»

Google za milijardo prevzel petino HTC-jevih zaposlenih

Slo-Tech - Google je sporočil, da je lani najavljen prevzem dobršnega dela HTC-ja, ki se ukvarja s telefoni, končan. Za 1,1 milijarde dolarjev so kupili približno polovico HTC-jeve ekipe iz razvoja in raziskav, kar predstavlja 2000 zaposlenih. Gre v glavnem za ljudi, ki so delali na projektu Pixel za Google. Prav tako je Google dobil neekskluzivno licenco za uporabo HTC-jeve intelektualne lastnine. Sprva je kazalo, da bo Google kupil kar celoten HTC-jev mobilni oddelek, podobno kot je storil z Motorolo, a so se na koncu odločili za kompromisni predlog.

HTC pa je z izkupičkom tudi zadovoljen, saj je dobil prepotrebno finančno injekcijo. Za podjetje, ki vsako četrtletje porabi 75 milijonov dolarjev preveč, predstavlja dobra milijarda tri leta odloga. HTC je...

8 komentarjev

Google bojda pripravlja lasten telefon

Telegraph News - Bistvena razlika med Googlovim in Applovim pristopom v segmentu pametnih telefonov je razdelitev nalog glede proizvodnje in dizajna. Medtem ko Apple vse niti drži v svojih rokah in podizvajalcem prepušča le golo sestavljanje, je Google skrbnik operacijskega sistema Android, ki ga proizvajalci telefonov prilagodijo in namestijo na strojno opremo po svojem okusu. Toda tudi to se ima spremeniti, pravijo viri blizu Googla.

Sicer imamo že nekaj časa Nexuse, ki so vmesna rešitev, saj jih v celoti zasnuje Google ter na njih teče originalni Android brez predelav in dodatkov, a gre v osnovi še vedno za LG-jeve ali Huaweijeve telefone. Zato so zanimive napovedi, da naj bi Google še pred koncem leta izdal resnično svoj pametni telefon, ki bi bil v celoti plod Googlovih...

20 komentarjev

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Nokia - Po prijaznem premirju, ki sta ga sklenila Samsung in Google, se sta tudi Nokia in HTC odločila, da so tožbe zaradi domnevnih kršitev patentov izguba denarja. Podjetji sta zato sklenili dogovor, ki bo zaključil vse trenutne sodne spore in omogočil sodelovanje v prihodnosti.

Natančne podrobnosti dogovora niso znane, ve pa se, da z njim podjetji odstopata od vseh medsebojnih tožb zaradi kršitev patentov. HTC bo Nokii plačal licenčnino, katere višine niso razkrili, ki mu bo dovoljevala uporabo Nokiinih patentov v svojih izdelkih. Prav tako bo Nokia dobila pravico do uporabe HTC-jevih patentov. To je zelo pomembno, saj ima HTC nekaj patentov za tehnologijo LTE, ki sodijo med tako imenovane standarde patente (v njih opisane...

5 komentarjev

Nortelovi patenti v akciji

Rockstarovi 'laboratoriji' v Ottawi.

vir: Wired News
Wired News - Debeli dve leti nazaj je konzorcij, sestavljen iz Microsofta, Appla, RIM-a, Ericsson-a in Sony-ja, za 4.5 milijarde dolarjev odkupil sveženj 6000 patentov iz stečajne mase propadlega kanadskega telekomunikacijskega podjetja Nortel. Šlo je za izjemno vsoto, ki je tako visoko zrasla prav zaradi tekmovanja z Googlom; ta je sprva ponujal še vedno zelo spodobnih 900 milijonov; v svoji zadnji ponudbi, preden se jim je vse skupaj vendarle zdelo preveč, pa 4.4 milijarde, torej le malo manj od bogatega konzorcija.

Zdaj je, kot kaže, prišel čas, da se ta investicija povrne. Člani konzorcija patentov niso prevzeli nase osebno, ampak so jih pustili na ločeni firmi z imenom Rockstar Consortium in domeno ip-rockstar.com. Gre seveda...

