» »

Kitajske oblasti nadaljujejo z zapiranjem video portalov

Kitajske oblasti nadaljujejo z zapiranjem video portalov

Ars Technica - Kot kaže, se kitajska vlada nikoli ni nameravala zadovoljiti zgolj z onemogočanjem YouTube-a. Po zadnjih nemirih v Tibetu so kitajske oblasti sporočile, da bodo kaznovale različne spletne portale, ki kršijo novi zakon. Ta od lastnika spletnega portala za pretočne videovsebine terja državno licenco in ne dovoljuje objave posnetkov, ki vzbujajo strah, vsebujejo pornografijo ali ogrožajo državno varnost. Zakonska določila predstavljajo, predvsem za spletne strani s socialnimi omrežji in vsebinami, ki jih ustvarjajo uporabniki, veliko breme. V januarju, ko se je ob rastočem navdušenju nad videoportali začelo govoriti o novi zakonodaji, nihče ni zares verjel, da bo ta tudi izvajana. Nemiri v Tibetu pa so očitno pospešili dogajanje, saj so oblasti pred nekaj dnevi zaprle 25 spletnih strani, 32 pa jih kaznovale.

Po poročanju Ars tehnice naj bi bila sicer Komunistična stranka multimedijskim storitvam naklonjena in jo denimo rastoče kapitalistično oglaševanje ne skrbi. Kot pišejo, je vsaka minuta gledanja veverice, ki v oglasu smuča na vodi, dobro porabljena, saj pomeni minuto, ko ljudje ne mislijo na ekonomsko neenakost, razmere na podeželju, korupcijo, enopartijsko vladavino in na dogajanje v Tibetu.

Ni še jasno, na kakšen način bodo med olimpijskimi igrami splet lahko uporabljali tuji državljani. Bodo oblasti omilile nadzor nad kitajsko spletno infrastruktro ali pa bodo tujci pretakali (na kitajskem onemogočene vsebine) po "drugih kanalih"? Zanimivo bo tudi spremljati ravnanje oblasti pri čedalje hitrejšem razvoju spletnega portala Sina.com, ki vlaga veliko denarja v nadgradnjo zmogljivosti za spletni prenos olimpijade, ki naj bi si jo po tej poti ogledalo več milijonov ljudi. Kaj bodo storili, če bodo med živim prenosom na tribuni atletskega štadiona proti kulturnemu genocidu v Tibetu s transparenti protestirali avstralski turisti?

6 komentarjev

krho ::

Matr ko se bo kitajecem 1x strgalo bo hudo doli.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

MrStein ::

Kaj bodo storili, če bodo med živim prenosom na tribuni atletskega štadiona proti kulturnemu genocidu v Tibetu s transparenti protestirali avstralski turisti?

Ta del bodo izrezali. Kaj si pa ti mislil ???
Teštiram če delaž - umlaut dela: ä ?

kuglvinkl ::

ne, ponovili bodo tekmovanje. Kaj si pa mislil.

MrStein ::

Je bilo mišljeno kot pretiran odgovor na idejo "joj, a ne bodo več cenzurirali ?".
Teštiram če delaž - umlaut dela: ä ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

kuglvinkl ::

Vem ;)

Vapo1 ::

jaz jim predlagam da avstraslke turiste najprej mučijo potem pa še pobijejo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dalajlama

Oddelek: Loža
191680 (984) Thomas
»

31. marec - Svetovni dan podpore za Tibet - Vabilo

Oddelek: Problemi človeštva
291780 (1080) drejc
»

Kitajska napada podpornike Tibeta?

Oddelek: Novice / Varnost
113281 (2372) Matthai
»

Krutost ki se dogaja v Tibetu

Oddelek: Problemi človeštva
161900 (1307) drejc
»

Kitajska: WTO, mi smo tako pridni!

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
61562 (1562) R0K

Več podobnih tem