»

Jedrska elektrarna Černobil brez napajanja: kaj to pomeni

Slo-Tech - Zatem ko je Mednarodna agencija za jedrsko energija (IAEA) včeraj izgubila stik z jedrsko elektrarno v Černobilu, ki so jo pred dvema tednoma zasedle ruske sile, so danes ukrajinske oblasti sporočile, da je ob 11.22 elektrarna izgubila napajanje. Izpadel je 750-kilovoltni daljnovod Kijev-Černobil, ki je elektrarno edini še povezoval z električnim omrežjem. V elektrarni trenutno delujejo dizelski agregatorji, za katere imajo po navedbah oblasti zaloge goriva za 48-urno delovanje. Če do tedaj ne bodo obnovili povezave z omrežjem, bo elektrarna v temi, kar bo imelo resne posledice. Dasiravno se ne bo zgodila jedrska eksplozija, bi bil popolni izpad elektrike v elektrarni velik problem za zagotavljanje varnosti zlasti za zaposlene. Upravljavec prenosne infrastrukture Ukrenergo pojasnjuje, da daljnovoda zaradi vojskovanja trenutno ni moč popraviti.

V elektrarni je še vedno 210 ljudi, ki od ruske zasedbe pred dvema tednoma niso imeli normalnih rotacij, zato ves čas delajo iste ekipe....

43 komentarjev

"Zaščita pred 5G" v resnici radioaktivna

Slo-Tech - Na spletu se prodaja kopica izdelkov, ki po zagotovilih prodajalcev varujejo pred sevanji omrežij 5G. Glede na pojasnila Svetovne zdravstvene organizacije, da v dovoljenih mejah neionizirna sevanja niso škodljiva, bi pričakovali, da gre zgolj za zelo drage ornamente. Nizozemska agencija za jedrsko varnost in zaščito pred sevanji (ANVS) pa je ugotovila, da je več teh izdelkov v resnici škodljivih, ker so radioaktivni.

Gre za več obeskov, mask za spanje, zapestnic in verižic, ki imajo nalepko "energijski ščit". ANVS je ugotovila, da vsebujejo radioaktivne elemente in zato oddajajo škodljivo ionizirajočo sevanje. Jakosti tega sevanja so zaradi majhnih količin prisotnih radioaktivnih snovi nizke, a vseeno previsoke za uporabo teh izdelkov in ob dolgotrajnejši izpostavljenosti potencialno nevarne. Kupce izdelkov so pozvali, naj jih takoj prenehajo uporabljati, odstranijo in počakajo na navodila, kako jih varno vrniti proizvajalcem. Ti jih bodo morali varno uničiti.

V preteklosti smo...

68 komentarjev

Japonska bo v morje izpustila milijon kubičnih metrov radioaktivne vode iz Fukušime

Slo-Tech - Japonska se je odločila, da bo v dveh letih začela v morje izpuščati radioaktivno vodo, ki se je nabrala zaradi hlajenja ostankov reaktorja v Fukušimi. Kot smo poročali že lani, je bila to že dlje časa zelo realna možnost, saj se rezervoarji počasi polnijo in bodo prihodnje leto polni.

Pred desetimi leti je Japonsko prizadel močan pretres, ki je poškodoval jedrsko elektrarno v Fukušimi. Potres za elektrarno ni bil usoden, reaktorji pa so se nadzorovano ustavili. Ker pa je potres poškodoval električno omrežje, je elektrarna izgubila zunanje napajanje. To predstavlja problem, saj je treba tudi ugasnjene reaktorje hladiti. Črpalke so poganjali dizelski generatorji, ki pa jih je poškodoval sledeči cunami, ki je poplavil nižje ležeče dele reaktorjev 1-4. Ko je zmanjkalo energije v akumulatorjih, so se črpalke ustavile. Reaktorji so se začeli pregrevati, kar je povzročilo delno taljenje sredice in eksplozijo vodika, ki je zaradi visoke temperature nastal med reakcijo cirkonijevih srajčk...

95 komentarjev

Resen nuklearni incident na Finskem, posledic za okolje ni

Dan po incidentu v okolici ni povečane stopnje radioaktivnosti.

