» »

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

«
1
2

;-) ::

V vse šole Linux, nič postopoma, nič uvajanja, kar naenkrat! Ko bomo primusani uporabljat linux pa ga bomo.

Screamboy ::

tako je upam da bo prinas enako smo imeli na soli linux ali windows kar si hotel pac v tistem si delal
Seveda na linux :P
-> Slovenska skupnost uporabnikov Ubuntuja <--
-----------------> www.ubuntu.si <------------------

Poldi112 ::

Po spominu (od zjutraj), MS jim je ponudil $20 za win in $30 za office, pa so vseeno naračunali, da jih linux ceneje pride.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gruntfürmich ::

niso se tudi slovenske šole in slo. uprava zavezala za uporabi free kode in s tem linuxa?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

;-) ::

mislim da je biu problem da bi morali dodatno usposabljati ljudi za delo na linuxu. sicer pa v pisarnah itd. rabijo samo najonsnovnejše stvari tak da ne vidim potrebe po usposablanju. Saj ga ne nalagajo sami in ne izvajajo nekaj takega kaj z splošno razgledanostjo nebi šlo.

opeter ::

Žal ni tako. Vem, da v nekaterih občinskih upravah uporabljajo program "Glavna pisarna", ki teče samo in izključno na Win platoformi, imajo pa tudi zakonsko predpisane neke programe za vodenje računov, izdatkov ipd. ki rabi izključno Windows 2003 Server...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

sinko999 ::

Na sodišču maribor so prosto dostopni računalniki za vpogled v zemljiško knjigo in na njih teče linux, ko bo čas bom še v kako pisarno pošpegal.:D
Ni? ni ve?no !

Vlady ::

V šolah lahko uporabljajo linux brez problema, ker nikol osnovnošolec ali srednješolec ne počne kaj takega,da bi presegel zmožnosti linux-a.
Ampak, na faxu naj nas ne zajebavajo s tem linux-om in nas naj pustijo delat tam kjer nam paše, itak potem ko pridemo v firmo delamo večina v winsih, ker je itak domačih uporabnikov večina na widowns mašinah. S temo ko programerji delamo v windows okolju windows aplikacije, pa je itak večina uporabnikov prisiljena uporabljati winse, tako da tu ima MS veliko prednost. To smo itak že premlel, da dokler ne bo imel linux boljše podpore, DX-a in da bo delal tam 99% vseh programov ne bo vodilni in pika. Pa si lahko folk zgulte rit in glavo če hočte s takimi akcijami in linuxom.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

BigWhale ::

> S temo ko programerji delamo v windows okolju windows aplikacije, pa je itak večina
> uporabnikov prisiljena uporabljati winse, tako da tu ima MS veliko prednost.

Meh! Ne imej se za programerja, ce nisi sposoben delati v kateremkoli okolju...

opeter ::

Problem in predvsem ovira večjega razmaha Linux sistema tako v podjetjih kot med domačimi uporabniki je seveda pomanjkanje komercialne programske opreme, sploh te, ki je povečini dosegljiv za Windows in MacOS. Kar se ostalega tiče.

Je pa res, da imamo zelo kvalitetne freeware in odprtokodne rešitve, tudi za vse tri zgoraj naštete sisteme.
Ampak ljudje so povečini še vedno mnenja, da je brezplačno slabo oz. nižje kakovosti. Le zakaj je temu tako?

Kako bo v slovenskih šolah v prihodnosti, ne vem. Dejstvo je le to, da ima Slovenija še vedno preveč denarja, če lahko brez večjih zadržkov podpiše - več kot milijardo starih tolarjev vredno - pogodbo z MS.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jan987 ::

če bi samo v šolah naesto windowsev uvedli Linux bi s tem Linux pridobil ogromno uporabnikov, saj bi vsei učenci in dijaki dobili tudi linux osnove in bi tako tudi doma lažje začeli z linuxom.

Azrael ::

>Ampak ljudje so povečini še vedno mnenja, da je brezplačno slabo oz. nižje kakovosti. Le zakaj je temu tako

Enostavno, še vedno je preveč Linux genialcev, ki imajo napačen pristop, do zahtev zunanjega sveta: "Saj imaš kodo in spremeni, če ti kaj ni všeč"; "Meni dela, če tebi ne..."; " Si preveč zabit za Linux?" itd.

