» »

Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica

Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica

««
4 / 15
»»

user4683 ::

user4683 je izjavil:

samotest je izjavil:

user4683 je izjavil:


Ce bi bila slovenija bolj prijazna do nagrajevanja v obliki lastnistva (delniske opcije, ki so bile do sedaj obdavcene do 78%, z novin zakonom pa nekje do 50%)



znupy, je to res v novem zakonu spremenjeno? Te lahko prosim za stevilko clena? Bi me zanimalo..

https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.ns...

3. člen - izračunana boniteta se zniža na 65%, kar (v kombinacini z znižano 45% obdavčitvijo v najvišjem dohodninskem razredu) pod črto pomeni to, kar sem napisal - obdavčitev pri visokih zneskih pride do cca 49% nagrade in ne več cca 78%, če upoštevamo bruto bruto.

Ocitno se premika... tudi Golobova stranka razmislja, da bi nagrajevanje z delezi naredijo (davcno) bolj mamljivo. Spremembe omenjene v programu:
https://gibanjesvoboda.si/wp-content/up...

Malidelničar ::

Poglejte, problem v Sloveniji je, ker uni dipl. inženirji ter tehnologi nikoli niste imeli besede pri upravljanju države ter postavljanju davčne lestvice.
Pod Drnovškom so sistem postavili Semolič - zastopnik nekvalificiranih delavcev za trakom, Štrukelj - zastopnik priviligiranih učiteljev ter predniki Kuštrina - zastopnik elitnih zdravnikov.

Pomislite: Boscarol je vseeno omogočal svojim razvojnikom mnogo višje plače še v času, ko so v Gorenju in Cimosu uni. dipl. inženirje plačevali med 650 EUR neto (začetna plača) do 1000 EUR neto (plača po 10, 15 letih). Že zaradi tega je car. Mislim, da ste vsi pozabili, kakšen je bil tretma razvojnega kadra v Sloveniji še 20 let nazaj.

Kdo pa je Kordiš? Nula, faliarn študent iz filofaksa, ki je v Sloveniji zaslovel, kot je v času "luckih"TM "vstaj" paradiral po faksu z čepico/majico CheGuevare. Takšni faliranci (Kardelj, Kidrič, Dolanc) so hajkali v času WWII. Kordiš je pač falil čas, sedaj smo leta 2022, in ne 1941. On bi hodil v firme in razglašal v stilu "Zaplenjeno za ljucko oblast".

Boscarol to ve, on ve kako poteka svetovni razvoj, kakšni so trendi, kako se pelje resen razvojni projekt, zato je brez dlake na jeziku ter pove kaj misli v smislu "Slovenec oprosti vse, le uspeha ne." Boscarol pozna toliko tega, kar se v industrijskem, razvojnem smislu dogaja v svetu, da se z enimi bebastimi Slovenčki ne bo ukvarjal in zato govori "v prostem slogu". Marsikdo bi morda rekel, zakaj ni tiho in ni zaprl gobca in se je zameril toliko Slovencem, ampak Boscarol je po mojem tudi iz inarta želel dokazati povprečnežem v Sloveniji da se da, da je sposoben in da ga mnenje zaplankanih sodržavljanov ne briga. In veste kaj, 'Good for him!'. Bravo Ivo!
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

IL_DIAVOLO ::

Saj Ivo je vredi ded, ampak vseeno pa je Jure Knez na neprimerno visjem nivoju:

Andrej Orožen in Jure Knez bosta podjetje Dewesoft prodala sodelavcem, ki so si z delom prislužili največ nagrad.


Ivo se zivi v Jugoslaviji, kjer so dajali 10 evrov za sugestijo. Slovenski Elon Musk je približno 50 let v prihodnosti. Oz. cez 50 let bodo top slo podjetja razmišljala o tem, kar je on uveljavil ze danes.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

IL_DIAVOLO - nobeden ne zanika, da je poteza Jureta Kneza tudi izjemna. G. Knez je podobno velik podjetnik kot g. Boscarol. Moraš pa upoštevati, da gre za različne branže.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

simonchelo ::

Se vedno... Pasem napisal že 300krat pa bom še enkrat.
Ljudje smo si različni. Eni vidite samo evre in se vam dejansko življenje vrti okoli tega. Nekomu drugemu je važna kariera, priznanje v svetu Oz. Družbi, spet tretji pa živi za to da nekaj ustvarja. Ampak morate vedt da vedno obstaja možnost in tveganje da ti ne uspe. Tuki je car vsega. Mene ne moti če nekdo vsak vikend rostilja in je pijan do konca, drugi se vsak vikend kolesari tretji ima 8 otrok... Vsakemu svoje. Samo prosim ne obsojate karieristov, samo za to ker živijo, delajo, mislijo in so drugačni kot vi.
ciao

michael32 ::



Ne vem, kako ste eni naivni, da sploh resno jemljete karkoli pride iz butastih in dvoličnih glav poslancev Levice. Oni v resnici delajo čisto nekaj drugega kot govorijo. Bruhajo ogenj proti kapitalizmu, potem pa v Ljubljani en paparazzo ujame Luko Mesca kako kofetka s kriminalcem Binetom Kordežem, ki je divje olastnilil in izropal Merkur, da je firma pristala v prisilni poravnavi. Le o čem sta se pogovarjala Mesec in Bine Kordež. Je mogoče Kordež dajal kakšne ekonomske nasvete Luki Mescu?

Violeta Tomič preden je vstopila v politiko je lapapala, da je treba poslance dati na minimace, ko pa je sama postala poslanka, pa sedaj že osmo leto vleče poslansko plačo in se ni odrekla ničemur.

Miha Kordiš je na twitterju grozil, da bodo nacionalizirali stanovanje vsakomur, ki ga ne more posesati v 15 minutah, njihov poslanec Matej Tašner Vatovec je pa po poročanju medijev v zadnjem poslanskem manadatu postal lastnik dveh stanovanj in parcele. Zdaj lahko čakamo, da bo Miha Kordiš nacionaliziral nepremičnine svojemu poslanskemu prijatelju.

Miha Kordiš na facebooku par dni nazaj kriminalizira Boskarola, ker je pošteno zaslužil s prodajo podjetja, ki ga je sam ustvaril iz nič. Boskarola je imenoval, da je oligarh. Butasti Kordiš sploh ne ve kaj je to oligarh. Oligarhe imamo v levičarskem Forumu 21, ki pa jih v Levici nikoli niso kritizirali. Kordiš se vedno spravlja na tiste podjetnike, ki so svoja podjetja ustvarili iz nič, kot so Akrapovič, Boskarol Batagel... Nikoli se pa Kordiš ni spravljal nad tajkune, ki so svoje premoženje pridobili tako, da so oropali družbeno premoženje v divji privatitaciji: Janković, Bohorič, Mermal, Rigelnik, Kordež, Škrabec, Mesarič... proti tem ljudem ne bo Miha Kordiš niti pisnil, kaj šele da bi jih imenoval za oligarhe.

Zgodovina sprememb…

kopriva60918 ::

Meščev mulc verjetno zgolgočasen stiska po daljincih na jahtah tajkunov, ki se preko visokih davkov in državnih poslov omastijo, medtem ko Gospod Janša med padajočimi granatami rešuje Ukrajino. Volivci Levice so res naivni.

Uporabnik372 ::

Mato989 je izjavil:


Ja, eni kr mislijo da ker je na firmo pa ni več na nič DDVja... optimisti pač.

2. drži pa tudi to, da čeprav je Boscarol skoraj zagotovo plačal procentualno MANJ davka od prihodkov overall kot nek razvojnik, da je SKORAJ ZAGOTOVO plačal v absolutnem znesku mnopgo več kot razvojnik z 2,5k bruto plače...


Mato, razumem da kot delavec za trakom ne razumeš DDVja, ne razumem pa, da si tako suveren v izjavah, za katere nimaš osnove. Za DDV nima smisla, da razlagam, vtipkaj v Google in si vzemi 5 minut kako funkcionira.

Boscarol ni imel večje plače, kot njegovi razvojniki. Redko kateri lastnik d.o.o.-ja ima izrazito nadpovprečno plačo, ker je več davčno bolj optimalnih načinov črpanja denarja iz podjetja.

Ko smo že pri plači. Povprečna neto plača v Pipistrelu v 2020 je znašala 1390 €. Povprečna plača v Sloveniji v 2020 je znašala 1315 €.

Zimonem ::

Kateri so ti optimirani načini, razen če gre za drobiž. Pa ne kake sneziceve ali jankovičeve varijante.

