» »

Plače pod težo davkov: Slovenija tik pod vrhom najbolj obdavčenih

Plače pod težo davkov: Slovenija tik pod vrhom najbolj obdavčenih

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3
...
5

Čvekator ::

c3p0 ::

Nemogoče! Aleš78, komentar?

Kayzon ::

kqko pa to, ce je golob delal za dobro nas?!

Unilseptij ::

Ta študija lepo razkriva, da moramo povečati delež davščin, ki ga prispevajo delodajalci in pa delež, ki ga prispeva dohodnina, preko obdavčitve premoženja in dobičkov. V obeh primerih torej ravno nasprotno od tega, kar dela desnica.

Pa mislim, da je tudi bilo že razloženo nekje, da primerjava samskih oseb brez otrok ni najbolj primerna, ker pokrije relativno majhen delež ljudi v praksi in je bolj pomembno, kakšna je ureditev za družine, itd. Vsekakor je potrebna bolj poglobljena analiza, da lahko daš neko objektivno primerjavo, recimo tudi s primerjavo transferjev države gospodinjstvom, itd...

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

V bistvu ne, ravno obratno. Ker je država grozno slab gospodar in vsako večanje davkov vodi še v hujše težave. Razbremenit gospodarstvo in plače, torej zmanjšat davke, privabit zunanje investitorje, poenostavit, skrajšat postopke.

ripmork ::

c3p0 je izjavil:

V bistvu ne, ravno obratno. Ker je država grozno slab gospodar in vsako večanje davkov vodi še v hujše težave. Razbremenit gospodarstvo in plače, torej zmanjšat davke, privabit zunanje investitorje, poenostavit, skrajšat postopke.
+1
V bistvu rabimo samo eno spremembo: celotno bruto izplačilo na račun delavca, ki mora potem sam plačat vse prispevke. Če so ljudje sposobni pravočasno plačevat položnice za elektriko in internet, bojo pa še tistih par položnic plačali državi. Velika masa "zdravstvo stane samo 35 eurov na mesec" osebkov bi debelo gledala, ko bi končno dojela, koliko denarja gre v to državo.

svecka ::

Pa saj smo druga Švica, oziroma ups po 3/4 osamosvojitve kuminazjarsko levičarskih vladah nova Venezuela. Še malo pa boste z bonom v roki čakalni na kos kruha cev dan.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: svecka ()

mtosev ::

svecka je izjavil:

Pa saj smo druga Švica, oziroma ups po 3/4 osamosvojitve kuminazjarsko levičarskih vladah nova Venezuela. Še malo pa boste z bonom v roki čakalni na kos kruha cev dan.

Haha ne.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

starfotr ::

c3p0 je izjavil:

Vse to imaš v Bosni. Lažje se je preselit v ta raj na Zemlji kot pa ostat tu.

harmonkar9 ::

To sem jaz že večkrat povedal, levaki pa kar ignorirajo. Smo ena od najbolj obdavčenih levakarskih grenznic na svetu, tako to ne gre naprej! Še kakšen levakarski mandat na 30 let podlage na 45 let podlage, pa bomo vsi enaki v revščini. Še Venezuela ima nižje davke.

Zgodovina sprememb…

KG-348 ::

svecka je izjavil:

Nova venezuela že? Janševiki pa imate brain damage

Čvekator ::

Bodimo si na jasnem - Politiki so si med seboj srednji. Leve in desne vlade ter koalicije so samo za vas, ki se radi pričkate o tem kako je kdo dober ali zanič, ker dejansko so VSI zanič in za kamerami ter štirimi stenami si tako "levi" kot "desni" nazdravljajo med seboj in skupaj žurajo ter sklepajo biznise. Sem prepričan, da mi boste vedeli po hitrem postopku našteti 10 naših politikov od osamosvojitve, ki so skakali iz leve k desnim pa nazaj in obratno iz desnih k levim pa nazaj. Hkrati pa lahko še rečemo, da so v vsaki vladi neke dobre in slabe stvari. Lahko nek politik, ki ga ne maraš (ali levi ali desni), nekaj zakonsko prepove, kar bo 3/4 državljanom všeč, tudi tebi, in ga boš še vedno sovražil, med tem, ko bo politik, ki ga maraš sprejel nekaj, kar tebi in veliki večini ne bo všeč, ampak ga boš še vedno zagovarjal. Dokler se boste prepirali glede strani, ne bo nikoli boljše. Politika se izbira po viziji prihodnosti in rezultatih, ne po tem, če je levi ali desni.

