» »

Premajhna raznolikost likov v igrah

Premajhna raznolikost likov v igrah

TG Daily - Psiholog Dmitri Williams z Južne Kalifornijske Univerze se je odločil opraviti raziskavo likov, ki se pojavljajo v igrah in pregledati njihov spol, raso ter starost. V zadnjem letu je tako pregledal 150 naslovov vseh starostnih kategorij na devetih platformah in prišel do presenetljivih zaključkov. V igrah se najslabše godi latinskim američanom, saj jih od vseh pomembnejših akterjev le za 3 %, vsi pa igrajo zgolj stransko vlogo. Ta podatek je sploh zanimiv, če vemo, da ob igrah svoj prosti čas preživlja več otrok z latinskimi koreninami, kot belih otrok. Igranje sebi podobnega lika je za otroke nadvse pomembno, saj so po nekaterih drugih raziskavah igre lahko pomembna osnova za zanimanje za tehnična področja študija in dela. Brez sebi podobnega lika bi bili lahko otroci, na katere imajo igre v tem smislu največji vpliv, nezainteresirani za igranje iger in v prihodnosti morda tudi za tehnične poklice.

Podobno se godi tudi ženskam nasploh, saj je bilo ženskih vlog, ki jih je mogoče tudi odigrati, za 10 %, medtem ko je danes že 40 % vseh igralcev ženskega spola. Premalo je bilo tudi vlog s starejšimi oz. otroškimi liki, afroameričani pa so se v igrah pojavljali sorazmerno z deležem igralcev, a je bila razporeditev realtivno centralizirana. Večinoma se pojavljajo v športnih in stereotipnih igrah, kot je npr. igra o raperju 50 Centu.

Res je, da so v raziskavi vključili le like, za katere je bilo mogoče zagotovo trditi, da so človeški. Dandanes je ogromno nečloveških likov (roboti, živali, nezemljani), v večini prvoosebnih streljačin pa igralec nikoli ne vidi samega sebe in tako sploh ne ve, v kakšni obliki se podi po navideznem svetu. Vseeno je v igrah preveč odraslih, belih moških, kar je po besedah raziskovalcev na široko odprta tržna niša.

So tiste 3 % latinoameričanov našli v seriji The Sims?

12 komentarjev

BaToCarx ::

marketing: Does it make monies if we use this, this and this?
dev: yes, but we want ..
marketing: do it!

in tako je to..

AS50 ::

to sm tud jst razmišlu da so azijci pa latinoameričani predvsem v stranskih vlogah. who cares. nej nardijo kake asian mod-e.

karagoth ::

40% igralcev ženskega spola, to je vedno smešna statistika, ker je od teh verjetno 35% ki poznajo samo pasjanso. Tam pa ne vem kolk šteje raznolikost likov

squngy ::

Mah isto bi lahko naredil za filme in nanizanke, pa rezultati nebi bili bistveno drugačni, sicer so stvari tam res malo bolj raznolike ampak še zmeraj je velika večina glavnih likov odraslih belcev.

Potem je v igrah tu na delu še en malo nenavadeb faktor... Veliko iger pride recimo iz Japonske, pa je redko katera z azijskimi liki (kvečjemu kaka mešanca), pa tudi če jih sploh ne mislijo prodajat na tujem trgu in se dogaka v aziji.

ABX ::

40% igralcev ženskega spola, to je vedno smešna statistika, ker je od teh verjetno 35% ki poznajo samo pasjanso.


Ne pozabit The Sims. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

haiku ::

So tiste 3 % latinoameričanov našli v seriji The Sims?
Hehehe, verjetno, pa morda nekaj v seriji "The Secret of Monkey Island", za mene enega najboljših špilov.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

ABX ::

So tiste 3 % latinoameričanov našli v seriji The Sims?


Po moje so bili vsi negativci v GTA seriji. :)

Yo homie!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Goldee ::

Totalno brezvezna raziskava :-/ Izsledki so uporabni za kaj?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

bluefish ::

Jeba. Naj pa za tovrstna tržišča izdajo verzije iger z liki prevladujoče etnične skupine.
Sicer bi malo čudno izpadlo pri recimo GTA in podobnih, kjer sta lik in njegova zgodba vezana na določen kraj; pri drugih pa ne bi smelo biti problemov.
Prodajne številke pa bi povedale svoje.

Mipe ::

Očitno niso pogledali na indie sceno, ker je tam ogromno iger, kjer so ženske v glavni vlogi.

Dead_Meat ::

To je pa to, k ne gledajo animejev.

Mene je pri specifičnih naslovih skoraj prijelo da bi šel na tečaj japonskega šaha, nekje so me celo inštrumenti impresiral, sem celo razmišljal o nabavi klavirja, v drugi seriji sem si želel akustično kitaro. Pa še mnogo takih primerov sem doživel... ampak sam pri sebi imam neko omejitev pri takih stvareh, ker res razmislim, če bom v temu kdaj karkoli dosegel ali je to samo momentna potreba zaradi tega, ker sem to videl v uber kul zgodbi, kjer mi je bil določen lik (stranski ali glavni ali nek tretje-osebni) tok všeč. Poznam pa primere, kjer se folk res začne ukvarjat z stvarmi, ki so jih videli v animejih. Pa ne govorim o pretepanju, streljanju, superpowerjih.... ampak čisto tipična življenja likov, ki te impresirajo s svojim življenjem v zgodbi.

Tega pri igrah, igranih filmih in serijah nisem nikol opazil, da bi se dogajal.

Veste kje je bil pri nas največji efekt zaradi animejev? Se spomnite navala mularije, ko je kupoval pokemon karte in so igral k zmešani. Ali pa Bayblade in tiste igračke, mularija je tekmovala med sabo... to je čisto ista scena, le da tukaj lažje potegnejo notr mularijo.

LP

GoldRakun ::

Vseeno je v igrah preveč odraslih, belih moških, kar je po besedah raziskovalcev na široko odprta tržna niša


Pol pa naj naredijo eno igro kjer en otrok ubija druge ljudi. Pa bo volk sit in koza cel- čak ne ne, nebo cela, ker bo pol psiholog(ta isti) rekel, da so te igre krive za nasilje, ter streljanja na ameriških šolah.

Toliko o tem, kako eni sami sebe ponižajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Premajhna raznolikost likov v igrah

Oddelek: Novice / Igre
123295 (2872) GoldRakun
»

Anketa o igranju MMORPG-jev

Oddelek: Igre
231754 (1449) Pegaz

Več podobnih tem