» »

Domače branje: "Bradbury, Ray. 1953. Fahrenheit 451."

Domače branje: "Bradbury, Ray. 1953. Fahrenheit 451."

Slo-Tech - Kaj je Fahrenheit 451? To je temperatura, pri kateri zagori knjiga in zgori. Je tudi simbol na čeladah gasilcev, ki skrbijo, da so vse knjige sežgane. Roman Fahrenheit 451 je tudi dokument časa, oziroma refleksija občutljivega pisateljevega duha: Hitlerjevi zažigi knjig, Stalinovo preganjanje pisateljev (Bulgakov), McCarthyev lov na čarovnice in spoznanje o gromozanski moči jedrske bombe. Fahrenheit 451 je tudi knjiga posvečena ljubezni do knjig in znanju, ki je v njih.

Guy Montag, ki si s ponosom nadene čelado, na kateri je plošček s številko 451, je gasilec. Njegova plemenita služba je zažiganje knjig. Prav ste prebrali, naloga gasilcev je podtikanje požarov, ne gašenje. Mimogrede, gasilci so bili ustanovljeni leta 1790, z "namenom, da bi v kolonijah požigali knjige z angleškim vplivom. Prvi gasilec: Benjamin Franklin". "Delo je prijetno. V ponedeljek sežigamo Millaya, v sredo Whitmana, v petek Faulknerja, spremenijo se v pepel in potem zažgemo še pepel. To je naše uradno geslo." Gasilci priskočijo na pomoč, potem ko nekdo izpolni državljansko dolžnost in prijavi zločinca, ki si drzne lastiti knjige: "Upravičeno sumim podstrešje; št. 11. Elm, mesto. E.B."

Klasično vprašanje, ki se zastavi je, kaj oziroma kdo v tako vrlem gasilcu po desetih letih ugasne "posebno slast gledati, kako ogenj požira stvari, kako počrnijo in se spremenijo"in oranžni plamen v očeh?

To je svet, v katerem se verande ne gradijo več (zakaj naj bi človek z družino posedal pred hišo in razmišljal?) in obcestni plakati so dvesto čevljev (61 metrov) dolgi, saj jih je le na ta način pri hitrosti več kot 100 milj mogoče prebrati. "Moj stric je nekoč vozil po avtocesti. Vozil je samo štirideset milj na uro in zaprli so ga za dva dni".

To je knjiga. Ena in vse.

To je srečanje z njegovo sedemnajstletno sosedo Klarise MCClellan, ki se namesto kako, sprašuje zakaj. Njeni vrstniki jo imajo vsaj za čudno, ker opazuje naravo in ljudi okrog sebe, ker proučuje vonj odpadlega listja, ker noče divjati z avtom po mestu, ker zastavlja bistvena vprašanja ("Si srečen?").

To je njegova žena, ki živi samo za vsebine, ki se predvajajo na "govorečih stenah". Ženska brez svobodne volje in samozavesti ne more sodelovati pri ničemer več, že bivanje z možem terja hud napor (mudi se ji ujeti program), lahko samo zre v govorečo steno in prebavi nepredstavljivo lahko vsebino. Verjetno zaradi sreče pozabi, da je že vzela dve uspavalni tableti, in spet pozabi, da je že dvakrat vzela po dve tableti, in spet pozabi…

To je grozljiva smrt ženske, pri kateri so našli knjižnico. Sama se je zažgala, na vrhu kupa knjig je ostala, in ni dovolila, da bi iskro vrgel gasilec.

To je Faber - ostareli profesor, to je vojna, to je mehanični pes.

To je njegov poveljnik, Beatty, ki skuša Montaga vrniti na prava pota. "Predstavljaj si. Človek devetnajstega stoletja s konji, psi, vozovi, počasnim gibanjem. Potem dvajseto stoletje in nedoumljiva hitrost snemalne kamere. Knjige so postajale krajše. Zgoščenost. Izvlečki. Časniki s skopimi članki. Vse se je zgostilo v šalo, drobtinčarstvo"."Klasike so skrajšali, da so jih lahko prilagodili petnajstminutnim radijskim oddajam, potem so jih spet skrajšali, da so jih lahko strpali v dva stolpiča knjige"."Iz šol je namesto izpraševalcev, kritikov, veščakov in domiselnih ustvarjalcev, prihajalo vse več tekačev, skakalcev, dirkačev, šušmarjev, grabežljivcev, tatov, letalcev in plavalce; beseda intelektualec je – tako ji tudi gre – postala psovka."