Slo-Tech - Reaktor številka 2 v jedrski elektrarni Olkiluoto na Finskem, ki stoji ob baltski obali, 220 kilometrov severozahodno od Helsinkov, se je včeraj okrog 11.22 po našem času samodejno zaustavil zaradi incidenta. V reaktorski zgradbi so zaznali povišano stopnjo radioaktivnosti, kar je sprožilo postopke za zaustavitev. Upravljavec elektrarne TVO zagotavlja, ob incidentu nihče izmed zaposlenih ni prejel višjega odmerka radioaktivnega sevanja kot običajno, niti ni prišlo do izpustov radioaktivnosti v okolje. Reaktor bodo ponovno zagnali, ko bodo preverili, da vse komponente delujejo brezhibno.

Finska agencija za jedrsko varnost (STUK) je potrdila, da posledic za okolje ni bilo in da je stopnja radioaktivnosti v reaktorski zgradbi ponovno na običajnih ravneh. Finski minister za zdravje je ob dejal, da je šlo za resen in izreden incident, zato bodo javnosti posredovali vse informacije. Pričakovati je, da bo reaktor zaustavljen vsaj do jutri, morda pa še dlje. V STUK-u pojasnjujejo, da je...

131 komentarjev

Kam z radioaktivno vodo iz Fukušime?

Slo-Tech - V Fukušimi, kjer se je pred slabimi desetimi leti zaradi tsunamija zgodila ena najresnejših jedrskih nesreč v zgodovini, je v približno tisoč rezervoarjih 1,23 milijona kubičnih metrov radioaktivne vode. Poškodovane reaktorje je treba še vedno hladiti, zato se količina uskladiščene odpadne vode vsak dan poveča za 170 kubikov. Upravljavec elektrarne TEPCO večino radioaktivnosti odfiltrira, vsega pa se ne da. Zato ostaja vprašanje, kam z vso to vodo. Kot kaže, jo bodo v tem desetletju začeli izpuščati v Pacifik. Na mizi je bilo še nazdorovano odhlapevanje ali gradnja dodatna dodatnih rezervoarjev. Končne odločitve še niso sprejeli, se pa Japonci nagibajo k izpustu v ocean.

Leta 2011 je Japonsko prizadel hud potres z magnitudo 9,0. Elektrarna v Fukušimi je bila sicer poškodovana, a je tresenje tal prenesla brez posledic za okolje. Reaktorji so se kontrolirano zaustavili. Zaradi poškodb na energetskem sistemu Japonske je elektrarna ostala brez zunanjega napajanja, ki je nujno potrebno...

47 komentarjev

V Severni Evropi nepojasnjeno povišana radioaktivnost

Slo-Tech - Finske, norveške in švedske oblasti so sporočile, da so minuli teden v ozračju nad deli Finske in Skandinavije zaznale rahlo povišane stopnje radioaktivnosti. Gre za ljudem nenevarne vrednosti in izotope, a so to vseeno vrednosti, ki so višje od naravnega ozadja, in izotopi, ki se v naravi ne pojavljajo. Vira onesnaženja niso mogli potrditi.

V petek pa je nizozemski inštitut za javno zdravje in okolje sporočil, da analize in izračuni kažejo, da bi lahko bil vir v zahodni Rusiji. Iz Rusije poročajo, da vse jedrske elektrarne delujejo normalno. V Rosenergoatomu so izrecno poudarili, da sta elektrarni blizu Sankt Peterburga in Murmanska delovali brezhibno in da sevanje v okolici ostaja nespremenjeno že cel mesec.

Tudi mednarodna organizacija CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) je sporočila, da so njihove postaje na Švedskem zaznale povišano radioaktivnost. Gre za izotope Cs-134, Cs-137 in Ru-103, katerih koncentracija je bila najbolj povišana 22. in 23....