S projektom v novici je tako: Če za njim stoji neko resno in odgovorno podjetje, potem bo mogoče to uspeh, v nasprotnem pa brez dvoma kolosalna in ekstremno draga polomija.

Malo off topic, kaj je s tistim prehodom na Linux mestne uprave v Munchnu, nič nisem več zasledil po prvih pompoznih novicah?
Nekoč je bil Slo-tech.

metalc ::

Azrael: za začetek si lahko pogledaš na Wikpediji, sicer pa poguglaj za "LiMux".

Azrael ::

Hvala, torej migrirajo, z zamudo sicer, ampak gre.
Nekoč je bil Slo-tech.

darkolord ::

> Ne imej se za programerja, ce nisi sposoben delati v kateremkoli okolju...

"Ne imej se za mehanika, če ne znaš popravljati space shuttlov" varjanta? :)

Vlady ::

Ja nekaj podobnega... Pa una je tud huda, da če bi dal linux v šole bi bil samo še linux taglavn, ker bi se ga mulci učil.
Ne nebi bilo tako. Polovici bi se linux že tako zagabil, da nebi več marali računalništva, drugi polovici bi bil všeč, vendar bi doma še vedno veselo uporabljali windows, ker je večina dobrih programov in 99% iger napisana za okolje windows. Simple as that. Kot sem že rekel, linux ne bo nikoli razširjen, dokler ne bo na njem tekel directX in večina programov, ki jih sedaj uporabljajo ljudje v winsih. Potem pa bi se znalo kaj spremeniti.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

zee ::

moje_mnenje=on

jaz ne uporabljam Linuxa na svojem prenosniku zgolj in samo zato, ker se mi pod linuxom dosti bolj greje.

Efektiven sem pa v Linuxu dosti bolj.

moje_mnenje=off

zakaj morate vedno vsako novico spremeniti v flamewar?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Poldi112 ::

Domač uporabnik je v povprečju itak ovca ki uporablja tisto kar vidi v šoli/službi.

In tam (v podjetjih in šolah) počasi ugotavljajo, da plačujejo mastne pare za dostikrat povsem nekonkurenčno okolje. In vedno bolj jih bo to motilo. Seveda je kar nekaj tistih ki bodo morali uporabljati windoze zaradi specifičnih aplikacij, ampak takih bo vedno manj.

Ibm recimo bo naslednjo verzijo lotus notes izdal tudi za linux. To je en velik korak naprej. Če na win tekmuje z Outlook + Exchange, bo na linux-u dominira (v corporate okolju). Enako podobno bodo tudi drugi to videli kot konkurenčno prednost. Pač, trend je in vedno več se piše za linux.

Dominacija pingvina je neizogibna. Windoze se bodo kmalu borili samo že z playstation za otroško/otročjo populacijo. :D
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

joebanana ::

Ne nebi bilo tako. Polovici bi se linux že tako zagabil, da nebi več marali računalništva, drugi polovici bi bil všeč, vendar bi doma še vedno veselo uporabljali windows, ker je večina dobrih programov in 99% iger napisana za okolje windows. Simple as that. Kot sem že rekel, linux ne bo nikoli razširjen, dokler ne bo na njem tekel directX in večina programov, ki jih sedaj uporabljajo ljudje v winsih. Potem pa bi se znalo kaj spremeniti.


