»

Apple Pay uvaja plačevanje na obroke

Slo-Tech - Apple je zagnal storitev Apple Pay Later, ki uporabnikom omogoča plačilo zneskov od 50 do 1000 dolarjev v več obrokih. Zneske je možno razdeliti na štiri obroke, ki jih uporabnik brez obresti ali stroškov poravna v šestih tednih. Da Apple Pay Later zares prihaja, je Apple predstavil lani junija na WWDC. Storitev smo pričakovali že septembra v novem iOS 16, a so jo morali zaradi tehničnih težav prestaviti. Sedaj je tu.

Uporaba Apple Pay Later ne bo vplivala na bonitetno oziroma kreditno oceno posameznika, so povedali v Applu. Bo pa uporaba lahko znana agencijam, ki izdelujejo te ocene, piše v drobnem tisku. Če bodo uporabniki zaprosili za posojilo in jim bo odobreno, bodo videli možnost Pay Later pri plačevanju v aplikacijah in na spletu, če uporabljajo iPhone ali iPad. Storitev je za zdaj omejena na ZDA, na iOS ali iPadOS 16.4 in na nekatere naključno izbrane uporabnike. Sčasoma se bo razširila.

Formalno storitev nudi podružnica Apple Financing LLC, ki se ukvarja s financiranjem...

13 komentarjev

Apple predstavil iPhone 13 in nove ipade ter ure

ne-Pro trinajstice

vir: Apple
Apple - Apple za dogodek California Streaming ni pripravil večjih presenečenj: predstavil je štiri nove iphone trinajste generacije, pa novi iPad in iPad mini ter Apple Watch Series 7.

Spisek oznanil za tokratno jesensko predstavitev California Streaming (krajši video povzetek) smo v pretežni meri že pričakovali, pa tudi sicer je bil dogodek eden izmed bolj pohlevnih do sedaj - mnogi opazovalci so se cinično ponorčevali, da ga je bilo nemogoče ločiti od lanskega. Glavna mantra so bile tokrat pač zmerne nadgradnje, in sicer pri vseh osrednjih priročnejših mobilnih napravah. Začenši z iphoni, ki bodo tudi pod številko 13 prispeli v enakih štirih različicah kot lanski: osnovni, mini, Pro in Pro Max. Druži jih enaka oblika, precej podobna dvanajsticam, od katerih se na videz ločijo po razporedu objektivov na zadnji strani in manjši zarezi ob zgornjem robu zaslona na sprednji, medtem ko so poglavitne novosti v notranjosti večje baterije in čipi A15 Bionic, zaradi česar so naprave tudi kanec...

55 komentarjev

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar

vir: Apple
Apple - Za nami je Applov Spring Loaded Event 2021, na katerem je velikan predstavil nove iMace in iPade Pro s sistemskimi čipi M1, pa lokacijske obeske AirTags in prenovljen Apple TV 4K.

Sredi aprila je čas za pomladanske novice iz Cupertina in glede na to, da so bili lansko jesen na vrsti telefoni ter MacBooki, smo sedaj lahko pričakovali bolj tablične novosti (skrajšan video povzetek). Te so, povsem logično, osrediščene okoli udarnega sistemskega čipa M1, ki pomeni enega največjih pretresov v računalništvu v zadnjem času. Kombinacija zmogljivosti in kompaktnosti je inženirjem omogočila, da so novo generacijo iMaca skrčili na vsega 11,5 milimetrov debelo ... tablico, zato je ta računalnik sedaj videti kot iPad s stojalom. Kljub prepolovljeni prostornini glede na prejšnjo generacijo naj bi bil hladilnik povsem neslišen, v napravi pa je še sistem s šestimi zvočniki. Najvidnejša odlika pa je gotovo 24-palčni zaslon ločljivosti 4480×2520. Osnovna inačica vsebuje 8 GB pomnilnika in 256 GB...

79 komentarjev

Urbana prispela tudi na iOS

Slo-Tech - V Ljubljani je mestne storitve (parkirnine, vožnjo z mestnimi avtobusi, vzpenjačo in izposojo koles BicikeLJ) že leta možno plačati tudi z virtualno kartico Urbana, ki jo v obliki aplikacije namestimo na pametni telefon. A doslej je bila uporaba omejena na lastnike androidnih telefonov (verzija vsaj 5.0 za plačevanje avtobusov, sicer 4.4), medtem ko na iOS aplikacije ni bilo. Aplikacija je uporabljala tehnologijo NFC v telefonu. Sedaj je prispela tudi na iOS.

Polnjenje virtualne kartice je možno z VALU Moneto, na posebnih avtomatih (urbanomati) in na prodajnih mestih (kioski, bencinski servisi, nekatere trgovine). Polnjenje s kreditnih kartic neposredno ni možno, gre pa preko ovinka. Če si naložimo aplikacijo Valu, je račun Valu možno polniti s plačilnimi karticami, bančnim nakazilom, Moneto ali v Telekomovih prodajalnah. Potem je možno prenesti dobroimetje iz Valuja na virtualno Urbano.

Največja pomanjkljivost ostaja nepovezanost virtualne kartice Urbana s fizično kartico. Z...

