» »

Sirija spet do interneta in kako je režim pripravljal izklop

Sirija spet do interneta in kako je režim pripravljal izklop

Ars Technica - Sirija je v četrtek okoli poldneva v celoti prekinila povezavo z internetom in onemogočila uporabo mobilnih telefonskih omrežij ter večjega dela stacionarne telefonije, kar je državo pahnilo v komunikacijsko osamo. Sedaj že lahko trdimo, da neprepričljiva pojasnila oblasti, da je šlo za teroristično akcijo, ne držijo. Oziroma, bolje rečeno, teroristi so bili kar podporniki režima sami, saj je šlo za dobro načrtovano in izvedeno akcijo. Uporniki so se situaciji prilagodili z uporabo satelitskih telefonov, a tudi te država spremlja.

Izklop interneta v celotni državi ni enostaven, saj imajo države več povezav v tujino in več vozlišč. Tu so sirskim oblastem precej pomagale sankcije zoper režim, zaradi katerih so morali poiskati nove povezave v tujino, ob čemer so jih mimogrede še konsolidirali. Že od poletja so se v vedno večji meri naslanjali na hongkonškega ponudnika PCCW, saj so Američani uvedli sankcije zoper Syriatel, zaradi česar ni smel poslovati z ZDA. Del povezljivosti je zagotavljal tudi turški Telecom, od katerega Sirija zaradi naraščajočih sosedskih trenj prav tako ni želela biti več odvisna. Njihov delež pri zagotavljanju prometa je bil na koncu zanemarljiv. Zgolj nekoliko večji del je odpadel še na indijski Tata Communications in Telecom Italia, čeprav sta večinoma skrbela za strani na sirskih ISP-jih, ki so bile fizično locirane izven Sirije. Tako je režim uspel zelo skoncentrirati mednarodne povezave in si pripravil teren za izklop.

Izvedli so tudi dva preizkusa. Internetni promet s Sirijo je 25. novembra za nekaj ur padel na vsega 13 odstotkov običajne ravni. Dva dni pozneje so bili še uspešnejši, saj so promet znižali na vsega 0,2 odstotka običajnega. Takrat je bil režim že dobro pripravljen na popolno zatemnitev. V četrtek so tako morali zgolj izbrisati oziroma izklopiti strežnike za BGP. To je že kar poznan način za napad na internet, saj je mogoče tako promet preusmeriti (to so "nehote" storili že Kitajci), poslati v nepovrat (kakor v Egiptu) ali pa zgolj globalno onemogočiti kakšno stran. Kako so povezave izginjale z interneta, vidimo v spodnjem videoposnetku.

Zanimivo pa so včeraj zvečer v Siriji ponovno dobili internetno povezavo. CloudFlare ugotavlja, da so včeraj pozno popoldne vzpostavili povezave do Tata in PCCW, zvečer pa še do Turk Telecoma. Okrog 22. ure se je promet vrnil na predhodne ravni. Uradnih pojasnil iz Damaska še ni, a odkritega odgovora tako ali tako ni pričakovati. Verjetno bodo trdili, da so odpravili težave, ki naj bi bi jih bili povzročili teroristi.



1 komentar

Glugy ::

Igračkajo se z ljudmi, sam to lahko rečem. Simsi ampak resnični in kruti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ruski vojaki v Siriji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9921402 (17984) Isotropic
»

Sirski uporniki uporabljajo satelitske telefone in Skype

Oddelek: Novice / NWO
94390 (3566) enadvatri
»

Sirija odrezana od interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
105675 (4739) morbo
»

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
66070 (5403) Mipe

Več podobnih tem