Zakaj bi se jim zagabil?
Večina programov za splošno uporabo je v linuxih enakovredna alternativi v windowsih oziroma še boljša. Se strinjam, da programi ki niso v splošni uporabi šepajo čeprav so nekateri zelo na nivoju(GIMP, blender 3D, code::blocks...).
Kar se glede špilov tiče je directX marketinška fora microsofta, saj se vsi efekti directX a dajo ustvariti v OpenGl z razširitvami. Sam če mulec kupi grafično ki podpera dx10.1 pol bojo razvil spil za 10.1, pa nalepl na škatlo, da špil uporablja 10.1. Glede na to, da se trg razvija, da linux pridobiva oziroma še bolj cel unix trg vključno z macOsX verjamm, da se bojo ferme preusmerjale na platform independent API, kar se že vid v tem da ima zmer več naslovov native client za linux(čeprav še vedno zelo malo).

darksamurai ::

Zakaj vsi profesionalni 3D programi za CAD (solidworks, autocad, catia, proenginer...) in ostali (Maya, 3DS may, Cinema 4D...) uporabljajo izključno Open GL? Zaradi cene? Ja wright! Kaj ponuja a ne?! :\ Prvo si poglejte kaj podpira Open GL in kaj Direct X. Po tem je odgovor kristalno jasen.
okey: Open GL nima vgrajenga zvoka... ampak se ga da zelo enostavno povezat z odprtokodnim Open AL, ki je za zvok. S tem je zadeva v najnovejši verziji v mnogih stvareh presega celo DX 10. Half-Life 1 je narejena v open GL. In še veliko starejših igric. Kasneje je pa zaradi forsiranja in pritiskov M$ večina igric prešla na DX in ne zaradi lepše grafike. Zahtevnosti programiranja pa nista tako zelo različni.

Za primer... Xvid je tudi boljši od DIVX-a. Sicer ga je težje nastavit in je manj user friendly ampak je boljši. Za profije to ne bi smel bit problem. No razen če so profiji v svoji glavi in jih nihče drug nima za to, ker ne morejo dokazati.

zee ::

@Poldi112: o Lotus Notes ni izgubljati besed, saj gre bolj ko ne za labodji spev te pisarniške zbirke, ki ji hoče IBM z izdajo različice za Linux umetno podaljšati življenje.

moja 0.02 € na temo Lotus Notes.

Nazaj k novici:
Pohvalna odločitev Filipincev, ki bi ji lahko sledila tudi naša vlada tako v šolstvu kot v javni upravi. Za veliko večino (_NE_ZA_VSE_) osebja so odprtokodne alternative povsem enako dobre kot MS rešitve.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

darksamurai ::

A niso programi za državno upravo namenski. Po tej logiki a ni isto sra... skompajlat program za linux ne pa za windows? Pa še bi lahko razglabljali. Direct X nima takšne natančnosti kot open GL. Poleg tega bo kmalu prišel Open GL 3, ki bo ponovno v vsem boljši od DX...

zee ::

isto ni, vendar ti pri Linuxu ni treba plačati licence za Windows, kar pri takšni masi računalnikov znese kar precej.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

jype ::

Azrael> Če za njim stoji neko resno in odgovorno podjetje, potem bo mogoče to uspeh,

Katero podjetje z opisanimi lastnostmi pa stoji za Windows?

darksamurai ::

Kdo pa stoji za Suse linuxom? A ni to Novell, ki je že kar veliko podjetje.

Looooooka ::

ce se gre tle za delo z dokumenti...posiljanje emaila,browsanje...oz kksn cheap efekt na sliki nardit(ceprou tle lahko ze recemo KARKOL nardit) pol je nekak cist vseen na keri masini in v kerem okolju to delas ker je cist vse enakovredno.
ce se gremo pa zdej neke racunalniske sole pa programiranje in ce se gremo prasat kaj se cloveku bolj splaca uporabljat in se ucit...je pa tle res ze vprasanje.
trenutno bos neki velik hitrej naredu v windows okolju(pa se lahko pozrete vsi linuxasi zdele zarad mene).
ampak tle mas spet problem, da bos meu tud velik vec programerjev za winse...pa ce to delajo v csharpu vb-ju al pa vb.netu...
mislm da je v zadnjih par letih povprasevanje po programerjih, ki znajo kj v linuxu nardit(pa ne zdej neke kylix, php pizdarije) dvignilo...tko da v kksnih racunalniskih solah bi verjetn ze kr oboje mogl met in bi blo ze kr narobe ce bi samo eno al pa drugo laufal.