Namesto, da se na soočenjih pred volitvami pričkajo med seboj kot majhni otroci kaj je kdo delal slabo ali narobe ali kaj ima za grehe, bi raje svojo energijo in čas usmerjali vase in nam predstavili svoj res natančen program kaj in kako se vidijo na strani ministrov in koalicij. Ko gledam soočenje, v eni uri izvem samo za par minut zanimivih stvari, vse ostalo so potikanja, žaljenja, vračanje v zgodovino, mečejo naprej stare in nove afere, za katere itak vsi vemo, da so pozabljene čez par dni in tako naprej ...

Po mojem mnenju je eno (naj)lepših kampanij, ki jih bodoči politik lahko ima in dá, bila od Baracka Obame, ko je kandidiral prvič za predsednika ZDA. Namesto, da bi se prepiral s protikandidati o zgodovini grehov prejšnjih predsednikov in politikov ter iskal afere, je raje svojo kampanjo usmerjal v prihodnost. Za razliko od Trumpa, ki je cel čas delal škandal za škandalom, imel osebne napade, iskal napake iz preteklosti itd. In ko pogledaš sliko, vidiš, da se naši politiki čisto isto obnašajo.

Da o teh križcih, krogcih in raznih simbolih na nedavnem tajnem glasovanju ne omenjam. Sramota!

jernejl ::

Unilseptij je izjavil:

Pa mislim, da je tudi bilo že razloženo nekje, da primerjava samskih oseb brez otrok ni najbolj primerna, ker pokrije relativno majhen delež ljudi v praksi in je bolj pomembno, kakšna je ureditev za družine, itd.
Saj na koncu nekaj piše tudi o družinah. Pri takih z dvema otrokoma in staršema, ki zaslužita 100% in 67% povprečne plače, smo na 4. mestu med državami OECD. Torej še višja uvrstitev kot pri osebah brez otrok.

[s]
Je pa fino za slišat, da namerava bodoča koalicija težavo visokega davčnega primeža povprečnega delavca reševati tako, da bo znižala davčni primež tistim v najvišjem percentilu. In to interventno!
[/s]

Dimnik ::

....Dokler se boste prepirali glede strani, ne bo nikoli boljše. Politika se izbira po viziji prihodnosti in rezultatih, ne po tem, če je levi ali desni.

In potem imaš bratuškovo, ki včeraj izjavi, da se dela ne desnosredinska, ampak zelo desna koalicija:))

In zanimivost, levi trojček složno ve vse že vnaprej, od sestave koaicije, od mandatarja, od finančne luknje ocenjeno iz kristalne krogle zaradi interventnega zakona... ja kaj so pa pretekla 4leta delali?

bambam20 ::

Naj še kdo poišče statistiko zaposlenih v javnem sektorju. Tukaj je Slovenija v samem vrhu.

Po mojem domoljubnem mnenju tudi, ampak so spet levaki lansirali neke lažne zavajujoče podatke

krepelce ::

Zanimivo, da skrajno desni analfabeti, ves čas vlačijo to javno upravo po zobeh, ko pa pridejo na oblast jo pa še malo povečajo s svojimi zaslužnimi.

Ne vem, glede stroškov za javni sektor se mi pa tudi zdi, da so malo moteni v glavo, saj ni tako težko preverit trditve skrajnodesničarskih poppulistov
in njihovih propagandnih spin offov kot je Nora24Tv in nadaljnih 20 fake news portalov, ki so jih odprli.

Smo lepo v nekem EU povprečju, čisto nič posebnega, delate pa neko veliko zgodbo iz tega. Očitno nimate drugega za glodati.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistic...

Mislim, jaz ne vem kaj vas piga, očitno ste nesposobni razmišljati s svojo glavo potem pa samo papagajite.

Pač premalo davkov se pobere od kapitala, imamo dolgove tipa TEŠ6, pa FURS je premalo učinkovit pri odkrivanju davčnih utaj, zato mora več priti iz davkov na plače.

Saj ni rocket science.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

Miki N ::

Hevristično pravilo: teme s statističnimi podatki so praviloma izguba časa. Hitro se prelevijo v "grafikonski tarok" kjer Člani polagajo vsak svoje "podatke".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

Miki N je izjavil:

Hevristično pravilo: teme s statističnimi podatki so praviloma izguba časa. Hitro se prelevijo v "grafikonski tarok" kjer Člani polagajo vsak svoje "podatke".

