»

Apple prenovil MacBooke Air

Slo-Tech - Apple je danes predstavil prenovljena MacBooka Air s 13- in 15-palčnim zaslonom in novimi procesorji M3. Nekoliko večja 14- in 16-palčni MacBook Pro sta bila prenovljena že oktobra, zato je bila posodobitev serije Air le vprašanje časa. Nova prenosnika bosta dobavljiva od petka dalje.

Po zunanjosti se prenosnika ne razlikujeta od predhodnikov, na voljo pa sta v štirih barvah (Midnight, Starlight, Space Gray, Silver). Pod pokrovom pa je glavna novost čip M3, ki je zgrajen v 3-nm litografiji in ima torej na manjšem prostoru še več tranzistorjev. S tem je čip hitrejši, hkrati pa tudi varčnejši, ker so komponente pač manjše. Novi čip podpira nekaj novih funkcij, denimo ray tracing, mesh shading in dynamic caching. Procesor ima osem jeder (CPU) in do deset grafičnih jeder (GPU) - manjši model ima osem ali deset, večji le deset - ter podporo do 24 GB. Za podporo umetni inteligenci pa ima 16-jedrni Neural Engine, ki je namenjen strojnemu učenju. Druge novosti so na primer še Wi-Fi 6E in...

16 komentarjev

Apple ukinil projekt električnega avtomobila

Bloomberg - Apple je - vnovič - ukinil razvoj električnega avtomobila. Spogledovanje z avtomobili, električnimi ali drugačnimi, traja že desetletje, vmes pa je segalo od velikanskega navdušenja do ohladitev. Sedaj spet kaže, da električnega avtomobila iz Appla ne bo, inženirji pa se bodo raje posvetili generativni umetni inteligenci.

Bloomberg piše, da je Apple spremembo strategije zaposlenim razkril danes in jih precej presenetil. Na električnem avtomobilu naj bi delalo okrog 2000 ljudi, ki bodo sedaj počasi dobili druge zadolžitve. Projekt vodi Kevin Lynch, ki bo zaposlene počasi predal vodji oddelka za umetno inteligenco Johnu Giannandreaju. Nekaj pa jih bodo tudi odpustili, čeprav še ni jasno, koliko.

Apple je v svoja vozila, električna, pametna in drugačna, vložil več milijard dolarjev. Leta 2014 so želeli izdelati avtonomno električno vozilo, ki bi imelo glasovno navigacijo. Projekt je imel nemalo organizacijskih težav že od začetka, na koncu pa sta ga prevzela Jeff Williams in Kevin...

37 komentarjev

Apple razširil program za samostojno popravilo naprav

Slo-Tech - Apple je sprva vztrajno oteževal vsakršno nepooblaščeno poseganje v svoje telefone, vključno z domačimi popravili, dokler niso ugotovili, da je bolje od tega kaj imeti. Paketi z orodjem in rezervnimi deli za telefone so postali velik hit, tudi v Evropi, zato Apple širi storitev. Vanjo vključuje čedalje več svojih naprav.

Danes so sporočili, da se pridružujejo tudi iPhone 13, 13-palčni MacBook Air (s čipom M12) ter 14- in 16-palčni MacBook Pro (s čipom M2 Pro in M2 Max). Apple še vedno vztraja, da večini uporabnikov priporoča obisk pooblaščenih servisov (Authorized Service Provider) oziroma prodajaln (Apple Store). Napravo lahko sam popravi, kdor ima s tem izkušnje, dodajajo. Temu pritrjuje tudi cena, ki so jo postavili ustrezno visoko, da ciljajo na navdušence, ni pa ekstremna. Zamenjava baterije v iPhonu 13 stane 85 dolarjev, v paketu za samopomoč pa pol manj.

Manj očitna, a pomembnejša novost je sprememba potrjevanja pristnosti vgrajenih delov. To se stori s programom System...