11 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Bloomberg - Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega...

6 komentarjev

XBMC izšel za Android

Pivos XIOS DS, eden izmed številnih Android medijskih predvajalnikov. Cene kitajskih alternativ se začno pri vsega 50 dolarjih.

vir: Slashdot
Slashdot - Razvojna ekipa XBox Media Centra (XBMC) je s pomočjo prijaznega sponzorja Pivos pravkar predstavila beta različico predvajalnika za Android. Čeprav deluje tudi na mobilnih telefonih in tablicah (s pomočjo Touched ali podobnega skina), je mišljena predvsem za val obstoječih in prihajajočih Android set-top boxov - oziroma večpredstavnostnih predvajalnikov, kot jim pravijo v večini naših spletnih trgovin.

Ima vse zmogljivosti namizne oz. konzolne različice, izvzemši strojno predvajanje videoposnetkov na vseh podprtih napravah, kar naj bi uredili kmalu (v stilu OpenMax predvajalnika za Raspberry Pi). Nato jih čaka odprava napak na specifičnih napravah, končno pa še globja integracija s...

5 komentarjev

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji

Tožba je resno opozorilo Microsoftu, naj še enkrat razmisli o nadlegovanju Android dobaviteljev.

vir: droid-n.com
droid-n.com - Po Googlovem nakupu Motorole Mobility lani poleti se je na široko špekuliralo, da jih kupujejo bolj zaradi patentov kot zaradi strojne opreme. Kot kaže, upravičeno, saj je Motorola pravkar dosegla pomembno zmago proti Microsoftu v Nemčiji, najbrž v odgovor na roparske podvige slednjega v obziru do Android proizvajalcev in OEM-ov (denar, tam 5-10 dolarjev na telefon, dobivajo že domala od vseh z izjemo Motorole). Odločitev še ni dokončna in prej se mora zgoditi še nekaj stvari na mednarodni ravni, a če bo obstala, Microsoft v državi več ne bo mogel prodajati Windows 7, Xboxa ali katerega koli drugega izdelka z vgrajenim h.264 dekoderjem.

Kot ugotavlja okrožno sodišče v Mannheimu, je Motorola imetnik določenih ključnih...

102 komentarja

Microsoft sklenil patentni dogovor še z LG-jem

The H - Redmondov pravni oddelek počasi, v vztrajno nadaljuje podpisovanje patentnih dogovorov z Android proizvajalci. Danes so najavili podpis licenčne pogodbe z LG Electronics, kar bo naneslo med 10 in 15 dolarji prihodka za vsako prodano Android tablico ali telefon, oz. ChromeOS prenosnik. Natančni znesek, kot tudi opis pantentnega svežnja seveda niso razkrili, a že mora biti precej soliden, da s tako malo težavami pridobivajo partnerje.

Spomnimo: podoben sporazum imajo že s podjetji Samsung, HTC, Acer, Viewsonic in še nekaterimi drugimi. Analitiki zato ocenjujejo, da samo iz tega naslova...

10 komentarjev

Facebook phone

Telefon, ali vsaj njegova delovna verzija, je poimenovana po liku Buffy, izganjalki vampirjev. O njej obstajajo film, serija in strip, upodobila pa jo je igralka Sarah Michelle Gellar.

vir: AllThingsD
AllThingsD - Govorice, da tudi Facebook dela na svojem mobilnem telefonu, so prisotne že nekaj časa. Nazadnje smo o tem lahko brali septembra, ko naj bi sodeč po pisanju Techcruncha dvema visokopostavljenima zaposlenima zapovedali pripravo telefona z "globoko integracijo s fb kontakti". Podjetje je govorice takrat odkrito zanikalo. No, zdaj so nazaj in AllThingsD pravi, da imajo dovolj informacij za celo serijo zapisov, ki bodo objavljeni tekom tega tedna.

