» »

Elektronika na avtu zabava v nedogled

Elektronika na avtu zabava v nedogled

riqwertz ::

Zdravo, imam vozilo SEAT Leon 2021 ST, DSG (DQ381 7 stopenjski), 2.0 TDI. Prevoženih 121.543 km. Kupil sem ga februarja letos pri 118.403 km. Servis DSG na 120.301 (prvi servis, interval uradni na 120.000, zdaj naprej imam v planu delat na 60.000). Naredil tudi velik servis motorja preventivno,čeprav je samo 5 let star ne bom razkiral in bi rad naslednjih 5 let imel mir, ker mehansko je avto čudovit. Avto je bil uvožen iz Italije, CarVertical, AutoDNA preverjen. Znana zgodovina, digitalna servisna knjiga, skratka avto sem po vseh reglcih pregledal in dobil zraven dokumentacijo in poročila. Pred nakupom se je izvedel še mali servis. Prodajalec verodostojen in korekten. Povedano mi je bilo da je avto bil lakiran spredaj in zadaj zaradi prask na vozilu kot posledica kamenja in ostalega, ne dejanskih fizičnih poškodb (priložene slike pred in po opravljeni storitvi) Torej, elektronika: Par dni po nakupu je avto javil napako senzorjev front assist, lane assist, itd. Napake so se pojavile če je avto par dni stal, po parih kilometrih so izginile. Klical sem prodajalca avta in je rekel da če ne bo ok, naj avto kar na jamstvo uveljavljam, da je pri njemu podobno delalo. 14 dni redne uporabe in potem en ponedeljek zjutraj avto preprosto ni vžgal. Ker sem ob nakupu vozila dobil še 24 mesečno jamstvo, sem preko jamstva uveljavljal napako in so mi na njihove stroške zamenjali altenator in vse povezano s tem. Ko sem avto dobil nazaj ni delala ventilacija v kabini in klima. Menjal se je regulator hitrosti ventilatorja in pač zadeva je delala po občutku, enkrat ja, enkrat ne. Potem smo ugotovili da avto spet žre akumulator ko ga ugasneš. Pa je spet začel metat napake ven in smo mislili da je pač kriv za vso nastalo sranje akumulator in smo ga zamenjali z novim. Avto dela, grem v službo, po službi se usedem da grem na turo 200 km po AC in avto ne vžge. Mi prekipi, kličem prodajalca rečem da bi avto vrnil, ker več kot očitno gre za zajebavanje. Korekten kot je me prosi naj mu avto pripeljem do njega in da bo pogledal še isti dan. OK, si mislim naj bo, ni tako daleč, pridem tja, priklopi računalnik gor in je bil vpisan v sistemu avta 130 Ah akumulator (noter je bil 70 Ah) in SOS modul napaka ter Front assist napaka ter za ventilatorje da vse dela razen ventilatorji, napaka na kablu ne na elektroniki. V 5ih minutah je tip vpisal pravo amperažo, zrihtal napake, edino par napak je ostalo iz sprednjega dela avta (očitno so pri lakiranju dali sprednji del šlampasto gor) in to je rekel da bo uredil čez 14 dni. Avto sem uporabljal 5 dni brez problema, edino lučka za Airbag je gorela (posledica front assist napake) ostalo je delalo. Razen ventilacije. Potem sem se odločil da dam nazaj original regulator hitrosti, mogoče tudi tu kaj elektronika jebe. Ga peljem mehaniku in on menja akumulator ker je mel možnost tega novega vrnit, ker s starim ni bilo nič narobe (prav tako sumim da je bil altenator zastonj menjan). Ko je menjal akumulator in sem avto pripeljal domov je vklopu spet SOS napako in, ne boste verjeli, zvečer je bil spet prazen akumulator in avto ne vžge. Prodajalec je pripravljen vse stroške poravnat, sam sem se res potrudil in res pregledal avto pred nakupom. Mehansko je super avto, 5 litrov na 100 km žere po avtocesti pa če ga tišim v Sport cel čas. Kak nasvet? Kaj bi lahko blo oz. kaj storit? Avto sem razmišljal da bi vrnil ampak sem preden je začel spet je*at naredil servise in kupil nove gume, tako da ja.

enavlaka ::

Kupil si totalko
Vrni

Nikonja ::

Fuck it, to je zmeraj riziko ko kupuješ rabljen avto, lahko dobiš odličen avto za normalno ceno..... al pa to kaj se tebi zgodilo, odličen avto kateri pač ne dela.
Zdaj, opcija je da ga pelješ na pooblaščen servis, če že nisi, in če oni ne bodo znali pogruntat kaj je pol pa če je opcija ga vrni, bo draga napaka, ampak fuck it.... rizkiral si in se ni izšlo!

