» »

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux

MrStein ::

poweroff je izjavil:


MrStein je izjavil:

Saj to je vedno tak:
Če najdeš en, dva ali tri firme, ki uporabljajo Linux, je to dokaz, da se Linux splača.
Če pa našteješ trideset firm (profitabilnih), ki uporabljajo Windows, pa ... ne igra vloge.

LOL. Lahko ti naštejem 200 firm, ki so uporabljale Windows in šle v stečaj. Pa ne zaradi tega. Po drugi strani je zelo malo podjetij, ki uporabljajo Linux in so šla v stečaj. Pa spet ne zaradi tega. Po tvoji logiki pa med tem obstaja celo vzročna zveza. Avtogol! :D

Nisem nikjer rekel, da obstaja. To je nekdo drug privlekel.

Zanimivo, spodaj spet primeri : X in Y uporabljajo Linux.

Bo nekaj v zvezi z goli, I guess.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

luli ::

Zakaj v teh letih obstoja pingvin skupnost ni uspela prepričati vsaj 3% domačih uporabnikov?

Dokler bodo za Linux lobirali takšni strokovnjaki kot lobirajo tukaj na forumu niti ni strahu, da bi v bodoče temu OS-u uspel kakšen preboj.

Ti strokovnjaki posvečajo svoj čas za emulacijo WIN sistema (wine), se ubadajo s tem, da jim sploh dela zvočna kartica, ki je mimogrede delala v starejši distribuciji in iščejo nastavitve in gonilnike grafične kartico, da bi le ta pljunila sliko na dva monitorja. Ko jim po enem tednu uspe pa veselo zaženejo OpenOffice in se čudijo lepoti vmestnika, ki ga je imel že Microsoft Word 2.0.

Bistvenih prednosti, ki jih roko na srce sistem ima, in ja ena izmed njih je ravno odprtokodnost, ti naši Pingvini itak ne koristijo.

driver_x ::

luli je izjavil:

Šteje znanje, ne papirji.


Ampak vse s čimer se imaš ti za pohvalit so samo papirji. Iz FDV-ja seveda.


Ti, kot si napisal, nimaš niti tega.

Gavran ::

dronyx je izjavil:


Ekonomija, ki je zasnovana samo na varčevanju in odrekanju, vodi v REVŠČINO. To v praksi ne deluje. Gospodarstvo potrebuje investicije, ker te so njegovo pogonsko gorivo. Ko ni več investicij in se samo varčuje, govorimo o recesiji. Tega stanja gospodarstva pa nihče noče.Drži, ampak država ta denar dobi od davkoplačevalcev (torej višji davki) in ga pošlje M$ v Ameriko (torej ne pomaga SLO gospodarstvu). Če bi denar ostal gospodarstvu v Sloveniji, bi pa mogoče bila iz tega kakšna investicija.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Bistri007 ::

Gavran je izjavil:

Drži, ampak država ta denar dobi od davkoplačevalcev (torej višji davki) in ga pošlje M$ v Ameriko (torej ne pomaga SLO gospodarstvu). Če bi denar ostal gospodarstvu v Sloveniji, bi pa mogoče bila iz tega kakšna investicija.


Ti grdi protekcionist!!! Politika 'osiromaši svojega soseda' je bila dodobra preizkušena v 1930s.

A misliš, da noben od Slovencev in Slovenk nima svojega denarja v delnicah MSFT ali posredno preko skladov? Poleg tega slovensko govorečih podpornikov in prevajalcev ni v Indiji ali ZDA, a ne?

Za slovenske davkoplačevalce je najbolj pomembno, da iz javne uprave dobimo čimveč koristi za svoj denar, tj. bang/buck. Ne da ima politično korektne dobavitelje pravih barv.

Sicer pa, kakšno nepremičnino si lahko kupiš za 680k€ v LJ, kolikor letno stane MS EA? Koliko novih trisobnih stanovanj? Koliko hiš?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

BlueRunner ::

Za slovenske davkoplačevalce je najbolj pomembno, da iz javne uprave dobimo čimveč koristi za svoj denar, tj. bang/buck.

Se strinjam.

Seveda pa jaz osebno upoštevam tudi to, da je reinvestiranje denarja nazaj v domača inovativna IT podjetja in zmanjševanje zunanjetrgovinskega primakljaja ravno tako dober bang, ki ga bi lahko dobili za ta buck.

Seveda pa je notranji trg za nas EU in ne nekaj, kar se konča na Karavankah...

driver_x ::

luli je izjavil:

Zakaj v teh letih obstoja pingvin skupnost ni uspela prepričati vsaj 3% domačih uporabnikov?

Dokler bodo za Linux lobirali takšni strokovnjaki kot lobirajo tukaj na forumu niti ni strahu, da bi v bodoče temu OS-u uspel kakšen preboj.