Telefon naj bi bil nared v 18-24 mesecih, proizvajalec pa bo HTC, ki že ponuja nekaj telefonov z namenskim FB gumbom (pri nas manj znana Salsa, ChaCha). Gor naj bi tekla močno spremenjena različica Androida (v stilu Kindle Fire), vse aplikacije pa...

18 komentarjev

HTC pripravlja popravek za varnostno luknjo

Problematičen vmesnik Sense

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ponedeljkova objava varnostne ranljivosti v HTC-jevih mobilnih telefonih z Androidom je bila posledica HTC-jevega nesodelovanja z njenimi najditelji. Ko so ranljivost našli, so namreč nanjo opozorili HTC, nato pa luknjo objavili, ker niso prejeli nobenega odgovora. To je bilo očitno vse, kar so pri HTC-ju potrebovali za zresnitev. Včeraj so objavili, da že pripravljajo popravek, ki bo varnostno luknjo zakrpal.

Kljub obljubljenemu popravku pri HTC-ju še vedno trdijo, da povprečni uporabnik ni v nevarnosti, sploh če se izogiba aplikacijam dvomljive narave. Te lahko namreč zgolj z dovoljenjem za dostop do interneta (tega imajo praktično vse, če ne drugače pa za prikaz oglasov v brezplačnih različicah) preberejo osebne podatke, kot so GPS lokacije, naslov elektronske...

0 komentarjev

Microsoft bo dobival licenčnino tudi za vsak Samsungov Android telefon

Microsoft si od Samsunga obeta večjo prodajo in promocijo telefonov z Windows Phone. Na slike je nedavno predstavljeni mid-range Samsung Omnia W.

vir: CNet
CNet - Microsoft in Samsung sta danes sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo Samsungu. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino, podobno kot so si že lani izborili od HTC-ja.

Microsoftova mobilna divizija si tako lahko obeta lep dobiček iz prodaje Androidov (pa tudi sicer imajo blizu tisoč licenčnih pogodb s firmami širom tehnične branže, odkar so decembra 2003 zaštartali svoj IP program). Obenem naj bi Samsung izdelal še več novih in potencialno popularnih Windows Phone telefonov, ter prispeval k stroškom marketinga. Microsoftovce namreč...

13 komentarjev

Via toži Apple

The Wall Street Journal - Tajvansko podjetje Via je včeraj vložilo tožbo zoper Apple, v kateri mu očitajo kršenje treh patentov. Poleg tega so vložili tudi pritožbi pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC).

Kot so zapisali v izjavi za javnost, ima Via v lasti 5000 patentov, do katerih so prišli z vlaganji v raziskave in razvoj (ter seveda tudi z nakupi). Odkrili so, da Applovi izdelki iPhone, iPad, iPod in TV kršijo patent, ki pokriva nalaganje dveh operandov (double operand load), in patenta za zbirko ukazov za dvosmerno pretvorbo in prenos celoštevilskih podatkov in tistih s plavajočo vejico. Gre za precej osnovne patente, kakršnih ima Via cel kup in s katerimi je bila prisilila Intel v licenciranje arhitekture x86,...

16 komentarjev

HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple

Bloomberg - S poletnih dopustov so se vrnili odvetniki, s čimer je konec zatišja med brezkončnimi patentnimi tožbami. Novo sezono je otvoril je HTC, ki je pretekli teden kupil devet patentov od Googla in jih je sedaj že izkoristil za vložitev tožbe zoper Apple.

Gre za devet patentov, ki jih je Google pred manj kot letom dni kupil od Motorole (štiri), Openwava (tri) in Palma (dva). Prejšnji teden so jih prodali HTC-ju, a podjetji prodaje nista podrobneje komentirali ali razkrili finančnega ozadja.

