» »

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji

«
1
2 3 4

Olajuwon ::

Danes je zopet prihrumela novica, da so tehnične smeri v fakultetah nezasedene, a hkrati v družboslovju nabito polne. Kaj menite zakaj prihaja do tega? Zakaj mladci se odločajo za smeri za katere se dobro ve, da se bo stežka dobilo službo? Je to problem naše družbe ali zgolj politika privabljanja mladih na naravnoslovno-tehničnih faxih?

Klik!

PS: Najprej sem mislu, to dat pod šolstvo, ampak že ki je to problem celotne družbe, sem raje pripopal sem temo:P
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Thomas ::

Nej gre vsak v tako šolo, kot mu paše. To, da manjka in bo manjkalo naravoslovcev, bo potem problem (ČE BO!) tistih, ki niso šli v naravoslovne šole. Pa užitek za tiste, ki so šli.

Družbeno inženirstvo - češ, "družba rabi to pa to", "gospodarstvo bo rabilo ..." - naj vsak izvaja na sebi.

Sicer lahko vsak vse vsakemu svetuje - to je pa tudi vse. Tvoja glava, tvoj svet!


Če bi poslušali Stipu Šavarja, ki je svoje čase že svetoval izobraževanje za "ono što samoupravna zajednica treba" - bi bili danes vsi železarji, kovinarji, metalurgi ...

Ne da bi jih bilo preveč, drugih bi bilo premalo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Utk ::

Ja naj gre vsak kam hoče, bo več denarja ostalo za tiste, ki jih je malo. Zarad mene naj gre še trikrat več folka na ekonomijo:D

Dr Evil ::

Dokler se bo družboslovce bolje in redno plačevalo od naravoslovnega kadra,tako dolgo bo takšen trend kot je.Seveda je ta umeten in za naše gospodarstvo škodljiv,a meni se podjetje,ki svojih tehničnih kadrov ne plača zadovoljivo,velikokrat sramotno nizko,prav nič ne smili če propade.

BigWhale ::

Tu je problem za tiste, ki gredo na druzboslovne faxe... ;)

Zakaj je pa tako? Ja, ekonomija je prihodnost... To treba it studirat. Aja, pa pravo... ;)

Olajuwon ::

Ste gledali 24ur... na ministrstvu se jočejo, da kader hodi delat v Avstrijo. Ja seveda, če pri nas inženir ima denar za en mrzli burek, kdo pa bo sploh delal v sloveniji:\
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

DavidJ ::

Ja, sej se vzpodbuja vpis na naravoslovje. Ampak kako.

Pravijo: "Pejte tja." Narejenega zato pa je bore malo. Filofaks je dobil prostore kemijske sole, FDV so skor na nov zgradili, pravna je tudi povsem nova (tole sicer cist upraviceno, ker na stari se skretov ni blo), medtem ko na FRI-ju zaradi prostorske stiske pisejo kolokvije in izpite kadarkoli med 6.00 in 22.00, kar je ze kreprko preko dovoljenega casovnega intervala za te dejavnosti. Tudi ce bi se pritozil, kaj se lahko zgodi? Nic. Ni placa. Suck it up.

Aja, se to. BigWhale, obstaja velika moznost, da se motim, ampak ali imas kaksen kompleks zoper pravo?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

dr.J ::

To, da danes manjka naravoslovno-tehnićnega kadra, je problem premajhnega vpisa na te smeri odkar je Slovenija samostojna. In nevzpodbujanja k tem študijem.

Družboslovci žal ne bodo nikoli stopili na Luno ali razvili učinkovitega zdravila ipd. Dokler se bodo najboljši gimnazijci odločali za družboslovje, Slovenija lahko pozabi na kako hi-tech firmo, razen če ne bo uvozila strokovnjakov.

Bo pa prišla tudi druga plat zgodbe: čakajte, da Novartis oz. Sandoz zracionalizira razvojne oddelke (Lek), o čemer se že nekaj časa šušlja.

