» »

Umetno oplojevanje

Umetno oplojevanje

jetam ::

Ti si se edini obesil na to popredmetenje, tako da očitno ti razmišljaš o otroku kot o stvari, jaz sem te samo opozoril da je tako…
Sploh pa: kako pa boš ti rekel ko se ti bo rodil otrok?? Da si te je izbral? Ne, rekel boš da si DOBIL otroka… In potem boš IMEL otroka… Pa dvomim da ti bo kdo očital, da otroka objektiviziraš, če pa je le-ta vendar subjekt… Že Thomas je napisal da si slab v logiki…

»Na moje argumente si ti namreč odgovoril kar z svojimi začetnimi trditvami.«
Ja seveda ker so tile tvoji argumenti na zelo trhlih, nelogičnih nogah…

»Odločanje o rojstvih otrok je svobodno.«
Točno tukajle je zagotovljena ta pravica… Svobodno se lahko odločim ali bom imel otroka ali ne… Potemtakem se tudi samska ženska lahko svobodno odloči da bo imela otroka.
Ali ji bo v tem primeru stala ob strani država ali ne pa se bomo odločali sedaj. In če državljani rečemo ne kaj bo potem? Namesto da bi že v izhodišču vedeli kakšne so te ženske bo potem to možno na že prej omenjen način: enonočna romanca s tujcem in voila, otrok bo tu… Ali pa bomo vsem samohranilkam takoj vzeli otroka češ niste ga sposobne imeti in konec??
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

TheJack ::

Thomas: Mejo bom potegnil pri oploditvi.

jetam: Jasno, to popredmetenje sem si jaz spomnil, niti slučajno ne tisti, ki govorijo o pravici ženske do otroka. Res super logika. Kar tolaži se. Dejstvo pa je, da kdor omenja pravico ženske do otroka (to je terminolgija, ki jo uporabljajo), obravnava otroka kot objekt. Celo v slovničnem smislu..:)
Povem kar naravnost. Starši imajo do svojih otrok le odgovornosti, nobenih pravic (le do države). Pravica vsakega otroka pa je, da živi z obema staršema. Kot sem že povedal, nekomu, ki ima to pravico za samoumevno, je lahko biti pameten. Celo več, svoje argumente bazira na negativnih družbenih pojavih, kot so ločitve in enostarševske družine.

Ja seveda ker so tile tvoji argumenti na zelo trhlih, nelogičnih nogah…

Res argumentacija na višku. Moji argumenti so na trhlih nogah, ti jih pa ne izpodbijaš, ampak le papagajsko ponavljaš že izrečeno (pa še to si pobral drugje). Najlaže sogovornika proglasiti za nelogičnega in nekompetentnega za debato. Potem ''zmagaš'', ne?

Potemtakem se tudi samska ženska lahko svobodno odloči da bo imela otroka.

Seveda se lahko, le pri svojem neodgovornem početju naj ne pričakuje pomoči države. Ženska, ki si dobi tipa za eno noč le zato, da lahko zadovolji svoje čustvene potrebe (katerih žrtev je otrok, ki bo zato brez očeta), je neodgovorna.

Naša družba bi bila dosti boljša, če ne bi vsi stalno le tulili o svojih pravicah, ampak bi se kdaj zavedli še svojih odgovornosti.
Bonis nocet, qui malis parcit.

TinkaPinka ::

Heh TheJack, ti pa slabo beres 55. člen ustave RS. "Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok." Zagotavlja torej. Obveznost, da se zagotovi staršem, da se sami odločijo, ali bodo ali ne bodo imeli otroke, in jim pri tem pomaga ("ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok").
Kako potem argumentiraš tale referendum? Jaz ga vidim kot protiustavnega.
I am easy to please as long as I get my way.

MadMicka ::

Takim temam nikol ne mormo pridt do konca.
Referendum bo 17. junija in tedaj bo odločila večina tistih, ki bo prišla na referendum!! Zato je prov, da gremo in glasujemo za zakon, se prav za pravico samskih žensk.... da ne bi slučajno tisti butli od Nsi in SDS zmagal >:D

(pa sej vem, da niso proti zakonu samo iz teh dveh stranki, sam dobr se sliš :) )

jetam ::

TinkaPinka: seveda je protiustaven in pobudniki to tudi vedo. V končni fazi bo odločalo Ustavno Sodišče, ki bo zaradi očitnega kršenja Ustave referendum moralo razveljaviti. Saj to ve tudi Jack ampak svoje zmote ne bo nikoli priznal.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

TheJack ::

TinkaPinka: Ni res. Ustava v tem členu ne zagotavlja umetne oploditve samski ženski, ampak ''staršem''. V tem členu je sicer napaka, ustava namreč govori o starših, mišljeni pa so predvsem ljudje, ki do sedaj otrok še niso imeli in torej še niso starši. Le mimogrede.

Ta člen samski ženski ne prepoveduje oploditve, prav tako pa ji je ne zagotavlja. Določbe ustave pa se konkretizirajo z zakoni in od zakona je torej odvisno, komu bo omogočil OBMP. Če bi bilo tako, kot praviš ti, kakršnekoli komisije, ki bi odločala o tem, komu se naj omogoči umetna oploditev (kar predvideva tudi novi zakon), sploh ne bi rabili. Čisto vsaki ženski, pa tudi če je mladoletna, narkomanka, psihični bolnik, umsko zaostala...itd., bi morali omogočiti umetno oploditev (ker tako določa ustava). Pa ni tako, ne?

