» »

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta

strani: 1 2 3 4 ... 8

uio ::

@Liker

Ja več verzij. mislim da v javni upravi ni problem vsak tedn narest automatično opravilo z administrativnega računalnika pododobi vse računalnike. Ali pač misliš da je to za njih resnično teško. To ni tko kot domač računalnik, kjer vsak sam izbira o posodobitvi.
hrošči? Normalno, XP obstaja že uh let pa še vedno dobivam popravke, torej? Skos so hrošči vprašanje je samo kolk hitr jih rešujejo. To da XP nima št. 2.03, 2.10 in podobno še ne pomeni da ti ne dobivaš posodobitve v enakem načinu.
Glede FF in uporabe. Pred 3 leti sm na naš faks inštaliru prvi FF brskalnik. Sedaj večina brskalnikov ima FF kljub temu, da je privzeto na njih E. Kaj misliš da je FF pojavil zato ker je tako slab?

uio ::


Ce ste ze tok pametni se prjavte na kksn page kjer so objavljeni exploiti in fixi za te bedarije.

Hehe poanta je da take strani obstajajo a mi lahko kako pokažeš ki obronava M$. Pa ne take ljubitelske, ki samo pove keri bugi so bili.

terryww ::

A je na tem forumu vsak, ki zna kliknt 3x in instalirat ubuntu ze nek expert za nakladanje al kaj?
Ce ste ze tok pametni se prjavte na kksn page kjer so objavljeni exploiti
... in podobne bedarije.


Če uporabljajo patchan kernel NSA, Pentagon itd., bo verjetno dovolj visoka varnost tudi za neke majmune pod Triglavom nasproti CTK-ja.

Selinux @ Wikipedia
Open Source Tripwire @ Wikipedia
Snort (software) @ Wikipedia

Najdi podobne rešitve za Win in si vzemi čas za seštevanje stroškov za eno samo licenco. Ubuntu in podobne zadeve so usmerjene v produktivnost. Če hočeš varno zadevo, si instaliraš zraven Ubuntuta še zgornje zadeve in skonfiguriraš v 15 min.

Kar se tiče argumenta, da zadeva ni ziher, ker je kernel odprt, je res nekaj na tem. Večina rootkitov laufa na Linuxu - takoj ko se jedro spremeni primerno spremenijo nove rootkite. Ne pa pozabit, da večina botov laufa z Win... Vse je odvisno od namena projekta: Linux je za features, OpenBSD pa za varnost. Oba sta odprta. OpenBSD se pa spomnimo, če že ne drugače, iz famoznega napada na Estonijo. Kot je lepo povedal en admin, ki je ravno takrat bil na šihtu v estonskem CERT-u, od vseh mašin in OS-ov, dragih, poceni, odprtih, zaprtih, je preživel samo OpenBSD server. Skratka, taki argumenti so mogoče primerni za močerade, vsekakor pa ne za višje sesalce.

Mimogrede, OpenOffice in KDE laufata tudi na OpenBSD-ju.

Steinkauz ::

prevelike ranljivosti v primeru množične uporabe

No to je čist res. Če bi Linux ratal full popularen, bi se precej hitro nabralo ogromno lukenj.


Tole glede iskanja pa ni nujno res... ljudje bodo poskusali shekati najprej nekaj kar je "prepovedano" oz. za kar nekdo pravi da je varno...


No podjetja, ki uporabljajo razne trojance za oglaševanje in nategovanje ljudi, bodo precej več denarja namenili, da se najde napake v OS, ki ima 95% uporabnikov kot pa v OS z 1%.

CoolBits ::

Looo..ka: Če bi na vladi imeli odprtokodo oz kjerkoli, bi si lahko najden bug popravili sami, skompilirali in posodobili v trenutku... ko najdejo bug v MS programu lahko pa samo molijo, da se pri MS spomnijo naredit popravek enkrat v prihodnosti...
Ampak to je pretežko razumet nekaterim.

terryww ::

prevelike ranljivosti v primeru množične uporabe

No to je čist res. Če bi Linux ratal full popularen, bi se precej hitro nabralo ogromno lukenj.


Tole glede iskanja pa ni nujno res... ljudje bodo poskusali shekati najprej nekaj kar je "prepovedano" oz. za kar nekdo pravi da je varno...