Meizu ::

profii je izjavil:

Lahko je bit socialist z tujim denarjem...


To ni tuj denar. To je denar delavcev, ki so pošteno delali, da je Boskarol prislužil ta denar. Sam si toliko ni nabral, niti v sanjah. Pošteno je, da imajo potem tudi delavci nekaj od tega, pa če v deležu ne ali kaj podobnega, pa vsaj v obliki delujočega socialnega aparata.

kopriva60918 je izjavil:

Točno tako, zadrogirani levičarji spet sanjajo o nekem denarju na tuj račun. Vsi vemo, da je delavec zaslužil plačo s pomočjo kapitalista, zato je edino kapitalistično vzdržno, da se tem delavcem odtrga 15, 30 ali 45 % davka in preusmeri za družbo. Kapitalist po drugi strani pa je zaslužil svoj kapital popolnoma sam, zato bi bilo odavčenje dobičkov po 15 letih lastništva v višini več kot 0 % čisti komunistični rop.


Uf, kje naj začnem....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Zimonem ::

Meizu je izjavil:

profii je izjavil:

Lahko je bit socialist z tujim denarjem...


To ni tuj denar. To je denar delavcev, ki so pošteno delali, da je Boskarol prislužil ta denar. Sam si toliko ni nabral, niti v sanjah. Pošteno je, da imajo potem tudi delavci nekaj od tega, pa če v deležu ne ali kaj podobnega, pa vsaj v obliki delujočega socialnega aparata.

Delavci brez osnovnega kapitala in vodenja so čreda ovac. Sicer bi uspešna podjetja vznikala kot gobe po dežju.

Meizu ::

Delavci brez osnovnega kapitala in vodenja so čreda ovac. Sicer bi uspešna podjetja vznikala kot gobe po dežju.


In kaj ima to konkretne veze? Eno brez drugega ne obstaja. Torej naj mi nekdo obrazloži zakaj bi delavec moral vplačati 45% davka, uni taglavni pa ne? A smo nazaj v fevdalizmu?

Zimonem ::

Za svojo plačo plača ravno tako , tak ali še višji davek. Saj ni sp , da bi pretakal denar med podjetjem katerega lastnik je in zasebnim računom.
Briga te pa ne, ker nisi nikoli nikomur omogočil dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

Meizu ::

Zimonem je izjavil:

Za svojo plačo plača ravno tako , tak ali še višji davek. Saj ni sp , da bi pretakal denar med podjetjem katerega lastnik je in zasebnim računom.
Briga te pa ne, ker nisi nikoli nikomur omogočil dela.


Kdo to pravi? Imam sp in 2 zaposlena. In kot lastnik tega podjetja sem (ironično, a ne?) proti temu, da bi bil jaz kar za brezveze oproščen plačila davka, socialo bi pa vlekel, ko bi šel v bolnico zdravit kolk ane... Ja seveda. Tisti, ki niso pošteni, bodo pa seveda tovrstne bluzarije podpirali, ker pač se gre za njihovo rit ane.

Zimonem ::

Ti boš odgovarjal z lastnim premoženjem. Prispevke je pa plačal tudi boscarol. Pa še par desetim ljudem. Ti si pa dvem.
Sicer pa zakaj tvoje podjetje ne razporedi lastništva med zaposlene?

Ali si levičar kot Sandi češkov , ki je zavoljo visokotehnoloških produktov na topshopu preselil podjetje na Nizozemsko?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

Meizu ::

Zimonem je izjavil:

Ti boš odgovarjal z lastnim premoženjem. Prispevke je pa plačal tudi boscarol. Pa še par desetim ljudem. Ti si pa dvem.
Sicer pa zakaj tvoje podjetje ne razporedi lastništva med zaposlene?

Ali si levičar kot Sandi češkov , ki je zavoljo visokotehnoloških produktov na topshopu preselil podjetje na Nizozemsko?

Ne sam resno, kaj ima to veze? Kaj ima lastništvo veze z davkom?

Ja, odgovarjal bom z lastnim premoženjem, ampak to je pač moja odločitev. Imam tudi prednosti zaradi tega, ki jih ostali zaposleni nimajo (poslovni krediti, odvajanje davka pri nakupu materiala na firmo ipd.). Ni to kar 1kg pašte in malo salse, pa je to to.

Kakorkoli, nima smisla, da podjetniki ne bi bili obdavčeni, mi ne bi smeli biti nad zakonom nič več od dejanskega delavca. Sam vem, da ne bi zmogel delat vsega, kar mi nudita moja 2 zaposlena. In za to sem jima hvaležen. Zdelo bi se mi osebno najmanj idiotsko, da bi se okoriščal na njun račun.

In pridemo do srža problema. Nihče na tem svetu ni zaslužil miljonov na pošten način. Za imet miljone na računu MORAŠ bit izkoriščevalski prasec. T.i. minimizacija odhodkov, maksimizacija prihodkov. In tak "fairplay" je edino fer tudi obdavčit. Kapitalistično nima nobenega smisla, da se denar kopiči na računih parih izbrancev. Tile izbranci niti približno ne odlivajo denarja nazaj v obtok toliko, kot bi povišana skupna kupna moč delavstva. Kar tudi zmanjša možnosti raznovrstnih zaslužkov, ker je v večini držav kupna moč popolnoma rezervirana za nakup osnovnih dobrin. In sploh za tiste, ki kapitalizem tako vztrajno zagovarjajo kot super način napredka - no, to ni napredek. To je ena velika bremza v sistemu.

Edit: Da še dodam na zadnjih par stavkov - in če kapitalist noče pošteno plačati ljudi za njihovo delo in povrhu vsega še misli, da je vse sam zaslužil in se ima za nekaj več, ker je ustvaril delovne pogoje - take pajace se potem davči. Ker s takim početjem ne prispevaš v dobro družbe, kvečjemu družbi odvzemaš. Denar si nekje moral dobit. Ravno tako, kot se javni sektor "napaja na plečih davkoplačevalcev" se tudi podjetniki napajamo na istem denarju. Ali preko subvencij, ali preko kreditov, ali pa enostavno zato, ker človeku za svoje delo izstavimo račun. Evro je evro, pa kakorkoli obrneš. Nekomu si ga vzel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Zimonem ::

Meizu je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Ti boš odgovarjal z lastnim premoženjem. Prispevke je pa plačal tudi boscarol. Pa še par desetim ljudem. Ti si pa dvem.
Sicer pa zakaj tvoje podjetje ne razporedi lastništva med zaposlene?

Ali si levičar kot Sandi češkov , ki je zavoljo visokotehnoloških produktov na topshopu preselil podjetje na Nizozemsko?

Ne sam resno, kaj ima to veze? Kaj ima lastništvo veze z davkom?

Ja, odgovarjal bom z lastnim premoženjem, ampak to je pač moja odločitev. Imam tudi prednosti zaradi tega, ki jih ostali zaposleni nimajo (poslovni krediti, odvajanje davka pri nakupu materiala na firmo ipd.). Ni to kar 1kg pašte in malo salse, pa je to to.

Kakorkoli, nima smisla, da podjetniki ne bi bili obdavčeni, mi ne bi smeli biti nad zakonom nič več od dejanskega delavca. Sam vem, da ne bi zmogel delat vsega, kar mi nudita moja 2 zaposlena. In za to sem jima hvaležen. Zdelo bi se mi osebno najmanj idiotsko, da bi se okoriščal na njun račun.

In pridemo do srža problema. Nihče na tem svetu ni zaslužil miljonov na pošten način. Za imet miljone na računu MORAŠ bit izkoriščevalski prasec. T.i. minimizacija odhodkov, maksimizacija prihodkov. In tak "fairplay" je edino fer tudi obdavčit. Kapitalistično nima nobenega smisla, da se denar kopiči na računih parih izbrancev. Tile izbranci niti približno ne odlivajo denarja nazaj v obtok toliko, kot bi povišana skupna kupna moč delavstva. Kar tudi zmanjša možnosti raznovrstnih zaslužkov, ker je v večini držav kupna moč popolnoma rezervirana za nakup osnovnih dobrin. In sploh za tiste, ki kapitalizem tako vztrajno zagovarjajo kot super način napredka - no, to ni napredek. To je ena velika bremza v sistemu.

