» »

Poročila o napakah v Windows XP

Poročila o napakah v Windows XP

PC Magazine - Privzeto se vsaka napaka operacijskega sistema, programa, igre, itd. v Windowsih XP ob prvi priložnosti pošlje na Microsoft - to je "Error reporting". In teh sporočil je po besedah Billa Gatesa ogromno: 5% Oken se "zaleti" (crash) 2x dnevno, 10% se jih sesuje vsak dan ali povprečno 3x na mesec.

Kljub temu so marca 2003 Windows XP obvladovali 33,4% svetovnega tržnega deleža. V letu 2001 so obstajali 603 miljoni PCjev in s 15 odstotno letno rastjo, dobimo okroglih 700 milijonov osebnih računalnikov. Če se jih 10% sesuje vsak dan, je to 70 milijonov v 24 urah. In ker imamo le 35% računal z WinXP, je to 24,5 milijona PCjev z XPji, ki se sesujejo dnevno. Torej, če bi vsak poslal svoj ''Error report'' bi Bill letno dobil skoraj 9 milijard sporočil.

A XP crkujejo podobno kot 2000 in zagotovo se 98, 95 in ME sesuvajo še bolj pogosto kot XPji. Win 98 ima pokritega okoli 25% računal in tudi sesuvajo se do 20% bolj pogosto kot XPji. Če začnemo "šibat rehenšiber" (hotel je reči kalkulator -- alien-w), naračunamo približno 30 milijard poročil na leto.

Vsak pa naj si sam najde ustrezno razlago, kaj Microsoft počne s tako množico poročil - PC Mag.

26 komentarjev

mrTwelveTrees ::

zdej ne vem, a ta tema misli samo na windows crash ali tudi programi ki se sesujejo ? ker potem je druga pesem... program se ne odziva, folku se ne da čakat (malo časa) takoj zapre -end now - in pošlje error report - jah...

recimo men se je računalnik resetiral 1x na teden...pa sem pogruntal da mam premalo štroma procesor - zdej dela normalno - pošiljal sem ta error report - samo ne verjamem da bi oni vedli da je bil kriv hardware :) ...

mormo mal pogledat v kolikor primerih je kriv harware za crash windowsov in ne OS

Gandalfar ::

Ce ze tako razmisljas .. zakaj ne bi v winse vgranil mehanizma, ki bi preveril strojno opremo in se ne bi hotel zagnat, ce bi nasel napako?

flipflop ::

Še nikoli nisem poslal tega sporočila.

undefined ::

> A XP crkujejo podobno kot 2000

Tukaj si pa mimo usekal. Win2000 so bili do nedavnega najbolj stabilen sistem, dokler ga ni zamenjal Win2003. Win2003 pa je sedaj še 100% bolj stabilen od Win2000 in 300% bolj stabilen od WinXP.

Tko da fantje, ne prazne slame mlatit, da so vsi MS Winsi en šit, ker to ni res. Le uporabniki so "šit", ker ne znajo delat z njim. :)

ali3n ::

uff.. zaminiva novička - i'm impressed! :-)

se pa strinjam z IceManom - v delu komentarja, kjer trdi, da je _navadno_ problem v uporabniku. Drži kot pribito!
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

mrTwelveTrees ::

Gandalfar: pa sej ne moreš narest takega mehanizma (programskega) ki bi prepoznal da je bil kriv procesor, napajalnik, disk ... ali karkoli...
recimo jaz mam navi procesor - če ne bi dodal štroma se mi resetira - windowsi pa rečejo: windows has recoverd from the sereous error - ...

pol pa ni čudn da dobi microsoft ne vem koliko prijav napak...

ja, menim da ta statistika ni ............. saj ne vemo za koliko primerov je kriv harware in koliko sami winsi :)

nicjasno ::

Meni se winxp v zadnjih 7-ih mesecih, kolko je minlo od sveze instalacije ni niti enkrat sesul. 90% je v uporabnikih, ki ne znajo delat s sistemom.

Zoidberg ::

jaz izklopljeno prikazovanje teh sporočil ker so mi šla res na žive pošiljal nisem pa tako ali tako nikoli. Aja saj se ne sesujejo velikokrat>:D >:D
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.

TitanSLO ::

WIN-XP so čisto v redu zadeva, sam priredit si jih je treba. Kak to naredit pa si najdite sami, ker je moja stran baje WAREZ site (en pameten človk si je to umislu).
Če si sistem prirediš, dobiš večjo stabilnost, hitrost,... Jaz rabim okoli eno uro, da spravim winse v takšno stanje (z inštalacijo + obvezni programi, gonilniki,...)


Dodgeviper ::

Kar se mene tiče so XP čist cool kakor je bilo omenjeno zgoraj je vse od uporabnikov odvisno kak sistem majo ter koliko znanja o delovanju samih Win.
Men zanekrat najbolj odgovarjajo Xp v letu in pol nisem mel nobenih posebnih težav, same malenkosti za razliko od prejšnjih win-katere sem bolj pogosto moral reinstalirat.
Lp

ferdo ::

Windowsi niso bili pisani na naviti mašini....