No podjetja, ki uporabljajo razne trojance za oglaševanje in nategovanje ljudi, bodo precej več denarja namenili, da se najde napake v OS, ki ima 95% uporabnikov kot pa v OS z 1%.O tem se je zadnje čase nekaj pisalo. Trojanci ipd. zna živet pod KDE, Gnome in še nekaterimi desktopi, ki uporabljajo zaganjalnike. Naložiš kak window manager, ki tega nima in se znebiš celega vektorja napada.

sammy73 ::

Meni se pa postavlja naslednje vprašanje: če z našimi izvoljenci tako pometajo "strokovnjaki" na področju, na katerega se vsaj malo razumem, ali potem z njimi tako pometajo tudi "strokovnjaki" iz drugih področij? Verjerno! Očitno za vodenje države ne zadošča to, da se zdiš samemu sebi lep!

terryww ::

Meni se pa postavlja naslednje vprašanje: če z našimi izvoljenci tako pometajo "strokovnjaki" na področju, na katerega se vsaj malo razumem, ali potem z njimi tako pometajo tudi "strokovnjaki" iz drugih področij? Verjerno! Očitno za vodenje države ne zadošča to, da se zdiš samemu sebi lep!


Stvar ima dolgo tradicijo. Govori se, da živi pod pojmom lobiranje.

BigWhale ::

A lahko nasi strokovanjki, ki so zaposleni v vladi naredijo code review in security audit MS Windows in MS Office.

Zato, da sami preverijo ali je kje kak exploit ze hardkodiran not ali ne?

In kaksno garancijo imajo, da je koda, ki so jo pregledali resnicno tudi tista koda, ki je bila prevedena v binarno obliko katera tece na vladnih racunalnikih?

terryww ::

A lahko nasi strokovanjki, ki so zaposleni v vladi naredijo code review in security audit MS Windows in MS Office.

Zato, da sami preverijo ali je kje kak exploit ze hardkodiran not ali ne?


http://www.inteldaily.com/?c=169&a=4686
Še bi kdo kaj komentiral?

Sicer pa, mi smo the good guys in tak nimamo nič za skrivat. In očitno nikoli nismo imeli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: terryww ()

mathjazz ::

No to je čist res. Če bi Linux ratal full popularen, bi se precej hitro nabralo ogromno lukenj.


Ja, samo poglejte kaj se je zgodilo z Androidom in raznimi Linuxi na EEE-jih in drugih netbookih. Enako usodo je doživel tudi Mac OS X, zdaj ko se je odlepil od 5-odstotnega deleža in hiti proti 10-odstotnemu. Ljudje po nakupu teh izdelkov (G1, netbooki, Maci, iPhoni) najprej zamenjajo OS z Windows Mobile, XP in Vista, da so potem varni. Anede?
www.getfirefox.com

cingulingu ::

Po pravici povedano. Menim, da je to klasična "nesmiselna" odločitev naše vlade. Katera nima nobene veze z varnostjo, fleksibilnostjo ali ne-delovanjem opensurce produktov. Tu gre le za favoritizem določenih skupin, ki so pred kar nekaj leti spisali dober prog. v .NET-u in ga še danes tržijo kot zlato, za varovanje bančnih,vladnih,... sistemov. Namreč opensurce produkti so se že zdavnaj dokazali. Dejstvo je da, jih uporablja večina najmočnejših vlad,policij,agencij,...v EU in drugod. S temi novicami nas vsak dan kaka tuja vlada razveseli, ko objavi koliko je prihranila s prehodom na opensurce in koliko bolj varen in stabilen je njihov sistem. Dejstvo je tudi da, MS produkti so vse slabše in slabše kakovosti. Ne me narobe razumet. Tu ne mislim na končne produkte (programe) ampak na OS kot tak. Namreč vemo vsi da, še tako dober soft. ni vreden nič, če deluje na gnili osnovi. Tudi manjša luknja v brskalniku ne pomeni nič, če se zlonamerna koda ne more prebit do podatkov na disku oz. za to nima pravic in kot je pri MS produktih že skoraj standard, direktnega in neomejenega dostopa do particij,aplikacij,servisov,... brez kakršnega koli nadzora. Kar se pa tiče samih produktov od prve do pete točke pa bi se lahko rešilo tako enostavno in brez dodatnih stroškov s tem, da bi bila varnost tako imenovanih občutljivih podatkov na taki ravni kot ni bila nikoli do sedaj. Rešitev je preprosta... Ko nekdo poda zahtevo za dostop do podatkov recimo na davčno upravo,... Mu državni organ izda (kot do sedaj) certifikat, in pa Live CD, kateri ima že ves potreben soft.,ki je že konfiguriran za VPN, kriptiranje in z vsemi uporabniku neznanimi stvarmi za dostop do njegovih podatkov katerih sam nebi mogel nikoli implementirat oz. to preprosto se ne more zahtevat od navadnega smrtnika. Pa še stroški takega sistema nebi bili nič višji. oz. bi lahko bili celo nižji saj nebi bilo potrebno postavljati izredno drage in komplicirane sisteme za prevzem certifikatov in izgubljati časa z razlaganjem ljudem kako prevzeti in uvoziti certifikate na 1000 in en brskalnik in sistem... S tem pa bi se opensurce približal povprečnemu uporabniku-podjetniku in bi končno lahko tudi videl in probal kako stvar deluje. Ne pa samo po sem slišal, pravijo da,...

