» »

Mi smo univerza

Mi smo univerza

1
2
3 4

garamond ::

alum je izjavil:

Alexa. LOL. Ti si balast te družbe. Žal.

+1

Jaz mislim, da se je nekako zmotil in misli, da so na Filozofski fakulteti samo filozofi. Pa tudi če bi bili ... njihov vpliv res ni takoj viden, ampak ideje počasi in močno spreminjajo družbo, kar dolgoročno vpliva na vsakega programerja.

alexa-lol ::

alum je izjavil:

Alexa. LOL. Ti si balast te družbe. Žal.


Javi se ko bos znal naresti kaj kar lahko dejansko primeš v roke. Papir ne šteje!

garamond je izjavil:

alum je izjavil:

Alexa. LOL. Ti si balast te družbe. Žal.

+1

Jaz mislim, da se je nekako zmotil in misli, da so na Filozofski fakulteti samo filozofi. Pa tudi če bi bili ... njihov vpliv res ni takoj viden, ampak ideje počasi in močno spreminjajo družbo, kar dolgoročno vpliva na vsakega programerja.


njihov vpliv res ni takoj viden, ampak ideje počasi in močno spreminjajo družbo, kar dolgoročno vpliva na vsakega programerja... no med tem časom pa ti umes lepo zmrzni ker veš nekdo more hišo v kateri ti ždiš zgraditi, nekdo more sporjektirati instalacijske vode za ogrevanje, nekdo more ustvariti vezje računalnika, na katerem ti to pišeš... in lahko si prepričan da to ne neka družboslovna navlaka ala FF

-1

Zgodovina sprememb…

alum ::

Alexa, prosim, nehaj. Sramotiš (nas) računalničarje.

garamond ::

@alexa-lol: No, da ti še jaz podam primere z eksplicitnimi vplivi diplomantov FF: Ko je bila katastrofa na Japonskem, kdo je prevedel njihove novice? Kdo ti je povedal splošne podatke o državi? Kdo je poskrbel za psihično stabilnost udeleženih? Prevajalci, geografi, psihologi pri nas vsi izhajajo iz FF, in to je verjetno samo majhen izbor vseh možnih smeri...

edit: (ps: Sam sem sicer naredil naravoslovni faks.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: garamond ()

ZaphodBB ::

Zdej vem zakaj so bli prevodi tako u kurcu, novic razen prepisanih (hihihi) ni blo videt, ljudje so pa še zdej totalno travmatizirani.

So pa stavkal!

Pšenični ::

"Prav je, da se skupina ljudi postavi zase in proti utečenemu sistemu. Na ta način se sistem izboljšuje. Če bi bili vsi samo tiho, se zadeva nikamor ne bi premaknila.

Ampak, na kar hočem opozoriti, je na dejstvo, da t.i. imbecilni desničarji, prisegajo na geslo; "pomagaj si sam in pomagal ti bo bog", ko pa to določeni posamezniki storijo in stopijo skupaj, jih pa ti isti imbecilni desničarji obtožijo, da so to levaki."

Tle se ne strinjam s teboj-z drugim delom. Se imam za desničarja in tole podpiram. Zakaj?

Ker je res, da če bomo vsi tiho, se pač zadeve ne bojo premaknile.

Ne vem kaj imate eni proti družboslovcem, vsi pač ne moremo biti programerji. Tudi naravoslovje ima čuda smeri. Pač, če slučajno "pristaneš" v Polju, te ne bojo preprogramirali in nanovo naložili bios, ampak boš deležen "specijalnega tretmana".

Hočem reči, da so vsi poklici pomembni. In faksi.

Zgodovina sprememb…

garamond ::

ZaphodBB je izjavil:

Zdej vem zakaj so bli prevodi tako u kurcu, novic razen prepisanih (hihihi) ni blo videt, ljudje so pa še zdej totalno travmatizirani.

So pa stavkal!

Mogoče so prek študentskega servisa najeli študente 1. letnikov? Hehe

Ramon dekers ::

novice dobijo verjetno ze z angleskimi podnapisi. Pop in slo vecinoa predvajata enake posnetke. Tudi z youtuba.

imagodei ::

Prevajalstvo na FF nima veze s tistim iz televizije, to se vidi iz aviona. Čeprav tudi pri prevajalcih iz FF pogrešam kako uro slovenščine več, da potem ne nastajajo cvetke v stilu "pred dvemi leti", "Jožico danes nisem nič videl" in podobno.
- Hoc est qui sumus -

mikic007 ::

ODDELEK ZA ANGLISTIKO IN AMERIKANISTIKO
ODDELEK ZA ARHEOLOGIJO
ODDELEK ZA AZIJSKE IN AFRIŠKE ŠTUDIJE
ODDELEK ZA BIBLIOTEKARSTVO, INFORMACIJSKO ZNANOST IN KNJIGARSTVO
ODDELEK ZA ETNOLOGIJO IN KULTURNO ANTROPOLOGIJO
ODDELEK ZA FILOZOFIJO
ODDELEK ZA GEOGRAFIJO
ODDELEK ZA GERMANISTIKO S SKANDINAVISTIKO IN NEDERLANDISTIKO
ODDELEK ZA KLASIČNO FILOLOGIJO
ODDELEK ZA MUZIKOLOGIJO
ODDELEK ZA PEDAGOGIKO IN ANDRAGOGIKO
ODDELEK ZA PREVAJALSTVO
ODDELEK ZA PRIMERJALNO KNJIŽEVNOST IN LITERARNO TEORIJO
ODDELEK ZA PRIMERJALNO IN SPLOŠNO JEZIKOSLOVJE
ODDELEK ZA PSIHOLOGIJO
ODDELEK ZA ROMANSKE JEZIKE IN KNJIŽEVNOSTI
ODDELEK ZA SLAVISTIKO
ODDELEK ZA SLOVENISTIKO
ODDELEK ZA SOCIOLOGIJO
ODDELEK ZA UMETNOSTNO ZGODOVINO
ODDELEK ZA ZGODOVINO
PEDAGOŠKA ENOTA ZA ŠPORT