Nova tožba je nadaljevanje že poldrugo leto starega spora med Applom in HTC-jem. Prvi je lanskega marca vložil tožbo zoper HTC zaradi Androida, na kar je HTC odgovoril lanskega maja. Apple je nato pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC)

64 komentarjev

Google začenja razmišljati o smiselnosti programskih patentov

Techdirt - S patenti na mobilno telefonijo je vse večji križ; saj tožarijo oz. grozijo že skoraj vsi in vse; Apple se daje z vodilnima proizvajalcema Android napravic s Samsungom in HTC-jem, Microsoft pa že zdaj več zasluži s vsakim HTC androidom kot s svojim Windows Mobile ($5/kos), med 10 in 15 dolarjev si želijo tudi od Samsunga; z ne več najboljše storječo Nokio pa so...

45 komentarjev

Google kupil dobrih tisoč patentov od IBM-a

The Wall Street Journal - Google si še vedno prizadeva vzpostaviti veliko bazo patentov, ki jih bo po lastnih besedah uporabljal za odvračanje od tožb zaradi kršitev patentov. Aprila so za Nortelove patente, ki so bili zaradi stečaja podjetja naprodaj v paketu 6000 patentov, ponudili 3,14159 milijarde dolarjev, a jih je dobil konzorcij okrog podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony, ki je ponudil 4,5 milijarde dolarjev. Sedaj pa je javnosti postalo znano, da je Google 11. in 12. julija pridobil približno tisoč patentov (seznam), ki jih je imel predhodno v lasti IBM.

Koliko je moral Google odšteti za vseh 1029 patentov, podjetji nista želeli povedati. Googlov glavni pravnik Kent Walker je povedal, da...

61 komentarjev

Apple še enkrat nad HTC zaradi patentov

Problematični so HTC Droid Incredible, HTC Droid Incredible 2, HTC Wildfire, HTC T-Mobile mytouch 3G, HTC T-Mobile myTouch 3G Slide, HTC T-Mobile G1, HTC T-Mobile G2, HTC Evo 4G, HTC Aria, HTC Desire, HtC Hero, HTC Merge, HTC Inspire 4G, HTC Evo 4G, HTC Thunderbolt, HTC Thunderbolt 4G in tablični računalnik HTC Flyer.

vir: CNet
CNet - Lani marca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper HTC na sodišču v Delaware in tudi pritožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC pri Mednarodni trgovinski komisiji (US ITC). Slednja je priljubljen organ zato, ker dasi ne more naložiti plačila odškodnine, lahko prepove uvoz izdelkov v ZDA, za nameček pa postopke zaključuje bistveno hitreje od sodišč. Postopek pred ITC sicer še ni končan, a je aprila letos ITC...

25 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev

Apple toži Samsung, drugič

iPhone in Galaxy. Podobnost ni zanemarljiva.

Reuters - Tožbe med Applom in Samsungom zaradi domnevnega kršenja patentov so se začele aprila. Najprej je aprila letos udaril Apple, ki je Samsungu očital, da so v izdelkih Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab v preobliki Androida TouchWiz kopirali funkcionalnosti iz iOS. Samsung ni ostal dolžan, saj so le nekaj dni pozneje vložili tožbo zoper Apple, saj naj bi v Južni Koreji, na Japonskem in v Nemčiji kršili Samsungove patente za tehnologijo brezžične povezave mobilnih telefonov z računalnikom, in sicer optimizacijo prenosa in znižanje porabe energije med prenosom. Da se ne bi to ponovilo, zahtevajo, da jim Apple še pred izidom pokaže iPhone 5 in iPad 3, proti čemur se Apple bori na sodišču v...

81 komentarjev

Zasluži Microsoft več z Androidom kot z WP7?

Pregled patentnih tožb, povezanih z Androidom

Slo-Tech - Vsakih par tednov slišimo o novih in novih patentnih tožbah proti Googlu in njihovemu mobilnemu operacijskemu sistemu Android. Apple, Oracle, Microsoft in druga podjetja z dosti patenti na področju pametnih telefonov jih uperjajo tudi proti samim proizvajalcem aparatov. Tako smo pred mesecem dni poročali o poravnavi med Microsoftom in HTC-jem, v okviru katere se je HTC zavezal, da bo od vsakega prodanega telefona poslal nekaj denarja v Redmond, tamkajšnji odvetniki pa ga bodo v zameno pustili pri miru.

