» »

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Slo-Tech - Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež uporabnikov ADSL, vendar pa je mnenja, da je odločitev o razvezi stvar Telekoma Slovenije in ne države.

Boris Horvat je sicer direktor podjetja ABM d.o.o., vendar pa je 15. septembra 2004 na Urad za varstvo konkurence naslovil Zahtevek za uvedbo postopka kot občan - potrošnik. Omenjeni urad je sicer na zahtevo podjetja ABM d.o.o. že leta 2000 (in leta 2004 ponovno) ugotovil, da je Telekom Slovenije zlorabil monopolni položaj, ko je v ISDN paketih prodajal (zgolj) SIOLov CD-ROM za dostop do interneta.

Urad v svojem pozivu, objavljenem v uradnem listu poziva vse fizične in pravne osebe, ki imajo pravni interes za udeležbo v postopku, da v roku 30 dni od objave (to je do 14. novembra 2004) prijavijo svojo udeležbo in da UVKju posredujejo dokumente, ki bi lahko bili pomembni za odločitev.

Paketna prodaja ADSL priključkov skupaj z ISDN priključki je sporna že od začetka leta 2001, ko je Telekom Slovenije začel tržiti priključke ADSL. Kot je razvidno iz dokumentov, ki jih je zbrala Mladina, je Telekom leta 1999 obljubljal ADSL tudi na navadnih (PSTN) telefonskih priključkih, leta 2001 pa samo še na digitalnih (ISDN) telefonskih priključkih: "Toda za ADSL ni potreben priključek ISDN, saj tehnologija deluje tudi prek klasičnega analognega priključka (pri tem pa ne moti govornega kanala), kar je Telekom oglaševal že v svojem starem lepaku."

Če vas zanima kaj več o tej temi, pa ste vabljeni tudi k poslušanju kontaktne oddaje na temo paketne prodaje priključkov ADSL z ISDN. Oddaja bo na Radiju Slovenija na Valu 202 (frekvence 93.5 MHz, 98.9 MHz, 99.9 MHz, 95.3 MHz, 96.9 MHz, 92.4 MHz ter 97.6 MHz) v torek 26.10. ob 12 uri. V oddaji bodo sodelovali Boris Horvat, Andrej Plahutnik (direktor Urada za varstvo konkurence), Nikolaj Simič (direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije) in predstavnik Telekoma Slovenije.

54 komentarjev

«
1
2

miguelslo ::

KUL :D
_____

Arthur ::

in razsodba bo znana kdaj, če kdo ve?

marS ::

in potem je zelenooki dlakosmlednik prižgal trombo in rekel:
hja, prav zanima me kako boste dokazali da ste isdn nabavl prav zarad adsl-ja, nekak vam mormo vrnit stroške ane?;((
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Gandalfar ::

mogoce tako, da oboje hkrati narocis?

iElectric ::

skrajni čas.... Eni prido čakamo na VDSL ^^

Gandalfar ::

mislite, da bo to dejansko pohitrilo le to?

marS ::

zgleda da se njihove zaloge isdn-jev bližajo koncu in da bo kmalu prišel cajt za "varovanje konkurence". Aja, tud neke volitve so bile, ane?:P
...no more heroes...
https://ilbis.com/

zee ::

ne bi vam rad zbijal optimizma fantje, ampak enaka debata se je razvijala v začetku letošnjega leta, ko se je pričelo šušljati, da naj bi "omiljeni" telekom pričel ponujati ADSL preko PSTNja (s tem da potem nimaš več telefona za govor) . . . suhi odgovor predstavnika telekoma je bil takrat, da tega še DOLGO DOLGO ne bodo ponujali.

Dvomim, da bo iz te moke kaj kruha, ker Telekom že prejšnjih odločitev sodišč ni upotševal oz. jih je upošteval šele, ko so bili orožniki na vratih (spomnite se recimo izbire operaterja za klice v tujino).

Bi bilo pa lepo!!!

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Coinbird ::

Znano je da ISDN ni obvezen za ADSL, zakaj takih postopkov niso prej uvedli mi je uganka. Telekom ima do potrošnikov arogantno politiko in prav je, da jim nekdo malo potipa.

mathjazz ::

Naj jih vrag ... ! :)

domen555: mislim da boš pred VDSL dočakal ADSL2.
www.getfirefox.com

Poldi112 ::

Zee, kaj mislis z:
>s tem da potem nimaš več telefona za govor
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Romčy ::

Prokleta banda kako nas luščijo, vsem bi nam mogli vrnit za vse nazaj.