Odgovor je preprost, zaradi dolgoletne prevlade enega proizvajalca, ki poleg tega izkorišča monopol na enem področju za ustvarjanje monopola na drugih (dokazano) in zaradi politike tega istega proizvajalca, ki temelji na zaklepanju uporabnikov na svoje rešitve (nestandardni in zaprti datotečni zapisi in podobno). Svoje pa dodajajo še "strokovnjaki" tvojega kova, ki se jim zdi poznavanje ene platforme povsem zadostno in zato v strahu pred tem, da bodo morali osvojiti kakšna nova znanja, na vse pretege lajajo. Poleg tega pa razen domačih uporabnikov obstajajo tudi druge uporabe, ki so prav tako zahtevne (strežniki, vgrajene naprave, mobilni telefoni, ...), kjer pa ni prišlo do izkoriščanja monopola in zaklepanja uporabnikov. Kako to, da je pa tam Linux tako zelo prisoten, če je že tako zanič?
luli je izjavil:

Ti strokovnjaki posvečajo svoj čas za emulacijo WIN sistema (wine), se ubadajo s tem, da jim sploh dela zvočna kartica, ki je mimogrede delala v starejši distribuciji in iščejo nastavitve in gonilnike grafične kartico, da bi le ta pljunila sliko na dva monitorja. Ko jim po enem tednu uspe pa veselo zaženejo OpenOffice in se čudijo lepoti vmestnika, ki ga je imel že Microsoft Word 2.0.


Prosim, da ne sodiš po sebi, saj se najde tudi precej takih, ki si poleg Windowsov znamo namestiti in uporabljati tudi Linux. Gospod iz intervjuja je že eden izmed njih, čeprav nima izpitov iz FERIja in MS certifikata.


luli je izjavil:

Bistvenih prednosti, ki jih roko na srce sistem ima, in ja ena izmed njih je ravno odprtokodnost, ti naši Pingvini itak ne koristijo.


V konkretnem primeru (uporaba odprtokodnih rešitev v JU) tudi nobeden izmed resnih zagovornikov ne povdarja prednosti enih rešitev pred drugimi, saj jih po mojem mnenju v splošnem tudi ni mogoče določiti. Tukaj velja načelo, katero orodje je boljše, oziroma zadostno za reševanje konkretnih problemov. Tukaj se bolj kot za zagovarjanje odprtokodnih rešitev gre za to, da se preveri, če je uporaba alternativ (ne samo odprtokodnih) sploh mogoča in če so v tem primeru možni kakšni prihranki. Dirigirane študije, ki so bile do sedaj opravljene, žal ne držijo vode.

Da boš lažje razumel ti dam ta primer: zakaj misliš, da se državni uradniki ne vozijo v Ferrarijih, ki so nedvomno boljši od npr. Audijev?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

luli ::

Svoje pa dodajajo še "strokovnjaki" tvojega kova, ki se jim zdi poznavanje ene platforme.

Ne prištevam se med poznovalce Linux platforme, povsem bos pa tudi nisem.

Pa začnimo od začetka.

Bistvo programske opreme je povečanje učinkovitosti za razumno ceno. Lahko se zgodi, da nam programski paket oh in sploh ustreza, vendar cena ne opravičuje nakupa. Imamo pa lahko tudi primer, ko je program skoraj ali pa čisto zastonj, pa je učinek uporabe tega programa nepomemben.

Avtor tega članka je v podobni temi zapisal :
Je pa lepo priznati (posredno) priznanje predstavnika Microsofta, da je edina prednost novega MS Offica pred OpenOffice.org ta, da zna bolje copy-pastati. LOL!

Če poznate JU potem veste, da je to glavna funkcija, ki jo uporabljajo in da je potemtakem nakup paketa Microsoft Office smiseln.

Drugo kar me moti pa je stavek nekega novega poznovalca :
Za pisalni stroj pa še vedno velja - če hočeš napisati črko ,,ž", pritisni tipko ,,ž".

Seveda si ne morem kaj da ne bi vprašal kakšne so torej tiste minimalne zahteve. Navsezadnje če na urejevalnik besedil človek gleda kot na pisalni stroj, zakaj bi torej sploh potreboval računalnik? Tudi pisalni stroj je potemtakem skoraj preveliko razkošje zanj.

In za na konec za razmislit :
Matjaž Kaše:
Po poklicu sem univerzitetni diplomirani pravnik, zaposlen kot vodja sektorja v uradu za upravne zadeve enega od ministrstev.


Prevedeno je diplomirani pravnik na enem nepomembnem ministrstvu in moje predvidevanje je, da neke odgovornosti nima. Navsezadnje se kot mi zgleda na podlagi "intervjuja" bolj kot samemu delu posveča vsem ostalim zadevam.

Po mojem predvidevanju je njegova plača ~ 4000EUR bruto kar letno znese ~ 50.000EUR, oziroma v 40 letih 2mio EUR. Si predstavljate koliko programske opreme bi za tak denar dobili?

In takih kot on ki so zaposleni v enem izmed ministrstev je ogromno.
Tu je potrebno šparat!

3p ::

poweroff je izjavil:

In kdo pravi, da se da slovensko državo hitro in poceni migrirati? NIHČE. NIHČE!


Če je sklepati iz načina poslovanja v Sloveniji, je seveda noče nihče HITRO in POCENI migrirati, ampak hoče zase pri tem potegniti maksimalno.

Če bo migracija trajala cca. 20 let, kolikor bo kot kaže v Munchnu, bo cena natanko enaka ceni vseh licenc za MS za naslednjih 20 let - 10%.

