»

Države G7 sprejele dogovor o globalni obdavčitvi multinacionalk

vir: Pixabay

Slo-Tech - Sedmerica najrazvitejših držav je na sinočnjem srečanju finančnih ministrov v Londonu sprejela zgodovinski dogovor o obdavčitvi multinacionalk. Ključna dela dogovora sta dva, prvi je zaveza, da bodo velika podjetja poslej primorana davke plačati v državah, kjer svoje storitve oz. izdelke dejansko prodajajo, ministri pa so se obenem dogovorili še za minimalno stopnjo davka na dobiček v višini 15 odstotkov, kar bo preprečevalo, da si države z davčno stopnjo med sabo konkurirajo.

Sporazum je pomemben zaradi dosedanje prakse velikih podjetij, da so za sedež poslovanja izbrale katero od držav z nizko davčno stopnjo, nato pa dobiček prikazovale in davke plačevala tej državi. Še vedno odmeva primer Amazona.

Podrobnosti bodo sicer še predmet pogajanj v prihodnjih mesecih, bo pa sporazum najverjetneje zajel podjetja z več kot desetodstotno stopnjo dobička. To je že sprožilo bojazen nekaterih držav, da novost ne bo doletela Amazona, ki ima nekoliko nižji delež dobička v prometu. A je to

135 komentarjev

Rambus z lastnimi čipi

Slo-Tech - Kdor dlje časa spremlja trg računalniškega pomnilnika, se bo gotovo spomnil podjetja Rambus. Njegovih izdelkov sicer ne vidite v nobenem računalniku, a podjetje je znano po tožbah in eksotičnem pomnilniku RDRAM iz časov Pentiuma 4. Intel ga je sprva uporabljal, a se je kot pravi standard kmalu uveljavil konkurenčen SDRAM. V sodnih dvoranah pa je bil Rambus redni gost, saj praktično ni proizvajalca, ki ga v svojih 25-letni zgodovini še ni tožil. V zadnjih letih se je Rambus nekoliko unesel, trg pomnilnika pa se je toliko konsolidiral, da so se začeli analitiki resno spraševati o vzdržnosti Rambusovega poslovnega modela, ki je v celoti temeljil na licenciranju tehnologije. Reševalo ga je dejstvo, da ima še vedno nekaj...

28 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor še z LG-jem

The H - Redmondov pravni oddelek počasi, v vztrajno nadaljuje podpisovanje patentnih dogovorov z Android proizvajalci. Danes so najavili podpis licenčne pogodbe z LG Electronics, kar bo naneslo med 10 in 15 dolarji prihodka za vsako prodano Android tablico ali telefon, oz. ChromeOS prenosnik. Natančni znesek, kot tudi opis pantentnega svežnja seveda niso razkrili, a že mora biti precej soliden, da s tako malo težavami pridobivajo partnerje.

Spomnimo: podoben sporazum imajo že s podjetji Samsung, HTC, Acer, Viewsonic in še nekaterimi drugimi. Analitiki zato ocenjujejo, da samo iz tega naslova...

10 komentarjev

Nvidia in Rambus podpisala licenčni dogovor

X-Bit Labs - Nvidia je konec tedna sporočila, da so podpisali patentni sporazum z Rambusom. S tem dogovorom, ki je stopil v veljavo v petek, je Rambus Nvidii podelil pravice za uporabo in proizvodnjo nekaterih pomnilniških krmilnikov. Licenčnina bo znašla en odstotek za SDR-krmilnike in dva odstotka za vse ostale (DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2, GDDR2, GDDR3, GDDR4 in nekatere GDDR5). Podjetji nista odpisali drugih medsebojnih terjatev in zahtevkov ali odstopili od tožb. To pomeni, da se bo Nvidia še vedno morala pritožiti na nedavno Rambusovo zmago, podpis pa ji omogoča prodajo svojih kartic v ZDA v vmesnem času.

