» »

Microsoft trdi, da je varnost Linuxa mit

1
2
3

BBB ::

Gandalfar:
To je res. Ampak rezultate dela nesposobnih programerjev se laže skrije v zaprti kodi, posledično je kljub večjemu številu lukenj sorazmerno malo vidnih. Če bo kdo javno razkril, da nikdar ne zaklepa vhodnih vrat, se bo občutno bolj izpostavil tatovom, kot če jih bo imel še naprej odklenjena, pa za to nihče drug ne bo vedel. Čeprav mu bo kakšna dobra duša žal prepozno svetovala, naj jih vendar zaklepa.
Odprta in zaprta koda imata vsaka svoje slabosti. Vendar ima odprta koda več dobrih kot slabih strani. Seveda če ne gledam na ravnovesje v makroekonomiji, katere pravilno funkcioniranje je ključno za obstoj družbenega reda.

Nerdor ::

FreeBSD, NetBSD in OpenBSD jih pa (še) ne ogrožajo1? :D

Microsoft ::

Dons (oz. jutri, v cetrtek) zhutri grem od doma za par ur, glih tolko da ati pride domov in opravi z snegom.;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Nerdor ::

Vsi poznajo delovanje algoritmov DES, 3DES, SSH, SSL, Blowfish. Vse je "odprtokodno" dokumentirano, pa kljub temu, ne slišim, da bi komu vdrlo ... OK slišal sem za SSH buge, ker so z raznimi stringi naredil programu SSH stack overflow, ampak, dejnsko ni nikomu uspelo razbiti ključe, ki so bili razviti pred očmi javnosti. :8) Torej security WORKS! Poglejte recimo proaktivno zaščito OpenBSD. Ves oper. sistem je viden v izvorni kodi, vendar je secure by default! Kaj pravite na to!?

PS: Glandalf: BSD licenco sem zbrisal!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

BBB: ceprav, ce neko stvar ljudje gledajo ze od vsega zacetka in ne samo takrat, ko postane zelo popularna, se da veliko skode ze prej popravit

Gandalfar ::

Nerdor: kaj ima BSD licenca za varnostjo? Ne mesaj v debato nerelavatnih stvari.

gfighter ::

Maš srečo...jest sam ven pogledam pa....:'( :'( :'(

Aja...pa jutr je sobota ne pa četrtek...preveč za računalnikom??? ;)
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Gandalfar ::

wtf.. kako je jutr sobota. Ne me strasit. A to pomen da sem en dan zgubu.

men nc jasn

Nerdor ::

Gandalfar: pomiri se, dones je petek, ker je ura 00:05 zjutraj. Torej smo 5 minut v petku. Torej, če je dones petek, je jutri sobota. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

gfighter ::

eh, ne skrbi...sej petka maš še 23 ur pa 54 minut :P
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Microsoft ::

Eh ne, zatipku sm se. No, dons v petek grem na teren.

Sm pa zdele vn pogledu, pa cist nc ne snezi. Se tolko ni, da bi veter popihal sneg iz strehe, da bi vsaj izgledalo, da snezi.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

dukedl ::


Nerdor:
Zadnji primer je ruska skupina, ki je odkrila, kako pretentati shemo SP2. Microsoftova reakcija.. se bomo načakali še in še ...


dej link...
lp dukedl

Gandalfar ::

BBB ::

Gandalfar,
ljudje gledajo kodo, a ne vidijo vsi lukenj, sploh pa ne takoj. Sicer bi to vse videli že programerji med razvojem. Če bi bil človek zmožen opaziti vsako lastnost takoj, ko bi ji bil izpostavljen, bi bili že pred par tisočletji na tem tehnološkem in družbenem nivoju kot smo danes. Nekatere stvari ostanejo človeku skrite kar lep čas, čeprav jih ima pred nosom. Kakšnih nagnjen pa je oseba, ki jih prva odkrije, pa je bolj stvar sreče/nesreče. Kje so bili ti ljudje ostrega vida, ko je Hitler začel s politično kampanjo (je bilo namreč še daleč do masovnega klanja, a vendar je po tem že dišalo)? So bili med tem ves čas pri optiku ali rinologu???

In to ni le problem Linuxa, ampak kitajskih hlač s slabim šivom točno pod anusom in na splošno katerekoli tehnologije. Seveda se da to razširiti tudi na sociologijo, psihologijo in ekonomijo (ki je seveda tesno povezana s prvima dvema).