Edit: Da še dodam na zadnjih par stavkov - in če kapitalist noče pošteno plačati ljudi za njihovo delo in povrhu vsega še misli, da je vse sam zaslužil in se ima za nekaj več, ker je ustvaril delovne pogoje - take pajace se potem davči. Ker s takim početjem ne prispevaš v dobro družbe, kvečjemu družbi odvzemaš. Denar si nekje moral dobit. Ravno tako, kot se javni sektor "napaja na plečih davkoplačevalcev" se tudi podjetniki napajamo na istem denarju. Ali preko subvencij, ali preko kreditov, ali pa enostavno zato, ker človeku za svoje delo izstavimo račun. Evro je evro, pa kakorkoli obrneš. Nekomu si ga vzel.

Ti miš so, ker bi sicer vedel kako se odvaja davek. Niti nikogar ne zaposluješ.
Določeni "izbranci" so vzpostavili posel, da imajo ljudje sploh kaj delat. Ampak ti očitno nisi med temi, ker lažeš.

Fenigra7 ::

Zimonem je izjavil:


Ti miš so, ker bi sicer vedel kako se odvaja davek. Niti nikogar ne zaposluješ.
Določeni "izbranci" so vzpostavili posel, da imajo ljudje sploh kaj delat. Ampak ti očitno nisi med temi, ker lažeš.


Koliko teh izbrancev je dejanjsko ustvartilo koristen posel in koliko se samo parazitsko napaja iz njega ?
Let's follwo the money and mark the "true innovators", shall we ?

Zimonem ::

Misliš državno upravo ali prvega?
Večji del posla niso zgolj inovacije ampak produkti , ki se kupijo.

Meizu ::

Ti miš so, ker bi sicer vedel kako se odvaja davek. Niti nikogar ne zaposluješ.
Določeni "izbranci" so vzpostavili posel, da imajo ljudje sploh kaj delat. Ampak ti očitno nisi med temi, ker lažeš.


Ja, maš res, pošteni podjetniki ne obstajajo. Pa saj nas je res smešno malo. Večina, ki jih poznam so skoraj vsi povrsti zahrbtni lisjaki. Res lep svet, nimaš kaj.

mr_chai ::

Meizu je izjavil:

Delavci brez osnovnega kapitala in vodenja so čreda ovac. Sicer bi uspešna podjetja vznikala kot gobe po dežju.


In kaj ima to konkretne veze? Eno brez drugega ne obstaja. Torej naj mi nekdo obrazloži zakaj bi delavec moral vplačati 45% davka, uni taglavni pa ne? A smo nazaj v fevdalizmu?


Saj je Boskarol tudi pri svoji plači moral plačevati tak davek ali še večji.

Veze ima ja. Ali naj potem tudi pri vseh neuspešnih podjetjih, delavci prispevajo pri izgubi ? Ko gre podjetje v stečaj, naj delavci iz svojega žepa zberejo denar za poplačilo vseh terjatev ?

Meizu ::

Kot sem že povedal, to, da lastnik podjetja odgovarja s svojim premoženjem nima kaj vplivat na vplačevanje davkov.

Če bi lastniki svojega gambling rizika ne bi lahko upravičevali z ugodnimi krediti ter ostalimi finimi rečmi bi se s tabo celo strinjal. Povdarek na besedo "če".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

BCSman ::

Kdo sploh voli Levico razen kaki skurjenci z Metelkove in pa doloceni zblojeni potomci nekdanjih komunisticnih funkcionarjev iz centra Ljubljane?

dexterboy ::

Ko smo že pri prispevkih; ali je že nazaj pogojnik, da delavec ne more dobiti plače, ako niso prej plačani prispevki? Vem, da je tako bilo še v časih APP-ja, ampak tega že dolgo ni več...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Malidelničar ::

BCSman - tudi kakšen inženirski in It-jevski kader: poglej Slo-Tech :):):)
Ne vem pa, če Levico volijo Boscarolovi zaposleni, ali pač :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

jernejl ::

Meizu je izjavil:

In pridemo do srža problema. Nihče na tem svetu ni zaslužil miljonov na pošten način. Za imet miljone na računu MORAŠ bit izkoriščevalski prasec.

Aha, se pravi, odpreš garažni startup, garaš od jutra do večera za minimalac, vse kar bi lahko preko dobička potegnil ven, vložiš v rast podjetja. Iz tega z leti zraste uspešna in velika firma, ki jo po 10 ali 15 letih prodaš za milijone. Po tvoji logiki zaslužek ni bil pošten, lastnik je pa izkoriščevalski prasec.
Po tvoji logiki nobena garažna firma ne bi smela zrasti na več kot dve garaži in tri zaposlene, ker če bi, bi to pomenilo, da je lastnik nepošten izkoriščevalski prasec, kajneda?

BCSman - tudi kakšen inženirski in It-jevski kader: poglej Slo-Tech :):):)
Tisti (podjetniki), ki se napajajo iz javnosektorskih razpisov, se prav gotovo zavzemajo za debelo državo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

Meizu ::

Po tvoji logiki nobena garažna firma ne bi smela zrasti na več kot dve garaži in tri zaposlene, ker če bi, bi to pomenilo, da je lastnik nepošten izkoriščevalski prasec, kajneda?


Totalno in popolnoma si zgeneralizirano zgrešil bistvo.

BCSman je izjavil:

Kdo sploh voli Levico razen kaki skurjenci z Metelkove in pa doloceni zblojeni potomci nekdanjih komunisticnih funkcionarjev iz centra Ljubljane?


Jaz imam podjetje pa resno razmišljam, da bi volil levico. Nisem ne skurjenec z Metelkove, še manj pa imam to srečo, da sem potomec kogarkoli iz ljubljane - bi se smejal, ko bi oddajal špajz od stanovanja za minimalca, pa mi podjetja sploh ne bi rabilo imet.

In kaj zdaj nardimo? A boš prhal? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

jernejl ::

Meizu je izjavil:

Po tvoji logiki nobena garažna firma ne bi smela zrasti na več kot dve garaži in tri zaposlene, ker če bi, bi to pomenilo, da je lastnik nepošten izkoriščevalski prasec, kajneda?


Totalno in popolnoma si zgeneralizirano zgrešil bistvo.

Potem nam pa razloži, kaj je bistvo. Ker iz tvojega zapisa lahko razberemo edino tisto bistvo, ki sem ga izpostavil. To je, da je Boscarol nepošten prasec, ker je njegovo podjetje preveč zrastlo in je vredno več kot milijon.

Meizu ::

Slabo ti razbiraš bistva. Ponavljat se mi pa res ne da. Še enkrat preberi, pa bo.

BCSman ::

Trenutna vlada, ki je kao desna (posledicno kapitalisticna?) je toliko raznih pomoci, subvencij, dodatkov, ugodnosti dala drzavljanom, da sploh ne vem kaj naj bi drugega se poceli levicarji, razen nabijali davkov, nacionalizirali in multikulturalizirali?

Meizu ::

BCSman je izjavil:

Trenutna vlada, ki je kao desna (posledicno kapitalisticna?) je toliko raznih pomoci, subvencij, dodatkov, ugodnosti dala drzavljanom, da sploh ne vem kaj naj bi drugega se poceli levicarji, razen nabijali davkov, nacionalizirali in multikulturalizirali?


Na daleč res izgleda tako, od blizu je pa zgodba povsem drugačna. Veliko podjetij in dejavnosti je bilo v teh paketih izpuščenih, določena druga področja pa hudo favorizirana kljub temu, da ni bilo posebnega razloga za to. Subvencije so tako na koncu prejeli večinoma ljudje katerih obstoj in preživetje nista bila ogrožena. Na kar nekaj sektorjev (med drugim sploh kulturni) je bilo pa kar prikladno pozabljenih.

Jebeš takšno vlado.

jernejl ::

Meizu je izjavil:

Slabo ti razbiraš bistva. Ponavljat se mi pa res ne da. Še enkrat preberi, pa bo.

Sem že ob prvem branju razumel, da je Boscarol prasec, ker je njegova firma zrastla bolj kot tvoja.

Ponavljati pa ti tega res ni treba, če ne misliš povedati nič novega.

bbbbbb2015 ::

pegasus je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:


Zelo korektno povzeto. Ne vedo še, kako se bodo v aviaciji eletro avioni obnesli. Pipistrel izdelek ima. Ko in če bo ta izdelek postal uspešnica, se bodo ostali lotili tega.

Še eno mnenje: https://www.avweb.com/insider/pipistrel...
Tokrat malo bolj skeptično.


Tudi to je korektno povzeto. No, bom rekel še jaz. Na avone se ne spoznam toliko, razen na generalno elektriko in elektro motorje in IT.
Res je, da so baterije (sedaj) limit.

