» »

Microsoft opozarja azijske države.

Microsoft opozarja azijske države.

ComputerWorld - Microsoft Corp. je opozoril azijske države, da lahko pričakujejo patentne tožbe ker uporabljajo Linux operacijske sisteme namesto Windows programske opreme - Linux naj bi namreč kršil kar 228 patentov.

Ministrstvo za obrambo iz Singapurja je prešnji mesec namestilo na 20.000 računalnikov odprtokodno programsko opremo namesto Microsoftove. Ostale azijske države prav tako vedno več uporabljajo odprtokodne rešitve. Kitajska, Japonska in Južna Koreja so se celo sporazumele, da bodo skupaj razvijale aplikacije ki tečejo na Linux-u. Kitajska vlada pa tudi trdi, da vidi v povezavi z Microsoftom oz. njegovo opremo potencialno grožnjo. Teoretiki zarot namreč verjamejo, da določeni paketki v Windows kodi lahko omogočijo vladi ZDA dostop do njihovega interneta in ga onemogočijo, kar bi se po vsej verjetnosti zgodilo v primeru vojne s Tajsko. Celoten članek lahko preberete tukaj: ComputerWorld

Nekomu se pa hlače tresejo[>:D]

43 komentarjev

Tilen ::

Saj ne morm vrjet. 8-O :D :D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

WarpedGone ::

Oldest trick in the book: Fear, Uncertainity, Doubt aka FUD.
Zbogom in hvala za vse ribe

Jeebs ::

Hm... Kok patentov pa naj bi M$ imel vsega skupaj?:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Slowenc ::

Vsak izgovor je dober.
Skiny gate.

Alex- ::

Keri loleki :D

madmitch ::

Torej, če kupim avto pri katerem je proizvajalec kršil patent, me nosilec patenta lahko toži. Ja to je pa samo v največji demokraciji možno.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

c3R4R ::

Valda. Bo računalniška vojna.. Sej Koreja najame svoje hekerje da šarijo po ZDA... Drug drugmu vdirajo...
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

Jernej L ::

"windows security makes swiss cheese look solid."

OZZY ::

ena boljši od M$-a.
Go with the flow.

Jebiveter ::

Se dobro da obstaja MS! Ker drugace, komu bi se spejal vsak drugi dan? :D >:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

nicjasno ::


Teoretiki zarot namreč verjamejo, da določeni paketki v Windows kodi lahko omogočijo vladi ZDA dostop do njihovega interneta in ga onemogočijo, kar bi se po vsej verjetnosti zgodilo v primeru vojne s Kitajsko.


Pametni ti kitajci, ni kaj. Svaka jim cast.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

pipalul ::

Ne gre za 228 ampak za 283 patentov. In ne gre patente, ki bi zadevali samo linux, ampak tudi Windowse. Sicer pa avtor studije, na katero se sklicuje Ballmer, pravi:
"Microsoft is up to its usual FUD. Open source faces no more (if not less) legal risk than proprietary software. The market needs to understand that the study Microsoft is citing actually proves the opposite of what they claim it does," Ravicher said ...
Celoten clanek najdete tukaj.


Ballmer se mi itak zdi klovn, nekatere druge bolj spominja na botra - I could just hear the Godfather saying to a room full of businessmen:
"You know, if you want to join our trade association, then you should know that if you choose to use some other union, well, something bad might happen to your business, and we wouldn't want that, now would we?"
In slednji, niti niso tako osamljeni.
Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me

minmax ::

nicjasno: mislim da so se kitajci naučil enkrat za vselej, ko so dal svoje predsedniško letalo servisirat v zda...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-p...

darkolord ::

Kje piše o kakšnem servisiranju??

cekr ::

The Chinese government, in particular, sees its reliance on Microsoft as a potential threat. Conspiracy buffs believe certain patches in the Windows code might give U.S. authorities the power to access Chinese networks and disable them, possibly during a war over Taiwan.


Dajmo se že naučit malo zemljepisa in angleških prevodov.
Nekoč smo se o tem že razpisali.

Tajvan ni Tajska.
Taiwan ni Tailand.

Taiwan = Tajvan

Tailand = Tajska

Kitajska bi si zelo težko privoščila vojno proti Tajvanu, proti Tajski pa sploh ne. Da ne govorim, da je še kakšna država vmes med Kitajsko in Tajsko.


Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

NoUse4AName ::

Kitajci so zelo nacionalističen narod, veliko raje bojo uporabili svoj izdelek kot pa tujega, še posebej ameriškega.

sash69 ::

lol!!!pa sej ne morjo bit resni...mogoce jih bo pa le to spravilo k pameti in bojo mogoce zaceli ponujat operacijske sisteme po razumljivih cenah,ne pa da moras cetrtino place v slo dajat za OS.mislm ej...ja sej...drugace pa morajo nekako denar dobit..:D

Exilian ::

NoUse4AName: mogoče zaradi tega ker so komunisti na oblasti (če se prov spomen SZ tut ni uporabljala zahodnih tehnologij).

