»

Študija: vpliv nasilnih iger na agresijo izjemno šibek

Slo-Tech - Medtem ko smo se na nasilne vsebine na televiziji navadili in smo zadovoljni z opozorilom, da se mlajšim (samostojen) ogled odsvetuje, se glede računalniških iger z nasilno vsebino mnenja več kot dve desetletji po izidu slavnega Dooma še vedno krešejo. Opravili so že mnogo raziskav, enoznačnih zaključkov pa ni. Najnovejša longitudinalna študija kaže, da je med nasilnimi igrami in agresivnim vedenjem povezava, a zelo šibka, tako da je komajda statistično pomembna.

Nekatere raziskave v preteklosti so zaključile, da igranje nasilnih iger na prosocialno vedenje ne vplva. Druge raziskave so celo pokazale, da nasilne videoigre zmanjšujejo kriminal. Na Oxfordu so medtem pokazali, da je generator nasilnega vedenja pravzaprav slaba uporabniška...

25 komentarjev

Študija: igranje nasilnih iger ne vpliva na porast ali upad prosocialnega vedenja

Slo-Tech - Spet so na tnalu računalniške igre, za katere se raziskovalci še vedno ne morejo zediniti, kako pravzaprav vplivajo na družbo. Zadnja raziskava, ki so jo opravili na Univerzi George Mason v Virginiji v ZDA, je iskala vpliv nasilnih iger na prosocialno vedenje. Rezultati so pokazali, da ni mogoče reči, niti da ga zavirajo niti da ga krepijo. To kaže, da vzročna povezava med igranjem iger in vedenjem ni tako močna, kot bi nasprotniki iger radi prikazali.

Študij vpliva iger na vedenje je bilo že cel kup, njihovi rezultati pa so zelo mešani in včasih nasprotujoči. Ugotovili so, da naj bi nasilne videoigre zmanjševale kriminaliteto, da naj bi izboljševale predelavo informacijo itn. Raziskovalci pa so se v pričujočem testu oprli na rezultate študije iz leta 2010, v...

23 komentarjev

Napad v Oslu: igre niso krive, spet stare debate o nadzoru interneta

Modern Warfare 2

Slo-Tech - Čeprav med igranjem nasilnih iger in nasilnim vedenjem obstoji korelacija, kljub mnogo raziskavam še nikomur ni uspelo dokazati vzročno-posledične povezave. Rezultat raziskav so namreč diametralno nasprotni - da igre zmanjšujejo kriminal pa vse do prepovedi nasilnih iger zaradi streljanja. Le malo časa je trajalo, da so se pojavile prve špekulacije, da je bil tudi pokol v Oslu povezan z igranjem nasilnih iger. Morilec Anders Behring Breivik je namreč v svojem manifestu med drugim zapisal, da je Modern Warfare 2 odličen za vadbo streljanja, ker Evropejci pač nimamo možnosti vaditi v resničnem življenju kot na Bližnjem vzhodu.

Avstralci so lani po pregledu vseh študij ugotovili, da ni dokazov, da igre povzročajo nasilno vedenje. Še dlje...

40 komentarjev

Videoigre z nasilno vsebino zmanjšujejo kriminal

BBC - Redno poslušamo znanstveno slabo utemeljene, a ušesu sila dopadljive očitke, da so videoigre in računalniške igre z nasilno vsebino sokrive za porast nasilja in kriminala. Presenetljivo pa stopnja kriminala v ZDA upada, kar pripisujejo več dejavnikom. Nekaj je klasičnih, na primer zmanjšanje odvisnosti od kokaina, povečana patruljna aktivnost policije ali odrast baby boomerjev, drugi so bolj špekulativni, kot sta manjša...

36 komentarjev

Raziskava o napadu zombijev

TG Daily - Raziskovalci s kanadskih univerz v Ottawi in Carletonu so izdelali matematični model, ki nam pove, kaj bi se zgodilo s človeštvom, če bi prišlo do infekcije z nemrtvimi oz. zombiji. Za raziskavo so se odločili zaradi popularnosti zombijev v zabavni industriji in prav tam so tudi dobili vse potrebne podatke ter zmodelirali napad zombijev, ki nastanejo zaradi epidemije biološke okužbe. Najprej so vzpostavili model, ki je raziskovalcem povedal, kdaj bi okužba dosegla ravnovesje ter kako stabilna bi bila, le-to pa so nato popravili in dodali latentnost okužbe, kjer bi bili ljudje okuženi, a okužbe ne bi razširjali.