In strinjam se z ugotovitijo iz onega članka o Munchnu, da je nesmiselno delati migracijo z Windows na desktop OS Linux. Če že, naj se naredi migracija na kake spletne zadeve, ki lahko tečejo na Linuxu, na strani klientov pa v kakem standardnem brskalniku.

3p ::

poweroff je izjavil:

Da, na OpenOffice pa ostali.


OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice, OpenOffice...
A je kdo od OO (OracleOffice? >:D) promotorjev kdaj pomislil, da se ljudje OOju tako upirajo tudi ker je tako lesen, kot je?

Sem več kot prepričan, da bi ljudje, če bi nekdo ponudil dober (vsaj tako dober kot MS), z MS in ODF združljiv Office paket, se ljudje ne bi tako upirali in bi drveli nanj (kot recimo na Firefox, ali Chrome, ali recimo tako kot povprečen Windowsar zdaj mail enači z gmailom v browserju in ne z Outlook Expressom).

Če ne je ljudi potrebno malo poriniti, kajne, v imenu svobone izbire?

nekikr ::

No, OpenOffice je za povprečenga Janeza povsem isti kot Office. Res, da je neprimerno grši in izgleda kot da je star že 15 let....a razlike v funkcionalnosti ni. Se pa pokaže, ko z njim ne dela več povprečni Janez ampak kakšno podjetje. Ljudje pa ne drvijo nanj, ker so navajeni na tisto in ker je zelo poceni. Home&Student verzija je praktično đabe, če gledaš, da deluje na treh računalnikih.

Bistri007 ::

Saj tudi za javno upravo je MS EA đabe:
680.000€ letno za 34.000 zaposlenih v JU, tj. 20€ na zaposlenega na leto.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

BlueRunner ::

Ni pa djabe multiplikativen učinek kadar se prihaja v položaj, da se državljane sili v uporabo plačljivih rešitev istega podjetja, kadar želijo učinkovito komunicirati z javno upravo.

MS-ju voda na mlin, država pa to, s svojo pasivnostjo pri odprtih standardih, omogoča.

Zgodovina sprememb…

Bistri007 ::

BlueRunner je izjavil:

da se državljane sili v uporabo plačljivih rešitev istega podjetja, kadar želijo učinkovito komunicirati z javno upravo.

Jaz bi rad slišal za enega posameznika ali podjetje, ki kot poglavitni razlog navaja, da uporablja Win+Office, ravno zaradi komunikacije z javno upravo
8-O

Sicer pa, BlueRunner, če praviš, da je vse tako oh in sploh kompatibilno, potem je tudi OOo3 čisto v redu...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

Poldi112 ::

Bistri007 je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

da se državljane sili v uporabo plačljivih rešitev istega podjetja, kadar želijo učinkovito komunicirati z javno upravo.

Jaz bi rad slišal za enega posameznika ali podjetje, ki kot poglavitni razlog navaja, da uporablja Win+Office, ravno zaradi komunikacije z javno upravo
8-O

Sicer pa, BlueRunner, če praviš, da je vse tako oh in sploh kompatibilno, potem je tudi OOo3 čisto v redu...


Osebno office ne, moram pa imeti IE in posledično Windows, zato da lahko oddajam poročila Intrastat.

In sem precej nezadovoljen glede tega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

Bistri007 je izjavil:

Matthai, daj po pravici povej, a ti misliš, da je optimalno, da se da za opremo dvajsetih zaposlenih v javni upravi toliko, kolikor gre za plačo enega uradnika?

Ja in ne. Težko rečem. Odvisno od "dodane vrednosti". Je pa terba vedeti, da so plače nek stalen strošek, tehnična roba pa se dolgoročno ceni, pa še ni je treba vsak mesec menjati.

Bistri007 je izjavil:

A ti res misliš, da bomo na boljšem, če 680.000€ letno namesto Microsoftu za programsko opremo za celotno javno upravo namenimo raje za plače za dvajset (20!) zaposlenih v JU?

Glej, javne uprave ne boš zmanjšal. Oz. lahko jo boš, vendar ne čez neko mejo, ker določeni število ljudi žal rabiš. Torej klestiš stroške POVSOD, kjer jih lahko. Da ne govorim o tem, da je administracija in management računalnikov z Linuxom lažji in cenejši kot z Windowsi.

In preden planete po meni - to so izkušnje nekaterih velikih podjetij in državnih uprav. Seveda pa je tudi to treba preveriti oz. oceniti.

Bistri007 je izjavil:

Moj komentar glede učinkovitosti javne uprave je bil parcialen, glede opremljenosti. Poznam primere, ko se npr. uporablja računalnike z 256MB RAM ker je škoda 25€ za 1GB palčko RAMA; in ko se fotokopira vprašalnike in potem ročno dodaja dopise, namesto da bi se vse individualizirano lepo dupleksirano natisnilo čez tiskalnik.

S tem se strinjam.

Bistri007 je izjavil:

Zagotovo ne bi škodil tudi bolj fleksibilen trg delovne sile (več odpuščanja), manjša moč javnih sindikatov, več transparentnosti in strožje sankcije v primeru ugotovljene korupcije. Pa prosim še ti navedi glavnih pet ali deset problemov slovenske JU.