osebno vidm problem samo v tem, da drzave vedno rade sparajo na solah...da bi sli pa se kje drugje tkole sparat pa ne.pa ce jim se 20 studij nardis da se nakup cesa druzga bolj splaca.
bi blo fino, da gre cela uprava na linux...ce ne zarad druzga ze zarad tega da vidm kok bojo pizdil =)

gruntfürmich ::

za šole bi lahko čisto normalno dali linux v uporabo. folk mora spoznati osnove urejanja besedil - open office, brskanja - mozilla, epošte - thunderbird, in recimo čvekanja - skype. in to je to, linux bi bil v naših glavah. ampak ne, ker so preneumni da bi se to forsiralo.
open gl pa morda ne devajo tudi zaradi tega več v igrice, ker dovoljuje preveč možnosti twekanja: je enostavno predober senčnik.:)) :)) bolje dat zanič d3d senčnik not.:'(
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jype ::

Loooooka> trenutno bos neki velik hitrej naredu v windows okolju

Preberi niz s serijskih vrat in ga po omrežju pošlji na naslov, ki ga poda uporabnik.

Tipična linux distribucija: orodja so že vključena, treba je le napisati dobrih 10 vrstic programa, ki ga lahko tudi distribuiramo v izvorni obliki. Manj kot 10 minut dela.

Tipična Windows namestitev: potrebujemo razvojno okolje (Visual to ali ono), knjižnico za delo s serijskimi vrati (najdemo na internetu), nakar reč prevedemo v izvršljivo datoteko, s katero je treba običajno distribuirati še ustrezno runtime knjižnico in knjižnico za delo s serijskimi vrati. Njah. Ni manj kot 10 minut dela.

Pithlit ::

V šolah (vsaj osnovnih in srednjih - razen mogoče poklicnih) je poučevanje dela z enim samim OS-om skrajno neodgovorno početje (pa naj bo to Windows, OS-X ali Linux (*BSD, Cherry, Zeta, whatever)). V šolah je potrebno folk dela naučiti vsaj z Windows in Linux (OS-X in večina ostalih so pa precej podobni prej omenjenima - ne ravno po izgledu ampak vsaj po pristopu).

Zagovarjat je treba oba sistema, ne le enega. Samo tako se lahko dosega "zdrava" razmerja. Doma pa naj vsak uporablja kar mu bolj paše.
Life is as complicated as we make it...

darksamurai ::

V linuxu si v mnogih stvareh hitrejši. Eenega izmed mnogih primerov je napisal jype.
OpenGL je očitno res "predober" za igre.

darkolord ::

jype: tipična Windows namestitev tudi vsebuje vse potrebno - tekstovni urejevalnik in .NET framework

destroyer2k ::

darksamurai

Ne bom veliko pisal glede openGL, ker se mi ne razlagat veliko. Evo openGL se ne uporablja veliko ne zaradi tega, ker je predober ali pa preslab, ampak zaradi tega, ker dx je lažje programirat v igrah. Ker dx je od MS in oni dajo vsa orodja za programiranja, kar za openGL ni tako in tudi z dx10 imajo še lažje s programiranjem, ker sedaj ni treba več za vsako grafično posebej, ampak samo cel dx10 optimizirajo in s tem vse kartice ki bodo delala na dx10. Nekaj sem razložil upam da vsaj en mal bol jasno zdaj zakaj se dx več uporablja ne zaradi tega, ker je bolši (kar ni openGL3.0 se bo isto močen kot dx10 ali pa celo bolši) ampak zaradi lažjega in hitrejšega programiranja.

krho ::

@darkolord jype: tipična Windows namestitev tudi vsebuje vse potrebno - tekstovni urejevalnik in .NET framework
tipičina inštalacija polken ne vsebuje .NET frameworka. Razen, če je zate tipična Vista.. Zame in večino ostalih je tipični install WinXP s SP2, kateri je brez .NET fw.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

opeter ::

V šolah (vsaj osnovnih in srednjih - razen mogoče poklicnih) je poučevanje dela z enim samim OS-om skrajno neodgovorno početje (pa naj bo to Windows, OS-X ali Linux (*BSD, Cherry, Zeta, whatever)). V šolah je potrebno folk dela naučiti vsaj z Windows in Linux (OS-X in večina ostalih so pa precej podobni prej omenjenima - ne ravno po izgledu ampak vsaj po pristopu).