No potem pa tole, če ne znate grafov brati:

Glavni razlog, da so plače v Sloveniji bolj obdavčene kot v večini drugih držav (6. najvišji davčni primež v OECD), je v slovenskem modelu financiranja socialne države, ki skoraj v celoti sloni na delu, namesto na premoženju ali porabi.

Tu so trije ključni strukturni razlogi:

1. Ekstremna odvisnost od prispevkov za delo
V Sloveniji se javno zdravstvo, pokojnine in dolgotrajna oskrba financirajo skoraj izključno prek prispevkov na plače.

Visoka stopnja: Prispevki znašajo 38,2 % od bruto plače.
Razlika s tujino: V mnogih državah EU (npr. Danska) se zdravstvo in sociala financirata iz splošnih davkov (npr. DDV ali davek na premoženje), v Sloveniji pa so ti stroški "obešeni" neposredno na vašo plačo.

2. Ozka dohodninska lestvica (Progresivnost)
Slovenska dohodnina je zasnovana tako, da zelo hitro obremeni srednji sloj.

Hiter skok: Ker so davčni razredi nastavljeni nizko, strokovnjak s povprečno ali malo nadpovprečno plačo (npr. inženir ali zdravnik) hitro pade v 33-odstotni ali celo 45-odstotni davčni razred.
Rezultat: Za vsak evro, ki ga delodajalec želi dodatno dati takšnemu zaposlenemu, mora državi plačati bistveno več kot v konkurenčnih državah.

3. "Davčna oaza" za premoženje na račun dela
Slovenija ima eno najnižjih obdavčitev premoženja v EU (nepremičnine, dediščine).

Ker država potrebuje denar za šolstvo in zdravstvo, manjka pa ji priliv od davkov na premoženje, ta primanjkljaj kompenzira z višjo obdavčitvijo dela.
V praksi je v Sloveniji veliko bolj obdavčeno to, kar zaslužite z rokami ali glavo, kot pa to, kar imate v lasti.

Povzetek: Plače so bolj obdavčene, ker je slovenska država ves račun za svoje storitve izstavi skoraj izključno zaposlenim prek prispevkov in dohodnine, namesto da bi se breme porazdelilo na premoženje ali druge vire.

Zgodovina sprememb…

Kaj bi mi brez Robota a?

Pro tip - reči enemu drugemu robotu, da povzame robota. Bo stvar manj dolgovezna. To je uno "hej smo slišali, da imaš rad AI povzetke, zato smo AI-povzeli tvoj AI povzetek" pa te fore. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

Miki N je izjavil:

Kaj bi mi brez Robota a?

Pro tip - reči enemu drugemu robotu, da povzame robota. Bo stvar manj dolgovezna. To je uno "hej smo slišali, da imaš rad AI povzetke, zato smo AI-povzeli tvoj AI povzetek" pa te fore. ;)

Vidim, da si poln argumentov. Očitno tudi pripadaš populistični skrajni desnici, kjer so dejstva nepomembna ampak je vir treba omaleževatim,
ker potem se baje, dejstva spremenijo.

Vir prihodkov	Slovenija	Povprečje OECD
Socialni prispevki (delo)	42,9 %	25,5 %
Davki na posameznika (dohodnina)	14,0 %	23,7 %
Davki na premoženje	1,5 %	5,1 %
Davki na dobiček podjetij	6,4 %	11,9 %

Je čisto jasno, ker druge države dobijo več iz premoženja in dobičkov podjetij, si lahko privoščijo nižje davke pri plačah.

Ker Slovenija tega ne naredi ampak po ameriškem modelu sponzorira bogate, plačajo vsi drugi.

In razlog, da to dopuščamo je, da neki komedianti, ki spadajo maksimalno v srednji sloj, sebe dojemajo kot bogate in bogatijo potem zagovarjajo,
čeprav to še zdaleč niso oni (tipičen primer so idioti, ki imajo eno stanovanje in se bojijo, da bo davek namenjen za obdavčenje tistih, ki imajo
2+ stanovanj, njih prizadel)

Zgodovina sprememb…

Jaz sem bolj antropolog, zanimajo me Člani, kot bitja. Cifre so mi dolgočasne. Kar pravim - to je ta "grafikonski tarok" o katerem sem govoril. In tako ga boste polagali cel dan, dneve, enkrat z leve, enkrat z desne, taka, taka. Fascinantno.

bm1973 ::

Slovenija je skoraj edina država v EU, ki nima socialne kapice za prispevke.

Še Nemčija jo ima tam pri cirka 1500 EUR.