Po moje se kar strinjava tukaj. Predvsem je glavni problem zbirokratiziranost postopkov. Naslednji problem je gotovo ta, da nesposobnega uradnika ne moreš odpustiti. Ne vem koliko imajo tu sindikati, po moje pa ne dosti. Dejstvo namreč je, da državni uradniki zelo dobro poznajo zakonodajo - seveda zlasti svoje pravice. Zato jih je še težje odpustiti kot v zasebnem sektorju. Pa še prepletenost politike. Čim nekoga odpustijo, že vpije, da je to politično.
Kar se pa tiče korupcije pa - imamo protikorupcijsko komisijo (zdaj bo preoblikovana), pa se mi zdi, da si ti med bolj glasnimi, da je ne potrebujemo...?
sudo poweroff

poweroff ::

luli je izjavil:

Avtor tega članka je v podobni temi zapisal :
Je pa lepo priznati (posredno) priznanje predstavnika Microsofta, da je edina prednost novega MS Offica pred OpenOffice.org ta, da zna bolje copy-pastati. LOL!

Če poznate JU potem veste, da je to glavna funkcija, ki jo uporabljajo in da je potemtakem nakup paketa Microsoft Office smiseln.

TRAPARIJA.
Gospod iz Microsofta je kopiral neke tabele in to iz Calca v Impress. Programa, ki ju državni uradniki zelo malo uporabljajo. In je baje dobil zmazek. Pri kopiranju iz enega Writer dokumenta v drugega pa zmazka zagotovo ni.

luli je izjavil:

Seveda si ne morem kaj da ne bi vprašal kakšne so torej tiste minimalne zahteve. Navsezadnje če na urejevalnik besedil človek gleda kot na pisalni stroj, zakaj bi torej sploh potreboval računalnik? Tudi pisalni stroj je potemtakem skoraj preveliko razkošje zanj.

Verjamem, da luli, domnevno z diplomo iz FRI in nekaj MS certifikati tega ne ve. Ne ve, da računalnik omogoča tudi brisanje in urejanje oblike besedila, pisalni stroj pa ne - ko pritisneš tipko, črka ostane odtisnjena in je popravljanje težko. No, morda bo treba osvojiti še kakšen certifikat, pa se bo luli naučil še tega...

luli je izjavil:

Prevedeno je diplomirani pravnik na enem nepomembnem ministrstvu in moje predvidevanje je, da neke odgovornosti nima.

Niti ne. Ampak konkretnih podatkov ne mislim tule javno razlagati.

luli je izjavil:

Navsezadnje se kot mi zgleda na podlagi "intervjuja" bolj kot samemu delu posveča vsem ostalim zadevam.

In takih kot on ki so zaposleni v enem izmed ministrstev je ogromno.
Tu je potrebno šparat!

Moram priznati, da ste nekateri res ... svinjski. Tukaj imamo človeka, ki se poleg svojega dela samoinciativno zanima še za druge zadeve in se v svojem prostem času celo ukvarja s tem, kako bo svojemu delodajalcu prinesel kakšno korist.

Za razliko od številnih drugih uradnikov, ki jih zanima samo to kdaj bodo šli domov in koliko kavic bodo spili med delovnim časom.

Skratka, imamo človeka, ki ne samo, da vestno opravlja svoj posel, pač pa se za svojo ustanovo trudi celo v svojem prostem času.

Le zakaj se "spravljate" nanj? Po moje zato ker štrli iz povprečja in vam kaže kako bedni in nesposobni ste. Saj verjamem - najbrž je res boleče, če silnemu "strokovnjaku" z računalniško diplomo in certifikati nek pravnik pokaže, da nima pojma.

Bedno, res bedno.
sudo poweroff

imagodei ::

Matthai> "Le zakaj se "spravljate" nanj? Po moje zato ker štrli iz povprečja in vam kaže kako bedni in nesposobni ste. Saj verjamem - najbrž je res boleče, če silnemu "strokovnjaku" z računalniško diplomo in certifikati nek pravnik pokaže, da nima pojma."

Meni se zdi fascinantno, v kakšnem "denialu" živijo nekateri tukaj... Predlaga se, da bi izvedli eno resno raziskavo, če je mogoče na licencah kaj prihraniti. Kot enega izmed argumentov se pokaže samoiniciativno osebo, ki je sebe in sodelavce za določen čas spravila na Linux in OpenOffice, pa se je dalo normalno delat. In potem se začne iskat vse možne izgovore, od tega, da je človek "trn v peti administratorjem", do tega, da je treba šparat na plačah in z zmanjševanjem števila zaposlenih...

Mislim, ta zadnja je res cvetka. Jaz se sicer strinjam, da imamo preveliko JU, ampak ni mi jasno, kaj to spremeni pri varčevanju na račun licenc... Tle je zgleda en hud fail pri razmišljanju v nekaterih glavah. Halo?

