» »

Bioshock brez DRMja

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

jelengar ::

torrent, če pa si razvijalci zares zaslužijo pa še cd (khm, dvd) plošček in lepo škatlo...

Jakob_X ::

Malce zavajajoč naslov. DRM niti pod razno ni odstranjen. Odstranjen je bil samo limit na število inštalaacij.Aktivacija se vedno ostaja.

RejZoR ::

Jup, odstranil so samo število aktivacij. Še vedno moraš zadevo ob inštalaciji aktivirat. Precej glupo če mene vprašate, sploh pri špilu brez multiplayerja...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Gregor P ::

Te protipiratske zaščite so itak brezpredmetne, ovirajo zgolj tistega, ki zares kupi CD/DVD.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Tr0n ::

"If a pirated game works better then the original due to anti-piracy protection, you're doing it wrong."

darksamurai ::

Te protipiratske zaščite so bolj sporne in umazane od samega piratstva!!!!!!!

PrimozR ::

Uf, pozabil popraviti naslov. Ampak podoben naslov je naliman po celem internetu tko da... Sej itak pa veste, če vas naslov pritegne, se bo novica prebrala ;)

Mavrik ::

*vtakne Bioshock DVD v Xbox 360 pogon in se smeji bogim PCjašem ko se morajo s takimi bedarijami ukvarjati*
The truth is rarely pure and never simple.

ahac ::

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?


Če ta "zaščita" ne dela pravilno in če kupcem dela probleme to ni problem z idejo samo, ampak z izvedbo. Tak sistem sam je bolj user friendly kot to, da moraš imet CD v kišti. Inštaliraš pa imaš mir. Če bi se aktivacija sprostila pri uninstallu bi bile 3 aktivacije za veliko večino uporabnikov dovolj.

Hkrati pa tudi torrent ni super rešitev. Če že omenjaš Mass Effect. "Proper" crack je menda prišel šele več kot 1 teden po prvih releasih. In kdor je downloadal se je lepo zaje***, ker po pol ure igranja ni mogel naprej in hkrati tudi ni mogel shranit igre. Je torej tista zaščita (ki ti lahko ustvari probleme samo če 3x formatiraš brez da bi uninstaliral) še vedno bolj nadležna kot zanič crack? Mislim, da ne.

Saj ne, da bi zagovarjal DRM in SecuROM. Sploh ne... ampak če vam je pa to res izgovor za piratiziranje, si lažete samo sebi.
Kr priznajte si: tudi, če ne bi bilo nobene zaščite bi veselo piratizirali še naprej. Verjetno celo bolj kot zdaj (ker ne bi blo treba prekinjat igranja in čakat na proper crack).
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

frudi ::

Se kar strinjam s tem, da pri teh zaščitah dejansko ne gre za pridobivanje sredstev od 'piratskih' igralcev, temveč za dva in večkratno zaračunavanje poštenim igralcem. Ampak debilnim založnikom ni jasno, da s tem ne pokrijejo stroškov z implementacijo zaščite in izgube prihodka zaradi vseh izgubljenih strank. Kdor bo piratiziral igre, jih bo piratiziral ne glede na uporabljeno zaščito. In bo dejansko deležen BOLJŠE izkušnje, kot nekdo, ki je za igro odštel lastne prislužene cekine, kar je enostavno debilno in večini osveščenih kupcev povsem nesprejemljivo.
In tu ne govorim samo o potencialnem problemu s porabljenimi aktivacijami. Mass Effect recimo lahko (glede na zgodbice na BioWare forumu) zahteva reaktivacijo že zaradi nadgradnje grafične kartice ali zamenjave uporabnika v Windows. A si predstavljaš, da bi moral pred vsakim posegom v računalnik deinštalirati in nato reinštalirati recimo 10+ iger, da ne bi slučajno pri kateri po nepotrebnem skuril aktivacije? To seveda pod pogojem, da se ob deinštalaciji sploh sprosti aktivacija (kar se pri Mass Effect kolikor vem ne).
Pomembno je tudi vprašanje, če ti bodo čez par let igre sploh še delale - ali boš po vseh nadgradnjah/menjavah računalnika še imel kakšno prosto aktivacijo, ali bodo aktivacijski serverji sploh še delovali.
In potem so tu še raznorazni problemi, ki jih vse tovrstne zaščite povzročajo tako s strojno kot s programsko opremo (nekompatibilnosti z nekaterimi optičnimi pogoni, sistemskimi orodji, antivirusnimi programi, emuliranimi pogoni, 64-bitnimi operacijskimi sistemi...).
Meni se ob vseh možnih problemih zdi čisto normalno, da nekaterim uporabnikom pač presede in raje nabavijo piratsko verzijo ali pa enostavno ignorirajo igro. In pri vsaki tako izgubljeni strani dejansko gre za čisto izgubo za založnika, za razliko od štetja 'piratskih' primerkov, ki v nobenem primeru ne bi kupili originala.

In ne slepite se - delujoč crack za Mass Effect je bil na voljo par dni po ameriškem izzidu in vsaj štiri dni pred evropskim. Vem, ker sem ga veselo igral že vsaj toliko dni, preden sem dobil na dom svojo prednaročeno kopijo. In ko sem končno dobil original, sem najprej imel probleme s SecuRom, ki mi je težil za neke manjkajoče dll-je, nato pa se mi je igra med igranjem še sesuvala (ja, sem zbrisal igro in jo reinštaliral z original medija). Takrat sem si prisegel, da igre na fizičnem nosilcu s kakršnokoli zaščito enostavno več ne kupim.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

Gregor P ::

... mene so kot potencialnega kupca izgubili že takrat, ko si bil prisiljen originalni CD-vstavljati vedno znova in znova v PC, da si lahko igral igro :(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BioShock (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Igre
50542314 (5415) FireSnake
»

Tretja generacija Xboxa je... One?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Konzole
12038635 (31850) LuGi
»

Grafična do 140€

Oddelek: Kaj kupiti
261174 (1174) jimyboy
»

Windows Vista RC2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
689095 (6390) sleeperman
»

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9411614 (7300) dolfi

Več podobnih tem