Mimogrede, ko sem ravno pri umsko zaostalih. Ste vedeli, da umsko zaostale ženske ponavadi (brez njihovega privoljenja, seveda) kar sterilizirajo? A to pa ni kršenje člov. pravic?
Bonis nocet, qui malis parcit.

TinkaPinka ::

TheJack, jaz pač to vidim drugače. Let's agree to disagree.. :)
I am easy to please as long as I get my way.

TheJack ::

Še odgovor jetamu. Joj, prejoj. Če bi bilo tako, potem bi razveljavili že dosedanji zakon o OBMP, ki prepoveduje umetno oploditev samskih žensk. Pa ga niso, ne? Je sploh bil na Ustavnem sodišču? Ne, ni bil. Vprašanje neusklajenosti dotičnega zakona z ustavo se ni nikoli pojavljalo. Ampak izgleda, da nas tem forumu veste več, kot ostali ''aktivisti''.

Samo pripomba: Ustava ima vsega skupaj 55 strani (majhnih) in174 (kratkih) členov. V 1. letniku PF pa je Ustavno pravo poseben predmet, z nekje 300 stransko knjigo? Le zakaj?
Bonis nocet, qui malis parcit.

jetam ::

No potem pa odpri to knjigico in začni brati pri 14.členu kjer se začno Človekove pravice in temeljne svoboščine, pa ti bo hitro (upam) jasno zakaj je ta referendum protiustaven. Zagovorniki Zakona o OBMP bodo, če referendum uspe, morali iti na Ustavno sodišče izpodbijati referendumsko odločbo. Veljavnost zakona je tako samo preložena za kakšno leto nič več.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

TinkaPinka ::

TheJack: zato ker je ustavno pravo eden najpomembnejših predmetov. Ustava je pač najvišji pravni akt države, in kot taka najpomembnejši pravni vir. V Ljubljani imajo celo dva izpita iz Ustavnega prava, mi (v Mariboru) pa smo imeli enega, ampak dve knjigi.
I am easy to please as long as I get my way.

MadMicka ::

V osnovi se z Jackom strinjam. Svoboda glede odločitve rojstva otrok vsaj kar se tiče OBMP ni neposredno izvedljiva in je potrebna konkretizacija v zakonu. In od tu dalje je bistvena vrednostna sodba. Namreč tu pride v poštev načelo enakosti: podobne primere urejati podobno, različne različno..... in ta vrednostna sodba se skozi čas in spremenjene družbene okoliščine lahko spremeni.. to je tudi eden od razlogov, da se spreminja sodna praksa oz. stališča ustavnih sodišč ... se pravi če rečemo, da ni stvarnega razloga za razliko pri OBMP med samsko žensko in poročeno, potem je zakon, ki bi to preprečeval, neustaven in obratno... kar se mene tiče je stvar jasna, razumnega (stvarnega) razloga za razlikovanje ni .... in prov ma minister ko pravi, da še zdaleč ni dokazano, da bi otrok matere samohranilke trpel duševne bolečine oz. utrpel škodo .. sploh pa ne danes, ko so matere samohranilke (ločenke, vdove etc..) nekaj povsem običajnega.... pred 50 leti pa gotov da takšna zadeva ne bi šla skoz in pred 50 leti bi bil tudi jaz proti OBMP samske ženske ....

TheJack ::

Okej, treba bo nehat, ker imam v ponedeljek izpit. Jaz sem v debati sicer užival, povedal sem pa tudi vse, tako da moje mnenje veste.

Če bo referendum uspel, bo jetam svojo zmoto (glede protiustavnosti) hitro spregledal, tako da ga jaz ne mislim več prepričevati.

jetam: Tudi otrok ima pravice. In v tem primeru so pravice ženske v direktni koliziji s pravicami otroka.

in prov ma minister ko pravi, da še zdaleč ni dokazano, da bi otrok matere samohranilke trpel duševne bolečine oz. utrpel škodo .. sploh pa ne danes, ko so matere samohranilke (ločenke, vdove etc..) nekaj povsem običajnega.... pred 50 leti pa gotov da takšna zadeva ne bi šla skoz in pred 50 leti bi bil tudi jaz proti OBMP samske ženske ....

Madmicka: Jaz imam drugačne izkušnje, in sem očeta v otroštvu zelo pogrešal. Nikomur ne privoščim, da bi ostal brez očeta. Pa ne zaradi zunanjega okolja (nikoli se nisem počutil 'manjvrednega' ali kako drugače zaničevanega od okolice), ampak zato, ker ima vsak otrok čustveno potrebo po očetu. Kot sem že velikokrat povedal: Nekomu, ki je otroštvo preživel z obema staršema (in se mu to zdi samoumevno), je lahko biti pameten (in se mu zdi ''pravica otroka do obeh staršev'' floskula). Na splošno bi bil vesel, če bi me ljudje, ki o takih stvareh ne vedo nič, nehali prepričevati, kako otrok pravzaprav nima nobene potrebe po očetu.
Bonis nocet, qui malis parcit.

TheJack ::

TinkaPinka: A nimate Primerjalnega us. prava?