Drugačer je nekdo rekel, manj denarja ima država, manj možnosti je za korupcijo.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Miki N je izjavil:

Jaz sem bolj antropolog, zanimajo me Člani, kot bitja. Cifre so mi dolgočasne. Kar pravim - to je ta "grafikonski tarok" o katerem sem govoril. In tako ga boste polagali cel dan, dneve, enkrat z leve, enkrat z desne, taka, taka. Fascinantno.

Žal boš moral gledati cifre in jih razumeti, če boš hotel razumeti kompleksne sisteme, ki se jih ne da zaobjeti s fizičnim pogledom.

Sicer boš slej ko prej padel v butasti način razmišljanja, kjer boš prisiljen popreprostiti - in primer tega je recim "vsega je kriva javna uprava".

Vir prihodkov	Slovenija	Povprečje OECD
Socialni prispevki (delo)	42,9 %	25,5 %
Davki na posameznika (dohodnina)	14,0 %	23,7 %
Davki na premoženje	1,5 %	5,1 %
Davki na dobiček podjetij	6,4 %	11,9 %

Je čisto jasno, ker druge države dobijo več iz premoženja in dobičkov podjetij, si lahko privoščijo nižje davke pri plačah.

Ker Slovenija tega ne naredi ampak po ameriškem modelu sponzorira bogate, plačajo vsi drugi.

In razlog, da to dopuščamo je, da neki komedianti, ki spadajo maksimalno v srednji sloj, sebe dojemajo kot bogate in bogatijo potem zagovarjajo,
čeprav to še zdaleč niso oni (tipičen primer so idioti, ki imajo eno stanovanje in se bojijo, da bo davek namenjen za obdavčenje tistih, ki imajo
2+ stanovanj, njih prizadel)

c23po ::

Računalniki nimajo spominov.

vke4XC ::

Mehičani so presenetljivo zadovoljni 6,98, bolj kot v Švici 6,94 - pa bolj kot v Sloveniji... In v Trumpenlandu samo 6,72 proti 6,79 v Sloveniji. Skandinavija pa je res razred zase.

gruntfürmich ::

mislim da ste vsi (tako levaki kot desnjaki) zgrešili glavni point visokih/nizkih davkov: koliko dobiš ti za te davke!
sem limal slike kako je stvar izgledala daljnega leta 2010, novejše nimam...

v glavnem; zahodnjaki so imeli visoke davke in veliko storitev iz tega naslova. nekateri vzhodnjaki malo davkov in malo storitev. propadle države pa visoke davke in malo storitev...

kje smo mi danes ne vem. vem pa da je to 1. stvar katero je treba pogledat !!!

tako da ja, znova pa se bodo v tej temi vžgali komunajzerski idioti in klerikalni retardi...

https://www.google.com/search?q=grafi%C...

Zmerni davki / ciljane storitve: Slovenija se s približno 37-39 % davčnim deležem uvršča blizu povprečja OECD, pri čemer so v letu 2024 zabeležili enega največjih porastov davčnih prihodkov (za 1,9 odstotne točke) zaradi višjih prispevkov za socialno varnost.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

PunkDude ::

Letna neto plača pri plači 5.000 evrov bruto na mesec.
Vir: boundlesshq.com
Fino nas strižejo.

https://www.zanima.me/wp-content/upload...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PunkDude ()

Tody ::

Punk dude tale tvoj kalkulator je pa čist v kurcu... pojdi po novega.

c23po je izjavil:

Ah ti levaki!

Seveda so levaki srečni, ko naš domoljubni denar zapravljajo!

PunkDude ::

Bizkit45 ::

Tody je izjavil:

Kje pa je napaka?

A je kje zbirka kalkulatorjev po Evropi, kjer se upošteva tudi bruto-bruto?

Bizkit45 je izjavil:

Tody je izjavil:

Kje pa je napaka?

Slika ki jo je nalimal je imela v naslovu 6000 eur članek govori o 5000 eur... Nekdo je bil orng površn ko je tole delal...

Bizkit45 ::

Tody je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Tody je izjavil:

Kje pa je napaka?

Slika ki jo je nalimal je imela v naslovu 6000 eur članek govori o 5000 eur... Nekdo je bil orng površn ko je tole delal...

Nah, meni se zdi konsistentno. Je pa govora o 5k€ bruto na mesec, ki nanese 60k€ na leto. Malce disleksije in se hitro narobe prebere ;)

Utk ::

Samo 4.? Zmoremo mi to bolje. Še en mandat Golobu in Mescu, pa smo vsaj srebrni. V dirki idiotov.

