Slo-Tech

» »

Wikileaks začel objavljati elektronsko pošto sirskega režima

Wikileaks začel objavljati elektronsko pošto sirskega režima

Slo-Tech - Čeprav je ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange v hudih škripcih, saj se pred izročitvijo Švedski skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, Wikileaks s polno paro sledi svojim ciljem in objavlja tajne dokumente. To pot objavljajo 2,5 milijona elektronskih sporočil, ki so si jih izmenjali sirska vlada, ministri, poslanci in drugi politiki, podjetja ter druge vplivne sile v državi. Gre za sporočila, ki so jih predstavniki režima napisali v zadnjih šestih letih in zavedajo tudi še vedno trajajoč konflikt v državi. Kot je v navadi, Wikileaks dokumente objavlja postopno.

Skupno bodo objavili dokumente, ki izvirajo s 680 različnih domen, in so po besedah Juliana Assanga neprijetna tako za režim kot nasprotnike Sirije. Dodaja, da ne želijo zgolj kritizirati ene ali druge skupine, marveč razumeti njihove načrte in akcije, saj lahko konflikt razrešijo le z razumevanjem. Količina sirskih elektronskih sporočil za osemkrat presega število dokumentov v zloglasnih ameriških depešah, po obsegu pa so 100-krat obširnejša.

V Siriji že pol drugo leto divja oborožen spopad, ki je eskaliral v državljansko vojno med zagovorniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada in revolucionarnimi silami. Varnostni svet OZN si že nekaj časa prizadeva za uvedbo sankcij zoper državo, a stalni članici Rusija in Kitajska blokirata sprejem kakršnekoli resolucije. Zanimivo je sicer, da je Wikileaks objavil dokumente le dan zatem, ko je Rusija zanikala, da se z ZDA dogovarjajo o ponudbi za politično zatočišče Bašarju Al Asadu. Rusija trdi, da jo je k temu nagovarjalo več zahodnih držav, a tega ne bodo storili.

Wikileaks se trudi, da bi čim prej objavili čim več dokumentov. Težave jim povzročajo količina in veliko število različnih jezikov, v katerih so napisani. Kljub temu da ni mogoče preveriti vseh sporočil takoj, so trenutno javno priobčeni dokumenti avtentični, zatrjuje Wikileaks.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Assange izgubil boj z britanskim sodiščem, čaka na izročitev Švedski (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6711399 (2374) nsa_ag3nt
»

Donacija Wikileaksu

Oddelek: Problemi človeštva
414168 (2706) kmetek
»

WikiLeaks še s kopico neobjavljenega, naslednje na vrsti ameriške banke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8513956 (10774) jype
»

Wikileaks nadaljujejo objavljanje afganistanskih dosjejev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6215269 (13054) pss-m
»

Kako dobro švedski zakoni ščitijo Wikileaks

Oddelek: Novice / NWO
72987 (2141) gogitm

Več podobnih tem