Mislim, da nikoli ne bomo prišli do momenta, da bodo baterijam povečali kapaciteto 10x. Nikoli ne bo avtov, na obstoječe LiIon, ki bi imele 10x kapaciteto, se napolnile v minuti in bi avto šel 1200km daleč.

Vendar... Čakam, da bo nek kekec izumil neke gorivne celice, ali na vodik, na amonijak, na nekaj skratka, da bo to nadomestilo čiste baterije. Potem je pa to nenadoma - čista zmaga za elektriko.

Zgodovina sprememb…

Stra ::

Meizu je izjavil:

Edit: Da še dodam na zadnjih par stavkov - in če kapitalist noče pošteno plačati ljudi za njihovo delo in povrhu vsega še misli, da je vse sam zaslužil in se ima za nekaj več, ker je ustvaril delovne pogoje - take pajace se potem davči. Ker s takim početjem ne prispevaš v dobro družbe, kvečjemu družbi odvzemaš. Denar si nekje moral dobit. Ravno tako, kot se javni sektor "napaja na plečih davkoplačevalcev" se tudi podjetniki napajamo na istem denarju. Ali preko subvencij, ali preko kreditov, ali pa enostavno zato, ker človeku za svoje delo izstavimo račun. Evro je evro, pa kakorkoli obrneš. Nekomu si ga vzel.


Vi pojmujete svet kot zero-sum game, kar niti približno ne odraža realnosti.

Iphone ni zrastel na drevesu, nekdo ga je naredil, naredil je nekaj česar prej ni bilo, ergo je proizvedel neko vrednost, ki se potem odraža v denarju, po angleško make money. Pri nas tega izraza žal nimamo, zato imate nekateri napačno predstavo, da obstaja ena fiksna pogača, ki si jo kosamo in iz katere si nekateri "prasci" jemljejo prevelike kose.

Vsakdo vsak dan proizvaja nove vrednosti in če dela pametno, svojo pogačo non-stop veča.

Vi delate moralno ekvivalenco med bogataši, ki so premoženje dobili tako, da so ga nakradli (nekomu, ki ga je naredil) in takimi, ki so si ga zaslužili pošteno. Naredili so proizvod, ki si ga želi na desettisoče, stotisoče ljudi, ki jim bodo za ta proizvod *prostovoljno* plačali, ker si ga želijo bolj kot tisti denar ki bodo odšteli zanj. Win-win za obe strani. Kapitalist po stotisočih kosih postane multimilijonar na pošten način.

Kapitalisti so edini, ki odpirajo delovna mesta, torej s tem ko se bogatijo prispevajo v dobro družbe, "družba" prostovoljno kupuje njihove proizvode, popolnoma obratno kot vi navajate.

Denar si ustvaril, ne pa ga "nekje dobil", kot vi navajate. Vrednost, ki jo predstavlja denar, je treba ustvariti, ne obstaja sama od sebe. Lahko je na trilijone ton plemenitih kovin v zemlji, neandertalcu to ne pomeni popolnoma nič, potreben je genij, da prvo iznajde kaj s tem napraviti.

V osemdesetih je bilo na svetu 40% ljudi pod pragom revščine. Danes jih je manj kot 8%. Kako je to možno, če jim kapitalisti vse vzamemo in jih izkoriščamo? To je zato, ker jih moramo poplačati vse do zadnjega, še prej ko pride prvi proizvod na police, sicer ne bi nihče delal za nas.

Kjer navajte, da si "evro nekomu vzel" je povzeto vse bistvo vaše popolnoma zgrešene zero-sum filozofije, to da moralno enačite lopove in poštenjake je pa sploh nepošteno, nepravično in nemoralno. Svet ni zero-sum game, vsakdo ki pametno dela vsak dan malo poveča svojo pogačo. To da jo milijonar poveča v absolutnem obsegu več kot nekdo ki ima zgolj 10k na računu je pa samo posledica osnovnošolske matematike. Kar je pomembo je to, da sta vsak dan oba bogatejša.

BCSman ::

Meizu je izjavil:

BCSman je izjavil:

Trenutna vlada, ki je kao desna (posledicno kapitalisticna?) je toliko raznih pomoci, subvencij, dodatkov, ugodnosti dala drzavljanom, da sploh ne vem kaj naj bi drugega se poceli levicarji, razen nabijali davkov, nacionalizirali in multikulturalizirali?


Na daleč res izgleda tako, od blizu je pa zgodba povsem drugačna. Veliko podjetij in dejavnosti je bilo v teh paketih izpuščenih, določena druga področja pa hudo favorizirana kljub temu, da ni bilo posebnega razloga za to. Subvencije so tako na koncu prejeli večinoma ljudje katerih obstoj in preživetje nista bila ogrožena. Na kar nekaj sektorjev (med drugim sploh kulturni) je bilo pa kar prikladno pozabljenih.

Jebeš takšno vlado.


Tako je, subvencije, boni, ugodnosti...SDS je poskrbel da imajo do teh bonitet dostop VSI drzavljani in ne le tisti, katerih obstoj je kao ogrozen. Med "ogrozene" vemo kdo spada, vecinoma tiste skupine ljudi, ki najbolje znajo izkoriscat sistem.
Sem sel malo guglat kdo so bile tiste "kulturne" skupine, ki so se takrat bunile zaradi prekinitve financiranja in dva zaporedna zadetka so bili neki dekadentnezi, ki so nagi skakali po odru in improvizirali neke orgije, in te ljudi se je do zdaj financiralo z drzavnimi sredstvi namenjenenimi kulturi? Svasta.

Meizu ::

Tako je, subvencije, boni, ugodnosti...SDS je poskrbel da imajo do teh bonitet dostop VSI drzavljani in ne le tisti, katerih obstoj je kao ogrozen. Med "ogrozene" vemo kdo spada, vecinoma tiste skupine ljudi, ki najbolje znajo izkoriscat sistem.
Sem sel malo guglat kdo so bile tiste "kulturne" skupine, ki so se takrat bunile zaradi prekinitve financiranja in dva zaporedna zadetka so bili neki dekadentnezi, ki so nagi skakali po odru in improvizirali neke orgije, in te ljudi se je do zdaj financiralo z drzavnimi sredstvi namenjenenimi kulturi? Svasta.


Dobesedno pojma nimaš kaj govoriš. A si ti tudi eden tistih epidemioloških, vojnih, ekonomskih, pravnih, psiholoških, ter svetovalnih strokovnjakov? Vse v enem? Ful penzion?

Meizu ::

Kjer navajte, da si "evro nekomu vzel" je povzeto vse bistvo vaše popolnoma zgrešene zero-sum filozofije, to da moralno enačite lopove in poštenjake je pa sploh nepošteno, nepravično in nemoralno. Svet ni zero-sum game, vsakdo ki pametno dela vsak dan malo poveča svojo pogačo. To da jo milijonar poveča v absolutnem obsegu več kot nekdo ki ima zgolj 10k na računu je pa samo posledica osnovnošolske matematike. Kar je pomembo je to, da sta vsak dan oba bogatejša.


Don't hate the player, hate the game. Če želiš imet evro, ga moraš nekomu vzet. Če trdiš, da je ves denar pošteno zaslužen in da vse subvencije, ki jih država namenja za reševanje podjetij ni sesanje davkoplačevalskega denarja in umetno oživljanje nečesa, kar bi po naravnem zakonu moralo odmret... Potem nisem jaz tisti, ki živi v iluziji.

Vi ste žrtve marketinga. To dokazujete s tem, ko kot primere uspešnega razvoja kapitalizma na mizo mečete primere, kot je Apple, ki vas je uspešno prepričal in opral, da vsako leto potrebujete najnovejši telefon, pa čeprav niste s tem naredili nič drugega, kot zmetali denar v jamo brez dna. Da vam podjetja uspešno lažejo pred samimi obrazi, vi pa na to ploskate (afere upočasnjevanja naprav Appla denimo, z namenom, da vas prisili v nakup nove, hitrejše in zmogljivešje naprave, uspešno so vas oprali, da upravičujejo abnormalno drage cene rezervnih delov s floskulami o nepopravljivosti naprave, kar vnovič vedno in znova ovržejo številni samostojni serviserji, ki svoje delo brezplačno delijo na Youtube ter ostalih podobnih platformah).

Temu danes rečemo tehnološki napredek in razvoj kapitalizma... Medtem ko je dejstvo, da je vse to, kar počnejo telefoni danes (z izjemo par novejših tehnologij), smartphone počel že pred 10+ leti.