Nerdor ::

ZS za link Defeating Microsoft Windows XP SP2 Heap protection. Preveč hard-core, da bi objavil link.. je pa v angleščini.. :D :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

bodylanguage ::

Glede Linuxa in MSa večkrat opazim izjemno inteligenco uporabnikov slo-techa..
1. Večina vas piše tko kot bi napisali najmanj enega ali pa dva OS, dnevno prelagali podatke sem pa tja po registrih v asmju in meli C,C++, Linux kernel pa Win32 API v malem prstu. Vsi strokovnjaki za ne vem kakšne luknje, patche in podobno. Čeprav žal ni tako - če bi bilo, bi bla Slovenija res ena hudo napredna dežela.
2. Enako kot pod 1. se oglašate tko kot bi bili vsi menedžerji in vsi vedli, kaj firme hočjo. Nekateri znate celo makroekonomijo, ki se glasi takole: "Če bi Windows nadomestili z Linuxom, bi rešili vse probleme proračuna, zraven pa bi ostalo še za prizadete v cunamijih". Oziroma tko približno.
3. Pol so pa tu še tisti, ki se majo za člane "community" in seveda lajajo na vse strani in se kitijo s tujim perjem, sami pa niso napisali niti 1000 vrstic od tistih milijonov vrstic kode.

Skratka, veliko besed, malo dejanj in znanja. Realnost je pa takšna -
http://www.feri.uni-mb.si/forum/display... .
Sej se vidi, kaj faks producira (od 200 vpisanih jih pride ven 10%). Nekak tko kot pri smučanju - če Tina Maze zmaguje, vsi Slovenci mislijo, kako dobri smučarji so.:D 8-)

Olajuwon ::

Z bodylanguage tremi točkami bi se lahko kar strinjal
Ne razumem pa v čem je poanta linka...
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

iration ::

> 3. Pol so pa tu še tisti, ki se majo za člane "community" in seveda lajajo na vse strani in se kitijo s tujim perjem, sami pa niso napisali niti 1000 vrstic od tistih milijonov vrstic kode.

No, enih par osebkov tukaj zelo rado pove, kako so prevedli nevemkakšna opensource jajca in se jim zdi ne samo da so vsaj boga za jajca prjel, če že niso še mal večji carji. Aja, pa uni fakerji z vlade so jim ukinl ministrstvo za financiranje prevodov, kera pizdarija mislm ej :)
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

V-i-p ::

marko_stamcar, preberi malo tole. Bodi pozoren na nek moj stavek >:D ;)

Hint: očitno nas je že več, ki smo to opazili in nekaj bo že na tem... Sarkazma se pa tukaj le navadi, jaz sem se ga že :D
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

Bistri007 ::

Ja, Windowsi so res bolj varni. Sem si vsako leto instaliral Linux (najnovejšo verzijo ene od distribucij) in me ni prepričal. Fonti so obupni, nima ClearTypa, potreboval sem pol ure, da bi našel kak antivirusni program (cene so obupne - so cenejši WinsiHome+Norton kot en tak antivirusni program) >:D

Meni gre res na živce, ko se eni hvalijo z ne vem kako varnostjo Linuxa le na osnovi tega, da ima uporabnik in procesi pravice kot 'guest account'. Saj tudi na Windowsih lahko zakleneš ven vse procese, ki potem tečejo z minimalnimi pravicami. Ali pa za vsak proces narediš poseben uporabniški račun. :)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

metalc ::

Je tisto res ali ne, takšnega pamfleta bi se moral sramovati vsak osnovnošolec.

Poldi112 ::

Bistri, nekaj mi pravi da si v win sistemu admin in ne user...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

Sem sele zdele opazil, da so zagovorniki odprte kode na veliko lajali o tem, da je boljse, da je koda odprta sirsi javnosti.

Kaj je z 'odprtjem' kode tega portala? Kako dalec je?

Pa tudi zanimivo je to, da ne lajate nad monopolistom Googlom. Verjetno zato, ker je na Linuxu, ki itak rulajo. Ampak Google je monopolist in ostali (Yahoo, MSN , 'Ask Jabber') se ne morejo vkljucit v ta posle.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

No, nekateri pisemo na podlagi vsaj desetletnih izkusenj iz obeh (celo vecih) operacijskih sistemov, administracije sistemov, programiranja, hackinga driverjev in kernelov in user supporta za oba sistema.