17 komentarjev

Apple bo občutno podražil zamenjavo baterij

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Apple je potihoma razkril podražitev zamenjave baterij v svojih prenosnih napravah, ki bo začela veljati 1. marca letos. Odvisno od izdelka bo cena podražitve različna, in sicer se giblje med 20 in 90 dolarji. Le menjava baterije za iPhoen 14 ostaja pri 100 dolarjih. Približno ceno za vse izdelke lahko preverimo na njihovih spletnih straneh.

Zamenjava baterij v novejših iPhonih (X, 11, 12 in 13) sedaj stane 70 dolarjev, v starejših pa 50 dolarjev. Vse te cene se bodo povišale za 20 dolarjev. Nazadnje je bilo baterije možno poceni menjati za 30 dolarjev po škandalu z namernim upočasnjevanjem telefonov s starejšimi baterijami, nato pa se je cena dvignila na 70 dolarjev.

V MacBook Air bodo nove baterije stale 30 dolarjev več, in sicer 160 dolarjev. Še večja podražitev je na vidiku za MacBook Pro, kjer bo znašala 50 dolarjev (z 200 na 250 dolarjev). Pri iPadih, ki jih obstaja kopica različic, bodo podražitve znašale 20 dolarjev. Ni pa še jasno, ali se bodo podražili tudi kompleti za...

48 komentarjev

Apple bo tudi v Evropi ponujal rezervne dele in orodja za popravila

Slo-Tech - Apple je lani najavil storitev Self Service Repair, ki omogoča posameznikom nakup uradnih rezervnih delov, orodij in navodil za popravilo nekaterih iphonov in macbookov. Sprva je bila omejena na ZDA, sedaj pa se širi tudi na Staro celino. Za zdaj je bodo deležni kupci v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Poljski, Španiji, Švedski in Veliki Britaniji.

Trenutno podpira pametna telefona iPhone 12 in iPhone 13 ter prenosnike MacBook Air in Pro (ne vseh). Na voljo so različni rezervni deli, pa tudi navodila za izvedbo popravil in seveda potrebna orodja. Ta lahko kupimo ali pa za 50 dolarjev najamemo za enkratno popravilo. To vključuje dostop do vseh orodij v vrednosti dobrega tisočaka in poštnino v obe smeri. Apple zagotavlja, da so to enaka orodja, kot jih uporabljajo tudi na uradnih servisih.

Storitev se je v ZDA precej dobro obnesla, odkar so jo zagnali aprila, zato so jo avgusta razširili še na prenosnike. Za Apple je računica preprosta, saj je prodaja kompletov za popravila...

24 komentarjev

Apple predstavil svojo prvo fitnes uro

pomlajena Watch SE

vir: Apple
Apple - Na dogodku s predstavitvijo iPhona 14 je Apple osvežil tudi ponudbo pametnih ur, med katerimi izstopa fitnes ura Apple Watch Ultra.

Na nedavni Applovi predstavitvi je bil novi iphone seveda v prvem planu, toda takoj za njim je na vrsto prišlo vse bolj pomembno in živahno področje, pametne ure. V začetku avgusta je ponudbo prenovil Samsung, konec prejšnjega meseca pa še Fitbit, zato gre tekma na nož - pa čeprav je treba poudariti, da se zaradi znatne sprege s telefoni podjetja tu potegujejo predvsem za kupce, ki so že tako deloma privrženi njihovi znamki, ali vsaj programski platformi. Jedro ponudbe iz Cupertina so ure Apple Watch, ki so tokrat prejele osmico v imenu. Novosti so precej malenkostne, saj se izpostavljata predvsem zaznavanje trkov ob prometnih nesrečah in pa temperaturni senzor za telo, ob čemer je podjetje izkoristilo ameriško kolobocijo okoli zagotavljanja pravice do splava, saj poudarjajo, da podatki o spremembah, ki bi lahko nakazovale ovulacijo, ostanejo...