Kateri od teh oddelkov so torej odvec? Kateri so balast te druzbe? Seveda se strinjam, da je studentov na dolocenih smereh prevec, da kaksen studijski program ni dovolj kvalitetno in zahtevno sestavljen, ampak po mojem mnenju je clovestvo prislo na to tocko tudi s taksnimi obstranskimi znanji.

Nekdo pac mora prenasati splosno znanje naprej. Prakticno vsi oddelki proizvajajo potrebne profile. Ko zeli neka firma prodreti na dolocen trg, potrebuje prevajalca, ko zelis analizirati nek trg, preniras geografsko literaturo hkrati z ekonomsko, da ne ponavljas napak prednikov ali izpades bedak pri poslovnem partnerju si imel splosno zgodovino, da si sploh lahko prisel do diplome si upam da potreboval bibliotekarja in ko bos imel otroka z ucnimi tezavami ti bo mogoce prav prisel kak psiholog, pedagog.

FF ima svojo funkcijo, kako pa jo opravlja pa je druga rec. kot imajo drugi faksi dolocene funkcije. In diskvilifikacija ces, strojna je tezka, FF pa ne kar ga postavlja v podrejen polozaj (vkljucno z omenjanjem koristnosti) je samo izraz nepoznavanja. Potem pa imas npr. medicinca, ki se smeji strojnikom, ces, kako lahek je pa ta faks. Toliko zahteva, kot pac mora. Bi pa rad videl kaksnega strojnika na kaksnem izpitu na filozofiji, bi znal imeti tudi kaksen problem in ga mogoce tudi po par dneh branja in ucenja ne bi naredil.

Prevec napisal, ampak ta protest ni v nicemer povezan s koristnostjo FF ali FDV, ampak kaze na dolocen problem v VS. Ce je ta zaradi bedastih studentov ok, ce je pa zaradi slabega sistema, pa je treba nekaj spremenit.

*Se to bi dodal, na kratko. Pri nas je velik problem, da podobno kot razmisljajo doloceni prenagljenci tukaj, mislijo tudi marsikje drugje, npr. v javnih zavodih. Da je pac neko delo tako lahko, da se lahko zaposli kar kogarkoli. Konkretno v knjiznicah, zadnje case zaposlujejo kar vse od gimn. maturantov do vseh ostalih profilov. In potem seveda ni nobene dodane vrednosti, saj je celotna stroka zj*ana. Podobno se dogaja pri prevajalstvu, kjer se zaposli studente celo na ministrstvih in uradih, ces, saj to bodo pa ze znali. In imas porazne rezultate, ki spravljajo celotno stroko v slabo luc.

Tudi to je del problema in potem se cudimo nad neucinkovitostjo JU.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mikic007 ()

lexios ::

A ni boljše prej diplomirat in se redno zaposlit pri tem podjetju, pri katerem se očitno tako zelo splača preko študenta delat?


Močno upam, da se študentsko delo v trenutni obliki v naslednjem mandatu ukine (upam pa tudi, da se ne pojavi spet kak idiot, ki bi študente tlaču v isti koš kot penzioniste)! Kar pa ne bo dovolj...

Slovenska delovna zakonodaja je zjeb*na do amena! Pejd spremljat sam frekvenco novih delovnih mest/dnevno na zavodu, npr., pa za primerjavo na kakem študentskem servisu...

Če maš čas pa se loti še branja pogojev (X let delovnih izkušenj ali redne zaposlitve, licence, strokovnega izpita, prakse...). Bi vi 1 leto delali zastonj? Ejga, ne rečem mesec, dva, tri... Zanimivo vpr. na tem mestu je tudi, kaj se s temi profili dogaja po opravljeni praksi! Sicer pa se človk lahk vpraša, če kak frišn diplomant (določeni oddelki FF so tu kar se pogojev tiče bolj na udaru kot drugi ali recimo tehnična stroka) sploh lahk dobi redno (in plačano) službo (kaj šele tak, ki nikol ni povohu dela preko študentskega servisa, nima vez, poznanstev in se ne more sklicevat niti na študentske izkušnje)!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

donfilipo ::

Hm.

Po odzivih vrlih tehničarjev, bo jutri direkt vhod v SAI in nebesa. Ali bodo morda dodali s pomočjo 70 letne šole programiranja, kak nov knof na računovodki program;(( Bodo morda dohtarji tehničnih nauka končno podali patent za en orenk ventilator na vročih grafikah;(( Ali je treba najprej v USA, da potem to gre?

Sem zloben. Namenoma. Ker se pri bandi lopovski pač neupravičeno veliko bolje uveljavlja naravoslovje, kot družboslovje. Ni to tako samo pri nas. Pri nas je to smešno zato, ker dober naravoslovni stroj, zahteva par megakorporacij, ki z zanimanjem čakajo na narastek. Pri nas imamo Pipistrel, kjer pa bolj kot genije, kaže rabijo dotacije in pregon nepotrebnega balasta z upravne in ekonomske? Buuuuha8-) No priznam pa, da ni ravno čisto tako:) Družboslovna mašinerija pa vendarle with flying colors, drži vso zajebanost slovenstva na ravni, da tudi največji naciji, ali fašisti v soseski, niti pomislijo več ne, da niti narod nismo. Kot so nekoč, ko bi nas lepo popapali za malico.