PrimozR ::

Dovolj za?
Za vse... Že to, da lahko pogledaš kodo (čeprav tega ne storiš), je dovolj, da ni več nobenega dvoma o kvaliteti produkta.


Ker ga ne more biti, točno veš, kako kvaliteten je, za razliko od zaprte kode, kjer lahko samo razmišljaš o grozotah v njej :)

c0ck4m0u53 ::

Korelacija med popularnostjo gnu linuxa ter razpoložljivostjo zlonamerne kode zanj morda le ni tako črno-bela. Moje mnenje je namreč tako, da linux uporabljajo kompetentni ljudje (nemalo število tistih, ki so zrasli ob Win OS), ki vedo kaj hočejo od samega operacijskega sistema, ki si ga po tem takem znajo prilagoditi svojim željam in potrebam (pri windows sistemih je situacija ravno obratna).
Ravno to je moč odprte kode, da če imaš znanje in kompetence si lahko zadeve sam prilagodiš ter popraviš. Taiste osebe so tako imele ves ta čas možnost in žilico za odkrivanje varnostih lukenj v izvorni kodi, kar pomeni, da bi lahko razvijale številne kose zlonamerne programske kode, pa vendar jih niso. Zakaj? Svoj čas so raje namenili izdelavi popravkov ter oblikovanju predlogov, ki bi izboljšali določeno aplikacijo oziroma samo jedro OS.
Tako so svoje znanje prenesli na skupnost ter hrati se tudi veliko naučili od same skupnosti oziroma celotne baze znanja, ki obstaja pri določenem projektu. To nadalje dobro vpliva na razvoj celotne skupnosti kakor tudi sposobnosti posameznika, ki lahko svojo raziskovalno žilico dejansko uporabi v produktivne namene in se s tem dokaže v odprtokodni skupnosti ter širše. Želja dokazati se pri posamezniku, tako še vedno ostaja, vendar pa je namen tisti, ki se pri vsem tem spremeni, od destruktivnega h konstruktivnemu.

harvey ::

Konkreten primer uporabe odprte kode so spletne dveri slovenksih sodišč (www.sodisce.si) Po prenovi in prehodu na LAMP je vse skupaj totalno skropucalo - tako funkcionalno kot vsebinsko. Posamezni ponudniki so bili na javnem razpisu v razponu cene od 50% do 300%. Vpeljava, kot si jo predstavljajo linux geeki, da je vse nekaj na pol in da je tisoč možnosti prilagoditve v praksi pripelje do bistveno dražjih končnih rešitev. Da vse skupaj deluje kolikor toliko normalno.

terryww ::

Konkreten primer uporabe odprte kode so spletne dveri slovenksih sodišč (www.sodisce.si) Po prenovi in prehodu na LAMP je vse skupaj totalno skropucalo - tako funkcionalno kot vsebinsko.


Skor cel web je danes na LAMP. Ker ste imeli eno slabo izkušnjo, ne pomeni, da je Mercedes bedni avto, pomeni samo, da je treba mehanika menjat.

PaX_MaN ::

Posamezni ponudniki so bili na javnem razpisu v razponu cene od 50% do 300%.

