo samo za pisat je pa itak vseen če bi pisal v notpadu.

Valvoline ::

Boljše še nekaj dodatnega folka zaposlit in plačat usposabljanje(spet dodatna zaposlitev) za prehod na linux k da države futrajo globalnega monopolista. Vsaj dnar ki se ga zapravlja za licence ne bo šel čez lužo,ampak se bo obrnil doma.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

I hate OC deeply. Včasih se mi je še zdel mogoče dobra ideja, zdaj ga pa fantam ko šurka.

Zakaj?

Preveč maoističen pristop, podoben Velikemu skoku naprej in Kulturni revoluciji obenem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kitaj ::

Nekoč sem profesorici (je tik pred penzijo) za potrebe delavnice o neki spletni aplikaciji (zmanjkal je en računalnik) posodil svoj prenosnih z KDE namizjem.
Po koncu delavnice me je presenetila z komentarjem, da Linux sploh ni tako drugačen in zahteven. Zdaj uporablja netbook z Linux OS-om in verjetno ji bom Linux namestil tudi na namizni računalnik.
Tisti birokrat, ki za migracijo Windows --> Linux potrebuje 150 urni tečaj v bistvu potrebuje 150 urni tečaj uporabe računalnika. Ne zaradi zahtevnosti Linuxa ampak zaradi svojega neznanja.

rejven ::

Saj smo že videli preračunavanja cen prehoda na odprto kodo. v nekaj 10 letih se komaj pozna prehod pa še to zelo minimalen.


Tista raziskava lansko leto se je nanašala na 3 letno obdobje in ne na 10 letno, sigurno pa je nekaj začetnih stroškov na račun izobraževanj, specifičnih programov itd...

Je pa to kot pri vsaki naložbi treba gledati v koliko časa se ti investicija povrne. če si po treh letih pokril investicijo je to več kot noro dobro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rejven ()

Icematxyz ::

Verjamem da kdor ne zna delati z Microsoft Office ne zna delati z Oo. Bi verjel da je potem težava ko pred njega daš Oo.

Ampak to je drug problem. Nesposobnih ljudje.


Saj smo že videli preračunavanja cen prehoda na odprto kodo. v nekaj 10 letih se komaj pozna prehod pa še to zelo minimalen.


Ugotovili smo da že drugo leto si v plusu. Tako mimogrede.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Kako si a ugotovil, da si na plusu? Tako da se ti zdijo tiste taoglate črke sprejemljive?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Icematxyz ::

Poišči temo kjer se je govorilo o prehodu na Oo. In zakaj se je izbral Microsoft Office.

Ugotovil boš da je poročilo favoriziralo Open Office. Za čuda na koncu pa je bil izbran Microsoft Office.

Iz debate boš tudi razbral da preprosta logika pove da če danes na 90% javne uprave namestiš Oo boš praktično jutri že v plusu. Celo zadeva je za moje pojme zrela za Kosovo komisijo. Ampak kaj se naj jaz s tem ukvarjam.

Raje se bom tudi sam obesil na državni proračun in se smejal takšnim debatam. Kjer se logiki posmehujejo dobičkarji in nesposobni ljudje ki mislijo da Oo pomeni delo v konzoli ali kaj?

Če sodišče zmore svojo delo opraviti na Oo. Potem ga zmore tudi knjižničarka, tajnica, šolska ustanova in sam Papež če bi imel prostore v Sloveniji. Pa še dostopnost vsem partnerjem javne uprave in študentom in vsem ki delajo tudi del službe doma se poveča. Kdor ni že včeraj uvedel Oo in razpolaga z denarjem drugih. Ta krade. Tako preprosto je to.

borchi ::

> Tako da se ti zdijo tiste taoglate črke sprejemljive?

mene sploh ne gane, če bo uradnik strmel v "oglate črke". da bo le njegov pogled cenejši...
l'jga

šernk ::

kakšne oglate črke? 8-O
zadnjih 5 seminarskih za fax je bilo narejenih in oblikovanih izključno v open office, pa na koncu sem imel še med najbolje urejenimi seminarskimi... za prvič 10ur dela (učenje s pomočjo how to--> google)...sedaj naredim isto stvar v 20min. nobenih oglatih črk in kaj vem kaj.

sicer pa ne razumem, francozi, nemci, nizozemci vsi prišparajo tudi do 70% denarja ob prehodu, naša študija pa kaže da je odprta koda dražja.

torej ali nekaj ni vredu z našo "študijo" ali pa vse druge evropske države, ki že izvajajo prehod močno zavajajo državljane? Glede na izkušnje bi rekel da pri nas nekaj ne štima.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Icematxyz ::

Torej če namestijo na obstoječo platformo Oo bodo dobili oglate črke?