Slovenija ima kar dobro tradicijo družboslovja, prevedenih imamo večino res pomembnih svetovnih knjig, nekateri prevodi celo presegajo originale, imamo veliko ikono svetovne filozofske levice (Slavoj:), ki danes kot se meni zdi, celo rahlo presega, od kapitalizma križano ikono, kot je Antonio Negri, recimo.
Imamo jezik, ki gre mirno ob bok kateremokoli svetovnemu jeziku, po sami skrbi zanj in tudi piscev v tem jeziku, se ne manjka. Pa povejte ali ima katerikoli del NY(USA), svetovna metropola celo multikulture, z 2 milijona prebivalcev odsekom-izrezkom, take kapacitete piscev, prevajalcev, filozofov, filmarjev, gledališčnikov....Komajda. Ko dodamo povprečke USA so pa einuniversalvolk trotli:)
No in delno zaradi tega tudi še obstajamo. Če porečete da se ne splača, ste za protokol, narodni izdajalci, zame, ki pa ne bom pezdek pa: 'kasno sada pičkarite, imali ste sve šanse i u avstriji i u velikoj srbiji8-) Pravzaprav ne vsi vi, ampak da se vam odprejo cene in dimenzije majhnega naroda.

Zasedba FF in babyface Guevare, potencialno nosijo prave klice velikih sprememb, veliko bolj kot vsa druga slovenačka nauka skupaj trenutno, če pa se bo to obneslo, je pa drug problem. Ampak jebemti vsaj probali so! In pokazali na zaenkrat dovolj miren način, da nekaj ne štima. Pa kot moje izurjeno Ciaško in udbaško oko lahko opazi, niti zadeti niso kot dediji leta 1968. Pomeni imajo resnejše ambicije? Ali pa samo večje skrbi.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

zee ::

1. Podpiram proteste studentov.

Bolonjska reforma je (vsaj) v Sloveniji obljubljala vecjo primerljivost in kvaliteto studijev med clanicami EU, izkazalo se je vse drugo, saj so univerze postale zgolj tovarne diplomantov in doktorjev znanosti, kjer je v splosnem forma (t.j. naziv) bistveno pred vsebino (t.j. znanstveno vrednostjo diplome).

Ker je Slovenija svojevrsten fenomen, je to v praksi pomenilo, da so se stari studijski programi zgolj malenkostno priredili tako, da so ustrezali formi, ki jo je zahtevala EU, se vedno pa je vsebina (t.j. kvaliteta predavanj) ostala 20 let za kamnito sekiro.

To je eden od razlogov za proteste studentov na FF.

2. Podpiram ukinitev studentskega dela.

Dasiravno mi je ravno studenstko delo omogocilo, da sem se pretolkel cez leta studija, pa retrospektivno ugotavljam, da sem s tem pljuval v lastno skledo. Studente je namrec dsti lazje zaposliti in zamenjati, cesar za regularno zaposlenega ne moremo reci.

Po drugi strani pa je studentsko delo omogocilo precejsnjo bogatenje studentskih servisov, ki so sli tako dalec, da so se zaceli ukvarjati s posli, ki nimajo zveze z osnovno dejavnostjo.

Tretji vidik je bolj druzbeni. Studenstko delo je en tak socialni korektiv, ki omogoca studentom zivljenje, ceprav to pogosto vodi v podaljsevanje casa studija, kar v danasnjih casih ni sprejemljivo.

Resitev je ukinitev studentskih servisov in sprememba delovno-pravne zakonodaje, ki bi izenacila pravice studentov in ostalih zaposlenih. S tem mislim, da bi morala zaposlitev studenta ali navadnega obcana stati delodajalca enako, kar bi bilo seveda najlazje doseci z nizjo obdavcitvijo dela, ki je glavni razlog za "popularnost" studentov med delodajalci.

3. Ne podpiram povsem brezplacnega studija.

Brezplacen studij v obliki, ki je v uporabi v Sloveniji, omogoca vrsto zlorab (glej tocko 2.). Ob vpisu na izbrani studij bi se moral vsak student zavedati, da bo moral biti po koncu studija zaposljiv. "Dolznost" drzave ga je cimprej spraviti do kruha.

Smatram, da bi moralo biti prvo opravljanje letnika zastonj, v primeru ponavjanja/pavziranje pa bi bilo potrebno placati solnino.

Verjamem, da bi ukinitev studentskega dela v trenutni obliki in *pametna* uvedba solnin znatno skrajsala cas studij.

4. Druzboslovci vs. Naravoslovci

Povsem irelevantna debata. Kar steje v tej debati, je zaposljivost diplomantov, ne pa njihova (ne)potrebnost. Slednjo doloca trg, ne pa svet modrecev na MVZT/UL/...

5. Podpiram ukinitev SO.

Studentske organizacije so v trenutni obliki povsem nepotrebne, sploh ker se njihovo delovanje financira iz zepov studentov. Ti navkljub placilu ne dobijo od SO prakticno nobene uporabne storitve, redno pa se te SO pojavljajo v medijih, ko je govora o nesmotrnem porabljanju denarja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Okapi ::

Ker se pri bandi lopovski pač neupravičeno veliko bolje uveljavlja naravoslovje, kot družboslovje.
Jaz bi samo še dodal, da v nasprotju s prepričanjem nekaterih tule računalništvo (in elektro, strojništvo ...) ni naravoslovje. Da se ne bo kdo preveč s tujim perjem kitil>:D

O.

