» »

Domače branje: "Henry David Thoreau: O civilni nepokorščini (On The Duty of Civil Disobedience)"

Domače branje: "Henry David Thoreau: O civilni nepokorščini (On The Duty of Civil Disobedience)"

Slo-Tech - Če bi se kdaj odločil slediti popotovanju svojega davkoplačevalskega tolarja, bi me ugotovitve zagotovo spravile v slabo voljo. Čeprav ta moj tolar počne marsikaj koristnega – vzdržuje ceste, zdravi bolnike in izobražuje potomstvo – žal tudi podpira ameriško mednarodno politiko in plačuje najrazličnejše norosti državnih uradnikov (lep primer je direktiva o nadomestilih) ali necivilizirane izpade parlamentarnih poslancev.

Ob podobni ugotovitvi si je ameriški pisatelj in filozof Henry David Thoreau sredi devetnajstega stoletja zastavil zelo tehtno vprašanje: kaj lahko stori državljan, ki se ne strinja z načinom, kako vlada zapravlja njegov davkoplačevalski denar. Svoj manifest je izoblikoval v eseju O civilni nepokorščini (1849), v katerem je zapisal, da državljanom sicer ni mogoče zapovedati družbeno koristnega delovanja, vendar je njihova moralna dolžnost, da se uprejo nesmiselnim, predvsem pa nepravičnim ravnanjem svoje vlade. To lahko storijo z zavračanjem sodelovanja pri krivičnih politikah vlade (denimo zavračanje služenja vojaškega roka) in s spodkopavanjem njenega krivičnega delovanja – tako, da preprosto nehajo plačevati davke, iz katerih se napaja sleherna vladna politika. Prav plačevanje davkov je, tako Thoreau, tisti mehanizem, s katerim lahko dobro misleči ljudje posredno povzročijo največ krivic.

Thoreauja ni raztogotila le splošna človeška neumnost, ki je demokracija po svoji naravi ne more pozdraviti (»večina še ne zagotavlja modrosti in pravičnosti«), ampak konkretna politična delovanja tedanje ameriške vlade: predvsem njena podpora suženjstvu in vojni z Mehiko. »Kako lahko ljudje trdijo, da je suženjstvo krivično in vojna nesmiselna, a hkrati ne pomislijo, da s svojimi davčnimi prispevki plačujejo vojake in priganjače sužnjev,« se je spraševal Thoreau. Z zahtevo po »državljanski nepokorščini« je tudi zavrnil tradicionalno ameriško dojemanje demokratičnega političnega delovanja, da je treba nezadovoljstvo z oblastjo izraziti na volitvah (izvoliti nove predstavnike ljudstva), do takrat pa spoštovati zakone in oblast. »Če so zakoni nepravični in zakonodajni proces ne omogoča hitre spremembe nepravičnega zakona, potem tega zakona ni treba spoštovati,« je odločno pribil.

Ko je poskusil svoja načela uresničiti v praksi, so ga doletele nepredvidene nevšečnosti. Njegovega načelnega zavračanja plačevanja davkov najprej niso razumeli davčni uradniki, ki so bili prepričani, da je le ostal brez denarja. Ko so ga končno zaprli – svoj prvi dan v zaporu opisuje kot najbolj svobodno obdobje svojega življenja – pa se je zasmilil svojim someščanom, ki so zbrali denar za njegov davčni dolg, saj so prav tako verjeli, da mu je zmanjkalo denarja, a je preponosen, da bi to priznal.

Do danes se je ohranilo samo nerazumevanje oblasti in okolice, prijazni someščani, ki bi poplačali naše dolgove davčni upravi, pa so najverjetneje že izumrli.

12 komentarjev

jlpktnst ::

Civilna nepokorščina je sicer rahlo neuporabna če si edini kot je vidno iz njegovega primera.

Prepričaj maso pa je to stavka najhujše vrste.

Thomas ::

Ja, tiste sem mislil, ja.

Kar se pa tiče raznih "civilnih iniciativ", jih mam pa že dovolj. Ravno vsak cepec bi gugal barko, na kateri se peljemo.

Če smo izvolili nekoga, smo ga izvolili. Če niso pravi na oblasti, opozicija pa spet ni dobra, ustanovi stranko! Če si prepameten za ljudstvo, pa te noče izvoliti, je to tvoj problem.

Če si "cvilna družba", potem se ukvarjaj s "problemi civilne družbe". Recimo, da ni v Sloveniji peka, ki bi pekel dovolj slastne hlebčke. Go!

Da pa ravno vsak bluzator zahteva svojo reformo države, po njegovem kopitu, je pa že mau hudo.

Oziroma, naj gre v politiko in tam kvasa, kam ne bi dal davkov, kam bi jih pa.