Oglate črke

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

_Dormage_ ::

Golazen naše vlade je treba izgnat pa mlad potencial gor dat..
Noben noče nove programske opreme ker se bo moral znova učit pa se mu ne ljubi..

Daedalus ::

well - ravno COKS, ki je naveden kot vir, je nastal kot takšen konkreten poskus slovenske prehoda na odprto kodo - oziroma tipanje v to smer. slovenska državna uprava je vanj vrgla kar lepo količino denarja


Khm, khm. To da nekomu pofilaš kup keša, ne pomeni nič. Ajde, nekomu daš monopol nad določenim področjem (vsaj kar se tiče finančne podpore). Kolko je pa to pametno... ni.

Preveč maoističen pristop, podoben Velikemu skoku naprej in Kulturni revoluciji obenem.


Kaj točno maoističnega je na tem, da imam možnost sam pofixat napako, brez da sem odvisen od dobre volje proizvajalca softvera? Al pa nekomu plačat, da to naredi, če sam ne znam?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Icematxyz ::

Podmladki strank naj raje kot gonjo proti medvedom naredijo kakšno javno razpravo na ta račun. Vsaj ne bodo kot neki simbolični nesposobni priveski izpadli pred javnostjo.

Starih telet pa tako ne boš prepričal. Ker pojma nimajo za kaj se pravzaprav gre. Mislijo da so pametni pa žal niso.

flbroker ::

Boljše še nekaj dodatnega folka zaposlit in plačat usposabljanje(spet dodatna zaposlitev) za prehod na linux k da države futrajo globalnega monopolista. Vsaj dnar ki se ga zapravlja za licence ne bo šel čez lužo,ampak se bo obrnil doma.


tole ja pa tak bullshit da se kar kadi

če zdaj stane licenciranje 46mil v dveh letih, bi po prehodu na open source licenciranje stalo 0, torej 23mil na leto prihranka za licence, denar ki je šel za MS strokovnjake bo zdaj šel na linux strokovnjake, eletrika in voda staneka isto ne glede na operacijski sistem, tako da država prihrani 23mil na leto, od tega si naj pospravi 15mil v žep, 8mil pa naj nameni za nova delovna mesta linux strokovnjakov, če bo seveda potrebno, torej

1. prihraniš

in

2. ustvariš nova delovna mesta oz. manjšaš nezaposlenost

preostali del denarja pa gre v državni proračun za nove projekte in nova delovna mesta na drugih področjih, it's a WIN - WIN, tole zdaj je pa WIN samo za Microsoft in ostala podjetja ki od MS-ja živijo

Gandalfar ::

bi po prehodu na open source licenciranje stalo 0,


Kar seveda ni res. Se zmeraj bos rabil dat velik del denarja ljudem, ki producirajo opensource, nudijo support itd.

PaX_MaN ::

Kar seveda ni res. Se zmeraj bos rabil dat velik del denarja ljudem, ki producirajo opensource, nudijo support itd.

Saj je napisal, da bodo licence stale 0. Ostalo se pa prerazporedi na Linux maherje.

Gandalfar ::

licence pomenijo tudi support in verjetno vzdrzevanje. Ne samo kupa DVD-jev in serijskih.

MrStein ::

I hate OC deeply. Včasih se mi je še zdel mogoče dobra ideja, zdaj ga pa fantam ko šurka.

Lahko kdo prevede v slovenščino?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

je pa se ena stvar. naj se s softverom ukvarja tist, ki je pri tem bolj produktiven. pet americanov, al pa petnajst indijcev, pelje scat sto slovencev.

mi smo pa pac relativno bolj produktivni pri zlaganju opek ali pa pri bio/nanotehnologiji. mogoce imajo vseeno prav tisti, ki pravijo, da se slovenec naj s temi (softverskimi) stvarmi naj ne ukvarja...

(don't fight it, embrace it)
l'jga

Valvoline ::

Boljše še nekaj dodatnega folka zaposlit in plačat usposabljanje(spet dodatna zaposlitev) za prehod na linux k da države futrajo globalnega monopolista. Vsaj dnar ki se ga zapravlja za licence ne bo šel čez lužo,ampak se bo obrnil doma.


tole ja pa tak bullshit da se kar kadi

če zdaj stane licenciranje 46mil v dveh letih, bi po prehodu na open source licenciranje stalo 0, torej 23mil na leto prihranka za licence, denar ki je šel za MS strokovnjake bo zdaj šel na linux strokovnjake, eletrika in voda staneka isto ne glede na operacijski sistem, tako da država prihrani 23mil na leto, od tega si naj pospravi 15mil v žep, 8mil pa naj nameni za nova delovna mesta linux strokovnjakov, če bo seveda potrebno, torej