Če neko podjetje lahko prihrani NA DVA NAČINA (npr. z uvedbo videokonferenčnega sistema namesto s konstantnimi službenimi potmi TER s prehodom na OpenOffice namesto uporabe MS Office), kako lahko EN način izključuje DRUGEGA?!?
- Hoc est qui sumus -

Utk ::

Da bi res treba čim več javne uprave spravit na linux in open office so me v tej temi prepričali predvsem zagovorniki MS-ja in ne recimo Matthai, ki itak ponavlja isto že 5 let. Bravo :)
Sicer se bo pa to slej ko prej zgodilo, da na mašinah ne bojo več dragi windowsi, ker bo na klientih samo še browser, ki bo pa komot tudi firefox. Ampak temu se bo prilagodil, oz. se že prilagaja, tudi MS. Pa "odprtokodniki"? Dokler ne da google ven office serverja, najbrž ne bo nič.

poweroff ::

BTW, meni je bilo najbolj zanimivo, ko sem se letos na eni konferenci pogovarjal z enim visokim britanskim državnim uradnikom. Pogovor je tekel o informacijski varnosti in gospod je omenil, da namerava britanska vlada narediti en ogromen government cloud v katerem bodo vsi podatki in vse aplikacije britanske državne uprave. Zanimalo ga je moje mnenje o tem (ker sem jaz imel tam neko predstavitev o napadih na cloude).

Skozi debato sva ugotovila, da bo ta cloud v bistvu pod popolnim lastništvom in kontrolo vlade in vladnih služb, zato večina "klasičnih" problemov z varovanjem podatkov v takem cloudu odpade. Ostane le problem omejitve dostopov registriranim uporabnikom, kar pa je dokaj enostavno za rešiti. Dejansko je moje mnenje, da cloud v tem primeru izboljša informacijsko varnost, predvsem pa olajša upravljanje in je to way to go.

No, pol je pa debata stekla še o tehnologiji, ki jo nameravajo uporabit... in je gospod pojasnil, da bodo vse aplikacije v cloudu izključno opdrtokodne. Malce sem izbuljil oči in začel z "What about using Microsoft Office...", pa me je lepo prekinil in rekel, da nimajo oni nobenega problema s tem, da njihova državna uprava uporablja MS Office, vendar je njihov pogoj, da ga Microsoft napravi odprtokodnega.

Seveda se nisem mogel zadržat in sem se naglas zasmejal, pa mi tip lepo pojasni koliko računalnikov imajo, koliko je to licenc in koliko denarja to stane. In je zaključil: račun je preprost - dolgoročno gremo na odprto kodo.

Sicer o britanskem prehajanju na odprto kodo ne vem kaj dosti (predvsem bi rad prebral kakšen tehten dokument na to temo; priznam, da nisem niti Googlal), ampak izgleda, da so se Britanci že odločili.

Je pa verjetno treba priznat, da je Slovenija tle v popolnoma drugačni situaciji - gre za neprimerno bolj bogato državo kot Britanija z neprimerno bolj pomembnimi uradniki, ki ne morejo izgubiti niti 15,7 sekund svojega dragocenega življenja... :D Aja, ups...! >:D
sudo poweroff

Utk ::

Ko bo MS-ju zaradi odprte kode padel promet za 10 procentov, bo office odprtokoden. Zilijon procentno. Poleg tega lahko MS investira tam okoli okoli 100 milijard v naslednjih 5-10 letih, razni IBM-i, Sun-i pa komaj elektriko plačujejo.

poweroff ::

Se strinjam. Sam Microsoft za razliko od njegovih fanboyev je znal vedno racionalno razmišljati.
sudo poweroff

Utk ::

No, konkretno za slovenski primer se je pa popolnoma brez veze pogovarjat o tem. Kot da se bi pogovarjali ali je ceneje delat avtoceste tako ali drugače, da prihranimo 10 mio, ko pa o tem odloča folk, ki krade milijarde. Najprej treba mafijo razbit, da bomo sploh vedeli kolk kaj stane, potem šele lahko res kaj prišparamo. Prej itak ne bomo, ker tudi če grejo na linux in oo se bo hitro našel nekdo, ki bo pokradel prihranke.

pecorin ::

torej se sploh ne splaca varcevati, ker bo nekdo itak pokradel?

pa pojdimo na kaj se drazjega, da bo manj prihrankov za pokrasti.

Utk ::

Ne, nism tega reku, ampak da v nobenem primeru ne bomo nič prišparali, ker se bo razlika pokradla, če ne bomo prej počistli.
Približno tako, kot če bi rekli, da bo čez Trojane samo en predor. Isto sranje, stalo bi enako :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

3p ::

poweroff je izjavil:

No, pol je pa debata stekla še o tehnologiji, ki jo nameravajo uporabit... in je gospod pojasnil, da bodo vse aplikacije v cloudu izključno opdrtokodne. Malce sem izbuljil oči in začel z "What about using Microsoft Office...", pa me je lepo prekinil in rekel, da nimajo oni nobenega problema s tem, da njihova državna uprava uporablja MS Office, vendar je njihov pogoj, da ga Microsoft napravi odprtokodnega.

Seveda se nisem mogel zadržat in sem se naglas zasmejal, pa mi tip lepo pojasni koliko računalnikov imajo, koliko je to licenc in koliko denarja to stane. In je zaključil: račun je preprost - dolgoročno gremo na odprto kodo.

Sicer o britanskem prehajanju na odprto kodo ne vem kaj dosti (predvsem bi rad prebral kakšen tehten dokument na to temo; priznam, da nisem niti Googlal), ampak izgleda, da so se Britanci že odločili.