Bolje kot eden, ki na vsake tri leta zahteva 5000%.

nicjasno ::

Ljudi ki so podali tole mnenje ni nihce izvolil.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

kuglvinkl ::

Se pa ljudje, ki so bili izvoljeni, s tem strinjajo. Kapiš?
Your focus determines your reallity

terryww ::

Se pa ljudje, ki so bili izvoljeni, s tem strinjajo. Kapiš?

A nebi demo zamenjali s tehnokracijo? ;)

kuglvinkl ::

Ne? ...
Your focus determines your reallity

terryww ::

Ne? ...

Ker?

kuglvinkl ::

Od kdaj je tehnokracija way to go? To je OT. Odpri novo temo, če češ v PČ.
Your focus determines your reallity

techfreak :) ::

Konkreten primer uporabe odprte kode so spletne dveri slovenksih sodišč (www.sodisce.si) Po prenovi in prehodu na LAMP je vse skupaj totalno skropucalo - tako funkcionalno kot vsebinsko. Posamezni ponudniki so bili na javnem razpisu v razponu cene od 50% do 300%. Vpeljava, kot si jo predstavljajo linux geeki, da je vse nekaj na pol in da je tisoč možnosti prilagoditve v praksi pripelje do bistveno dražjih končnih rešitev. Da vse skupaj deluje kolikor toliko normalno.

Kako lahko ti kriviš Linux za vsebino? Ja, Linux je pokvaril vsebino.
Funkcionalnost? In kaj ne moreš narediti pri LAMPu in lahko pri WIA (Windows, IIS, ASP.NET)?

Kolikor vem imajo na sodisce.si tudi nekaj stvari v javi ... tako, da ni samo PHP.

terryww ::

Od kdaj je tehnokracija way to go? To je OT. Odpri novo temo, če češ v PČ.


Demo ne postavlja ljudi na odgovorne pozicije glede na njih sposobnost. Tehno se zdi kot naravna evolucija.
Jo je že zee na Demokracija, partitokracija, tehnokracija - utopija? .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: terryww ()

dbevfat ::

sem ostal skoraj brez besed.

Koda, ki je preverjeno luknjasta (Windows in IE), kjer nihče ne more preveriti možnih napak drugače kot s poskušanjem, kjer je nadgrajevanje varnosti prepočasno in ki je do zdaj povzročila največ problemov, je bolj varna od kode, ki jo lahko vsak preveri, stestira in po potrebi spremeni. Briljantno!
nvr2fat

Stipex ::

Bolj se ne bi mogel strinjati s Looooooko.
Če znaš namestiti Linux spremljaš novičke še ne pomeni da si nwm kak expert za to. In takih se največ tu znajdi in piše bedarije v stilu to "sucks" ono "rox".

PaX_MaN ::

Če znaš namestiti Linux spremljaš novičke še ne pomeni da si nwm kak expert za to. In takih se največ tu znajdi in piše bedarije v stilu to "sucks" ono "rox".

Aha, in kako veš, da je ta predpostavka pravilna?

BigWhale ::

Bolj se ne bi mogel strinjati s Looooooko.
Če znaš namestiti Linux spremljaš novičke še ne pomeni da si nwm kak expert za to. In takih se največ tu znajdi in piše bedarije v stilu to "sucks" ono "rox".


Vsekakor, tudi raznih lukatov in stipetov je polno, ki pa verjamejo v to, da so pa ostale resitve tako dobre, da je tisti,ki jih zna instalirat prav tako expert.

---

V bistvu je pa ravno obratno. Povprecen linux uporabnik je zaenkrat pametnejsi in ima vec izkusenj od povprecnega windows uporabnika. Razmerje se bo z narascanjem trznega deleza linuxa sicer spremenilo, ker bodo linux zaceli uporabljati tudi butci. :> Hkrati bo pa nivo znanja pri vzdrzevalcih Linux sistemov se vedno visji kot pri onih, ki so samo v Windows taboru.

Tisti zgornji primer s sodisca je tipicni primer prodajanja megle. Pomanjkljiva vsebina in nefunkcionalnost izdelka je domena oblikovalcev in izdelovalcev aplikacije in ne domena tehnologije, ki stoji za vsem skupaj. Morda je bila leta 1987, dandanes pa ne vec.