NoUse4AName ::

Nebi rekel. Zato ker so komunisti so edino mogoče malo bolj paranoični.

64202 ::

Zaceli bodo pa s tem: IS NOT OPERATOR

LOL :D

(mind you, to je sele zahtevek, ampak vseeno:)

Spc ::

Torej bo MS sedaj odločal kakšne OS-e "bomo" imeli .. če ne pa nas bodo tožli.
HAHA

Kakšnih fint si še ne bodo vse domslili.

Tilen ::

Bruhaš, saj pravim :>
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

ender ::

Najbolje pri tej novici je to, da takorekoč nobena od držav, ki jim MS grozi s patentnimi tožbami, (še?) ne priznava software patentov - hkrati je to tudi zelo dober razlog za Evropo, da se odreče SW patentom.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Phoebus ::

MaliMehki kot MaliMehki pač.

Ziga Dolhar ::

WTO je ena taka "država" ...
https://dolhar.si/

minmax ::

glede tresenja hlač pa tako...

ne želite si tega, da bi microsoft kar naenkrat začel hirat.... ker potem se bodo začele usuvat domine in bo marsikoga drugega to še zelo hudo prizadel.

to da bi linux vzpostavil eno normalno konkurenco na določenih trgih, bo čisto dovolj... najbolj idealno bi bilo seveda desktop, saj je to ravno glavni microsoftov adut, svojo prevlado na desktopu vedno izkoristjo za prevlado še na drugih trgih - serverje so osvajal od spodaj navzgor, v konzole so tudi šli s svojimi desktop izkušnjami, v media center itd.. itd... skratka, tam se mora vzpostaviti ravnotežje (pa magari če apple dobi 50%) ampak to je najmanj realno. v vseh drugih trgih bo linuxu kažje kot tu, kjer je inercija dejansko največja.

MitjaP ::

Pozabljajo eno pomembno dejstvo: država je suverena v najširšem pomenu in pravnem vidiku te besede. Njen suverenost poleg osebne in teritorialne suverenosti obsega še jurisdikcijo. Ni je države na svetu, ki jo je mogoče tožiti pred katerimkoli sodiščem, pa naj si bo ravnanje države iure imperii ali iure gestionis. Državo je kvečjemu mogoče tožiti pred njenim lastnim sodiščem. V primeru neuspešnosti, pa je mogoče, da se podjetje posluži diplomatske zaščite. V takem primeru je mogoče mirno reševanje sporov med državami, kar pa zahteva privolitev države kršiteljice. Glupost je, da grozijo s tožbami kar vsepovprek. V praksi je tožiti državo, nekaj najtežjega! Noben jih noče tožiti pred njenimi lastnimi sodišči (to govorim za primer, če tožnik ni njen državljan), ker je v močno slabšem položaju (stroški, jezik, druga postopkovna in materialna pravila, problem prakse in tradicije, problem pomanjkljivih ureditev, patriotski duh in s tem morebitna pristranskost domačih sodišč,...).

That ain't gonna happen.

Gigabit ::

Verjetno bi imeli več uspeha, če bi napovedal vojno. Pravo vojno mislim. Ker tole je pa res naravnost smešno.

MasterMind ::

Vojna nebi bila dobra! Ker delavci bi imeli namesto spajkalnikov puške! Kdo bi pa pol za nas delal rač. komponente? :D
Gentoo, KDE uporabnik.

lorenz ::

Se eno potrdilo da mirko-softu ni nikoli slo za racunalnistvo ampak samo za kasirungo.

rekunius ::

Ahem:

WHEN MONEY TALKS, BULLSHIT WALKS!


to reklo se samo od sebe potrjuje in ni potrebno razlage :\ .
Motiti se je človeško.

minmax ::

mitjap: ... vse res, samo ti si zamudil New World Order Svetovne trgovinske organizacije (WTO).
Pojdi si prebrat GATT in TRIPS sporazuma in poglej na koliko področjih so se države odrekle suverenosti v zameno, da so lahko v WTO.

Kdo ima pa škarje in platno v WTO se pa ve...

Država se mora v času globalizacije odrečt suverenosti, če hoče kaj mrdat . No, lahko seveda ohrani popolno suverenost, a za visoko ceno. To je naredila Severna Koreja.

MitjaP ::

Minimax: letos bral kr dost v zvezi z WTO, tko da bi ti predlagal, da greš še enkrat brat. Tam notr boš odkril, da paneli sicer predlagajo odločitev, da jo pa pol skupščina WTO lahk sprejme samo, če je soglasno potrjena - zanjo mora glasovati tudi država, ki naj bi bila "obsojena" (v narekovaju, ker ne gre za obsodbo, ampak bolj za ugotovitev kršitve, ker je akt zgolj ugotovitveni). Druga varianta je možnost protiukrepov po GATT, ki so vključeni v sistem WTO (samo v določenih primerih). Tretja varianta je spor v okviru WB, kar je tudi samo teoretična možnost.

