» »

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Wired News - Kaj bi rekli na to, če bi vam rekel da imate lahko na svoji mizi postavljen superračunalnik, ki bi se uvrstil med 500 najhitrejših računalnikov na svetu za samo 25.000 dolarjev? Mislim, da bi me po hitrem postopku razglasili za bedaka in krivoverca ter me odstavili s položaja administratorja Slo-Techa. Kaj pa če je vse res?

Podjetje ClearSpeed je namreč najavilo izid CS301 - procesor, ki bi deloval vzporedno z obstoječim/obstoječimi in vzporedno s svojimi bratci. Če sem prav razumel bi te zverinice, vsaka naj bi lahko izvedla 25 milijard operacij s plavajočo vejico v sekundi oziroma 25 gigaflopov, cinili kar na PCI kartice in to po štiri na vsako. Če preračunamo bi s šestimi PCI režami lahko dosegli računsko moč 600 gigaflopov, kar je kar ena šestdesetina (1/60) števila operacij na sekundo najmočnejšega računalnika na svetu - japonskega Zemeljskega simulatorja, ki je zapakiran v veliko skladišče in stane 350 milijonov dolarjev, s tem da si sploh nočem predstavljati koliko električne energije porabi. Medtem ko bo ClearSpeedov Torek (Tuesday je ime procesorja) porabil le 2 W električne energije. Kaj je res in kaj ne?

19 komentarjev

gumby ::

sliši se prelepo, da bi bilo res...
bomo videli:)

Thomas ::

Nekako ... se mi zdi prelepo. Ne še!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Blue22 ::

moj rečunalnik, pa morda bo superračunalnik:)enkat
kurc kne vem kaj bi napisu

nsignific ::

Ok pol pravjo ena PCI kartica bi doprinesla 100 gigaflopsov?

Em...

Kok majo pa zdej procesorji gigaflopsov (sorry cist sm n00b u teh zadevah, pa me ti podatki nc ne impresionirajo)?

Thomas ::

Zdej se pogovarjamo o največ nekaj Giga flopsih. Milijardah operacij s float števili na sekundo. Superračunalniki so pa lahko do ene 10 tisočkrat močnejši.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

alien-w ::

Najmočnejše računalo na svetu ima 35 teraflopov (35.000 gigaflopov), medtem ko bi imel tak računalnik 600 gigaflopov, torej 60x močnejši.

Blue22 ::

se opravičujem za trditev, sm šele kasnej opail da gre za ceno v dolarjih:(torej moj računalnik, vendar ne bo računalnik! Megaflopsi se pa v sedanjih nekoliko neovejših rečunalnikih gibljejo nekje pri 3000MFlopsih. Kolkor jest vem:D

speed machine ::

Fajn bi blo, da bi lahk kr dodal procesorje, ce bi ti zacelo primanjkovati CPU moci. Sam pa a ima PCI vodilo dovolj veliko zmoznost pretoka podatkov, da bi taksni procesorji lahko normalno delovali? Pa kako bi bila zrihtana organizacija z rami, da bi vsak procesor dobil podatke takoj ko bi jih hotel, in da ne bi prihajalo do ozkih grl?

Road Runner ::

mnja alpa das $5 000 000 pa mas drugi najhitrejsi racunalnik na svetu ;) hint

back to the subject... sicer ne razumm cist delovanja tegale sam ce je res bo to definitivno spremenil svet racunalnistva... ceprov vprasanje je pa tut kok bi to domacmu uporabniku kj pomagal. ker tile superracunalniki in podobno se obnesejo predvsem pri vecjih kolicinah podatkov (delujejo podobno kot seti@home), za prenasanje podatkov v real time (npr igre) pa pride do tega da imas nekje ozko grlo (ponavadi mreza, tu pa ocitno pci?

tx-z ::

1 procesor 25gflopov?!? če ma moj računalnik okol 3?
tx-z

tomblord ::

Kot je rekel speed machine ima pci vodilo dalec preozko grlo, da bi oskrboval procesorje z podatki (ukazi) dovolj hitro. Mogoce bi pa bil taksen racunalnik uporaben za tocno dolocene, redke probleme.