Pa se nam se vedno zdi, da je McGrath malo nakladal. Preberite userfriendly, ki je bil objavljen v nedeljo. Sem dal ze link v eno drugo temo.


Microsoft,

Koda tega portala (slo-tech) pa nima nobene veze. Ne mores ga sneti v binarni obliki in si ga namestiti. Ne mores si ga sneti, nikjer. Kaj ti bo koda?

Poleg Googla imas pa se druge iskalnike. (PS: Jaz googla ne maram prav prevec, ceprav je hudicevo dober iskalnik, najboljsi)

Microsoft ::

BigWhale, jst to odprtokodno idejo vidim v tej obliki, da bom pogledal kodo portala ni psql-a, potem pa bom dodal oz. predlagal optimizacije, da bo se bolse delal. Nekdo drug bo dodal britni spirs skin, en tretji pa dodal plain text mode (exkluzivno za tebe:P). In ostali bodo naredili isto.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Ja! Plain text mode! To bi jst imel...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BigWhale ::

Slo-Tech je storitev in ne nek program. Lahko pa downloadas psql komot. In ga pregledas pa mal optimiziras. Brez problema.

lorenz ::

Ja vedno bolj jim tece voda v grlo.

Najbolj pa mi gre na kozlanje te finte z darovanjem za revne ljudi v stistki pa makar od tega kmeta ali pa od razvitih kapitalisticnih drzav.(USA)
Zakaj: kar so ti ljudje revni ravno zaradi njih, ker jih ti nagibajo , kradejo in prodajajo prazne vrecke za dosti denarja , in imajo v svojih rokah vecino kapitala in resursov ki jih ne zelijo deliti z nikomer in zato imamo toliko revnih in za visek jim ljudje ki so jim ukradli vse moznosti kao podarijo neko malenkost .
Na tem svetu je dovolj vsega ( hrane,denarja,nafte,vode...) za vse ljudi , samo razdeliti si je treba pravilno.

BigWhale ::

> Na tem svetu je dovolj vsega
> (hrane,denarja,nafte,vode...) za vse ljudi , samo
> razdeliti si je treba pravilno.

Ja ne! to je pa komunisticno in je bad!

;>

poweroff ::

Tisti, ki mislite, da se da varnost doseči s skrivanjem... ste že slišali za "security through obscurity"? Gre na kratko za tole: skrivanje ni garancija za varnost, ravno nasprotno. To se je pokazalo v kriptografiji. Kerchoffsov zakon si poglejte!
Kateri sistem je najbolj varen?
Npr. konkretno kateri kriptografski algoritem? Tisti, kjer je vsaka podrobnost povsem javno razgrnjena, kjer ima potencialni napadalec na voljo vse podatke o delovanju sistema, edino gesla nima. In če kljub vsem podrobnostim 8a brez gesla) NE MORE razbiti kriptograma, potem je sistem varen.

Zakaj?
Zato, ker v nasprotju s prepričanjem mnogih, je mogoče lastnosti sistema odkriti tudi če sistem ni javen! Konkretno kriptoanaliza se ukvarja s tem. In če varnost temelji na skrivanju lastnosti, to pomeni, da se da tako varnost z analizo sesuti.

Dokaz za to so tudi Windowsi: kljub temu, da koda ni javno dostopna, se redno najdejo nove varnostne luknje. Zakaj? Zato, ker security through obscurity NE DELUJE. Če bi delovala, potem za Windowse ne bi bilo možno odkriti toliko varnostnih lukenj - saj sourca ni javno dostopnega, ne?

Sicer je tudi za Linux precej exploitov, vendar poglejmo zadnji dve leti: koliko remote windows exploitov se je pojavilo in koliko remote Linux exploitov? Exploiti za Linux so večinoma za nekoga, ki je ŽE uporabnik, da si nezakonito pridobi root dostop. Ne pa od zunaj. Pri Windowsih pa lahko od zunaj vdreš in postaneš Administrator.

Zapomnite si: skrivanje ni garancija za varnost - praksa je dokazala da RAVNO NASPROTNO!