1. prihraniš

in

2. ustvariš nova delovna mesta oz. manjšaš nezaposlenost

preostali del denarja pa gre v državni proračun za nove projekte in nova delovna mesta na drugih področjih, it's a WIN - WIN, tole zdaj je pa WIN samo za Microsoft in ostala podjetja ki od MS-ja živijo

Hehe,narobe si me razumel,se popolnoma strinjam z tabo,fajn preber zgoraj napisano.
Torej mislu sem boljše zaposlit več linuxašev kot pa plačvat licence monopolistu.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

I hate OC deeply. Včasih se mi je še zdel mogoče dobra ideja, zdaj ga pa fantam ko šurka.

Lahko kdo prevede v slovenščino?

Avtor sovraži overclocking. Potem pravi, da se mu je včasih zdel v redu, zdaj pa _________________ (vstavi).

Valvoline ::

bi po prehodu na open source licenciranje stalo 0,


Kar seveda ni res. Se zmeraj bos rabil dat velik del denarja ljudem, ki producirajo opensource, nudijo support itd.

Boljše to,še posebej če se zaposli še kakšen domači IT strokovnjak,kot pa da nas monopolist molze.

OK.d ::

dokler ne bo evropa od nas zahtevala odprtokodne rešitve bo pač do takrat v javni upravi laufal MS :P
LPOK.d

Thomas ::

OC je Open Code. Linux je pa kot Trabant.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

well - ravno COKS, ki je naveden kot vir, je nastal kot takšen konkreten poskus slovenske prehoda na odprto kodo - oziroma tipanje v to smer. slovenska državna uprava je vanj vrgla kar lepo količino denarja

Kot "resnejši projekt prehoda na odprto kodo" sem imel mislih kakšno pilotno študijo. COKS je sicer super, vendar ga država ne zna uporabiti.

Saj smo že videli preračunavanja cen prehoda na odprto kodo. v nekaj 10 letih se komaj pozna prehod pa še to zelo minimalen

LAŽ. Narejena je bila sporna 3-letna študija, ki celo dokazuje, da se prehod v šestih letih definitivno splača.

Problem je točno to, kar sem pokazal v svojem članku. Za izobraževanje se namenja MINIMALNO.

I hate OC deeply. Včasih se mi je še zdel mogoče dobra ideja, zdaj ga pa fantam ko šurka.
Zakaj?
Preveč maoističen pristop, podoben Velikemu skoku naprej in Kulturni revoluciji obenem.

Thomas se spet vtika v zadeve, ki jih ne razume. Kar mene kot davkoplačevalca zanima je izključno to, da je poraba državnega denarja racionalna. Da se ne razmetava po nepotrebnem in preliva denarja v privatne žepe s pomočjo državno podeljenih monopolov. Tega sem se naučil - povem s ponosom - na blogu Libertarca.

OC je Open Code. Linux je pa kot Trabant.

:D
Hahaha, smeha polna skleda. No, saj je "veseli december". :D
sudo poweroff

techfreak :) ::

OC je Open Code. Linux je pa kot Trabant.

1. Od kdaj?
2. Zakaj?

r0ker ::


Ni vse za vsakogar, to je res. Vendar vzrok neuspeha ne more biti (ne)izurjenost ljudi, ampak slabo načrtovanje migracije. Dober projekt bi stroške učenja upošteval...

MS Office je za vsakogar. Torej? Zakaj bi potem tetke ki delajo že 20 30 let na MS učili neumnosti? Pa kaj če dober projekt upošteva stroške? kaj maš od tega? Tam pa samo licenco plačaš in je vse ok? Je malo več pri tem kot samo -menjaj, pa jim malo pokaži pa ajde.

Ah dejte no migracija ni tko teška kokr si predstavljate. Mogoče bodo mel kake 4 mesce porodne težave, pol se bodo pa navadl pa ne bo nič več težav, kokr sedaj z MS orodjem.
Zdej mi pa po pravici povejte, tisti ki res uporabljajo kake bolj zapletene stvari v oficih, a tega ne bi znali naredit v oo? Uni ki ga pa uporabljajo samo za pisat je pa itak vseen če bi pisal v notpadu.