12 komentarjev

Včerajšnji potres za nekaj časa prekinil internetne povezave v delu Zagreba

Jutarnji list - Internet ima sicer po naravi redundanco, a ga lahko motnje na vozliščih vseeno za nekaj časa onesposobijo. Včerajšnji potres v Zagrebu je povzročil tudi izbruh požara v enem izmed vozlišč Hrvatskega Telekoma na Draškovićevi ulici. Ta je poškodoval nekaj opreme, vso pa so morali pred posredovanjem gasilcev, ki so sicer hitro posredovali in požar pogasili, izključiti. Zaradi tega je bil včeraj v delu Zagreba moten dostop do interneta. Težave so imeli tudi s fiksnimi telefonskimi priključki, ponekod pa tako ali tako ni bilo električne energije.

Medtem je mobilno omrežje delovalo normalno in zagotavljalo glasovne in podatkovne povezave. Zaradi požara se je povečal glasovni prometa na omrežju A1, a to težav ni povzročilo. Tudi Tele2 je zaznal povečan promet, a so ga uspeli prenesti. Danes naj bi internetne povezave že delovale normalno.

33 komentarjev

V soboto zvečer je nad Slovenijo padal (rahlo) radioaktiven dež

Merilna postaja Ljubljana Bežigrad

Slo-Tech - V soboto (24. avgusta 2019) smo lahko na spletnem portalu nacionalne mreže meritev radioaktivnosti opazili povečane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji. V tem času je sicer deževalo.

Kot kažejo podatki merilnih postaj Ljubljana-Bežigrad, Celje in Doblice (blizu Črnomlja), so bile vrednosti radioaktivnega sevanja malenkost nad običajnim povprečjem naravnega ozadja (okoli dvakratnika), a še vedno precej pod vrednostmi, ki bi kakorkoli ogrožale zdravje prebivalstva.






Povsem verjetno je, da so sobotne povišane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji posledica nesreče, ki se je zgodila 8. avgusta na severu Rusije v Arhangelsku. Takrat je namreč...

48 komentarjev

Roboti popraskali ostanke jedrskega goriva v Fukušimi

Ars Technica - Iz japonske energetske firme TEPCO so sporočili, da so njihovi roboti prvič fizično preverili stanje ostankov jedrskega goriva v uničeni elektrarni Fukušima 1, kar je pomembna faza na poti do njihove odstranitve.

Marca bo preteklo že osem let, odkar je popotresni cunami pokvaril hladilni sistem japonske jedrske elektrarne Fukušima 1 in posledično povzročil največjo jedrsko katastrofo po Černobilu. Spomnimo: takrat so se stalile sredice treh od štirih prizadetih reaktorjev, sicer pa skupno šestih, v elektrarni. Toda šele pred dnevi so se inženirji, ki si prizadevajo stanje sanirati, prvič fizično dotaknili uničenega jedrskega goriva, konkretno v reaktorju številka 2.

Seveda tega niso storili osebno,...

62 komentarjev

Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnega

Slo-Tech - Iz Fukušime spet prihajajo informacije o uhajanju radioaktivne vode iz shranjevalnih rezervoarjev poleg poškodovane jedrske elektrarne. Iz zadrževalnika naj bi izteklo 430 litrov radioaktivne vode, kar je precej manj od avgustovskega izlitja. A ta podatek je sam zase popolnoma neuporaben.

Pri radioaktivnosti govorjenje o litrih in kilogramih ni na mestu; koristni podatki so o dejanski radioaktivnosti, ki jo merimo v becquerelih (Bq). En becquerel označuje en radioaktivni razpad na sekundo in je enota za aktivnost. Aktivnost vzorca je odvisna od njegove množine in razpolovnega časa, saj krajši razpolovni čas pomeni več razpadov v časovni enoti. Kljub temu pa iz becquerel težko kaj pametnega povemo o škodi, ki jo to radioaktivno sevanje povzroči živim bitjem.

Primernejša veličina bo količina energija, ki jo prejme kilogram...

35 komentarjev

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev....