Bakunin ::

"we don't care. we don't have to. we are are the phone company."

to je bil priljubljen podpis ze v casih Fidoneta/Adrianeta (BBSov).

Dr_M ::

jao...ce bi jest meu kej besede doma, bi se ta analogn telefon ze zdavni odjavu.

samo da se znebim prekletega TELEkoma. ;((

>:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MitjaP ::

in potem je zelenooki dlakosmlednik prižgal trombo in rekel:
hja, prav zanima me kako boste dokazali da ste isdn nabavl prav zarad adsl-ja, nekak vam mormo vrnit stroške ane?


Men je čist vseen za prejšne stroške. Js hočem v prihodnje odpovedad vsak stacionarni telefon pr men doma, ker ga preprost ne rabim!

gfighter ::

MitjaP: Točn tko, jaz, tako kot večina mojih znancev z ADSL že od začetka samo čakam, da bo to možno, potem pa....TELEKOM, FUCK YOU....
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Keyser Soze ::

Jest bi mu kar lubčka dal....:D

Po pravici povedano, če bi vedel, da je tako simpl bi to že zdavnaj naredil. Ampak se mi ni dalo brkat po "fakn" papirjih....

Upam, da bo to seme obrodilo, čeprav se mi zdi, da bo to treba še kam drugam poslat, da bo efekt. Namreč, dvomim v nepristranskost uradnih organov v tej zadevi.

Pa če Pavle reče, da je to stvar Telekoma in ne države, ki je dolžna pravno urejati razmere na naši ljubi zemljici, potem se je tud za vprašat, če nismo še nekje pri leseni žlici ali pa gorjači.

Lee ::

Jaz se ne sekiram, saj si telekom pljuva sam v svojo skledo, ker s tem, da pogojuje ISDN za ADSL zmanšuje pasovno širino ADSLu, ter s tem tudi hitrost ADSLa, kar pa je seveda voda na mlin kabelskim operaterjem, saj se lahko praktič dosegajo hitrosti do 100Mbit/s pri ADSL pa samo teoretično do 24Mbit/s. Kabelski operaterji pa so očitno pod vplivom SiOLa, saj ne ponudijo višje hitrosti prenosov, kot jih ima SiOL, da se ne bi zamerili SiOLu, ki bi jih potem zaj..val, pri gradnji oz. rekonstrukcijah kabelskih sistemov na tak način, da ne bi dali ustreznih potrebnih soglasij. in tako bo še Telekom imel vedno vse vajeti glede cen in hitrosti interneta preko širokopasovnih linij.
LP

drejc ::

Adsl ma na razdalji 1 km max 8mb/s. Kje si najdu 24mb/s, ne vem.

Totscha ::

Verjetno je imel v mislih VDSL.
Haters gonna hate... ;)

Boeing ::

Že dolgo upam, da jim bo nekdo končno prišel odspredaj, in jih po domače povedano, lepo po balkansko zjeb*l !

Nej že enkrat za klinčev isdn začnejo ven metat in polagat raje vdsl... ljudstvo bo imelo več od tega + zaslužki bojo bajno večji - kar pa nekomu ne proradi...

J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Exilian ::

Boeing: kam ma to vse veze z tožno??
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

Boeing ::

Veze ima točno toliko, da se mi takšna situacija, kot je zdaj (izkoriščanje monopola z obvezno nabavko isdn-ja) zdi totalna svinjarija in kot sem že napisal, upam, da jih bo sedaj končno nekdo prišel odspredaj!

Gantar je pa itak šef idiotov... izkoriščanje monopola JE stvar države !

J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

MasterMind ::

Ne mešat ISDN-ja in xDSL-ja. ISDN ADSL-ju nič ne odžira! Ker sta na ločenih linjah. (tko sem slišal) Kar se tiče zakaj morš še ISDN nabavt? To pa zato, ker se hočjo znebit analognih telefonov.
Gentoo, KDE uporabnik.

iElectric ::

Hja, VDSL obljubljajo že dolgo časa! Rekli so da so spomladi testirali in da naj bi poleti že bilo na voljo!

