»

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

Varnost za ta in prihodnji teden

Slo-Tech - Po spletu se je začelo razpošiljati elektronsko sporočilo, ki pravi da morate ponovno aktivirati vaša Okna, pri tem pa morate vnesti serijsko številko, ki ste jo dobili ob nakupu operacijskega sistema. Pošiljatelj tega sporočila "je" security@microsoft.com. Prav tako boste morali vpisati nekaj podatkov o vaši kreditni kartici. Te informacije naj bi bile potrebne za preverjanje avtentikacije. V primeru da zavrnete preverjanje, bo vaša kopija označena kot piratska. Klik!

Torej, ne nasedajte takšnim elektronskim sporočilom. Gre za klasično potegavščino, poznano pod imenom phishing. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Prav tako se je pred kratkim razširil t.i. worm, imenovan Bropia.F. Ta program razpošilja slike s končnico pif vsem, ki jih imate pod kontakti in so trenutno dosegljivi. Prav tako naj bi poskušal poslati datoteko sexy.jpg, ki je v resnici izvršilna datoteka. Verjetno ni treba dodajati, da so bo program poskušal preselit na ostale računalnike in razmnoževati naprej. Prav...

52 komentarjev

Microsoft opozarja azijske države.

ComputerWorld - Microsoft Corp. je opozoril azijske države, da lahko pričakujejo patentne tožbe ker uporabljajo Linux operacijske sisteme namesto Windows programske opreme - Linux naj bi namreč kršil kar 228 patentov.

Ministrstvo za obrambo iz Singapurja je prešnji mesec namestilo na 20.000 računalnikov odprtokodno programsko opremo namesto Microsoftove. Ostale azijske države prav tako vedno več uporabljajo odprtokodne rešitve. Kitajska, Japonska in Južna Koreja so se celo sporazumele, da bodo skupaj razvijale aplikacije ki tečejo na Linux-u. Kitajska vlada pa tudi trdi, da vidi v povezavi z Microsoftom oz. njegovo opremo potencialno grožnjo. Teoretiki zarot namreč verjamejo, da določeni paketki v Windows kodi lahko omogočijo vladi ZDA dostop do njihovega interneta in ga onemogočijo, kar bi se po vsej verjetnosti zgodilo v primeru vojne s Tajsko. Celoten članek lahko preberete tukaj: ComputerWorld

Nekomu se pa hlače tresejo[>:D]

43 komentarjev

Patenti še posebej ogrožajo nadaljni razvoj računalniške industrije v EU

Slashdot - Kot navaja poročilo PriceWaterhouseCoopers [PDF; 1.8 MB], naj bi računalniški patenti bili posebna grožnja Evropski računalniški industriji. Tako naj bi relativno mil patentni režim v preteklosti privedel do vrste inovativnih, konkurenčnih in kvalitetnih izdelkov, prav patentni zakon, v trenutni obliki, pa bi uničil nadaljni takšen trend. In ker se je Slovenija s svojim vstopom v EU odločila spoštovati iste zakone, bi bil verjetno pravi čas, da zastavimo politikom kakšno vprašanje na to temo, saj bo v končni fazi prizadeta tudi slovenska IT industrija.

2 komentarja

Microsoft: "Učiti bi se morali iz odprte kode, TODA ..."

Slashdot - Še pred kratkim se je zdelo, da podjetje iz Redmonda počasi spreminja svoj odnos do odprtih rešitev, in nekoliko bolj pazljivo izbira besede, ko govori o otroku interneta. Nek uslužbenec je celo izjavil, da Microsoft nima ničesar proti odprtemu modelu razvoja programske opreme, pač pa se lahko iz nje nauči veliko stvari. Vendar Microsoft pravkar začenja novo kampanijo boja proti Linuxu, operacijskemu sistemu, ki ga tako zelo sovraži, a hkrati tako vneto uporablja na nekaterih svojih ključnih računalnikih. Zdaj trdijo, da Red Hatovo prenehanje prodaje Linuxa za namizja in Novellov nakup SuSE Linuxa pomenita smrt za odprtokodne sisteme. Menda je to potrditev uspešne Microsoftove poslovne strategije. In da bi vse skupaj še podkrepili, monopolisti trdijo, da še niso srečali uporabnika, ki bi uporabljal odprtokodne rešitve, ker bi bile boljše.

A poznate kakšnega uporabnika Mozille, ki se mu zdi Internet Explorer boljši?

44 komentarjev

Nov OS iz Azije

Reuters - Japonska, Kitajska in Južna Koreja so objavile namero o izdelavi novega operacijskega sistema, ki bo predstavljal alternativo Microsoftovem. Trenutno je vse skupaj še bolj na osnovi dogovarjanj, govori pa se, da bodo za osnovo vzeli Linux, vendar ni izključeno, da bodo šli izumljat toplo vodo.

Glede na to, da je Kitajska vlada pred kratkim prepovedala uporabo tuje programske opreme v državnih institucijah, ta poteza ni veliko presenečenje.

Azijske države se nasplošno rade nagibajo k cenzuri, zato je seveda vprašanje katere dodatne module bodo vgradili.

1 komentar

Konec e-poštnih virusov?

MSNBC - V britanskem ministrstvu za obrambo so odkrili način, kako preprečiti hitro razširitev e-poštnih virusov, preden se izmaknejo kontroli. Ta način se pri tem ne zanaša na tradicionalne metode odkrivanja virusov.
DERA (defence evaluation and research agency), ki tesno sodeluje z britanskim ministrstvom za obrambo, je izdelala program, imenovan ::Mail, ki odkriva, če virus poskuša poslati e-pošte vsem naslovom v uporabnikovem e-poštnem programu. Tako so se širili hrošči kot ILOVEYOU in Kurnikova ter povzročili vsesplošen kaos. Program zahteva, da uporabnik sam avtorizira pošiljanje pošte vsem naslovom ter tako (vsaj v teoriji) lahko pristriže peruti takšnim hroščkom.

3 komentarji