Države se v primeru WTO niso odrekle suverenosti, vsaj ne v vidiku jurisdikcije. Sankcionirano je lahko kvečjemu gospodarstvo neke države, ne pa neposredno država kot mednarodnopravni subjekt.

link_up ::

sami fdvjevci :D

fantje hvala bogu, da obstaja naravoslovje(ne se sekirat, vem da je offtopic cist) :)

drugace pa ... MS dela neumnosti...zato, ker ima pac 3/4 vrlih ekonomistov, ki verjamejo v denar in samo v denar(kakor, da ni nicesar drugega na svetu)...ah ekonomisti :)
In and Out

MitjaP ::

fdvjevci pa nimajo žal s pravom nič skupnega :)
Bolj materialne vire prava študirajo (=družbene pojave), ne pa aktualne, realne ureditve :)

Ziga Dolhar ::

MitjaP: si študent, absolvent al že diplomiran? In kater letnik? :)
https://dolhar.si/

Matev ::

Teoretiki zarot namreč verjamejo, da določeni paketki v Windows kodi lahko omogočijo vladi ZDA dostop do njihovega interneta in ga onemogočijo, kar bi se po vsej verjetnosti zgodilo v primeru vojne s Tajsko


potem smo pa mi jezni ker nas zamenjujejo s slovensko 8slovaško) in slavonijo

tuki na slo-techu pa ne ločijo med tajvanom in tajsko

kitajska je proti TAJVANU ne proti TAJSKI

minmax ::

mitjap: ne govorim o jurisdikciji. ... dejstvo je kaj WTO de-facto pomeni za države, ne juristično :)

de-facto pomeni, da si država preprosto ne more več privoščiti izvajati suverenosti, čeprav je de-iure ne izgubi.

Problem nadnacionalnih združb kakršna sta npr. WTO in WIPO je, da se izmikajo nadzoru civilne družbe. In s tem nadzoru na sploh. Odločanje v njih je nepregledno in velikokrat poteka z izsiljevanjem šibkih (dobesedno). Civilna družba si ne more privoščit letat od miting do mitinga iz enega konca sveta na drugega in splektart, da bi kaj dosegla, in še ne spustijo jo zravn... velike korporacije si pa lahko. No in civilna družba potem odgovori na edini način, ki je izključno v njeni domeni - demonstracije.

za zadnji velik problem, ki se tiče digitalnih pravic, glej:
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=...

Ferplay ::

Matev in cekr:

Opravičujem se vama in tudi vsem ostalim za napako pri prevodu ki sem jo storil.:8)

Obljubim bom drugič bolj pazljiv.;)

Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

Krofojed ::

Ne gre za 228 ampak za 283 patentov. In ne gre patente, ki bi zadevali samo linux, ampak tudi Windowse. Sicer pa avtor studije, na katero se sklicuje Ballmer, pravi: "Microsoft is up to its usual FUD. Open source faces no more (if not less) legal risk than proprietary software. The market needs to understand that the study Microsoft is citing actually proves the opposite of what they claim it does," Ravicher said ...

Hm, zna biti res, da Windows ne krsi nic manj patentov kot Linux. Ampak Microsoft se je zavezal svoje stranke scititi pred tovrstnimi tozbami, pri Linuxu pa po vsem videzu tovrstno zascito nudijo samo nekatere distribucije, pa se to ne ravno popolno.
http://www.microsoft.com/presspass/press/2004/nov04/11-10IPProtectionFAQ.asp

Poldi112 ::

V bistvu MS s tozbami dela FUD, ker dejansko ti nic ne more. In potem gret ti kot ena "normalna" stranka raje k MS, ker so te nategnili s tem da si bolj varen kot drugje.
So pa seveda se druge oblike varnosti, kjer MS tudi razlaga da je zelo varen, pa vsi vemo kako res je to...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Krofojed :

Ampak Microsoft se je zavezal svoje stranke scititi pred tovrstnimi tozbami, pri Linuxu pa po vsem videzu tovrstno zascito nudijo samo nekatere distribucije, pa se to ne ravno popolno


In na podlagi česa misliš tako ? Aja, MS-ove propagande ? Seveda ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Krofojed ::

Pravzaprav se kaj takega prebere tudi kje drugje. Pa celo MS v svoji propagandi navadno ne laze naravnost. Druga rec ja, koliko je taka zascita koristna - to bi moral povedati kak pravnik, ki ve, koliko je groznja huda.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
38828702 (20398) Matevžk
»

Mozilla odvisna od Googla? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
6610060 (7627) poweroff
»

Slovenska država ne pozna odprtih standardov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
17014816 (11905) krho
»

Microsoft trdi, da je varnost Linuxa mit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
12910843 (7604) _n00b_
»

Windows XP Starter Edition

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
453511 (3511) BigWhale

Več podobnih tem