Pri tebi mi nikoli ni jasno, ali izraza odprtokoden in brezplačen uporabljaš, kot da pomenita eno in isto, namenoma, iz površnosti ali ?

Torej hočejo britanci v svojem oblaku samo odprto kodo ali samo brezplačno kodo? Ker, če jim bo Microsoft poleg Offica za faktor 2X cene prodal še izvorno kodo, še ne bojo nič prišparali.

Okapi ::

Ampak konkretnih podatkov ne mislim tule javno razlagati.
Kot da bi bilo podsekretarja na ministrstvu za okolje in prostor težko zguglati:P
http://www.mop.gov.si/si/o_ministrstvu/...

O.

darkolord ::

Da ne govorim o tem, da je administracija in management računalnikov z Linuxom lažji in cenejši kot z Windowsi.
Traparija.

denial ::

@Matthai:
Pa si temu angleškemu uradniku pojasnil, da MSFT omogoča državnim institucijam vplogled v izvorno kodo tako Windows kot Office?
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

techfreak :) ::

denial je izjavil:

@Matthai:
Pa si temu angleškemu uradniku pojasnil, da MSFT omogoča državnim institucijam vplogled v izvorno kodo tako Windows kot Office?

Ampak še vseeno moraš uporabljati exe datoteke, ki so jih sami prevedli.

poweroff ::

denial je izjavil:

@Matthai:
Pa si temu angleškemu uradniku pojasnil, da MSFT omogoča državnim institucijam vplogled v izvorno kodo tako Windows kot Office?

Saj to ve. Je rekel, da jih to ne zanima. Zanimajo jih stroški. Če sem prav razumel, so pripravljeni npr. MS kodo plačati enkrat, samo potem mora biti odprta in GPLed, da z njo nimajo več stroškov licenciranja.
sudo poweroff

luli ::

Saj to ve. Je rekel, da jih to ne zanima.


Uradnik, za katerega ne vemo ne imena ne funkcije je rekel ...

poweroff ::

Da, to pravi luli, za katerega ne vemo ne imena, ne izobrazbe, ne ničesar. Le to, da nima tolk jajc, da bi se zmogel opravičiti za neresnice.

Kot rečeno - o britanskem prehajanju na odprto kodo ne vem kaj dosti, bi pa rad prebral kakšen tehten dokument na to temo. Googlati zna pa vsak.
sudo poweroff

poweroff ::

No, tle se vidi kako se resne države lotevajo resničnih problemov:

Britanska konzervativna stranka zahteva več uporabe opensourca: http://www.osor.eu/news/uk-conservative...

Vlada pa dejansko tudi kaj naredi v tej smeri: http://www.cabinetoffice.gov.uk/media/2...

Pri nas se pa Janša ukvarja z bullmastifi, Pahor pa s kavico.

Evo, našel še UK government cloud: http://www.guardian.co.uk/technology/20...
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

luli ::

Matthai : Opravičujem se, da sem na forumu napisal, da podpiraš Sovo. Sodba je bila na ravno takih temeljih kot ta tvoja :
No, brez skrbi, kot prvo nisem profesor (sem pa na FDV), kot drugo pa grem stavit, da Windows poznam bistveno bolje kot marsikdo tukaj, verjetno vključno s tabo luli.


Nekaj glede tiskanja pod DOS :
No, pa pokaži. Jaz rabim napisat "žžž", to sprintat na barvnem lasercu in poslat po mailu kolegu v sosednjo pisarno. Pokaži v freeDOS-u
.

Delo v DOS-u in LINUX-u je kar se tiče COM in LPT vrat dokaj podobno vi imate > /dev/lptx, dos pa > lptx

Če hočeš datoteko natisniti je torej dovolj da napišeš type file > lpt1
Kar se tiče oblikovanja (fontov, velikosti,...) so za to ESC sekvence. Torej je vse kar je potrebno narediti besedilo v datoteki opremiti s temi sekvencami.

Torej LPT je rešen. Seveda pa imamo tukaj še USB, ki vsaj uradno ni podprt pod DOS ali pač.

Ne boš verjel, tudi TCP je razvit za DOS, obstaja celo browser in še marsikaj drugega.

Seveda ti obstoječe zadeve brez težav pokažem in vsem tistim kimavcem za tvojim postom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: luli ()

MrStein ::

poweroff je izjavil:

Da, to pravi luli, za katerega ne vemo ne imena, ne izobrazbe, ne ničesar. Le to, da nima tolk jajc, da bi se zmogel opravičiti za neresnice.

Se mi je zdelo, da ima le El Matthai licenco za daljinsko ugotavljanje zaposlitve.
(čeprav je Thomas to tudi počel, joj, da ne bo vojna !?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Icematxyz ::

V bistvu zakaj pa bi morali FOSS programi in uporaba le teh avtomatsko pomeniti da mora skupen strošek merjen v denarju biti nižji? Nenazadnje kriterije katere izpolnjujejo FOSS programi bi tudi lahko označil kot tista dodana vrednost ki upraviči ceno ki je posledica uporabe FOSS.