Se strinjam. Jaz sem imel "srečo" in v srednji šoli smo se učili programe uporabljat v MacOS okolju (res, da takrat pod 7.6, pozneje pa 8.0/8.1), ampak je bilo hudo napredno. V tistem času sem doma veselo laufal še DOS 6.2.2 in Win 3.1, le nekaj mesecev pozneje pa že Windows 95 :)
Imel sem možnost spoznati tudi kolegico AMIGO, saj ga je imel sosedov sin. Workbench... hehe

Torej, čim več sistemov spoznaš, tem bolje je.

Ali ima kdo slučajno informacije, kako je bilo z sistemom OS/2 v šolah?
Vem, da se je v javni/državni upravi kar dosti uporabljalo, pa tudi v bankah. Kako pa je bilo v šolah?
Aja, pa NEXT... heh, tudi tega sem enkrat videl v živo. :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

darkolord> jype: tipična Windows namestitev tudi vsebuje vse potrebno - tekstovni urejevalnik in .NET framework

Not just jet. Ne na šolah. Poleg tega... Instalacija IDEja v Linuxu zahteva ene štiri klike (package manager, development, priljubljeni IDE/vsi IDEji, install), v Windows pa... Ne le, da ni prav dosti izbire, še tista ki je še vedno zahteva najmanj brskanje po spletnih straneh.

poweroff ::

"Večina mulcev sedaj obvlada Windows"

A ja?

Kakšne torrente si mogoče znajo nastaviti pa zelo so zverzirani v vsakotedenski reinstalaciji sistema - vsakič, ko naletijo na problem, ga "rešijo" s ponovno namestitvijo sistema.

Resnica je, da ima povprečen mulc resne težave še celo pri inštalaciji gonilnikov za printer.
sudo poweroff

Vlady ::

@destroyer2k točno tako, DX ima veliko več orodij ki programerjem olajšajo delo, openGL pa je samo gola knjižnjica. Prav taako ima DX že nekaj let podporo za managed jezike, medtem ko pri openGL-u ne gre vse tako lepo kot se sliši. Dostikrat je treba pri določenih jezikih uporabljati wrapperje in druge layer API-je. Omenjeni zgled je za Javo. Obstaja LWJGL, ki je nekakšen layer API med C-jem in Javo, s tem, da je so ta API tako zakomplicirali, da ni z njim mogoče napisati kakšne pametne ali bolj komplicirane igre. Poleg tega, potem človek potrebuje še dodatne knjižnjice, ki olajšajo delo z openGL-om. In ne openGL ni boljši, od kje vam ta ideja??? Tisti, ki ste kdajkoli delal z DX9 in DX10 ter XNA2.0 veste o čem govorim, ostali pa samo tolčete prazno slamo.

Poleg tega da ima MS DX, ima tudi XNA. Vsak 15-letni mulc se lahko doma uči programiranja iger, obstaja kako tako orodje za openGL? :\ Tako obširno dokumentacijo out-of-the-box? :\ Don't think so. In spet se bojo oglašali tisti, ki nove dokumentacije XNA še videli niso, kaj šele da bi vedeli kako zgleda.

VS2008 prinaša ogromen napredek pri .NET tehnologiji, ki bo rprinesel nove tehnike programiranja in izdelave grafičnih vmesnikov. Linux tega nima in ne bo imel še kar lep čas. Pa tudi če ima, ne doseže niti do kolen to kar imamo na winsih. In potem so tu še druga okolja in orodja za programiranje, ki olajšajo človeku življenje. Saj linux ima tudi C# okolje, ampak kaj ko ima tako okrnjeno knjižnjico, da človeka prime zraven srat. MS je tu še vedno v prednosti z .NET 3.5 in VS2008, primerjava obeh IDE-jev pa niti ni na mestu, ker VS2008 povozi vse. (Urejanje grafičnega vmesnika WPF z XML-om + še veliko več)

In da, kot sem že rekel, v šolah bi lahko uporabljali linux, ampak zavedat se pa morte, da s tem ne bo linux prednjačil pred winsi, ker dosti mulcev, ko pride domov butne torbo v kot in grejo nabijat igre v windows okolju. In tu starši kupijo licenco, ali pa mulc potegne dol piratsko verzijo - čisto vseeno, špili in najbolj uporabljeni programi še vedno laufajo na winsih. MS-ju je v bistvu čisto vseeno, samo da je njegova programska oprema dominantna in najbolj uporabljena/razširjena. Dokler bo taka razlika v prizadevanju za uporabnike, linux ne bo imel več kot 20% uporabnikov.