"Nismo svobodni in enakovredni že po rojstvu, kot je zapisano v ustavi, ne, temveč naredijo nas enake. Vsak človek je le podoba drugega; potem so vsi zadovoljni, ker ni nobene visoke ovire, pred katero bi trepetali, in ni nikogar, ki bi mu sodili. Tako! Knjiga je nabita puška v sosedovi hiši. Zažgi jo. Vzemi orožje in ustreli. Prestreli človekov razum."

"Tako so gasilci dobili novo zaposlitev, postali so čuvaji našega duševnega miru, saj je razum leglo našega upravičenega in razumljivega strahu pred občutkom manjvrednosti; postali so uradni cenzorji, sodniki in izvrševalci sodb. To si ti Montag, in to sem jaz."

Ko uvidi, da predavanje ni bilo učinkovito, poizkuša Montagovo vero ohraniti tako, da ga prisili, da zažge lastno hišo. Namreč, Montag po desetih letih vendarle izmakne knjigo, tik preden ostale zagorijo. Svoj brezup zaupa ženi ("nimam prijateljev, znancev"), ki ga seveda prijavi, malo pred tem, ko ga prijavijo še njene gostje, katerim recitira poezijo.

In potem pobegne k Reki…

25 komentarjev

Brilko ::

ma daj dosadni ste že s tem domačim branjem dejte raj kej o vrtnarstvu še napisat

7of9 ::

Meni pa so 'domača branja' všeč. V časih, ko smo imeli še predmet 'Samoupravljanje s temelji Marksizma' nam niso govorili o takšnih klasikih. So že vedeli zakaj.
No, sedaj pa mi takšni prispevki o domačem branju dajejo ideje kaj naj iščem v knjižnicah. Podpiram delo avtorjev, ki se trudijo in pripravijo takšne povzetke, ki s daljši od štirih odstavkov.
We are the Borg. You will be assimilated. Resistance is futile.

jype ::

Po branju si lahko privoščite tudi ogled filma Francoisa Truffauta. Super retro-sci-fi z odlično igro. Ampak knjige ne smete preskočit, ker je precej večja od filma.

"I shan't be staying with the force, sir!"

bacek ::

Brilko menim, da bi bil ti odličen gasilec...

MyotisSI ::

Ja, dobra knjiga, ob kateri se lahko malo zamislimo ...

Ta domača branja so super. Tudi Teničnim tipom, ki večinoma zahajajo na ta forum ne škodi, če kdaj preberejo kaj, kar ne vsebuje kode, pa matematike, golih dejstev ...

Včasih je treba sedeti na verandi in malo razmišjati o svetu v katerem živimo in o nas samih.
Ničesar ne želim dokazati, želim pokazati
(Federico Fellini)

gzibret ::

> ma daj dosadni ste že s tem domačim branjem dejte raj kej o vrtnarstvu še napisat

Ma daj dosadni ste že s tem nenehnim nerganjem. Dajte raje še vi kakšno novico napisat. Takšno, ki bo po vašem okusu in slovnično brezhibna (a ne, razni Toporišiči).

Od sedaj naprej, bodo offtopic nerganja in debate, ali so domača branja primerna za S-T brisana. Za to obstaja posebna tema: Kritika novic
Vse je za neki dobr!

Vikking ::

Men je pa fajn tole domače branje, z užitkom preberem.

ank ::

Se strinjam z primoz--b. Knjige je treba brati. Vsaj tu pa tam kakšno. Tako da so ta domača branja čisto vredi zastavljena. Škoda edino, da sem večino teh knjig, ki so tu predstavljene že zdavnaj prebral.

uio ::

To knjigo sem prebral in moram rečt da je kar zanimiva.

Podobno kakor film Eqilibrium, ali podobne.

Kdor hoče brat vrtnarske knjige lahko gre na primern forum ali pa napiše kak povzetek sam.

MrStein ::

A je bil Bradbury prostozidar ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

dexterboy ::

Sej ne morem verjeti...
pa koliko ste vi stari, ljudje???