62 komentarjev

Bloomberg: Apple bo uvedel USB-C

Slo-Tech - Po Bloombergovih neuradnih informacijah bomo vendarle dočakali Applove iPhone s priključki USB-C. K temu čedalje glasneje priganjajo tudi evropske inštitucije, zato se je zganil tudi Apple. Apple naj bi poleg telefona s priključkom USB-C razvijal tudi adapter, ki bo omogočal tem prihodnjim iPhonom delovati z obstoječimi dodatki, ki so bili dizajnirani za priključek Lighting. Iz Apple uradnega komentarja ni.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, kdaj bi novosti lahko ugledale luč sveta. To se bo morda zgodilo v letu 2023, še verjetneje pa leta 2024. V novih verzijah, ki bodo izšle letos, bo zagotovo še priključek Lightning. Imajo pa USB-C že sedaj Applovi ipadi in maci, zato bi bil prehod na USB-C tudi za iphone v resnici poenostavitev tudi Applove uporabnike. Šele tedaj bodo lahko polnili se naprave z istim priključkom. Mimogrede, študent švicarskega ETH je za projekt že lani predelal iPhone na USB-C.

Še vedno pa ostaja precej Applovih naprav, ki ostajajo s priključkom Lightning:...

46 komentarjev

Apple bi iPhone prodajal kot naročniško storitev

Bloomberg - Bloomberg razkriva, da se želi tudi Apple podati v svet izdelkov kot naročniških storitev, saj si tako zagotovijo stabilen denarni tok. Zato se pripravlja, da bi iPhone in druge izdelke strankam ponudil v zameno za mesečno naročnino. To bi bil prvi Applov poizkus naročnin za fizične izdelke, saj so doslej preizkušali le digitalne storitve. Zamisel je še vedno v razvoju, a naj bi se udejanjila prihodnje leto.

Da Apple najprej pogleduje proti iPhonu, je razumljivo. Prodaja iPhonov prinese skoraj 200 milijard dolarjev letno oziroma več kot polovico vseh prihodkov. Z razkosanjem stroška na mesečne obroke bi si stranke nakup dragih, tudi več kot tisoč dolarjev vrednih naprav laže privoščile, kar bi pozitivno vplivalo na Applov poslovni rezultat. Nakup bi bil mogoč prek istega profila Apple ID, ki že sedaj omogoča nakup v App Storu.

Za razliko od tega, kar ponujajo nekateri operaterji, Apple ne bi polne cene razkosal na 12 ali 24 obrokov, temveč bi bila to prava naročnina - dokler bi...

105 komentarjev

Apple posredno žrtev ransomwara

vir: Flickr

Slo-Tech - Napad naj bi izvedla ruska hekerska skupina REvil, znana tudi pod imenom Sodinokibi, ki je tajvanskemu podjetju Quanta med napadom ukradla podatke o zasnovi in proizvodnji MacBookov in nekaj drugih Applovih izdelkih, ki jih v Quanti sicer proizvajajo za Apple. Da se je incident res primeril so v podjetju že potrdili. Niso pa znane podrobnosti samega napada, v zadnjem podobnem incidentu so REvil sicer zlorabili ranljivost Microsoftovega Exchange ProxyLogona.

REvil je podrobnosti ukradenih materialov začel objavljati 20. aprila, nekaj ur pred Applovim dogodkom Spring Loaded, potem ko so pri Quanti zavrnili plačilo 50 milijonov ameriških dolarjev odkupnine. Nepridipravi zdaj k plačilu pozivajo kar sam Apple, za kar so tudi postavili rok 1. maj, dotlej pa bodo, kot so napovedali, vsakodnevno objavili nekaj podatkov.

Objavljene podrobnosti zares obsegajo načrte za nov Apple Watch, pa pravkar najavljen redizajn iMacov, nekaj proizvodnih diagramov za lanski MacBook Air in podrobnosti o...

4 komentarji

Evropski EcoDesign prinaša daljšo popravljivost izdelkov

Evropska komisija - S tem mesecem so v EU začeli veljati novi predpisi, ki med drugim določajo tudi, da morajo biti večji izdelki in gospodinjski aparati popravljivi, torej z navodili in dostopnimi rezervnimi deli, 7-10 let po umiku s prodajnih polic. Gre za hladilnike, pralne stroje, sušilnike za lase in televizorje. V prihodnosti bo isto veljalo tudi zabavno elektroniko, kot so pametni telefoni, tablice in prenosni računalniki. Najbolj očitna sprememba za potrošnike pa so pravzaprav nove nalepke o porabi električne energije.