Citijev finančni analitik Walter Pritchard je včeraj izdal poročilo, v katerem navaja, da Microsoft zaradi posledic poravnave od Tajvancev prejme po 5 dolarjev na mobilnik. Znesek, ki do sedaj ni bil razkrit, je bistveno večji od prvotnih ugibanj in s sabo prinaša tudi zanimive posledice. Ker se samo HTC-jevih telefonov z Androidom proda več kot vseh...

17 komentarjev

Skupinska tožba zoper Google zaradi sledenja lokacije v Androidu

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali, da vsi pametni telefoni (Android, Apple, Microsoft) shranjujejo podatke o lokaciji telefona in še nekatere druge s tem povezane. Prav zaradi se Googlu obeta skupinska tožba, ki sta jo v Detroitu vložila nezadovoljna uporabnika.

Čeprav Android ne shranjuje podatkov neomejeno dolgo, kot to očitno počne Apple, je po drugi strani še bolj problematično, da Android lokacijo določi in zapiše vsakih nekaj sekund in večkrat v uri posreduje Googlu. Vsak telefon dobi enolično številko, ki sicer ne bi smela omogočati identifikacije, a je mogoče s tehniko deanonimizacije in iskanja vzorcev postaviti dobre korelacije. Zaradi tega sta Julie Brown in Kayla Molaski vložili tožbo zoper Google, v kateri zahtevata bodisi prekinitev...

28 komentarjev

Mosaid toži Nvidio in druge

Ivršni direktor podjetja Mosaid pravi, da velika podjetja šele po tožbi začno spoštovati industrijsko lastnino.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Kanadsko podjetje Mosaid je vložilo tožbo zoper Nvidio, Freescale in Interphase na teksaškem okrožnem sodišču. V njej jim očitajo kršenje patentov, ki pokrivajo upravljanje z energijo in arhitekturo mikroprocesorjev. Grafični procesorji, centralni procesorji, mikrokrmilniki in SoC teh podjetij naj bi kršili omenjene patente, zaradi česar terjajo plačilo odškodnine.

Podjetje Mosaid, ki ima 50 zaposlenih in več kot 2000 patentov, je že pretekli mesec vložilo tožbo zoper 17 podjetij, ki domnevno kršijo patente, povezane z Wi-Fi. Tedaj so bili...

7 komentarjev

Apple pripravlja nov Dock priključek

vir: engadget
engadget - 30-pinski Dock priključek je pri uporabnikih prenosnih Applovih naprav dobro poznan, saj je uporabljen povsod, na vseh iPodih (razen Shufflov in zadnjega Nana), iPhonih in iPadih, zaradi svoje razširjenosti pa uživa tudi močno podporo pri izdelovalcih podporne opreme, npr. pri zvočnikih, dodatnih baterijah, v avtomobilih za povezavo z zvočnim sistemom, itd. Apple že lep čas pripravlja nadgrajeno različico, saj so leta 2008 pri ameriški patentni...

8 komentarjev

Google ponuja 900 milijonov dolarjev za Nortelove patente

The Wall Street Journal - Pisali smo že, da je kanadski Nortel v stečaju in da prodaja vse, kar je še vrednega ostalo v podjetju. Microsoft poizkuša odkupiti proste naslove IPv4, Google pa se zanima za sveženj patentov.

Avkcijska prodaja svežnja patentov obsega približno 6000 patentov, ki pokrivajo zelo različne tehnologije in področja. Čeprav se bodo patenti dražili šele junija, je Google že napovedal svojo startno ponudbo, ki bo znašala 900 milijonov dolarjev (oziroma 150.000 dolarjev na patent). V svojem blogu so zapisali, da patenti dušijo razvoj, zato želijo povečati svoj portfelj patentov, ki jih uporabljajo zgolj za zaščito pred tožbami. Z nakupom novih patentov si želijo tekmece odvrniti...