Vsakdo, ki trdi, da je kupovanje s kljucavnico zaprte crne skatle bolj varno, ker za to varnost jamci nekdo, ki ga nihce ne pozna od neke druge prozorne in odprte, brez kljucavnice, skatle je pa popoln tepec, ki o varnosti in informacijskih resitvah ali pa ignorant, ki hvali svojega konja z zlomljeno nogo samo zato ker je njegov.

BigWhale ::

Če znaš namestiti Linux spremljaš novičke še ne pomeni da si nwm kak expert za to. In takih se največ tu znajdi in piše bedarije v stilu to "sucks" ono "rox".

Aha, in kako veš, da je ta predpostavka pravilna?


Saj ne ve. Misli pa, da se Windows kar sami instalirajo in da vsak, ki zna namestit Windows je pa ze kr expert in pise samo da to "sucks" ono "rox". :>

bibip ::

A ima naša vlada možnost reči, da se ji ne da?
Očitno da, ker so s tem samo povedali točno to.
"Ne spreminjat nič, ker sedaj vse dela. Če kaj ne dela, pa pokličemo servis."
"Pa paziti je treba, da ne bomo koga pri Microsoftu užalili."

G-man ::

Strinjal bi se z načelom, da "če dela, ne popravljaj" in tudi v tem primeru je tako, čeprav se po zadnjih dogodivščinah financ ministrstva s Confickerjem sprašujem, kakšne informatike imamo v upravi, da se jim je taka reč zgodila, ko je vsaka IT stran ali rubrika bila na plat zvona glede te zalege. Mogoče se bodo stvari spremenile, ko se bo kader zamenjal (če se bo sploh kdaj). Poleg tehnologije je treba pri OK zamenjat tudi filozofijo in pristop do softverja, kar glede na kolege okoli sebe, ki gledajo na Linux zviška, dvomim, da se bo kdaj zgodilo... Brez muje se še čevelj ne obuje. Naj začnejo dragi upravitelji na vladi najprej inštalirat "najbolj nizko viseče sadje", kot so naredili francoski kolegi v policiji (pravzaprav dokument z OO.org že nakazuje nekaj takega). OK dopušča to svobodo, da postopoma in čim manj boleče migriramo na drugo platformo. Sicer vlada v odgovoru omenja, da "Brez izvedbe pilotskih projektov v različnih delovnih okoljih pa ne moremo podati ocene trajanja in stroškov takega prehoda." a v odgovoru ni zaznati, ali bi sploh skušali obuti ta čevelj ali ne.

V odgovoru na "Prehod na Linux na namiznikih" me motijo nekatere kontradikcije:

Večjo težavo vidimo pri predlagani uvedbi operacijskega sistema LINUX na delovne postaje, kjer je sedaj večinoma v uporabi Microsoft Windows XP. Najprej gre tu za številne aplikacije, ki jih uporabljajo uporabniki v javni upravi, ki so napisane za delovanje v Microsoft Windows okolju.
OK, tu si nimamo kaj prikrivat.

Nato je potrebno upoštevati dejstvi, da je v svetovnem merilu operacijski sistem Microsoft Windows prisoten v več kot 95% vseh delovnih postaj in da del strokovnjakov z informacijsko varnostnega področja meni, da Linux operacijski sistem še ni primeren za končnega uporabnika (vir SANS dec. 2008) zaradi preveč odprte kode in prevelike ranljivosti v primeru množične uporabe ter neustreznega znanja za uporabo le-tega.
Wait, WHA?!Zdaj pa ne vem, kdo je tu kriv za večjo neumnost, tisti, ki je pisal to izjavo za javnost ali dejansko tisti, ki so odločati o tem delu sporočila, al imajo na SANS po novem kakšne kretene za strokovnjake?. Kaj ima opraviti prisotnost Windows v več kot 95% delovnih postaj z delom strokovnjakov, ki menijo, da Linux ni primeren za končnega uporabnika zaradi preveč odprte kode??? Hočejo reči, da bi uradniki uporabljali Gentoo?? :D Katera od tajnic zna že Windows uporabljat kaj več kot pisalni stroj in internet za brskanje po kulinariki.net (pa brez zamere do tajnic)? In zakaj imamo izobraževalne institucije kot je ECDL?