Aparati so namreč v zadnjih leti postali čedalje učinkovitejši, tako da razred A ni več zadoščal. Posledično smo izbirali med več plusi, denimo A+, A++ ali A+++. Ker takšna inflacija ocen zamegljuje dejansko učinkovitost, so lestvico redefinirali. Najučinkovitejše naprave so odslej uvrščene v razred B, medtem ko je A še prazen in rezerviran za morebitne izboljšave v prihodnosti. Večina izdelkov bo po novi uvrstitvi sodila v razrede B-D.

Na področju popravljivosti je poleg...

51 komentarjev

Apple sledi med protesti ukradenim iPhonom

Slika: josh (apex male) @onlyfanobtainer / Twitter

Forbes - Med protesti, ki trenutno potekajo v ZDA, prihaja tudi ropanja in plenjenja, kjer so na udaru tudi Applove trgovine. A kdor bi želel uporabljati ukraden iPhone, bodisi ga je ukradel sam ali kupil od preprodajalca, bo naletel na težavo. Apple je te telefone na daljavo zaklenil in jim tudi sledi. To v resnici ne bi smelo presenetiti nikogar, saj če lahko svojemu telefonu sledimo sami, ni nobenega razloga, da tega pred prodajo ne bi mogel proizvajalec.

Apple je med protesti v ZDA ponovno zaprl svoje prodajalne, ki so bile zaprte že med pandemijo covida-19, sedaj pa so bile odprte le kratek čas. V nekaterih mestih je Apple tudi fizično umaknil izdelke in zagradil prodajalne, da bi preprečil plenjenje. S tehnološkega vidika pa je bolj zanimivo, kako preprečujejo uporabo ukradenih telefonov. Že dlje časa se je vedelo, da imajo v prodajalnah iPhoni varovalke, ki ob odtujitvi napravo nekako onesposobijo, a o tehnologiji ni bilo veliko znanega, ker iPhonov iz trgovin pač niso množično...

71 komentarjev

Apple pričel z obsežnimi zdravstvenimi raziskavami

vir: STAT
STAT - Apple je z lansiranjem aplikacije Research pognal tri znanstvene raziskave raznih dejavnikov javnega zdravja, h katerim želi pritegniti čimveč uporabnikov svojih naprav. Ker bo na ta način zajemal ogromno osebnih podatkov, pa se že pojavljajo bojazni, za kaj vse bodo ti v resnici uporabljeni.

V Applu si želijo čim hitreje utrditi ugled svojih naprav in programja za nadzor parametrov zdravja, kot sta ura Apple Watch ter aplikacija Health, ki so jo septembra dodobra posodobili. Da bi njihovo verodostojnost dvignili na novo raven, so se v partnerstvu z uglednimi medicinskimi ustanovami lotili ambicioznega večletnega opazovanja zdravstvenih znakov strank, ki bodo naložile in uporabljale tonamensko ravnokar lansirano aplikacijo Research. Apple je tu edini financer, medtem ko med partnerji najdemo tudi WHO in Harvard School of Public Health.

Podvig ima tri sklope. V študiji o gibanju in zdravju srca želijo v petih letih pridobiti podatke 500.000 uporabnikov ure Apple Watch, pri čemer...

61 komentarjev

Apple konkretiziral mikavne storitve, novi iPhoni stavijo na objektive

vir: Apple

Apple - Cupertino, Kalifornija. Dvorana Steva Jobsa, na odru Tim Cook. Praznik za ljubitelje vrhunsko zasnovanih in še bolje oblikovanih naprav. Pa seveda storitev, kot se danes spodobi. Slednje so na največjem letošnjem Applovemu dogodku dobile poseben poudarek. Skratka, v poldrugi uri je bilo napovedanih zares veliko novosti. Pa pojdimo.