3 komentarji

Google dobil patent za svoje risbice

Prvi Google Doodle

Slo-Tech - Skoraj deset let nazaj so Googlovci vložili patentno prijavo z naslovom "Sistem za privabljanje uporabnikov na spletno stran" (op. prev.), ki v osnovi opisuje menjavo logotipa ob posebnih priložnostih. No zdaj so ga končno dobili.

Posledično bodo druga spletišča morala prenehati z menjavo svojih logotipov (božičkova kapica, na logotipe lepiti povezave z razlago, ali uporabiti audio/video klipe v ta namen), ali plačati licenčnino, v koliko bo Google seveda od njih to zahteval.

Zgodba lepo izpostavlja šibke točke sedanje patentne ureditve - od nerazumno dolgih rokov, pa do izdajanja patentov na preveč splošne in abstraktne reči, kot so poslovne metode in programska oprema. Vsako podjetje z dovolj globokim naborom patentov lahko zahteva licenciranje oz. prenehanje prodaje za praktično vsak izdelek na trgu. Microsoft se je ravno...

51 komentarjev

Microsoft toži Barnes & Noble zaradi Androida

Nook Color je eden izmed spornih izdelkov.

vir: CNet
CNet - Microsoft je včeraj vložil tožbo zoper Barnes & Noble in izdelovalce androidnega bralnika e-knjig oziroma tabličnega računalnika (tudi podjetji Foxconn International Holdings in Inventec Corporation) zaradi domnevnih kršitev patentov v platformi Android. V Redmondu pojasnjujejo, da platforma Android krši številne Microsoftove patente, to pot gre za funkcije, ki "so nujne za uporabniško izkušnjo". Kršitve se skrivajo v načinu, kako uporabniki Nooka in Nooka Color preklapljajo med zasloni, ko iščejo informacije.

Ker z Barnes & Noblom niso mogli najti skupnega jezika o licenciranju, jim ni preostalo drugega kakor vložiti tožbo. Poleg tožbe na sodišču v zvezni državi Washington so sprožili še postopek pri Komisiji za mednarodno komisijo...

7 komentarjev

Microsoft tudi od Asusteka in Acerja terja plačilo licenčnin

iPhone OS je daleč najpopularnejši, sledi mu Android

vir: DigiTimes
DigiTimes - Tajvanski DigiTimes poroča, da je Microsoft tajvanskim proizvajalcem pametnih telefonov z Androidom napovedal pričetek zaračunavanja nadomestil za uporabo Microsoftovih patentov. Samo s HTC-jem imajo namreč podpisano pogodbo o licenciranju in uporabi Microsoftovih patentov, tako da bo napoved prizadela le Acer in Asustek Computers, ki trenutno ne plačujeta licenčnin za uporabo patentov.

Slednja imata zelo majhen delež na trgu pametnih telefonov, zato Microsoftova motivacija ni finančna, ampak želijo predvsem preprečiti, da bi se podjetji na trgu pametnih telefonov uveljavili z Androidom ali Chrome OS namesto z Windows Mobile. Licenčnina za uporabo Androida zaradi Microsoftovih patentov...

16 komentarjev

Skype za Android je tu

TechCrunch - Skype je izdal različico svojega programa za videoklice tudi za platformo Android. Tako lahko odslej uporabniki telefonov s sistemom Android uporabljajo vse prednosti Skypa (brezplačno klicanje Skype-Skype, pošiljanje in sprejemanje hipnih sporočil itn.) Novi Skype podpira Wi-Fi, 3G (razen v ZDA), EDGE in GPRS, brezplačen prenos pa je mogoč z domače strani za mobilne platforme in z Android Marketa. Nekaj težav utegnejo imeti le uporabniki telefonov Samsung Galaxy S, ki se z novim Skypom ne razumejo najbolj - napako že preiskujejo.

Skype je tako podprt na mobilnih platformah Android, iOS in Symbian.