Pred zamenjavo operacijskega sistema na delovnih postajah je potrebno preveriti pravilnost delovanja vse obstoječe programske opreme v novem okolju, kar praviloma povzroči obsežne prilagoditve te programske opreme, ki so časovno in finančno lahko zelo zahtevne.
Brez muje se še čevelj ne obuje.

Ker posamezne institucije v državni upravi RS nimajo enakih delovnih potreb in posledično istih informacijskih rešitev, je zato potrebno vsako institucijo obravnavati kot samostojen problem, kar pomeni velike zahteve tako po kadrih s ustreznim znanjem kot tudi po potrebnih finančnih sredstvih, pri čemer pa je potrebno posebno pozornost posvetiti nemotenemu delovanju posameznih institucij pri prehodu na novo okolje. Brez izvedbe pilotskih projektov v različnih delovnih okoljih pa ne moremo podati ocene trajanja in stroškov takega prehoda.
No torej, a bi prosim naredili kakšen pilotski projekt, prosim, da bi se končno kaj bolj konkretnega ugotovilo, al bomo pasli lenobo naprej?

Sicer pa, iz stališča državljana se bi strinjal, da se špara moje fičnike, ki jim jih dam. Linux je v tem oziru bolj smiselna izbira in če ne že drugega, bi bilo vsaj prav, da so vse njihove storitve in dokumenti za državljane dostopni čim širšemu krogu, torej tudi nam, ki uporabljamo Linux, FF in OO.org. To naj bo tisto prvo v odprtosti, šparanju in prijaznosti države do državljanov, hkrati pa verjetno tudi najbolj na dosegu roke od vseh možnih softversko-tehnoloških migracij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Rotty ::

Sem že eni drugi temi spraševal...pa mislim, da ni bilo odgovora ali pa sem ga spregledal.

Glede na dejstvo, da na nam laufa workflow na MOOS 2007 in da imamo Exchange 2007, s katerima smo več kot zadovoljni, je pač logična izbira IE7 oz. 8 in Office 2007.
Kaj je alternativa (delujoča!) temu na open sourcu? Pa da je res alternativa temu. Ne rabim odgovora v smislu: xyz je super že zato ker ni MS produkt, ker roko na srce nekaj vas je čisto zaslepljenih v boju proti MS.

Hvala!

Pithlit ::

Če ti takšna rešitev odgovarja in se ti zdi vredna tega denarja... potem uporabljaj to.

Meni se, kot davkoplačevalcu, MS rešitve v javni upravi ne zdijo vrednega tega denarja (v primeru, da sta dve rešitvi enakovredni, in je ena od teh rešitev cenejša, - naj se pač uporablja cenejšo).

Je pa problem v vendor lockin-u. Iz tega se je težko izkopat. In očitno se je naša država v to kar konkretno zakopala. S temi "študijami" pa si postavlja nagrobnik (ali pa spomenik).
Life is as complicated as we make it...

bibip ::

@Rotty
Saj je tako, da se enih stvari ljudje navadijo. Obstajajo alternative, ki so zastonj. MS je v tem pogledu enostavno predrag.
Potem pa okoli bobnajo krizo in jo uporabljajo za razne bedarije. Za OK pa v osnovi rečejo NE! To je pa malo nizko. Niti poizkusno za kakšen oddelek kje jih ne zanima. Rečejo NE in pika.

Ko sprašuješ za alternative. So čisto enakovredne. Seveda so tudi kakšne, ki so čisto zanič. Vendar pa so tiste najbolj odmevne čisto primerne.

MS je firma, ki hoče služiti. Ima dobre izdelke. Ima pa tudi "dobre" cene. Služi lahko kolikor hoče. Samo pa ni potrebno, da se potem kar enostavno temu podrediš, če ni potrebe po tem.

Saj prehodi niso neboleči. Ko pa stvar steče, pa ni več ovir.
Migracija je pa čez čas samoumevna.

Odločilna je pa cena.

Edit:@Rotty

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bibip ()

drejc ::

Najbol so smešni lejmerji, ki mislijo da je apache+php+mysql kakšna alternativa oracle db + oracle as, ali ibm websphere + db2 in kombinacije med ibm in oracle produkti...teh se ne jemlje resno.