Brilko: če ti kej ni všeč, lahko poveš. Imaš vso svoboščino in pravico. Še bolje pa je, da nič ne poveš (oz. napišeš) na takšen način. Saj ti ni treba brat, mar ne. Razen če ne smatraš, da je Slo-tech obvezno branje >:D

Mislim, da Ray Bradbury ni bil prostozidar. Vsaj nikjer nisem zasledil nobene informacije do sedaj - ampak res nikjer. Je pa Bradbury eden od legend piscev SCI-FI in ga lahko uvrstimo v isto skupino Isaca, Lema, Arthurja... če naštejem samo par njih.

To, da je na Slo-Tech vsak petek ta rubrika, lahko samo pozdravimo, kajti, priznajmo si, koliko od nas pa še prebere kakšno knjigo??? Osebno... priznam, že dolgo ne... in se na izredni študij nimam pravice izgovarjati. In če pogledamo trenutno Anketo... samo 15% nas je naročnikov tiskovin o IT...

Kuglvinkl: le tako naprej! Kapo dol!

Ne vem, mogoče sem prestar, ampak ko sem bil še "pionirček" :)) , so se starejši ljudje zgražali nad nami, češ kakšna je ta mladina, brez bontona in spoštovanja, pa še kaj bi se našlo. Samo dons se men zdi, da je današnja mladina še hujša... mogoče sem pa res za časom, pa čeprav delam v sektorju IT :\ :) :D

Zatorej, ljudje... knjigo v roke, na verando, čajček s čem močnim zraven, pa bo življenje takoj lepše. Pa še razmišljali bomo - kar je Guy Montagu prepovedano....
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

sidd ::

nažalost gre današnja mladina raje u šumo kaj povlečt....
Odlična novica, tudi jaz pozdravljam takšne objave na st-ju!
no idea for signature
signed
I

bluefish ::

ste me spomnili na to knjigo. Sem jo prebral že nekaj let nazaj in je bila kar zanimiva, tematika ti da misliti. Priporočam.

EDIT: se strinjam, še take objave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Thomas ::

Najboljše, kar sem bral od njega so Marsovske kronike.

Pri temle F 451 ... je bil pa še začetnik in amater. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Thomas:
Torej se ne splača prebrat?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Tolk kot Robinzona Kruzoja. Ene tolk.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MaKjaVelli ::

Ne poslušat tistih ki nergajo... nekateri pač ne znajo živet braz pritoževanja.

Lepo bi bilo, če bi bile kje zbrana ta domača branja, kot seznam mislim. Z iskanjem ne najdem nič starejših domačih branj, ker išče po obeh besedah (domače ali branje) in najde milijon novic.

Thomas ::

> Ne poslušat tistih ki nergajo...

Nergači po tvoje nimajo nikoli prav?

Včasih žal imajo. Tvoj apriorizem je neutemeljen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MaKjaVelli ::

No, stvar ni bila mišljena tako splošno kot mogoče izgleda. V mislih sem imel tiste ki se pritožujejo nad domačim branjem tukaj na slo-techu. Sej če komu ni všeč novica, mu je ni potrebno brati. Pa brez zamere.

kuglvinkl ::

Najboljše, kar sem bral od njega so Marsovske kronike.

Ja, sijajna knjiga.

Sicer pa, F 451 se seveda splačata prebrati.

BigWhale ::

Marsovske kronike? Red, Blue in Green Mars?

Ali kaj tretjega oz cetrtega? :)

Thomas ::

Ne, ne. Petega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

No, jaz kar predlagam, da Marsovske kronike kar uvrstite na seznam bodočih predlogov za domača branja. Ma Thomas kar prav, ko pravi, da je to njegova najboljša knjiga, čeravno ni najbolj slavna.

BigWhale ::

Martian Chronicles

Bom pogledal.

Camalotz ::

F 451 je simpatična knjiga za takole čez vikend.
Marsovske kronike so pa res zakon.
Vedno znova me preseneča, koliko ljudi zna pisati, ne pa tudi brati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predlogi za poletno branje?

Oddelek: Sedem umetnosti
293930 (2949) Sanjica23
»

Doktrina šoka

Oddelek: Sedem umetnosti
141306 (974) tupkovski
»

Najbolj pesimistične (vendar ne grozljive) knjige, filmi...

Oddelek: Sedem umetnosti
272464 (1977) todman74
»

Domače branje: "Bradbury, Ray. 1953. Fahrenheit 451."

Oddelek: Novice / Domače branje
255706 (4944) Camalotz
»

Znanstvena Fantastika

Oddelek: Sedem umetnosti
202996 (2522) Rudi

Več podobnih tem