Ni treba zapletenih stvari. že preproste se zadosti zakomplicirajo. menjat podpis v mailu? WTF. prestavljat, popravljat, širit ožit tabele. WTF!? spreminjat pisavo v kaj bolj eksotičnega v samo določenem delu. WTF!?!? list goes on adn on and on and on
ne mi o poporodnih krčih! misliš da si tetka ki dela 30 let v enem programu po 3h urah predavanj zapomni vse kikse? ne si jih ne!! torej še 3 ure predavanj! pa še malo predavan! pa še strokovnjaka ki je redno na voljo za vprašanja

techfreak :) ::

MS Office je za vsakogar. Torej? Zakaj bi potem tetke ki delajo že 20 30 let na MS učili neumnosti? Pa kaj če dober projekt upošteva stroške? kaj maš od tega? Tam pa samo licenco plačaš in je vse ok? Je malo več pri tem kot samo -menjaj, pa jim malo pokaži pa ajde.

Open Office je tudi za vsakogar. Koliko cenejši pa misliš, da je prehod iz 2003 na 2007? Tudi tam rabiš dolgo izobraževanje in ni kakšne razlike, če zamenjaš za OO.

Looooooka ::

Kaj ti pomaga met celo drzavo na opensourcu...ce ob tem zgubi sodelovanje multinacionalnih firm, ki jim ni v interesu sodelovat v takih modelih in s tem direktno oskodujes domaca podjetja...od katerih pobiras davke, ki mogoce prinesejo vec denarja kot sama razlika v ceni licenc?
Zakaj hudica noben mal bl siroko ne razmislja.
A vi resno mislite, da nekdo kupi drazji software zato, ker je pac bolj zabit od vas genijev, ki sam forume berete cel dan?
Pa da mogoce politika in denar za tem vsem nima nic s tem.
In zakaj bi mogla bit vsaka taka odlocitev naravnano tko, da nek privatnik zadi profitira.Zakaj preprosto noben ni pripravljen sprejet dejstva, da je v vecji sliki za tok mejhno drzavo kot je Slovenija trenutni model boljsi?
Pa ne trdim, da je...ampak zakaj vecina bebcev tle sploh ne zna razmisljat enga koraka dlje od tega, da je A cenejse od B.
To je tko debilno kot revn folk, ki kupuje pocen izdelke...in se pol cudijo zakaj so revni in jim ni jasno, da je v dolocenih primerih drazje dejansko ceneje.
Vse je sam eno nakladanje, ki ga podpirate s primeri drzav...s katerimi se mi sploh ne moremo primerjat.
To lahko ena drzava s 70 miljoni prebivalcev drzi neko velko podjetje za jajca...se ne pomen, da si lahko to privosci vsaka drzava.Mogoce se manjsim to ne splaca(zaenkrat).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

borchi ::

v nekaterih primerih je tut bols, da v javni upravi nihce nic ne dela, samo da placo dobivajo.

loooooooka - genijalec to razume, vi tepci pa nikol ne boste...
l'jga

opeter ::

v nekaterih primerih je tut bols, da v javni upravi nihce nic ne dela, samo da placo dobivajo.

loooooooka - genijalec to razume, vi tepci pa nikol ne boste...


Haha, nekdo je končno razumel bistvo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

poweroff ::

Če hočejo podjetja poslovati z državo - tudi multinacionalna - SE PRILAGODIJO.
sudo poweroff

PaX_MaN ::

Tole
Kaj ti pomaga met celo drzavo na opensourcu...ce ob tem zgubi sodelovanje multinacionalnih firm, ki jim ni v interesu sodelovat v takih modelih in s tem direktno oskodujes domaca podjetja...od katerih pobiras davke, ki mogoce prinesejo vec denarja kot sama razlika v ceni licenc?
Zakaj hudica noben mal bl siroko ne razmislja.

in tole:
Pa da mogoce politika in denar za tem vsem nima nic s tem.

se izključuje.


A vi resno mislite, da nekdo kupi drazji software zato, ker je pac bolj zabit od vas genijev, ki sam forume berete cel dan?

Da:
LAŽ. Narejena je bila sporna 3-letna študija, ki celo dokazuje, da se prehod v šestih letih definitivno splača.


In zakaj bi mogla bit vsaka taka odlocitev naravnano tko, da nek privatnik zadi profitira.Zakaj preprosto noben ni pripravljen sprejet dejstva, da je v vecji sliki za tok mejhno drzavo kot je Slovenija trenutni model boljsi?

Še sami so napisal, da to ne drži.
To je tko debilno kot revn folk, ki kupuje pocen izdelke...in se pol cudijo zakaj so revni in jim ni jasno, da je v dolocenih primerih drazje dejansko ceneje.

To ti je en LOL argument.

Vse je sam eno nakladanje, ki ga podpirate s primeri drzav...s katerimi se mi sploh ne moremo primerjat.