Sicer pa vsi zagreti zagovorniki svetega linuxa, nehajte pametovat in napište kako knjižnjico, ki bo izpodrinila DX in nadomestila .NET. >:D Mislim da ga ni junaka oz. junaškega team-a, ki bi mu to uspelo v zglednem času, tako da jih MS nebi spet prehitel oz. povozil s časom.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

darksamurai ::

Vlady openGL da ni boljši? Aja? Kje je bolj natančna slika? OpenGL ima double precision vertex data in še mnogo drugih stvari... Kaj pa wireframe? Če bi bil DX enako dober bi bili CAD programi narejeni za DX ne pa za OpenGL. Se ti ne zdi? Tam je najbolj pomembna kvaliteta ne pa enostavnost programiranja. Preden mi daš kontra si malo poglej o OpenGL in njegovih zmogljivostih.
Kdo bo pa šel neke hude špile v Javi pisat? Pust ti neke mini games pa mobile games. Ka boš crysis na virtual... v javi lavfo? :D Kompajlerji... pa vse skup... ehh.
OpenGL z C++ nima problemov. Prav tako ne z Python. Če se ne motim ima udi Delphi OpenGL plugin... in nima nobenih problemov. Sploh pa OpenGL niti približno ni tako zahteven za spisat. Sem že sam nekaj na hitro eksperimentiral. Aja pa nekaj je celo uspelo. Obstajajo zelo dobre knjižnice itd. res nekaj več dela kot pri DX, ampak je pa rezultat zato mnogo boljši. In vem kaj ponuja DX...
Vlady a poznaš program blender? Če bi vsaj malo znal v njem bi vedel, da je zelo enostavno spacat 3D špil. Imaš knjižnice, plugine,... z kar dobrim motorčkom...
Če bo linux prišel v šole in druge ustanove bo veliko bolj razširjen. Več ljudi bi imelo to doma naloženo Linux. S tem bi pa prihajale tudi linux igre in ostale stvari. Če bi linux dosegel 40% bi vsako igro z izjemo M$ naredili še za Linux okolje.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Nekdo, ki primerja OpenGL in DirectX je tepec.

OpenGL je graficna knjiznjica. DirectX je pa 'game development framework'.

---

> jype: tipična Windows namestitev tudi vsebuje vse potrebno -
> tekstovni urejevalnik in .NET framework

Darko! Nehi no, sej si brihten, ne govor neumnosti. Poleg tega mi je pa lih dans kolega jamral, da je v .NET napisal program, ga nesel na drug computer in je dobil moznost, da poslje Report Microsoftu. ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

jype ::

Vlady> zagovorniki svetega linuxa, nehajte pametovat in napište kako knjižnjico, ki bo izpodrinila DX in nadomestila .NET.

DX na Linuxu ni, imamo pa na primer Ogre.

.NET za Linux se imenuje mono in ga v celoti nadomešča, ker .NET pač ne deluje na Linuxu.

Še kej?

darksamurai ::

BigWhale lahko se primerja. OpenGL ima z dodatki vse kar ima DX in postane skoraj neke vrste framework. Res da je vse skup bolj knjižnica, ampak osnova je "enaka". Če bi OpenGL... pač vse kar je potrebno bi lahko naredili zelo podobno stvar za programiranje kot DX. V bistvu že obstaja zelo podobna alternativa...pustmo zdej to. OpenGL je namenjen širšemu spektru... Pač kar pravim je to, da je končni efekt v OpenGL boljši. Pač to sem poudarjal, ker so prišle trditve da je DX oh in sploh in da skoraj brez tega ne morejo obstajati igrice.