Mene tak "napredek" ne zanima. Mene zanimajo investicije v razvoj fuzijskih reaktorjev, investicije v razvoj medicine ter odkrivanja novih metod zdravljenja z uspešnejšimi statistikami, investicije v razvoj humanitarnega sektorja, ki poskrbi za tiste ljudi, ki so v življenju naredili napačen korak in potrebujejo nekaj stimulacije za pravo usmeritev, investicije v šolstvo, ki bo ljudem podalo čimveč splošnega znanja, da se izognemo ravno takšnim brezpredmetnim in nepodučenim debatam, ki jih tule nekateri konstantno mečete pod noge, investicije v razvoj mobilnosti posameznika, ipd.

Še najmanj me pa zanima to, da Apple paradira okrog s triljonsko firmo, katere večinski vir zaslužka predstavlja refurbishana prodaja enih in istih izdelkov, brez realnega napredka. Pa še davkom se bi izogibali. Pa da v tem podjetju npr. sedi kapital v višini več stotih miljard dolarjev, ki že leta ni bil izpraznjen v nadaljnje investicije razvoja podjetja. To ni kapitalizem v svojem pravem pomenu, to je enostaven money hoarding.

Takšne firme so same sebi v namen. Ponujajo delovna mesta, ja. Od potrošnikov pa izropajo še zadnji cent ki ga lahko, s tem drastično zmanjšajo kupno moč populaciji v globalnem obsegu, davke pa plačajo tako, da nakažejo kvečjemu kak procent nekje neki davčni oazi.

To so lobiji, lobiji, ki so že davno tega nadomestili dejansko demokracijo, vlade so nič drugega kot nastavki kapitalističnih lobijev in vse kar se počne v imenu kapitalizma se počne za korist kapitalistom. In vi temu ploskate. Precej podobno, kot ovce ploskajo, ko si pride volk izbrat v ogrado svojo večerjo.

In tisti, ki to podpirate, se hkrati tudi vedoč, ali nevedoč, zavezujete, da vam načela poštenosti pomenijo bore malo. Pa smo spet tam, kjer sem začel - vsak dela za svojo rit in za svojo rit only. Vse ostalo je provizorično. Tu pa tam kak evro vrečt v dobrodelne namene, da lahko potem veselo pizdakate dalje, kako eni delajo, kako so pa drugi lenuhi. Mene osebno bi bilo sram s takšnim ponosom tovrstno razmišljanje deliti na javnih platformah.

IL_DIAVOLO ::

No ja, saj potem pa bi ti Boscarel moral biti vsec.

Citiram:

Ni tezava postati bogat, je pa tezava umreti bogat
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Meizu ::

Kar je pomembo je to, da sta vsak dan oba bogatejša.


In še tale razčlemba:

Tako je, vsak dan oba bogatejša: Kapitalist za 20%, delavec pa za 1%, glih toliko, da ti ne more v faco rečt, da mu plače ne višaš, ter da bo še naprej priden volilec kapitalistom ustreznih strank. Preostanek denarja, ki se pa zlije kapitalistu, pa le-ta potem opravičuje z vložki v podjetje, mega razvojem, ne vem še čim, doma pa palača in kolekcija 50ih avtomobilov. Vrednost, ki bi jo komot vložil v povišanje plač svojih delavcev, ter s tem dejansko veliko bolj prispeval h kupni moči družbe in s tem povečal konzumerizem, kar je konec koncev cilj kapitalizma - denar se mora obračat. Ampak ja, moja rit je posebna...

nevone ::

Če želiš imet evro, ga moraš nekomu vzet.


Če bi bilo to res, ne bi bilo v obtoku vedno več denarja.

Dejansko se denar dela z novimi proizvodi. To, da ekonomija ni zero-sum game je še kako res.

In to večno izpostavljanje Applovih telefonov kot primer nepotrebne potrošnje in investicij je povsem zgrešeno. Investicije se dogajajo na vseh področjih, tudi tistih, ki se nekaterim drugim zdijo bolj smiselne. Seveda pa morajo za to obstajati ljudje, ki so sposobni posamezne projekte izpeljati. Brez njih tudi sama investicija nima pravega smisla. Je pa res, da investitorji in ljudje z znanjem so pogosto drugi ljudje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Meizu ::

Za spuščanje v debato kje in kako nastaja denar bi bilo potrebno odpreti novo temo. Priporočam tudi ogled kakšnega dokumentarnega filma, ki lepo obrazloži način delovanja reserve bankinga ter ostalih finančnih pojavov. O tem, kako delujejo petrodolarji in ostale velike svetovne valute.

Kakorkoli, to je popolnoma nepomembno. Kar je pomembno je to, da se nekateri ljudje ob transakcijah lahko izognejo plačilu davkov, ker because, drugi pa ne.

nevone ::

Kar je pomembno je to, da se nekateri ljudje ob transakcijah lahko izognejo plačilu davkov, ker because, drugi pa ne.


Kakor pa jaz razumem zadevo, je pa problem samo to, da se nekateri izognejo davku in ne da se pa nekateri drugi pa ne morejo. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

#000000 ::

nevone je izjavil:

Če želiš imet evro, ga moraš nekomu vzet.


Če bi bilo to res, ne bi bilo v obtoku vedno več denarja.

Dejansko se denar dela z novimi proizvodi. To, da ekonomija ni zero-sum game je še kako res.

In to večno izpostavljanje Applovih telefonov kot primer nepotrebne potrošnje in investicij je povsem zgrešeno. Investicije se dogajajo na vseh področjih, tudi tistih, ki se nekaterim drugim zdijo bolj smiselne. Seveda pa morajo za to obstajati ljudje, ki so sposobni posamezne projekte izpeljati. Brez njih tudi sama investicija nima pravega smisla. Je pa res, da investitorji in ljudje z znanjem so pogosto drugi ljudje.

o+ nevone



Reče se temu dodana vrednost, ni samo uvoz najcenejšega šita iz čajne ter nabit cene 170% up, uspeh.

Meizu ::

Kakor pa jaz razumem zadevo, je pa problem samo to, da se nekateri izognejo davku in ne da se pa nekateri drugi pa ne morejo. :)


Res je. Malo sem se slabo izrazil. Mea culpa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Stra ::

Problem, ki se pojavlja čez celoten vaš odgovor je to, da stalno projicirate - enačite ga z vašo podobo bedakov in polagate neizrečene (celo izmišljene) izjave v sogovornikova usta. Na ta način debata, žal, ne more biti plodna, še posebej ker potem omenjate "načela poštenosti", ki jih s tem po potrebi kršite.

Meizu je izjavil:

Če želiš imet evro, ga moraš nekomu vzet. Če trdiš, da je ves denar pošteno zaslužen in da vse subvencije, ki jih država namenja za reševanje podjetij ni sesanje davkoplačevalskega denarja in umetno oživljanje nečesa, kar bi po naravnem zakonu moralo odmret... Potem nisem jaz tisti, ki živi v iluziji.


To, da moraš evro nekomu "vzet" ne drži. Evro mi nekdo prostovoljno da v zameno za proizvod ali storitev. Prosim, da razlikujete ta dva koncepta, ker en je prostovoljen, tisti ki ga omenjate vi je pa prisilen. Prvi je moralen, drugi ne.

Grem delati, zato da make-money, naredim neko vrednost, ekvivalentno enemu evru. Nova vrednost je bila proizvedena, ki prej ni obstajala.
Nekdo drugi gre delati, zato da make-money, naredi neko vrednost/proizvod, ekvivalentno enemu evru. Še ena nova vrednost je bila proizvedena, ki prej ni obstajala.
Potem mu jaz prostovoljno dam en evro, on meni prostovoljno proda proizvod.
Win-win, svet je bogatejši, vrednost enaka dvem evrom je bila na novo ustvarjena.
https://www.amazon.com/Economics-One-Le...

Nisem trdil, da je VES denar pošteno zaslužen, to ste si izmislili vi. Rekel sem, da enačite lopove s poštenjaki, kar je nemoralno.

Subvencij sploh nisem omenjal, to ste si izmislili vi. Glede subvencioniranja zombi podjetij sem istega mnenja kot ste vi. Glede subvencij na splošno pa sem mnenja, da ne bi smele obstajati.