Road Runner ::

tomblord - pa ne tako redke. kot primer naprimer render 3D slike. glavni procesor poslje pomoznemu del fajla, nato pa vsak procesor zase obdeluje ta fajl in ga renderira. med tem si med sabo nic ne posiljata. le ko je koncan spet poslje nazaj glavnemu procesorju del slike, ki jo je naredil nato se oba dela sestavita skupaj in voila. imas celotno sliko.

in kot sem ze omenil podoben princip je seti oziroma folding @home. prav tako bi tu lahko rekli da ne bo stimal ker je net prepocasn. ampak ce ves kako deluje - ubistvu sprejme podatek, ga obdela in poslje nazaj. pri tem da obdelava vzame vecino casa

Thomas ::

Tako je Racer! Sploh ni ta bandwidth tako pomemben - več. Le da se vsake toliko sinhronizirajo podatki, pa je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Tole čudo se zdi nekaj med večglavim DSPjem in FPGAjem. Mislim, da sem 10 let nazaj videl nekaj podobnega v STjevi ponudbi, le da je bilo striktno namenjeno izdelavi kompleksnih filtrov.

Poleg tega, tista podana hitrost je ZELO teoretična. Nekako v stilu tiste pesmice "Kad bi svi muškarci na svijetu..." :D

Če bi torej vsaka od 256-tih enot izvedla v vsakem ciklu maksimalno število množenj, potem bi dosegli teoretično hitorst. Ker pa ni smiselno v celem programu izvajati samo množenjain seštevanja (razen, če se ne ukvaramo spet s filtriranjem signala), bo ta številka veliko, veliko nižja.

ČE sem prav dojel, je vsem enotam dano na razpolago (ali vsaki enoti ?) samo 128 Kb RAMa, zato je možnosti tega treba jemati zelo pogojno. VSekako stvar ni enakovredna ekvivalentu Pentiuma z deklarirano hitrostjo 25 GFLOPS. SPloh pa nafrljena P4ka ne dosega tako veliko manj. Recimo da kakih par GFLOPS.

CS301 je mišljen kot koprocesor, ne pa kot procesor. Se pravi, CPU naj bi ga videl kot periferijo, ki bi ji lahko dal kdajpakdaj poslal prežvečit kak blok podatkov.

Uporabnost tega ? Mislim, da ne bo spremenilo sveta. Če pa bi se le kdaj pokazalo kot prekleto uporabno, bodo v roku parih mesecev zunaj Pentiumi s podobnim dodatkom.

Thomas ::

Zgleda, da je nekaj več na vsem, kot sem mislu. Ja fino, no. Moorov zakon je pol le crknu! Ampak na "transhumanističen način" - ne na "način stare mame", kot so si želeli "reakcionarji". Hihi!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phil ::

Kaj pa ti bo v racunalniku se n dodatnih procesorjev? Vsaj za povprecnega uporabnika jaz ne vidim prednosti. Iz vecine algoritmov, ki tecejo na racunalniku tezko najdes stalno delo ze za dva procesorja (iz vecine algoritmov se ne da iztisniti veliko vecopravilnosti). Pa se prepustnost PCI-ja je kar precejsni problem sploh ce ima vsak procesor samo po 128kb na ploscici. Za racunanje kaksnih namenskih nalog bi znala pa biti kar fina zadeva v smislu da bo pocenila "racunanje".
LP

bernhardt ::

Nemogoče ker če bi bilo to res bi po mojem že prej pršlo u javnost!;)
Did it again!

Jeebs ::

In kdo je tako nor, da bo šel za S@H in F@H kupovat dodatne koprocesorje?:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Pyr0Beast ::

Hmmm Elan Belusarius (ne vem če sem prov napisal):D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov najhitrejši superračunalnik trikrat hitrejši od predhodnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6816332 (12696) pegasus
»

Japonci rušijo rekorde

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
285509 (4246) Pyr0Beast
»

Cluster kot delovna postaja

Oddelek: Novice / Procesorji
443008 (3008) OwcA
»

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Oddelek: Novice / Procesorji
192469 (2469) Jeebs

Več podobnih tem