BigWhale ::

darksamurai,

Ma nehej no! Lej ga! DirectX ima se networking, zvok, input devices... OpenGL je pa en usran graficni lib. Pa z usran ne mislim da je zanic ampak da je zgolj samo to. :) Zato ne mores primerjati DX in OpenGL. Nekako tako, kot ce bi primerjal mlinski kamen in cel mlin... :)

opeter ::

Ma nehej no! Lej ga! DirectX ima se networking, zvok, input devices... OpenGL je pa en usran graficni lib. Pa z usran ne mislim da je zanic ampak da je zgolj samo to. :) Zato ne mores primerjati DX in OpenGL. Nekako tako, kot ce bi primerjal mlinski kamen in cel mlin... :)


BigWhale in kaj je bistvo mlina? Odgovor: mlinski kamen. :P
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrStein ::

Đizus !

OGL == D3D

(pa le v smislu "kva te je to?")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vlady ::

jype ti me pa vedno nasmeješ s svojimi...

Tist Ogre ne doseže niti do prstov na nogi če primerjamo z XNA2.0.
Tist mono bi pa rad videl v .NET3.5 in ala VS2008. Kot sem napisal, rad bi videl xml buildanje vmesnika na linuxu skupaj s podobnimi programi kot jih ponuja MS poleg VS2008. Tist mono je še vedno na stopnji .NET2.0, to je 3 leta za razvojem, če ne še več.

In primerjava openGL in DX. Eni ste res smehi. Vidm da še niste vidl enga špila laufat na DX10. Bi rad videl tako grafiko na linuxu kot jo ima crysis na DX10. Pa tak fizikalni pogon... yeah right. Bullshit. OpenGL tu ne doseže do kolen Dx-u. Pa kaj če ima boljšo natančnost? V igrah se to ne opazi, pa še DX-om je veliko lažje delati. CAD programi so pa že itak tako kompleksni, da so spisani v čimbolj low-level jezikih da so dovolj hitri. OpenGL je hitrejši, bolj natančen, to je res. Ampak tud veliko bolj sadomazohističen za programiranje (uporabi ga v managed jeziku pa boš sam vidu). V igrah ne rabiš tega, rabiš pa izpopolnjene učinke, particle engine-e,... Za igro rabiš vse, ne samo grafiko. Tudi input, zvok, network, fiziko... Prav tako ni primerjave med igrami narejenimi v DX10 in openGL. Je preprosto ni, ker je grafika v DX10 za 80% boljša in lepša.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

PaX_MaN ::

//off

Bi rad videl tako grafiko na linuxu kot jo ima crysis na DX10.


Em, ne moreš je videt. Ker je še niso naredili. Ampak to pa spet ne pomeni, da je zaradi tega, ker ima Crysis tolk uber grafiko, OGL tako zanič.

Prav tako ni primerjave med igrami narejenimi v DX10 in openGL.


Seveda je ni, ker to ni odvisno od DX10 ali OGL, ampak od tega, kako so skupaj dane.

//on

Fajn slišat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

BigWhale ::

Jaz se ene .NET 2.0 aplikacije nisem videl. Sem pa ze videl ene par takih 'nedeljskih' .NET 1.1 programov...

3.5? ah dej no! :)

hamax ::

Seveda je ni, ker to ni odvisno od DX10 ali OGL, ampak od tega, kako so skupaj dane.

Tudi to ni čisto res.

Tuki je nastetih par razlik: Klik

driver_x ::

Polovici bi se linux že tako zagabil, da nebi več marali računalništva


ja, res je. tako kot sedaj windows.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obvezno branje!

Oddelek: Operacijski sistemi
1130105 (13653) MrStein
»

kako inštalirati linux

Oddelek: Operacijski sistemi
191904 (1616) 'FireSTORM'
»

linux igre

Oddelek: Igre
121420 (1165) opeter
»

Izdelava router/proxy/firewall/antivirus/spletnega strežnika

Oddelek: Omrežja in internet
152588 (2378) ješ

Več podobnih tem