GoddessTM ::

ljudje...a nekateri še vedno živite v srednjem veku a kaj !!!
še enkrat naj povem...zdrava ženska bo imela otroka če si ga bo želela...na en ali drugi način...izbrala si bo neznanca in pač malo potrpela...ane...ali je to boljša rešitev ? mislim oz. vem da ne...
kaj si šele mislite o splavitvi otroka !!!!!!! potem je ubiti embrija v redu...umetno uploditi žensko,ki si otroka želi ( čeprav je sama-sram jo bodi ) pa nekaj nezaslišanega...lepo vas prosim...
What a wonderfull world.

TheJack ::

Izgleda, da se danes ni več moderno zavzemati za pravice otroka do obeh staršev. Tudi prav. Pa že raje veljam za srednjeveškega, kot pa za človeka, ki otroku odreka očeta.

Glede na to, Goddess, da mojih postov več kot očitno ne bereš, imaš tukaj copy/paste z enega mojih prejšnjih postov:

Seveda se lahko, le pri svojem neodgovornem početju naj ne pričakuje pomoči države. Ženska, ki si dobi tipa za eno noč le zato, da lahko zadovolji svoje čustvene potrebe (katerih žrtev je otrok, ki bo zato brez očeta), je neodgovorna.
Bonis nocet, qui malis parcit.

GoddessTM ::

vsekakor se strinjam da je lepo če ima otrok oba starša in srečno družino !! vendar pa zato ne moreš vzeti ženski pravice da otroka rodi tudi če je sama...če bo pripravljena iti skozi ta postopek umetne oploditve si tega otroka verjetno zelo želi in ga ljubi ...nič sebičnega ni v tem da želiš nekoga ljubiti in mu posvetiti velik del svojega življenja !
če pa bi se ljudje res zavzemali do pravice otroka do obeh staršev....to bi bilo lepo...pa naj spravijo skupaj vse razpadle zakone..naj poiščejo vse očete ali matere ki so otroke zapustile...
še vedno mislim da bo vsak otrok ki bo vzgojen z ljubeznijo odrastel v čudovitega odraslega človeka...čeprav mu bo to ljubezen dajala samo mati..
What a wonderfull world.

||_^_|| ::

Popolnoma se strinjam s TheJackom!

Btw Jetam:
Ampak ravno to se hoče s tem referendumom narediti,
ali pa ti to morda ni čisto jasno??? Temu se zelo lepo reče diskriminacija samskih žensk in lezbijk.

Če je to diskriminacija samskih žensk in lezbijk, pol je to tut diskriminacija samskih moških in pedrov. Če bo ta zakon sprejet, se bojo najdl tut samski moški in moški homoseksualni pari k bojo hotl met otroka. Če ne drugač, bo vsaj za približno enakopravnost med spoloma potrebno omogočit takim osebkom posvojitev otroka. Torej...a si kdo predstavla kaj bo reku otrok prjatlom al pa nevemkomu k ga bojo uprašal po starših? Da ma dve mamice / očija?
Lep primer za to da tak folk obstaja je pismo v nedeljcu pod rubriko "Pisma brez sramu", kjer neka Mila piše, da se z njeno sestro (!) ljubita že odkar pomni, da sta uspešne poslovne ženske...blabla..in da živita skupi in da bi rade mele otroka in da je nov zakon prišel pravočasno. (čeprav še ni:)

Lp


p.s. Poglejte še eno al pa dve številke nazaj če mate možnost. V isto rubriko in preberte Živino pismo.

TinkaPinka ::

TheJack: mi smo imeli samo izpit "Ustavno pravo", ki je obsegal dve knjigi; eno o primerjalnem ustavnem pravu, drugo pa o ustavni ureditvi RS. Ampak kolikor vem, ima ljubljanska fakulteta ta dva predmeta bolj razdelana, ker je tako usmerjena. Naša fakulteta je bolj usmerjena v gospodarsko pravo.
Ti študiraš pravo?
I am easy to please as long as I get my way.

Thomas ::

Skozi posebno stroga merila, kdo ima pravico in kdo ne do imeti otroke - ne bi prišla večina ljudi. Eden ma sladkorno, drug je tupa glava, tretji pije, ta spet je že prestar ...

Zdej ste se pa spomnili, da samske ženske so pa tiste, katerim je pa to le treba preprečiti.

Sicer ne bi preprečili tega fertilnim samskim ženskam, ki si izberejo ljubimca za določen čas - pač pa bi udarili po tistih, ki imajo določene težave s plodnostjo.

Umetna oploditev ali ne - rezultat je čisto isti. Človeček.

In temu človečku pri tistih dveh sestrah - utegne biti celo bolje kot je povprečnemu človečku, ki random prijoka random staršem.

"Pravte - pol bodo pa pedri hotli met otroke!"

Če bodo zanosili kot Arnie - tudi. :)

Hehe .. vidim da ste eni slabo pripravljeni na čase ki prihajajo.

Toda časa v letu 1901 - ni več mogoče zamrzniti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OrlyTM ::

Thomas: Hough ali bolje .... NIMAM KAJ DODAT !!! ker je povedano že vse.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

jetam ::

TheJack:
&raquo;Tudi otrok ima pravice. In v tem primeru so pravice ženske v direktni koliziji s pravicami otroka.&laquo;
Seveda ima otrok pravice. Vendar recimo v Deklaraciji o otrokovih pravicah nikjer eksplicitno ne piše da bi otrok moral imeti očeta ampak omenja samo mater! Niti ni nikjer napisano, kakšne pravice naj bi otrok imel pred rojstvom, temveč so do rojstva pomembne pravice otroka in matere enakovredno. Torej pravica otroka ni in ne more biti nad pravico matere in obratno. Vendar pa edino ženska lahko odloča kaj se bo zgodilo z njenim telesom, kar je tudi zagotovljeno v 55. členu ustave!