6 komentarjev

Reaktorje v Fukušimi usodno poškodoval že sam potres?

vir: Reuters
Reuters - Na Japonskem se nadaljuje preiskava najhujše jedrske nesreče po černobilski, ki se je zgodila 11. marca po potresu 9. stopnje po Richterjevi lestvici in uničujočem tsunamiju. Doslej je prevladovalo mnenje, da so reaktorske stavbe potres preživele brez hudih poškodb, jedrsko katastrofo pa je povzročil tsunami, ki je uničil pomožno napajanje in same črpalke za hlajenje sredic v sili. TEPCO sedaj preiskuje, ali je že pred tsunamijem potres uničujoče poškodoval reaktorje.

Neuradni viri blizu TEPCA pravijo, da se je zgodilo prav to. Prvi reaktor naj bi bil utrpel kritične poškodbe strukture že pri samem potresu. Zaradi nastalih razpok naj bi bil izgubil hladilno vodo, tako da so bile gorivne...

107 komentarjev

Objavljeni prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb v Fukušimi

Slo-Tech - Ker je stopnja sevanja v reaktorskih stavbah v jedrski elektrarni Fukušima po uničujočem cunamiju še vedno previsoka, da bi lahko tja poslali ljudi, so v nedeljo in ponedeljek vanje poslali posebne ameriške robote PackBot. Gre za vrsto vojaških robotov, ki se uporabljajo za izvedbo najrazličnejših nalog na nevarnih območjih, saj imajo gosenice in posebno roko, nato pa nanje pritrdijo senzorje oziroma enote, ki so potrebni za posamezno misijo. V Fukušimi so bili to Geigerjevi števci za merjenje radioaktivnosti, termometri in analizatorji zraka.

Sedaj so objavili posnetke iz enot 2 in 3, ki so sploh prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb po katastrofi. V enoti 3 so izmerili radioaktivnost 57 mSv/h. To pomeni, da bi lahko delavci v...

47 komentarjev

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII)

Slo-Tech - Mesec dni po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Japonska agencija za jedrsko varnost je včeraj objavila preliminarne izračune, ki kažejo, da je iz JE v nekem trenutku po potresu uhajalo okoli 10.000 TBq radioaktivnega materiala na uro (aktivnost banane je okoli 15 Bq), zaradi česar japonska vlada razmišlja o reklasifikaciji jedrske nesreče iz pete stopnje INES na sedmi (najvišji) nivo. Agencija pravi, da je od takrat aktivnost izpustov padla pod 1 TBq na uro, skupno količino izpuščenih radioaktivnih snovi pa še raziskujejo.

Prav tako japonska vlada napoveduje razširitev evakuacijskega območja na nekatera naselja izven 20 kilometrskega pasu, kjer bi prebivalci lahko prejeli doze sevanja nad 20 mSv letno. Razmišljajo tudi o posebni zakonodaji o uvedbi zaprtega območja po ukrajinskem zgledu, saj se na evakuacijsko območje 20km okoli elektrarne nekateri prebivalci vračajo, da bi odnesli svoje (morda...

153 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (VI)

Slo-Tech - Enajst dni po potresu in cunamiju na Japonskem so razmere v JE Fukušima še vedno resne, vendar se ne spreminjajo več iz minute v minuto kot prejšnje dni.

Reaktorja 5 in 6 sta bila v nedeljo popolnoma zaustavljena. V ponedeljek so ju preklopili na zunanje napajanje.

Do reaktorskih stavb 1, 2 in 4 je bilo pripeljano zunanje napajanje. TEPCO upa, da bodo do jutri usposobili funkcionalnost večine merilnih postaj ter kontrolne sobe v reaktorskih stavbah 1 in 2, nato pa v četrtek še bloka 3 in 4....

250 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (V)

vir: Reuters
Reuters - Teden dni po potresu in cunamiju so dogodki v Jedrski elektrarni Fukušima še vedno nepredvidljivi.

Včeraj je najprej brez strehe ostala zgradba četrtega bloka JE. Potem se je japonska vojska cel dan trudila v bazene z izrabljenim gorivom pripeljati vodo -- najprej s helikopterji, nato z vodnimi topovi. Gre za obupano dejanje brez primere v 50 letni zgodovini jedrske industrije.