24 komentarjev

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu

vir: Heise
Heise - Oracle je objavil, da je zoper Google vložil tožbo zaradi kršitve patentov in avtorskih pravic z uporabo programskega jezika Java za razvoj Androida. V izjavi za javnost so bili v Oraclu nenavadno skopi, saj je njihova tiskovna predstavnica Karen Tillman dejala le: "Pri razvoju Androida je Google vedé, neposredno in večkratno kršil Oraclove pravice intelektualne lastnine, ki je povezana z Javo." Omenjene pravice je Oracle pridobil s prevzemom Suna.

V tožbi lahko preberemo, da gre za patente 6.125.447, 6.192.476, 5.966.702, 7.426.720, RE38.104, 6.910.205 in 6.061.520, ki so bili prej Sunovi. Kršitev avtorskih pravic, ki predstavlja drugi del obtožnice, se nanaša na reprodukcijo in...

65 komentarjev

Google patentiral sledenje kazalcu

TechEye - Googlu je bil odobren patent za prikaz rezultatov iskanja v odvisnosti od premikanja kazalnika miške na zaslonu. Google namreč načrtuje zasledovanje premikov miške, tako da bi zaznal, nad katerimi elementi (reklamami, posameznimi zadetki ...) se uporabnik več zadržuje. Tako uporabniku ne bo potrebno dejansko klikniti na povezavo; dovolj bo že miško zapeljati čeznjo in se ob tem na njej nekoliko pomuditi, da bo Google ugotovil, kaj vas bolj zanima. Patent s številko 7.756.887, ki ga je Google prijavil...

25 komentarjev

FroYo za arhitekturo x86

vir: engadget
engadget - Pri Intelu so napovedali, da razvijalci aplikacij za operacijski sistem Android lahko še to poletje pričakujejo posebno izdajo različice 2.2, združljivo z arhitekturo x86. Slednjo poznamo predvsem iz osebnih računalnikov, a jo z Atomi Intel poskuša narediti popularno tudi v bolj mobilnem svetu, kjer še vedno kraljuje ARM. Pri Intelu so povedali, da bo celoten opravljen razvoj vključen v odprtokodno vejo Androida.

Prav iz te veje je od prejšnjega tedna mogoče dobiti tudi kodo za arhitekturo ARM namenjenega FroYa, Androida 2.2. Z dokončano kodo različice 2.2 lahko v kratkem (že na voljo za Nexus One) pričakujemo...

13 komentarjev

HTC prevzel Abaixo

Slo-Tech - HTC je včeraj objavil, da prevzemajo francosko podjetje Abaixa, ki se specializira za ustvarjanje programske opreme po meri za operaterje in izdelovalce mobilnih telefonov. Abaixa trenutno ponuja kopico začetnih zaslonov (angl. home screen) za pakete uporabniških vmesnikov, ki imajo integrirane logotipe, identiteto in storitve operaterjev vanje. Abaixa deluje na vseh platformah, ki jih HTC-jevi telefoni uporabljajo, torej na Androidu, Windows Mobile in Javi (iPhone OS in webOS). HTC je za podjetje odštel 13,2 milijona dolarjev, prevzem pa naj bi bil dokončan do konca tega meseca.

1 komentar

Nero toži MPEG-LA

Slashdot - Nemško podjetje Nero AG je vložilo tožbo zoper MPEG-LA, v kateri mu očitajo zlorabo monopolnega položaja in nespoštovanje dogovora z ameriškim pravosodnim ministrstvom. Leta 1997 je namreč MPEG-LA od ministrstva za pravosodje želel zagotovilo, da proti njim ne bodo sprožili nobene preiskave zaradi monopolnega položaja. Z ministrstva so odgovorili, da mora MPEG-LA v zameno spoštovati nekaj določil: sodelovati morajo z neodvisnimi strokovnjaki, ki bodo poskrbeli, da v sklopu MPEG-2 ne bo več patentov, kot je nujno potrebno, da bodo nepotrebne odstranili in da bodo licenčni pogoji pošteni, razumni in nediskriminatorni. Nero trdi, da se niso držali nobene izmed teh zahtev.