19. septembra si boste tako lahko omislili Apple Arcade. Storitev za igranje iger, ki bo ob splovitivi na voljo v več kot 150 državah, že na začetku bo na voljo okoli 100 naslovov, novi pa naj bi prihajali v mesečnih ciklih. Vse to bo stalo 4,99 dolarja na mesec, prvi mesec bo poskusno brezplačen. Bo pa Arcade precej družinsko orientirana storitev, vsaj sodeč po partnerjih, ki so s svojimi ekskluzivami dobili besedo na odru. Konami je...

203 komentarji

Apple zapušča glavni dizajner

Jonathan Ive

vir: Wikipedia
Financial Times - Jonathan Ive, imenovan tudi Jony, je v podjetju delal vse od leta 1992, kjer je že kmalu postal vodja oddelka za oblikovanje. Bil je tesen sodelavec pokojnega Steva Jobsa, ko se je ta leta 1997 vrnil v tedaj hirajoče podjetje, sta skupaj zasnovala iMaca, ki je leto pozneje Apple vrnil na pota slave.

Ive je brez dvoma eden najboljših industrijskih oblikovalcev na svetu. Kar nenazadnje...

59 komentarjev

Apple Pay prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta,...

169 komentarjev

Novosti iz Appla

Apple - Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in...

21 komentarjev

Moja pametna ura je lahko tudi elektrokardiograf

Slo-Tech - Na Stanfordu so izvedli raziskavo s 400.000 prostovoljci, ki so nosili pametno uro Apple Watch. Ugotavljali so, ali lahko ura prepozna neredno bitje srca z dovolj visoko natančnostjo, da je tudi medicinsko uporabna. Rezultati so pozitivno presenetili, saj je Apple Watch dobro napovedovala težave s srcem, hkrati pa se je izognila visokemu deležu lažnih pozitivnih rezultatov, ki običajno pestijo podobne pristope. Prostovoljci v študiji so nosili Apple Watch 1., 2. ali 3. generacije (ne pa najnovejšega z vgrajenim EKG, ker ga leta 2017 še ni bilo) in iPhone. Če je aplikacija zaznala neredno bitje srca, jih je pozvala k posvetu z zdravnikom.

Študijo, ki jo je sicer financiral Apple, je stanfordska medicinska fakulteta...

30 komentarjev

Novi Applovi računalniki s T2 ne dovolijo poganjanja Linuxa

Slo-Tech - Novi Applovi računalniki (iMac Pro in letošnji modeli Mac mini, MacBook Air in MacBook Pro) imajo vgrajen varnostni čip T2, ki je namenjen preprečitvi zagona nepodpisane programske opreme. Na ta način želi Apple uporabnike zaščititi pred različnimi virusi in samimi seboj, a to hkrati pomeni tudi, da na tak računalnik ni mogoče namestiti Linuxa ali Windows. Tudi onesposobitev Secure Boota trenutno ne pomaga.

S tovarniškimi nastavitvami omenjeni Applovi računalniki ne dovolijo poganjati Windows. V ta namen je Apple pripravil orodje Boot Camp Assistant, ki lahko namesti dodatne certifikate. za Windows Production CA 2011, ki bi to omogočili....

43 komentarjev

Apple bo popravljal tudi starejše naprave

Slo-Tech - Doslej je Apple servis in rezervne dele za svoje izdelke zagotavljal pet let, potem pa jih je razglasil za zastarele (obsolete) ali starodobne (vintage). Toda v Cupertinu so očitno spoznali, da se jim splača nuditi daljšo podporo, saj so uporabniki često pripravljeni plačati za popravilo starejše naprave. Applove naprave niso poceni, zato je njihovo popravljanje smiselno dlje. Odslej bo Apple popravljal tudi stare MacBooke Pro in iPhone, če bomo to plačali.

Pilotni program se je začel že januarja, sedaj pa so ga z ZDA in Turčije razširili na ves svet. To pomeni, da bo odslej moč dobiti uradno popravilo iPhona 4S, iPhona 5 in MacBooka Air iz leta 2012 (vseh vsaj do konca leta 2020). Do konca leta bodo na seznamu še MacBook Pro iz let 2012...