4 komentarji

Zmaga za Rambus proti Nvidii

Extremetech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ta teden odločila, da so Nvidia in njene stranke kršile patente 6.470.405, 6.591.353 in 7.287.109, ki so v Rambusovi lasti. Gre za "določene krmilnike za sinhroni dinamični naključni (SDR) dostop do pomnilnika in izdelke, ki jih vsebujejo", torej linije GeForce, Quadro, nForce, Tesla in Tegra. Rambus je pritožbo vložil julija 2008 in v njej zahteval prepoved prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Odločitev FTC-ja ne bo imela drastičnih posledic za Nvidio in njene stranke. Odločili so namreč, da bodo morali plačati premijo v višini 2,65 odstotka cene kartice na prodane izdelke, kar za najdražjo kartico GeForce GTX 480 znaša 12 dolarjev. Nvidia je že potrdila, da bo razsodbo upoštevala, a se bo obenem nanjo pritožila. Pri Rambusu pa si manejo roke, saj so vnovič zaslužili lep kupček denarja, ne da bi se pretegnili.

18 komentarjev

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Rambusovi patenti

X-Bit Labs - AMD in Rambus sta včeraj objavila vest, da sta obnovila patentni dogovor, ki AMD-ju dovoljuje rabo patentov za DRAM, ki so v Rambusovi lasti. Dogovor se izteče septembra letos, zato sta podjetji podpisali dopolnila, ki bodo ostala v veljavi do jeseni leta 2015. AMD bo tako Rambusu v zameno še naprej plačeval četrtletno licenčnino, katere višino bodo določili konec tega leta. Finančnih podrobnosti niso razkrili.

Rambus je v patentnem svetu znano podjetje, ki je svoj čas razvilo in tržilo RDRAM. Na njem se je v 90. letih prejšnjega stoletja pošteno opekel Intel, ki je podpisal pogodbo o ekskluzivni uporabi tega pomnilnika, ki se je izkazal kot predrag in prepočasen. Poleg tega je Rambus,...

5 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Rambus predstavil 1200 MHz pomnilnik

The inquirer - Podjetja Rambus zagotovo ni treba posebej predstavljati, saj je podjetje znano po svojih številnih tožbah in pomnilniku RDRAM, ki se sicer odreže dobro, vendar pa mu je DDR vse preveč za petami, povrhu vsega pa je slednji še opazno cenejši od Rambusove pogruntavščine. Vendar pa konkurenca v obliki DDR pomnilnika ne vpliva bistveno na moralo Rambusovih inženirjev, ki pridno razvijajo še hitrejše module, ki naj bi prišli v poštev pri 2 in več gigaherčnih procesorjih, ki potrebujejo veliko pasovno širino. Tako so pred kratkim predstavili navit računalnik s svojim pomnilnikom, ki je deloval pri neverjetnih 1200 MHz in je zmogel teoretično pasovno širino 4.8 GB/s. Morda je Rambus danes še vedno eden izmed najbolj zagnanih proizvajalcev pomnilnika, vendar pa ne smemo pozabiti, da se predstavitev prvih modulov DDR-II iz dneva v dan bolj bliža.

0 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Ponovno : Rambus vs. Infineon

uebertakten.de - Kreganje okoli kraje patentov med ameriškim proizvajalcem Rambusom in nemškim Infineonom se nadaljuje sedaj v Nemčiji. Kot je znano je Rambus obtožil Infineon in nekatere druge proizvajalce (Micron, Infineon, Hyundai) modulov kraje patentov. V tem sporu gre predvsem za kršitev evropskega Rambus patenta, ki dovoljuje proizvodnjo pomnilniških čipov. Rambus, ki nima svoje lastne proizvodnje, je tako močno odvisen od prodaje licenc. V maju je Rambus, v podobni tožbi v ZDA, doživel težek poraz. Tožba je bila zavrnjena in Rambus je moral denarno nadomestiti izpad proizvodnje. Za razplet te tožbe bo treba še počakati.

1 komentar

Rambus profitira

X-Bit Labs - Če si mislite, da je z Rambusom kot podjetjem bolj ali manj konec, se krepko motite. S svojim izsiljevanjem so si pridobili kar lep kupček denarja, kar kaže tudi zadnji primer s Hitachijem in NECom. Obe podjetji sta že enkrat podlegli Rambusu in plačali dajatve, potem pa sta se združili v Elpida Memory Inc. ( obratovati bodo začeli januarja 2001 ). Kot novo podjetje pa so Rambusu še enkrat morali izplačati vse dajatve. Neverjetno [:\\].Glede na sedanje stanje pa resno dvomim, da ima Rambus kot podjetje kakšno perspektivno na pomnilniškem trgu, saj jih je DDR SDRAM povozil na celi črti!

0 komentarjev