101 komentar

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev

Apple pričel z obsežnimi zdravstvenimi raziskavami

vir: STAT
STAT - Apple je z lansiranjem aplikacije Research pognal tri znanstvene raziskave raznih dejavnikov javnega zdravja, h katerim želi pritegniti čimveč uporabnikov svojih naprav. Ker bo na ta način zajemal ogromno osebnih podatkov, pa se že pojavljajo bojazni, za kaj vse bodo ti v resnici uporabljeni.

V Applu si želijo čim hitreje utrditi ugled svojih naprav in programja za nadzor parametrov zdravja, kot sta ura Apple Watch ter aplikacija Health, ki so jo septembra dodobra posodobili. Da bi njihovo verodostojnost dvignili na novo raven, so se v partnerstvu z uglednimi medicinskimi ustanovami lotili ambicioznega večletnega opazovanja zdravstvenih znakov strank, ki bodo naložile in uporabljale tonamensko ravnokar lansirano aplikacijo Research. Apple je tu edini financer, medtem ko med partnerji najdemo tudi WHO in Harvard School of Public Health.

Podvig ima tri sklope. V študiji o gibanju in zdravju srca želijo v petih letih pridobiti podatke 500.000 uporabnikov ure Apple Watch, pri čemer...

61 komentarjev

Apple konkretiziral mikavne storitve, novi iPhoni stavijo na objektive

vir: Apple

Apple - Cupertino, Kalifornija. Dvorana Steva Jobsa, na odru Tim Cook. Praznik za ljubitelje vrhunsko zasnovanih in še bolje oblikovanih naprav. Pa seveda storitev, kot se danes spodobi. Slednje so na največjem letošnjem Applovemu dogodku dobile poseben poudarek. Skratka, v poldrugi uri je bilo napovedanih zares veliko novosti. Pa pojdimo.

19. septembra si boste tako lahko omislili Apple Arcade. Storitev za igranje iger, ki bo ob splovitivi na voljo v več kot 150 državah, že na začetku bo na voljo okoli 100 naslovov, novi pa naj bi prihajali v mesečnih ciklih. Vse to bo stalo 4,99 dolarja na mesec, prvi mesec bo poskusno brezplačen. Bo pa Arcade precej družinsko orientirana storitev, vsaj sodeč po partnerjih, ki so s svojimi ekskluzivami dobili besedo na odru. Konami je...

203 komentarji

Apple Pay prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta,...

169 komentarjev

Apple Pay bo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Slovenija je ena izmed ne tako majhne množice evropskih držav, kjer še ni možno uporabljati Applove storitve za plačevanje Apple Pay. Dostopnost storitve je v posamezni državi odvisna od sodelovanja z lokalnimi bankami in od zakonodaje, zato storitve v Sloveniji še ni. Se bo pa to kmalu spremenilo, saj bomo dobili prvo banko, ki bo podprla Apple Pay. To bo nemška spletna banka N26, ki pa že dolgo normalno in povsem legitimno sprejema slovenske uporabnike, ki jih danes že ni več malo.

N26 je na Twitterju...

110 komentarjev

Novosti iz Appla

Apple - Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in...

21 komentarjev

Apple predstavil nove iPhone, uro Watch 4 in iOS 4

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku v kalifornijskem Cupertinu predstavil svoje novosti, med katerimi so razumljivo največ pozornosti poželi novi modeli pametnih telefonov iPhone. Prihajajo iPhone XR, XS in XS Max. Medtem ko sta XS in XS Max podobna, razlikujeta se le v velikosti in ceni, je XR Applov poizkus zakorakati tudi v (višji) srednji razred, pa čeprav ta stane 750 dolarjev. XS in XS Max pa se bosta prodajala po 1000 in 1100 dolarjev. Novi modeli bodo na voljo od 21. septembra (prihodnjega petka).

Da je Apple vešč marketinga, ni nobeno presenečenje. Tim Cook je tik pred začetkom dogodka na Twitterju objavil nenavadno sporočilo "Ne. Kdo ga lahko hitro prinese?" Ker je sporočilo kmalu izbrisal, so se začele širiti...

427 komentarjev

Apple že ob izidu iPhona 6 vedel za težave z zvijanjem

Slo-Tech - Po izidu iPhona 6 in iPhone 6 Plus je izbruhnila afera bentgate, saj so kupci začeli ugotavljati, da se že pri normalni uporabi telefon precej hitro nepovratno zvije. Problematično je bilo zlasti prekladanje po zadnjih žepih, sploh če smo sedeli, in po internetu so kmalu zaokrožile fotografije žalostno upognjenih telefonov. Apple je tedaj vztrajal, da so si ljudje krivi sami, saj da nova telefona nista čisto nič občutljivejša od predhodnikov. Sveže razkriti dokumenti pa kažejo, da to ni res. Apple je že pred izidom vedel, da sta telefona nekajkrat občutljivejša na zvijanje, a tega ni priznal. Šele mnogo kasneje so potiho uvedli spremembe, ki so težavo rešile.

Apple je leta 2014 trdil, da sta telefona čisto normalna. Pokazali so več številke testov, ki so temu...

69 komentarjev

Francija preiskuje Apple zaradi suma načrtovanja zastarelosti

Slo-Tech - Afera z upočasnjevanjem iPhonov, zaradi katere si je Apple v ZDA nakopal več skupinskih tožb, je pljusknila tudi čez Lužo. Čeprav je Apple ponudil zelo znižano menjavo baterije, ki bo v ZDA stala 30 dolarjev, pri nas pa 43 evrov pri pooblaščenih serviserjih, je Francija začela uradno preiskavo.

Francoska potrošniška organizacija za boj proti vnaprej načrtovani zastarelosti naprav HOP je decembra vložila pritožbo zoper Apple, v kateri podjetju očitajo namerno upočasnjevanje starih iPhonov z namenom pospešiti prodaj novih. V Franciji je programirana zastarelost nezakonita, saj zakonodaja prepoveduje manipulacijo z napravami, ki bi jim skrajšala življenjsko dobo in s tem pospešila prodajo...

106 komentarjev

Apple priznal, da v starih iPhonih upočasni procesor

Slo-Tech - Apple je priznal, da v starih pametnih telefonih iPhone programsko upočasnijo procesor, o čemer se je špekuliralo že leta, debate pa so ponovno oživele ta mesec. Apple je sedaj potrdil, da se to res dogaja. Razlog ni v siljenju uporabnikov v nakup novejšega aparata, temveč je krivec iztrošena baterija.

Kot je ugotovilo že več uporabnikov iPhona, je upočasnitev procesorja sorazmerna z iztrošenostjo baterije. Špekulirali so, da Apple to stori zato, da lahko tudi slabša baterija še vedno zagotavlja en dan avtonomije. Apple je sedaj priznal, da so v iPhone 6, 6S in SE lani s programsko nadgradnjo vpeljali to funkcijo. Novejši iPhone 7...

208 komentarjev

Apple bojda ob iztrošeni bateriji upočasni iPhone

Slo-Tech - V internetu so vnovič oživele burne debate, ali Apple na starejših telefonih, ki imajo že nekoliko izrabljeno baterijo, namerno upočasni procesor. Razlogov za takšno početje ne manjka, saj v podobni obliki to počno skoraj vsi prenosni računalniki - kadar jih izključimo iz omrežne napetosti, upočasnijo takt, da baterija zdrži dlje. Pri iPhonih pa naj bi Apple na ta način poskrbel, da baterija tudi v drugi polovici svojega življenja še vedno zmore telefon držati pokonci cel dan. Ideja v resnici ni slaba, toda ...

Toda zadnja debata se vrti okrog vprašanja, ali Apple to počne in ali je prav, da o tem nič ne reče, saj uradno o tem...

145 komentarjev

Bojda že zlomili Applov FaceID na iPhonu X

Slo-Tech - Dober teden dni po izidu iPhona X so strokovnjaki že uspeli razbiti prepoznavanje obraza FaceID, ki ga novi iPhone uporablja za identifikacijo uporabnika in odklep naprave. Vietnamsko podjetje Bkav, ki je že leta 2009 premagalo podobno zaščito na prenosnikih Toshiba in Lenovo, trdi, da lahko s 150 dolarjev vredno obrazno masko prelisičijo FaceID. Priložili so tudi videoposnetek, ki to podkrepljuje. Vse podrobnosti še niso znane, a če so bodo navedbe neodvisno potrdile, je novi iPhone precej manj varen, kot bi Apple želel.

Za uspeh so potrebovali 3D-tiskalnik, silikon in nekaj fotografij. S 3D-tiskalnikom so natisnili bel odlitek, ki so ga pritrdili na kovinsko ogrodje. Pri tem so seveda upoštevali, da dimenzije natisnjenega odlitka ustrezajo dejanskemu obrazu. Nanj so...

52 komentarjev

Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Wired News - Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z...

888 komentarjev

Prihajajoč Applov iPhone bržčas ne bo imel gigabitnega LTE

Bloomberg - Applov novi iPhone, ki se bo imenoval 7S in 7S Plus, ter luksuzni iPhone 8, ne bo imel podpore za gigabitni LTE, poroča Bloomberg. Razlog pa ni v celoti tehnološke narave, temveč gre v veliki meri za pravne akrobacije. Gigabitni LTE je sorazmerno nova zadeva, ki jo za zdaj podpirajo le Qualcommovi čipi, Intelovi pa še ne. To pa je problem, ker se Qualcomm in Apple izdatno tožita.

V idealnem svetu bi Apple v takem primeru vzel Qualcommov čip X16 in ga vgradil v vse iPhone, ki bi tako dobili podporo za gigabitni LTE. Tako je storil Samsung, tako da njegov Galaxy S8 gigabitni LTE podpira. V resničnem svetu pa Apple tega noče storiti, ker bi se s tem v celoti zavezal Qualcommu, s katerim imata odprtih precej pravnih bitk. Intel pa svojega čipa ne bo uspel razviti...

40 komentarjev

Google in Apple si bosta v aplikacijah rezala manjši kos pogače v zameno za naročnine

Slo-Tech - Že od nekdaj se zaslužek od aplikacij v spletni trgovini med Applom in razvijalci deli v razmerju 30 proti 70, kar občasno sproži polemike piscev aplikacij. Medtem ko Apple žanje rekordne dobičke, številni pisci aplikacij ugotavljajo, da s temi dohodki ne morejo shajati in vzdrževati aplikacij. Zato je dobrodošla Applova napoved, da bodo model malenkost spremenili v prid piscev aplikacij.

Od aplikacij v štirih spletnih trgovinah (iPhone/iPad, Watch, Mac, TV) Apple in pisci služijo na dva načina: ob enkratnih nakupih ali s periodičnimi nakupi (npr. naročnino ali nakupi v aplikacijami, t.i. in-app purchases). Applov podpredsednik Phil Schiller, ki je zadolžen za trženje, je v intervjuju za The Verge povedal, da se obeta sprememba. Od naročnikov, ki bodo aplikaciji zvesti...

20 komentarjev

Applove novosti: iPhone SE, manjši iPad Pro, iOS 9.3, cenejša ura, CareKit

Slo-Tech - Dočakali smo težko pričakovan Applov dogodek, na katerem je gigant iz Cupertina predstavil nov iPhone, nov iPad, novo verzijo operacijskega sistema iOS, pocenitev pametne ure, platformo CareKit za aplikacije s področja zdravega življenjskega sloga in nekaj zagotovil, da Apple ne bo legel v posteljo s FBI. Pojdimo po vrsti.

Nova verzija operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 9.3, ki je namenjena iPhonom, iPadom in iPodom, prinaša sedem večjih novosti, zaradi katerih boste laže spali in učinkoviteje delali. Na namiznih računalnikih številni uporabljajo f.lux, na Androidih pa Twilight, v iOS pa bo isto funkcijo opravljal vgrajeni Night Shift. Po sončnem zahodu bodo barve zaslona toplejše (torej bolj rdečkaste), kar...

90 komentarjev

Uradno: ugašanje aplikacij v iOS ne vpliva na avtonomijo

9to5Mc - Ker se baterija mobilnih naprav vedno prehitro izprazni, se je z ustnim izročilom razširilo na desetine trikov za podaljšanje avtonomije, izmed katerih nekateri delujejo, drugi pa ne. Ugašanje čipa za Wi-Fi ali podatkovnega prenosa nasploh ima opazen vpliv, medtem ko je vpliv ročnega ugašanja aplikacij bolj kontroverzen. Sedaj imamo končno uradno potrditev, da slednje nima nobenega vpliva.

Eden izmed uporabnikov se je obrnil kar na Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka in ga vprašal, ali je smiselno aplikacije ročno zapirati. To mnenje namreč kroži vse od iOS 4, ki je prinesel podporo večopravilnosti. Cook ni odpisal, je pa odgovoril kar vodja razvoja iOS Craig Federighi in jasno zapisal, da je ročno zapiranje aplikacij brezpomensko. Pravzaprav je odpisal...

13 komentarjev

Prihaja iPhone 5SE

9to5Mc - Po neuradnih, a običajno zanesljivih virih 9to5Mac, Apple pripravlja novo 4-palčno verzijo iPhona 5SE. Sprva se je govorilo, da gre za pomanjšanje verzijo iPhona 6, a bo Apple v resnici izdal nadgrajeni iPhone 5. Kodno ime je za zdaj N69, iPhone 5SE pa je najverjetnejše tržno ime.

V primerjavi s staro petico bo novi model Apple vseboval enaki kameri kot iPhone 6 (torej z osmimi in 1,2 milijona točkami) s podporo za večje panorame in samoizostritvijo med zajemom videoposnetkov, senzor za zračni tlak (barometer), čip NFC za Apple Pay, Bluetooth 4.2, VoLTE in 802.11ac ter procesorska čipa A8 in M8 (ali pa A9 in M9, to še ni čisto jasno). Po drugi strani pa bo zaslon ostal enak kot v petici (štiri palce in 1136 x 640 točk), torej ne bo zaznaval različnih jakosti dotika.

Kar se tiče...

60 komentarjev

Tag Heuer predstavil luksuzno pametno uro

Bloomberg - Pametne ure so hit tega leta in zabavi se je treba pridružiti, dokler je glasba najglasnejša. Čeprav trg za zdaj prepričljivo obvladuje Apple, se bodo prava razmerja pokazala po vstopu proizvajalcev klasičnih ur. Tag Heuer je pokazal, kako je videti 1500 dolarjev vredna pametna ura, ki ima klasični dizajn, in so jo izdelali v sodelovanju z Googlom in Intelom. Na prvi pogled je podobna klasičnemu modelu Carrera.

A v resnici v notranjosti tiktaka dvojedrni Intel Atom Z34XX z 1,6 GHz, ki mu družbo delajo 1 GB pomnilnika, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov, Bluetooth, Wi-Fi in 410 mAh baterija. Sliko prikazuje 1,5-palčni LCD-zaslon z ločljivostjo 360x360. Z izjemo procesorja torej nič posebnega. Ohišje je iz titana,...

24 komentarjev

Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Forbes - Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je...

118 komentarjev

3D Touch poredil novi iPhone

Slo-Tech - Najnovejša Applova iPhona 6S in 6S Plus sta težja od vseh svojih predhodnikov. Razlika je resda majhna in v vsakdanjem življenju zanemarljiva, a ker Apple posebno pozornost namenja vsakemu kvadratnemu milimetru in gramu, je zanimivo pogledati, od kod dodatna masa. Oba, iPhona 6S in 6S Plus, sta namreč od lanskih iPhona 6 in 6 Plus težja za 11 odstotkov.

Prva teorija je bila, da je za povečanje masa kriva uporabe nove aluminijeve zlitine, iz katere je narejeno ohišje, ki preprečuje zvijanje, ki je lani povzročilo nekaj težav. V resnici to ni razlog, saj so zamenjali le glavne primesi v zlitini (cink namesto magnezija in silicija), kar skupaj z nekoliko drugačnim dizajnom maso iPhona 6S Plus poveča le za dva grama, manjši model pa je celo za gram lažji.

Glavni krivec je nov...

10 komentarjev

Applove novosti: iPad Pro, iPhone 6S, nove ure, WatchOS 2, iOS 9

Slo-Tech - Na današnji tiskovni konferenci v San Franciscu je Apple zbranim novinarjem predstavil kopico novosti, s katerimi so osvežili svoje prodajne linije. Družina iPad je dobila največjega člana, in sicer se pridružuje iPad Pro, ki s seboj prinaša še pisalo in pametno tipkovnico.

Novi iPad Pro je od prejšnjih modelov iPadov bistveno večji, saj ima 12,9-palčni zaslon in je širok toliko, kot je iPad Air 2 visok. V debelino meri 6,9 milimetra, tehta pa 712 gramov. Cenejša verzija bo imela 32 GB prostora in bo stala 800 dolarjev, dražja s 128 GB prostora pa 950 dolarjev. Verzija s podporo za mobilna omrežja LTE bo le tista z 128 GB in bo stala 1080 dolarjev. In kaj bomo še dobili za ta denar? Zaslon bo imel ločljivost 2732 x 2048 (torej 5,6 milijona točk), kjer bo nova možnost iOS 9 deljeni zaslon prišla zelo prav. Poganjal ga bo...

106 komentarjev

Samsung predstavil novo pametno uro Gear S2

The Verge - Leto dni po predstavitvi Samsungove prve samostojne pametne ure Gear S so iz Južne Koreje poslali naslednika Gear S2. To je sicer že sedma pametna ura iz Samsunga, zato so pričakovanja ob vsakem novem izdelku visoka.

Gear S2 bo na voljo v dveh okusih: Gear S2 Classic bo videti bolj tradicionalno (na sliki desna) z ohišjem iz nerjavečega jekla in usnjenim paskom, medtem ko bo Gear S2 modernejša in bolj elektronskega videza. Obe imata 1,2-palčni zaslon Super AMOLED z ločljivostjo 360 x 360 (torej 302 točki na palec). Model brez 3G bo debel 11,4 milimetra in naj bi zdržal 2-3 dni normalne uporabe, verzija s 3G pa bo merila 13,4 milimetra in bo zdržala največ dva dni. Za Classic 3G ne bo na voljo. NFC bo omogočal brezstično plačevanje, medtem ko emulacije...

12 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Apple prodal milijon ur v enem dnevu

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil ne ravno poceni pametno uro, so številni zmajevali z glavo, kdo neki bi želel imeti elektronsko uro, ki potrebuje dnevno polnjene energije in se ne more kosati z eleganco vrhunskih mehanskih ročnih ur. Kot kaže, je interesentov veliko, saj je Apple prodal že milijonov svojih pametnih ur, pa je sploh še ni mogoče prijeti v roke.

Predprodaja v ZDA se je pričela v petek in v 24 urah so zabeležili 957.000 prednaročil. Približno dve tretjini kupcev sta se odločili za cenejšo inačico Appple Watch Sport, in sicer s sivim ohišjem (space grey). V povprečju je vsak kupec naročil 1,3 ure in za eno plačal 503 dolarje (povprečje za Watch Sport je 382 dolarjev, za Watch pa 707 dolarjev).

Milijon prodanih ur je sicer zavidanja vreden dosežek, ob...

219 komentarjev

Bi raje v živo ali prek interneta?

Business Insider - Ko Apple izda nov telefon, se pred prodajalnami običajno vijejo dolge vrste ljudi, ki ga želijo kupiti. Najbolj zagnani pridejo že nad predvečer ali sredi noči in taborijo pred vhodom. Često novega izdelka prvi dan zmanjka in tisti, ki bi prišli ponj nekoliko kasneje, so tam zaman. Dolgo smo menili, da gre za tržni trik, s katerim Apple dviguje zanimanje, a dejstvo je, da povpraševanje dejansko presega ponudbo. To se dogaja kljub temu, da Apple svoje dobavitelje izjemno privija. Glavno presenečenje pa je, da Apple v resnici ne mara gneče pred trgovinami.

Business Insider je pridobil okrožnico, ki jo je direktorica za prodajo v Applu Angela Ahrendts poslala zaposlenim. V njej je...

37 komentarjev

Težave s prevarami pri Apple Pay

Slo-Tech - Ko je Apple lani jeseni najavil storitev za opravljanje mobilnih plačil Apple Pay, so banke in prodajalci kar tekmovali, kdo bo hitreje zadostil vsem pogojem in se uspel vpisati v elitno druščino tistih, ki omogočajo uporabo Apple Paya. Pol let pozneje kaže, da ni vse zlato, kar se sveti, in da Apple ima tudi temno plat. Številne banke neuradno potožijo, da je stopnja goljufij na Apple Pay bistveno previsoka, varnostni standardi pa slabi, poroča The New York Times. Pomisleke naj bi banke imele že ob vpeljavi, a si vélikemu Applu nihče ni upal povedati, da v svetu finančnih transakcij vse vendarle ni tako preprosto, kot bi si v Cupertinu želeli.

Če ste se kdaj vprašali, zakaj vztrajamo pri nič kaj varnem sistemu plačevanja s kreditnimi kartici prek interneta, je...

39 komentarjev

Swatch bo dodal nekaj elektonske pameti svojim uram

Nekatere pametne ure so na videz zelo podobne klasiki.

BBC - K pametnim uram vodita dve poti. Apple je s svojo uro Smart Watch ubral pot od kosa elektronike proti uri. Najdražji modeli bodo stali vse do 17.000 dolarjev, osnovni najcenejši in najbolj oskubljen model pa bo na voljo že za 350 dolarjev. Neodgovorjeno ostaja vprašanje, ali bo Apple s tem zadel v črno ali brcnil v prazno. A vseeno je bilo to dovolj, da so se zganili tudi klasični proizvajalci ur.

K pametnim zapestnim napravam je mogoče iti tudi iz druge smeri, tj. od elegantnih mehanskih ur z dodajanjem elektronskih komponent. Največji proizvajalec ur na svetu Swatch, ki ima pod svojim okriljem tudi znamke Swatch, Omega, Calvin Klein in druge, je najavil, da bodo njegove ure počasi dobile tudi NFC in Bluetooth.

Da se razumemo, še vedno bodo ostale...

12 komentarjev

Samsung z nakupom LoopPaya vstopa v tekmo za mobilna plačila

Slo-Tech - Apple ima svoj Apple Pay, Google ima svoj Google Wallet, Samsung pa doslej še ni pripravil svojega odgovora. Da ne bi zamudili, so kupili podjetje LoopPay, o čemer se je začelo šušljati konec minulega leta, in vstopili v dirko sredi polčasa. V ZDA se namreč letos in prihodnje leto obeta ogromen kos pogače, saj bodo izdajalci kreditnih kartic uvedli nove kartice s čipi, ki jih imamo v Evropi že nekaj let. Hkrati pa se obeta razmah tehnologije NFC.

LoopPay je začel kot mobilna denarnica za iPhone. Prek posebnega modula potegnemo vse kartice z magnetnim trakom, s čimer v LoopPay preberemo podatke s kartice. Ko podatke shranimo v telefon, lahko na klasičnih POS-terminalih plačujemo kar s telefonom, namesto da bi uporabljali kartice. Ima tudi odstranljiv...

3 komentarji

LG-jeva urbana pametna ura

LG - LG izdaja pametne ure kot po tekočem traku. Po LG Watch in LG Watch R so že dobrih štirinajst dni pred barcelonskim sejmom Mobile World Congress pokazali svojo naslednjo pametno uro: LG Watch Urbane. Gre za uro, ki je razred više in dražje od LG Watch R, zaradi česar je njena zunanja podoba elegantnejša in bolj podobna klasičnim uram. Ohišje je iz nerjavečega jekla in pride v zlasti ali srebrni barvi.

V notranjosti pa v primerjavi z LG Watch R razlik praktično ni. Poganja jo Qualcomm APQ8026 (Cortex A7) s frekvenco 1,2 GHz in Adrenom 305, 512 MB pomnilnika in 4 GB NAND-flasha. Okrogel, plastični OLED-zaslon meri 1,3 palca in ima 320x320 točk. Voda ga ne uniči, saj standard IP67 zagotavlja delovanje pri potopitvi do 1 metra za do 30 minut. Ura...

17 komentarjev

Pozabite safir, tu je Phire

Slo-Tech - Novi iPhone bi bil moral imeti zaslon z zgornjo zaščitno plastjo iz safirja, ki je trši od najboljšega stekla in se praktično ne razi, če v žepu ne nosite diamantov. Kako se je končala zgodba, vemo. Proizvajalec safirja je šel v stečaj, Apple pa je na telefone namestil najboljšo verzijo stekla Gorilla Glass iz podjetja Corning, ki je sicer nekoliko manj trdo od safirja, a je tudi manj krhko.

Ali bomo kdaj dobili zaslone iz safirja v popularnih telefonih - zdaj so omejeni le na nišno eksotiko (npr. Kyocera Brigadier in Vertu Signature Touch) - ostaja neodgovorjeno vprašanje. Če vprašate Corning, jih ne bomo. V Corningu so se pohvalili, da razvoj v projektu Phire odlično teče. Phire bo nadomestil le nekaj mesecev star Gorilla Glass 4 in bo imel...

27 komentarjev

GTAT in Apple javno pereta umazano perilo

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
Ars Technica - Stečajni postopek podjetja GT Advanced Technologies (GTAT), ki bi moral postati Applov dobavitelj zaslonov iz safirja, a se je ljubezen nato neslavno končala, postaja čedalje zanimivejši. Čeprav sta se podjetji uradno razšli v prijateljski odnosih, si Apple prizadeva, da podrobnosti iz pogodbe med njima ne bi postale javne, za kršitev česar so določeni penali v višini 50 milijonov dolarjev. GTAT se trudi čim več podatkov javno razgrniti, kar je v stečajnih postopkov sicer običajno.

Operativni direktor GTAT Daniel Squiller je v petek sodišču poslal zapriseženo izjavo, v kateri je opisal podrobnosti sodelovanja z Applom. Čeprav je dolga 24 strani, se jo splača prebrati, ker se v njej skriva precej zanimivih podrobnosti.

Squiller je dejal, da je Apple zelo privijal GTAT in od...

75 komentarjev

A8X je najverjetneje trijedrnik

Primerjava sintetičnih testov - rezultati iPad Air 2 ob objavi še niso bili popolnoma potrjeni

Slo-Tech - Prvi neuradni testi novega iPad Air 2 so pokazali, da je nov procesor trijedrni. V to smer so kazale dosežene točke v testu Geekbench, a sprva niso bile najbolj zaupljive. Z dvigom omejitve deljenja infromacij smo lahko videli, da so številke prave, torej je najverjetneje res, da je A8X trijedrnik. To je zanimiva sprememba, saj je Apple že večkrat pripravil zmogljivejši čip za iPad, praksa se je začela z A5X in nadaljevala z A6X (močnejše izdaje A7 nismo dobili), a sta oba predhodnika imela ojačan le grafični in pomnilniški podsistem, medtem ko je procesorsko jedro (oz. par le-teh) ostalo enako. Rezultati sintetičnega testa, kakor tudi vključeni podatki, kažejo, da gre za 3 jedra, ki delujejo...

52 komentarjev

GT Advanced Technologies gre v stečaj

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
Ars Technica - GT Advanced Technologies se na prvi pogled zdi nepomembno podjetje, a gre za Applovega partnerja, ki dobavlja safirno steklo. To Apple uporablja kot zunanjo lečo fotoaparata na iPhone 6 in 6 Plus, na gumbu s TouchID ter na prihajajoči uri Apple Watch. Safirno steklo ima namreč odlične mehanske lastnosti, ki je izredno odporno na praske in je pogosto v uporabi na urah višjega cenovnega razreda. Spomnimo se lahko poročil, da je Apple skupaj s partnerjem kupil večje število peči, primernih za izdelavo safirnega stekla, kar je seveda podžgalo govorice, da bo iPhone 6 (takrat se je še vedno pričakovalo le eno velikost) jasno imel čez zaslon safirno steklo.

GT Advanced Technologies sicer trguje na borzi NASDAQ, delnica pa je v preteklih mesecih dosegla skoraj 20 dolarjev na račun...

16 komentarjev

Nadgradnje na iOS 8 so počasne

Uporabnikom iOS 8 očitno ni pretirano po godu

vir: The Verge
The Verge - Applu gredo nadgradnje na najnovejšo izdajo mobilnega operacijskega sistema, iOS 8, relativno počasi. 8. izdaja operacijskega sistema, ki poganja iPhone, iPade, iPod Touche in novejše izdaje Apple TV, je bila na voljo 17. septembra, nekaj dni po predstavitvi iPhone 6. Po treh tednih je delež naprav, na katerih teče iOS 8, vsega 47 %. Enak delež predstavlja iOS 7, medtem ko preostalih 6 % predstavljajo naprave, na katerih tečejo starejše izdaje sistema iOS. iOS 7 je v slabih treh tednih po svojem izidu uspel doseči penetracijo skoraj 70 %, kar je bistveno bolje od novinca. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je Apple sicer na področju hitrosti nadgradenj v mobilni industriji nesporni prvak.

Razlog za počasno nameščanje iOS 8 se najverjetneje skriva v težavah s prvo...

12 komentarjev

Novi iPadi, iMaci, OS X Yosemite bržčas v četrtek

9to5Mc - Levji del za letos načrtovanih novosti je Apple predstavil minuli mesec, a še vedno pričakujemo novo verzijo operacijskega sistema OS X Yosemite, nove iPade in prenovljene iMace. Navadno so Applove tiskovne konference ob torkih, a to pot bo drugače. Predstavitev novih izdelkov bo že prihodnji četrtek, trdi zanesljivi Re/code.

OS X 10.10 s kodnim imenom Yosemite je ena najteže pričakovanih novosti iz Appla, o kateri vemo že skoraj vse. Ta teden je Apple razvijalcem poslal potencialno končno verzijo (Gold Master Release Candidate 1), ki bo ob odsotnosti kakšnih večjih hroščev z minimalnimi spremembami postala končna verzija. Poleg vizualnih sprememb je najpomembnejša integracija iCloud Drivea, ki ga iOS 8 že ima. Zamaknjen izid je predstavljal težave za uporabnike iPhonov in Macov, ki so na mobilni napravi...

8 komentarjev

Izšel iOS 8

Slo-Tech - Po napovedih na Applovem dogodku prejšnji teden so v Cupertinu danes izdali novo verzijo operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 8, ki je po besedah proizvajalca največja sprememba vse od izida App Stora. Na voljo je za mobilne telefone iPhone 4S in novejše, iPade od druge generacije naprej, iPod pete generacije in Apple TV tretje generacije. Posodobitev že lahko brezplačno snamete z...

97 komentarjev

Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni

Slo-Tech - Strahovi, da bo imel Apple vsako leto težje delo z vzdrževanjem visokih prodajnih številk novih modelov iPhona, so se letos izkazali za neupravičene. Po torkovi predstavitvi Applovih novosti, med katerimi je seveda glavne pozornosti delež iPhone 6, je telefon v preprodaji že pošel.

Predprodaja se je začel v danes, prodaja pa bo stekla prihodnji petek. Točne številke o prodaji niso znane, a očitno je šel novi iPhone kot vroče žemljice, saj sta oba modela (iPhone 6 in iPhone 6 Plus) za septembrsko dostavo že pošla. Datum dobave za nove kupce se je že pomaknil v oktober in se odmika. Teže je dobiti večji model iPhone 6 Plus, a ni jasno, ali je to posledica večjega navala ali manjše...

129 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Zamude pri proizvodnji iPhona 6

vir: Reuters
Reuters - Apple je za 9. september letos napovedal novinarsko konferenco v Cupertino, kjer bodo najverjetneje predstavili nov pametni telefon iPhone 6. Pri proizvodnji pa se zatika, saj imajo težave z zasloni. Zaradi spremembe dizajna panela v zadnjih trenutkih proizvodnja zaostaja, poroča Reuters.

Ker bo iPhone 6 eden najtanjših mobilnih telefonov, je Apple sprva poizkusil z enim slojem filma, ki skrbi za osvetlitev zaslona. Toda izkazalo se je, da to ni dovolj za uporabo v svetlih okoljih, zato so bili prisiljeni spremeniti dizajn in dodati še drugi sloj. To je pomenilo, da junija in dobršen del julija proizvodnja zaslonov ni tekla, kar je povzročilo zaostanek. Sicer to ni prvi primer, da je...

104 komentarji

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta...

283 komentarjev

Applova predstavitev - iOS 5, iCloud, iPodi, iPhone 4S

Cards na iPhone 4

vir: engadget
engadget - Podatkom o prodajnih statistikah, opisanih v prvi novici, je sledila vnovična predstavitev iOS 5. Nova različica Applovega mobilnega operacijskega sistema prinaša obilico novosti, nekaterih že videnih, drugih še ne, sicer pa je bil operacijski sistem že predstavljen na letošnji konferenci WWDC.

Ponujajo novo aplikacijo Cards, ki ima še fizično plat. Zajeto sliko lahko namreč uredite, izberete ozadje, pripišete posvetilo ter Applu naročite, da kartico oz. čestitko v fizični obliki pošlje naslovniku. V ZDA bo storitev stala $3 za pošiljanje kartice znotraj države, mednarodna destinacija pa bo ceno dvignila na $5. Storitev bo na voljo 12. oktobra, prav na isti dan pa bo uporabnikom Applovih naprav na voljo še iOS 5....

124 komentarjev

Približuje se izid iPhona 5, Apple dosega borzne rekorde

ComputerWorld - Približuje se datum izida novega iphona, čeprav nihče izven Appla hip še ne ve, kdaj točno bo to. Na AllThingsD trdijo, da bo Apple novi pametni telefon predstavil v torek 4. oktobra. Prodaja naj bi se začela kmalu za tem, mogoče že v tednu dni.

Pravzaprav ni jasno še niti, kako se bo novi telefon imenoval. Mediji ga že od vsega začetka imenujemo iPhone 5 in bržkone se bo to ime uporabilo tudi uradno, ni pa to nujno; mogoče nas Applov trženjski oddelek preseneti. Poleg telefona bodo vse oči uprte tudi v novega izvršnega direktorja Tima Cooka, za katerega bo iPhone 5 ognjeni krst predstavljanja novosti. Njegova naloga je kot glavni napovedovalec predstaviti iPhone 5 s takšnim pompom, kot je to počel Steve Jobs pri prejšnjih modelih, in ustvariti visoko povpraševanje. Slednje ne bo velik problem,...

42 komentarjev

Apple je po pričakovanjih predstavil iPad 2

vir: engadget
engadget - Na današnji prireditvi je po pričakovanju skorajda vseh, ki jim za takšne dogodke ni vseeno, Apple predstavil drugo generacijo iPada. iPad 2 se močno sklada z vsemi napovedmi, ki smo jih že slišali pred predstavitvijo, a Steve Jobs (izgledal je vitalno), ki je prireditev vodil, ni govoril le o iPad 2. Predstavitev je, kot je za Apple običajno, začel z venčkom statističnih podatkov iz preteklega obdobja, kjer se je tokrat osredotočil predvsem na iPhone in iPad. Po Applovih besedah je bilo leto 2010 leto iPada, saj so jih v le devetih mesecih, od aprila, ko je bil predstavljen, prodali kar 15 milijonov. Njihov tržni delež med tabličnimi napravami znaša prek 90 %, medtem ko je namenskih aplikacij za iPad že prek 65.000 (za...

192 komentarjev