31 komentarjev

Apple predstavil nove iPad, MacBook Air in Mac Mini

Slo-Tech - Apple je danes v New Yorku organiziral medijski dogodek, kjer so predstavili nekatere novosti iz svojega nabora izdelkov. V Brooklynu je izvršni direktor Tim Cook pokazal novi iPad, kjer gre po njegovih besedah za največjo konceptualno razliko od prve verzije pred osmimi leti. Prenovljen je tudi MacBook Air, ki je "najbolj zelen doslej".

Novi iPad Pro je za 15 odstotkov tanjši od predhodnikov in nima več gumba Home. Zaslon je enako velik kot pri predhodnikih, a je roba (bezel) manj, zato naprava deluje kompaktneje in manjše od predhodnikov. Podpira Face ID in USB-C (namesto Lightninga), tako da lahko z njim polnimo iPhone ali pa ga priključimo na monitorje z ločljivostjo vse do 5K. Priključka za slušalke - kot je postalo že navada - ni več....

516 komentarjev

Applovi prenosniki se pregrevajo, problem rešuje programski popravek

Slo-Tech - Ko je Apple minuli teden izdal osvežene verzije svojih prenosnikov MacBook Pro, ki imajo tudi hitrejše procesorje, je ogromno pozornosti požel videoposnetek Davida Leeja, v katerem razkriva ekstremno pregrevanje procesorjev. V novem macbooku pro, ki ima odklenjen Intelov procesor Core i9 8950HK z osnovno frekvenco 2,9 GHz, ta ob intenzivni uporabi hitro pade, ker se vklopi zaščita pred pregrevanjem. Za procesor, ki ima možnost Turbo in je namenjen navijanju, je to zelo nenavadna toplotna občutljivost.

David Lee je pokazal, da letošnji macbook pro kljub hitrejšemu procesorju za pripravo enega videoposnetka porabi 39 minut, medtem ko lanski model to zmore v 35 minutah. Da gre resnično za problem s temperaturo, je pokazal,...

67 komentarjev

Apple priznal težave s tipkovnicami za MacBook

Slo-Tech - Potem ko so se kupci mesece pritoževali, je Apple vendarle popustil in priznal, da imajo nekateri novi MacBooki in MacBooki Pro težave s tipkovnicami. Gre za zatikanje tipk, ki se je pojavilo na novih tipkovnicah tipa butterfly, ki so jih začeli uvajati leta 2015. Te omogočajo izdelavo tanjših prenosnikov, a so se tipkovnice kmalu začele kvariti. Apple je za izdelke izven garancijske dobe zaračunaval tudi 700 dolarjev za popravilo tipkovnice, kar je sprožalo ogromno negodovanja. Sedaj bodo vsem, ki so za to plačali, denar vrnili, nadaljnja popravila in zamenjave pa bodo brezplačni.

Program vključuje naprave MacBook (12-palčni iz let 2015-2017), MacBook Pro (13-palčni iz let 2016-2017 in 15-palčni iz let 2016-2017). Kdor...

58 komentarjev

Velikani zapuščajo Apple Watch: Cooku košarico dali že Google, Amazon in Ebay

AppleInsider - Ob splavitvi najnovejše različice Googlovih Zemljevidov pred dobrima dvema tednoma nihče ni opazil, da storitve ni več možno uporabljati na Applovi pametni uri. Zanimivo je tudi dejstvo, da Google ob nadgradnji sam ni izpostavil umik svoje rešitve iz ekosistema pametne ure. Manjek Googlovih Zemljevidov so tako zabeležili šele ta teden pri Appleinsiderju, kjer so takoj začeli analizirati stanje aplikacij v svetu Apple Watcha.
Po njihovih ugotovitvah je Google umaknil svoje Zemljevide v zadnjih tednih, torej od nadgradnje. So pa novinarji Appleinsiderja uspeli najti še par velikanov, ki so se umaknili iz sveta jabolčne ure. Tako uporabniki Apple Watcha od tega tedna ne morejo več kupovati prek Amazona, Ebaya in Targeta.

Zakaj točno so velikani zapustili svet...

21 komentarjev

LG-jev novi monitor 5K ne deluje poleg brezžičnega usmerjevalnika

9to5Mc - Nov LG-jev monitor UltraFine 5K, ki ga prodaja tudi Apple v svoji trgovini in celo priporoča za uporabnike MacBook Pro, ima precej nenavadno hibo. Če ga postavimo dovolj blizu brezžičnega usmerjevalnika, začne slika utripati, ob nadaljnjem približevanju pa monitor popolnoma počrni. Pomaga šele, če usmerjevalnik odnesemo dovolj stran. Ker gre za 1300 dolarjev vreden monitor, je pomanjkljiva hud spodrsljaj.

V LG-ju so napako potrdili, a dejali, da gre samo za konkreten model, medtem ko so vsi ostali izdelki brezhibni. Toda nekateri uporabniki so celo ugotovili, da monitor kvarno vpliva tudi na MacBook Pro, ki je priključen nanj. Če se brezžični usmerjevalnik preveč približa kompoziciji, zmrzne tudi Macbook Pro.

Kaj točno je narobe, še ni znano. Lahko pa ugibamo, da očitno...

22 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Applovi 12-palčni Retina MacBooki dobili Skylake

Slo-Tech - Leto dni po izidu je 12-palčni Apple Retina MacBook dobil prvo nadgradnjo strojne opreme, ki prinaša Intelove procesorje generacije Skylake (doslej le v 27-palčnem iMacu 5K) in zmogljivejši grafični čip. Cena je ostala enaka, povečala pa se je avtonomija, saj naj bi v povprečju enakovredni modeli zdržali uro dlje. Pa še novo barvno preobleko so dobili.

Procesorji Intel Core M so na voljo v različicah s frekvencami 1,1 GHz (Turbo 2,2 GHz), 1,2 GHz (Turbo 2,7 GHz) in 1,3 GHz (3,1 GHz), vsi pa so brez ventilatorja na hladilniku, zato bo prenosnik tih ne glede na obremenitev. Vsi imajo grafični čip Intel HD 515, ki je po Applovih besedah 25 odstotkov hitrejši od dosedanjega HD 5300. Na prvi pogled najopaznejša novost pa je nov zlatorožnati dizajn, ki se pridružuje...

17 komentarjev

HP predstavil najtanjši prenosnik na svetu

Slo-Tech - Medtem ko prvi simbol tankosti, Applov MacBook Air, v debelino meri 17 milimetrov, s čimer je izenačen z Lenovo LaVie, je HP konkurenco preskočil kar za razred in predstavil prenosnik z debelino 10,4 milimetra. Sliši se zelo podobno kot na primer 12,5-mm MacBook 12, a razlika je opazna. HP Spectre ima 13,3-palčni zaslon, zelo spodobno notranjost in zavidljivo avtonomijo.

Najprej k specifikacijam. V tankem ohišju dimenzij 32,5 x 22,9 cm dobimo zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 (IPS matrika, Gorilla Glass 4), procesor serije Intel Core i5 ali i7 (družina Skylake), 8 GB pomnilnika in 256 GB SSD, kar skupaj tehta 1,1 kg. Pri normalni uporabi baterija zdrži dobrih devet ur, vse skupaj pa poganja Windows 10. Ima tri priključke USB-C (dva s...

53 komentarjev

Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Forbes - Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je...

118 komentarjev

Pametna ura meri, kaj tipkate

Slo-Tech - Raziskovalci z ECE Illinois so razvili delujoč koncept aplikacije za pametno uro, ki z beleženjem in analizo podatkov z žiroskopov in pospeškomerov ugotavlja, katere tipke je uporabnik pritisnil na klasični tipkovnici QWERTY/QWERTZ. To je mogoče, ker so mikrogibi zapestja leve roke pri pritiskanje različnih tipk drugačni. Podatkov o gibih desne roke seveda ni, a lahko tudi te podatke precej dobro uganemo, če imamo dostop do slovarja.

Aplikacija, ki so jo razvili v okviru projekta Motion Leaks, za zdaj deluje le na uri Samsung Gear Live in ima še nekaj porodnih težav. Za zdaj predpostavlja, da uporabnik pritiska le tipke s črkami, čeprav v resnici tekst...