Blinder ::

Zato ga je nekdo prodal, ker ima dosti napak. Je pa premlad avto za ga dat na odpad, tako da ga je treba popravit in vozit dalje.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

chucki ::

Najbolj bosa je, da se je kao lakiral zarad kamenčkov. Pri teh km je samo kakšna pika tu in tam, ne pa lakiranje.......Če imaš možnost vrni, ker v to čudo si izbugil zaupanje.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Zgodovina sprememb…

• spremenil: chucki ()

fikus_ ::

Lahko da je avto zalila voda, tako da z elektroniko nikoli ne bo ok, sami problemi.
Dvigni tepihe, talno oblogo, če je ostanek blata spodaj, je to.
V vsakem primeru ga vrni.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

nejc_nejc ::

fikus_ je izjavil:

Lahko da je avto zalila voda, tako da z elektroniko nikoli ne bo ok, sami problemi.
Dvigni tepihe, talno oblogo, če je ostanek blata spodaj, je to.
V vsakem primeru ga vrni.

Premalo, poglej navitje v varnostnem pasu, tam redko pucajo.

Kayzon ::

Kok si placal za avto?

bbbbbb2024 ::

riqwertz je izjavil:

Zdravo,

imam vozilo SEAT Leon 2021 ST, DSG (DQ381 7 stopenjski), 2.0 TDI. Prevoženih 121.543 km. Kupil sem ga februarja letos pri 118.403 km.
Servis DSG na 120.301 (prvi servis, interval uradni na 120.000, zdaj naprej imam v planu delat na 60.000).
Naredil tudi velik servis motorja preventivno,čeprav je samo 5 let star ne bom razkiral in bi rad naslednjih 5 let imel mir, ker mehansko je avto čudovit.
Avto je bil uvožen iz Italije, CarVertical, AutoDNA preverjen. Znana zgodovina, digitalna servisna knjiga, skratka avto sem po vseh reglcih pregledal in dobil zraven dokumentacijo in poročila. Pred nakupom se je izvedel še mali servis. Prodajalec verodostojen in korekten.
Povedano mi je bilo da je avto bil lakiran spredaj in zadaj zaradi prask na vozilu kot posledica kamenja in ostalega, ne dejanskih fizičnih poškodb (priložene slike pred in po opravljeni storitvi)
Torej, elektronika:
Par dni po nakupu je avto javil napako senzorjev front assist, lane assist, itd. Napake so se pojavile če je avto par dni stal, po parih kilometrih so izginile. Klical sem prodajalca avta in je rekel da če ne bo ok, naj avto kar na jamstvo uveljavljam, da je pri njemu podobno delalo.
14 dni redne uporabe in potem en ponedeljek zjutraj avto preprosto ni vžgal. Ker sem ob nakupu vozila dobil še 24 mesečno jamstvo, sem preko jamstva uveljavljal napako in so mi na njihove stroške zamenjali altenator in vse povezano s tem.
Ko sem avto dobil nazaj ni delala ventilacija v kabini in klima.
Menjal se je regulator hitrosti ventilatorja in pač zadeva je delala po občutku, enkrat ja, enkrat ne. Potem smo ugotovili da avto spet žre akumulator ko ga ugasneš.
Pa je spet začel metat napake ven in smo mislili da je pač kriv za vso nastalo sranje akumulator in smo ga zamenjali z novim.
Avto dela, grem v službo, po službi se usedem da grem na turo 200 km po AC in avto ne vžge. Mi prekipi, kličem prodajalca rečem da bi avto vrnil, ker več kot očitno gre za zajebavanje. Korekten kot je me prosi naj mu avto pripeljem do njega in da bo pogledal še isti dan.
OK, si mislim naj bo, ni tako daleč, pridem tja, priklopi računalnik gor in je bil vpisan v sistemu avta 130 Ah akumulator (noter je bil 70 Ah) in SOS modul napaka ter Front assist napaka ter za ventilatorje da vse dela razen ventilatorji, napaka na kablu ne na elektroniki.
V 5ih minutah je tip vpisal pravo amperažo, zrihtal napake, edino par napak je ostalo iz sprednjega dela avta (očitno so pri lakiranju dali sprednji del šlampasto gor) in to je rekel da bo uredil čez 14 dni.
Avto sem uporabljal 5 dni brez problema, edino lučka za Airbag je gorela (posledica front assist napake) ostalo je delalo. Razen ventilacije.
Potem sem se odločil da dam nazaj original regulator hitrosti, mogoče tudi tu kaj elektronika jebe. Ga peljem mehaniku in on menja akumulator ker je mel možnost tega novega vrnit, ker s starim ni bilo nič narobe (prav tako sumim da je bil altenator zastonj menjan).
Ko je menjal akumulator in sem avto pripeljal domov je vklopu spet SOS napako in, ne boste verjeli, zvečer je bil spet prazen akumulator in avto ne vžge.
Prodajalec je pripravljen vse stroške poravnat, sam sem se res potrudil in res pregledal avto pred nakupom.