Meizu je izjavil:

Vi ste žrtve marketinga. To dokazujete s tem, ko kot primere uspešnega razvoja kapitalizma na mizo mečete primere, kot je Apple, ki vas je uspešno prepričal in opral, da vsako leto potrebujete najnovejši telefon, pa čeprav niste s tem naredili nič drugega, kot zmetali denar v jamo brez dna. Da vam podjetja uspešno lažejo pred samimi obrazi, vi pa na to ploskate (afere upočasnjevanja naprav Appla denimo, z namenom, da vas prisili v nakup nove, hitrejše in zmogljivešje naprave, uspešno so vas oprali, da upravičujejo abnormalno drage cene rezervnih delov s floskulami o nepopravljivosti naprave, kar vnovič vedno in znova ovržejo številni samostojni serviserji, ki svoje delo brezplačno delijo na Youtube ter ostalih podobnih platformah).

Kako me je Apple uspešno prepričal in opral, če nisem še nikoli kupil nobenega njihovega proizvoda? Spet si izmišljate, v tem primeru projicirate vašo sliko nerazmišljujočega fanboja name. Ploskal sem za prvi Iphone, ki je bil nekaj novega. Niti približno ne ploskam njihovim sedanjim can't-fix-it proizvodom. Imam še vedno starega Androida, glasujem/ploskam z mojo denarnico. Prostovoljno.


Meizu je izjavil:

Don't hate the player, hate the game.
...
Mene tak "napredek" ne zanima. Mene zanimajo investicije v razvoj fuzijskih reaktorjev, investicije v razvoj medicine ter odkrivanja novih metod zdravljenja z uspešnejšimi statistikami, investicije v razvoj humanitarnega sektorja, ki poskrbi za tiste ljudi, ki so v življenju naredili napačen korak in potrebujejo nekaj stimulacije za pravo usmeritev, investicije v šolstvo, ki bo ljudem podalo čimveč splošnega znanja, da se izognemo ravno takšnim brezpredmetnim in nepodučenim debatam, ki jih tule nekateri konstantno mečete pod noge, investicije v razvoj mobilnosti posameznika, ipd.

Aha. Pa vi veste, da je razvoj nuklearnih in sorodnih tehnologij tako počasen zaradi držav/e, ne zaradi kapitalizma? Primer: ata Cuomo (ata mladega župana Cuomo-ta) je v ZDA že skoraj dokončani nuklearki prepovedal dokončanje/obratovanje. Država je kupila zadevo za 1$ in jo porušila. Ali veste, da je v ZDA čas potreben za gradnjo nuklearke narastel iz 4 let (šestdeeta) na 8 let in je sedaj že 16 let? Ne zaradi kapitalizma, zaradi države.

Ali veste, da so investicije v medicino drage milijarde in milijarde, investitorji pa ne vidijo niti centa morda celo 10 let, ker jih na vsakem koraku država zavira? Med tem časom morajo pa čisto vse delavce vmes plačati do zadnjega centa? In na koncu ni nujno, da bo država odobrila? Država zavira, ne kapitalizem. Dokaz kako hitro je lahko proizvod na policah, če se država umakne: cepiva za Covid. Pa še so bila pozna, ker se je država preveč vmešavala.

Tudi na ostalih področjih, ki jih omenjate se dogajajo inovacije. Ampak bi se 10x bolj, če se država ne bi vmešavala, še posebej recimo okrog šolstva, kjer država tako ali tako ne dovoli inovacij.

Ker imajo države v Evropi praktično monopol pri takih raziskavah, ni čudno da je inovacij premalo, saj bo denar šel samo v iz strani držav požegnane projekte. To so pa predvsem ziheraške zadeve, ki inovirajo le po kapljicah.

Nepodučene debate, pravite. Resnično.

Meizu je izjavil:

Pa da v tem podjetju npr. sedi kapital v višini več stotih miljard dolarjev, ki že leta ni bil izpraznjen v nadaljnje investicije razvoja podjetja. To ni kapitalizem v svojem pravem pomenu, to je enostaven money hoarding.

Koncept "money hoarding" pride v poštev edino v zero-sum svetu, kar pa svet ni. Ni na vas, da drugim zapovedujete kaj naj počnejo z lastnim denarjem.

To ne pomeni, da je Apple od "svetovne pogače" odrezal tiste milijarde in jih skril, temveč pomeni da je tisto vrednost, ki se šteje v teh milijardah, ustvaril - prej ni obstajala, to je Applova pogača.

Meizu je izjavil:

Takšne firme so same sebi v namen. Ponujajo delovna mesta, ja. Od potrošnikov pa izropajo še zadnji cent ki ga lahko, s tem drastično zmanjšajo kupno moč populaciji v globalnem obsegu, davke pa plačajo tako, da nakažejo kvečjemu kak procent nekje neki davčni oazi.

Spet uporabljate pojme brez moralnega predznaka: "izropajo". Ne vem kako se vam uspe izogibati Applovim proizvodom, če vas ropajo vsak dan ali pa je to mogoče zato ker imate moč odločiti se za Androida?

Meizu je izjavil:

s tem drastično zmanjšajo kupno moč populaciji v globalnem obsegu

Popolnoma napačno. Predlagam tisto buklo tam zgoraj. Se mi pa zdi, da sovražite tudi Amazon?

Meizu je izjavil:

To so lobiji, lobiji, ki so že davno tega nadomestili dejansko demokracijo, vlade so nič drugega kot nastavki kapitalističnih lobijev in vse kar se počne v imenu kapitalizma se počne za korist kapitalistom. In vi temu ploskate. Precej podobno, kot ovce ploskajo, ko si pride volk izbrat v ogrado svojo večerjo.

Demokracija = neomejena vladavina večine. Torej se vas bo zbralo 51% in boste vaše vrednote vsiljevali manjšini?
Glede ploskanja, ne, temu ne ploskam, to ste si spet izmislili. Ne samo da ne ploskam, ravno obratno, to situacijo (mixed economy) obsojam.
Imamo 10% kapitalizma, 90% pa je država, njeni zakoni, "vzpodbude", kontrole in vse kar spada zraven. Pa kljub temu s prstom seveda takoj pokažete na kapitalizem, ta priložen grešni kozel. Rešitev: če države ne bi imele toliko moči, kot jo imajo, ne bi nihče mogel lobirati ničesar. S tem se v trenutku reši vsa korupcija in vse odtekanje denarja.

Hvala bogu v branžah sorodnim slo-techu ni tako hudo, kar se tiče regulacije. Ampak poizkusite recimo gozdarstvo.

Meizu je izjavil:

In tisti, ki to podpirate, se hkrati tudi vedoč, ali nevedoč, zavezujete, da vam načela poštenosti pomenijo bore malo. Pa smo spet tam, kjer sem začel - vsak dela za svojo rit in za svojo rit only. Vse ostalo je provizorično. Tu pa tam kak evro vrečt v dobrodelne namene, da lahko potem veselo pizdakate dalje, kako eni delajo, kako so pa drugi lenuhi. Mene osebno bi bilo sram s takšnim ponosom tovrstno razmišljanje deliti na javnih platformah.

Ko omenjate rit, jo spet omenjate brez moralnega predznaka. Seveda delam za svojo rit. Pri čemer pa to pomeni tudi to da hočem biti v dobrih odnosih z mojimi zaposlenimi, z mojimi dobavitelji in z mojimi strankami. Ker mi je to v dolgoročno korist, ker je to za mojo rit. Najslabše za mojo rit bi bilo, da z zaposlenimi delam slabo in jih plačam slabo. Adijo firma, adijo ves moj vložek in ves moj predhodni trud.

Če mi država pobere polovico, se sprašujem zakaj obstajajo situacije, kjer je potrebno še dodatno dajati v dobrodelne namene, saj bi država z vsemi temi milijardami te reči morala že zdavnaj urediti. Morda zato ker preveč daje zombi podjetjem. Ampak, da vas pomirim, dajam ekstra gasilcem. Prostovoljno.

(To o lenuhih je verjetno letelo na kakega drugega sogovornika?)

Meizu je izjavil:

Vi ste žrtve marketinga.
...
Mene osebno bi bilo sram s takšnim ponosom tovrstno razmišljanje deliti na javnih platformah.

Žal mi je, da enačite prisilno in prostovoljno. Od tu izhaja problem, od tu izhaja vaša (negativno nastrojena) življenjska filozofija. Mene Apple ne gane s svojim marketingom. Zakaj vi mislite, da ste moralno superiornejši, če ne kupujete njihovih proizvodov, pa veste samo vi.

BorutO ::

Kot ti je Mato povedal .. toliko davka ti ne boš nikoli plačal, kot ga je on. In ne pozabi, predenje uspel tako, kot je zdaj, je bil čisto navaden privatnik, ki je vsaj na začetku plačeval davke, če že zdaj ne, po tvojem. Sicer pa, če se ne motim, je občini doniral 20 mio evrov ... toliko ti niti zaslužil ne boš nikoli v življenju, verjetno, kaj še le, da bi toliko davkov plačal ...

Meizu ::

Prosim, da razlikujete ta dva koncepta, ker en je prostovoljen, tisti ki ga omenjate vi je pa prisilen. Prvi je moralen, drugi ne.


Ne vem, jaz sem vsak dan prisiljen dat nekaj denarja za kar dosti stvari. Če bi prostovoljno se odrekal plačilom bi ostal brez hiše, brez elektrike, vode, hrane... Se mi zdi kot, da bi nam utegnil sharati kakšno alternativo, kako se lahko prostovoljno izognem plačilom. :|

Kako me je Apple uspešno prepričal in opral, če nisem še nikoli kupil nobenega njihovega proizvoda? Spet si izmišljate, v tem primeru projicirate vašo sliko nerazmišljujočega fanboja name. Ploskal sem za prvi Iphone, ki je bil nekaj novega. Niti približno ne ploskam njihovim sedanjim can't-fix-it proizvodom. Imam še vedno starega Androida, glasujem/ploskam z mojo denarnico. Prostovoljno.


Ne vem zakaj misliš, da si ti in tvoja izkušnja z marketingom appla center vesolja. Nisi. Statistika govori drugače.

Aha. Pa vi veste, da je razvoj nuklearnih in sorodnih tehnologij tako počasen zaradi držav/e, ne zaradi kapitalizma? Primer: ata Cuomo (ata mladega župana Cuomo-ta) je v ZDA že skoraj dokončani nuklearki prepovedal dokončanje/obratovanje. Država je kupila zadevo za 1$ in jo porušila. Ali veste, da je v ZDA čas potreben za gradnjo nuklearke narastel iz 4 let (šestdeeta) na 8 let in je sedaj že 16 let? Ne zaradi kapitalizma, zaradi države.


1. Razvoj alternativnih energijskih virov je v prvi vrsti tako počasen zaradi močnih interferenc naftnih lobijev. Nos gre tja kjer dnar ven štrli. Naftni lobiji ga imajo. FuL.
2. Zanimivo, da si se usedel na regulativno komponento gradnje nukleark. Povsem pravilno je, da za gradnje, kjer obstajajo potenciali za velike življenjske hazarde, obstaja miljon preventivnih vzvodov, pa še miljon premalo jih je. Kapitalist bi nuklearko zgradil tako, da bi uran zmetal v piksno od paradajz salse in zakurbljal, pa dok dela dela. Če gre vse v k, pa z raketo ob prvi priliki selitev na mars in ponovi vajo.

Ali veste, da so investicije v medicino drage milijarde in milijarde, investitorji pa ne vidijo niti centa morda celo 10 let, ker jih na vsakem koraku država zavira? Med tem časom morajo pa čisto vse delavce vmes plačati do zadnjega centa? In na koncu ni nujno, da bo država odobrila? Država zavira, ne kapitalizem. Dokaz kako hitro je lahko proizvod na policah, če se država umakne: cepiva za Covid. Pa še so bila pozna, ker se je država preveč vmešavala.


Investicije so drage zaradi privatiziranih medicinskih lobijev. Tam pa ti tableto ne bojo prodajali za 5 eur. Bodo hoteli kar par tisočakov. Pa opremo za razvoj jim tudi dostavljajo privatne firme, ki jim zopet dišijo miljoni. Važno, da se premika levo desno, tisti zgoraj pa profitirajo. Zapomni si besedo: Lobi. Močna reč. Kr ful.

Tudi na ostalih področjih, ki jih omenjate se dogajajo inovacije. Ampak bi se 10x bolj, če se država ne bi vmešavala, še posebej recimo okrog šolstva, kjer država tako ali tako ne dovoli inovacij.


Univerze so ločene od države in ministrstev, osnovne ter srednje šole pa večinoma sledijo formatom teh univerz kot nek predpogoj za pristop nanje. Ne vem, če si si stvar v glavi dobro naslikal.

To ne pomeni, da je Apple od "svetovne pogače" odrezal tiste milijarde in jih skril, temveč pomeni da je tisto vrednost, ki se šteje v teh milijardah, ustvaril - prej ni obstajala, to je Applova pogača.


In tole bomo seveda podavčili, ker je to to - Applova pogača.

Popolnoma napačno. Predlagam tisto buklo tam zgoraj. Se mi pa zdi, da sovražite tudi Amazon?


Amazon je seveda podobna greznica, seveda. Mislim, da mi ni potrebno omenjati stotin izpovedi delavcev tam noter, ki delajo kot živina pod minimalnimi pogoji, Bezos pa najbogatejši človek na zemlji. smh

Demokracija = neomejena vladavina večine. Torej se vas bo zbralo 51% in boste vaše vrednote vsiljevali manjšini?


Kako si ti predstavljaš da demokracija deluje?

ajslabše za mojo rit bi bilo, da z zaposlenimi delam slabo in jih plačam slabo.


Niti ne. To se dogaja ves čas. Očitno pa v svojem urniku ne najdeš dovolj časa za sprehod izven svoje hiše.

Če mi država pobere polovico, se sprašujem zakaj obstajajo situacije, kjer je potrebno še dodatno dajati v dobrodelne namene


To je stvar delovanja državne blagajne in korupcije povezane s tem. Ampak to ni predmet te debate.

Od tu izhaja problem, od tu izhaja vaša (negativno nastrojena) življenjska filozofija.


Seveda, tipično, ko kapitalistu nabiješ kritiko kapitalizma, je to negativno nastrojena (življenjska, pazi) filozofija. :) Ti dam vsaj medaljo, da se nisi spravil na kritiko z enoznačnim etiketiranjem s komunajzarji. Level up.

Zakaj vi mislite, da ste moralno superiornejši, če ne kupujete njihovih proizvodov,


Moralna superiornost nima nobene povezave s tem, kar sem prej govoril. Mešaš.

Meizu ::

BorutO je izjavil:

Kot ti je Mato povedal .. toliko davka ti ne boš nikoli plačal, kot ga je on. In ne pozabi, predenje uspel tako, kot je zdaj, je bil čisto navaden privatnik, ki je vsaj na začetku plačeval davke, če že zdaj ne, po tvojem. Sicer pa, če se ne motim, je občini doniral 20 mio evrov ... toliko ti niti zaslužil ne boš nikoli v življenju, verjetno, kaj še le, da bi toliko davkov plačal ...


Pred zakonom smo vsi enaki, 3 miljarde al pa pet evrov.

Stra ::

Meizu je izjavil:

Ne vem, jaz sem vsak dan prisiljen dat nekaj denarja za kar dosti stvari. Če bi prostovoljno se odrekal plačilom bi ostal brez hiše, brez elektrike, vode, hrane... Se mi zdi kot, da bi nam utegnil sharati kakšno alternativo, kako se lahko prostovoljno izognem plačilom. :|

Ne, žal spet isto. Ne samo, da se izogibate razlikovanju med prisilnim in prostovoljnim, celo napak primerjate: prispevki državi niso prostovoljni. Nakup Iphona je prostovoljen.

Meizu je izjavil:

2. Zanimivo, da si se usedel na regulativno komponento gradnje nukleark. Povsem pravilno je, da za gradnje, kjer obstajajo potenciali za velike življenjske hazarde, obstaja miljon preventivnih vzvodov, pa še miljon premalo jih je.

Praktično na prvi strani Googla je, kako ste to spregledali: https://ourworldindata.org/safest-sourc...
Smrti na račun jedrske energije: praktično pri dnu. Konvencionalni viri so dosti, dosti slabši glede tega, pa tudi dosti manj regulirani.
Jedrski reaktor ni enako jedrska bomba.


Meizu je izjavil:

Kapitalist bi nuklearko zgradil tako, da bi uran zmetal v piksno od paradajz salse in zakurbljal, pa dok dela dela. Če gre vse v k, pa z raketo ob prvi priliki selitev na mars in ponovi vajo.

Upam, da boste uvideli, da ste se sedaj začeli že mali smešiti. Gumb "troll alert" je tam, ne vem ali naj ga pritisnem ali ne še...

Ker spet moralno enačite poštenjake in barabe, kar je nepravično in nemoralno.

