»

IBM-ov Mira cilja na vrh lestvice Top500

X-Bit Labs - IBM za ameriški Department of Energy (Ministrstvo za Energetiko) pripravlja nov superračunalnik Mira, ki naj bi že v prihodnjem letu prebil mejo 10 PetaFLOPS-ov oz. 10 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo. Superračunalnik bo nastanjen v laboratoriju v ameriškem Argonne ter bo uporabljen predvsem za razvoj učinkovitejših pogonskih sklopov za današnja vozila, dvig učinkovitosti v prevozu dobrin, za izračune pri raziskavah ozračja, itd. Obenem je odskočna deska za...

27 komentarjev

Hiter kot formula 1

Gizmodo - Intel je v sodelovanju z ekipo BMW Sauber F1 predstavil superračunalnik Albert2, ki je zasnovan na dvojedrnih procesorjih Intel Xeon 5160, in v mestu Hinwil v Švici služi simulaciji aerodinamičnih lastnosti dirkalnikov ekipe BMW Sauber F1. Računalnik s 512 procesorji zagotavlja moč procesorja do 12.228 gigaflopov na sekundo. Gruča, ki jo je izdelalo švicarsko podjetje Dalco, ima 2048 GB velik glavni pomnilnik in lokalni trdi disk s kapaciteto 20.480 GB, dodatna podatkovna gruča pa nudi še 15 terabajtov dodatnega diskovja.

31 komentarjev

Japonci rušijo rekorde

Slashdot - Na Japonskem so sestavili MDGrape-3, najzmogljivejši računalnik na svetu, ki premore kar za petaflop računske moči, oziroma kvadrilijon računskih operacij na sekundo. S tem je iz prvega mesta na seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov izrinil IBM-ov BluGene/L. Obenem japonski MDGrape-3 za doseganje impresivnega rezultata uporablja zgolj 4808 procesorjev v primerjavi z BluGene/L, ki ga poganja 130,000 procesorjev.

Razvoj japonskega MDGrape-3 je trajal 4 leta, stal pa zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev. Procesorske enote je izdelal Hitachi, s svojimi izdelki je sodeloval Intel (DC Xeoni) in pa SGI (povezave in ostala strojna oprema). Cena procesorske zmogljivost se je ustavila pri zgolj 15 dolarjih na gigaflop. Za primerjavo - cena gigaflopa znaša pri BlueGene/L 140 dolarjev in pri Earth Simulatorju kar 8,000 dolarjev, v začetku 90-ih let 20. stoletja pa je stal gigaflop okoli milijona dolarjev. Računalnik se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri...

28 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

Kdo ima najhitrejšega?

Google News - Vsakih šest mesecev izide seznam najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. Od leta 2002 si naslov lasti NEC-ov Earth Simulator ( The Earth Simulator Center) s 35,9 teraflopi oz. trilijoni (12 ničel) operacij v sekundi.

6. novembra, ko bo predstavljen nov seznam, pa se obeta sprememba, saj se za vrh potegujeta IBM s svojim Blue Gene/L ( laboratorij za jedrsko orožje) in SGI-jeva Columbia ( NASA). Prvi je že septembra za las presegel mejo 36 teraflopov, te dni pa je rezultat korenito presegla Columbia, saj je najprej dosegla 42,7, v ponovnem preskusu pa neverjetnih 51,9 teraflopov. Ob tem velja omeniti, da je bila vrhnja "hitrost" 61,0 teraflopov. Columbio poganja kar 10 240 procesorjev Itanium II, ki uporabljajo Linux. Sestavili so jo v vsega 15-ih tednih in je trenutno gotovo najhitrejši računalnik na svetu.

Poleg tega je napredoval tudi najmočnejši Mac, ki sta ga IBM in Apple pohitrila na 12,25 teraflopov. Zaradi hude konkurence pa bo verjetno celo zdrsnil s trenutnega...

9 komentarjev

Prvi uporabni optični procesorji?

Lenslet - Podjetje Lenslet bo čez nekaj tednov na sejmu MILCOM v Bostonu (očitno gre za sejem vojaške tehnologije) predstavilo svoj prvi optični DSP Enlight256 z deklarirano hitrostjo 8 TeraFlops-ov, kar znese približno 1000 krat več od trenutno najbolj "mišičastih" DSP procesorjev.