&raquo;Če bo referendum uspel, bo jetam svojo zmoto (glede protiustavnosti) hitro spregledal, tako da ga jaz ne mislim več prepričevati.&laquo;
Heh jaz vem da bo referendum uspel. Ob taki fanatičnosti in mobiliziranosti nekaterih o tem sploh ni dvoma. Problem je samo v tem, da bo v nasprotju z ustavo in bo potem izničen na Ustavnem sodišču.

TheJack in njegovi somišljeniki ali se vam ne zdi, da bi bilo veliko bolje, če bi država imela vzvod za preverjanje kakšne samske ženske bodo vzgajale otroke, kot da se zgodi to kar je napisala Goddess pa tudi jaz in še kdo?

Sploh pa dam svoj prav tudi Thomasu. Večina parov še zdaleč ne dosega meril in samska ženska, ki si želi otroka, ki ga bo vzgajala v ljubečem okolju, bi morala biti še najmanjši problem.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

jetam ::

Tebi Črtica pa tole: Niti nočem začeti razmišljati kakšno paniko bi zagnali šele če bi se odločalo o tem da bi homoseksualni pari dobili pravico do posvojitve. Za kaj takega je Slovenija res še v srednjem veku...
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

sifu ::

hej tinkapinka...kaj pa ce se jest odlocm za samsko zivljenje (sem namrec tip)...a bo lohk drzava tud men zrihtala kasnga froca??? al bo to sam zenskam dovoljen.....kwa bo sele pol smesn k bo froc spraseval po mamici pa bo ugotovu da ma sam fotra :)

ta tema po mojem sploh nima veze z demokracijo...in sem odlocno proti temu

kaj pa pomen da se zenska odloc za samsko zivljenje??? a mi lohk kdo to prosm razlozi? ce se odloc za kariero, pol nima cajta za froce....ce pa zenska ni sposobna imet razmerja s tipom, potem je se manj sposobna skrbet za otroka...ker je otrok posledica neke posebne zveze z nekom in je sele na drugem mestu..za partnerjem:\

jetam ::

sifu: ko bo moški sposoben roditi, boš tudi ti dobil enako možnost...
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Stripy ::

Ce v ustavi pise, da je zagotovljena pravica starsem, potem jaz predpostavljam, da je tudi misljeno starsem. In mati je tudi stars. Ce je avtor mislil drugace, bi moral zakon drugace formulirati. Ce pa kdo drug zakon drugace razume, pa njegov problem.
Ce bi lahko homoseksualni moski posvojili otroka, bi bilo otrokom bolje kot v kaksnih sirotisnicah. In otroci bi se naucili strpnosti za razliko od vecine ljudi danes. Ampak to je ze druga tema.
Po nekaterih ljudeh je vsak, ki zivi sam (ali s partnerjem istega spola) ocitno disfunkcionalna oseba. In najbolje, da mu poleg prepovedi imeti otroka vzamemo se kaksne pravice. Npr, ne sme postati predsednik politicne stranke. Razen mogoce kaksnih skrajno desnih. In pri imeti otroka imeti ni misljeno kot lastninsko razmerje, da ne bo spet nesporazumov.
Vplivi ocetovske in materinske figure v otrokovem zivljenju so pomembni. Vendar namesto, da drzava razmetava z denarjem za neke referendume, naj ta denar nameni za pomoc otrokom, ki enega (ali obeh) starsev nimajo. Naj se ustanovi npr. program Veliki brat (pa ne RTLovski), kjer se v otrokovo zivljenje vpelje ocetovska figura.
Ampak najpomembnejse v otrokovem razvoju je, da je otrok ljubljen, in ne dvomim, da to ljubezen otrok pri umetno oplojenih materah bo dobil.
Vprasajte se starsi in tisti, ki bi to radi postali. Ce ne bi imel partnerja, bi se odrekel svojemu otroku?

TuXterrestrial ::

Sifu
Ja tut samski moški bo lahko imel froca in to že zdaj. Samo maternico si bo sposodil (žensko ki bo rodila), mastno plačal(si bo pa mal slabš auto kupil) in lohk bo fotr.

TuXterrestrial ::

Da še nadaljujem.

V celotnem pomenu bo otrok postal objekt pogodbe in denarja.

sifu ::

naj se javi tisti ki bi mu bilo vseeno ce bi biu narejen v epruveti...to enostavno ni naravno...

kaj pa naravna selekcija?? torej zivalski svet napreduje tako da izloca tiste manj sposobne (na grd al pa lep nacin ampak tko je pac blo in tudi je)....v tem primeru lahko recem da clovestvo nazaduje...saj zenska ni sposobna vspostaviti normalen odnos s partnerjem...torej nima necesa kar imajo druge, poleg tego jo nagradimo v tem primeru z otrokom zaradi "demokraticnosti"....sej ne pravim, da zenska ne bi mogla vzgojit otroka...moski bi ga lahko potemtakem tud....kako bi pa taka druzba zgledala, si pa sploh ne predstavlam...vse bi se spremenilo...ce bi lahko samo eni zenski dal otroka...potem bi lahko dovolil tud dvema homoseksualcema (kar je zame itak ena izmed cloveskih bolezni (dedno ali nededno)), potem bi lohk dovolil da bi se med seboj porocila cela skupina ljudi..recimo 100 ljudi..in bi oni vzgajal enga otroka in bi lohk otrok imeu 92 mamic pa 8 fotrov....mislm...kam pa pridemo ce bomo pocel take stvari???