Okapi ::

Studenstko delo je en tak socialni korektiv, ki omogoca studentom zivljenje, ceprav to pogosto vodi v podaljsevanje casa studija
Problem pri nas je, ker se je s kapitalizmom socialistični koncept študentskega dela izrodil, in to na vse mogoče načine (bogatenje študentskih servisov, nelojalna konkurenca na trgu delovne sile, različne davčne goljufije, socialni korektiv ...).

V dobrih starih časih je bilo precej drugače. V srednji šoli smo recimo prek študentskega servisa delali med počitnicami, kar je bilo koristno iz več vidikov - spoznal si različna dela (jaz sem recimo delal pri arheoloških izkopavanjih, restavraciji fresk v cerkvah in v prototipni delavnici ene od Iskrinih tovarn), pridobil kakšno delovno navado in zaslužil dodatek k žepnini. Tudi na faksu smo večinoma delali samo med počitnicami, pa potem malo več kot absolventi, in študij praviloma zaradi tega ni trpel.

Skratka, s študentskim delom samim po sebi ni nič narobe, samo prilagoditi ga je treba sedanjim razmeram.

O.

zee ::

Sedanje razmere so po mojem mnenju taksne, da ga je bolje kar ukiniti. Malo delo je bilo korak v pravo smer, dasi se vedno mislim, da bi s poenostavitvijo zakonodaje in obdavcitve lahko dosegli boljsi ucinek.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Okapi ::

Malo delo je korak v pravo smer pri odpiranju trga delovne sile na splošno, študentsko delo pa bi imho morali preoblikovati v recimo temu "počitniško delo", ki bi lahko imelo določene davčne olajšave, na račun tega, da z njim mladina (tudi srednješolska) pridobiva delovne navade oziroma prve izkušnje in ga je zato koristno spodbujati (v razumnih mejah seveda, in ne na račun šole).

O.

zee ::

A ima katera od strank kaj podobnega v svojem programu? ;(

Tako da se ve...

Temeljito bi bilo tudi treba prevetriti veliko vecino studijskih programov tako, da bi ti dali studentom kaj vec sodobnih znanj. Za FKKT UL lahko to ponazorim s primeri, za ostale sklepam, da je podobno.
Prevetriti bi bilo tudi treba trenutni sistem napredovanj v slovenski akademiji, ki (z naravnost bedastimi zahevami) onemogoca napredovanje mladih raziskovalcev, medtem ko stari vodje, ki bi bili lahko ze zdavnaj upokojeni, (tipicno) delajo vse drugo razen znanosti.

Se enkrat:
A ima katera od strank kaj podobnega v svojem programu? ;( ;(

Tako da se ve...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Matako ::

Kot je že nekdo omenil je debata o smereh in vrstah fakultet nepomembna.

Gre za posameznike. Konkretno, gre za Miho Kordiša - skrajno antipatičnega lika ob katerem miroljubnega človeka mine potrpljenje in začne razmišljati o grdih stvareh.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Goody ::

McHusch je izjavil:

Pa dobro, kaj imate vsi proti FF? To ni lahka fakulteta in mnogo smeri tam je povsem resnih. Jaz sem na doštudiral kemijo in sem tako, obštudijsko oziroma vzporedno na FF opravil cel kup izpitov - od psihologije in kupa raznih metodik/didatik do več portugalščin. In vam iz prve roke povem, to so resni in niti malo trivialni izpiti (ne trdim pa, da ni na FF tudi lahkih in brezveznih izpitov, kot je tudi na vsakem naravoslovju kakšen).

FF proizvaja uporaben kader - poglejte samo cel arzenal jezikovnih in prevajalskih smeri.


Kaj ja vse ostale nejezikovne smeri? Ali res rabimo toliko tega kadra? Pa tudi jezikoslovcev je na trgu že preveč...Problem je, ker velika večina diplomantov FF pričakuje službo v JS...Ti rečem da bodo počasi zahtevali, da davkoplačevalci zagotovimo službe za vse diplomante FF. Sej počasi smo že tam, sedaj zahtevajo brezplačen doktorski študij da bi lahko vlekli študij vsaj do enega 35 leta, kelnarili preko študenta in pisali disertacije o vplivu bureka v Sloveniji (al je blo to na fdv (ista pašta)). Pa un severni sever, ki je zgoraj razlagal. da preko študenta iščejo pomočnika direktorja Term Čatež ;). seveda ga, vendar gre dejansko za službo tajnice....Pa da bi tili protestniki zahtevali ukinitev posebnega davčnega statusa študentskega dela, tolk daleč pa jim ne nese....

alexa-lol ::

garamond je izjavil:

@alexa-lol: No, da ti še jaz podam primere z eksplicitnimi vplivi diplomantov FF: Ko je bila katastrofa na Japonskem, kdo je prevedel njihove novice? Kdo ti je povedal splošne podatke o državi? Kdo je poskrbel za psihično stabilnost udeleženih? Prevajalci, geografi, psihologi pri nas vsi izhajajo iz FF, in to je verjetno samo majhen izbor vseh možnih smeri...

edit: (ps: Sam sem sicer naredil naravoslovni faks.)


Ok zdej pa konc bullshita... jaz študiram gradbeništvo.

Kdo je prevedel njihove novice... za prevedbo "novice" v vse svetovne jezike rabiš kaj... fizika, ki dobi parametre in jih pove, interpertira lokalnemu novinarju. Japonski in lokalni fizik se zmenita v angleščini kar je nek standard v znanosti.