Raziskava, brez dvoma prva takšna v zgodovini človeštva, je pokazala, da bi bila takšna okužba verjetno kriva za propad človeštva. Okužene bi lahko na hitro strpali v karanteno, v primeru zdravila pa bi lahko z nemrtvimi tudi sobivali, a za naše preživetje so najbolj gotovi hitri, agresivni ter pogosti napadi, ki bi z okužbo opravili po hitrem postopku.

Kako ubiješ nemrtve??

64 komentarjev

Premajhna raznolikost likov v igrah

TG Daily - Psiholog Dmitri Williams z Južne Kalifornijske Univerze se je odločil opraviti raziskavo likov, ki se pojavljajo v igrah in pregledati njihov spol, raso ter starost. V zadnjem letu je tako pregledal 150 naslovov vseh starostnih kategorij na devetih platformah in prišel do presenetljivih zaključkov. V igrah se najslabše godi latinskim američanom, saj jih od vseh pomembnejših akterjev le za 3 %, vsi pa igrajo zgolj stransko vlogo. Ta podatek je sploh zanimiv, če vemo, da ob igrah svoj prosti čas preživlja več otrok z latinskimi koreninami, kot belih otrok. Igranje sebi podobnega lika je za otroke nadvse pomembno, saj so po nekaterih drugih raziskavah igre lahko pomembna osnova za zanimanje za tehnična področja študija in dela. Brez sebi podobnega lika bi bili lahko otroci, na katere imajo igre v tem smislu največji vpliv, nezainteresirani za igranje iger in v prihodnosti morda tudi za tehnične poklice.

Podobno se godi tudi ženskam nasploh, saj je bilo ženskih vlog, ki jih je mogoče...

12 komentarjev

Nemci za prepoved nasilnih iger

Spiegel Online - Nemški deželni notranji ministri iz šestnajstih zveznih dežel se zavzemajo za hitro prepoved prodaje nasilnih iger, k čemur jih je vzpodbudilo letošnje streljanje na srednji šoli v Winnendenu. (Kasneje so ugotovili, da je strelec več ur pred pohodom igral Far Cry 2.) Po v petek doseženem konsenzu naj bi prepovedali igre, v katerih je realistično prikazano ubijanje bistven del igre ali vsebujejo druga okrutna nasilna dejanja proti ljudem ali ljudem podobnim bitjem.

Uwe Schuenemann iz Spodnje Saške je povedal, da se s takimi igrami viša toleranca do nasilja, saj so se strelci v pokolih pred svojimi dejanji vedno kratkočasili s takimi igrami. CDU tako zahteva, da zvezni parlament odločitev udejanji v zakonodaji še pred volitvami. To seveda ni edina odločitev, ki so jo v zvezi s tem primerom sprejeli, saj bodo prav tako omejili dostop do strelnega orožja in poostrili nadzor nad zlorabami, kar se utegne izkazati kot učinkovitejši ukrep kakor prepoved prodaje nasilnih iger. Klik!

294 komentarjev

Kitajci najraje na internetu

BBC - Zanimive rezultate je dala raziskava, ki jo je izvedla skupina TNS med 27.522 spletnimi uporabniki v 16 državah, starimi med 18 in 55 leti, in je povpraševala po količini preživetega prostega časa na internetu ter zaupanju v tradicionalne in spletne medije. Odkrili so, da povprečen Kitajec na spletu preživi 44 odstotkov svojega prostega časa, na drugem mestu so Korejci s 40, tretji pa Japonci s 38 odstotki. Med Evropejci na spletu največ prostega časa preživijo Italijani, in sicer 31 odstotkov.

Pri spoznavanju ljudi s spleta prednjačijo Nemci, saj se jih je že 76 odstotkov v resničnem življenju srečalo z nekom, ki so ga prej poznali le z interneta. Tik za njimi so Francozi (75), Švedi (prav tako 75) in Danci (74 odstotkov), zadnji pa Kitajci (40 odstotkov). V zadnjem delu raziskave jih je zanimalo, katerim virom informacij najbolj zaupajo. Britanci najbolj verjamejo prijateljem, medtem ko so že na drugem mestu strani s spletnimi novicami, katerim zaupa 40 odstotkov, kar je skoraj...

8 komentarjev

Igričarji vračajo udarec

Neowin - Po žalostnih poročanjih v sredo se je danes prikazalo sonce nad deželo iger, MSNBC se je namreč javno uprl izjemno negativnemu poročanju o neposredni krivdi streljačin za nedaven masaker v Virginia Tech-u. Svoje kritike so usmerili direktno na zloglasnega pravnika Jacka Thompsona, ki slovi po svojem (neargumentiranem in fundamentalističnem) obsojanju iger.