Sorry klemen disleksija je jeba ampak se je treba trudit ;)

content/uploads/2025/09/Letno-neto-placa-pri-60000-evrih-bruto.webp

Plus, mejo so dali na 5000 vruto, kar je skoraj povsod socialna kapica po EU.

Za višje plače bi bila Slovenija še slabša...

Utk je izjavil:

Samo 4.? Zmoremo mi to bolje. Še en mandat Golobu in Mescu, pa smo vsaj srebrni. V dirki idiotov.

Res je. Če bi golobja hunta dobila še en mandat, bi po davčni obremenitvi gotovo prehiteli idotske Belgijo, Nemčijo, Avstrijo, Francijo, Italijo

Preberi si zadnji odstavek. Pri podpovprečnih plačah smo 4. To moramo izboljšat. Ker 35% davkov in prispevkov pri minimalcu je sigurno premalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pardon, se popravljam. Če bi golobja hunta dobila še en mandat, bi v dirki idiotov gotovo prehiteli idotske Belgijo, Nemčijo in Francijo.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Tole klobasanje o "davčnih primežih" ornk propagandno smrdi.

Je treba pumpat ta čudni mimovladni zakon, ki bi "razbremenil" uboge bogataše, kaj!

Super, na levi imamo blago nesposobne, na desni imamo Superhik heroje, ki bi kradli revnejšim, da dajo bogatim. In pri tem seveda še razlagali revnejšim, kako bo to super in zanje in za splošno državno blaginjo.

Dobro nam kaže, kamorkoli se obrneš... ;((

Bonus točke za tiste, ki se spomnijo, kdo je Superhik... :D

Komu bi kradel neko, ki bi plačal 45% dohodnine in več prispevkov kot ima nekdo bruto plačo?

Nobenemu, ampak še vedno bi mu levaki ukradli 45 %, zato to ni prava rešitev za trpljenje uspešnega podjetnika. Problem levakov je, da bi davke jemali tam, kjer je kaj za vzet, namesto da bi jih tam, kjer ni.

Zgodovina sprememb…

Problem levakov je da preveč radi zapravljajo tuj denar. Tudi tist z 8k bruto na mesec ne zapravlja tako zlahka kot država za neumnosti.

Utk je izjavil:

Problem levakov je da preveč radi zapravljajo tuj denar. Tudi tist z 8k bruto na mesec ne zapravlja tako zlahka kot država za neumnosti.

Saj podjetnik sploh ne zapravlja tujega, ampak svojega, pa še tega ne zapravlja, ampak ga pametno in altruistično investira v sodržavljane. Problem vas levakov je že to, da ne razumete, da je ekonomija enosmerna. Ko se denar pretoči v žep uspešnega podjetnika, to ni več tuj denar, ampak je njegov. Ko se pretoči denar iz njegovega žepa v državnega, je pa to še vedno njegov denar in potem levaki zapravljajo tuj denar za neumnosti, ki jih pa ne producira in levakom prodaja uspešen domoljubni zasebni sektor kot marsikdo zmotno misli.

Zgodovina sprememb…

Končno razumeš.

Jaz že zelo dolgo razumem, da domoljubi ustvarjamo denar in dodano vrednost iz nič, država in levaki ga pa zapravljajo oz. mečejo v nič, iz tega niča ga pa domoljubi spet ustvarimo.

Zgodovina sprememb…

gozdar1 ::

ripmork je izjavil:

c3p0 je izjavil:

+1
V bistvu rabimo samo eno spremembo: celotno bruto izplačilo na račun delavca, ki mora potem sam plačat vse prispevke. Če so ljudje sposobni pravočasno plačevat položnice za elektriko in internet, bojo pa še tistih par položnic plačali državi. Velika masa "zdravstvo stane samo 35 eurov na mesec" osebkov bi debelo gledala, ko bi končno dojela, koliko denarja gre v to državo.

In potem, bi ljudje na starost fehtali, ko bi bilo treba k dohtarju pa najemali kredite,..da je država slab gospodar je pa mantra, ki nam jo prodaja desnica, ker bi želeli sprivatizirati vse kar se da, da bi potem več slo v roke zgornjemu procentu. Npr. zda imajo popolnoma privat zdravstvo, ki je hkrati daleč najdražje tako v absolutnem, kot relativnem smislu med tem ko posredniki na ta račun bogatijo.
«
1
2 3
...
5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
728133913 (87839) user4683
»

Ali nameravate podpisati peticijo proti takšni obliki davka na nepremičnine? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
436107259 (100850) Go-ahead

Več podobnih tem