To za psihično stabilnost se strinjam a ne misli, da če je en pamen oddelek da to odtehta 99 neumnih.

Kar se pa tiče splošnih podatkov o državi.. verjetno še nisi slišal za vedo geodezija.. ali pač? Ker geodeti ti opišejo prostor ne geografi! Geodeti so prišli do tega, da naj bi se cel kontinent pogreznil za 10 cm in fiziki so izračunali novo ekscentričnost zemljske oble tako, da ne ti men kle pametovat kok so geografi pomembni... so nepomembni, ker geodet lahko naredi mapo brez geogrefa, obratno pa ne gre!

zee ::

Kar se pa tiče splošnih podatkov o državi.. verjetno še nisi slišal za vedo geodezija.. ali pač? Ker geodeti ti opišejo prostor ne geografi! Geodeti so prišli do tega, da naj bi se cel kontinent pogreznil za 10 cm in fiziki so izračunali novo ekscentričnost zemljske oble tako, da ne ti men kle pametovat kok so geografi pomembni... so nepomembni, ker geodet lahko naredi mapo brez geogrefa, obratno pa ne gre!


Nepomembno je primerjati FF z drugimi fakultetami. Ljudje naj studirajo, kaj jih je volja z mislijo, da si bodo potem morali najti primerno sluzbo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

lexios ::

Koji k., sj ste podpiral 9 letko (OŠ lahko podaljšujemo, študij ne?:))), permisivno vzgojo, opisno ocenjevanje, "bolonizacijo" OŠ/SŠ/(poklicne) mature, krčenje učnih programov... Da ne bi bilo šolanje preveč stresno (ne le za mladino, tudi za starše!>:D) smo častili tudi "brezplačne" malice. Kaj še hočete? Kar naenkrat vam je "intelektualcev" preveč?;((

...predlagam, da še malce znižamo kriterije. Rezultat je že tu, 25% generacije je leta 2010 nadpovprečno nadarjenih! Še ena zabloda socializma, ko je bil ta procent le okoli 5%!;(( Št. zlatih maturantov narašča, l. 1995 je bil ta delež okoli 1%+, 10+ let kasneje cca 5%. Družba znanja!8-) Število vpisnih mest na fakultetah iz leta v leto raste. No problem, sanje se končajo na zavodu za zaposlovanje!;)

Še malo pa bomo imeli silicijevo dolino in natakarje, čistilke, dimnikarje, ki bodo za šalo zrecitirali Homerja; ti pa praviš, da imamo tega kadra preveč? Koji k. si ti, da si upaš podvomiti v družbo znanja in slovenski sen: "študiraj, da ti ne bo treba delati"!? ;((


Kaj ja vse ostale nejezikovne smeri? Ali res rabimo toliko tega kadra? Pa tudi jezikoslovcev je na trgu že preveč...Problem je, ker velika večina diplomantov FF pričakuje službo v JS...Ti rečem da bodo počasi zahtevali, da davkoplačevalci zagotovimo službe za vse diplomante FF...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

lexios ::

Ok zdej pa konc bullshita... jaz študiram gradbeništvo.
...
Kar se pa tiče splošnih podatkov o državi.. verjetno še nisi slišal za vedo geodezija.. ali pač? Ker geodeti ti opišejo prostor ne geografi! Geodeti so prišli do tega, da naj bi se cel kontinent pogreznil za 10 cm in fiziki so izračunali novo ekscentričnost zemljske oble tako, da ne ti men kle pametovat kok so geografi pomembni... so nepomembni, ker geodet lahko naredi mapo brez geogrefa, obratno pa ne gre!


Točn tko, zdj pa konc bullshita! On študira gradbeništvo!:))

Geografi niso pomembni (prevajalci in novinarji menda tud ne, poštima fizik8-)), geodet lahko naredi mapo brez "geogrefa" in fiziki izračunajo! Še dobr, da sm fizik, če se izkaže, da tudi geodeti niso pomembni in rabmo samo fizike!:))

Ko pa takele vidiš pa vzameš vseskp nazaj in se vprašaš zakaj OŠ niso podaljšali na 10 let, bi mogoče pršou človk na faks mal bl zrel!>:D

Mulariji dandanes kaj devajo v hrano al kako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

alexa-lol ::

lexios je izjavil:

Ok zdej pa konc bullshita... jaz študiram gradbeništvo.
...
Kar se pa tiče splošnih podatkov o državi.. verjetno še nisi slišal za vedo geodezija.. ali pač? Ker geodeti ti opišejo prostor ne geografi! Geodeti so prišli do tega, da naj bi se cel kontinent pogreznil za 10 cm in fiziki so izračunali novo ekscentričnost zemljske oble tako, da ne ti men kle pametovat kok so geografi pomembni... so nepomembni, ker geodet lahko naredi mapo brez geogrefa, obratno pa ne gre!


Točn tko, zdj pa konc bullshita! On študira gradbeništvo!:))

Geografi niso pomembni (prevajalci in novinarji menda tud ne, poštima fizik8-)), geodet lahko naredi mapo brez "geogrefa" in fiziki izračunajo! Še dobr, da sm fizik, če se izkaže, da tudi geodeti niso pomembni in rabmo samo fizike!:))

Ko pa takele vidiš pa vzameš vseskp nazaj in se vprašaš zakaj OŠ niso podaljšali na 10 let, bi mogoče pršou človk na faks mal bl zrel!>:D

Mulariji dandanes kaj devajo v hrano al kako?



No sej veš kako je...

alexa-lol ::

Dejansko so vsi tehnični faksi implementacija fizike tako, da ne vem zakaj fizik ne bi moral tega sam narediti.