Lee ::

drejc omenil sem teoretično najvišjo možnost ne pa tisto, ki jo uporablja Siol. Drugič malo bolj podrobno preberi. Kar se pa VDSL tiče pa je uporaben samo 2-3km od centrale, ADSL pa nekje 6km.

Kar se pa tiče linij ISDN uporablja 2 parici(2 kanala), ADSL pa uporablja eno od teh paric. Da ne prihaja do medsebojnega vpliva je so analogna telefonija, digitalna telefonija razdeljena na posamezne frekvečne pasove. Tako je klasična telefonja zavzema najnižji frekvenčni pas, potem ji sledi ISDN, ki je širok nekje 2X več od navadne telefonije, ostali predel pa zaseda ADSL. Zato je za ADSL dovolj analogni priključek z delilnikom oz. A/D pretvornikom na katerga se priključi ADSL modem, tako se lahko tudi prosta pasovna širina, ki jo zaseda ISDN izkoristi za ADSL, kar pomeni večjo hitrost interneta.
LP

SXR ::

Bljak. Kdo ve zakaj je UVK to storil prav sedaj ? Hmmm. Naključje ? Ej , a se ne bo kmal vlada zamenjala... Nakljucje ? Tozba WWI . Nakljucje ?

Na zalost ne verjamem v nakljucja. :|
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

MrStein ::

Kontektirali pa ste vsi UVK, upam. A ne ?
Jaz bom takoj, ko bom domov prišel.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

carota ::

Imam ISDN in bi rad naricil ADSL ter odjavil ISDN. Ce je problem teh 2h zic, jih imam. Zakaj ne morem odjaviti telefona, ki ga ne rabim? ;((

Lp,
Martin

mujek ::

Kdo vas sili da uporabjlate telekomove storitve?
Kda vas je prisilil da ste kupili ADSL in ISDN?

zeleznika ::

Kdo?
Veš, nekateri nimajo možnosti nabavit kabelsko, ker je nimajo.
Kot drugo, te pa pri Telemachu nategnejo kot pras... ko ti oblubijo en mega prenos, dobiš pa pol mega. To se je men zgodl.
Sem jih poslal v kur..., ter šel neglede na stroške na ADSL+ISDN, pa še srečo sem imel, ko sem na prvoaprilsko akcijo naletu - 1 SIT+ISDN.

Sigurno pa je svinjarija, da prodajajo ADSL+ISDN ker vsi vemo da dela brez ISDNja. Ampak jebiga, tak je naš svet.

lp

Banananjam ::

Itak da se da imet zraven ADSLja navadno PSTN linijo. Samo potem se potrebujejo dvojni DSLAMi (za ISDN in PSTN), trenutno je za Telekom problem ker morajo laufat digitalni in analogni sistem in njihov veliki načrt je itak čist zamenjat analogne priključki z ISDN. Zlepa ali z grda.

PS: ČE pa ne uporabljate stacionarnega telefona je pa to vaš problem. Je cenejš kot mobitel ;) Pa še seva ne:D

MrStein ::

Tukaj pa je link na oddajo na Val 202 : Vroči mikrofon
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Senitel ::

Dvojni DSLAM-i... Odvisno kake DSLAM-e ima Telekom ane. Iskratelovi delajo čisto cool tako na ISDN kot običajni analogni liniji ( recimo tole)...
Je pa Telekom itak eno čudo, kjer vsak dela nekaj posvoje in eden ne ve za drugega. V bistvu me čudi da sploh kaj dela... >:D

Alexius Heristalski ::

Hja, VDSL obljubljajo že dolgo časa! Rekli so da so spomladi testirali in da naj bi poleti že bilo na voljo!
VDSL-a najbrz ne bo. Trenutno najboljse kaze ADSL2 in ADSL2+. Vam recem ...
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Flamer ::

Ja, sam VDSL so vsaj omenjali ADSL2/+ pa ne.