Mehansko je super avto, 5 litrov na 100 km žere po avtocesti pa če ga tišim v Sport cel čas.

Kak nasvet? Kaj bi lahko blo oz. kaj storit?
Avto sem razmišljal da bi vrnil ampak sem preden je začel spet je*at naredil servise in kupil nove gume, tako da ja.

Nekam dosti napak za avto s tako malo kilometri. Malo pa je tudi v tebi problem. Recimo, če si akumulator zamenjal, pusti novega. To, da ti prazi akumulator, pomeni, da je nekje neka naprava, ki troši elektriko. To se da diagnosticirati, da odklapljaš varovalke in meriš z ampermetrom porabo. Pa nazaj stare dele daješ. Ko menjaš, menjaš. Potem več ne hodiš nazaj. Ker potem zopet vse razmečeš, kontakte razklepaš.

SOS modul je na BMWjih v napaki iz dveh razlogov:
- avto je dolgo stal, ter je baterijo zelo izpraznilo. SOS modul ima svojo baterijo, ki se ob vožnji znova napolni in alarm izgine. To bi znalo biti posledica praznenja akumulatorja.
- baterija v SOS modulu je stara. Na BMWjih se menjava na 3 leta ali pač, ko zasveti alarm. Ta avto je 5 let star.

Da je avto bil poplavljen, ne veš, je pa to vidno. Če je bil v totalki, bi se tudi videlo.

Jaz bi naredil takole:
a) najprej bi šel na pooblaščeni servis, ter jih prosil, da zrihtajo praznenje akumulatorja. Za to rabiš originalno elektroshemo, to imajo samo na pooblaščenmih servisih.
b) vprašal bi jih, če so po njihovem mnenju sledi poplave ali totalke. To je nemogoče skriti.

Če je odgovor na b) negativen, pa bi:
a) dal nov akumulator - točno tiste amperaže, kot mora biti. V redu, lahko je recimo ne vem 120Ah ali 115Ah
b) alternator bi pustil
c) potem bi zrihtal klimo in ventilacijo - morda na pooblaščenem servisu

Potem ti ostane SOS modul. Če bo še javljal napako po nekaj časa, bo potrebno baterijo zamenjati, ker je očitno že zelo slaba.

Kar se tiče napak front assist, lane assist - to ti ne vem svetovati. Za Audije so rekli, da se nabere vlaga v senzorjih, BMWji imajo gretje in teh težav z vlago nimajo.

To mogoče vprašaš na servisu, kaj bi to lahko bilo.

In potem je to to. Ni to tako zelo hudo. Meni se zdi bolj problematično, da nekdo na horuk menja akumulator. Saj obstaja tester za akumulator. Če je res 50% kapacitete ali ne vem 65% kapacitete, ga menjaš. Če je 80% kapacitete, je to še v redu.

Akumulator in alternator radi menjajo, ker če ima avto nestabilno elektriko, potem dosti stvari dela pa ne dela.