Thomas ::

Ta plat zgodbe bo pa povedala naslednje:

Ekonomisti in pravniki so službe obdržali, farmacevti in zdravniki so jih pa izgubili.

Raja to nekako sluti, da "je trend tak" in se ne grebejo preveč, da bi bili razvojniki na Leku.

Trg bo pa pokazal, da medicinske sestre so taprave biznismenke, potem bomo pa videli hudiča. Možno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ma zavtomatiziralo se bo vse. Samo vprašanje vrstnega reda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Utk ::

Oki, jaz bom to avtomatizacijo počakal na socialni podpori. Če bo tako kmalu:D
No, bojo pa tej razvojniki iz Leka šli kam drugam, v Krko recimo, če jih tam rabijo, al kjerkoli jih že da, vsaj dobri menda ne bojo dolgo brez službe. Glavno da delajo nekaj, sej ni važno kje pa za koga. Ekonomistov bo pa še zmeraj dost brez službe. No, sej uni. dipl. ekonomist je tudi deficitaren poklic. Me je skoraj kap:\

Thomas ::

Napaka je, če gledaš nase kot na delojemalca. Ki bo lomil svoj hrbet zato, da bo nekdo bogatel. Delničarji Leka, ali kdorkoli.

Ko ih jebe! Ti moraš sam priti do delnic Leka ali pa kakšne druge firme. Najboljš, če jo ustanoviš kar sam, ker boš še največji delež imel potem ti.

Če se boš pa v dobi avtomatizacije zanašal na to, da te bo kdo rabil kot marljivega delavca (za njegov blagor in za lastno preživetje) - pa mogoče ne boš nikogar našel.

Mašina naj dela ZATE, to si organiziraj. Vse ostalo se bo raztopilo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

STASI ::

Thomas 99(-5)% delnic Leka je v lasti Novartisa in jih ni moč dobiti.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

iration ::

Novartis je pa d.o.o. al kako?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

jype ::

Ko sljivi novartis pa lek.

Naredis firmo, vanjo vlozis svojo intelektualno lastnino, in potem pises knjige, balinas s psom, hodis v hribe. Bilo kaj. Vazno, da ustvarjas dobicek in prosti cas.

aja... edit: biti moras naravoslovec, or it won't work.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

BluPhenix ::

Dokler se bodo najboljši gimnazijci odločali za družboslovje, Slovenija lahko pozabi na kako hi-tech firmo, razen če ne bo uvozila strokovnjakov.


Ja itak, na gimnazijcih svet stoji. Prosim ne pisati takih bedarij. Sem imel veliko sošolcev iz tehničnih srednjih in gimnazij. Razlika je bila ampak med zagnanimi in tisti, ki so tam zato ker so, ne pa med gimnazijci in tehničnimi. Ja to je pa slovenska mentaliteta, gimnazijec je boljši od nekoga, ki hodi na tehnično, tako kot so pravniki in ekonomisti boljši od naravoslovno-tehničnih kadrov. Tukaj je problem v sloveniji, v tej mentaliteti.

Al si mislil razen če ne bo uvozila takih kadrov, ker vsi taki kadri pri nas bežijo v tujino, ker jim tukaj nudijo premalo? Če se ne motim je v sloveniji kar ene par high-tech podjetij, če jih ti ne poznaš, še ne pomeni, da jih ni, ali pa imava drugačno predstavo, kaj high-tech pomeni.

poweroff ::

Ma kakšen študij dragi moji - majstri morate biti. Zadnjič mi je spuščala guma in sem šel do vulkanizerja. Tipček je zadevo popravil v 5 minutah, pa niti spotil se ni. In je lepo računal 1200 SIT, brez računa.

Poiskusite iti do kakšnega vodoinštalaterja ali električarja...

:D

No, jaz mislim, da je tisto pravo mešanica naravoslovja in družboslovja. Je pa res nekaj - ljudje se vedno pravdajo ali urejajo medsebojna razmerja. Zato bodo pravniki in ostali družboslovci vedno potrebni. Med drugim tudi zato, ker so medčloveški odnosi bolj zapleteni in manj predvidljivi kot fizikalni svet - in je zadeve težje avtomatizirati in tipsko reševati.
sudo poweroff

Loki ::

ma sploh ni nujno, da ce imas diplomo iz enega deficitarnega poklica (in obvladas), da bos dobival vec kesa na racun tega, da jih je v slo manj. ce ne drugace, bo firma uvozila tuje inzenirje (cimos), preselila tisti del produkcije kam drugam.....

Koliko zasluzimo strojniki - 2005
predlagam, da greste gledat se 2002, 2003, 2004 (v k5 jih je bolj malo, samo tisti, ki prej se niso odgovarjali). pa samo glejte, koliko je kalibrov tipa 20 let v strojnistvu, 3d modeliranje, cam........ 140ksit neto; vodja ***, xx let, placa mizerna.
clovek se vprasa, zakaj potem hodijo vsi stajerci v avstrijo...

Thomas ::

Mogoče sem bedak. Ampak včeraj sem ujel po radiu, koliko davkov je pobrala država v prvih 6 mesecih. Skoraj dovolj za cel letošnji proračun.

No ja, še bolj je verjetno, da so bedaki na radiu, pa so čežnali traparije.

Ampak recimo da nekaj je na tem. Jah potem lahko davke kar takoj tako zmanjšajo, da Štajercem ne bo treba več v Avstrijo. Pa kar že so. Plače bodo lahko dovolj dobre doma. Ne glede na panogo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

ja promoviranje vpisa na družboslovne fakultete je v sloveniji še vedno trend in je boln trend. ko sm se vpisoval na faks so mi TŠI pokazal ful visok odstotek v družboslovju in mi je šolska svetovalka izjavla ja pejt pa na FDV, sej ti ko si predsednik razreda ti bo tam že kej všeč. Ja neki je mel zram prizvok informatika in se mi je zdel zelo kul. Zdej se pa že par let tolčem po glavi kaj mi je blo tega treba.

čeprav še vedno mislim da bo treba tapru v ljudeh vzbudit željo po delu (čeprav se ta ideja thomasu upira), šele pol lahko jamramo da kakega kadra primankuje.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

urbecar ::

Po moje pa je problem v mentaliteti nas pohlevnih slovenčkov, da smo glihkar pogledal v svet kapitalizma in vidli vse tiste nadaljevanke pa showe tipa Trump, Hilton *****. Zdej pa mislim da smo ena bolj razvajenih generacij, delat se tko nobenmu kej prida ne da. VSAK BI BIU RAD DIREKTOR in to mogoče največ po 5ih letih dela, če ne že kar takoj. Posebej je to vidno pri mojih kolegih ki študirajo ekonomijo, in se mi zdi da jim ni jasno da se ponavadi(če ni nevemkakih vez) začne nekje na dnu hierarhije podjetja. Direktor pa si seveda lažje z pravno-ekonomskim (menda je ta letos najbolj rajcajoč)faxom kot pa z nekim naravoslovnim.

BluPhenix ::

In zakaj bi bil direktor lažje s takšnim faksom?

Sposobnost človeka ni odvisna od faksa, al se motim.

Najlepše je potem, ko imaš v kakšni naravoslovno tehnični srednji firmi z recimo 40 zaposlenimi direktorja z ekonomije. In ti vsak dan pizdi, da kaj je treba toliko sedeti za temi računalniki in nonstop nekaj notri buliti in stalno nekaj popravljati. Še najlepše je to pri recimo programerskih podjetjih >:D, ko ti težijo da kako so programerji nesposobni, ker ne znajo naredit program v prvo, da dela pravilno in da je debugiranje metanje denarja stran. Sej ne rečem, da se dogaja to pri mlajših generacijah, ampak je veliko takih v starejših.

CaqKa ::

in zakaj je tak da firme dajo manj denarja za naravoslovca kot pa družboslovca?

urbecar ::

In zakaj bi bil direktor lažje s takšnim faksom?

Pri večjih podjetjih je to logično, saj ima strokovnjak iz recimo managementa veliko večje sposobnosti vodenja kot pa majster Toni, ki je programer že 20 let, pa ma 2 diplome pa doktorat iz naravoslovja.

ueeeee!!!! Zakaj sm šel računalništvo študirat? Zdej bom mogu pa delat.:'(

CaqKa ::

a Bill je naravoslovec?

urbecar ::

Ja sm un si je kr sam firmo naredu, zdej pa je po moje v malemmehkem velka večin na vodilnih mestih družboslovcev. No vsaj mislim si tako, vem pa ne.

BigWhale ::

Jaz pa sploh nocem biti na vodilnem mestu. Na takem mestu kjer nic ne delas in se ukvarjas z birokracijo.

Bleek!

Poldi112 ::

Jaz tudi ne. Sicer je placa slabsa, ampak delat to cesar noces je slabse od slabse place.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Bill nima sole, mu pa lezi matematika.

Jaz tudi nocem bit na vodilnem polozaju, ampak trenutno pri nas pretezko najdes kompetentnega managerja, da bi si ga upal zaposlit in postavit za sefa. Jih poznam ene par, ampak tam kjer so so zadovoljni in jim gre dobro. Pa veste kaj? Vec kot 90% je naravoslovcev, in jim management ne dela nobenih problemov, samo stanejo prevec, da bi si jih zdajle lahko privoscil.

Problem naravoslovnih faksov je, da so zahtevnejsi kot polni delovni cas. Ja, vem da na druzboslovne fakse tudi pride kdo, ki tudi tako resno jemlje studij, ampak naravoslovnega faksa se brez ogromno vlozenega dela enostavno ne da naredit, medtem ko ekonomijo naredijo vsi, ki so vsaj malo pokvarjeni v dno duse :)

Jaz stavim zgolj na druzboslovce, ki obvladajo matematiko (sem not spadajo logika, statistika, analiza). Ostali se prepogosto motijo v svojih sklepanjih.

CaqKa ::

jaz pravim, da karkoli že pač si, moreš vsaj nekak znat operirat z ljudmi :) vsaj malo vedet kaj se dogaja v psihi in vsaj malo razumet govorico telesa.
če nimaš teh skillsov, potem boš v sodobni družbi propadel, če zarad drugega ne, potem zaradi stresa in tempa, ki ga narekuje sodobna družba.

Barakuda1 ::

Jaz stavim zgolj na druzboslovce, ki obvladajo matematiko (sem not spadajo logika, statistika, analiza). Ostali se prepogosto motijo v svojih sklepanjih.


:\

Hja, saj lepo da imaš konje faforite. Ampak pazi pri stavah, ker se ti lohk zgodi da bš stavil na mulo namest na konja.;)

No zdaj pa mal bolj resno.

Študentje psihologije imajo statistiko tko zaguleno, da nesejo po vrst vse fiziki, štromarje, programerje in one na matematičnem (da o ekonomistih ne govorim). V času ko je statistiko predaval profesor Čuk je blo pa še bolj zajebano.

Pravna fakulteta je imela (ali pa še ima) statistiko sicer malce manj zahtevno, je pa imela politično ekonomijo (ko je predaval še profesor Bajt) na nivoju, ko so lahko ekonomisti kr glave sklonli (pa še kdo). Da o tm, da so bili sprejemni iz logike sploh ne govorimo.

Medicinci (ne vem kam naj jih uvrstim - med družboslovce težko, med naravoslovce pa tud) imajo za moj pogled daleč najzahtevneši študij (ampak to je le moje mnenje)
S tem nočen nič reči čez ekonomiste, ker njihovega predmetnika ne poznam.

Reči hočem le to, da je potrebno v vsak študij vložit potreben trud pa naj si gre za družboslovnega ali naravoslovnega.
Koliko časa pa kdo vloži v študij, pa menim da je bolj odvisno od posameznika (in urnika) oziroma njegovih nagnjen do konkretnega poklica kot pa ravno od tega ali gre za družboslovno ali naravoslovno smer.

Gozdarstvo in agronomija sta tud naravoslovni, pa bi težko rekel, da se lahko primerjajo kar počez z vsemi družboslovci.

Skratka. Kdor je res dober na svojem področju, temu se ni za bati ali bo našel delo ali ne. Če si pa "sivo" povprečje ali celo pod povprečjem, bo pa problem zaposlitve slej kot prej prisoten.

urbecar ::

Tudi meni se zdi da za ljudje na večini faxov porabijo približno isto časa. Naravoslovci moramo več delati sproti (vaje), družboslovci pa majo več dela pri izpitih.

Pa nazaj na temo. A je mogoče tudi spol povezan s smerjo faxa?

A. Smith ::

Pozdravljeni. Študiram elektrotehniko in opažam, da je univerzitetnemu diplomantu izredno enostavno dobiti delo, kjer zaslužiš tam okrog 200 tisočakov, in težko takšno, kjer zaslužiš več. Ponavadi dobiš kakšno ponudbo po nekaj letih delovnih izkušenj.

Je pa še druga možnost: opazil sem, da veliko naravoslovnih diplomantov kasneje na ponudbo podjetja doštudira ekonomijo in postanejo managerji! Teh primerov pa poznam ogromno. In zanimivo, še nihče ni pojamral čez plačo...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

WiseBear ::

Kot študent naravoslovja (kemijsko inženirstvo) bi rekel, da me dejstvo da se tako malo maturantov odloča za naravoslovno-tehnične fakultete žalosti. Mislim da se veliko uspešnih dijakov ki so nadarjeni za naravoslovje v želji po denarju napačno odloči. Vse preveč je takih ki svoj talent v sebi zatrejo. Sploh pa samo število vpisanih na določen program ne pove nič; ogromno je namreč takih ki maturo komaj naredijo in se potem nekam vpišejo zgolj zaradi statusa(ponavadi na katero izmed naravoslovnih fakultet kjer ni omejitev).
Zelo težko bi v splošnem primerjal težavnost naravoslovnega ter družboslovnega faksa. Pri naravoslovju gre zgolj za principe ki se med seboj nadgrajujejo ter dopolnjujejo. Ko te principe dojameš ! si na konju. Pri družboslovju pa je zame vse preveč podatkov ki jih moraš memorizirat.
Varijanta z nadaljnjim študijem ekonomije ki jo je omenil A. Smith se mi zdi pa zelo v redu.

LP

slawc ::

Smesna situacija je v tej drzavi. Po eni strani jokajo kako malo je takih ljudi, po drugi strani pa ne naredijo nic, da bi izboljsali situacijo (pomanjkanje kadrov niti malo ne vpliva na place npr.). Spet se hvalijo kako uspesne znanstvenike proizvajamo. V resnici si mecejo pesek v oci, nocejo pa priznati (videti) da je to zalostno (in sramotno), ce takega cloveka ne zadrzis doma. Se EU se spreneveda s tehniko in znanostjo (zmanjsan proracun), po drugi strani pa zatrjujejo da je inovativnost in tehnoloski napredek kljucnega pomena, da zmanjsa zaostanek za ZDA in Japonsko.

Stanje pri nas ne bo nic bolje, ker bo podjetij, ki potrebujejo tak kader vedno manj. Ce pa bo ze kaksna potreba, bodo pa najeli koga od zunaj ali pa opustili dejavnost (sli v stecal ali kaj podobnega). Premalo se proizvaja pri nas. In dokler bo cena proizvodnje na daljnem vzhodu precej nizja kot pri nas, bo tudi znanstveno in raziskovalno delo v zatonu (kdo ga bo pa placal).
LP, Slawc

plavko61 ::

Ja tehnične smeri so tako tako zelo iskane in še dobro plačane, MY ASS. :(
Plače izhodiščne, spoštovanja nobenega, odgovornosti preveč, vsaka invacija ki jo uvedeš pomeni da boš še dlje v službi in samo vprašanje časa je da te bo kdo iz faušije zafrknil. Sam iščem službo zunaj Slovenije, ker me počasi mineva domoljubje in spošovanje do naše dežele. Za mlade inženirje (informatike, elektronike, računalničarje) SLOVENIJA SUX.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

Wolfram ::

Eden od razlogov, zakaj se maturanti odločajo za družboslovne fakse je ta, da so slednji izredno lepo pošlihtani - nove stavbe, oprema etc.. Živi primer je FDV. Kje hudiča se bodo zaposlili vsi ti politologi, obramboslovci ... Preveč razpisanih mest imajo po mojem mnenju.

Po drugi strani pa pridejo dijaki na informativni dan na Biotehnično, kjer vse razpada. Tudi drugi tehnični faksi niso dost novejši oz. urejeni. Jebiga, folk to odbije. In to pišem iz izkušenj, ne kar tako. Sam sem se vpisal na gradbeništvo UNI v upanju na lažjo pridobitev službe po diplomi. Prednost tehničnega faksa pa je tudi v tem, da se lahko zaposliš v tujini. Jezik ni taka ovira kot za družboslovce.

lp
www.igralec.com

BigWhale ::

Hm, se mi ni zdelo, da bi na biotehnicni vse razpadal... Na FRI ju mogoce...

kopernik ::

Za FRI že od ustanovitve (enih 20 let nazaj) govorijo, da potrebuje novo stavbo. Zgleda, da ni niti denarja niti zagnanosti, da bi se to uredilo.

Tear_DR0P ::

sicer gospod novi minister za visoko šolstvo neki razglaša kako bo on zmanjšal število dovoljenih vpisov na FDV, ekonomijo in pravo, sam me zanima če mu bodo to dovolil (o tem sem bral že par mesecev nazaj - je mel intervju v oni)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Daedalus ::

Šolstvo je stvar države. In nič ne bi blo škode, če bi se produciralo manj družboslovcev. Itak nas je ko listja in trave, pa še službo je zaradi tega težko dobit. Se večina kr po svoje znajde (al pa pristane v kaki zanikrni pisarni s kakim zanikrnim administrativnim delom).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

3p ::

Problem je v tem, da smo narovoslovci v glavnem zagreti delavci. Sicer ne delamo s hamrom, ampak se mi zdi, da nas večina razmišlja kaj bomo naredili, ne koliko bomo zaslužili. Zato pa nas zaposljujejo ekonomisti.

Drugače pa pravijo, da je usmerjanje v družboslovne poklice problem zahoda. Zadnjič je bil en prispevek v tem, kak nas bojo povozli kitajci (90% jih študira naravoslovje), medtem ko je v ZDA že skoraj obratno, v evropi pa fifty-fifty. Po drugi strani, pa če bo vse po sreči (za družboslovce in biznismene) si bodo naravoslovce uvozli za delavce, pa kasirali, mi pa naj*.

CWIZO ::

Jest grem letos na FE.
Po tem nameravam ali iti v tujino (anglija, avstralija, nova zelandija) ali pa tukaj probat uspet s fermo (racunalnistvo in podobno...).

Me pa zanima tole: ko smo bli na informativnem dnevu je bil direktor Iskre tm. In je razlagal da imajo visoke place v Iskri. Lahko kdo pove kaksno je tam dejansko stanje. Mislim to da je mal olepsaval in zavajal (enota za nagrado naj bi bila 1000€) se zavedam, sam me zanima koliko je res bilo v povedanem.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

jype ::

Hja, kolikor jaz slisim v bivsih Iskrah situacija ni najbolj roznata...

Vsekakor se bos bolje pocutil in bos vec zasluzil, ce bos imel svoje podjetje in bos Iskri prodajal svoje znanje kot enakovreden partner. Cim si zaposlen, lahko nate slabo vpliva izkrivljena podoba delavca v oceh direktorja kot nekaj, kar je treba maksimalno izkoristit. Se mi zdi da jih to naucijo na ekonomskem faksu.

CWIZO ::

Mislim model je govoru za razvojne inzinerje pa take zadeve. Ne une k so az tekocim trakom:D

En quick question: ce bi recmo hotu jt v nemcijo/avstrijo delat. Je znanje nemscine obvezno najbrz ne? Ker anglescina mi ne dela problemov (maturo naredu s 50:)) sam o nemi se mi pa sanja ne...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

poweroff ::

tear_drop: Ja neki je mel zram prizvok informatika in se mi je zdel zelo kul. Zdej se pa že par let tolčem po glavi kaj mi je blo tega treba.
Hehe, tis ina družboslovni informatiki? Wellcome to the club. Jaz sem jo končal, pa še nekateri Slo-Techovci so tam... meni je bilo pa to to. Edino matematike bi lahko imeli več, čeprav je večina (pravzaprav vsi) menila nasprotno.
sudo poweroff

poweroff ::

Tudi meni se zdi da za ljudje na večini faxov porabijo približno isto časa. Naravoslovci moramo več delati sproti (vaje), družboslovci pa majo več dela pri izpitih.
Ne drži nujno. Drži pa, da so družboslovci, ki jih poznam večinoma precej leni in delajo kampanjsko. Jaz recimo sem 3. in 4. letnik skoraj vse obveznosti opravil sproti, z izpitnimi nalogami in kolokviji.

Drugače pa je ravno pravo tisti študij, kjer je treba zelo znati logično sklepati.

sicer pa se da tudi v družboslovju študij zasnovati tako, da ni treba memorirati zadev, ampak da moraš razmišljati in analizirati.

Ja FDV, pa Pravna imata lepe nove stavbe. Ampak kdo jih je zgradil? Ja, profesorji so se lepo vsedli, priskrbeli denar, načrte, itd. in so zgradili stavbe in priskrbeli infrastrukturo. Če bi samo čakali kaj bo padlo iz neba, pač ne bi nič dočakali. Država sama ne bo dala denarja, je treba denar prikrbeti (s pisanjem prošenj,...) in ga potem tudi pametno porabiti.

Bi bilo pa zanimivo videti koliko denarja nameni država naravoslovju in koliko družboslovju. Mislim da kazalci kažejo, da finančno naravoslovje ni kaj preveč podhranjeno, prej nasprotno.
sudo poweroff

slawc ::

direktor katere iskre? Kaj je to dobra placa? S tem ni nic povedal, je pa pritegnil folk.
LP, Slawc

CWIZO ::

Nevem kere iskre, pomoje da tistga oddelka ki je pod siemensom. Nisem ziher.
Za placo pa tut ne vem loh da je povedal loh da ni.
Sam ce so nagrade kao po 1000€ bi clovk sklepal da so place > 400k
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

B_Marley ::

>Bi bilo pa zanimivo videti koliko denarja nameni država naravoslovju in koliko družboslovju. Mislim da kazalci kažejo, da finančno naravoslovje ni kaj preveč podhranjeno, prej nasprotno.

Ja ampak tu je nek drug vzrok...Naravoslovni studiji so precej dragi, drazji od druzboslovnih. Pac cena na vsakega posameznika je visja...

Na FDVju je vse kaj porabijo papir, pa recimo da v ceno studija vstejes se denar da lahko vsake tolko kupijo nove racunalnike recimo...drugih stroskov pa ni... na naravoslovnih pa je del denarja namenjen tudi za vse aparature, ki se s casom pac pokvarijo (ceprav je se vedno dosti zelo starih naprav na naravoslovnih faxih) oz. vsaj za njihovo redno vzdrzevanje. Pri tem mores se upostevat, da recimo vsaj pri nas se porabi veliko kemikalij in podobnega...vse to stane...tudi recimo strojniki imajo veliko potrosnega materiala...tu se skriva ta denar...

mislim da pa recimo place in vse to ne gre iz iste mosnje, pa ce tudi...mislim da so place (osnovna placa pac) kar enake tako na naravoslovnih kot na druzboslovnih faxih ...ce se motim me popravite...
She is electric. Can i be electric too?
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466356587 (18779) nejc_nejc
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6815486 (12712) sandmat
»

Študij finančne matematike

Oddelek: Šola
4210742 (9592) tony1
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7121646 (19793) romat

Več podobnih tem