Strokovnjak, ki je sodeloval, naj ne bi bil neodvisen, saj je sodeloval v vseh fazah tvorjenja MPEG-LA. Poleg tega so nezakonito razširili svoj bazen patentov z dodajanjem nepotrebnih in nenujnih patentov v MPEG-2; sprva so objavili, da jih je le 53, neodvisni izvedenec pa jih je dodal še 800. Podobno naj bi storili...

28 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

Nokia pohrustala Novarro

Mashable - Nokia je v petek najavila, da prevzema chicaško podjetje Novarra, ki pripravlja brskalnik Vision Mobile Browser, ki teče na Javi oz. BREW-u. Vision najdemo na kopici telefonov, običajno pod drugo znamko operaterja, in je bil do izida Androida in iPhona eden izmed vodilnih brskalnikov na mobilnih telefonoih. Prvikrat je izšel daljnega leta 2002 za Palme kot WebPro. Novarra je poleg tega svoj čas sodelovala z Motorolo, Samsungom in drugimi. Finančnih podrobnosti podjetji nista želeli razkriti.

Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo v drugi polovici letošnjega leta Novarra postala podružnica Nokie. Z novo tehnologijo, ki jo prinaša znanje Novarre, želijo oplemenititi družino telefonov Nokia Series 40 kasneje letos. Sam prevzem verjetno ni borba za Vision, ampak dobro ekipo zaposlenih v Novarri in pa nekaj patentov. Vemo namreč, da Novarra drži patent za "prilaganje informacijske vsebine elektronski nparavi", ki pokriva sodelovanje omrežnih strežnikov (in-network servers) z...

1 komentar

HTC: Nismo krivi, branili se bomo

X-Bit Labs - Na začetku meseca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper izdelovalca telefonov HTC in pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), češ da HTC krši kopico njihovih patentov. HTC se je ta teden odzval z uradno izjavo, v kateri so se opredelili do Applovih potez.

Izvršni direktor HTC-ja Peter Chou je zapisal, da se HTC ne strinja z Applovimi dejanji in se bo na vso moč branil. Kot pravi, HTC podpira zaščito intelektualne lastnine in bo še naprej spoštoval inovacije in tehnologije drugih, hkrati pa bodo razvijali konkurenčne rešitve. Poleg tega je še nekoliko promocijsko navedel izdelke iz preteklosti, ki kažejo, da je bil HTC vedno med pionirji novih tehnologij mobilne telefonije (prvi Windows PDA, Windows Phone, Androidni pametni telefon ...).

Običajna praksa v teh patentnih vojna je protiofenziva, ko toženo podjetje tožnika tožni nazaj in mu očita kršitev nekaj svojih patentov. Tako partijo sta igrala Nokia in Apple, ki imata trenutno odmor. Zanimivo je, da...

5 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

Microsoft prodaja Linux

EETimes - Kot poročajo na EETimes, je podjetje Microsoft pred kratkim s francoskim izdelovalcem avtomobilov sklenilo servisno in vzdrževalno pogodbo za - da, prav berete - SUSE Linux, ki ga distribuira Novell.

Microsoft bo Renaultu prodal 1000 certifikatov za SUSE Linux Enterprise strežnik, Microsoft pa bo - spet berete prav - Renaultu pomagal integrirati računalnike z operacijskim sistemom Linux s tistimi, na katerih teče operacijski sistem Windows.

Dogovor med Microsoftom in Renaultom vključuje tudi tim. zagotovila o intelektualni lastnini, v okviru katerega Microsoft kupcem Novellovih Linux distribucij zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi domnevnih kršitev njihovih patentov. Microsoft je tak dogovor z Novellom sklenil leta 2006.

S tem Microsoft vsaj nekaterim uporabnikom Linuxa zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi kršitve domnevnih patentov, vprašanje pa je, če bi s svojimi zahtevki lahko sploh uspel, saj odprtokodni razvijalci Linuxa trdijo, da njihova koda ne krši Microsoftovih...

96 komentarjev