Sočasno so delavci TEPCA poskušali povezati JE nazaj z električnim omrežjem, pričakuje se, da bosta bloka 1 in 2 povezana na omrežje danes, za bloka 3 in 4 pa TEPCO pravi, da povezave ni pričakovati pred 20.3. Povezava z omrežjem bo verjetno omogočila ponoven vklop vsaj nekaterih črpalk, če le te niso...

254 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

Pričetek gradnje tokamaka za ITER

Slo-Tech - V francoskem Cadarachu se je začela gradnja tokamaka za eksperimentalni fuzijski reaktor ITER, ki bo namenjen raziskavam na področju pridobivanja energije s fuzijo. Tokamak je bistven del fuzijskega reaktorja, saj proizvaja toroidno magnetno polje, ki omejuje plazmo v reaktorju. To je način zadrževanja plazme, ki je prevroča, da bi smela priti v kontakt s katerimkoli trdnim objektom. V teh dneh so začeli izkopavati zemljo v izmeri 80 x 120 metrov globine 20 m za gradnjo tokamaka, ki naj bi bil dokončan v prihodnjih letih. Celoten ITER naj bi bil končan leta 2018, nato pa bo deloval vsaj do leta 2038.

ITER je mednarodni projekt, v katerem sodelujejo EU, Indija, Japonska, Kitajska, Rusija, Južna Koreja in ZDA. Celoten...

73 komentarjev

Naredi si sam - fuzijski reaktor

BBC - Morda se sliši smešno in neverjetno, ampak je resnično. 32-letni oblikovalec internetnih strani Mark Suppers si je naredil delujoč fuzijski reaktor v najeti delavnici na Brooklinu. In v resnici ni edini, saj je to do sedaj uspelo že 38. amaterjem, ki sami sebe imenujejo "fuzionirji". Ti imajo tudi lastni internetni portal, kjer si med seboj delijo nasvete in izkušnje.

Najnovejši dosežek Marka Suppersa je sestavljen iz delov, ki so kupljeni na eBay-u v skupni vrednosti slabih 40.000 USD. Trenutni fuzijski reaktor potrebuje za delovanje več energije, kot jo iz procesa pridobi. Vendar je izdelovalčeva želja narediti prvi reaktor, ki bo imel vsaj ničelno, če že ne pozitivno energetsko bilanco. Kljub temu, da je njegovo početje popolnoma...

50 komentarjev

ZDA bodo zvišale jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn

Jedrska elektrarna Krško

vir: Wikipedia
New York Times - Med tem ko smo v Sloveniji še v procesu razprave glede širitve naše jedrske elektrarne, so se v ZDA odločili k problemu pristotipi nekoliko bolj aktivno in povišati jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn za kar trikrat - obstoječim jamstvom v višini 18,5 milijarde dolarjev bodo namreč dodali še 36 milijard, kar bi naj zadostovalo za malenkost večje število elektrarn. Problem gradnje jedrskih elektrarn je namreč, da je za izgradnjo slednje potrebno veliko časa (lahko tudi desetletje), kar pa marsikatero podjetje težko prenese, pri čemer je treba imeti v mislih, da lahko cena posameznega reaktorja znese tudi do devet milijard dolarjev. Je pa že obstoječe jamstvo imelo cel kup...

52 komentarjev

20. obletnica černobilske katastrofe

vir: BBC
BBC - Danes mineva 20 let od katastrofe v černobilski jedrski elektrarni, največje tovrstne nesreče v zgodovini civilne uporabe jedrske energije. Nesreča, ki jo je povzročila človeška napaka, še danes močno odmeva tako v Ukrajini kot drugod po svetu, za seboj pa je pustila še veliko nerešenih vprašanj in težav. Okolica v krogu 30 km okoli tovarne je še danes zapuščena in pod strogim nadzorom, ravno tako mesto, kjer so prebivali zaposleni v tovarni. Za nesrečo je ostalo tudi pokopališče vozil in strojev, s katerimi so odstranjevali posledice nesreče.

Seveda pa posledice nesreče še zdaleč niso sanirane - trenutno največjo težavo predstavlja zadrževalni sarkofag,...

206 komentarjev

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev