» »

Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši doslej

Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši doslej

Temo vidijo: vsi
««
9 / 9
»
»»

gruntfürmich ::

iKst_ je izjavil:

p1nky je izjavil:

Mogoce bo slo pa v obe smeri, pri enih (vecini?) v smeri manj razmisljanja, drugi pa bodo imeli vec znanja, ker ga bo tako enostavno pridobivati?

Jaz gledam kako nekateri otroci danes uporabljajo npr. NotebookLM za učenje, pa se samo za glavo držim. Razlika v znanju med tistimi, ki znajo uporabljati sodobna orodja in tistimi, ki jih ne uporabljajo bo v prihodnje res ogromna.

Ampak, če ne razumeš kaj "AI" ponuja, tudi težko razumeš kako različna orodja uporabljati za kaj koristnega, ne samo za to, da vprašaš kakšno bo vreme.

ja itq. to je tako kot uporabljati word ali excel. kdo zna v celoti, je v veliki prednosti. kdo pa zna samo pisati in brisati za sabo, pa je bolj slabo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

p1nky ::

WhiteAngel je izjavil:

Meizu je izjavil:

Ko se za celoletni izpit uči FDV študent iz 30 stranskega zvezčiča, ti je vse jasno.

Mi na FRIju nismo imeli drastično debelejšega zvežčiča...

Ce trdis, da so druzboslovni faksi tezji kot naravoslovni, bos moral predloziti kaksen dokaz.

Aja in kje je dokaz, da so naravoslovni težji od družboslovnih?

Kakšen dokaz, to je aksiom. Na narovoslovnih faksih rešuješ probleme, na družboslovnih pa pišeš obnove naguljenih alinej kot AI.

Kot si napisal, na FRI-ju buljiš v 30 strani zapiskov enačb in jih premlevaš. Na družboslovnih se pa na pamet naguljiš 500 strani in si opravil.

Daj naguli se vse kar se rabis za pravo. Pa povej kako je enostavno. Kaksni vazici ste kle
<strong>Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.</strong>
Jozef horvat, nsi, 2020

IgorCardanof ::

Druga stopnja zahtevnosti je. Na FMF recimo moras stvar razumet in ce ne razumes, ne bos nikoli maredil faksa. Nekateri skontajo ko prvic vidijo stvar, drugi ko 5x preberejo, vecina pa nikoli.
Na pravu pa ja, moras se ogromno ucit in vedt ogromno informacij, kar je tudi izredno tezko. Ampak druga aspekt tezavnosti. Meni na FMF je bilo kul, da ce si stvar razumel, se je bilo treba relativno malo ucit.

Moj beef je pa predvsem s FFjem in FDVjem in mislim, da so ravni studenti teh faksov najbolj glasni, kako so vsi faksi enako zahtevni.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

p1nky ::

Tole:
Na pravu pa ja, moras se ogromno ucit in vedt ogromno informacij, kar je tudi izredno tezko. Ampak druga aspekt tezavnosti. Meni na FMF je bilo kul, da ce si stvar razumel, se je bilo treba relativno malo ucit.

Ja, na naravoslovnih se lahko veliko manj ucis.
<strong>Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.</strong>
Jozef horvat, nsi, 2020

primoz4p ::

Tudi na pravniki bi morali znati logično sklepati in upoštevati logično smiselne zakonitosti, v nasprotnem primeru, tako trdi profesor Zupančič, bo na sodiščih s tako personalno sestavo, s takim povprečjem IQ, kot ga imamo, tako kot je.

Boštjan M. Zupančič
Problem v Sloveniji je to, da Pravna fakulteta nima sprejemnega izpita. Na Pravno fakulteto se vpišejo vsi tisti, ki se niti na Ekonomsko fakulteto ne morejo, ker je tam matematika. Razlika med pravniki in FDV in med tehniko in medicino, med temi resnimi panogami, je v tem, da na Pravni fakulteti ni sita matematike. Če bi bil sprejemni izpit, ki sem ga jaz sicer poprej uvedel, bi imeli pravno državo in vladavino prava.
https://www.domovina.je/dr-bostjan-m-zu...

Je pa seveda pravo več kot samo logika; učenja na pamet, t.i. treniranje "AI", da niti ne omenjam.

Prof. Dr. B.M. Zupančič
Vsakemu pravniku naj bi bilo jasno, da vladavina prava ni odvisna predvsem od pravnih pravil in njihovega mehaničnega udejanjanja. Delovanje pravnega reda ni izčrpano s silogistično logiko gornjih premis. Če bi bilo to res, bi razreševanje sporov, ki je edina neposredna naloga pravnega reda, mirno lahko - kot poprej izdajanje gotovine po bančnih avtomatih, ki so tako učinkovito nadomestili osorne bančne uradnike - prepustili ekspertnemu sistemu ali kakemu drugemu računalniškemu programu. Človeški dejavnik v tem delovanju torej ni zamejen s formalistično rabo logike. Očitno je delovanje pravnega reda, še zlasti pravosodnega sistema, nekaj več kot gola logika.
https://www.linkedin.com/pulse/pravo-ko...

IgorCardanof je izjavil:

Druga stopnja zahtevnosti je. Na FMF recimo moras stvar razumet in ce ne razumes, ne bos nikoli maredil faksa. Nekateri skontajo ko prvic vidijo stvar, drugi ko 5x preberejo, vecina pa nikoli.

Moj beef je pa predvsem s FFjem in FDVjem in mislim, da so ravni studenti teh faksov najbolj glasni, kako so vsi faksi enako zahtevni.

Problem FF je, da ne uči, kako se spopasti s problemom, ga razumet in si tako širiti obzorje.
Na njej velja enoumje. Problem se odstrani in ga ni.
Realno življenje pa ni tako, vsaj večinoma stvari pometene pod preprogo prej ali slej pridejo ven.
Akademsko izobražen človek bi moral imeti vsaj uvid v drugačno reševanje problema kot samo fizično odstranitev.
https://slo-tech.com/forum/t852790/p875...

iKst_ ::

Na Pravno fakulteto se vpišejo vsi tisti, ki se niti na Ekonomsko fakulteto ne morejo, ker je tam matematika.

A na pravu ni več ekonomije in statistike?

iKst_ je izjavil:

Na Pravno fakulteto se vpišejo vsi tisti, ki se niti na Ekonomsko fakulteto ne morejo, ker je tam matematika.

A na pravu ni več ekonomije in statistike?

https://www.pf.uni-lj.si/studij/enoviti...

Meizu ::

Daj naguli se vse kar se rabis za pravo. Pa povej kako je enostavno. Kaksni vazici ste kle

Tu je problem dosti globji, kot se ti zdi. Namreč, to mi je bilo jasno že takoj prvi dan, ko sem sedel v klopi na FRI. Določeni profesorji (najbolj vokalen je bil seveda Demšar, to povem javno ko beli dan, naj se sam zagovarja če se mu sploh da) namreč na naravoslovnih faksih dele predavanj iz humornosti ali pač iz frustracij oziroma zavisti namenoma izrabljajo za norčevanje iz družboslovnih faksov. Demšar je pri nas recimo ničkolikokrat izrabil priložnost za posmehovanje iz filofaksa, tudi FDVja se je dotaknil, višek viška so bili pa takrat IŠRMjevci kot kao creme de la creme, svetla bilka prihodnosti programiranja (kdor je bil na FRI bo že vedel kaj IŠRM je).

In takole so tile profesorji zaslužni za indoktrinacijo generacij in generacij študentov, ki seveda na teh predavanjih poslušajo, še imenitno se jim zdi, ker dobijo občutek večvrednosti. O tem sem na tem forumu že pisal, zadeva se niti približno ne jemlje dovolj resno in seveda negativno vpliva na celo družbo. Profesorji v vsej svoji inteligenci bi morali ohraniti vsaj osnovno dostojanstvo in se vzdržati nekih primerjalnih neumnosti sredi dragocenega časa, ki naj bi bil namenjen predavanjem, sploh, če je njihov namen izkazovanje superiornosti. Samo-hvala namreč smrdi že od daleč in tega mi ni težko povedati, pa čeprav sem sam FRIjevec. Ker toliko samo-kritike pač premorem, znatna večina tule pa seveda niti približno.

delavec44 ::

Normalno. Toliko samo-kritike imaš, da si boljši od večine tule. Pa še sploh se ti ni potrebno hvaliti.

Meizu ::

Mislim, v primerjavi s tabo sem res očitno doktor. Pa se nimam za nič posebnega. Bi se pa ti najbrž žiher malo zamislil nad sabo.

P.S.:

Da je torta res torta je pa zanimivo, ko pogledaš na spletno stran FRI in ugotoviš, da je Demšar celo dobil nagrado za najboljšega učitelja na FRI - sej ne rečem, učitelj je res dober, da se ga razumet, ampak meni osebno s temi nizkotnimi poskusi važenja in poniževanja ostalih faksov resnično izgubi vso kredibilnost kot človek.

delavec44 ::

Jaz se nad sabo zamišljam vsak dan. Samorefleksija je zdrava stvar.

Demšar je bil kot asistent čisto kul, ko je bil še Bratko profesor. Kaj je pa kasneje nastalo pa ne bi vedel. Baje pa da že skoraj 15 let vsako leto dobi priznanje za najboljšega profesorja po izboru študentov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

IgorCardanof ::

Idk buddy, najslabsi ucenci v osnovki so sli na fdv in bili tam uspesni. To je meni dovolj jasen znak. Mislim da nobeden z gimnazine iz nasega oddelka ni sel na fdv. Vendar na gimnaziji se ze naredi selekcija. Ce se je profesor kdaj posalil, kako smo zavistni fdvjevcem, ki z lahkoto delajo faks in se zurajo zraven, nas pa mecejo na vseh izpitih, to ni vplivalo posebej na kako indoktrinacijo kot jo omenjas.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

primoz4p je izjavil:

Spodbujanje akademske svobode ali odstranitev motečega elementa iz mehurčka Filozovske fakultete?

Odprto pismo vodstvu Univerze v Ljubljani in vodstvu Filozofske fakultete

Podpisani člani akademske skupnosti smo zaskrbljeni nad habilitacijskim postopkom dr. Saške Štumberger, docentke na Filozofski fakulteti, ki se končuje z njeno odstranitvijo z Univerze v Ljubljani. Mogoče bi bilo namreč sklepati, da so bili formalni postopki zlorabljeni zaradi njenih političnih stališč.

Potem ko se je kandidatka pritožila na negativno mnenje habilitacijske komisije UL, je izpolnjevanje pedagoške usposobljenosti preverjal senat UL. Ugotovil je, da je od osmih ocenjevanih elementov pet izpolnjenih, dva ostajata neizpolnjena, eden pa je delno izpolnjen.

Delno izpolnjeno je spodbujanje k znanstvenemu in pedagoškemu delu. Spregledano je ostalo vodenje projektov, mentorstvo pri petih magistrskih delih, somentorstvo pri enem doktorskem delu in mentorstvo pri dveh študentskih Prešernovih nagradah. V študijskem letu 2025/26 je na celotnem Oddelku za slovenistiko FF UL kandidatka edina pridobila novo doktorsko študentko.

Prav tako ne vzdrži očitek o pomanjkanju pedagoškega izpopolnjevanja, saj kandidatka ne le da redno opravlja tovrstna usposabljanja, temveč kot vodja stalnega izobraževanja za učitelje sama izobražuje druge in ohranja mednarodno pedagoško kondicijo z gostovanji na tujih univerzah.

Najtežji je očitek glede neustrezne kakovosti pedagoškega dela in odnosa do študentov. Ta se naslanja na individualna mnenja v študentskih anketah v sistemu VIS. Povsem prezrto je, da ankete kažejo na visoko povprečje ocen (med 3,8 in 4,5), kar objektivno izpričuje kakovost njenega pedagoškega dela. Še več, študentski svet Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer kandidatka prav tako poučuje, je podal pozitivno mnenje, kar bi lahko nakazovalo, da je problem v ideologiziranem vzdušju na njeni matični Filozofski fakulteti.

V vseh treh primerih gre za zelo mehke kriterije, pri katerih je mnenje senata UL povozilo mnenja vseh treh strokovnih poročevalcev, ki so ta področja ocenili kot povsem ustrezna.

Poudarjamo, da je mnenje študentov dragoceno, nujno in predstavlja ključen korektiv pedagoškega dela, ki ga mora vsak visokošolski učitelj spoštovati. Vendar interpretacija študentskih mnenj ne sme postati instrument za prekinitev delovnega razmerja, razen v skrajnih in dokumentiranih primerih hude pedagoške malomarnosti. Ko postanejo posamična subjektivna in anonimna mnenja kronski argument za odpuščanje univerzitetnih učiteljev, vstopamo v obdobje arbitrarnosti, kjer se pedagoška ocena lahko zlorablja za kaznovanje tistih, ki so se študentom ali predpostavljenim že kako zamerili.

V primeru dr. Štumbergerjeve je težko spregledati, da so se pritiski nanjo stopnjevali prav zaradi njene pokončne intelektualne drže. Njena znanstveno utemeljena opozorila glede uvajanja podčrtajev in nasilnega spoljenja slovenskega jezika ter njena zadržana stališča glede dogajanja v Gazi so očitno trčila ob zid instrumentaliziranega ideološkega aktivizma.

Univerza bi morala biti prostor, kjer se kuje značaj in kjer se ceni intelektualna čast, ne pa institucija, ki nagrajuje konformizem in poniglavost. Namesto da bi spodbujali kritična in manjšinska mnenja, mladim kolegom morda sporočamo, da univerza kaznuje pogum in nagrajuje prilagodljivost. Takšna moralna in znanstvena kapitulacija univerze bi vodila v kulturo molka, ki je za prihodnost akademske svobode pogubna.

V izogib povsem možni interpretaciji, da pri dr. Štumbergerjevi ni šlo za oceno pedagoške usposobljenosti, pač pa za oceno politične primernosti, pričakujemo, da se najde način, da bo kandidatka lahko čim prej ponovno zaprosila za naziv docentke.

Prof. dr. Žiga Turk, prof. dr. Borut Bohanec, prof. Andrej Grafenauer, prof. dr. Miro Haček, prof. ddr. Aleš Iglič, prof. dr. Janez Juhant, prof. dr. Goran Kugler, prof. dr. Matej Lahovnik, prof. dr. Jakob Likar, prof. dr. Igor Lukšič, prof. dr. Jožef Medved, prof. dr. Primož Mrvar, prof. dr. Jožef Muhovič, prof. dr. Marko Noč, prof. dr. Leon Oblak, prof. dr. Zvonka Slavec, prof. dr. Metka Tekavčič, prof. dr. Milan Terčelj, prof. dr. Boštjan Marko Turk, prof. dr. Rado Turk in prof. dr. Janez Tušek

https://domovina.je/so-univerze-se-trdn...

Štumberger nam je tokrat pojasnila, kaj je to "nasilnega spoljenja slovenskega jezika"... 8-)

Jaz, butelj, pa sem mislil, da so si t.i. spoljenje (s tujko si bom dovolil reči seksualiziranje) izmislile sociologinje, uni reveži na slavistiki si pa samo niso upali nič pripomniti, da ne bi vsi ostali brez službe... Ampak ne, kot kaže z veseljem vsi trobijo v skupni rog... Razen tele nevedne reve Štumbergerjeve, ki se bo na lastni koži morala naučiti kakšna kloaka je akademija. Če je pametna, si naj čim prej poišče službo kje v tujini... :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

pegasus ::

Glej glej, čezlužje opaža enake pojave: https://www.nationsreportcard.gov/highl...
Torej to ni neka naša specifika, je bolj globalen pojav ...

Rano so začeli.
Učiteljica jih je peljala na smrekove vršičke. Ponudila jim je tisine, ker je menila, da so jelkini. Vzgojitelice ni bilo (prvošolčki?).
Poznavanja drevesnih vrst, bližnje okolice, ... uničevanje mladih (smrekovih) nasadov - pozimi za novolertno jelko, spomladi pa lomljenje vršička - vzgoja pa to.
Ni čudno, da vsako leto prihaja do zastrupitve s "čemažom".

14 prvošolčkov ene od osnovnih šol v Lukovici se je zastrupilo na sprehodu z učiteljico, poročajo novinarji 24UR. Namesto smrekovih oz. jelkinih vršičkov so zaužili vršičke strupene tise. Na napako učiteljice, ki je menila, da gre za jelko, je takoj opozorila lastnica zemljišča, ki je bila v času sprehoda v bližini. Tisin strup je sicer izredno močan, vpliva lahko na notranje organe in na srce - velja za enega najmočnejših strupov.
https://www.zurnal24.si/slovenija/mnozi...

Jazon ::

primoz4p je izjavil:

Rano so začeli.
Učiteljica jih je peljala na smrekove vršičke. Ponudila jim je tisine, ker je menila, da so jelkini. Vzgojitelice ni bilo (prvošolčki?).
Poznavanja drevesnih vrst, bližnje okolice, ... uničevanje mladih (smrekovih) nasadov - pozimi za novolertno jelko, spomladi pa lomljenje vršička - vzgoja pa to.
Ni čudno, da vsako leto prihaja do zastrupitve s "čemažom".

14 prvošolčkov ene od osnovnih šol v Lukovici se je zastrupilo na sprehodu z učiteljico, poročajo novinarji 24UR. Namesto smrekovih oz. jelkinih vršičkov so zaužili vršičke strupene tise. Na napako učiteljice, ki je menila, da gre za jelko, je takoj opozorila lastnica zemljišča, ki je bila v času sprehoda v bližini. Tisin strup je sicer izredno močan, vpliva lahko na notranje organe in na srce - velja za enega najmočnejših strupov.
https://www.zurnal24.si/slovenija/mnozi...

Glede na pretekle izkušnje se bo šlo v tožbo vsepovprek, predvsem in tudi proti lastnici zemljišča, iz naslova, da njena posest predstavlja nevarnosti za druge. Skratka, lastnik je lahko odgovoren za škodo in mora kriti stroške zdravljenja, odškodnino, izgubo dohodka ali drugo nastalo škodo, v primeru nesreče zaradi opustitve dolžne skrbi. Glede na povečan pojav bebavosti med sodniki v Sloveniji, je uspeh praktično zagotovljen. Sploh če bo kdo podmazal.
Zmota na drugi strani ni kaznivo dejanje, če se ne dokaže naklepa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jazon ()

gruntfürmich ::

ne tako na prvo žogo...
mladi so zelo nadebudni, in to ni tako redek pojav da imajo po sprehodu v naravi polne žepe kao užitnega zelenja.

v smislu ata in mama sta mi zadnjič v gozdu pokazala kaj je užito, danes bom pa to jaz poiskusil in mi bo sledilo še 10 sošolcev...

sem že poslušal zgodbe vzgojiteljic da so praznile žepe kao užitnih rastlin enim otrokom po sprehodu...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Prvošolčki imajo poleg učiteljice tudi vzgojitelico. Verjetno zato, da so stalno pod budnim očesom nadzora ...

Za konkreten primer lahko beremo na portalu n1info (drugi vir):
Otroci so na sprehodu v naravi vršičke tise pokusili, potem ko jih je k temu spodbudila učiteljica, misleč da gre za smreko, katere vršički so zdravilni.
https://n1info.si/novice/slovenija/14-p...

Poizkusili so jih torej na spodbudo učiteljice.
««
9 / 9
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Strateški" pogled in usmerjevanje visokošolskega izobraževanja v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22046807 (41954) WizzardOfOZ
»

Kontakt FDV-jevca/ke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10437017 (33734) bbbbbb2015
»

Mi smo univerza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16927939 (24633) TESKAn
»

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19332213 (24360) CaqKa

Več podobnih tem