Je pa dejstvo, da ko enkrat goedet naredi mapo res ne rabi geografa.

Poleg tega me zanima.. ti k si fizik.. verjetno si tako pameten, da si lahko kar sam narediš izračune za statično in dinamično stabilnost tvoje hiše. Še več... verjetno več tudi vse o vseh možnih negativnih vplivih na staranje betona .. saj na vse zadnje to so kemični procesi.. in tudi to fiziki obvladate.

Prosil bi da ljudje, ki še v življenju niso meli v roki krampa in lopate, da dajo mir dokler ne skoplejo enga jarka, ker šele potem bodo vidli, da za to da skolpeš jarek ne rabiš mnenja družboslovca (o vplivih vlage na počutje delavca pri kopanju jarka naprimer)

mikic007 ::

S tem, ko nekdo rece, da lahko nekdo drug opravi delo tretjega enako dobro samo dokaze nasprotno. Ker o politicni in gospodarski geografiji ta omejenec se pac ni nic slisal. Zanj je geografija=kartografija :D

Zanimivo bi bilo narediti raziskavo med studenti, kaj si pod dolocenimi falultetami in oddelki predstavljajo. Preprican sem, da bi bili rezultati zanimivi, vredni smeha. In to s strani studentov vseh smeri (ne samo druzboslovja, da se razumemo).

Da pa ne bomo gradbenika prevec resno jemali, oni mislijo, da tudi arhitektov ne potrebujejo :|

Matako ::

Kakorkoli, ne potrebujemo Kordiša, da nam nabija.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Okapi ::

Rezultat je že tu, 25% generacije je leta 2010 nadpovprečno nadarjenih! Še ena zabloda socializma, ko je bil ta procent le okoli 5%
Čisto tako, mimogrede, nadpovprečno nadarjenih je v resnici natanko 50%.

Točn tko, zdj pa konc bullshita! On študira gradbeništvo!
In zdaj se pametnega dela en bodoči zidar z diplomo.>:D

Dejansko so vsi tehnični faksi implementacija fizike tako, da ne vem zakaj fizik ne bi moral tega sam narediti.
Sploh pa za te reči ni potreben faks. Ti bo vsak gradbeni tehnik z 20 letno prakso povedal, da ve več kot ti mladi napihnjenci z diplomo, ki na gradbišču še sekreta ne najdejo.>:D

ker šele potem bodo vidli, da za to da skolpeš jarek ne rabiš mnenja družboslovca
Ja, pa gradbenega faksa tudi ne.

O.

Arto ::

alexa-lol je izjavil:

Dejansko so vsi tehnični faksi implementacija fizike tako, da ne vem zakaj fizik ne bi moral tega sam narediti.


Sej veš, da ima študij fizike različne smeri, ane? Bi tudi tam kakšno črtal?

IceIceBaby ::

Že vidim, da bo alexa-lol čez par let odpiral temo "Diplomiral na gradbeništvu - ne dobim službe" :) Nerazgledanost in samozavest sta precej nevarna kombinacija.

lexios ::

Dejansko so vsi tehnični faksi implementacija fizike tako, da ne vem zakaj fizik ne bi moral tega sam narediti.


Zakaj ne bi kr ukinl vseh tehničnih faksov razn FMF, ay?;(( Pa ko smo že pri tem lahko ukinemo še vse družboslovne, razn FF al pa dejmo še to, itaq tud tega ne rabmo, ne? :)) There can be only one!8-)

Rezultat je že tu, 25% generacije je leta 2010 nadpovprečno nadarjenih! Še ena zabloda socializma, ko je bil ta procent le okoli 5%


Čisto tako, mimogrede, nadpovprečno nadarjenih je v resnici natanko 50%.


Vir? Omenjenih 25% (uradno spoznanih nadarjenih) boš brez problema našu med statistiko, ne dvomim pa, da je tega s stališča staršev že vsaj 50%, če si to mislu.;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

ZaphodBB ::

Pa dobro, nihče ni rekel da sta FDV in FF nepotrebna. To je bolano.

Pravimo, pa da jih je definitivno preveč. Ker sem želel utemeljit zadevo, sem šel iskat podatke:

Študenti terciarnega izobraževanja po področjih izobraževanja mednarodne standardne klasifikacije ISCED 97 vir:stat.si

Prvi stolpec leto
Drugi - Umetnost in humanistika
Tretji - Znanost, matematika in računalništvo
Cetrti - Tehnika, proizvodne in predelovalne tehnologije in gradbeništvo

2004 8.559 6.029 17.753
2005 8.596 6.241 17.962
2006 9.022 6.446 19.374
2007 9.365 6.827 20.952
2008 9.341 7.066 21.787
2009 9.566 7.685 21.734

Torej samo razmerje družboslovje/naravoslovje ni tako zgrešeno, oz. je precej boljše od pričakovanega glede na vse izrečene in napisane besede. Očitno bomo na koncu ugotovili samo to, da je potrebno zmanjšat razpisana mesta po celi horizontali.

Okapi ::

Vir?
Distribucija nadarjenosti. Pol je podpovprečno nadarjenih, pol nadpovprečno.

O.

IceIceBaby ::

ZaphodBB, zanimivo bi bilo videti deleže brezposelnih glede na izobrazbo. Se da komu poiskati? :)

Matako ::

Okapi je izjavil:

Vir?
Distribucija nadarjenosti. Pol je podpovprečno nadarjenih, pol nadpovprečno.

O.


Ja saj. V razredu za posebne potrebe jih je tudi pol podpovprečnih, pol pa nadpovprečnih ... gledano samo ta razred, če tako definiraš. Samo.. kako je to povprečje... a?

EDIT: saj ni važno. Dejstvo je, da če ti gre študirat 80% Gaussove krivulje.. bo nivo padel. Obvezno. Ali pa bo osip.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

BlueRunner ::

Na dveh straneh pisanja nisem našel besed "protestiramo, ker ..."

Izgleda kot, da so tukaj samo podporniki in kritiki. Kje so pa protestniki, da bi še sami kaj napisali? Neposredno in v žilo, ne pa preko medijskega filtra drugih študentov, ki za mezdo delajo copy-paste samo tistega, kar jim šef reče(*).

(*) To je samo moj namig tistim, ki v splošnem ne vidijo dodane vrednosti v nekaterih izobrazbenih profilih

lexios ::

Okapi je izjavil:

Vir?
Distribucija nadarjenosti. Pol je podpovprečno nadarjenih, pol nadpovprečno.

O.


No, ampak gre skoz tudi brez zajebancij in distribucije. Po raznih študijah je za nadarjene spoznana cca. 1/5, 1/6 populacije, zasledil tudi že 1/4. Tole o 50% pa utegne tudi "kr držat" (vsaj lokalno), recimo:

"Delež nadarjenih učencev na Gimnaziji Vič med 30 in 50 %."
"33% dijakov ima Zoisovo štipendijo. 50% dijakov prvega letnika ima potrdilo o identifikaciji nadarjenosti iz OŠ."


Jeb*mti a, kje se zgubijo vsi ti potencialni "geniji"? Mrbit tko, k je zadnjč en reku: "1/3 jih zafuramo v OŠ, 1/3 v srednji šoli, 1/3 pa na faksu!"? Kar ostane pa na zavodu!>:D

saj ni važno. Dejstvo je, da če ti gre študirat 80% Gaussove krivulje.. bo nivo padel. Obvezno. Ali pa bo osip.


Ma kaki padel! Narastel! Sj bodo kmal študiral sami geniji. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

PaX_MaN ::

O (brez)poselnosti diplomantov FDV je bila narejena študija "Trendi zaposljivosti in brezposelnosti pri diplomantih FDV po letu 1990".
Na žalost obsegajo podatki samo do leta 2003.
Povzetek:

Študija analizira tokove diplomantov FDV proti zaposlitvam, v obdobju po letu 1990, in njihove trende. Razmere med glavnimi tremi tokovi diplomantov FDV je naslednje: 2/10 se jih takoj zaposli, med 3/10 in 4/10 se jih začasno registrira na Zavodu RS za zaposlovanje kot brezposelni, preostali pa se skozi statuse aktivnosti prebijajo proti zaposlitvam. Primerjava medianskih čakalnih dob brezposelnih diplomantov kaže, da te naraščajo, relativni položaj diplomantov FDV pa je s tega vidika dokaj ugoden, v primerjavi z diplomanti drugega družboslovnega študija na Slovenskem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Arto ::

IceIceBaby je izjavil:

Že vidim, da bo alexa-lol čez par let odpiral temo "Diplomiral na gradbeništvu - ne dobim službe" :) Nerazgledanost in samozavest sta precej nevarna kombinacija.

Eh, kje pa. Sej zna jarke kopat.

Mavrik ::

Škoda za njega da po novem bagerji to delajo 15x hitreje in ceneje od njega ;)
The truth is rarely pure and never simple.

Invictus ::

Ko bodo študentsko delo ukinili, obdavčili ali omejili tako kot v tujini, potem bodo študentje mogoče res študirali. Dokler pa velja študij za odlog vseh nezaposljivih srednješolcev in poceni delovna sila, potem bo tako kot je zdaj.

Mene zanima zakaj se študentje ne bunijo da so poceni delovna sila ?!?!?! Ker opravljajo včasih precej strokovna dela za p**kin dim plačo. Kot redno zaposleni bi zaslužili več. Poleg tega pljuvajo sami sebi v skledo. Ker potem ko bodo diplomirali ali ostali brez statusa, ne bodo dobili službe. Ker se bo našel cenejši študent ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mikic007 ::

Interes studentov do st. dela je popolnoma jasen. Se zdalec se ne zasluzi slabo, hkrati pa lahko zuras in potujes po mili volji. Brez obveznosti. Win win za kratkovidneza z edino mislijo, kam zvecer zurat in najdlje, kam smucat/na morje.

Zato pa rabis drzavo, ki bo to kratkovidnost omejila. Za trg je najbolje, da izbira med kompetencami, ne statusom, kot je to sedaj. Najboljsa moznost je ena oblika dela/pogodbe. kot to poznajo drugod. Anomalijo raznih podjemnih pogodb je nujno treba odpravit.

lexios ::

Evo, lej - če vam "grafikon1" ne da misliti, da so glavni problemi slovenskega visokega šolstva predvsem problemi srednje in osnovne šole ter trga dela (ŠS, zakonodaje, razvrednotenja poklicev in naraščujočih zahtev delodajalcev "tudi za čistilko, ki dela za minimalca"); in ne kot se hoče prikazat - slabih fakultet, neuporabnih diplomantov, nizkega nivoja znanja diplomantov, pomanjkanja šolnin (čeprav način financiranja fakultet/glavo posledično je problem)... Ne vem sicer zakaj uni protestirajo, upam pa, da nekako zato!

Mavrik ::

Tisti grafikon samo pomeni da moramo zvišati spodnjo črto in ne znižati zgornje. V državi polni glupih neizobražencev se ne da dobro živet in imet dobre plače ter standarda. Ne vem kak lahko v isti sapi pizdite o nizkih plačah in obenem hočete preprečevati izobrazbo.
The truth is rarely pure and never simple.

Invictus ::

Mavrik je izjavil:

Tisti grafikon samo pomeni da moramo zvišati spodnjo črto in ne znižati zgornje. V državi polni glupih neizobražencev se ne da dobro živet in imet dobre plače ter standarda. Ne vem kak lahko v isti sapi pizdite o nizkih plačah in obenem hočete preprečevati izobrazbo.


Zato ker je pomembna prava izobrazba. In predvsem dobra. Sam ne vem kaj študentje pričakujejo. Slovenci nismo najbolj inovativen, samoiniciativen narod. Sploh pa ne delaven.

Šele v zdajšnjem času (in z precej leti izkušenj) razumem zakaj nas Hrvati kličejo Bečki konjušari.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mikic007 ::

Ravno tako je tezko ziveti v drzavi, kjer je premalo "glupih neizobrazencev". Ker to ne pomeni, da tile ne delajo nic, ampak drugacna dela za katera ne rabis diplome. In takih je v storitvenem sektorju ogromno. Da najdes dobrega in ugodnega privatnika (polaganje ploscic, zakljucna dela, karkoli) moras imeti srecno roko. Ker jih je malo. Se je ze zgodilo, da se je prosilo, da se pride delat, pa ni nihce nasel casa pol leta in to ne za male pare, za resen denar.

Ko ni dovolj privatnikov, je konkurenca slaba, cene do neba in slabo opravljeno delo. Tako da dvomim, da je za Slovenijo tako dobro, da ima 80% diplomiranih ljudi. Saj gotovo obstaja kaksna studija, ki razporedi procente, kaj drzava po izobrazbi potrebuje.

PaX_MaN ::

Zato ker je pomembna prava izobrazba. In predvsem dobra.

Potem voli SDS, ki bo uzakonil obvezno srednješolsko izobraževanje.

lexios ::

Tisti grafikon samo pomeni da moramo zvišati spodnjo črto in ne znižati zgornje. V državi polni glupih neizobražencev se ne da dobro živet in imet dobre plače ter standarda. Ne vem kak lahko v isti sapi pizdite o nizkih plačah in obenem hočete preprečevati izobrazbo.


To lahk nardiš na dva načina:

- znižaš kriterije

Na nek način gremo v tej smeri z bolonizacijo, tko da brez skrbi krivulje se bosta "poglihale" prej al slej, mel bomo par "izobraženih" kelnarjev z diplomo, ne škodi, bolje več kot manj,ne;((; čas študija bo pa tud padu, ko se ukine ŠS! Bolj me skrbijo težnje po šolninah, kle zadeva ni več tko nedolžna... Če malce bolj razmisliš o plačah pa podeljevanje diplom vsepovprek tudi ni več tko trivialno!

- zvišaš kriterije

Ne eno ne drugo ni optimalno... V skrajnosti v obeh primerih pristaneš v državi polni glupih neizobražencev ali "neizobražencev"!;)

...obenem hočete preprečevati izobrazbo


Tega nisem reku!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

BlueRunner ::

Jeb*mti a, kje se zgubijo vsi ti potencialni "geniji"? Mrbit tko, k je zadnjč en reku: "1/3 jih zafuramo v OŠ, 1/3 v srednji šoli, 1/3 pa na faksu!"? Kar ostane pa na zavodu

Evo eno anekdoto iz mojega lastnega življenja: v 1. letniku srednje sem imel Zoisovo kot "nadarjen". Izgubil sem jo, ker nemščina preprosto ni bila (in še vedno ni) moj jezik. Z velikimi mukami sem jo komaj zdeloval iz letnika v letnik. Dokler je bila na 2, štipendije ni bilo drugi dosežki, rezultati in tudi mnenja vseh učiteljev so bili nerelevantni. Pravila so bila pač takšna.

Sem bil zaradi tega kaj manj nadarjen?

Ali pa druga cvetka. Na faksu sem angleščino opravil s 6. Menda komaj, saj po besedah predavateljice, niti tega nisem zaslužil, ampak mi je podarila. Hkrati sem v istem letu naredil Cambridge ESOL CPE (Level C2). Torej double fail: kako me lahko nekdo spusti "ne, da si bi zaslužil" in hkrati opravim mednarodno priznanem izpitu na najvišji stopnji. Kdor je šel skozi CPE že ve kakšna so merila in si misli svoje.

Po takšnih "incidentih" v lastnem življenju izgibiš kakršno koli zaupanje v te številke. Žal se je vsaj zame izkazalo, da so birkoratska pravila eno, znanje in sposobnost uporabe pridobljenega znanje pa nekaj drugega.

Sicer pa ja... takšnih verjetno res zafuromo po 30% na vsakem koraku. Mislim pa si, da ne zato, ker bi jih zafurali, ampak bolj zato, ker je sistem zafuran, saj promovira visoko povprečje v širino, ne pa izjemnost na enem ali nekaj področjih. Vsaj včasih je bilo tako.

Zgodovina sprememb…

1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A še koga moti, da je študij za diplomirance plačljiv? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10822447 (9810) AndrejO
»

Varčevanje in visoko šolstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6813662 (12056) Mr.B
»

Študij finančne matematike

Oddelek: Šola
4210399 (9249) tony1
»

Ali imamo preveč diplomantov s fakultet? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15022963 (20645) BlueRunner
»

540 prostih delovnih mest in 103.831 iskalcev zaposlitve (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
49575994 (65989) lexios

Več podobnih tem