Je pa mogoče primerjati ibm+oracle/j2ee rešitve z moosom/.net in/ali priležnimi MS rešitvami/tehnologijami, ki pa so - jasno - vezane na OS..catch teh rešitev je pa da je ms zadnje leto dve cenovno na nivoju z ibm in oracle rešitvami, poleg tega da imajo daleč največji support od vseh sw firm. So pa closed source, to pa...

p.s.: ko enkrat zapravljaš SVOJ denar za te rešitve vidiš da gre ljudem bolj v nos firma MICROSOFT, kot pa CLOSED SOURCE
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

G-man ::

Heh, pri Exchangu vsi (tudi tisti ta zaslepljeni :)) priznavajo, da alternative ni. IE7 ni logična izbira, ko enkrat zalaufaš FF3 in vidiš, kako je IE pooooočaaasen, za Office2007 pa nisem pripravljen dat 600 €, da "vsaj" CD dobim, medtem, ko za moje potrebe naredim vse v OO.org3, ki ga prenesem z neta, kadarkoli se mi zljubi, najnovejšega. MS se niti ne trudi več tolk z nekompatibilnostjo dokumentov ipd., sedaj posili uporabnike prav na tej "workflow" ravni, izmenjava dokmentov, Navision ipd., kar je verjetno še težje zmigrirati kot le gole dokumente :). Bolj kot izkoriščaš funkcionalnosti Exchanga, težje boš zaradi specifik presedlal na kakšno alternativno stvar kot je npr. OpenXchange.

Icematxyz ::

Lamerji ste ja ker podpirate porabo prej miljard tolarjev sedaj pa milijonov evror za licenčno programsko opremo in seveda še vse druge stroške ki jih to nanese zraven.

Zato ker pač linux ne zna uporabljati spletnega brskalnika in ker je edini office paket ki je uporaben le microsoft office?

Lamersko res. Druga pa nebom sploh rekel več ker se strinjam. Ljudi nasplošno ni preveč dobro resno jemati. Preveč so pametni. Oziroma preveč so neumni? Saj ne vem več katero drži. Aja lamerji so ljudje in saj ne vedo kaj govorijo...

Witboy ::

vsak k se ma za strokovnjaka al pa cetudi je, naj se mal vprasa, kdo bi delal za povprecno 1k eu na mesc in se spravil prestavit celotno drzavno upravo v linux okolje ;)

po drugi strani sm pazasledil da je en omenjal da fri uci linux :) Am... glede na to da sem fri koncal, se ne spomnim da bi me kdaj ucil linux ;) uporabo openofficea... kukr se temu rece ucenje... am programiranjev bashu (po moje je blo to misljen za ucenej linuxa)
vse ostale stvari smo pa vecinoma delali na windows okolju ;) edin programiranje in pa mathematica je laufala na linux masinah... sam tuki ni blo ucenja linuxa ;)
smo pa meli predmet pri katerm smo imeli microsoft izobrazevanje o windows serverju 2008, konfiguraciji, ADju in se vsem kar pride zraven... torej, kje je junak ki je rekel da fri uci linux?!?

techfreak :) ::

torej, kje je junak ki je rekel da fri uci linux?!?

Tukaj je junak. Mogoče res ne uči Linuxa, ampak vsekakor se veliko dela na njem. Ubuntu, če smo že natančni. Prej je bila pa Fedora, če se ne motim.

Witboy ::

Ja, res je bila Fedora pri nas... Sam uporaba mathematice pa vaje za programiranje na linux okolju te se ne naredijo strokovnjaka oz. ucenega uporabnika linuxa ;) a zdej pa kar na enkrat znas uporabljat OS pa administritrat? ;) men se zdi da ne :)

feryz ::

Vse skupaj (menjava) je le stvar politične volje. Brez veze klamfate, da se ne da. Danes je človek sposoben karkoli. Zavedati pa se je treba predvsem nekaj: pri vsakem državnem poslu je zraven provizija (ali podkupnina). Sploh pri prodajanju - obnavljanju licenc (beri prodaja megle). Kdo naj bi po vaše dal denar, da se vpelje Linux? Ga ni junaka, ki bi na tem področju konkuriral Microsoftu. Seveda pa se politične face menjujejo, prihajajo novi ljudje, ki ne morejo do svojega denarja in v trenutnem afektu pade odločitev in presedlajo na drug program ali drugega ponudnika (kao boste že videli).