al pa se bolje...zakaj zenskam zakonsko ne dolocimo da bi vsaka MORALA imeti otroka in to ne enga ampak 3...ker nas je pac tako malo:D

TuXterrestrial ::

Ja to je res, ampak naravna selekcija ne odgovarja našemu načinu življenja. Bistvo umetnega oplojevanja, genskega ing. in drugih alternativ je potuha(in posledica) nezdravemu, in nenaravnemu življenju. To jaz že vseskozi tukaj govorim, da v bistvu ne gre za neke pravice ampak za bonbončke, ki nam jih mečejo in znjim manipulirajo z nami. Ta zakon(še enkrat povem) je eden od zakonov(ki bodo še sprejeti) v nizu genskega in drugega manipuliranja z zarodki in konc koncev z ljudmi.
Ti akoni bodo ALTERNATIVA NARAVNI SELEKCIJI s tem da se bo šla vlada(e) BOGA . Kot ateist sem že dolgo sit, da mi ena opcija sili svojga boga in zato razočaran nad vsemi liberalnimi in levimi silami, da mi zdaj še oni ponujajo svojega!!!!!;(

jetam ::

Sifu:
&raquo;kaj pa naravna selekcija?? torej zivalski svet napreduje tako da izloca tiste manj sposobne&laquo;
Naravna selekcija, je kar se tiče človeštva, zaradi tehnološkega napredka postala odvečna, toda to je že predmet neke druge še bolj žolčne razprave, ki je tekla tule v Loži… a ne Thomas :D

&raquo;sej ne pravim, da zenska ne bi mogla vzgojit otroka...moski bi ga lahko potemtakem tud&laquo;
Seveda bi ga lahko, ga tudi je in ga tudi bo… Moški enako…

&raquo;al pa se bolje...zakaj zenskam zakonsko ne dolocimo da bi vsaka MORALA imeti otroka in to ne enga ampak 3...ker nas je pac tako malo&laquo;

Ponovimo: 55. člen Ustave RS določa da:

Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno.

Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

Razumeš??
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

sifu ::

tist kar jest iz tega ruzemem je pac odvisno kako interpretiras besedo starsi...jest vidm in bom vidu starse vedno kot 2 osebi(mama in oce in ne mama+mama al oce+oce)....vprasajmo se kaj lahko mama kot edini stars nudi otroku...daje mu vso ljubezen + dom + vse kar zravn pride....+ to da otrok dobi nek pristranski odnos do nasprotnega spola in se potem v prihodnosti tudi tako odloca (ne cist ampak malce pa le tko kot mamica)....in otrok tezje naveze stike z nasprotnim spolom ker nima nobenega kontakta z ocetom...in pol k otrok odraste sledi se ena samska mamica in kaj pol??? pride so razhajanj med spoloma...kar v danasnjem svetu ni cist nc cudnega ter pomembnega...mogoce pa je le to prihodnost clovestva..

no mislm da bi tale zakon lahko bolj podrobno napisal ker clovk pac razlicno dojema razlicne stvari...

poznam dva primera odrascanja mojih kolegov pri mami brez oceta....prva je sincku dala vse, ga furala na morje ko je biu star 18 let...potem se je kr naenkat sincku sfukal (ustrelu ene parkrat s pusko po dvoriscu in pristau u polju) ...zenske seveda ni meu k ni imeu ocetovskega pristopa.....drug sincek je zdej ze odrasu in ma z mamo res izjemen odnos, ker ima pac sam mamo...vsak drug tedn zamena eno zensko ker pojma nima kaj pomeni resna zveza med zensko in moskim...

kakorkoli obrnete zadevo..vedno neki manka pri tem odnosu med zensko in otrokom....in zame je ze ta majhen problemcek zadosten razlog za to da je tak zakon en bullshit:D

Stripy ::

Samo ena na temo naravne selekcije. Nekoc je bil en stric Adolf, ki je hotel narediti cisto raso. Hotel je pac nadoknaditi par stoletij pozabljene naravne selekcije. Koncal je zalostno (po eni teoriji).
Naravna selekcija je bistvena za obstoj vrste. Mislim, da se cloveku zaenkrat ni bati za obstoj. Razen kolikor se bo sam unicil.
Ce bi se sli naravno selekcijo, ne bi bilo socialne pomoci, zdravstvenega varstva in podobnih institucij. Bolne bi pustili umreti, vladal bi zakon mocnejsega.

Ce pa bi se rad sel naravno selekcijo, se pa lahko nominiras za Darwinovo nagrado. Te bom jaz podprl.