Višje stroške nenazadnje če bi uporabljali Ubuntu 10.04 + Oo na primer v javni upravi ne prinaša FOSS sam po sebi. Prinašajo jih po določenih študijah ki se delajo predvsem odločitve iz preteklosti. Ki niso temeljile ravno na tem kaj je po eni strani tudi velika prednost FOSS vsaj ponavadi v praksi.

To je ne problematičnost uporabljati različne programske rešitve za rešitev istega problema. Visoki stroškov v raznih študijah ki jih izdelujejo takšne ali drugačne agencije in navajajo da bi pri tem nastali pri prehodu na določene FOSS rešitve so pa posledica ravno tega.

Da odločitve iz preteklosti povzročajo da so stroški pri migraciji na FOSS in vpeljavi mešanega ekosistema visoki. Vsaj po trditvah teh študij. Za to zagotovo ni kriv FOSS. Ravno teh težav ne bi imeli če bi prvotna odločitev bila bolj premišljeno izbrana v tej smeri? In bi ti kriteriji bili center. Preostale rešitve pa se bi morale tem kriterijem prilagajati? Nenazadnje lep primer vsaj v teoriji so pisarniški paketi. V teoriji odprt standard za izdelavo dokumentov omogoča tudi mešan programski ekosistem. In zakaj točno ne bi bili v zameno za to plačati za uporabo FOSS neke primerljive cene kot se plačuje danes za trenutne precej enolične programske rešitve?

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

luli je izjavil:

Delo v DOS-u in LINUX-u je kar se tiče COM in LPT vrat dokaj podobno vi imate > /dev/lptx, dos pa > lptx

Če hočeš datoteko natisniti je torej dovolj da napišeš type file > lpt1
Kar se tiče oblikovanja (fontov, velikosti,...) so za to ESC sekvence. Torej je vse kar je potrebno narediti besedilo v datoteki opremiti s temi sekvencami.

Sliši se precej enostavno. Izvedba je pa precej bolj zapletena kot v Linuxu, kajne?

USB tudi dela v teoriji v praksi pa... no, priznam, nazadnje sem to preizkušal pred kakšnimi dvemi leti.

luli je izjavil:

Seveda ti obstoječe zadeve brez težav pokažem in vsem tistim kimavcem za tvojim postom.

Ni problema. Če zadeve delujejo, so bolj enostavne kot v Linuxu in je tudi uporabniška izkušnja primerljiva ter vzdrževanje enostavno, potem gremo zaradi mene lahko tudi na FreeDOS. Ampak kolikor poznam zadeve bi rekel (in to celo brez diplome na FRI), da je tukaj Linux na več področjih v prednosti...
sudo poweroff

driver_x ::

Prvi pogoj za elektronsko poslovanje javnih ustanov bi morala biti uporaba uradnih standardov. Od tukaj naprej pa ni pomembno, ali te standarde implementirajo lastniške ali odprte rešitve. Drugi kriterij bi morala biti cena (TCO) takih rešitev. V konkretnem primeru sploh ni pomembno, ali je Linux boljši od Windowsov in ali je MSO boljši od OOo. Pomembno je le, če določen izdelek zadovoljuje potrebe JU.

poweroff ::

Da. S tem, da se pozablja še nekaj. Načeloma velja, da morajo imeti upravne enote dostop za invalide.

A vi sploh veste koliko stane "predelava" pločnikov ter montaža tistega dvigala? In kako malo invalidov dejansko pride na upravno enoto?

Po tej logiki, se zadeva absolutno ne izplača. A ker smo humana družba in hočemo dati vsem enake možnosti, dostope za invalide gradimo. In po tej logiki je treba podpreti tudi odprte formate.
sudo poweroff

luli ::

in je tudi uporabniška izkušnja primerljiva ter vzdrževanje enostavno


Zakaj pa bi morala biti uporabniška izkušnja primerljiva? Navsezadnje tudi OpenOffice po tej plati ne dosega MS Office! Glede vzdrževanja pa je še enostavneje kot Windows in Linux, saj imata ta dva glede na obseg mnogo več stvari, ki lahko gredo narobe.

Icematxyz :
V bistvu zakaj pa bi morali FOSS programi in uporaba le teh avtomatsko pomeniti da mora skupen strošek merjen v denarju biti nižji?

Zato ker bluzite o cenenosti.

Če bi govorili, da morajo programi datoteke zapisovati v odprtem dokumentiranem formatu bi vas pri zahtevah podprli.

poweroff ::

luli je izjavil:

Zakaj pa bi morala biti uporabniška izkušnja primerljiva? Navsezadnje tudi OpenOffice po tej plati ne dosega MS Office! Glede vzdrževanja pa je še enostavneje kot Windows in Linux, saj imata ta dva glede na obseg mnogo več stvari, ki lahko gredo narobe.

Zato ker če ne ti bo Bistri pametoval, da so uradniki 15,7 sekund manj učinkoviti.

In pa seveda zato, ker če ima policaj fičkota ali golfa je seveda v drugem primeru bistveno bolj učinkovit. Če mu pa kupiš ferrarija, je pa učinkovit le malenkost bolj - za bistveno višjo ceno.

Jaz pravim - ne rabijo uradniki ferrarijev - zadostujejo jim golfi. Ti bi jim pa fičkote dal. See the point?
sudo poweroff

Bistri007 ::

poweroff je izjavil:

Zato ker če ne ti bo Bistri pametoval, da so uradniki 15,7 sekund manj učinkoviti.