26 komentarjev

Prodaja Applove pametne ure upadla, a še vedno melje konkurenco

Slate - Ob izidu so kupcu Applovo pametno uro dobesedno razgrabili, saj so jih v enem samem dnevu prodali milijon. Po norem prvem dnevu je bilo povprečje za tisti dan 200.000 ur na dan, kar je še vedno lepa številka. Danes je zanimanje precej splahnelo, kažejo neuradne statistike.

Analitiki pri MarketWatchu ocenjujejo, da Apple dnevno proda manj kot 20.000 ur dnevno, neredko pa številka pade pod 10.000. Večina prodanih ur je iz najnižjega cenovnega razreda Sport, ki stanejo 350 dolarjev, medtem ko jih je iz srednjega razreda, ki se začne pri 550 dolarjih, bistveno manj. Ni presenetljivo, da so prodali vsega dva tisoč luksuznih modelov, ki stanejo 10.000 dolarjev.

Če pa postavimo te številko v...

60 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Apple prodal milijon ur v enem dnevu

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil ne ravno poceni pametno uro, so številni zmajevali z glavo, kdo neki bi želel imeti elektronsko uro, ki potrebuje dnevno polnjene energije in se ne more kosati z eleganco vrhunskih mehanskih ročnih ur. Kot kaže, je interesentov veliko, saj je Apple prodal že milijonov svojih pametnih ur, pa je sploh še ni mogoče prijeti v roke.

Predprodaja v ZDA se je pričela v petek in v 24 urah so zabeležili 957.000 prednaročil. Približno dve tretjini kupcev sta se odločili za cenejšo inačico Appple Watch Sport, in sicer s sivim ohišjem (space grey). V povprečju je vsak kupec naročil 1,3 ure in za eno plačal 503 dolarje (povprečje za Watch Sport je 382 dolarjev, za Watch pa 707 dolarjev).

Milijon prodanih ur je sicer zavidanja vreden dosežek, ob...

219 komentarjev

Bi raje v živo ali prek interneta?

Business Insider - Ko Apple izda nov telefon, se pred prodajalnami običajno vijejo dolge vrste ljudi, ki ga želijo kupiti. Najbolj zagnani pridejo že nad predvečer ali sredi noči in taborijo pred vhodom. Često novega izdelka prvi dan zmanjka in tisti, ki bi prišli ponj nekoliko kasneje, so tam zaman. Dolgo smo menili, da gre za tržni trik, s katerim Apple dviguje zanimanje, a dejstvo je, da povpraševanje dejansko presega ponudbo. To se dogaja kljub temu, da Apple svoje dobavitelje izjemno privija. Glavno presenečenje pa je, da Apple v resnici ne mara gneče pred trgovinami.

Business Insider je pridobil okrožnico, ki jo je direktorica za prodajo v Applu Angela Ahrendts poslala zaposlenim. V njej je...

37 komentarjev

Swatch bo dodal nekaj elektonske pameti svojim uram

Nekatere pametne ure so na videz zelo podobne klasiki.

BBC - K pametnim uram vodita dve poti. Apple je s svojo uro Smart Watch ubral pot od kosa elektronike proti uri. Najdražji modeli bodo stali vse do 17.000 dolarjev, osnovni najcenejši in najbolj oskubljen model pa bo na voljo že za 350 dolarjev. Neodgovorjeno ostaja vprašanje, ali bo Apple s tem zadel v črno ali brcnil v prazno. A vseeno je bilo to dovolj, da so se zganili tudi klasični proizvajalci ur.

K pametnim zapestnim napravam je mogoče iti tudi iz druge smeri, tj. od elegantnih mehanskih ur z dodajanjem elektronskih komponent. Največji proizvajalec ur na svetu Swatch, ki ima pod svojim okriljem tudi znamke Swatch, Omega, Calvin Klein in druge, je najavil, da bodo njegove ure počasi dobile tudi NFC in Bluetooth.

Da se razumemo, še vedno bodo ostale...

12 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev