» »

štirikolesnik - problem pri nakupu - prevara...?

štirikolesnik - problem pri nakupu - prevara...?

1
...
3 4
5
»

Pithlit ::

Enostavno ali ne... Ti moraš vedet kje in kako se te stvari preverijo no.

Glede olja ne vem kolikokrat moram še napisat da v realnosti nima veze a ti doliješ dva deci noter. Nima niti veze če ga komplet zamenjaš. Break-in olje je več ali manj marketing scam. 5100 je za to igračo čisto primerno olje. Kar jaz govorim je to da imajo zdaj oni čisto legit izgovor da ti odjebejo garancijo. Sej po prebranem bi jo verjetno tko al tko.

Ne, niso si tebe izbrali. Verjetno si sam ti imel to nesrečo da si na mino nagazil. Marža je pri 8k dokaj nizka. Tko da ja, se te pač otepajo kot hudič križa.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

lubej1 ::

Ste pa kar malo zakomplicirali vse skupaj.

Moje mnenje. ATV, avto, motor, tovornjak itd morajo biti ko so predani kupcu v brezhibnem popolnoma delujočem stanju.

Verjetno je tudi kakšen zakon, ki to predpisuje. Gre za vozila, ki gredo na cesto. Ne morejo se tukaj prodajalci igrati loterije z napol pripravljenimi, delujočimi vozili.

Vsekakor ni na strani kupca dolžnost, da še pri primopredaji preveri 1000 zadev, ki niso vredu.

Prodajalec in uvoznik sta lahko srečna, da je OP sploh preveril olje, zaradi vsega ostalega napisanega v tej temi.

Se grem stavit, da izredno malo kupcev pri tem prodajalcu preverja olje...

LP

Sej stvar je zlo preprosta.

Pri avtu moraš vedno preden spelješ preverit pnevmatike in špegle. Fajn je da vsake toliko preveriš tekočine, ampak tega v resnici nihče niti ne zahteva, kaj šele dela. Dok ne sveti lučka je pač ok. Bo že serviser tiste enkrat letno ko je treba tehnični delat.

Pri motorju (kar štirikolesnik v resnici je... Sam da ma pač 4 kolesa pa ročno... Je pa pred vsako vožnjo treba preverit zavorne tekočine, pnevmatike in hladilno tekočino ter nivo olja.

Kar pomeni da moraš ti, kot kupec, vse to preverit preden ga iz salona odpelješ na cesto (in ti ga tm oni zrihtajo, sam rečt moraš). Kot kupec moraš to takisto narediti preden greš na cesto po dostavi na dom (tudi če ti sam direktor zagotavlja da "samo vozi!").

Kolikokrat ste kroge okol avta peš delal v avtošoli?

Vam povem kako je na izpitu za motor...

Prvo vprašanje: "Kakšne so karakteristike motorja ki ga vozite?"
Drugo vprašanje: "Kje dobite te podatke?"
Tretje vprašanje: "Kaj morate preveriti pred vožnjo?"
Četrto vprašanje: "Kaj vse je obvezna oprema motorista?"

Zajebeš eno od teh vprašanj enostavno niti na motor ne sedeš.

Ja, štirikolesnik se načeloma vozi z B kategorijo. Ampak vseeno je to veliko bolj motor kot avto. In, sam osebna misel, jaz ne bom random folku zaupala da je vse tako kot mora bit... ko se gre za mojo varnost. Vi pa, kakor hočete. Sam to ne pomeni da morajo drugi za vašo rit skrbet. Imate sicer nek argument če se dogovorite za pripravo vozila (montaža je žal nekaj drugega) sam vseeno... če se razkantate ali, boh ne daj, razkantate koga drugega, bo to bolj švoh zadoščenje če vam uspe karkoli na sodišču dokazat.

Mal bolj ohranitveni nagon poslušat. Teh stvari se ne uči sam za lepo.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Imam A neomejeno pa me na izpitu tega noben ni spraševal, samo sedi in pelji. Ti si bolj sveža, zgleda so kaj spremenili v zadnjem času.

delavec44 je izjavil:

Imam A neomejeno pa me na izpitu tega noben ni spraševal, samo sedi in pelji. Ti si bolj sveža, zgleda so kaj spremenili v zadnjem času.

Hja, al pa je nekdo par stvari pozabil.

Se spomniš potiskanja motorja?

Zgodovina sprememb…

Kakšno potiskanje? Saj sem napisal, sedi in vozi. Spomnim se precej dobro, še to vem, da je radijska zveza začasno zatajila in sem šel naravnost namesto desno kot je komisija v avtu rekla. Sem (smo) se morali na koncu zagovarjati.

delavec44 je izjavil:

Kakšno potiskanje? Saj sem napisal, sedi in vozi. Spomnim se precej dobro, še to vem, da je radijska zveza začasno zatajila in sem šel naravnost namesto desno kot je komisija v avtu rekla. Sem (smo) se morali na koncu zagovarjati.

No vidiš.

Potiskanje motorja je prva vaja na poligonu. Spravit se moraš nanj, pospravit tačko, it na desni nazaj dol. Potiskat motor ene 3m okoli dveh stožcev. Se nazaj nanga spravit, tačko dol, in na desni z njega. Pol nazaj gor, in šele takrat ga lahko vžgeš.

In nato se začne vožnja po poligonu.

Stvari so se spremenile, ja. V bistvu so se spremenile tudi 2 dni preden sem jaz polagala. Na koncu potiskanja prej ni bilo treba postavit motorja nazaj na tačko, ampak sam vžgat pa gremo. En teden preden sem jaz polagala je tako ena punca zvrnila motor. Od takrat, motor na tačko. Ziher je ziher.

tony1 ::

"Fajn je da vsake toliko preveriš tekočine, ampak tega v resnici nihče niti ne zahteva, kaj šele dela. Dok ne sveti lučka je pač ok."

Vsaj 75% avtov na cesti (z ATVji boš zagotovo znala takoj zrecitirati kako je) nima lučke za nivo olja. Imajo pa eni in drugi vsi lučko za tlak olja, vendar ko ta zasveti med vožnjo, se že dela škoda na motorju. Takrat je za dolivanje že (pre)pozno.

V am. obstaja sodna praksa: ker so tam bolani na rotacijo gum in prepogosto menjavo olja v avtih seveda v določenem % menjav tudi pozabijo naliti novo olje v motor. In če to kupec opazi šele ko se posveti rdeča lučka med vožnjo, ti morajo plačati nov motor.

tony1 je izjavil:

"Fajn je da vsake toliko preveriš tekočine, ampak tega v resnici nihče niti ne zahteva, kaj šele dela. Dok ne sveti lučka je pač ok."

Vsaj 75% avtov na cesti (z ATVji boš zagotovo znala takoj zrecitirati kako je) nima lučke za nivo olja. Imajo pa eni in drugi vsi lučko za tlak olja, vendar ko ta zasveti med vožnjo, se že dela škoda na motorju. Takrat je za dolivanje že (pre)pozno.

V am. obstaja sodna praksa: ker so tam bolani na rotacijo gum in prepogosto menjavo olja v avtih seveda v določenem % menjav tudi pozabijo naliti novo olje v motor. In če to kupec opazi šele ko se posveti rdeča lučka med vožnjo, ti morajo plačati nov motor.

In ugani kaj dela random folk. No, ni treba. Sem ti že napisala. Ali jim to enkrat letno (pred tehničnim) naredijo na servisu. Ali pa čakajo da se lučka prižge.

Verjetno si izpustil to da je "dolžnost uporabnika da preverja tekočine" in, pazi to, "pred vsako vožnjo". Si izpustil tudi "ne glede na to kako komplicirano je".

ZveeZ ::

tony1 je izjavil:

Starejsi francozi imajo na displayu "oil ok" ampak to je bolj kot "hello", ker se pojavi vsakic ob kontaktu ne glede na nivo olja:))

c3p0 ::

Pithlit je izjavil:

"če". Ampak je dovolj nejasna da lahko komot rečejo "dobil si zmontiranega".

Glede olja in akumulatorja in gum smo pa tud že povedal da je preverjanje tega na plečih uporabnika (ki mora vse to preverit vsakič preden spelje - to v vseh avtošola vbijajo folku v glavo, pa očitno še kar ne gre).

Je pošteno s strani prodajalca? Ne ravno. Je v okviru pravil. Je.

Saj je preveril in ugotovil, da ima akku 6V, kar je za novega popolnoma nesprejemljivo. Priprava vozila mora zajemat tudi start motorja in pri 6V se to ne bo zgodilo.

Gotovo se preverja napetost akumulatorja pred vsako vožnjo. /s

c3p0 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Glede olja in akumulatorja in gum smo pa tud že povedal da je preverjanje tega na plečih uporabnika (ki mora vse to preverit vsakič preden spelje - to v vseh avtošola vbijajo folku v glavo, pa očitno še kar ne gre).

Saj je preveril in ugotovil, da ima akku 6V, kar je za novega popolnoma nesprejemljivo. Priprava vozila mora zajemat tudi start motorja in pri 6V se to ne bo zgodilo.

Montaža ni enako priprava. Dejte nehat bluzit v 3 pm.

Zgodovina sprememb…

Mimogrede... ni treba kaj dosti preverjat uporabniku:

Igračka kar sama pove.

Zgodovina sprememb…

ZveeZ je izjavil:

tony1 je izjavil:

Starejsi francozi imajo na displayu "oil ok" ampak to je bolj kot "hello", ker se pojavi vsakic ob kontaktu ne glede na nivo olja:))

Poznam in vsakič se mi je super zdelo :D A res sploh nimajo senzorja nivoja?

(Se ta samo z leti pokvari (kot npr. na vsakem bemflu) in ne dela več zanesljivo?)

A novi tega nimajo več? So tudi to sfukali?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

ZveeZ je izjavil:

tony1 je izjavil:

Meni je pravilno kazal obarvane kvadratke, preverjeno večkrat ob menjavi olja. Nov francoz ne več.

kumer ::

Ne vem zakaj imam občutek, da je Pithlit povezana z prodajalcem ali uvoznikom?
Malo čudni komentarji.

Torej za avto pa ni potrebno nič preverjati pred vsako vožnjo (tlak, tekočine...) za motorje in ATV pa je potrebno preveriti 1000 zadev pred vsako vožnjo.
Je kakšen člen v zakonodaji, kjer so ločeni ATV, motorji in pa avti?

Kaj pa npr. ATV, ki so registrirani z F kategorijo, torej kot traktorji. Kaj tukaj potem velja že kakšno tretje pravilo? :)
Verjetno je več ATV prodanih z F kot z B, ker je precej nižje zavarovanje...

Vse skupaj je malo čudno.

Za mene je vse isto. Za čisto vsa vozila morajo veljati enaka pravila!
Ne moreš dobiti v roke vozila z takšnimi problemi, kot so opisani v tej temi. No, očitno lahko, če gre za X-moto in super uvoznika. ;)

Kupec mora razstaviti ATV, da preveri olje, res smešno vse skupaj...itd...

kumer je izjavil:

Ne vem zakaj imam občutek, da je Pithlit povezana z prodajalcem ali uvoznikom?
Malo čudni komentarji.

Ej, brez skrbi. Samo funkcionalna pismenost te jebe.

Tudi pri avtu je uporabnikov dolžnost preverjat tekočine in gume. Pa še kaj zraven.

Drugače pa, še enkrat... Sam zate: Benda ima dizajnersko zelo, zelo meni všečne izdelke. Ki jih v praksi nikoli ne bi imela. Niti jih nikomur ne bom predlagala. Če že vztrajate pri tem, bom predlagala cfmoto in slovenskega rpmteam. Lahko me pa gladko ignorirate ker nisem nikakršna avtoriteta na področju.

Zgodovina sprememb…

FireSnake ::

delavec44 je izjavil:

Mene so vprašali: kaj je treba preveriti preden se vsedeš na motor in odpelješ.

In potem razlagaš o zavorah, pregledu verige, tlaka v pnevmatikah...
2 minuti potem pa sedi in vozi :)
A opravljal 2014.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

FireSnake je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Mene so vprašali: kaj je treba preveriti preden se vsedeš na motor in odpelješ.

In potem razlagaš o zavorah, pregledu verige, tlaka v pnevmatikah...
2 minuti potem pa sedi in vozi :)
A opravljal 2014.

Uuuu ja, evo, na verigo sem čist pozabla.

Zgodovina sprememb…

gregor ::

ATV ima lučko za olje, zakaj bi potem jaz moral takoj po nakupu preverjati stanje olja?
Se grem stavit, da 99% novih lastnikov ATV... ne gre takoj preverjati olja, še posebej ker je potrebno najprej ugotoviti, kako se pride do šipke...

Še posebej, če so prepričani, da je to naredil že prodajalec.

Zvezdica27 ::

Face it, tko je, če kršiš manual avtomatsko del krivde pade nate. Ja, po reglcih živeti 24h na dan ni dovolj.

Reši in živi dalje.

zz

gregor je izjavil:

ATV ima lučko za olje, zakaj bi potem jaz moral takoj po nakupu preverjati stanje olja?
Se grem stavit, da 99% novih lastnikov ATV... ne gre takoj preverjati olja, še posebej ker je potrebno najprej ugotoviti, kako se pride do šipke...

Olje je treba preverjati že prej, se ponavljam:
"Imajo pa eni in drugi vsi lučko za tlak olja, vendar ko ta zasveti med vožnjo, se že dela škoda na motorju. Takrat je za dolivanje že (pre)pozno.

V am. obstaja sodna praksa: ker so tam bolani na rotacijo gum in prepogosto menjavo olja v avtih seveda v določenem % menjav tudi pozabijo naliti novo olje v motor. In če to kupec opazi šele ko se posveti rdeča lučka med vožnjo, ti morajo plačati nov motor."

c3p0 ::

Pithlit je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Bluziš ti, punči, OP:

ATV je stal 7890,00 EUR + kovček + priprava + dostava = cca 8300 EUR, za mene to ni mala cifra.

Če postavka ne napiše tega, kar je plačal, oz. naročil, pa je še toliko več "mesa" za inšpektorja.

enavlaka ::

Plačal je delujoče vozilo. Pričakuje delujoče vozilo.
Nisem še videl avta, ki bi imel fuč akku iz fabrike. Avtohiša proda s praznim tankom ampak akumulatorji delajo 5 let ali več.

c3p0 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Bluziš ti, punči, OP:

ATV je stal 7890,00 EUR + kovček + priprava + dostava = cca 8300 EUR, za mene to ni mala cifra.

Če postavka ne napiše tega, kar je plačal, oz. naročil, pa je še toliko več "mesa" za inšpektorja.

Na tvojo žalost je Gregor pripel eno slikco iz katere je razvidno "montaža in dostava".

To je dobil.

Seveda je interpretacija te postavke odprta, ampak vso srečo pri dokazovanju da je bli plačana priprava vozila.

enavlaka je izjavil:

Plačal je delujoče vozilo. Pričakuje delujoče vozilo.
Nisem še videl avta, ki bi imel fuč akku iz fabrike. Avtohiša proda s praznim tankom ampak akumulatorji delajo 5 let ali več.

Jaz pa sem videla pnevmatike na tleh, pa olje na minimumu. Tudi prazen Akku sem doživela (pa je blo čisto dovolj na kable zakurblat pa se en krog odpeljat).

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Evo, ker vem da se vam ne da, niti nočete iskat.

V tem kontekstu montaža pomeni nulti servis. Kaj pa naj bi pomenilo drugega?

Seveda je pa možno, da so dovolj spretni lopovi, da so zanalašč narobe napisali na račun in bi kupec moral svoje pravice še iztožiti.

Za moj avto - tisti z gumami napumpanimi za ladijski transport čez pol sveta - so recimo zelo spretno povedali, da "nultega servisa ne računajo", in ga seveda niso dali na račun s 100% popustom. Preprosto ga gor ni bilo 8-)

knap ::

Ta debata je malo zašla.

Namesto da bi govorili o dolžnosti prodajalca, sedaj secirate vsako izjavo kupca in kaj vse bi moral narediti.

Kot že napisano, imam Odes ATV, nekaj časa je bil Aodes, sedaj pa že Up Moto :), gre pa za isto zadevo.

Zakaj pa je moj ATV lahko imel gume vredu, pa akku, ja in tudi olje sem preveril, samo tudi ne takoj.
Kupljen pri Štirikolesniki Cigale.

Torej eni še očitno vedo, kaj je potrebno postoriti pred predajo vozila.

Glede Bende pa še nisem zasledil slabih novic, YT filmov z slabimi komentarji.
Je pa res, nisem preverjal vsega kar obstaja na YT, preveč...

gregor ::

Sem bil pri g. Cigale.
Žal ni več imel Bende z B kat.
Tudi ni bila več dobavljiva, vse razpodano.

Zadnjo z B kat sem še našel pri Xmoto.

Da vemo o čem sploh govorimo. Lepo so jo potopili. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gregor ()

tony1 je izjavil:

Seveda je pa možno, da so dovolj spretni lopovi, da so zanalašč narobe napisali na račun in bi kupec moral svoje pravice še iztožiti.

Saj to jaz tupim že od začetka. Ampak ne pomaga če disclaimerje limam na svoje poste ker je folk očitno zelo rad rage bait-an in določenih stvari ne prebere ali pa gladko ignorira.

Vsi vemo da to kar se je zgodilo ni pošteno, ni prav... Ampak spisano je pa tko da se lahko izvijajo: "kaj pa naj bi pomenilo drugega?" Točno to kar piše. Montiral so balanco, priklopili kable, dal gor kufer (ga ob tem sicer polomili - vsaj Gregor tako pravi, nimamo razloga da mu ne bi verjeli) in stvar dostavili. Montaža in dostava. Kako bo kdo dokazal da tega niso naredili... jaz ne vem. Kako bo kdo dokazal da bi dostavljena igrača morala biti Good to go (kljub temu da ta storitev ni bila plačana) tudi ne vem. Ogromno stvari se implicira ker ponavadi tako je, in bi se spodobilo da tako je, in bi tako bilo prav. Gregor je ugotovil da so pač tam šalabajzerji ki jih boli kurac za stranke... Nam povedal, in mi se jih bomo posledično izogibali (če ne drugega pa zato ker, glede na prebrano, bodo verjetno skoz najedli en izgovor za nespoštovanje garancije).

GupeM ::

Zakon o motornih vozilih:
4. člen
(pogoji)
(1) Proizvodi so dani na trg in se začnejo uporabljati, če so skladni s tehničnimi zahtevami glede varnosti, zavarovanja življenja in zdravja ljudi ter varstva okolja in z drugimi zahtevami, vezanimi na vozila, če so bili njihova skladnost s predpisanimi tehničnimi zahtevami ter tehnično stanje in identiteta potrjeni v predpisanem postopku, če so označeni v skladu s predpisi, ki urejajo ugotavljanje skladnosti vozil, in če izpolnjujejo druge pogoje, določene s tem zakonom.
(2) Z globo 10.000 eurov se kaznuje za prekršek proizvajalec, ki daje na trg proizvode, za katere sta potrebni skladnost s predpisanimi tehničnimi zahtevami ter potrditev tehničnega stanja in identitete v predpisanem postopku, pa ti proizvodi nimajo te odobritve, ali ponaredi dokumente ali oznake, njegova odgovorna oseba pa z globo 1.000 eurov.
(3) Z globo 2.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, razen proizvajalca iz prejšnjega odstavka, ki daje na trg proizvode, za katere sta potrebni skladnost s predpisanimi tehničnimi zahtevami ter potrditev tehničnega stanja in identitete v predpisanem postopku, pa ti proizvodi nimajo te odobritve, ali ponaredi dokumente ali oznake, njegova odgovorna oseba pa z globo 200 eurov.

Vozilo s praznim akumulatorjem ni tehnično brezhibno. Nekdo bi torej moral odgovarjati. Ali proizvajalec/prodajalec zaradi ponarejanja dokumentov, ali organizacija, ki izvaja tehnične preglede.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

primoz4p ::

GupeM je izjavil:

Zakon o motornih vozilih:
4. člen
(pogoji)
(1) Proizvodi so dani na trg in se začnejo uporabljati, če so skladni s tehničnimi zahtevami glede varnosti, zavarovanja življenja in zdravja ljudi ter varstva okolja in z drugimi zahtevami, vezanimi na vozila, če so bili njihova skladnost s predpisanimi tehničnimi zahtevami ter tehnično stanje in identiteta potrjeni v predpisanem postopku, če so označeni v skladu s predpisi, ki urejajo ugotavljanje skladnosti vozil, in če izpolnjujejo druge pogoje, določene s tem zakonom.
(2) Z globo 10.000 eurov se kaznuje za prekršek proizvajalec, ki daje na trg proizvode, za katere sta potrebni skladnost s predpisanimi tehničnimi zahtevami ter potrditev tehničnega stanja in identitete v predpisanem postopku, pa ti proizvodi nimajo te odobritve, ali ponaredi dokumente ali oznake, njegova odgovorna oseba pa z globo 1.000 eurov.
(3) Z globo 2.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, razen proizvajalca iz prejšnjega odstavka, ki daje na trg proizvode, za katere sta potrebni skladnost s predpisanimi tehničnimi zahtevami ter potrditev tehničnega stanja in identitete v predpisanem postopku, pa ti proizvodi nimajo te odobritve, ali ponaredi dokumente ali oznake, njegova odgovorna oseba pa z globo 200 eurov.

Vozilo s praznim akumulatorjem ni tehnično brezhibno. Nekdo bi torej moral odgovarjati. Ali proizvajalec/prodajalec zaradi ponarejanja dokumentov, ali organizacija, ki izvaja tehnične preglede.

... samo kaj ko bi moral nekdo najprej prijaviti na ustrezno inšpekcijo ...
1
...
3 4
5
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektronika na avtu zabava v nedogled (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9643993 (691) sbawe64
»

kako da tožim ford slovenija in kaj lahko dosežem?

426907 (5468) joez7
»

Uveljavljanje zahtevkov po nakupu avta od fizične osebe (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
36962890 (46338) mat xxl
»

Polnilec akumulatorjev (strani: 1 2 3 )

11127155 (17502) FireSnake
»

Avto star mesec dni s kupom problemov

318510 (6355) Vikking

Več podobnih tem