O MS EULA pa ne bi - če gre kaj narobe, ti MS jasnopove, da si si sam kriv. Oni niso odgovorni če se pojavi BSOD.
sudo poweroff

lukaz ::

Microsoft: a veš da lohk jst brez antivirusa opru usak mail k mi zapaše ter kliknu usako stvar k se mi prpele na zaslon, pa mi ne bi bilo nič?? aja pa nimam antivirusa. za to se lohk zahvalim sistemom kot so naprimer Linux, MacOS, *BSD....:D

p.s: se popolnoma strinjam z matthaiem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lukaz ()

iration ::

Bi bilo zanimivo vedet, koliko exploitov je glede na delež Linuxa/MS na PC-jih, kar je seveda edini podatek, s katerim lahko primerjamo varnost.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Pithlit ::

Lukaz: upam da veš da tudi za te sisteme ki jih omenjaš obstajajo virusi. Scared?

Opažam pa da je tu vse preveč uporabnikov, ki na stvari gledajo striktno črno-belo. OS ni vedno prava rešitev. Dejte si že to dopovedat. Ni nek program boljši od drugega samo zato ker je prvi OS drugi pa CS (res je da ima večji potencijal da to postane, ni pa nujno).

Mimogrede, da me kdo ne napade brez veze... Uporabljam Linux, predvsem zato ker mi odgovarja veliko bolj kot Win**. In seveda ker je to kul (saj veste... Cool Factor pa to) >:D . Poznam pa ogromno ljudi za katere Linux iz takega ali drugačnega razloga ne pride v poštev. Zanje je očitno Win platforma neprimerno boljša rešitev. Z novico se pa strinjam delno. Varnost je mit. Nekdo ki trdi da je Linux popolnoma varen rabi psihiatra... nekdo ki trdi da je Win platforma popolnoma varna tudi. Normalen človek bi pač rekel da je Linux varnejši od Win**. Idealne platforme pa ni (kar očitno nekateri radi pozabljajo).
Life is as complicated as we make it...

Gundolf ::

Naslov novice je že taprav, ampak kakšne pa tip stresa iz rokava je pa čista humoreska.

Drugač pa poskuste ostat na temi. OS : CS se greste lahko v kakšno drugo temo kregat ;)

64202 ::

BBB:
to drži tako pri odprti kot zaprti kodi. Javnost si želi čim popolnejše izdelke, pa je vseeno ali gre za operacijske sisteme, letala, kondome ... Tvoj namig, da je prednost odprte kode izpostavljenost kritiki javnosti, saj ima pogled v drobovje, pa je dvorezen meč. Dobri ljudje bodo hoteli odkriti slabosti, da bi jih odpravili, slabi pa, da bi jih zlorabili.
-- (in podobni komentarji)

A mislite da je hekerje strah strojne kode? Pa saj se ne grejo razkrivanja nekih AI algoritmov. Obicajno iscejo buffer overflowe in podobne zadeve. C in ASM sta si tukaj zelo podobna, ali ne? Nisem kreker, samo se mi to zdi precej common sense.

darkolord ::

Hmm tale novica je napisana kot ocena nekega literarngea dela :D

darkolord ::

Slo-Tech je storitev in ne nek program.

To storitev pa poganja nek "program"

poweroff ::

iration: Bi bilo zanimivo vedet, koliko exploitov je glede na delež Linuxa/MS na PC-jih, kar je seveda edini podatek, s katerim lahko primerjamo varnost.

Napačno gledanje. Pravilno je takole: postavim sistem - kakšna je verjetnost, da mi vdrejo. Razširjenost nima nobene veze tukaj. Ko ti vdrejo je slaba tolažba, da so tudi 1000 drugim vdrli...

Sicer pa tisti, ki trdijo v stilu: "ja, Firefox je že varen, ampak zato, ker ni tako razširjn kot MSIE... počakajte, da bo imel FF 90% tržni delež, pa bomo videli za koga bo več exploitov". To razmišljanje kaže, da sploh ne dojemate koncepta informacijske varnosti!

Varnost NI produkt in ni nekaj statičnega - varovanje mora biti dinamično - prilagajati se mora. Gornji argument je kvečjemu v korist FF: ZDAJ je FF bolj varen... ko bo pa bolj razširjen, bom pa pač uporabil drug brskalnik, ki bo takrat bolj varen.

Kdor razmišlja tako, da si bo sedaj postavil "varen" sistem in ga potem uporabljal do konca življenja sploh ne razume kaj je to varnost. Stalno je treba biti na preži, stalno v "špici" Ja, vem - huda zahteva je to, ampak tako je. Če vam seveda ni vseeno za vaše podatke. Če vam pa ta "budnost" predstavlja večji strošek od vdora, potem pa pač OK, samo to mora biti zavestna odločitev. Zato, da tudi posledice odločitve zavestno sprejmete.

Nikjer ne piše, da morate biti vsi varni. Za nekatere je povsem dovolj, da imajo kišto polno spyware in virusov in vsak mesec porabijo nekaj dni, da na novo postavijo sistem. Če se pa kdo misli bolj resno (profesionalno) ukvarjati z varnostjo, bo pa pač spremljal zavede, stalno prilagajal svoj sistem, itd. Lahko pa tudi ubereš srednjo pot in malce tvegaš.
sudo poweroff

MrStein ::

Hmm tale novica je napisana kot ocena nekega literarngea dela


Ja, strokovno delo ni, torej je kako leposlovje ali podobno. ;)


Glede : "manj je vdorov, ker je manj razširjen ( linux in OS ipd. )"

Ah res ? Zakaj je potem manj vdorov v apache, če pa je bolj razširjen ?

Sicer pa kot je že bilo rečeno : kaj mene briga kak je moj sistem razširjen in kake so svetovne
statistike vdorov. Mene briga, ali mi bodo v MOJ sistem vdrli še danes, ali pa ne ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

iration ::

število exploitov na linuxu/število PC-jev z linuxom : število exploitov na windows/število PC-jev z MS Windowsi

To razmerje bi znalo kaj povedat o varnosti imho in pri tem upoštevat, da bo z deležem linuxa rasel tudi ratio v prid MS.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

sidd ::

jaz tud kidal :D
mah, uporabljajte kar hočete, jaz še ostajam na win ker čisto zadovoljijo potrebe... če pa bo nuja, bomo pač zamenjali stvar, big deal

aja, tolko o mitu... mythbusters sta kr uspešna pri tem >:D

poweroff ::

iration in Gigabit: preberita moj post. Ne gledat na varnost statično. Če je SEDAJ Linux bolj varen, ga bom sedaj uporabljal za kritične naloge. Ko bo nekoč nevaren, bom uporabljal nekaj drugega. Pa preden začneta odgovarjat se spomnita, da sem rekel za kritične naloge - to ne izključuje uporabe mešanih okolij.
sudo poweroff

Gigabit ::

". Če je SEDAJ Linux bolj varen, ga bom sedaj uporabljal za kritične naloge. Ko bo nekoč nevaren, bom uporabljal nekaj drugega. Pa preden začneta odgovarjat se spomnita, da sem rekel za kritične naloge"
Kake pa, a za misijo na mars?
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Poldi112 ::

Gigabit, ti ocitno nisi nikoli bil v klanu. Glej, ce igras 3 corr v warcraftu (recimo 5v5), in ti nasprotnik prevzame masino, potem postane to 5v4, oz. v zelo kruti verziji 4v6. In si prakticno izgubil igro. Posledice so katastrofalne. Ugled tvojemu klanu pade. Dneve si gradil na image-u in kvaliteti, in vse gre v nic samo zaradi ene crke v imenu. Ker imas wintendo namesto nintendo. Podobno je pri nogometu. Ce slucajno falis in tvoj klub kupi rebook namesto reebok, tega verjetno nihce ne bo opazil, ampak ti bos izgubil na svetovnem prvenstvu. In kar je huje, uradni razlog bo da ne znas igrati.
Cist toliko, da bos vedel, kaj je to mission critical.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gigabit ::

"Gigabit, ti ocitno nisi nikoli bil v klanu. Glej, ce igras 3 corr v warcraftu (recimo 5v5), in ti nasprotnik prevzame masino, potem postane to 5v4, oz. v zelo kruti verziji 4v6."
Kak pa ti jo prevzame, a prek explorerja al kr prek tistga hrošča u pomnilniku?

"In si prakticno izgubil igro. Posledice so katastrofalne. Ugled tvojemu klanu pade. Dneve si gradil na image-u in kvaliteti, in vse gre v nic samo zaradi ene crke v imenu."
Jz si to gradim u lajfu, a ti pa v igrah? Ja, če se ti pa to zgodi se pa lahk sam še ubiješ.

"Ker imas wintendo namesto nintendo."
Kaj pa maš v linuxu od tega?

"Cist toliko, da bos vedel, kaj je to mission critical."
Lahk greš te odprtokodne buče kam drugam prodajat, men jih ne boš.

lol lol!!!!!!!1111111111oneone
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

BBB ::

Matthai,

primer skrivanja metode enkripcije in ne enkripcijskega ključa je pri GSM komunikaciji. Zaenkrat še ni znanega primere, da bi kdo od nepoklicanih razvozlal enkripcijski postopek. Res je nenavaden pristop in je v nasprotju s tistim, kar učijo, a vendar. Pri drugih metodah pa moraš skrivati privatni ključ - SKRITI ga moraš, in to hudičevo dobro SKRITI, drugače ne gre!!! Ne misli, da sme biti privatni ključ javni! Ko privatni ključ postane javni, je enkripcija brez pomena. Res se za varovanje prenosa hudo zaupnih informacij uporablja sprotno menjavanje enkripcijskega ključa. Ko so podatki na disku, pa je v navadi le statična enkripcija.

Varnega sistema ni, še zlasti zato, ker ga lahko ustvari tudi uporabnik sistema zaradi nepoznavanja konfiguracije ali pa če kdo privleče kakšnega trojanca. Če pri tem še prižgeš luč in daš nepovablejenmu vpogled v drobovje, si mu naredil veliko uslugo.

Smisel varovanja:
Za domačo rabo je smiselno le toliko, da ne izgubiš kakšnega težko pridobljenega wareza, seminarskih nalog ipd. Torej se moraš bati le kakšnih zlobnih virusov. Nate se bo spravil sicer le kdo, ki si se mu osebno zameril oz. organi pregona, če si ušpičil kaj resnično škodljivega. Če imaš še kakšne certifikate za bančno poslovanje ali kaj podobnega, ki pri komunikaciji ne zahtevajo dodatno generirnega ključa iz zunanje napravice, pa moraš paziti tudi nanje. V podjetjih in večjih organizacijah pa so zadeve precej drugačne, še zlasit, če so polni SKRIVNOSTI (predvsem poslovnih SKRIVNOSTI). Tam se pomembnejše podatke stalno arhivira zaradi tega, ker se ve, da se softver in hardver v praksi izkažeta za ne-varna (to je avtomatični dokaz v nezaupanje v katerikoli operacijski sistem, zlobce in hardver - Linux in drugo odprtokodno programje, kar se tiče (ne)varnosti in (ne)zanesljivosti, niso nobene izjeme).

V splošnem se varuje tisto, kar ima smisel varovati. Seveda pa prevladuje že kar bolestno prepričanje, da je treba hudo močno varovati tudi sisteme, kjer je od najpomembnejših zadev na sistemu solitaire ali minolovec.

Večina se vas lahko bolj boji nevarnosti v cetnem prometu kot pa na računalniku.

Gundolf ::

Sarkazem je totalno nov pojem za Gigabita.

SavoKovac ::

Linux je od profesionalcev (častni naziv :) ) za profesionalce (kategorija strokovnosti). Amaterjem zbriše vsebino diska.

Gigabit ::

"Linux je od profesionalcev (častni naziv :) ) za profesionalce (kategorija strokovnosti). Amaterjem zbriše vsebino diska."
Winsi so od profesionalcov za profesionalce. Amaterjem nameče gor črve z virusi in jim zjebe mašino.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

kronik ::

Prepričan je, da Linux ni pripravljen za t.i. mission-critical naloge, pri katerih si ne moremo privoščiti niti sekundnega izpada.

Ne morem druga napisat kot LOL! Ocitno za M$ beseda izpad ne zajema procedure reboot vsakih par dni.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Resna ranljivost v Linuxu: Cheddar Bay

Oddelek: Novice / Varnost
305410 (4038) riba1122
»

Microsoft se izogiba podpori za Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
153392 (2579) poweroff
»

Primerjava operacijskih sistemov

Oddelek: Operacijski sistemi
64465 (4315) ;-)
»

Katera dist LINUXA

Oddelek: Operacijski sistemi
472233 (1571) mte
»

L I N U X

Oddelek: Operacijski sistemi
181625 (1308) nsignific

Več podobnih tem