SI_J ::

ZA. .|O
Vsako zivo bitje ima pravico do samoodlocbe

sifu ::

hmmm...sej ne pravm da je ta zakon katastrofa za naravno selekcijo....sam se mi zdi da z uvedbo takih zakonov bomo uvedli tudi kaksne bolj cudne zakone...in pocasi se bo nabiral dokler enkrat res ne bo vse cudno postalo.....

ko enkrat pridejo do genetike pa tega bodo rekli....u lej u sloveniji so uiber liberalci glede uvajanja demokracije pa liberalnih zakonov....zakaj ne bi oni se stestirali malo genetskega inzeniringa....nasi bi valda takoj sprejel ker to je napredek in vodi v svet in evropo :D

glede invalidov pa tega....jest nimam nc proti njim...njim je treba pomagat ker to je pac humano.....ni pa humano v naprej nekoga spremenit v nepopolno osebnost kar bi poceli s tem da bi otrok imel enega samega starsa....:\

sifu ::

aja se neki za SI_J :

vsako zivo bitje ima pravico do samoodlocbe pravs...ok nej se mama odloc za otroka in nej to naredi brez pomoci epruvetne tehnologije ce je sposobna ...ce pa to ni mogoce, more pa mama prosit ustanovo da ji nardijo epruveto in s tem bi morala biti v podrejenem polozaju saj prosi nekaj kar ne bi bilo mogoce narediti brez tehnoloskega napredka in bi morala biti odvisna od mnenja ostalih ljudi ali je to eticno ali ne....drugace se pa cisto strinjam ko pravis da naj se odloci kakorhoce...sam po naravni poti...pa ceprou bo oce velika pijanica...bo pa mogoce otrok glih zaradi tega nasprotje ocetu ter ga preziral in poskusal biti bolsi...:\

jetam ::

Sifu:
In tisti dve tvoji izkušnji bi morali biti primerni za posploševanje o odnosih v vseh enostarševskih družinah ali kaj??? Kaj pa vsi ostali, ki so odrasli normalni
Kaj pa če pogledaš še iz zornega kota nekoga, ki ga je celo otroštvo oče (ali mati) maltretiral in zlorabljal?? Tak ti bo rekel, da bi bilo življenje zanj boljše če bi živel sam z mamo (ali očetom)! Ali moramo potem zaradi takšnih očetov (ali mam) ukiniti dvostarševske družine?
Vsaka medalja ima dve plati in zmeraj je treba pogledati še to drugo plat!

&raquo;drugace se pa cisto strinjam ko pravis da naj se odloci kakorhoce...sam po naravni poti...&laquo;
Hja saj že ves čas pišemo o tem da tudi samska mati lahko dobi otroka po naravni poti.. gre v bar najde prvega primernega in mu zjutraj reče adijo… Čez devet mesecev pa ima otroka…
Še enkrat: ali se ti ne zdi, da bi bilo veliko bolje, če bi država imela vzvod za preverjanje kakšne samske ženske bodo vzgajale otroke, kot da se zgodi to kar je napisano zgoraj??

&raquo;pa ceprou bo oce velika pijanica...bo pa mogoce otrok glih zaradi tega nasprotje ocetu ter ga preziral in poskusal biti bolsi...&laquo;
Daj preberi še enkrat kaj si tule napisal in se malo zamisli…
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Stripy ::

Jaz sem sicer odrascal v druzini z obema starsema, pa zato ne pocutim nic bolj popolnega od tistih, ki te srece niso imeli. Se mi pa zdi, da so vseeno veseli, da obstajajo in da ni mati rekla, eh, oceta nimajo, bom pa splav naredila.
In se argument, da bomo s tem sprozili val liberalnih zakonov. Bomo pac obravnali en po en zakon. Samo upam, da mi ne bo treba vsak mesec na kak referendum. Zato smo pa izvolili svoje predstavnike v parlament, pa naj sami kaj naredijo, ne pa da, takoj, ko kaj ne gre po njihovem nacrtu, sprasujejo ljudstvo. Ce bi ljudstvo vse vedelo, potem socializem ne bi bil zgresen. In to delajo najvecji odkljanjalci komunizma.
Argument je pa nekje na nivoju: ne smemo dati zenskam volilne pravice, potem bodo pa enkrat se umetno oploditev hotele.

Svet se spreminja, sprijaznite se.

ahac ::

TheJack
Ustava v tem členu ne zagotavlja umetne oploditve samski ženski, ampak "staršem"
To je množina, ker je mišljeno na splošno in ne na primeru enega otroka. Torej ni važno koliko staršev je!
A ti to razumeš tako, da mora imeti otrok vsaj 3 starše?!? :)
Tudi otrok ima pravice. In v tem primeru so pravice ženske v direktni koliziji s pravicami otroka
Kot sem napisal na Jokerjevem forumu:
Otrok o katerem govorimo ne obstaja. In če ne obstaja tudi NIMA NOBENIH pravic. Dobil jih bo šele z rojstvom, torej 9 mesecev po oploditvi.
sifu
naj se javi tisti ki bi mu bilo vseeno ce bi biu narejen v epruveti...to enostavno ni naravno...
Men je vseeno!
Naravna selekcija pa za ljudi ne deluje več. Saj gremo h zdravniku namesto, da bi umrli v bolečinah. Naravno selekcijo bomo nadomestili z genetiko. :)
kakorkoli obrnete zadevo..vedno neki manka pri tem odnosu med zensko in otrokom...
Vsakemu nekaj manjka. Tudi tistim, ki imajo 'navadno' družino.

btw. Ste gledal film Gattica?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

BigFoot ::

ja kaj pa če so umetne oploditve in genski inženiring in vse to le del 'naravne' selekcije? ste že kdaj o tem razmišljali s te perspektive?
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

TuXterrestrial ::

Big Foot!