In pa seveda zato, ker če ima policaj fičkota ali golfa je seveda v drugem primeru bistveno bolj učinkovit. Če mu pa kupiš ferrarija, je pa učinkovit le malenkost bolj - za bistveno višjo ceno.

Matthai, narobe si povzel moj argument :O

MS EA stane toliko, kolikor stane dnevno 15,59 sekunde uradnikovega plačanega delovnega časa. MS Office v okolju Windows pa je vsaj toliko bolj produktiven od rešitev z brezplačnimi licencami, da se dnevno prinese not mnogokratnik teh 15,59 sekund.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

oldguy ::

MS Office v okolju Windows pa je vsaj toliko bolj produktiven od rešitev z brezplačnimi licencami, da se dnevno prinese not mnogokratnik teh 15,59 sekund.


Seveda si ta podatek ustrezno podprl z ustreznimi raziskavami?

Aja, nisi...

MrStein ::

Enako kot večina drugih tule.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

oldguy ::

Enako kot večina drugih tule.


Zato so bluzenja brezpredmetna, se strinjaš? Prave podatke na mizo, narest konkretne raziskave, ne pa fiktivne ocene, in iti v prehod, vkolikor je le-ta racionalen. That's all to do...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oldguy ()

Bistri007 ::

oldguy je izjavil:

Seveda si ta podatek ustrezno podprl z ustreznimi raziskavami?

Aja, nisi...

Mi plačaš za raziskavo?

Sicer pa, malo pomisli, če se samo enkrat na teden zgodi, na je treba dokument še enkrat poslati zaradi napačnega formata ali uničenega formatiranja, si že ob mnogokratnik 15,59 sekunde. Ali pa prednosti stabilnosti binarne kompatibilnosti s programi od izpred deset let nazaj na deset let v prihodnosti. Plugini, templates, veliko več funkcij, med katerimi so ravno tiste, ki jih potrebuješ...

Kakšno nepremičnino pa si lahko za ceno letne licence MS EA kupiš v LJ? Raje zaprimo kak pokrajinski muzej, bomo več prihranili, kot da naše uradnike silimo delati z inferiornimi orodji. Dajmo jih raje na svinčnike in papir, bomo še več prihranili
8-O

Glavna postavka so plače, za opremo gre samo 5% tega, kar gre za stroške dela. Torej je 20 uradnikov toliko opremljenih, kolikor opreme lahko en kupi s svojo plačo...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

oldguy ::

Sicer pa, malo pomisli, če se samo enkrat na teden zgodi, na je treba dokument še enkrat poslati zaradi napačnega formata ali uničenega formatiranja, si že ob mnogokratnik 15,59 sekunde. Ali pa prednosti stabilnosti binarne kompatibilnosti s programi od izpred deset let nazaj na deset let v prihodnosti. Plugini, templates, veliko več funkcij, med katerimi so ravno tiste, ki jih potrebuješ...


Aha, komu potem izstavimo račun za stroške ob prehodu z Office 2003 na 2007? Pa ob broken formatiranju ob prehodu z 97 na 2003? Grem stavit, da je bilo torej takratnih stroškov po tvoji računici parkrat več kot pa cena same licence.

V resnici te zdajle zajebavam in ti poskušam kazati, kako brezpredmetni so argumenti, ki jih daješ. Novosti so vedno. Bo pa prišel office 2010, pa se bo treba prilagajat. Pa nato še ob Officeu 2015. Pa 2020. To ti ne uide (vsaj pri MSju ne). Binarna kompatibilnost? Bodi vendar resen, no... Temu, kar ti oglašuješ kot "inferiorna orodja" brez resnih dokazov o tem, kaj posamezni paketi nudijo in kaj naši uradniki zares potrebujejo, se reče stroški vendor lock-ina. Zato so svinčniki in papir, kot praviš, povsem neumestni.

Argument, da pa naj se ne špara zato, ker itak pogonijo parkrat več drugje, je pa tako pod kritiko, da ga sploh ne bom komentiral...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oldguy ()

driver_x ::

Bistri007 je izjavil:

Kakšno nepremičnino pa si lahko za ceno letne licence MS EA kupiš v LJ? Raje zaprimo kak pokrajinski muzej, bomo več prihranili, kot da naše uradnike silimo delati z inferiornimi orodji. Dajmo jih raje na svinčnike in papir, bomo še več prihranili


Saj res! Kje si bil do sedaj s to idejo! Koliko bi šele prihranili, če bi vsem kupili superračunalnike. Pe če bi za prevoze na sestanke uporabljali kar helikokpterje, ... Aja, na superračunalnikih ne dela Word, škoda. :(

Mavrik ::

oldboy: Fora je v tem da novi Office-i dejansko izboljšuje produktivnost in s tem na dolgi rok špara z denarjem. Prehod na OOo bo je pa v vsem praktično korak nazaj razen ceni.
The truth is rarely pure and never simple.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
26273855 (50677) GTX970
»

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
21477459 (71470) eidos2000
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
3911330 (9867) poweroff
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9631519 (28865) Markoff
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20018144 (15038) hruske

Več podobnih tem