CCfly ::

VDSL testiranje je že zaključeno.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

keber ::

Je kdo poslušal pogovor? Take slame, kot jo je mlatil telekomovec, pa že dolgo ne. Me je imelo, da bi poklical na radio, da ga napizdim v živo. Samo žal niso sprejemali takih klicev :(

Arcueid ::

Lee, ti govoris bedarije. Tukaj imas primerjavo adsl standardov.
ADSL je max 8mbit. Frekvencni pas, ki ga uporablja ISDN je na koncu precej zanemarljiv. Kabel res naj bi zmogu 100mbit in tudi vec, sam z posebno opremo. V Sloveniji kabelski operaterji ponavadi uporabljajo enega od DOCSIS standardov, kar pomeni 30-40mbit downloada na en COAX kabel. Razlika med kablom in adsljem pa je ta, da je parica pri ADSLju cisto tvoja, COAX pa si deli vec userjev, tako da 40mbit bi lahko imel samo eden.

BigWhale ::

Ce bi bil telekom pameten, bi ponudil free isdn upgrade, pa se en mesec zastonj klicev. ce bi vzel isdn. Bi se vsaj koncno znebili stare opreme... Ki jo bodo vlacil okrog se 20 let... In podpirali spesnajst standardov...

swar ::

Hja zakaj pa bi ponudl free isdn pa nekaj klicev?Sej nimajo konkurence...Treba obrat narod pa nasuh nategnt dokler se le da.Pa naj se kdo rece da v politiki ni mafije.

sankus ::

"Kdo vas sili da uporabjlate telekomove storitve?
Kda vas je prisilil da ste kupili ADSL in ISDN?"

~57 babic/dedkov, k niso hotl podpisat peticija na napeljavo kabla...

BigWhale ::

ce bi ponudil cheap upgrade, bi bila tranzicija hitrejsa...

CikO_HD ::

No malo vas bom razočaral, ISDN in ADSL - kot prvo noben nobenemu nič ne odžira (se pač signal ADSL dvigne za tistih par kilohercev), kot drugo - do hiše imate vsi srečni lastniki ADSL priklučkov speljan samo en kabel v katerem se uporabljata samo 2 žici (od tod ime parica). Kljub temu da dobite ISDN ne dobite dveh žic zraven ampak se samo moduliranje signala iz analognega spremeni v enice in nule se pravi v digitalni format. Vse skupaj deluje pri višji nosilni frekvneci (če se ne motim do 128 KHz - če se pa - oprostite). Tukaj se tudi konča zgodba o ISDN-ju. Če pa hočete imeti ADSL pa se nosilna frekvenca dvigne do, če se ne motim, 1 GHZ (zato pa rabimo pred ISDN pretvornikom tisto škatlico, ki loči signal ISDN in ADSL (do 128 KHz in nad tem za ADSL). ADSL pa uporablja kanale, ki jih potem združuje in tako veča hitrost prenosa - pri VDSL pa se frekvenca dvige recimo do 2 GHz pa dobimo večji prenos vendar z dolžino kabla se visoka frekvenca zgubi - zato kratke daljave pri VDSL - tja do 3km vendar tehnika gre naprej kot tudi moduliranje signala .....

Kar se tiče - da rabimo ISDN za ADSL - enostavno ni res ....
ADSL deluje brez ISDN - vendar Telekom že nekaj časa hoče posodobiti tole naše omrežje in ni ga boljšega načina, če še mi dodamo kakšen tolar ...

Da bi Telekom sedaj prenehal nuditi ADSL + ISDN skupaj - mislim, da za Telekom to nima smisla ... Sicer pa je na slo-tech-u kaj nekaj dobrih povezav na tematiko ADSL in sedaj ADSL2+ prebrati jih ne bi bila res škoda !

PS
jaz pa pravim, naj živi telekom - res da je velik dinozaver vendar včasih naredi tudi kaj dobrega !
Tako skrajni čas, da dela!

guest #44 ::

Mah, koga j*** če hoče posodobit omrežje!! Meni in vrjetno še ostalim 1999998 je navadna analogna linja popolnoma dovolj. Kakšno korist mamo od ISDN-ja če (fiksni) telefon uporabljamo 2x na mesec (pa tudi če bi ga več uporabljali)!? ADSL pa bi vsem koristu, ker vrjetno še velika večina ima navadem modem (ki seveda, ni zastarela tehnologija?!) :|

Nočem bit žaljiv, samo se mi gnusi to da kako lahko zagovarjaš telekom (njegovo poslovno politiko)!?? ;((

Najraje bi tiste, ki so si trenutni sistem izmislili dal pred strelni vod!! ;(

*off-topic* vem da se podobne nepravilnosti dogajajo tudi v drugih (razvitih) državah, samo vedno bolj se mi dozdeva da je naša politika ena najbolj bednih!?