Da! Ta del naravne selekcije se imenuje umetna selekcije in je družben in ne etični broblem. V neki prihodnosti bo to tretiran kot kršenje človekovih pravic, saj tisti ki bo imel denar si bo to lahko privoščiltudi gensko popravljenega kar ne pomeni boljšega, pač ba drugačnega in bolj uporabnega v določenih okoliščinah stem pa se seveda poveča možnost navadnih bioloških napak(recimo generiranje super inteligenčnega človeka in hkrati fiziološkega totalno degeneriranega z močnimi genskimi napakami, ki bi bil časovno(življenje) omejen in odvisen od medicinske pomoči tistega ki ga KONTROLIRA in exploatira!!!!!!!!!!!!!!!!)

TISTI BO NJEGOV BOG po krščanski filozofiji. On bo njegova usoda.

Thomas ::

Kot je ze pred mano omenil mighty pirate Ahac - naravna selekcija je de mode.

Veliko bolj prijazni genetski design bo zacel odpravljati potrebo po naravnem izboru, ki je najbolj nehumana varianta.

Abandon the Red Queen - evolution, katere kremplji in zobje so vsi krvavi od njenih lastnih "otrok".

Sej itak bomo vzeli tele reci v svoje roke in delali kot je najbolj prav - pa ce se ortodoxi razpocijo od jeze in strahu. 8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jeronimo ::

Uspelo mi je na hitro preleteti tele vaše poste.

Kar naprej umenjate ustavo in podobne stvari.

Ali se vi zavedate, da govorite o naravi in ne ustavi. Pravno gledano to in pravno gledano ono.

Sicer pa ženskam ne kratimo pravice do otroka. Vendar bi jo vseeno rade imele. 8-O

Hecno, a ne!
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Freak ::

zadnje čase je veik škandalov v zdravstvu, a mislte, da se pr tem ne bo nič zapletl?

Thomas ::

Hehehe ... Freak ... u perutninarstvu so bili tud skandali ... da ne bos kurje pastete slucajno ... slucajno jedu!

Mislim ej ... 100X rajs vidim, da TheJack rece kej s cimer se totalno ne strinjam, kot da ti pa MULC pa robo totalne brezvezancije tipkate.

Res.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Na kratko: Otrokove pravice so daleč nad pravicami matere (in očeta). Svoje pravice in svoboščine smeta uresničevati le toliko, kolikor niso v koliziji z otrokovimi pravicami. V odnosu otrok – starši imamo specifičen odnos; na eni strani so le pravice (otrok), na drugi pa le odgovornosti (starši). Bom res moral odpreti (družinsko) pravni krožek na tem forumu???

jetam: tudi jaz sem gledal Studio City. Tista ženska nima blage veze, o čem govori.

Konvencija o otrokovih pravicah: ''''Oba starša sta enako odgovorna za otrokovo vzgojo in razvoj'' (čl. 18)

ahac: ''Otrok o katerem govorimo ne obstaja. In če ne obstaja tudi NIMA NOBENIH pravic. Dobil jih bo šele z rojstvom, torej 9 mesecev po oploditvi. ''

Tole seveda ni res, predvsem pa ni tako preprosto. Dokler ne obstaja, seveda ne moremo govoriti o pravicah (in če ne bo nikoli spočet, vse skupaj sploh odpade), takoj po spočetju pa dobi pravice, kajti ''otrok se šteje za že rojenega, v kolikor gre za njegove koristi'' ali, če hočeš: ''Nasciturus pro iam nato habetur, quotiens de commodis eius agitur.''
Na splošno je tale tvoj argument za lase privlečen. Popolnoma jasno je, da se mora danes na pravice (bodočega) otroka gledati že pred spočetjem.

jetam in ostali: Brati znamo vsi. Tudi ustavo. In ker je prekleta reč tako splošno napisana, lahko v njej vsak najde, kar hoče. Če bo referendum uspel (jaz nisem tako prepričan), bo tako tudi ostalo. Pa če se jetam razpoči.

Še nekaj zanimivih citatov iz knjige ''Družinsko pravo'':

''Način uresničevanja ustavne svobode odločanja o rojstvih predpisuje zakon. Ustava namreč določa, da se lahko z zakonom predpiše način uresničevanja člov. pravic in temeljnih svoboščin…, če je to nujno zaradi same narave posamezne pravice ali svoboščine.''

''…da je treba pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo posvetiti posebno pozornost pravicam in koristim bodočega otroka. Tudi to je razlog, da do OBMP ni upravičena samska ženska; otrok, spočet samski ženski z OBMP, bo definitivno brez očeta, kar mu gotovo ni v korist.''

Še moj citat z Jokerjevega foruma, ki v bistvu pove vse:

''Po pravici povedano, me pri celi stvari najbolj moti to, kako sebični in brezobzirni znajo biti nekateri, ko gre za njihove pravice. Kakšna je mati, ki svojemu otroku odreče očeta?!? To je zame nepojemljivo in neodgovorno. Če imaš otroka rad, mu vendar želiš najboljše. Mar bi vi, če bi imeli možnost dobiti otroka, ko bi bili samski (nadomestno materinstvo), to zahtevali in mu odrekli mamo? Jaz nikoli. Prepričan sem sicer, da le majhna količina žensk razmišlja v tej smeri, oz. to jemlje kot realno možnost v bodočnosti. Na svetu je (upam) malo tako neodgovornih in nezrelih žensk, ki postavljajo svoje potrebe in želje pred otrokove. Večina žensk po mojem pač ni tako vase zaverovanih, da bi mislile, da otrok potrebuje le njih in nikogar drugega.''