"Civilna nepokorščina", ko preide določeno mejo, ni več ločljiva od totalne anarhije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Tudi jaz imam dovolj "civilnih iniciativ". Predvsem tistih, ki zapirajo ceste in z množičnimi shodi izganjajo ljudi.
sudo poweroff

Thomas ::

[del se nanaša na brisan post]

> Tudi jaz imam dovolj "civilnih iniciativ". Predvsem tistih, ki zapirajo ceste in z množičnimi shodi izganjajo ljudi.

Istočasno s premalo države, ki bi naredila red po zakonih. Sej to že skozi pestujemo, od osamosvojitve. Vsak klinac zapira ceste, ker da se mu godi krivica tu ali tam.

Država je anemična, spodjedena od anarholevega memeplexa.


[brisan odstavek]
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Primoz ::

Iz te teme NE BOSTE naredili še ene teme komunisti:domobranci oz. "kdo je zmagal v drugi svetovni vojni?".
There can be no real freedom without the freedom to fail.

CyberPunk ::

Hm, kako pa bi lahko npr. v trgovini preprical prodajalko ali prodajalca, da mi proda artikel brez zaracunavanja DDV? >:D

V bistvu v tem sistemu manjka prav moznost reklamiranja drzavnih uradnikov/politikov oz. storitev drzave ter vrednotenje dela drzavnih uradnikov/politikov glede na dosezeno. Si predstavljate, da bi zahteval povracilo denarja, ker policist ni uposteval rdece luci in me je skoraj povozil? Ali pa del denarja, ker npr. Jansa ni znizal RTV narocnine, kot je bilo obljubljeno na zacetku (lahko bi temu rekel: pogodbene penale, ker ni izpolnil pogodbenih obveznosti >:D ). Ali pa da bi se na vsake toliko casa preverjalo stopnje doseganja zastavljenih ciljev vlade in ostalih gov-ov ter ustrezno ukrepalo...
Volitve so postale premalo. Res premalo.

MrM ::

Če živiš v Ameriki, pa ti določenih davkov sploh ni treba plačevati, čeprav noben tega ne ve. 8-O :P
I have always wished for a computer that would be as easy to use as my
telephone. My wish came true. I no longer know how to use my telephone.
--Bjarne Stroustrup

Daedalus ::

Da pa ravno vsak bluzator zahteva svojo reformo države, po njegovem kopitu, je pa že mau hudo.

Heh, free speech. Lahko bluzim, karkoli hočem. Lahko tud zahtevam, karkoli hočem. Grem komu na živce? Me ne briga.

Oziroma, naj gre v politiko in tam kvasa, kam ne bi dal davkov, kam bi jih pa.

Sej greš v politiko. Posegaš v politične odnose in razmerja. Protestiraš, se pogajaš s politiki. Politika v najbolj čisti obliki je to.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Ja, ja. Čvekaš in kvasaš lahko. Midva oba to počneva.

Organiziranje "državljanskih nepokorščin" in podobnih zadev, je pa že off limits, če mene vprašaš.

Kaj pa če vseeno? Potem sprejmi posledice. Če zmagaš prav, če zgubiš pa tudi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Organiziranje "državljanskih nepokorščin" in podobnih zadev, je pa že off limits, če mene vprašaš.

Hm. Ampak meni bolj ugaja (čeprav me ne prizadane osebno), da avtoprevozniki ohromijo promet en dan, organizirano, kot da bi se vsak dan en spomnil zablokirat Celovško. Vsa ironija je seveda v tem, da se dogaja oboje hkrati, vsak dan :P

Razumem pa, kaj hočeš povedat. Organiziranje državljanske nepokorščine je pravzaprav jemanje pravice v svoje roke, povsem enako kot shod Amburžanov v tisti šumi. Shod Amburžanov pred parlamentom in kampiranje tam pa recimo ne sme biti imenovano organizirana državljanska nepokorščina. Državljani morajo ohraniti vzvode, s katerimi pritiskajo na državo.

Thomas ::

Demonstracije NISO državljanska nepokorščina. Odrekanje bencinskega tolarja za gradnjo cest, ali šnopsove trošarine za nakup oklepnikov, pa to je.

Jasno, če presodiš, da je država dovolj gnila, greš tudi v nepokorščino.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Lahko si pa tudi ciničen in pač presodiš, da se ti bolj splača furati nepokorščino in plačevati ustrezne kazni, ker boš pač še vedno na boljšem.

Hja, na koncu je potem vse skupaj le stvar moči. V tranzicijskih časih lahko dovolj veliko število ljudi z nepokorščino dejansko sesuje državo.

Z moralo je pa tako: če je država nima do mene, zakaj bi jo jaz imel do nje?
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriške multinacionalke neobdavčene dobičke parkirajo v državne obveznice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5216239 (12645) U33
»

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10449368 (44607) Spura
»

Google s preveč denarja, zato gre v tujino po nakupih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
10336276 (32362) sensei
»

Politicna opredelitev organizacij (so)financiranih z davkoplacevalskim denarjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
605632 (4981) Daedalus
»

Proti zaprtju PCPjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
504073 (3662) poweroff

Več podobnih tem