Romčy ::

Ker tolko omenjate ta VDSL predvidevam da imate vsi tisti doma linije 8mb pa da vam to še ni dovolj. Kaj boste dajali za vdsl (ne vem na pamet 30 jurjev) za srfat in pobirat kak film, al mislite da bo vdsl 10 jurjev če je pa že adsl 8mb ful drag. Mislim da je 8mb ZAENKRAT čisto dovolj.:\

gfighter ::

Čist simple, prodaja produkta (ADSL), ob katerem moraš obvezno vzeti še drug produkt (ISDN) in sploh nimaš možnosti izbire pa čeprav tehnika v tem primeru ne postavlja nobenih omejitev, je navadno izkoriščanje monopola v vseh normalnih državah. Svinjarija, v glavnem. Spomnite se Microsoft VS. Netscape. Samo pri nas pa država izkorišča monopol, ki ga je sama legalizirala, kar je še toliko večji podn. Sej smo vsi vedeli to, ko smo podpisali pogodbo, ampak vseeno je to ena velika svinjarija.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

CikO_HD ::

No kar se tiče njegove poslovne politike - glede ASDL-a in ISDN-a, tu nimaš kaj zagovarjati - takšna je, pa pika. Imam pa pravico se NE STRINJATI z njo in po možnosti od Telekoma zahtevati, da prekine s takšno politiko. Kar pa verjetno še hitro ne bo, saj konec koncev ni to v njegovem interesu - tudi sam g.jverne bi najverjetneje iskoristil možnosti dodatnega zaslužka, če bi bil šef kakšne večje korporacije ....

Res je žalostno, da dela to telekom z nami (sem malo starejši) pa se še spomnim, kako sem kopal jarek in se veselil prvega telefonskega klica doma. Spomin se tudi kako sem prosil, ob nabavi svojega prvega modema (14.4 kb/s), da me dajo na direktno linijo, saj preko PCM-a pač takrat se še ni dalo deskati po BBS-ih. Kljub temu, da je minilo kar nekaj časa preden sem bil prevezan na direktno linijo in sem lahko užival v polnih 14.4 kb/s so bili telekomovci vedno korektni do mene nikoli me niso žalili, da me bodo dali pred strelski vod ....

Kar se pa tiče ADSL pokritosti bom rekel takole - pa mislim, da ne bom v temo brcnil - danes ima preko 50% prebivalstva možnost priklopa na ADSL, pa ga večina ne iskoristi (enostavno nimajo vsi potreb po 1MB pipici). Skoraj vsi v večjih mestih lahko izbirajo med ADSL in Kablom - se pravi, če ti ne paše Telekom pač pojdi k drugemu !!!
Sicer pa zakaj se sploh jezite na to temo - skupaj naredimo en močen forum in zahtevajmo od telekoma, da loči ADSL in ISDN !

Zmagamo lahko vendar verjamite mi zmaga bo pirova - bojo pač dvignili ceno za navaden priklop, ali pa dvignili ceno za ADSL priklop, ali pa enostavno prešli na IP telefonijo in ne boste verjeli spet dvignili ceno ! - telekom to lahko naredi a ne ?

Še dobro, da nismo v tujini (vam lahko povem, da imajo v Avstriji dražje pakete pa verjamite mi - ne delujejo pol tako dobro kot Telekomov (več izpadov....), poglejte Hrvaško .... tam so tudi kratko potegnili ....

Je pa škoda, da nismo v kakšni drugi državi, kjer je ADSL zastonj ! Škoda .....
:D
Tako skrajni čas, da dela!

MrStein ::

"bojo pač dvignili ceno za navaden priklop"

Cene ne oblikuje Telekom ampak je to v nekem dogovoru z agencijami, vlado itd...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upravno sodišče v primeru ADSL pritrdilo Telekomu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5718930 (16640) Glugy
»

Telekom Slovenije z vezavo ISDN/ADSL zlorabil monopolni položaj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
9027204 (21398) BlaY0
»

ISDN za -15.000 sit

Oddelek: Omrežja in internet
252151 (1529) perci
»

ADSL brez temeljev?

Oddelek: Kaj kupiti
322387 (1581) Keyser Soze
»

Link - Pohvale in pritozbe

Oddelek: Omrežja in internet
152177 (1778) calidus

Več podobnih tem