»

Nedeljski izpad CenturyLinka promet po internetu oklestil za 3,5 odstotka

Cloudflarov promet prek CenturyLinka (rdeče)

Slo-Tech - Težave, ki jih je v nedeljo povzročila napačna konfiguracija enega izmed strežniških centrov svetovnega ponudnika dostopa do internetne hrbtenice CenturyLink, so se odrazile v opaznem zmanjšanju internetnega prometa. Napaka pri nastavitvi BGP routinga se je namreč razširila prek meja CenturyLinkovih omrežij, zaradi česar so bile nedosegljive številne spletne strani: tudi Amazon, Microsoft, Twitter, Reddit in OpenDNS. Ker so težave oplazile tudi Cloudflare, ki številnim stranem zagotavlja zaščito pred napadi DDoS, so imele tudi te strani težave. Cloudflare je pripravil izčrpno poročilo o nedeljskih dogodkih.

Težave so se začele ob 12.03 po slovenskem času, ko so uporabniki začeli dobivati napake 522 (potekla časovna omejitev). Cloudflare ni povezan le s CenturyLinkom in v takih primerih sistemi avtomatično preusmerijo promet na druga omrežja. To se je zgodilo v nedeljo, ko je promet stekel prek ponudnikov Cogent, NTT, GTT, Telia in Tata. Večinoma je to tudi uspelo in v osmih...

6 komentarjev

V Egiptu in Turčiji z DPI uporabnikom podtaknili vohunske programe

Slo-Tech - Kanadski Citizen Lab z Univerze v Torontu je ugotovil, kako so oblasti v Turčiji uporabnikom interneta prek DPI (deep packet inspection) spreminjale promet in namesto programov, kot so Skype, CCleaner ali Opera, uspele podtakniti zlonamerno programsko opremo. Na udaru so bili vsi prenosi datotek, ki niso šli prek šifriranih povezav HTTPS. To ponovno kaže, da je dandanes uporaba HTTP postala nepotrebna, neumna in ponekod kar nevarna. V Egiptu pa so bili pogosti MITM-napadi (man in the middle), ki so uporabnike preusmerjali na strani, ki so začele na njihovih računalnikih rudariti kriptovalute.

Türk Telekom je postavil vmesne postaje (middlebox), s katerimi je uporabnike v Turčiji in tudi Siriji preusmerjal do državnega spywara, kadar so ti želeli prenesti običajne in neškodljive programe. S tem spywarom so potem oblasti lahko...

30 komentarjev

Nekdo je v četrtek internetni promet Vise in MasterCarda preusmeril skozi Rusijo

Slo-Tech - Primeri, ko velik del internetnega prometa steče skozi usmerjevalnike, po katerih načeloma ne bi smel potovati, niso redki in se praviloma izkažejo za napake pri konfiguraciji. Če določeni usmerjevalniki prek BGP oznanjajo lastništvo nad določenimi ciljnimi naslovi, bo promet pač tekel prek njih, saj internet temelji na zaupanju. Pred leti je na primer Kitajska za 18 minut skozi svoje usmerjevalnike preusmerila kar 15 odstotkov vsega internetnega prometa.

V noči s srede na četrtek pa je nekdo za dobrih pet minut preusmeril promet 37 velikih internetnih blokov, skozi katere teče promet za finančne ustanove (MasterCard, Visa in druge), preusmeril skozi usmerjevalnike ruskega operaterja Rostelecom.

Običajno so takšne napake točno to - napake. Zlasti...

24 komentarjev

Požar Azerbajdžan odrezal od interneta

Azerbajždanske povezave 16. 11. 2015

Slo-Tech - V preteklosti se je že dogajalo, da so bili večji kosi posameznih držav brez internetne povezljivosti, za kar so bili običajno krivi prekinjeni podmorski kabli ali odločitve oblasti. V Azerbajdžanu pa je včeraj brez dostopa do interneta ostalo 90 odstotkov ljudi, ker je v podatkovnem centru v glavnem mestu Baku izbruhnil požar. Povezljivost so izgubili vsi klasični ISP-ji (NTT, Telecom Italia, Telia, Level 3, Rostelecom in Transtelecom), tako da je bil edini način za dostop do interneta prek mobilnih omrežij mobilnih operaterjev Backcell in Azerfon. Tretji mobilni operater Azercell prav tako ni imel dostopa do interneta.

Dostop do interneta je...

9 komentarjev

Kaj je Sirska elektronska vojska?

The New York Times - Na internetu nikoli ne zmanjka hekerskih skupin, ki iz najrazličnejših razlogov in ideologij napadajo strani ter ponujajo stotero možnosti za ugibanje in špekuliranje, komu pripadajo. Zadnja v vrsti teh skupin je SEA (Sirska elektronska vojska), ki je pretekli mesec vdrla v Twitterjev račun Associated Presssa in povzročila pravo paniko na newyorški borzi. Ta mesec so napadli še parodijsko medijsko stran The Onion, nazadnje pa so bili žrtve pri Financial Timesu, saj se je SEA prikopala do Twitterja, blogov in Facebooka omenjenega časnika. Glavno vprašanje sedaj postaja, kdo je SEA.

SEA povsod, kamor pride, lepi provladne vsebine v podporo Bašarju Al Asadu. Kljub temu pa ni neposrednih dokazov, da gre za skupino, ki bi jo sponzorirala sirska...

5 komentarjev

Kuba vključila prvi podmorski kabel za internet

Computerworld - Kuba je ena najbolj zaostalih internetnih držav, saj je penetracija dostopa do interneta tam okoli desetodstotna, širokopasovnega interneta pa praktično ni. Razlogov je več. Glavna razloga sta ameriški embargo, ki preprečuje neposreden nakup ameriške opreme in sodelovanje z ameriškimi ISP-ji, in kubanski nadzor na pretokom informacij. Do nedavnega je internetni promet do Kube potekal prek satelitov, kar je povzročalo ogromne zakasnitve in nizko prepustnost. Celotna povezava do Kube je zgolj okoli 400/200 Mb/s.

A stvari se obračajo na bolje. Pred štirimi leti so napovedali položitev novega podmorskega kabla, ki je lani resnično povezal Kubo in Venezuelo....

32 komentarjev

Sirija spet do interneta in kako je režim pripravljal izklop

Ars Technica - Sirija je v četrtek okoli poldneva v celoti prekinila povezavo z internetom in onemogočila uporabo mobilnih telefonskih omrežij ter večjega dela stacionarne telefonije, kar je državo pahnilo v komunikacijsko osamo. Sedaj že lahko trdimo, da neprepričljiva pojasnila oblasti, da je šlo za teroristično akcijo, ne držijo. Oziroma, bolje rečeno, teroristi so bili kar podporniki režima sami, saj je šlo za dobro načrtovano in izvedeno akcijo. Uporniki so se situaciji prilagodili z uporabo satelitskih telefonov, a tudi te država spremlja.

Izklop interneta v celotni državi ni enostaven, saj imajo države več povezav v tujino in več vozlišč. Tu so sirskim oblastem precej pomagale sankcije zoper režim, zaradi katerih so morali poiskati nove povezave v tujino, ob čemer so jih mimogrede še konsolidirali....

1 komentar

Sirski uporniki uporabljajo satelitske telefone in Skype

The New York Times - Od četrtka je ostala Sirija odrezana od interneta in brez delujočega mobilnega telefonskega omrežja, s čimer so oblasti želeli otežiti delo upornikom. Sicer oblasti trdijo, da so za prekinitve komunikacij krivi teroristi, a vse kaže, da so zanje odgovorne same. Toda v nasprotju z njihovimi pričakovanji komunikacije med uporniki s tem niso bistveno ranili.

Da se utegne zgoditi kaj takšnega, so uporniki sumili že od lanskih sporadičnih prekinitev dostopa do mednarodnega interneta. Na popolno prekinitev so se zato pripravljali. V državo so prek libanonske in turške meje pretihotapili ogromno komunikacijske opreme, predvsem satelitskih telefonov s podporo za Skype. Aktivisti zatrjujejo, da so odlično opremljeni in...

9 komentarjev

Sirija odrezana od interneta

EFF - Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84...

10 komentarjev

Wikileaks začel objavljati elektronsko pošto sirskega režima

Slo-Tech - Čeprav je ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange v hudih škripcih, saj se pred izročitvijo Švedski skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, Wikileaks s polno paro sledi svojim ciljem in objavlja tajne dokumente. To pot objavljajo 2,5 milijona elektronskih sporočil, ki so si jih izmenjali sirska vlada, ministri, poslanci in drugi politiki, podjetja ter druge vplivne sile v državi. Gre za sporočila, ki so jih predstavniki režima napisali v zadnjih šestih letih in zavedajo tudi še vedno trajajoč konflikt v državi. Kot je v navadi, Wikileaks dokumente objavlja postopno.

Skupno bodo objavili dokumente, ki izvirajo s 680 različnih domen, in so po besedah Juliana Assanga neprijetna tako za režim kot nasprotnike Sirije. Dodaja, da ne...

0 komentarjev

Sirski režim izkorišča trojanske konje za pregon nasprotnikov

F-Secure - Informacije in dokazi iz različnih virov kažejo, da je sirski režim lani le nekaj tednov po začetku vstaje začel uporabljati trojanske konje in socialni inženiring za vohunjenje za nasprotniki režima (poleg klasičnega izklapljanja interneta). Že februarja letos je CNN poročal o (takrat nepotrjenih) navedbah uporabe trojanskih konjev.

Kot je povedala tuja...

8 komentarjev