Pred dnevi se je oglasil, še preden je na dan prišlo ime morilca, ter pokazal s prstom na Counter-Strike. V omenjenem članku so njegove trditve, da do tovrstnih pokolov ne bi bilo, če ne bi bilo iger, brez težav diskreditirali z dejstvi, da jih v sobi Cho Seung-Hui-ja sploh niso našli in da se je drugi največji primerljiv masaker odvil davnega leta 1966, ko nismo še niti sanjali o računalniški zabavi. Med drugim so hujskača obsodili tudi drugi mediji, poroča Neowin.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Slab dan za goljufivce

Slo-Tech - Po poročanju evropske spletne strani Crossfire 3.0 - A gaming community, je njihov administrator izvedel precej zanimivo akcijo. Potem, ko mu je uspelo postati admin na spletni strani NetCoders, ki se med drugim lahko pohvali s prodajo programskih pripomočkov za goljufanje v večigralskih prvoosebnih streljaških igrah ( aimbot, wallhack), so z njegovo pomočjo uspeli razkriti nekaj deset osebkov, ki so uporabljali omenjene pripomočke. Osemnajstletnik se je namreč dokopal do celotnega arhiva spletne strani, ki vsebuje uporabniška imena, e-poštne naslove, logirane IP naslove ter tudi ključe, ki jih uporablja Punk Buster zaščita.

Precej je zavrelo med igralci še vedno precej igrane igre Wolfenstein: Enemy Territory, ki so bučno pozdravili razkritje nekaterih soigralcev, med njimi tudi nekaj zvenečih imen. Oglasil se je tudi Clanbase, ki prav tako napoveduje čistko med njihovimi registriranimi igralci.

Spletna stran NetCoders je sicer trenutno nedosegljiva, ampak njeni...

20 komentarjev

Boj proti raziskavam, ki obsojajo igre

Techdirt - To, da nasilni filmi, glasba in igre (predvsem slednje) povzročajo nasilno vedenje, je v naši družbi splošno znano dejstvo, proti kateremu se je težko boriti. Raziskave, ki to potrjujejo, so sprejete z odprtimi rokami in pogosto citirane, medtem ko je z nasprotujočimi ravno obratno. Največji borci proti tovrstnemu prepričanju s(m)o ravno uporabniki iger -- če ste kdaj zaigrali Soldier of Fortune, Doom, GTA ali katerokoli drugo nasilno igro, potem najbrž veste, da se niste po igranju počutili nič kaj bolj nasilnega. Enakega mnenja so avtorji na Techdirt, ki so spisali krajši prispevek o omenjeni tematiki, med drugim pa so v njem navedli tudi, da se nasprotnikom iger slabo piše -- kljub povečani prodaji le-teh glede na statistične raziskave stopnja nasilja med mladino pada. Zabavno branje za družbeno usmerjene.

37 komentarjev

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev

Pozor! Igra vsebuje "nasilen" tekst...

BayArea - New Jersey - Policija je aretirala tri najstnike stare 14, 15 in 18 let, saj naj bi ti z revolverjem grozili vozniku, z namenom odtujiti mu njegovo vozilo. Prav tako naj bi načrtovali "pokol" po mestu. In kje naj bi dobili inspiracijo? Le kje drugje kot v računalniških igrah. Za spremembo tokrat to ni CS ali kaka druga streljanka, temveč internetna tekstovno-potezna FRP-jka Warriors Of Freedom. To so ugotovili s pomočjo strica 18-letnika, ki je "bistroumno" povezal dejanje fantov z "nasilno" igro. Več o tem tukaj.

Še malo pa bodo tudi na šah lepili ESRB nalepke.

16 komentarjev

Da ne bi, sinko!

Guru 3D - Microsoftov Xbox bo vseboval starševsko zaščito (parental control). Microsoft bo s tem (skušal) preprečil, da bi se mladi umi otrok pokvarili z nasilnimi prizori iz igric. Microsoft pravi, da je Xbox prva konzola, ki bo imela parental control opcijo.
Osebno sicer podpiram, da se majnih otrok ne izpostavlja nasilnim prizorom, ampak kar je preveč je pa preveč... Medtem ko na televiziji ob kateri koli uri vidiš nasilje (ja, tudi popoldne; reklame za nasilne filme) pa ne dovoliš, da bi otrok odigral eno fino streljaščino... Kam gre ta svet?

8 komentarjev