Gandalfar ::

Vprasanje, ki je pomojem najbolj relevantno: kaksen je pravilen formalni postopek da civilna iniciativa (ekspertov) poda mnenje, da je to mnenje bull?

drejc ::

Neumnosti klamfate. Linux se že uporablja v javni upravi in sicer na strežniškem nivoju, ravnotako tudi IBMov z-os kot ms win server 03/08.

Lajate pa lajate pa noben ne upa ugriznt...pa naredite konkurenčno ponudbo za vzdrževanje in namestitev linux okolij na vse desktope, ali na eno ministrstvo/upravno enoto, in ponudite provizijo "uradnikom".

Ker če je nekaj "zastonj", še ne pomeni da je uporaba tega zastonj/cenejša od konkurenčnih/plačljivih produktov.

Dokler ne vidim cifer je vse lajanje tu en velik bollocks.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

sokol11 ::

Najbol so smešni lejmerji, ki mislijo da je apache+php+mysql kakšna alternativa oracle db + oracle as, ali ibm websphere + db2 in kombinacije med ibm in oracle produkti...teh se ne jemlje resno.


No tole sem tud sam hotel pokomentirat o apache+php+mysql napram resnim rešitvam pa si me prehitel :)

Lajate pa lajate pa noben ne upa ugriznt...pa naredite konkurenčno ponudbo za vzdrževanje in namestitev linux okolij na vse desktope, ali na eno ministrstvo/upravno enoto, in ponudite provizijo "uradnikom".


Točno tako. Cena produkta niti ni tako ključnega pomena ko prideš enkrat do vzdrževalnih pogodb :)
>-<

Matthai ::


Žal pa je to tudi točno tisto kar tepe linux distribucije po glavi. Ni enotnega sistema za SW. Predvsem pa ni nujne kompatibilnosti. (Nekaj kar se mi normalno prevede pod debian 5.0 niti slučajno ne pride čez prevajanje na Mandrivi 2009, tako na primer)

Si si že sam odgovoril. Če boš slučajno uspel najti ranljivost za Debian 5.0 in Mandrivo 2009, ti enak exploit ne bo deloval na obeh sistemih.

Monokultura - multikultura.

Poleg tega so odprtokodni programi odprti v vseh smislih - tudi bugliste so javne. Zato dostikrat nastaja vtis, da je bugov več kot pri zaprtih produktih.

Poleg tega "tepci" posredno pravijo da je Linux za strežniško okolje OK, za namizno pa kao ne, ker je premalo varen. A sploh preberejo za sabo kar napišejo?!??
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

JayKay ::

Zakaj pa se ne poda javna argumentirana kritika s strani open-source strokovjakov? ali pa se po tipično slovensko izvede referendum?:DČe smo že v demokraciji. Mislim da bi šlo 40.000 podpisov z lahko to zbrat? Malo sarkazma. Seveda pa podpiram cenejše rešitve.

Kostko ::

@drejc: In na kakšen način to upravičuje bullshit (ker to pa moraš priznat da jim glede varnosti stvari niso ravno jasne), ki ga predstavijo kot rezultat v nekem kao strokovnem poročilu ?
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kostko ()

Matthai ::

No to je čist res. Če bi Linux ratal full popularen, bi se precej hitro nabralo ogromno lukenj.

Morda, morda ne.

Kakorkoli - če ta argument drži, je trenutno Linux ravno zato, ker je manj razširjen, tudi bolj varen. Se pravi se splača, ne?
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Matthai ::

BTW, zgodba glede Crypto AG je že dolgo znana. Sodobno vprašanje je - kaj hudiča dela faulty random number generator v Windowsih? >:D

drejc, me ni z Microsoft rešitvami... saj so primerne za srednja podjetja, potem pa počasi kar odpovejo. Pojdi vprašat Googla ali bi lahko shajal z MS rešitvami. Kaj Googla - pojdi vprašat slovensko Zemanto.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.
strani: 1 2 3 4 ... 8


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
26243879 (20701) GTX970
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
397305 (5842) Matthai
»

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
36430563 (18199) cryptozaver
»

Britanska vlada podprla odprto kodo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
173189 (2376) G-man
»

Hrvaška sprejela odprtokodno direktivo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
494591 (2339) Stepni Volk

Več podobnih tem