Seveda se - še država sama je tako ugotovila.

To lahko ena drzava s 70 miljoni prebivalcev drzi neko velko podjetje za jajca...se ne pomen, da si lahko to privosci vsaka drzava.Mogoce se manjsim to ne splaca(zaenkrat).

Ker je to, da nas pa podjetje s 93.000 zaposlenimi drži v šahu je pa dobro, al kaj?

šernk ::

To je tko debilno kot revn folk, ki kupuje pocen izdelke...in se pol cudijo zakaj so revni in jim ni jasno, da je v dolocenih primerih drazje dejansko ceneje.


problem je, da smo nekateri to cenejšo varianto sprobali in ne vidimo bistvene razlike med dražjo razen price/perfomance

Vse je sam eno nakladanje, ki ga podpirate s primeri drzav...s katerimi se mi sploh ne moremo primerjat.


zanimivo zanimivo, ko se gre za cene osnovnih potrebščin pa se tako radi primerjamo z drugimi državami.

Kaj ti pomaga met celo drzavo na opensourcu...ce ob tem zgubi sodelovanje multinacionalnih firm, ki jim ni v interesu sodelovat v takih modelih in s tem direktno oskodujes domaca podjetja...od katerih pobiras davke, ki mogoce prinesejo vec denarja kot sama razlika v ceni licenc?


če se podjetje ni sposobno prilagoditi trgu potem je čas da propade. Kjerkoli če te povozi čas je s teboj konec, zakaj bi morala nekatera podjetja le nagrajevati svoje produkte? druga pa (recimo v strojništvu) imeti zaposlene najboljše inžinirje, da sploh lahko obstajajo?

MS Office je za vsakogar. Torej? Zakaj bi potem tetke ki delajo že 20 30 let na MS učili neumnosti? Pa kaj če dober projekt upošteva stroške? kaj maš od tega? Tam pa samo licenco plačaš in je vse ok? Je malo več pri tem kot samo -menjaj, pa jim malo pokaži pa ajde.


čez leto ali dve bo MS ukinil podporo za MS office 2003, potem pa bodo tetke morale zamenjati za MS office 2010 recimo. Bog nam pomagaj, plačat licenco, plačat šolanje, plačat šolanje drugič, tretjič itd...ker če mene vprašaš imata več skupnega Oo 3.0 in MS office 2003 kot pa MS office 2003 in MS office 2007. na 5% računalnikov se pač pusti windowse zaradi napredne rabe excella, čeprav dvomim da kdo v javni upravi napredne funkcije sploh pozna, ker excell zna poleg preračunov tabel, risanja grafov itd...še milijardo drugih stvari.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

darkolord ::

Narejena je bila sporna 3-letna študija, ki celo dokazuje, da se prehod v šestih letih definitivno splača.
Tri letna študija za šest let? Šest letna za tri leta?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

PaX_MaN ::

Tri letna študija za šest let?

Evidentno znajo poleg "napredne rabe Excella" tudi ekstrapolacijo.

borchi ::

sej microsoft bo zacel zdaj narocevat 6 mesecne studije

(tako se jim bo se mogoce se parkrat izslo)
l'jga

darkolord ::

Kaj majo pa veze študije, ki jih naroča Microsoft?

borchi ::

vse.
l'jga

poweroff ::

Narejena je bila sporna 3-letna študija, ki celo dokazuje, da se prehod v šestih letih definitivno splača.
Tri letna študija za šest let? Šest letna za tri leta?

Darko, ne delaj se norca, ker točno veš o čem govorim. :D

Narejeni sta bili dve 3-letni študiji, ki sta ugotovili, da je v treh letih OOo le malo dražji kot MS Office.

ČE zadevo pogledaš za obdobje 6 let je stvar seveda jasna kdo je zmagovalec. Ampak zakaj bi gledal enkrat za 6 let, če pa lahko z dvema triletnima študijama dokažeš, da je MS Office boljši?

Sicer je pa BigWhale na to temo napisal odličen komentar. Le pobrskajte po člankih, pa bo vse jasno.

čeprav dvomim da kdo v javni upravi napredne funkcije sploh pozna, ker excell zna poleg preračunov tabel, risanja grafov itd...še milijardo drugih stvari.

Škoda, ker ne znajo uporabljat pivot tabel. Bi sami takoj videli koliko zmečemo za licence... >:D
sudo poweroff
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kanarski otoki prestopili na Linux in prihranili (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6818211 (13178) MatejMatej
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20018045 (14939) hruske
»

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20616379 (11752) poweroff
»

Britanska vlada podprla odprto kodo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
174157 (3344) G-man

Več podobnih tem