WhiteAngel ::

Windowsi so en k*rac že od samga začetka, pa vrjetn zmerej bojo. Kle ni debate. Ne jih zdej v rožce pošiljat pa se nekej it, kuko lepo dela pa kolk so dobri. Sistem, v katermu nimaš 100% kontrole nad čemerkoli se ti zahoče, ni dober sistem in pika.

andrej ::

WhiteAngel: v katerem sistemu pa mas 100% kontrolo? aja, pri linuxu je to samo na papirju, v praksi pa NIHCE tega ne izkorisca... pa ne mi spet zacenjat z linux vs window vojno no...

nicjasno ::

Tak je povsod v zivljenju, ce znas neko stvar pravilno uporabljat, ti bo dobro sluzla. (in se ne bo sesuvala. Razen ce bos vsak dan instaliraval polno nekega sharewara in podobnega srota ki ga nikoli ne potrebujes. SEm ze vidu en tak gepl, ko sn se cudu da se sploh kaj dela. Kaj je mel tip vse gor instalirano, to ne morte verjet)

swar ::

Win2003 pa je sedaj še 100% bolj stabilen od Win2000 in 300% bolj stabilen od WinXP.


Kokr jst vem je win2003 zaenkrat izsel samo kot server,tukaj pa ni niti omembe OS za server tko da ne mores primerjat 2003 in xp...

flipflop ::

WhiteAngel,le kaj bi blo če bi imel 100% kontrolo nad kišto ves čas? Pa tale Linux tudi mal preveč vsiljuješ. Kot da ne bi imel slabosti.:\

Lee_Nover ::

ena tajnica k rab pol minute, da najde pravo tipko nima kej met 100% kontrole !
in to je vecinski trg windows ..
ce poznas winse v jedro kot programer vids, da mas kontrolo nad vsem .. pac ni takih 'utilitijev' v winsih lih zarad uporabnikov
sam si pa lahko spises kar ti pashe

BigWhale ::

> Meni se winxp v zadnjih 7-ih mesecih, kolko je minlo od sveze
> instalacije ni niti enkrat sesul. 90% je v uporabnikih, ki ne znajo delat
> s sistemom.

Ce uporabnik ne zna delat s sistemom in ga uspe pokvarit je za to se vedno kriv sistem. In ce ima nekdo na desktopu deset ikon od desetih aplikacij, ki jih uporablja in mu uspe sesuti sistem, je to se vedno sesutje.

nicjasno ::

Seveda, saj je isto kot pri avtu. Menjalnik lahko tudi vsujes takoj, samo kuplunge ti ni treba stisnit ko das v prestavo. Pa je za to kriv avto ali uporabnik?

undefined ::

> Kokr jst vem je win2003 zaenkrat izsel samo kot server,tukaj pa ni niti omembe OS za server tko da ne mores primerjat 2003 in xp...

Saj tudi Win2000 "kao" ni bil za domače uporabnike, pa dobro vemo vsi, da je bil do nedavmnega najbolj stabilen sistem. Sedaj je to Win2003 in to, da ni za domače uporabnike, je spet dober razlog za stabilnost, saj notri ni nametanega odvečnega sranja.

Drugače pa za tvojo informacijo, WinXP je NT verzija 5.1, Win2003 pa NT verzija 5.2, kar pomeni, da je isti sistem, le novejša različica. Štekaš? Upam. :)

pagat34 ::

Error reporting prestreže, registrira in pošlje vse napake: operacijskega sistema, programov (word, excel), igric, strojne opreme, itd. itd. torej vse, kar povzroči napako. 8-O
_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

undefined ::

In ne samo to. Registrira in pošlje prav tako VSE ostale procese, ki so tisti trenutek zagnani, poleg tega pa tudi detaljne informacije konfiguracije PCja.

To, da poleg tega pošlje tudi licenčno številko (katero uporabnik vpiše) in poleg tega tudi ipconfig info (IP), mi ni potrebno poudarjat, ali pač? :)

Malinovc ::

Vete ka vam povem.... " rm -rf *vfat* " :D
Zelo rad testiram beta programje pa vam povem da mi je masina samo 2x v zivljenju kresnala :))...
Aja drgac mam pa cpu load < 5.00, kar je dosti prevec.... pa masino resetiram enkat na 14 dni....
Mater morjo nardit hotswitch za kernele :\ pa se to nau treba.....

Kot zanimivost... ste ze slisal za hotswitch za CPUje.... ja celo to obstaja...
En norc je, "ko je vido kako winsi na predstavitvi kresnejo ko usb misko priklopis in izkopis" naredu kao
za dokaz stabilnosti OSa :D VROCO MENJAVO PROCESROJEV na dual platah... zadeva prov fino dela
sm vido ko je clovk pri unganem racunalu vgradil drug procesor in je vseskup zacelo delat...
sistem pa ni crknu " nehal renderirat" celo ko je procesor pri uzgani masini vzel z podnozja :D .....
Zanimivo ne....

undefined ::

Zanimivo bi bilo, ko bi vzel oba procesorja s podnožja, računalnik pa bi še vedno delal. >:D

bradek ::

Windows 2000 so workstation in server razlicice (in ni razlika samo v imenih)
Iceman: "windows2003 so se 100% bolj stabilni kot windows 2000" - govoris iz izkusenj? Namrec jaz poganjam w2003 in ti lahko povem marsikako o stabilnosti.

undefined ::

> Iceman: "windows2003 so se 100% bolj stabilni kot windows 2000" - govoris iz izkusenj? Namrec jaz poganjam w2003 in ti lahko povem marsikako o stabilnosti.

Jih že laufam doma kot primarni sistem od začetka pomladi dalje. Tako da si kar vzemi tiste moje rečene besede za zlate. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Vista ali Xp? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
16612342 (8574) Icematxyz
»

XP-jem dodatnih šest mesecev (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
23320464 (12642) knesz
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516507 (12235) opeter
»

Naslednik Viste ima novo kodno ime (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
628503 (5477) darkolord
»

64-bitni Windows preloženi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
526679 (6679) Dr_M

Več podobnih tem