Podrobnosti o notranjem ustroju in s tem tudi fleksibilnosti procesorja nisem zasledil, piše pa sicer nekaj o tem, da je vdelana v optiki MAC enota s fiksno vejico, ki zmore 8 bilijonov operacij na sekundo, ob njej pa vektorska enota z 128 milijardami operacij na sekundo. Vse skupaj krmili klasičen Texas Instruments-ov DSP serije TMS320C64xx, čeprav naj bi bil Enlight sposoben tudi samostojnega dela.

Zanimivo pa je videti elektrooptični vmesnik Ablaze, ki na Demo tiskanini služi kot vmesnik med fotoniko v DSP-ju in elektroniko na tiskanini, kjer tudi sicer "straši" kopica Xilinxovih FPGA-jev.

Ablaze je fizično kos polprevodnika na folijskem kablu, gre pa za svetlobni modulator s prostorsko modulacijo. Če sem...

4 komentarji

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Wired News - Kaj bi rekli na to, če bi vam rekel da imate lahko na svoji mizi postavljen superračunalnik, ki bi se uvrstil med 500 najhitrejših računalnikov na svetu za samo 25.000 dolarjev? Mislim, da bi me po hitrem postopku razglasili za bedaka in krivoverca ter me odstavili s položaja administratorja Slo-Techa. Kaj pa če je vse res?

Podjetje ClearSpeed je namreč najavilo izid CS301 - procesor, ki bi deloval vzporedno z obstoječim/obstoječimi in vzporedno s svojimi bratci. Če sem prav razumel bi te zverinice, vsaka naj bi lahko izvedla 25 milijard operacij s plavajočo vejico v sekundi oziroma 25 gigaflopov, cinili kar na PCI kartice in to po štiri na vsako. Če preračunamo bi s šestimi PCI režami lahko dosegli računsko moč 600 gigaflopov, kar je kar ena šestdesetina (1/60) števila operacij na sekundo najmočnejšega računalnika na svetu - japonskega Zemeljskega simulatorja, ki je zapakiran v veliko skladišče in stane 350 milijonov dolarjev, s tem da si sploh nočem predstavljati koliko...

19 komentarjev

Gigaflop za manj kot 100 dolarjev

Aggregate.org - Univerza v Kentuckyju je predstavila svoj paralelni superračunalnik, poimenovan KASY0 (Kentucky Asymetric Zero), ki je sestavljen iz 132 čisto običajnih PC-jev z Athloni XP 2600+, polgigabajti pomnilnika, vseh skupaj povezanih z osemnjastimi 24-portnimi 100-megabitnimi switchi. Vse skupaj poganja RedHat Linux 9.0 z modificiranim WareWulfom 1.11. Kaj je torej tako posebnega na tem računalniku? Kot prvi na svetu, je razmerje cena/zmogljivost spustil pod 100 dolarjev za gigaflop, natančneje na 84 dolarjev. Uradna stran.

10 komentarjev

Za lahko noč

Slo-Tech - Še ena prošnja, ki jo je omenil bf4ed v lastni temi: Naslove tem prosim pišite bolj jasno, da bodo ljudje vedeli, v kaj se spuščajo s klikom na vašo temo. Ne pišite samo "kupim", "prodam", "ne dela" oziroma "poglejte tole", ampak že v samem naslovu bolj detajlno specificirajte željo oziroma problem. Hvala.

1 komentar

Compaq pripravlja najmočnejši računalnik na svetu

The Register - Compaq je objavil svoje načrte za najmočnejši računalnik v zgodovini čoveštva, ki naj bi imel računsko moč kar 100 teraflopsov, kar je 30 krat več, kot današnji najmočnejši računalnik. Pošast bo sestavljena iz 10-20 tisoč Alpha procesorjev, uporabljali pa ga bodo za napredne biološke raziskave (raje bi ga dali nam za SETI, kajne? ). Po trenutnih načrtih sodeč bo računalnik končan leta 2004. Hm ne vem zakaj mi je naenkrat na pamet padel Terminator .

11 komentarjev