TinkaPinka: Yep.

Thomas: Avanti poppolo, bandiera rossa... :D - upam, da sem ti naredil veselje...
Bonis nocet, qui malis parcit.

Thomas ::

TheJack

"da je treba pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo posvetiti posebno pozornost pravicam in koristim bodočega otroka"

Nekateri pac mislimo (in imamo prav), da sta tako "navaden" kot "otrok iz epruvete" popolnoma enakovredna. Oba sta cloveka. Zato ni treba "posebno" skrbeti za enega.

Seveda, da bi bilo idealno, da se vsi ljudje rodijo v idealne pogoje.

Toda tako se ne rodi skoraj noben.

Ampak zdej boste pa s tem referendumom eksemplaricno naredili nevem kaj?

Precedencni primer za nadaljne vmesavanje drzave v pravice kdo in kako (ne) sme imeti otrok?

Meni tole rahlo smrdi na eugeniko.

Ce so pa vasi nameni res ne vem kako cisti - boste pa potem gotovo takoj sprozili kampanjo za odvajanje ocetov od alkohola, za opustitev kajenja nosecnic ...

V enem letu bo zaradi alkohola umrlo vec starsev otrok in otrok, kot bi jih "prizadel" zakon tak kot je sedaj misljen.

To je cista histerija tale referendum.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Koci ::

Jetam: referendum, da bi bil protiustaven?? Ustava in zakonodaja izrecno navaja takoimenovani zakonodajni referendum (naša zakonodaja pozna še posvetovalni) kot možnost potrditve ali zavrnitve kakšnega zakona na referendumu. O teh, da bi bil prostiustaven sploh ne more bit debate.

Seveda da v ustavi piše, da je rojstvo otrok svobodno, nikjer pa ne piše, da je svobodno tudi oplojevanje z biomedicinsko pomočjo. Med tema dvema pojmoma pa je velika razlika.

Piše nadalje tudi, da "Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok." Seveda. Še vedno pa se država z zakonskimi in podzakonskimi akti odloča na kakšen način bo zagotavljala in ustvarjala razmere, ki omogočajo starešem, da se odločajo za rojstvo otrok. Eni ste vidim pomešali jabolke in hruške. Poleg tega

Koci ::

Če bi zdrave samske ženske rade imele otroka naj opravijo to po naravni poti. Naloga medicine je namreč da zdravi ne pa izpolnjuje nekakšne šovinistične želje nekaterih posameznic, mend ajih ni v Slovebniji niti 100. Poleg tega osnocno vprašanje ni diskriminacija teh 100 žensk pač pa diskriminacija vseh ostalih žensk in moških, saj jim zakon daje ekluzivno pravico do oploditve z biomedicinsko pomočji, medtem, ko ostale ženske, ki so recimo poročene in bi rade imele prav tako otroka z biomedicinsko pomočjo, te pravice nimajo. Razen če imajo zdravstvene probleme.

TheJack ::

Thomas: VSI otroci so si popolnoma enakovredni. O tem ni nobene debate.

V vsakem primeru je treba posvetiti posebno pozornost pravicam in koristim bodočega otroka, ne glede na način oploditve. Le da država v primeru naravne oploditve to odgovornost prepušča staršem (ker drugače ne gre), v primeru OBMP, pa ''posebno pozornost pravicam in koristim bodočega otroka'' nameni država, ker ima to možnost in dolžnost. Upam je je to razumljivo povedano.

Država se nič ne vmešava, ker se ne sme. Lahko v v dvomljivih primerih odkloni pomoč. To namreč lahko počne tudi po sedanjem zakonu. Obstaja komisija, ki v primeru, da bi ugotovila, da samska ženska, ki prosi za umetno oploditev, za to ni primerna (je recimo psihično bolna), bi umetno oploditev odklonila. To ne pomeni, da se država kaj vmešava, saj v primeru, da si dotična ženska najde tipa za eno noč in ima otroka, država ne more storiti nič.
Kje torej ti vidiš kakšno vmešavanje?

Misliš, da bi kampanja pomagala? Ne bi sedaj želel biti političen, ampak po mojem mnenju (opa! mojem!) so negativni pojavi v družbi (alkohol, mamila, samomori, psihične bolezni...itd.) posledica neprijaznosti družbe do posameznika. Zakoni, ki dotične pojave prepovedujejo, ali bi jih prepovedovali, so in bodo de facto neučinkoviti, obsojeni na neuspeh. Ko bomo družbo spremenili do te mere, da bo bolj prijazna do posameznika, bodo ti pojavi po večini sami izginili.

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

BigFoot ::

v debato glede OBMP samskih žensk se ne bom spuščal, bi pa samo eno rekel na zadnji Jackov odstavek. po mojem si se zelo uštel. v bistvu praviš da če bi država nekaj dovoljevala tega ljudje sploh nebi počeli (recimo jemali droge). jok brate. poglej alkohol. je dovoljen, pa ga še vedno ogromno ljudi na veliko pije.

glede referenduma pa tole: zaradi vaših debat sem spremenil mnenje. za katero rešitev bom pa volil, vam pa ne izdam.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajci napravili miši s starši istega spola

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
228141 (6192) jype
»

"Sovražni govor" oziroma cenzura (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27315484 (6307) riba43
»

Klinično oplojevanje Da ali Ne?!? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1016450 (5391) blue96

Več podobnih tem