Itak pa vsi vemo, da je proizvajalcu dvigal v gospodarskem interesu, da pobije vse stranke, mar ne?


Meizu je izjavil:

Investicije so drage zaradi privatiziranih medicinskih lobijev. Tam pa ti tableto ne bojo prodajali za 5 eur. Bodo hoteli kar par tisočakov. Pa opremo za razvoj jim tudi dostavljajo privatne firme, ki jim zopet dišijo miljoni. Važno, da se premika levo desno, tisti zgoraj pa profitirajo. Zapomni si besedo: Lobi. Močna reč. Kr ful.

Ne, žal ne. Par tisočakov bodo hoteli, ker so morali v raziskave zaradi države vreči milijarde in čakati 10 let na državni "žegen".

Milijoni dišijo pri državnem denarju. Pri privatnem bo kapitalist še kako gledal da ne bo preplačal.


Meizu je izjavil:

Univerze so ločene od države in ministrstev, osnovne ter srednje šole pa večinoma sledijo formatom teh univerz kot nek predpogoj za pristop nanje. Ne vem, če si si stvar v glavi dobro naslikal.

Kurikulum potrdi ali zavrne država. Poglejte si malo šolske vavčerje na Švedskem za primer boljšega sistema.


Meizu je izjavil:

In tole bomo seveda podavčili, ker je to to - Applova pogača.

Vi bi torej pustili vso filozofijo takšno kot je, vse ideje takšne kot so, vso kulturo takšno kot je in enostavno noter zmetali več denarja? Če mislite, da bi dodatnih 5 Applovih milijard kaj spremenilo... Zaenkrat se še upiram temu, da bi verjel, da ste tako naivni. Ste s prstom (pravilno) pokazali na problem metanja denarja v zombi podjetja, npr., tako da morda je še upanja. Vendar dokler vaš prst ne bo začel lezti v smer države...


Meizu je izjavil:

Kako si ti predstavljaš da demokracija deluje?

Torej se strinjate s tem? Zbralo se vas bo 51% in mi boste vsilili vaše vrednote? Recimo davek na dušo, za sv. Petra, courtesy od desnih 51%?


Meizu je izjavil:

Seveda, tipično, ko kapitalistu nabiješ kritiko kapitalizma, je to negativno nastrojena (življenjska, pazi) filozofija. :)

"Malevolent universe premise".
Škoda je takega genija kot ste vi, da je tako črnogled.


Meizu je izjavil:

Moralna superiornost nima nobene povezave s tem, kar sem prej govoril. Mešaš.

Prej ste napisali (med drugim) "Vi ste žrtve marketinga."
Tako, da ja, ja, implicitno ste se oklicali za moralno superiornejšega.


Meizu je izjavil:

Niti ne. To se dogaja ves čas. Očitno pa v svojem urniku ne najdeš dovolj časa za sprehod izven svoje hiše.

Saj jaz čisto razumem vaš righteous indignation in vašo militantnost, ko vidite tegobe človeštva.
Ampak eni se trudimo, spoštujemo individualne pravice, radi vidimo uspeh povsod, tudi vam ga želim, ampak to da vse kapitaliste po vrsti enačite z lopovi ni samo nemoralno, je naravnost zlobno.

Meizu ::

Praktično na prvi strani Googla je, kako ste to spregledali: https://ourworldindata.org/safest-sourc...
Smrti na račun jedrske energije: praktično pri dnu. Konvencionalni viri so dosti, dosti slabši glede tega, pa tudi dosti manj regulirani.
Jedrski reaktor ni enako jedrska bomba.


Varnost same energije je med drugim pogojena tudi z varnostnimi mehanizmi, ki jih nalaga nek regulator. Povsem jasno in znano je, da brez regulativov proizvajalci redno zanemarjajo safety za namen povečanja prihodkov.

Ne, žal spet isto. Ne samo, da se izogibate razlikovanju med prisilnim in prostovoljnim, celo napak primerjate: prispevki državi niso prostovoljni. Nakup Iphona je prostovoljen.



In nakup kruha je tudi prisiljen. Nisem še videl, da bi si lahko kar spodjarmil nekje nek kos zemlje in začel sadit pšenico brez, da bi zemljo, ponovno, prisilno kupil. Ironično je, da smatraš plačilo prispevkov kot prisilno, hkrati pa zanikaš tovrstne prisilne nakupe. Ti dojemaš prisilo kot to, da ti nekdo s puško meri v glavo (ali pa specifičnim zakonom, kot je to npr. zakon, ki ureja plačilo prispevkov za socialno varnost ipd.), dejanska prisilnost je pa odvisna še od marsičesa drugega. Prevoza na delo recimo nisi prisiljen plačevat? Rekel boš da ne seveda, ker imaš možnost prostovoljne odločitve delovnega mesta in preselitve pred vrata fabrike. A pozabljaš na centraliziranost države in dejstva, da imamo v sloveniji večino delavcev migracijske sorte. A naj vsi pridemo v ljubljano kampirat pred podjetje? Kje se bo radij mesta ustavil in kdo bo spet prisiljen živet na obrobju in ponovno prisiljen plačevati najmanj javni promet za prevoz na delo?

Upam, da boste uvideli, da ste se sedaj začeli že mali smešiti. Gumb "troll alert" je tam, ne vem ali naj ga pritisnem ali ne še...

Ker spet moralno enačite poštenjake in barabe, kar je nepravično in nemoralno.

Itak pa vsi vemo, da je proizvajalcu dvigal v gospodarskem interesu, da pobije vse stranke, mar ne?


Se strinjam, ane, zakaj imamo v zakonodaji prepoved nošenja orožja? Zakaj enačimo poštenjake in barabe?

Če pa proizvajalec dvigal zaradi pomanjkanja regulativ ustvari dvigalo, ki zataji enkrat na 5000 liftov, bo ob prvi nesreči krivdo zvalil na upravitelje dvigala in pomanjkanja vzdrževanja. Kar poglej, kaj se pri nas v sloveniji zadnje čase dogaja z žičnicami, ki so ene od tistih sfer, ki še niso pravilno zregulirane.


Kurikulum potrdi ali zavrne država.


Samo, če je karkoli v kurikulumu pravno spornega ali protiustavnega. Sicer univerze z rektorjem na čelu uživajo polno avtonomijo in ne odgovarjajo nikomur.

Če mislite, da bi dodatnih 5 Applovih milijard kaj spremenilo...


Bo prej za en debel bdp manjše države ali več. To je že denar za katerega bi še EU parlament sklical izredno sejo za potrditev o razpolaganju.

Torej se strinjate s tem? Zbralo se vas bo 51% in mi boste vsilili vaše vrednote? Recimo davek na dušo, za sv. Petra, courtesy od desnih 51%?


Mislim, kaj želiš s tem povedat? Če opozicija ne zbere dovolj glasov za spodbijanje predlaganega zakona bo le-ta sprejet seveda in četudi govorimo o 51% je dovolj le složno glasovanje vseh koalicijskih poslancev. Koliko % ti rabiš? 70? 90? 99? Ne vem, matematika, pa to.

Ampak eni se trudimo, spoštujemo individualne pravice


In kaj so individualne pravice? To, da pet posameznikov zlobira veto proti plačevanju davkov in to upoštevamo? That's not how true democracy works. Žal pa ta naslikana prispodoba pride poštev ravno v trenutno popularni lobistično vodeni demokraciji.

Prej ste napisali (med drugim) "Vi ste žrtve marketinga."


Seveda. A ni res? Pa je. Marketing je tisti, ki nas je prepričal v konzumerizem in mindless spending. Konzumerizem je tudi razlog, zakaj nekateri menijo, da se je v Jugoslaviji živelo boljše. Plače so danes neprimerljivo višje kot takrat, če razmerje ustvarimo glede na ceno osnovnih potrebščin na trenutnem trgu. Pa vendar so odlivi za večkratnik višji kot takrat. Neke realne razlike v kvaliteti življenja pa ni, z izjemo smartphona, ki je itak omajgad dbest. Ubistvu je še slabše - v Jugoslaviji nisem rabil stipkat toliko besed kot jih moram povprečno na tem forumu. Ni bilo toliko problemo s karpalnimi kanali. Mjah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()
««
4 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Luka Mesec - od Metelkove do varovane osebe (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22929893 (8236) Darko!
»

Zakaj so Slovenci tako nevoščljiv narod? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14211809 (8371) Spura
»

Ameriški tehnološki magnati skoraj ne plačujejo davkov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostalo
19825864 (19926) gruntfürmich

Več podobnih tem