Ampak v greobrem, ne zdi se mi tako problematično za avto zrihtat.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Front/lane assist: preveri če je bilo vetrobransko steklo menjano.
Zna hecat kamera, pri neoriginalnih steklih in/ali nepravilni kalibraciji še toliko bolj verjetno...
Se je pa v primeru menjanega tudi za vprašat zakaj je bilo menjano...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Scorpy84 ::

Nekje je kabel/li precvikan, zato tudi napake in praznenje akumulatorja. Dovolj je, da je tudi kabel, npr. pri stop luci precvikan ali poskodovan, da bo motilo preostalo elektroniko. Glede na opis, bi iskal nekje med armaturo in motornim delom. Pa veliko srece, najhujse pocetje.

stara mama ::

Kupit karkoli iz VAG grupe in ne pričakovat napak z elektriko, je kot pričakovat poštenega politika.
Potegni varnostni pas do konca ven, če je avto bil poplavljen bojo zagotovo sledi.
Ekologija™ in Trajnost™

Avto je uvožen iz tujine, ni bil poplavljen :)

GenZNPC ::

Mogoce je bil v garazi:

To z lakiranjem je tudi krneki, standard laganje. Imam avto z 130.000km in ni treba tam nic lakirat, razen ce hoce kdo kaj skrit.
skibidi

feryz ::

Avto so mi komplet prelakirali ter menjali obe haubi pri starosti leto in pol.
Pa nisem še nikoli v življenju opraskal avta, kaj šele da bi se zaletel.
Tako da to ni nič nenavadega. Oz. je, na forumih in v glavah internetnih strokovnjakov.

GenZNPC ::

No ja, jaz sem isto gledal rabljeni prelakirani avto (samo havba) star 12 mescev z katerim ni bilo nic, prodajalec isto seveda klasicno, ja zaradi kamnov...
Pred nakupom sem si priskrbel (gutachten) od izvedenca, cela havba unicena, zdaj ali je sparkiral pod tovornjak ali tovornjak na njega, ne bodo nikoli vedeli.
Skratka to so vse lopovi. Zakaj bi lakiral, brez dokumentacije... Ce je z razlogom, je to dokumentirano s slikami.
skibidi

Jazon ::

Jaz sem tudi popravljal pleh (lakiral). Parkrat preko jodlarske dežele v DE jeseni in pozimi in večkrat tedensko čez križ po Sloveniji in imaš avto spredaj popikan. Je pa bilo dokumentirano seveda in speljano preko zavarovalnice.

VAG grupa ima obloge sprocesirane iz koruze. Glodalci imajo to zelo radi. Lahko da je pogrizljana kablaža po avtu. Veselo iskanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jazon ()

mugen999 ::

Avto popravi, saj ni tako hudo. Najti je treba stalnega porabnika akumulatorja, avtoelektričarji to znajo. Če je avto mehansko ok se ga splača zrihtat. Nenazadnje verjetno ni tako enostavno avto kar vrnit in zanj dobiti kupnino v celoti. Sem pa presenečen da jamstvo trgovca celo deluje v praksi, ponavadi ti potem ko bi rad to uveljavljal povejo kaj vse jamstvo ne zajema.

chucki ::

feryz je izjavil:

Tako da to ni nič nenavadega. Oz. je, na forumih in v glavah internetnih strokovnjakov.

to si posebnez
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

MadMax ::

chucki je izjavil:

feryz je izjavil:

to si posebnez

Ti pa za mejo civilizacije še nisi slišal za točo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

mugen999 je izjavil:

Avto popravi, saj ni tako hudo. Najti je treba stalnega porabnika akumulatorja, avtoelektričarji to znajo. Če je avto mehansko ok se ga splača zrihtat. Nenazadnje verjetno ni tako enostavno avto kar vrnit in zanj dobiti kupnino v celoti. Sem pa presenečen da jamstvo trgovca celo deluje v praksi, ponavadi ti potem ko bi rad to uveljavljal povejo kaj vse jamstvo ne zajema.

Večja jeba je bila prit v kontakt.
Po tem je šlo super, vse je mehanik uredil, ampak na koncu avto isto kot prej...

chucki je izjavil:

feryz je izjavil:

to si posebnez
Nope.
Vremenske nevšečnosti se temu reče.

karafeka ::

Sem mislil, da privatniki prej menjate avte, kot pa ga je treba zaradi nekih kamenčkov barvat.

Če je kamenčkov dovolj in z dovolj premera padejo z neba, prebarvajo avto še preden ga sploh dobi kdorkoli v roke. Privatnik ali ne.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj leasing hiša odvzame avto?

Oddelek: Na cesti
3611175 (3537) AnotherMe
»

kako da tožim ford slovenija in kaj lahko dosežem?

426611 (5172) joez7
»

Akumulator se prazni. Mehanik ne zna popravit? (strani: 1 2 )

6818095 (15228) suhi
»

Fuč alternator, akumulator, oboje? (strani: 1 2 )

5713208 (11623) rivito
»

Avto crknil (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6715430 (13989) andromedar

Več podobnih tem